Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραίτηση Τζ. Στίγκλιτς από την επιτροπή διαφάνειας του Παναμά
  • [02] Προφυλακιστέα η 26χρονη που σκότωσε την πρώην σύζυγο του συντρόφου της στο Κορωπί
  • [03] Για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα παραπέμπονται οι Κ. Σακκάς και Μ. Σεϊσίδης
  • [04] Σεισμός 4 βαθμών στο Σοχό Θεσσαλονίκης
  • [05] Κυβερνητικές πηγές σχετικά με την ανακοίνωση του ΣΚΑΪ
  • [06] Η Χιροσίμα τιμά τα 71 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας
  • [07] Κατηγορία για ανθρωποκτονία σε βάρος του 19χρονου δράστη της επίθεσης με μαχαίρι στο Λονδίνο
  • [08] Τουλάχιστον ένας νεκρός από έκρηξη σε αγωγό αερίου στο Ιράν
  • [09] Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο θα είναι «ασφαλείς», λέει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
  • [10] Επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου της Πελλάνας στις 11, 18 και 25 Αυγούστου
  • [11] Γαλλία: 13 νεκροί από πυρκαγιά σε μπαρ στην πόλη Ρουέν

  • [01] Παραίτηση Τζ. Στίγκλιτς από την επιτροπή διαφάνειας του Παναμά

    Ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο Ελβετός, ειδικός σε θέματα κατά της διαφθοράς, Μαρκ Πιέθ ανακοίνωσαν χθες πως υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από μια επιτροπή που συστάθηκε από την κυβέρνηση του Παναμά με σκοπό την βελτίωση της διαφάνειας, έπειτα από το σκάνδαλο των αποκαλούμενων "Εγγράφων του Παναμά".

    Με ανακοίνωση που απέστειλαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Στίγκλιτς και ο Πιέθ ανέφεραν πως δήλωσαν στην κυβέρνηση πως οι περιορισμοί στην δυνατότητα να ορίσουν ανεξάρτητα το πεδίο των εργασιών τους και να μιλήσουν ελεύθερα με την διασφάλιση ότι το τελικό πόρισμα της επιτροπής θα δοθεί στην δημοσιότητα, "ισοδυναμούν με λογοκρισία".

    Όπως τόνισε στο Ρόιτερς ο Στίγκλιτς, η επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει την έλλειψη διαφάνειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Παναμά έχει η ίδια έλλειμμα διαφάνειας."Πίστευα ότι η κυβέρνηση ήταν περισσότερο δεσμευμένη, αλλά προφανώς δεν είναι", τόνισε ο Στίγκλιτς. "Είναι εντυπωσιακό πως προσπάθησαν να μας υπονομεύσουν", πρόσθεσε.

    Η κυβέρνηση του Παναμά υπεραμύνθηκε της "αυτόνομης" λειτουργίας της επιτροπής με ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα την Παρασκευή και ενώ εξέφρασε την λύπη της για τις παραιτήσεις των Στίγκλιτς και Πιέθ, τις απέδωσε σε αδιευκρίνιστες "εσωτερικές διαφορές".

    [02] Προφυλακιστέα η 26χρονη που σκότωσε την πρώην σύζυγο του συντρόφου της στο Κορωπί

    Μετανιωμένη εμφανίστηκε στην ανακρίτρια, ενώπιον της οποίας ολοκλήρωσε την απολογία τηςκαι κρίθηκε προφυλακιστέα, η 26χρονη γυναίκα που μαχαίρωσε θανάσιμα την 36χρονη πρώην σύζυγο του συντρόφου της στο Κορωπί. Δράστιδα και θύμα, φέρεται να διαπληκτίστηκαν διεκδικώντας τον ίδιο άντρα, με τον οποίο έχουν αποκτήσει η κάθε μία από δύο παιδιά, που είναι ανήλικα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενη, η κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ομολόγησε την πράξη της και δήλωσε μετανιωμένη. «Έχω μετανιώσει. Θόλωσα. Μου είπε το θύμα "έλα να δεις που τον έχω εγώ αυτόν που εσύ τον έχεις για άντρα σου"», ισχυρίστηκε ενώπιον της ανακρίτριας.

    Διαβάστε επίσης:

    Στον εισαγγελέα ο 41χρονος που επιχείρησε να σκοτώσει τον πατέρα της ερωμένης του

    [03] Για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα παραπέμπονται οι Κ. Σακκάς και Μ. Σεϊσίδης

    Για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα παραπέμπονται να δικαστούν το μεσημέρι του Σαββάτουστο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο Κώστας Σακκάς και ο Μάριος Σεϊσίδης, οι οποίοι αργά το απόγευμα της Παρασκευής οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Η εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για τα αδικήματα της κλοπής (αφορά στο αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσαν στην περιοχή της Λακωνίας), της πλαστογραφίας (αφορά στις ταυτότητες και τις πινακίδες κυκλοφορίας), της αντίστασης κατά της αρχής, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και δύο παραβάσεων του ΚΟΚ.

    Σύμφωνα με το συνήγορο του Μ. Σεϊσίδη, Κώστα Παπαδάκη, στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία μετέβη ιατροδικαστής μετά από αίτημα του κατηγορουμένου, για να τον εξετάσει, καθώς καταγγέλλει ξυλοδαρμό από τους αστυνομικούς.

    N. Τόσκας: Η σύλληψη των Σακκά-Σεϊσίδη αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης και των διωκτικών Αρχών

    «Η σύλληψη των Σακκά-Σεϊσίδη αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης και των διωκτικών Αρχών. Δίνει το στίγμα ότι είμαστε άτεγκτοι απέναντι σε όσους παραβιάζουν τον νόμο», ανέφερε στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

    Για το θέμα των Εξαρχείων, ο κ. Τόσκας είπε ότι το υπουργείο, σε συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής, διαμορφώνει περιβάλλον ασφαλείας με «συστηματικό και χειρουργικό τρόπο» και πρόσθεσε πως «πρόσφατα εξολοθρεύτηκε μεγάλο μέρος της μαφίας των ναρκωτικών στην περιοχή και δεν ήταν επιτυχία μίας ημέρας».

    Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, την κατηγόρησε ότι επιχειρεί να ψαρέψει σε θολά νερά και παριστάνει τον «φίλο» της ΕΛΑΣ και της ασφάλειας. «Δεν θα επιτρέψουμε τη δράση όσων επιδιώκουν την ένταση και την υπονόμευση της Δημοκρατίας. Είναι "ξένο σώμα" για την ΕΛΑΣ και αυτό το γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Δεν μπορούν να κάνουν κριτική και να εμφανίζονται ως τιμητές όσοι υπονομεύουν τη Δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς και επιδιώκουν την ένταση» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

    Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Κασιδιάρης έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ «για τη σύλληψη των αριστερών τρομοκρατών και αναρχικών Σακκά και Σεϊσίδη» και πρόσθεσε ότι το έγκλημα συγκάλυψης των τρομοκρατών είναι διαρκές, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πολιτική κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ στους τρομοκράτες.

    [04] Σεισμός 4 βαθμών στο Σοχό Θεσσαλονίκης

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στις 8.17 το πρωί σε περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη.Σύμφωνα με το σεισμολογικό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται ανάμεσα στις λίμνες μικρή και μεγάλη Βόλβη, στην περιοχή του Σοχού.

    Πάντως, από το σεισμολογικό κέντρο του ΑΠΘ αναφέρεται ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    [05] Κυβερνητικές πηγές σχετικά με την ανακοίνωση του ΣΚΑΪ

    «Το μόνο εμπόδιο που υπάρχει ανάμεσα στο ΣΚΑΪ και την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας μετά από χρόνια ιδιότυπης νομιμοφάνειας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι η διάθεση του ιδιοκτήτη να πληρώσει». Αυτό τονίζουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με ανακοίνωση του ΣΚΑΪ, με την οποία το κανάλι θέτει ερωτήματα για την ανάληψη του έργου από την εταιρεία που ανέλαβε τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και εγκατάσταση του πληροφοριακού συστήματος για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας των αδειών.

    «Ο ΣΚΑΪ συνεχίζει να θορυβεί για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες», σχολιάζουν οι κυβερνητικές πηγές, στηλιτεύοντας την πρακτική του καναλιού με αφορμή και τη σημερινή ανακοίνωση του. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι ο τηλεοπτικός σταθμός: «στην αρχή διέδιδε ότι είναι στοχοποιημένος και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να απορρίψει την υποψηφιότητα του στη φάση της προεπιλογής. Αφού αυτό δεν έγινε άρχισε να χαλάει τον κόσμο λέγοντας ότι δεν υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα και ότι ο διαγωνισμός είναι στον αέρα».

    «Τώρα», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «διαμαρτύρεται επειδή το ηλεκτρονικό σύστημα το ανέλαβε τυπικά και με το νόμο γνωστή εταιρία που αναλαμβάνει το έργο δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων στις εθνικές εκλογές εδώ και δεκαετίες». «Ίσως για τη διεύθυνση του ΣΚΑΪ και τα αποτελέσματα των εκλογών δεν ήταν αξιόπιστα...», προσθέτουν.

    «Το μόνο εμπόδιο που υπάρχει ανάμεσα στο ΣΚΑΪ και την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας μετά από χρόνια ιδιότυπης νομιμοφάνειας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι η διάθεση του ιδιοκτήτη να πληρώσει», υπογραμμίζουν οι πηγές της κυβέρνησης.

    [06] Η Χιροσίμα τιμά τα 71 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας

    Οι Ιάπωνες τίμησαν σήμερα τα 71 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, με τον δήμαρχο της πόλης να καλεί τη διεθνή κοινότητα να απαγορεύσει τα πυρηνικά όπλα.Η τελετή στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων έγινε λίγους μήνες μετά την ιστορική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη Χιροσίμα.

    Στις 6 Αυγούστου 1945, στις 8.15, τοπική ώρα, το Ενόλα Γκέι, ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-29, έριξε στη Χιροσίμα την ατομική βόμβα "Λιτλ Μπόι". Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αποτεφρώθηκε καθώς με την έκρηξη η θερμοκρασία έφτασε τους 4.000 βαθμούς Κελσίου. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν ακαριαία. Άλλοι υπέκυψαν αργότερα ?ακόμη και μήνες ή χρόνια? από τα τραύματά τους, τα εγκαύματα που είχαν υποστεί ή από ασθένειες που τους προκάλεσε η ραδιενέργεια. Συνολικά ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στις 140.000 χιλιάδες.

    Τρεις ημέρες μετά τη Χιροσίμα, μια δεύτερη ατομική βόμβα έπληξε το Ναγκασάκι. Στις 15 Αυγούστου η Ιαπωνία συνθηκολόγησε.

    Σήμερα, περίπου 50.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και εκπρόσωποι από δεκάδες χώρες τήρησαν ενός λεπτού σιγή στις 8.15, στη μνήμη των θυμάτων. Στη σεμνή τελετή που ακολούθησε ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι υπενθύμισε στην ομιλία του την πρόσφατη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό αποτελεί "την απόδειξη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συμμερίζεται τη βαθύτατη επιθυμία" της πόλης του "να μην ανεχτεί το απόλυτο κακό". Ζήτησε επίσης από όλον τον κόσμο να ληφθούν μέτρα για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων τα οποία χαρακτήρισε "βαρβαρότητα ακραίας μορφής".

    Ο πρωθυπουργός Άμπε, μετά την κατάθεση στεφάνων, επανέλαβε ότι το Τόκιο θα συνεχίσει να εργάζεται για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.

    [07] Κατηγορία για ανθρωποκτονία σε βάρος του 19χρονου δράστη της επίθεσης με μαχαίρι στο Λονδίνο

    O 19χρονος Ζακάρια Μπουλχάμ βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας για τη δολοφονία της 64χρονης αμερικανίδας για την επίθεση που εξαπέλυσε με μαχαίρι στην Ράσελ Σκουέαρ, στο κεντρικό Λονδίνο, ανακοίνωσε χθες η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

    Ο δράστης επίσης κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας πέντε ακόμα ανθρώπων που τραυματίστηκαν στην επίθεση.

    Ο Μπουλχάμ, πολίτης Νορβηγίας, με καταγωγή από τη Σομαλία, το βράδυ της Τετάρτης επιτέθηκε σε περαστικούς στην Ράσελ Σκουέαρ, ένα πάρκο που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι βομβιστικές επιθέσεις το 2005. Ο δράστης συνελήφθη λίγο μετά την επίθεση.

    Η αστυνομία μέχρι τώρα έχει τονίσει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η επίθεση συνδέεται με τρομοκρατία, ενώ η χθεσινή ανακοίνωση δεν ανέφερε κάποια πιθανή αιτία για το περιστατικό.

    Ο Μπουλχάμ θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου στο Γουεστμίνιστερ το Σάββατο, ανέφερε η αστυνομία.

    Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ένας άνδρας που είχε κριθεί ένοχος επειδή αποπειράθηκε τον Δεκέμβριο να αποκεφαλίσει έναν επιβάτη στο μετρό του Λονδίνου, σε μια επίθεση που χαρακτηρίστηκε "τρομοκρατική" από τις αρχές, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

    [08] Τουλάχιστον ένας νεκρός από έκρηξη σε αγωγό αερίου στο Ιράν

    Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν από μια έκρηξη ενός ιρανικού αγωγού αερίου που σημειώθηκε νωρίς σήμερα κοντά στην πόλη Τζονάβεχ στην νότια επαρχία Μπουσέχρ, ανέφερε ένας τοπικός αξιωματούχος στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.Ο κυβερνήτης της πόλης, Αλί Πάκνετζαντ δήλωσε στο IRNA πως "μέλη ομάδων διάσωσης έχουν σταλεί στην περιοχή, ενώ διεξάγεται έρευνα για τα αιτία της έκρηξης"."Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν", πρόσθεσε.

    "Η φωτιά τίθεται υπό έλεγχο και δεν υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί άλλη έκρηξη" τόνισε ο Πάκνετζαντ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

    Ένας τοπικός αξιωματούχος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως δεν η έκρηξη δεν οφείλεται σε πράξη δολιοφθοράς και "τα κοντινά χωριά εκκενώθηκαν ως μέτρο ασφάλειας".Ένας τρίτος αξιωματούχος δήλωσε πως έχει στηθεί ένα κέντρο διαχείρισης κρίσεων στην πόλη.

    [09] Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο θα είναι «ασφαλείς», λέει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι είναι βέβαιος πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι «ασφαλείς» και πρόσθεσε ότι η χώρα του και η Βραζιλία συνεργάζονται για να εγγυηθούν πως θα είναι.

    Ο Κέρι, που συναντήθηκε με τον βραζιλιάνο υπουργό Εξωτερικών Ζουζέ Σέρα στο Ρίο πριν από την τελετή έναρξης των αγώνων, είπε στους δημοσιογράφους πως είναι σίγουρος ότι η Βραζιλία δεν θα προσφέρει «απλά μια σπουδαία τοποθεσία, αλλά σπουδαίους αγώνες» στους φιλάθλους.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο ντε Ζανέιρο είναι οι πρώτοι που διεξάγονται στη Λατινική Αμερική, σε μια συγκυρία όπου υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την τρομοκρατία, μετά τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν σε πόλεις της Ευρώπης.

    [10] Επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου της Πελλάνας στις 11, 18 και 25 Αυγούστου

    Τη δυνατότητα επισκέψεων στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου, στη θέση «Πελεκητή» της Πελλάνας, παρέχει για τον μήνα Αύγουστο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

    Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι προσβάσιμος στις 11, 18 και 25 Αυγούστου, από τις 8:00 έως τις 14:

    [11] Γαλλία: 13 νεκροί από πυρκαγιά σε μπαρ στην πόλη Ρουέν

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε τη νύχτα σε ένα μπαρ στην πόλη Ρουέν της δυτικής Γαλλίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

    Οι δικαστικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για να καθορίσουν τα αίτια της πυρκαγιάς, ανέφερε ο Γάλλος υπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

    Σύμφωνα με τις αρχές του διαμερίσματος Σεν Μαριτίμ, η φωτιά ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα. "Από τους έξι τραυματίες, ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση", είπε ο Ιβάν Κορντιέ, ο γενικός γραμματέας της νομαρχίας.

    Σύμφωνα με μια άλλη πηγή, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο μπαρ Cuba Libre, στο κέντρο της Ρουέν, σε μια υπόγεια αίθουσα, κατά τη διάρκεια ενός πάρτι γενεθλίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 August 2016 - 6:32:28 UTC