Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ο Ανδρέας Μπάρκουλης
  • [02] Η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τήνο και την Πάρο
  • [03] Κύπρος: Κλίμα έντασης στα κατεχόμενα
  • [04] Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται στην Άγκυρα στις 24 Αυγούστου
  • [05] Ο ελληνισμός να αλλάξει νοοτροπία, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος

  • [01] Σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ο Ανδρέας Μπάρκουλης

    Διασωληνωμένος στην εντατική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα» βρίσκεται ο Ανδρέας Μπάρκουλης, όπου εισήχθη με λοίμωξη του αναπνευστικού και καρδιακή ανεπάρκεια.

    Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή.

    [02] Η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τήνο και την Πάρο

    H φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» και η πυραυλάκατος «ΜΠΛΕΣΣΑΣ» κατέπλευσαν στην Τήνο, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο αναμένεται να καταπλεύσει στο νησί και το αρματαγωγό «ΧΙΟΣ» με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την Κοίμηση της Θεοτόκου και την 76η επέτειο από τη βύθιση του καταδρομικού «ΕΛΛΗ».

    Τιμές θα αποδώσουν αγήματα της σχολής μονίμων υπαξιωματικών Ναυτικού και τις εκδηλώσεις θα συνοδεύσει η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

    Στις εκδηλώσεις στην Τήνο θα παραστεί ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης.

    Εξάλλου, στην Πάρο θα καταπλεύσει το ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ» για τον εορτασμό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Τιμές θα αποδώσει άγημα του Πολεμικού Ναυτικού και στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχει τμήμα της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού. Τον αρχηγό ΓΕΝ θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις ο αρχιπλοίαρχος Αριστείδης Αλεξόπουλος.

    [03] Κύπρος: Κλίμα έντασης στα κατεχόμενα

    Λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη, ο ψευδοπρωθυπουργός στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για το Κυπριακό.

    Παρατηρητές στη Λευκωσία δεν θεωρούν άσχετη την επίθεση, η οποία κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες, με την παρουσία του Οζγκιουργκούν στο συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη, στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν.

    «Βλέπω ένα περιβάλλον συνθλιμμένο και συρρικνωμένο, με πιέσεις και χίλια ζόρια, (ο Ακιντζί) να ικετεύει για συμφωνία στο Κυπριακό. Εγώ αντιδρώ και δεν μπορώ να δεχθώ κάτι τέτοιο. Εάν υπάρχει κάποιος που το δέχεται αυτό, ορίστε, ας περπατήσει σε αυτό τον δρόμο μαζί με τον κ. Ακιντζί», είναι μια φράση του ψευδοπρωθυπουργού που είναι χαρακτηριστική των κλιμακούμενων επικρίσεών του.

    «Ναι μεν είμαστε υποχρεωμένοι για λύση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει τότε χαθήκαμε ή καήκαμε», συμπλήρωσε ο Οζγκιουργκιούν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ακιντζί απαθή:

    «Η ελληνοκυπριακή πλευρά», πρόσθεσε, «προχωρεί παράλληλα σε συμφωνίες με άλλες χώρες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και ο Ακιντζί παραμένει απαθής. Αυτό τον ηγέτη θέλει ο τουρκοκυπριακός λαός, αυτήν τη στάση θέλει;» ανέφερε ο Οζγκιουργκιούν.

    Ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει ότι καταβάλλεται προσπάθεια από την ψευδοκυβέρνηση για υποβάθμισή του και παρουσίασή του ως αναξιοπρεπή.

    «Διαχειρίζομαι το Κυπριακό με τη δύναμη που μου έδωσε ο λαός . Όχι με αίσθημα στραπατσαρισμένου, αλλά με περηφάνια και τιμή. Όχι ικετεύοντας για λύση αλλά με αποφασιστικότητα για λύση. Η επίθεση του πρωθυπουργού εναντίον μου και η προσπάθεια αποδυνάμωσής μου στο τραπέζι, είναι μια στάση που δεν αρμόζει στη θέση του. Είναι αυτός που χάνει την αξιοπρέπεια του», ανέφερε ο Ακιντζί.

    Αφού σημείωσε ότι ο Οζγκιουργκιούν ουδέποτε του μετέφερε τη διαφωνία του και επισήμανε πως το κάνει τώρα παραμονές μίας σημαντικής περιόδου των συνομιλιών, ο Ακιντζί περαιτέρω ανέφερε ότι η λύση δεν ήρθε, εξ υπαιτιότητας της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία, όπως υποστήριξε, δεν επιδεικνύει τον απαραίτητο ρεαλισμό.

    «Όταν έρθει εκείνη η μέρα (της λύσης) όπου θέλει ας πάει ο πρωθυπουργός. Ας μην ανησυχεί με ποιον θα πάω εγώ. Εγώ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θα συνεχίσω τον δρόμο μου μαζί με το λαό μου", κατέληξε ο Ακιντζί στην ανακοίνωσή του, που είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στην ψευδοκυβέρνηση και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

    Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μπήκε στη διαμάχη παίρνοντας καθαρά το μέρος του Ακιντζ.

    Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος δήλωσε πως σε αντίθεση με τον Ακιντζί, που, διεξάγει τις διαπραγματεύσεις ως "εκλεγμένος πρόεδρος", ο Οζγκιουργκιούν έγινε τυχαία "πρωθυπουργός".

    Επισημαίνεται ότι ο Οζγκιουργκιούν έγινε «πρωθυπουργός» όταν παραιτήθηκε η προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση λόγω των διαφωνιών της με τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να επιβάλει τη θέλησή της σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής στα κατεχόμενα, δημιουργώντας «παράρτημα» της υπηρεσίας παρακολούθησης των Πανεπιστημίων και των νέων στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    [04] Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται στην Άγκυρα στις 24 Αυγούστου

    Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφτεί την Τουρκίαστις 24 Αυγούστου, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ στην εφημερίδα ?Χουριέτ?.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός τονίζει ότι η συμπεριφορά των ΗΠΑ, στο ζήτημα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, έχει βελτιωθεί.

    Παράλληλα, δηλώνει ότι περισσότεροι από 81.000 υπάλληλοι έχουν απολυθεί από τις εργασίες τους, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

    [05] Ο ελληνισμός να αλλάξει νοοτροπία, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος

    Στην αναγκαία αλλαγή νοοτροπίας του ελληνισμού στην Κύπρο και στην Ελλάδα αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ο οποίος βρέθηκε στην Κέρκυρα με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις του νησιού για τα 300 χρόνια της σωτηρίας του τόπου από την πολιορκία των Οθωμανών.

    «Πιστεύω ότι ο ελληνισμός για να πάει μπροστά και εδώ στην Ελλάδα και στην Κύπρο, πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία. Πρέπει να μάθει να δουλεύει σκληρά, πρέπει να μάθει να πληρώνει φόρους, διότι το κράτος δεν έχει μηχανή για να κόβει χρήματα για να δίνει όσα θέλει ο λαός. Το κράτος συντονίζει παίρνει φόρους και δίνει μεροκάματο σε αυτούς που εργάζονται, δίνει μία στήριξη στους φτωχούς και στους ασθενείς, αλλά χρειάζεται να πάρει από τον λαό για να δώσει στον λαό. Η νοοτροπία η δική μας, δυστυχώς, είναι να παίρνουμε χωρίς να δίνουμε, αυτό δεν γίνεται, αυτή η νοοτροπία πρέπει να φύγει από πάνω μας. Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη διώξουμε αυτήν τη νοοτροπία, πιστεύω ότι θα πάμε μπροστά» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.

    Την ίδια ώρα ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε και στην απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στην Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι δεν είχε καμία επίπτωση στην Κύπρο, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ζήτημα επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν στην Τουρκία.

    «Το πραξικόπημα που έγινε στην Τουρκία και απέτυχε, δεν είχε καμία επίπτωση επί της Κύπρου, είναι εσωτερικό θέμα και αν συμβεί κάτι θετικό ή αρνητικό, μάλλον θα απασχολεί την Τουρκία ή θετικά ή αρνητικά, δεν ξέρει κανείς πώς θα δουλέψει, διότι έχει τιμωρήσει αρκετούς ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και μπορεί να φέρει και τα αντίθετα αποτελέσματα, μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που θέλει ο κ. Ερντογάν, αλλά δεν το αποκλείω να έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Εύχομαι να έχει μόνο θετικές επιπτώσεις ούτως ώστε ο λαός να μη διχαστεί, γιατί ο εθνικός διχασμός είναι ο χειρότερο εχθρός. Το ζήσαμε, το βιώσαμε στην Κύπρο και εύχομαι κανένα έθνος να μη φτάσει σε αδελφοκτόνο πόλεμο» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

    Όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα, που παραμένει άλυτο, εξέφρασε την άποψη, πως οφείλεται κυρίως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που έχουν επιβάλλει «δια των όπλων» όπως χαρακτηριστικά είπε, οι Τούρκοι, στην κατεχόμενη Κύπρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 August 2016 - 12:32:38 UTC