Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Κουρουμπλής και Β. Λεβέντης για τις γερμανικές αποζημιώσεις
  • [02] Νέα 48ωρα λουκέτα σε επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή
  • [03] Θετική η μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας
  • [04] FT: Η Ελλάδα εκπλήσσει με την οικονομική της ανάπτυξη
  • [05] Γιορτή Εφτάζυμου στην Κασταμονίτσα, Κρήτης
  • [06] Σε πλήρη εξέλιξη οι πυρκαγιές σε Λακωνία, Εύβοια και Μέγαρα
  • [07] Tην Τουρκία θα επισκεφθεί στις 24 Αυγούστου ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
  • [08] Η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τήνο και την Πάρο

  • [01] Π. Κουρουμπλής και Β. Λεβέντης για τις γερμανικές αποζημιώσεις

    «Σήμερα που η πατρίδα περνάει μία μεγάλη δοκιμασία, εκκαλούμεθα, να εμπνευστούμε από τη θυσία των απλών ανθρώπων, και να υπερασπιστούμε όλοι μαζί συλλογικά, αξίες που έχουν να κάνουν με την αλληλεγγύη τη δημοκρατία την ακεραιότητα του τόπου και την υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε ανθρώπου, να ζει αξιοπρεπώς σε μία δημοκρατική Ελλάδα και Ευρώπη». Αυτό δήλωσε από τα Ανώγεια όπου βρέθηκε για τις εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος του 1944, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

    Ο υπουργός, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, βουλευτές δήμαρχοι και αρχές του νησιού της Κρήτης, παραβρέθηκαν στην επίσημη δοξολογία και την Επιμνημόσυνη Δέηση στο ηρώο των Ανωγείων όπου κοινή θέση όλων, τόσο με τις δηλώσεις τους όσο και σε μεταξύ τους διαλόγους, ήταν η ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και συμπόρευσης σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ανθρώπων, την αλληλεγγύη σε μία δύσκολη περίοδο για την χώρα αλλά και των τεκταινόμενων σχετικά με την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

    Στην εκδήλωση μνήμης κυριάρχησε το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων το οποίο βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο σχετικά με το κατά πόσο ο συγκεκριμένος φάκελος σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα παραμείνει ενεργός.

    Η Ένωση Κεντρώων που για πρώτη φορά βρέθηκε στα Ανώγεια για να τιμήσει διά του προέδρου της τις εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος, υποστηρίζει, όπως δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης, πως «...η σημερινή νίκη της Ελλάδας, δε θα κερδηθεί με αίμα, αλλά με το να γίνουν μεταρρυθμίσεις κι η Ελλάδα να γίνει μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα. Πρέπει να νικήσουμε το παλιό και να φτιάξουμε το καινούργιο θεμελιωμένο οι σωστά. Ρουσφέτια, παλαιοκομματισμός, πρέπει να τελειώσουν. Καλοί είναι οι λόγοι πατριωτισμού, αλλά η νίκη θα έρθει με μία Ελλάδα σοβαρή και δίκαιη μιας και η Ελλάδα που παραλαμβάνουμε είναι σάπια».

    «Επίκαιρο το μήνυμα των αγώνων του τόπου μας και των αγωνιστών κατά της γερμανικής κατοχής, όσο και οι διεκδικήσεις οι γερμανικές είναι ζωντανές, δεδομένου ότι κι εμείς ως ελληνικό κοινοβούλιο, συστήσαμε την επιτροπή για τις αποζημιώσεις και πρόσφατα εκδώσαμε πόρισμα όλα τα κόμματα παρά τις διαφωνίες μας, και καταλήξαμε πως πρέπει να προχωρήσουμε συντεταγμένα εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου αυτή η εκκρεμότητα της χώρας μας, ιστορική και ηθική, να βρει δικαίωση», ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης.

    Για ετοιμότητα και σαφή Ελληνική θέση έκανε λόγο σχετικά με το ζήτημα της διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς από τα Ανώγεια τονίζοντας πως «στις 8 Σεπτεμβρίου οφείλει η Ελληνική κυβέρνηση να εμφανιστεί στην επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να στηρίξει τις αναφορές των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ώστε ο Φάκελος να μην κλείσει. Πρόκειται για αναφορά που την κρατήσαμε ζωντανή μετά από ενστάσεις, και θα είναι πολιτικά απαράδεκτο από πλευράς της κυβέρνησης να μη γίνουν τα απαραίτητα ώστε ο φάκελος των αποζημιώσεων να κρατηθεί ανοικτός, διότι τότε οι δυνάμεις που θέλουν να κλείσει ο φάκελος αποζημιώσεις, θα πράξουν τα αυτονόητα».

    Από την πλευρά του ο Αριστομένης Συγγελάκης μέλοςτης επιτροπής Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, επεσήμανε: «Θεωρούμε θετικό το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής και ελπίζουμε στην ολομέλεια της Βουλής την 5η του Σεπτέμβρη να υιοθετηθεί η πιο ισχυρή εθνικά θέση. Είμαστε αποφασισμένοι, να στηρίξουμε τη διεκδίκηση, θεωρούμε ότι το κλίμα αλλάζει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία αλλά επίσης είμαστε έτοιμοι, να διατρανώσουμε, ότι δε θα ανεχτούμε νέα καθυστέρηση και δε θα επιτρέψουμε το ζήτημα αυτό να μη βρει τη δικαίωση του».

    [02] Νέα 48ωρα λουκέτα σε επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή

    Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι φορολογικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν φοροδιαφεύγουν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) σε μεγάλο παραλιακό μπαρ στην Καβάλα, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κοπεί περίπου 30 αποδείξεις, μπήκε λουκέτο 48 ωρών, με την συνδρομή μάλιστα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από τον ιδιοκτήτη.

    Λουκέτο 48 ωρών μπήκε και σε παραλιακό μπαρ στην Χρυσή Αμμουδιά στην Θάσο, καθώς διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν είχε κοπεί αριθμός αποδείξεων.

    Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε χθες σε πάρκινγκ στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κοπεί 75 αποδείξεις με αποτέλεσμα η επιχείρηση να σφραγιστεί για 48 ώρες.

    Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτους ρυθμούς και στη διάρκεια των αμέσως επομένων ημερών της αργίας του 15 Αυγούστου, με τον γενικό γραμματέα της ΓΓΔΕ Γιώργο Πιτσιλή να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους περιφερειακούς ελεγκτικούς μηχανισμούς από τους οποίους ζητάει καθημερινή ενημέρωση για την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων μετά τους φορολογικούς ελέγχους.

    [03] Θετική η μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας

    Θετική είναι η μεσοπρόθεσμη προοπτική οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΔΝΤ. Το αναμενόμενο ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης, εκτιμάται στο 6,6%.

    "Δεν είναι λίγες οι χώρες που μπορούν μόνο να ονειρεύονται στο ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν στην κινεζική οικονομία. Οι εξελίξεις αντανακλούν θετικά τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κινεζική ηγεσία",δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Τζέιμς Ντάνιελ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, στο Πεκίνο.

    [04] FT: Η Ελλάδα εκπλήσσει με την οικονομική της ανάπτυξη

    "Η Ελλάδα εκπλήσσει με την οικονομική της ανάπτυξη", είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times, οι οποίοι σημειώνουν πως η χώρα ανακοίνωσε μια εντυπωσιακή εκτίναξη της οικονομικής ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο.

    Η Ελλάδα ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής κατά 0,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για μείωση 0,2%. Αναθεώρησε επίσης προς τα επάνω τους αριθμούς για το πρώτο φετινό τρίμηνο, από μείωση 0,5% σε μείωση 0,1%, σημειώνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα.

    Και πάλι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση, όμως ο αριθμός αυτός δείχνει πολύ μεγαλύτερη ευρωστία, σε σχέση με την πτώση κατά 1,8% που προέβλεπαν οικονομολόγοι, και την μείωση κατά 1,3% που είχε ανακοινωθεί το πρώτο τρίμηνο.

    Οι Financial Times σημειώνουν πως η οικονομική ανάπτυξη έχει ζωτική σημασία για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, που τρέχει με 180% του ΑΕΠ.

    Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 30% αφότου άρχισε η χρηματοοικονομική κρίση το 2008, όμως παρατηρητές λένε πως ελπίζουν ότι η ανάκαμψη είναι τώρα ορατή. Οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοι αναμένουν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τον ερχόμενο χρόνο στην ανάπτυξη, αν και δεν συμφωνουν για τον ρυθμό των αυξήσεων, σημειώνουν οι Financial Times.

    Ο πρωθυπουργός

    Το δημοσίευμα των FT για την ελληνική οικονομία σχολίασε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Twitter: «Η καλύτερη απάντηση στην καταστροφολογία», σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας.

    Αύξηση 0,3% του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 2016

    Αύξηση κατά 0, 3% παρουσιάζει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά το 2ο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2016, ενώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015 παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο του 2016 παρουσίασε μείωση κατά 0,1% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2015.

    [05] Γιορτή Εφτάζυμου στην Κασταμονίτσα, Κρήτης

    «Γιορτή του Εφτάζυμου» θα πραγματοποιηθεί απόψε στην Κασταμονίτσα Ηρακλείου και οργανώνεται από τον Μορφωτικό- Εξωραϊστικό Σύλλογο του χωριού με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης.

    Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής εφτάζυμου σε ταινία μικρού μήκους, να συμμετέχουν οι ίδιοι στο ζύμωμα και στο πλάσιμο του ψωμιού καθώς και να γευτούν και να προμηθευτούν το παραδοσιακό εφτάζυμο.

    Πρόκειται για μια γιορτή- θεσμό, αφιερωμένη στην παράδοση και στις γεύσεις του παρελθόντος, στην προσπάθεια να διατηρηθούν απαράλλακτες οι συνήθειες και οι συνταγές των χρόνων εκείνων.

    Γεύσεις και εικόνες παράδοσης θα πλαισιώνουν το απόγευμα τους δρόμους του χωριού. Γυναίκες θα ετοιμάζουν παραδοσιακά εδέσματα στα γραφικά στενά και ενθύμια της λαϊκής παράδοσης θα κοσμούν τους δρόμους της Κασταμονίτσας.

    Οι οργανωτές της γιορτής του Εφτάζυμου τονίζουν «ότι η επιτυχία της εκδήλωσης στηρίζεται στην ομόθυμη, συγκινητική και εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων του χωριού που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως η περηφάνια, η αίσθηση φιλοξενίας και η αγάπη στην παράδοσή μας είναι ακόμη βαθιά ριζωμένες στον τρόπο ζωής και επικοινωνίας, ειδικά στους ανθρώπους της κρητικής υπαίθρου».

    Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με κρητικό γλέντι που θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου, με το συγκρότημα του Μανώλη Αλεξάκη.

    [06] Σε πλήρη εξέλιξη οι πυρκαγιές σε Λακωνία, Εύβοια και Μέγαρα

    Σε εξέλιξη βρίσκονται μέχρι αυτήν την ώρα πυρκαγιές σε Λακωνία, Εύβοια και Μέγαρα.

    Συγκεκριμένα φωτιά έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Δαιμονιά, στη νότια Λακωνία.

    Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με εννέα άτομα. Επίσης, τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού.

    Από την φωτιά δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ενώ οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

    Σε πλήρη εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στο Πόρτο Λάφια της νότιας Εύβοιας.

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην Εύβοια πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, με αποτέλεσμα η φωτιά, που ξεκίνησε μέσα σε χαράδρα με πουρνάρια, να έχει πάρει διαστάσεις, ενώ οι φλόγες πέρασαν πολύ κοντά σε σπίτια που είναι διάσπαρτα στην περιοχή, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί ζημιές.

    Στον τόπο της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, που προσπαθούν να την περιορίσουν και να την θέσουν υπό έλεγχο.

    Τέλος η φωτιά στα Μέγαρα ξέσπασε σε έκταση με πουρνάρια στην περιοχή Χάνι Κοκκιναρέας και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

    Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρες.

    [07] Tην Τουρκία θα επισκεφθεί στις 24 Αυγούστου ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

    Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 24 Αυγούστου, επιβεβαίωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

    Η επίσκεψη Μπάιντεν θα είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου των ΗΠΑ μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

    [08] Η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τήνο και την Πάρο

    H φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» και η πυραυλάκατος «ΜΠΛΕΣΣΑΣ» κατέπλευσαν στην Τήνο, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο αναμένεται να καταπλεύσει στο νησί και το αρματαγωγό «ΧΙΟΣ» με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την Κοίμηση της Θεοτόκου και την 76η επέτειο από τη βύθιση του καταδρομικού «ΕΛΛΗ».

    Τιμές θα αποδώσουν αγήματα της σχολής μονίμων υπαξιωματικών Ναυτικού και τις εκδηλώσεις θα συνοδεύσει η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

    Στις εκδηλώσεις στην Τήνο θα παραστεί ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης.

    Εξάλλου, στην Πάρο θα καταπλεύσει το ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ» για τον εορτασμό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Τιμές θα αποδώσει άγημα του Πολεμικού Ναυτικού και στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχει τμήμα της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού. Τον αρχηγό ΓΕΝ θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις ο αρχιπλοίαρχος Αριστείδης Αλεξόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 August 2016 - 16:32:39 UTC