Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρ. Αλεξιάδης: Πολύ σημαντική ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό
  • [02] Κ. Γκιουλέκας: Θα αγωνιστούμε για να ξαναφέρουμε τη χαμένη ελπίδα στους Έλληνες
  • [03] «Ειλικρινή συγγνώμη» για τη Γενοκτονία των Ποντίων
  • [04] Συλλυπητήριο μήνυμα του Νίκου Τόσκα για τον θάνατο του πυροσβέστη
  • [05] Συλλυπητήρια του Αρ. Μπαλτά για τον θάνατο του Σωτήρη Δημητρίου

  • [01] Τρ. Αλεξιάδης: Πολύ σημαντική ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό

    Για «μία πολύ σημαντική ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, στις δηλώσεις του μετά το πέρας του πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου, προεξάρχοντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας Παντελεήμονα, στην Παναγία Σουμελά.

    Ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις, αναφέρθηκε και στις δηλώσεις που έκανε λίγο νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, λέγοντας πως «δίνουν τον τόνο και το περιεχόμενο της ημέρας».

    Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών από την Καστανιά Ημαθίας:

    «Είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για τον Ποντιακό ΕλληνισμόΒ· και για όλους εμάς που καταγόμαστε από παππούδες και γιαγιάδες που ήρθαν από τον Πόντο, από την Καππαδοκία, από την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία, είναι ιδιαίτερα συγκινητικό και ιδιαίτερα συμβολικό να βρισκόμαστε εδώ, όπου είναι η εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Είναι πολύ σημαντικά αυτά που δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και νομίζω ότι δίνουν τον τόνο και το περιεχόμενο της ημέρας. Χρόνια πολλά».

    [02] Κ. Γκιουλέκας: Θα αγωνιστούμε για να ξαναφέρουμε τη χαμένη ελπίδα στους Έλληνες

    Στα «εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», αλλά και στην «πολύ τραγική περίοδο, την οποία διέρχεται ολόκληρος ο ελληνικός λαός» αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, στην Καστανιά Ημαθίας.

    «Σε μια πολύ τραγική περίοδο, την οποία διέρχεται ολόκληρος ο ελληνικός λαός, σε μια περίοδο που έχει χαθεί η ελπίδα και κυριαρχούν στους Έλληνες η οργή και η αγανάκτηση, θα αγωνιστούμε με τη βοήθεια της Παναγίας για να ξαναφέρουμε στον τόπο το χαμόγελο και τη χαμένη ελπίδα για τους Έλληνες πολίτες» τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Κι επειδή βρισκόμαστε εδώ, στο Βέρμιο, αναλογιζόμαστε τις εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και η μνήμη μας ταξιδεύει στην Παναγία Σουμελά του Πόντου».

    [03] «Ειλικρινή συγγνώμη» για τη Γενοκτονία των Ποντίων

    Την αξίωση της Ελλάδας να ζητήσει η Τουρκία «ειλικρινή συγγνώμη» για τη Γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού προέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ χαρακτήρισε «αυθαιρεσία» των τουρκικών Αρχών το γεγονός ότι δεν επέτρεψαν να τελεστεί σήμερα η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη των Ελλήνων.

    «Δίνουμε ιερή υπόσχεση ότι δεν ξεχνούμε τη θυσία τους και θ? αγωνιζόμαστε ως την τελική τους δικαίωση. Δηλαδή ως την γενική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την έκφραση, τουλάχιστον, μιας ειλικρινούς συγνώμης από τους απογόνους των θυτών, την Τουρκία», δήλωσε, αναφερόμενος στα θύματα της Γενοκτονίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Βερμίου, όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου.

    Ταυτόχρονα ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Μ? αυτή την ευκαιρία καθιστούμε σαφές και το εξής: Μιας και η αυθαιρεσία των τουρκικών Αρχών δεν επέτρεψε να τελεσθεί η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, από εδώ, το Βέρμιο, η Παναγία Σουμελά ταξιδεύει σήμερα εορτάζουσα και στην Τραπεζούντα. Διότι καμία απαγόρευση, απ? οπουδήποτε κι αν προέρχεται, δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη του Έθνους των Ελλήνων».

    Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

    «Γιορτάζουμε σήμερα την Κοίμηση της Θεοτόκου, το Πάσχα του καλοκαιριού.

    Εδώ, στο Βέρμιο, στον ιερό χώρο της Παναγίας Σουμελά αυτή η γιορτή αποκτά κι έναν ιδιαίτερο, λαμπρό, εθνικό συμβολισμό: Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι, επιπλέον, και γιορτή μνήμης για τον Πόντο και τον Ποντιακό Ελληνισμό. Διότι όπως έχει λεχθεί, το 1930, από τον τότε υπουργό του Ελευθερίου Βενιζέλου, Λεωνίδα Ιασωνίδη, μαζί με την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε στην Ελλάδα και ο Πόντος.

    Σήμερα λοιπόν, και κάθε Δεκαπενταύγουστο, τελούμε εδώ, στην Παναγία Σουμελά, και ιερό μνημόσυνο στις ψυχές εκείνων που αφανίσθηκαν κατά τη στυγερή Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ταυτοχρόνως, δίνουμε επίσης ιερή υπόσχεση ότι δεν ξεχνούμε τη θυσία τους και θ? αγωνιζόμαστε ως την τελική τους δικαίωση. Δηλαδή ως την γενική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την έκφραση, τουλάχιστον, μιας ειλικρινούς συγνώμης από τους απογόνους των θυτών, την Τουρκία. Μ? αυτή την ευκαιρία καθιστούμε σαφές και το εξής: Μιας και η αυθαιρεσία των τουρκικών Αρχών δεν επέτρεψε να τελεσθεί η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, από εδώ, το Βέρμιο, η Παναγία Σουμελά ταξιδεύει σήμερα εορτάζουσα και στην Τραπεζούντα. Διότι καμία απαγόρευση, απ? οπουδήποτε κι αν προέρχεται, δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη του Έθνους των Ελλήνων».

    Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης ανακοίνωσε ότι το Ίδρυμα και τα ποντιακά σωματεία που συμμετέχουν σε αυτό, αποφάσισαν να τιμήσουν τον κ. Παυλόπουλο με τον Μεγάλο Σταυρό της Παναγίας Σουμελά και την απονομή έκανε ο μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων. Παραλαμβάνοντας τη διάκριση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι μεγάλη η τιμή που του γίνεται και αυτή ανήκει στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι στο πρόσωπό του και τον καθιστά θεματοφύλακα όλων των παραδόσεων που εκπροσωπεί ο ιερός τόπος στον οποίον βρίσκεται η μονή της Παναγίας Σουμελά. Μίλησε επίσης για την ανάγκη να δικαιωθούν οι αγώνες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

    Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τιμητικό έπαινο στον αριστούχο μαθητή Λυκείου από το Μακροχώρι Ημαθίας Δημήτρη Αμανατίδη, ο οποίος έβγαλε βαθμό 19,9. Ο έπαινος αυτός έχει θεσμοθετηθεί από το ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» στη μνήμη των μαθητών από το Μακροχώρι που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη.

    Μετά τη Θεία Λειτουργία ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και συμμετείχε ως παραστάτης στη λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

    Στις εκδηλώσεις, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, το προεδρείο της Βουλής η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου, τη ΝΔ ο βουλευτής του κόμματος Απόστολος Βεσυρόπουλος και παραβρέθηκαν οι Κώστας Γκιουλέκας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γεώργιος Κατσιαντώνης, ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και άλλοι.

    [04] Συλλυπητήριο μήνυμα του Νίκου Τόσκα για τον θάνατο του πυροσβέστη

    Συλλυπητήρια προς την οικογένεια του πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Παρόριο Βοιωτίας, αλλά και προς το Πυροσβεστικό Σώμα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

    Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «οι άοκνες και συχνά υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα της πυρόσβεσης έρχονται να καλύψουν διαχρονικά κενά σε τεχνολογία και να αντιμετωπίσουν τις, αισθητά πλέον, διαφοροποιημένες κλιματολογικές συνθήκες. Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος αξίζει την αμέριστη υποστήριξή μας».

    [05] Συλλυπητήρια του Αρ. Μπαλτά για τον θάνατο του Σωτήρη Δημητρίου

    Θερμά συλλυπητήρια εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς στην οικογένεια του Σωτήρη Δημητρίου, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

    «Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σωτήρη Δημητρίου. Σπουδαίος θεωρητικός του κινηματογράφου, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, και αγωνιστής της Αριστεράς με μεγάλη συμμετοχή στην κοινωνική δράση. Αν και μηχανικός του Πολυτεχνείου ήταν ένας άνθρωπος της τέχνης, του πολιτισμού και της επιστήμης ενώ υπήρξε και πρωτοπόρος στην κοινωνική ανθρωπολογία στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Μπαλτάς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 August 2016 - 10:32:37 UTC