Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Μέρκελ: Δεν έφεραν οι πρόσφυγες την τρομοκρατία
  • [02] Απεβίωσε ο Άρθουρ Χίλερ, σκηνοθέτης της ταινίας "Ιστορία Αγάπης"
  • [03] Θ. Δρίτσας: Προς εξέταση η ενίσχυση των κανονισμών για τη θαλάσσια ασφάλεια

  • [01] Α. Μέρκελ: Δεν έφεραν οι πρόσφυγες την τρομοκρατία

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι οι πρόσφυγες δεν έφεραν μαζί τους την τρομοκρατία στη χώρα και πρόσθεσε ότι το ισλάμ ανήκει στη Γερμανία, όσο ασκείται με τρόπο που σέβεται το Σύνταγμα.

    Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, που έφυγαν για να σωθούν από τον πόλεμο και την ανέχεια στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία έφθασαν στη Γερμανία πέρυσι. Η διάθεση των πολιτών απέναντί τους έγινε πολύ πιο δυσμενής μετά τη σειρά επιθέσεων εναντίον αμάχων τον περασμένο μήνα στη γερμανική επικράτεια, τρεις από τις οποίες διαπράχθηκαν από μετανάστες.

    Την ευθύνη για τις δύο από τις επιθέσεις ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

    «Το φαινόμενο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, ή του ΙΚ, δεν είναι ένα φαινόμενο που ήλθε σε εμάς μαζί με τους πρόσφυγες», σημείωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκδήλωσης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματός της, στο ανατολικό ομόσπονδο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία ενόψει των τοπικών εκλογών της 4ης Σεπτεμβρίου.

    Η Μέρκελ ανέφερε πως πολλοί ταξίδεψαν από τη Γερμανία στη Συρία για να εκπαιδευτούν από τζιχαντιστές. Τον Ιούνιο, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είχε δηλώσει πως συνολικά 800 πρόσωπα πιστεύεται ότι ταξίδεψαν από τη Γερμανία στη Συρία και στο Ιράκ.

    Η καγκελάριος σημείωσε πως «η ομάδα αυτή μας ανησυχεί εδώ και πολλά χρόνια», μιλώντας στην εκδήλωση στην πόλη Νοϊστρίλιτς, περίπου 100 χλμ. βόρεια του Βερολίνου.

    Η δημοτικότητα της Μέρκελ υπέστη πτώση μετά τις επιθέσεις και το 52% των Γερμανών θεωρούν ότι η πολιτική της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών είναι κακή, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

    Η μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών, πολλοί από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι, θεωρείται ως ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην άνοδο του αντιμεταναστευτικού, ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο προβλέπεται ότι θα έχει καλές επιδόσεις στις τοπικές εκλογές τόσο στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία όσο και στο Βερολίνο.

    «Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι ένα ισλάμ που ασκείται (...) με τρόπο που συμμορφώνεται προς το Σύνταγμα (...) ανήκει στη Γερμανία», ανέφερε η Μέρκελ.

    Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι ένα είδος ισλάμ που αντιβαίνει το Σύνταγμα ή δεν αποδέχεται ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες δεν έχει θέση στη χώρα της.

    [02] Απεβίωσε ο Άρθουρ Χίλερ, σκηνοθέτης της ταινίας "Ιστορία Αγάπης"

    O πολυτάλαντος και παραγωγικός Καναδός σκηνοθέτης ταινιών Άρθουρ Χίλερ, του οποίου η μελοδραματική ταινία "Love Story" (Ιστορία Αγάπης) με την Άλι Μακ Γκρό και τον Ράιαν Ο' Νιλ ήταν η πιό πετυχημένη ταινία του 1970 και παραμένει μια από τις δημοφιλέστερες ρομαντικές ταινίες όλων των εποχών, πέθανε χθες στα 92 του χρόνια, ανακοίνωσε η Aμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

    Ο Χίλερ, του οποίου το έργο περιλαμβάνει και επιτυχείς συνεργασίες με τους συγγραφείς θεατρικών έργων Νίλ Σάιμον και Πάντι Τσαγιέφσκι, πέθανε από φυσικά αίτια, είπε στην ανακοίνωσή της η Ακαδημία.

    Μεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης είχε διατελέσει πρόεδρος της Ακαδημίας, η οποία οργανώνει την ετήσια απονομή Βραβείων της Ακαδημίας (γνωστά ως Όσκαρ), από το 1993 έως το 1997, και ήταν για πολλά χρόνια μέλος του Τμήματος Σκηνοθετών της οργάνωσης.

    Από το 1957 έως το 2006, ο Χίλερ σκηνοθέτησε πάνω από 30 ταινίες καλύπτοντας μια μεγάλη γκάμα κατηγοριών, όπως κωμωδίες, δράμα, μελόδραμα, πολεμικές ιστορίες, σάτιρα και μιούζικαλ. Μέσω της σκηνοθεσίας του καθοδήγησε πέντε ηθοποιούς σε ρόλους που τους απέφεραν υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ: τον Ο' Νιλ, την Μακ Γκρό, τον Τζόρτζ Σκοτ, τον Μαξιμίλιαν Σελ και τον Τζον Μάρλεϊ.

    Οι ταινίες του προτάθηκαν για 15 Βραβεία της Ακαδημίας, και κέρδισαν δύο από αυτές. Η "Ιστορία Αγάπης" προτάθηκε για επτά Βραβεία, μεταξύ των για καλύτερη ταινία και καλύτερη σκηνοθεσία. Κέρδισε μόνο ένα Όσκαρ, για καλύτερη πρωτότυπη μουσική επένδυση, ενώ έχασε όλα τα υπόλοιπα βραβεία στην ταινία "Πάττον" με τον Σκοτ.

    Η "Ιστορία Αγάπης" έγινε τεράστια επιτυχία, κόβοντας εισητήρια αξίας πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο Χίλερ γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1923 στο Έντμοντον του Καναδά, σε γονείς μετανάστες από την Πολωνία. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πέταξε με την Βασιλική Καναδική Αεροπορία σε επιχειρήσεις στη Γερμανία. Σπούδασε ψυχολογία στο πανεπιστήμιο, και μετά ξεκίνησε καριέρα στο ραδιόφωνο στον Καναδά προτού μετακομίσει στο Λος Άντζελες για να σκηνοθετήσει μια ζωντανή δραματική σειρά για την τηλεόραση.

    Από τα μέσα της δεκαετίας του '50 έως τις αρχές της δεκαετίας του '60 σκηνοθέτησε επεισόδια πολλών τηλεοπτικών σειρών, ακόμα και το πρώτο επεισόδιο της κλασικής σειράς μαύρης κωμωδίας "The Addams Family" (Οικογένεια Άνταμς).

    Μεταξύ άλλων σκηνοθέτησε τον Πίτερ Ο' Τουλ και τη Σοφία Λόρεν ("Man of La Mancha"), τον Αλ Πατσίνο ("Author! Author!"), τον Στιβ Μάρτιν ("The Lonely Guy"), την Μπετ Μίντλερ ("Outrageous Fortune") και τον Τζον Γκούντμαν, ως το θρυλικό παίκτη του μπέιζμπολ Μπέιμπ Ρουθ ("The Babe").

    [03] Θ. Δρίτσας: Προς εξέταση η ενίσχυση των κανονισμών για τη θαλάσσια ασφάλεια

    Την ανάγκη μιας διαφορετικής κουλτούρας όσον αφορά στην ασφάλεια κατά την κυκλοφορία τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα και, ταυτόχρονα, ενίσχυσης των ισχυόντων κανονισμών, επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, με αφορμή το δυστύχημα στην Αίγινα.

    «Κάθε τραγικό συμβάν, όταν, προκύπτει γεννά πολλαπλούς προβληματισμούς για το τι έπρεπε να κάνουμε και δεν το κάναμε», αναφέρει και προσθέτει: «Υπάρχουν, όμως, μερικά πράγματα που ό,τι και να κάνεις, αν δεν εμπεδωθεί -και στους πολίτες- μια συνείδηση απαξίωσης τέτοιου είδους συμπεριφορών αμέλειας, και για την κυκλοφορία στη στεριά και για την κυκλοφορία στη θάλασσα, κανένα μέτρο, κανένας έλεγχος δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός».

    Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δρίτσας, από το πρωί ειδικό κλιμάκιο της αρμόδιας υπηρεσίας διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων, ερευνά τις αιτίες του δυστυχήματος στην Αίγινα, «όχι για να τις αξιολογήσει ποινικά, αλλά για να καταλήξει στις βελτιώσεις που απαιτούνται να γίνουν στο σύστημα της θαλάσσιας ασφάλειας».

    «Πιστεύω», θα μας πει, «πως το χθεσινό, παράλογο, συμβάν, γεννά ζητήματα κυρίως ενίσχυσης των κανονισμών για τις περιοχές που αποτελούν περάσματα, όπως αυτό στην Αίγινα». Εκτιμά, δε, ότι η αυστηροποίηση των κανονισμών θα πρέπει να είναι στοχευμένη και να εγκαθιδρύει κανόνες που να τηρούν όλοι. «Η πείρα έχει δείξει», λέει χαρακτηριστικά, «πως δεν είναι αρκετό να αυξήσεις για παράδειγμα τα πρόστιμα ή τις ποινές. Δεν αρκεί αυτό. Απαιτείται η καλλιέργεια μιας συνείδησης, με προσδιορισμένους, σαφείς κανόνες για το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται».

    Ο κ. Δρίτσας θα σημειώσει ότι οι έρευνες στο σημείο όπου συνέβη το «τραγικά παράλογο» -όπως τονίζει- δυστύχημα στην Αίγινα, συνεχίζονται και όλες οι έως τώρα ενδείξεις συγκλίνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει άλλος αγνοούμενος.

    «Δεν μπορώ πραγματικά να βρω έναν παρηγορητικό λόγο για τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό», θα πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας και θα συμπληρώσει: «Μακάρι να βρουν τη δύναμη, μακάρι η Πολιτεία και η κοινωνία να βρουν έναν τρόπο να σταθούν δίπλα τους που να αποτελεί βάλσαμο στον πόνο τους».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 August 2016 - 4:32:41 UTC