Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Μιχελάκης: Η ΝΔ οφείλει να τοποθετηθεί για τις επιθέσεις της Άγκυρας κατά του ΠτΔ
  • [02] Στην τελική ευθεία για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Σταθερότητα του ΥΠΕΞ στη Ρόδο
  • [03] Κυρ. Μητσοτάκης: Μπορούμε να βάλουμε σε τάξη τη χώρα
  • [04] Πληρότητα 80% και τον Σεπτέμβριο στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής
  • [05] Πηγές του υπ. Οικονομικών: Η πορεία των εσόδων δεν εμπνέει καμία ανησυχία για τον δημοσιονομικό στόχο
  • [06] Απάντηση της ΝΔ στην κυβέρνηση για τον δημοσιονομικό στόχο του 2016
  • [07] Die Welt: Η ΕΚΤ να αγοράζει και μετοχές
  • [08] Μια "Ελπίδα" για τους πρόσφυγες
  • [09] Αποσύρεται ο Αλ. Λυκουρέζος από την υπεράσπιση του 77χρονου κατηγορούμενου για το ναυάγιο στην Αίγινα
  • [10] «ΕΡΓΑΝΗ»: Πάνω από 250.000 οι νέες θέσεις εργασίας το πρώτο επτάμηνο του 2016
  • [11] Αεροσκάφος της Qatar Airways πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ
  • [12] Εξαιρετικά τα αποτελέσματα των ανασκαφών για το 2016 στη Ζώμινθο Κρήτης
  • [13] Απεβίωσε ο Άρθουρ Χίλερ, σκηνοθέτης της ταινίας "Love Story"
  • [14] Ένα εκατ. δολάρια από την Τέιλορ για τους πλημμυροπαθείς της Λουιζιάνα
  • [15] Σήμερα στις 20:05 η medal race των Μάντη/Καγιαλή στην Ιστιοπλοΐα

  • [01] Γ. Μιχελάκης: Η ΝΔ οφείλει να τοποθετηθεί για τις επιθέσεις της Άγκυρας κατά του ΠτΔ

    «Καλορίζικα τα νέα γραφεία» εύχεται στη ΝΔ, ο πρώην υπουργός και εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος μιλώντας στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ασκεί κριτική στην ηγεσία της ΝΔ για το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποφύγει να βγάλει ανακοίνωση, μέχρι τώρα, για την προκλητική επίθεση που δέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Άγκυρα για τις δηλώσεις του για το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων.

    «Κατ'αρχήν εύχομαι τα νέα γραφεία της ΝΔ να είναι καλορίζικα. Ήταν μια κίνηση που έπρεπε να γίνει. Το κόμμα έπρεπε να αποδείξει ότι μπορεί να βάλει σε τάξη το σπίτι του για να μπορεί να πείσει και την κοινωνία ότι μπορεί να βάλει και σε τάξη την χώρα. Όμως, η αλλαγή των γραφείων δεν σημαίνει και αλλαγή κόμματος. Η αλλαγή των γραφείων δεν σημαίνει ότι κόβουμε την ιστορική και ιδεολογική συνέχεια της ΝΔ», τόνισε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς όμως οι τελευταίες πρακτικές της νέας ηγεσίας δείχνουν ότι θέλουν να κόψουν αυτή την ιδεολογική και ιστορική συνέχεια της παράταξης. Για παράδειγμα, η επικοινωνιακή ομερτά που έχει επιβληθεί για το θέμα του Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι η νέα ηγεσία προσπαθεί να ρίξει μια βαριά σκιά στα γεγονότα του 2009. Να μην μάθουμε ποιοι ευθύνονται για το πώς μπήκαμε στη μέγγενη της τρόικας και των μνημονίων».

    Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό οι πρακτικέςαυτές δείχνουν «ακόμα ότι η νέα ηγεσία δεν σέβεται την ιστορία της παράταξης και τους ηγέτες της. Η τακτική αυτή δυστυχώς δεν σταματάει μόνο στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ. Τελευταίο παράδειγμα η απόφαση της ΝΔ να μην βγάλει καμιά ανακοίνωση για την αήθη και προκλητική ανακοίνωση της Άγκυρας κατά του προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων. Άραγε έχει αλλάξει και αυτή η θέση της ΝΔ πάνω στο θέμα αυτό; Ελπίζω προσωπικά πως όχι . Καλύτερη απάντηση πάντως γι αυτό θα ήταν μια ανακοίνωση έστω και τώρα την τελευταία στιγμή. Θα περιμένουμε», κατέληξε.

    [02] Στην τελική ευθεία για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Σταθερότητα του ΥΠΕΞ στη Ρόδο

    Μετά από τη Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών για τον θρησκευτικό πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή, τον περασμένο Οκτώβριο, και την Τετραμερή Συνάντηση της Θεσσαλονίκης μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πΓΔΜ για τη διασυνοριακή συνεργασία, τον Απρίλιο, το υπουργείο Εξωτερικών οργανώνει τον Σεπτέμβριο στη Ρόδο τη «Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα», επιδιώκοντας να παίξει τον ρόλο του «γεφυροποιού» μεταξύ ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών σε μια ευαίσθητη γεωπολιτική συγκυρία.

    Καθώς πυκνώνουν οι προετοιμασίες για τη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η σημασία της ιδιαίτερα επίκαιρης αυτής πρωτοβουλίας, και αυτό επιβεβαιώνεται από την αύξηση των συμμετεχόντων χωρών. Ήδη το σχήμα των 5+5 χωρών από τις δύο πλευρές της Μεσογείου, που ήταν ο αρχικός στόχος του υπουργείου Εξωτερικών έχει ξεπεραστεί, καθώς λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος συμμετοχής, προσεκλήθησαν περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών, και μέχρι στιγμής, έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή 7+7 χωρών (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ιταλία, Κροατία, Σλοβακία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιβύη, Σαουδική Αραβία και Τυνησία), ενώ δεν αποκλείεται τελικά να είναι 16 οι χώρες που θα εκπροσωπηθούν στη Διάσκεψη.

    «Δεν έχουμε ίδια αντίληψη για την πολιτική με όλους όσοι θα έρθουν στη Ρόδο. Δεν έχουμε ίδιας μορφής πολιτικά συστήματα. Αλλά έχουμε κοινή θέληση, τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Και νομίζω σήμερα αυτά τα δύο είναι πάρα πολύ σημαντικά και στη βάση αυτών οδεύουμε», είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του σχετικά με την Σύνοδο της Ρόδου ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, πρωτοβουλία του οποίου ήταν η σύγκληση της Διάσκεψης,

    Στην καρδιά της πρωτοβουλίας του βρίσκεται η πεποίθηση πως ο εύθραυστος γεωπολιτικά χώρος της Μεσογείου χρειάζεται να σταθεροποιηθεί, και αυτό προϋποθέτει συνεχείς πρωτοβουλίες για πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές συνέργειες ανάμεσα στις δύο όχθες της: την ευρωπαϊκή και την αραβική. Οι γέφυρες συνεργασίας, όπως επαναλαμβάνει συχνά, μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά για τη σταθερότητα της περιοχής και αυτή η σταθεροποίηση να δημιουργήσει με τη σειρά της ένα πιο εδραιωμένο περιβάλλον ασφαλείας.

    Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στον στόχο άσκησης μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, όντας πεπεισμένος ότι η Ελλάδα, χώρα ευρισκόμενη στο εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, με ιστορικά εξαιρετικές σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής, κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα χώρα με γεωγραφική ταυτότητα βαλκανική και μεσογειακή, ξεπερνώντας την οικονομική της κρίση, μπορεί να αναδειχθεί ως «γεφυροποιός» δύναμη και άξονας προάσπισης του διεθνούς δικαίου και της περιφερειακής σταθερότητας.

    Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων σε όλα τα επίπεδα -από το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα μέχρι τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού- προϋποθέτει την ολοένα και στενότερη συνεργασία των χωρών της Ευρώπης με χώρες-κλειδιά της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση κρίσεων που ταλανίζουν την περιοχή και να συμμετάσχουν σε πολιτικές, οικονομικές, ενεργειακές ή ακαδημαϊκές συνέργειες που δύνανται να συμβάλουν στη σταθεροποίηση του γεωπολιτικού αυτού χώρου.

    Όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα θα συζητηθούν διεξοδικά στο νησί της Ρόδου που επιλέχθηκε ως τόπος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, καθώς είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, θρησκειών, ιδεών και εμπορίου, διαχρονικά από την αρχαιότητα έως σήμερα. Στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι η Διάσκεψη να αποτελέσει ένα forum ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων, που θα αποκτήσει σταδιακά μόνιμα θεσμικά χαρακτηριστικά.

    [03] Κυρ. Μητσοτάκης: Μπορούμε να βάλουμε σε τάξη τη χώρα

    Μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι μπορεί να βάλει σε τάξη τη χώρα έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη λειτουργίας των νέων γραφείων του κόμματος στο Μοσχάτο, όπου και συγκάλεσε εκεί τη σύσκεψη του «πρωινού καφέ». Στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η μετακόμιση συνιστά τήρηση της προεκλογικής του δέσμευσης.

    Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Μία νέα σελίδα ξεκινάει σήμερα για τη Νέα Δημοκρατία, εδώ στα καινούργια μας γραφεία, στην όμορφη γειτονιά του Μοσχάτου. Άλλη μία προεκλογική δέσμευσή μου, για μετακόμιση σε νέα, πιο λιτά γραφεία, γίνεται πράξη. Βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας, τη Νέα Δημοκρατία. Και με αυτόν τον τρόπο, στέλνουμε ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία: ότι μπορούμε να βάλουμε σε τάξη και τη χώρα. Και να την οδηγήσουμε στην έξοδο από την κρίση. Εύχομαι τα καινούργια μας γραφεία να είναι τυχερά, καλορίζικα και να οδηγήσουν τη Νέα Δημοκρατία σε ένα νέο, μεγάλο κύκλο πολιτικών επιτυχιών».

    Στα νέα γραφεία βρίσκονταν ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, και οι στενοί του συνεργάτες που συμμετείχαν στον «πρωινό καφέ».

    [04] Πληρότητα 80% και τον Σεπτέμβριο στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής

    Πληρότητα κοντά στο 80%, έχοντας ωστόσο ανοδικές τάσεις, με στόχευση τους τουρίστες της τελευταίας στιγμής από τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ολλανδία και το Βέλγιο έχουν τα ξενοδοχεία του νομού Χαλκιδικής για τα δύο 15νθήμερα του Σεπτεμβρίου, ενώ ανάλογη παρουσιάζεται η κατάσταση και για το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να προσπεράσουμε και την τάση των τουριστών από τα Βαλκάνια που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν σταθερά τη Χαλκιδική για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Παράλληλα, με βάση την εφετινή τουριστική κίνηση, ενώ τα προηγούμενα χρόνια στους 100 τουρίστες που έρχονταν στην Χαλκιδική οι 40 ήταν Έλληνες, εφέτος, το συγκεκριμένο ποσοστό μειώθηκε δραματικά, καθώς στους 100 τουρίστες μόνο οι 10 είναι Έλληνες.

    «Είναι γεγονός ότι ο Έλληνας δεν μπορεί να πάει διακοπές. Και αν το κάνει πηγαίνει κάπου για ελάχιστες ημέρες, επιλέγοντας φθηνά καταλύματα. Η μεγάλη φορολογία στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη και του τουριστικού προφίλ», αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος και συνεχίζει: «Μέχρι στιγμής η κίνηση σε όλη τη Χαλκιδική είναι ικανοποιητική. Το ίδιο ικανοποιητική θα είναι βάση των στοιχείων και στα δύο 15νθήμερα του Σεπτεμβρίου που η πληρότητα στα ξενοδοχεία αγγίζει το 80%. Ικανοποιητική προδιαγράφεται και η κίνηση για τις αρχές Οκτωβρίου. Σήμερα έχουμε πολλούς τουρίστες από τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Παράλληλα, είμαι αισιόδοξος ότι θα προσελκύσουμε και πολλούς τουρίστες της τελευταίας στιγμής που δεν θέλουν να πάνε στην Τουρκία λόγω των γεγονότων που διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες. Φυσικά σε μεγάλα ποσοστά πληρότητας βρίσκονται και οι παραδοσιακά μεγάλες μονάδες του νομού».

    [05] Πηγές του υπ. Οικονομικών: Η πορεία των εσόδων δεν εμπνέει καμία ανησυχία για τον δημοσιονομικό στόχο

    Καμία απολύτως ανησυχία για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2016 δεν γεννάται από την πορεία των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η επιμονή της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου να παρουσιάσουν μια εικόνα οικονομικής καταστροφής έχει ξεπεράσει κάθε όριο γραφικότητας.

    Σύμφωνα με τους συγκεκριμένους παράγοντες του υπουργείου, τελευταίο δείγμα αποτελεί ο σχολιασμός του δελτίου εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού Ιανουαρίου- Ιουλίου 2016, όπου κάποιοι διαπιστώνουν κατάρρευση εσόδων, απόκλιση από τους στόχους, κίνδυνο ενεργοποίησης του «κόφτη» και άλλα τέτοια δραματικά.

    Όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Οικονομικών, όλη αυτή η εικόνα καταστροφής στηρίζεται στο γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά τον Ιούλιο, εμφανίζονται 354 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο. Η απόκλιση αυτή αφορά μόνο τον συγκεκριμένο μήνα και υπερκαλύπτεται από την ιδιαίτερα θετική πορεία του προηγούμενου εξαμήνου. Έτσι, για ολόκληρο το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού είναι 422 εκατ. πάνω από το στόχο, με δεδομένο μάλιστα ότι οι επιστροφές φόρων (που εξ ορισμού μειώνουν τα καθαρά έσοδα) είναι αυξημένες κατά 220 εκατ. πάνω από το στόχο.

    [06] Απάντηση της ΝΔ στην κυβέρνηση για τον δημοσιονομικό στόχο του 2016

    Η πολιτική της υπερφορολόγησης δεν οδηγεί πουθενά αναφέρει η ΝΔ απαντώντας σε κυβερνητικές πηγές για το δημοσιονομικό στόχο του 2016.

    «Η αλήθεια είναι μια: Αρκούσε μόλις ένας μήνας (Ιούλιος) αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων για να διαλυθεί η εικονική πραγματικότητα που καλλιεργούσε η κυβέρνηση.

    Στο Δελτίο με τα προσωρινά στοιχεία της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουαρίου ? Ιουλίου 2016, οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να διαπιστώσει (Πίνακας 1Α), ότι αν δεν υπήρχε η κυβερνητική στάση πληρωμών (3.297 εκατ. ευρώ κάτω από το στόχο) το πρωτογενές αποτέλεσμα (έσοδα ? έξοδα, πλην τόκων) θα υπολείπονταν του στόχου κατά 600.000.000 ευρώ!

    Η Νέα Δημοκρατία προειδοποιεί συνεχώς ότι η πολιτική της υπερφορολόγησης δεν οδηγεί πουθενά.

    Συντηρεί την ύφεση, εξοντώνει τους συνεπείς φορολογούμενους, θεριεύει τη φοροδιαφυγή.

    Όποιος λέει την αλήθεια και προειδοποιεί υπεύθυνα και έγκαιρα δεν υπονομεύει την δημοσιονομική προσπάθεια, όπως ισχυρίζονται οι ?γνωστοί ? άγνωστοι? ? φερέφωνα της Κυβέρνησης.Την υπηρετεί», αναφέρει η ΝΔ απαντώντας στην κυβέρνηση.

    [07] Die Welt: Η ΕΚΤ να αγοράζει και μετοχές

    Εδώ και χρόνια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αγοράζει κρατικά ομόλογα για να λειτουργήσει η οικονομία, το πρόβλημα όμως είναι ότι εξαντλούνται γρήγορα. Γι αυτό ορισμένοι οικονομολόγοι κάνουν μια ριζοσπαστική και αμφισβητούμενη πρόταση. Nα αγοράζει και μετοχές. Θα την υιοθετήσει ο Ντράγκι, αναρωτιέται η γερμανική Welt.

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας Safra Sarasin είπε στην εφημερίδα ότι πολλοί το θεωρούν εσφαλμένο, αλλά η τράπεζά του κάνει κάτι το οποίο συμβουλεύει να κάνει και η ΕΚΤ. Να αγοράζει δηλαδή μετοχές. «Το παράδειγμα της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, η οποία επενδύει σε μετοχές εδώ και χρόνια, δείχνει πως κάτι τέτοιο θα ήταν σκόπιμο και για την ΕΚΤ».

    Ο Κάρστεν δεν είναι ο μοναδικός ο οποίος υποστηρίζει αυτή την άποψη. Ολοένα και περισσότεροι οικονομικοί εμπειρογνώμονες ζητούν -όχι μόνο από την ΕΚΤ- την επέκταση του προγράμματος αγοράς μετοχών. «Όποιος θέλει να επενδύουν περισσότερο οι επιχειρήσεις πρέπει και να θέλει μεγαλύτερες τιμές μετοχών», επιχειρηματολογεί λ.χ. ο Ερικ Λόνεργκαν της βρετανικής επενδυτικής εταιρείας M&G για τις αγορές μετοχών της Βank of England / της Κεντρικής Τράπεζα της Αγγλίας.

    Έτσι ανοίγει όμως ο δρόμος για το σπάσιμο ενός ακόμα ταμπού. Ήδη εδώ και χρόνια η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα, πιστωτικές επιστολές, ομόλογα και επιπροσθέτως από τον Ιούνιο εταιρικά ομόλογα.

    Το πρόβλημα είναι ότι γρήγορα τα κρατικά ομόλογα της ΕΚΤ εξαντλούνται, των μεν Φινλανδών τον Νοέμβριο της δε Γερμανίας τον Μάιο του ερχόμενου έτους, σημειώνει η Welt.

    Εάν η ΕΚΤ χαλαρώσει το Σεπτέμβριο τους όρους αγοράς ομολόγων θα υπάρξει ακόμα λίγος χρόνος, αλλά μετά θα ερχόταν η στιγμή κατά την οποία η ΕΚΤ ή θα πρέπει να σταματήσει την αγορά κρατικών ομολόγων ή θα πρέπει να αναζητήσει νέες κατηγορίες επενδύσεων. «Το επόμενο λογικό βήμα είναι φυσικά για την ΕΚΤ οι μετοχές», όπως είπε στην εφημερίδα ο Μάρκους Τσάμπερ της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων VMZ, o οποίος παραπέμπει στο παράδειγμα της Ελβετίας και της Ιαπωνίας, οι οποίες το πράττουν ήδη.

    Κατά τον Κάρστεν η αγορά μετοχών από την ΕΚΤ θα είχε ένα ακόμα πλεονέκτημα: θα μείωνε τους κινδύνους για την ΕΚΤ αφού «οι μετοχές φαίνονται βραχυπρόθεσμα ότι ενέχουν κίνδυνο, επειδή είναι εκτεθειμένες σε μεγάλες διακυμάνσεις σε σχέση με άλλες επενδύσεις, γι αυτό και δεν επιλέγονται καθόλου ως επένδυση από τις κεντρικές τράπεζες». Αυτό όμως δεν είναι καθόλου αναμενόμενο για την ΕΚΤ, διότι θα συνεχίζει να τυπώνει χρήμα και γι αυτό είναι σημαντικότερο ένα καλύτερο μείγμα από τίτλους που αγοράστηκαν.

    Επικριτές προειδοποιούν εν τούτοις ότι με το σπάσιμο ενός νέου ταμπού θα ακολουθηθεί ένας δρόμος, ο οποίος στο τέλος θα οδηγούσε τελικά σε μη ηθελημένες συνέπειες. Ο Μαρκ Φάμπερ, μια παλιά καραβάνα των μάνατζερ διαχειριστών χαρτοφυλακίων το διετύπωσε σαφέστατα στο CNBC. «Σε τελευταία ανάλυση (οι Κεντρικές Τράπεζες) θα αγοράσουν όλες τα κρατικά ομόλογα, όλα τα εταιρικά ομόλογα και όλες τις μετοχές.»

    Εάν δε καταρρεύσει η αγορά ακινήτων θα αγοράσει και τις μετοχές των ακινήτων και στη συνέχεια θα ανήκουν τα πάντα στις Κεντρικές Τράπεζες και επομένως στα κράτη.

    Με αυτόν τον τρόπο θα ετίθετο εν αμφιβόλω ολόκληρο το οικονομικό σύστημα. Κατά τον Φάμπερ όμως «αυτός ο δρόμος οδηγεί κατ΄ ευθείαν στο σοσιαλισμό».

    [08] Μια "Ελπίδα" για τους πρόσφυγες

    Πρώην βιοτεχνία ρούχων μετατράπηκε σε πρότυπο χώρο φιλοξενίας προσφύγων, με μικρά διαμερίσματα για κάθε οικογένεια! Πρόκειται για πρωτοβουλία Αμερικανών επενδυτών σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής και στόχο τη φιλοξενία περίπου 700 προσφύγων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

    Εδώ και περίπου έναν μήνα, σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο υφασμάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη, στο ύψος του ΤΙΤΑΝ, έχει δημιουργηθεί το "Σπίτι της Ελπίδας", ένας πρότυπος χώρος φιλοξενίας προσφύγων, με βάση το όραμα του Αμερικανού επενδυτή, Αμεντ Καν (Amed Khan), και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Radcliffe και το Ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών-Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο κ.Καν, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στην Ελλάδα με τα πρώτα κύματα προσφύγων, διαπίστωσε, όπως αναφέρει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, "ότι η κατάσταση στους υπάρχοντες χώρους φιλοξενίας δεν βελτιωνόταν".

    "Θεώρησα πως, εφαρμόζοντας τις πρακτικές που ισχύουν στην αγορά, θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε και να διαχειριστούμε ένα χώρο διαμονής που να ικανοποιεί το αίτημα της συνθήκης της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων. Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στην εξασφάλιση ενός βιοτικού επιπέδου και στη μεταχείριση των προσφύγων με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια -δεν τους βλέπουμε ως αριθμούς, όπως τόσοι άλλοι γραφειοκράτες. Δυστυχώς, τα θύματα αυτά των τρομερών πολέμων έχουν γίνει πιόνια στα παιχνίδια ανάλγητων πολιτικών και ανεπαρκών υπαλλήλων, που λειτουργούν με γνώμονα το δικό τους συμφέρον. Ωστόσο, δεν το βάζουμε κάτω. Πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμούμε για τη δικαιοσύνη, να χτίσουμε κι άλλες Ελπίδες"τονίζει ο κ. Καν.

    Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και λίγους μήνες, το πρώην εργοστάσιο έχει μεταμορφωθεί σε έναν χώρο που μπορεί να στεγάσει, με τις καλύτερες συνθήκες, πρόσφυγες και κυρίως παιδιά.

    [09] Αποσύρεται ο Αλ. Λυκουρέζος από την υπεράσπιση του 77χρονου κατηγορούμενου για το ναυάγιο στην Αίγινα

    Ανακοίνωση πριν λίγο εξέδωσε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος σύμφωνα με την οποία παραιτείται από συνήγορος του 77χρονου εξαδέλφου του που κατηγορείται για το τετραπλό φονικό στην Αίγινα. Συγκεκριμένα ο κ. Λυκουρέζος κάνει λόγο για «άγραφο κανόνα που υποδεικνύει στον δικηγόρο να μην αναλαμβάνει σοβαρές ποινικές υποθέσεις στενών συγγενών του». Συνεχίζει στην ανακοίνωση αναφέροντας ότι «δεν μπορεί να ασκήσει με την απαιτούμενη ψυχραιμία και νηφαλιότητα τα υπερασπιστικά του καθήκοντα, αλλά τείνει να προσέρχεται στη διαδικασία με ψυχολογία διαδίκου και όχι συνηγόρου, γεγονός που δεν συμβάλλει στην ορθή επιτέλεση του έργου του».

    Ως προς τις έρευνες, αυτές συνεχίζονται από το λιμενικό καθώς αναζητούνται μάρτυρες και άλλα ευρήματα που θα ρίξουν άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες το ταχύπλοο που φέρεται να οδηγούσε ο 77χρονος, εμβόλισε το τουριστικό σκάφος.

    Χθες ο 77χρονος κατηγορούμενος μεταφέρθηκε στα δικαστήρια Πειραιά, όπου δέχθηκε έντονη επίθεση από συγγενείς των θυμάτων, ενώ ζήτησε και έλαβε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί, αύριο το πρωί στην Ε' τακτική ανακρίτρια.

    Επίσης, χθες, πραγματοποιήθηκε η νεκροτομή στη σορό του κυβερνήτη του τουριστικού σκάφους από τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Ηλία Μπογιόκα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες διαπιστώθηκε ότι ο άτυχος άνδρας τραυματισμένος από την σύγκρουση των δύο πλοίων, έπεσε στη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του, με τραγικό αποτέλεσμα να πνιγεί ζωντανός. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν εκτός απροόπτου οι νεκροτομές στις άλλες τρεις σορούς για να διαπιστωθούν οι αιτίες θανάτου.

    [10] «ΕΡΓΑΝΗ»: Πάνω από 250.000 οι νέες θέσεις εργασίας το πρώτο επτάμηνο του 2016

    Την υψηλότερη επίδοση πρώτου επταμήνου έτους, από το 2001 έως σήμερα, σημείωσαν οι ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Παράλληλα, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016, είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 253.945 νέες θέσεις εργασίας.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το οποίο υπογραμμίζει ότι «οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας συνεχίζονται και εντείνονται», τον Ιούλιο καταγράφεται αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων ? αποχωρήσεων κατά 19.281 θέσεις εργασίας.

    Επίσης, από τη σύγκριση των στοιχείων των μηνών Ιούλιος 2016 και Ιούλιος 2015, προκύπτει αυξημένη επίδοση κατά 35.939 περισσότερων θέσεων εργασίας για τον Ιούλιο 2016.

    [11] Αεροσκάφος της Qatar Airways πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

    Αεροπλάνο της Qatar Airways πραγματοποίησε σήμερα αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όταν ένας από τους κινητήρες του έπιασε φωτιά λίγο μετά την απογείωσή του, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk.

    Το αεροπλάνο τύπου Airbus 330 είχε προορισμό την Ντόχα, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας οι επιβάτες αποβιβάστηκαν σώοι.

    [12] Εξαιρετικά τα αποτελέσματα των ανασκαφών για το 2016 στη Ζώμινθο Κρήτης

    Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η εξέχουσα σημασία των ανασκαφών στην αρχαία Ζώμινθο της Κρήτης, όπου φέτος, εκτός των άλλων, έδειξαν τα εξής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ:

    ? Το κεντρικό κτήριο πριν από την κύρια φάση του (γύρω στο 1750 π.Χ.) την οποία γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, εκτείνεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια κατά την αμέσως προηγούμενη περίοδο, των Παλαιών ανακτόρων (από το 1900 πΧ), όταν χτίζονται τα μινωικά ανάκτορα.

    ? Διάδρομοι, κλίμακες, νέες υπόστυλες αίθουσες προστίθενται στους μεγαλοπρεπείς χώρους που είχαν αποκαλυφθεί σε παλαιότερες ανασκαφικές περιόδους και συμπληρώθηκαν φέτος με πολύθυρα και φωταγωγούς. Το κτήριο ήταν διώροφο ή τριώροφο σε ορισμένα σημεία. Οι τοίχοι, που διασώζονται σε ύψος από 2.5 έως 3 μέτρα, είναι τοιχογραφημένοι.

    ? Οι αίθουσες συγκεντρώσεων φέρουν περιμετρικά θρανία, στοιχείο που ερμηνεύεται ότι το κτήριο ήταν όχι μόνο χώρος πολυτελούς κατοικίας σημαντικών προσώπων της δυναστείας της Κνωσού, αλλά και χώρος θρησκευτικών συγκεντρώσεων κατά τις εποχές του χρόνου που το γειτονικό διεθνές θρησκευτικό κέντρο του Ιδαίου 'Αντρου δεν ήταν προσιτό, λόγω καιρικών συνθηκών.

    ? Το πλήθος των αντικειμένων, χάλκινα θρησκευτικά αντικείμενα, όπως διπλοί πελέκεις, θυμιατήρια και άλλα αντικείμενα, δηλώνουν τη θρησκευτική χρήση του χώρου αυτού. Αφιερώματα όπως σφραγίδες (οι φετινές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές με παράσταση «ιερού κόμβου» και σχηματοποιημένου βουκράνου με ηλιακό δίσκο) τα χάλκινα ειδώλια λατρευτών, χάντρες περιδεραίου, αλλά και άλλα είδη, όπως πήλινα θυμιατήρια, καρποδόχοι και πλήθος ειδικών αγγείων επιβεβαιώνουν τη χρήση αυτή.

    ? Οι Μινωίτες που εκμεταλλεύτηκαν τον πλούτο του Ψηλορείτη, είχαν οργανώσει στη Ζώμινθο εργαστήρια παραγωγής κεραμικών έργων, όπως δείχνει το κεραμικό εργαστήριο και ο κλίβανος, τα εργαστήρια επεξεργασίας ορείας κρυστάλλου, υλικού που υπάρχει στην περιοχή και ο μεταλλουργικός κλίβανος, που αποκαλύφθηκε κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο. Δεν είναι τυχαίο το πλήθος των χαλκών που βρέθηκαν και φέτος.

    ? Το μαλλί από τα πρόβατα που γνωρίζουμε από τις πινακίδες της Κνωσού, αλλά και τα φυτά του Ψηλορείτη που έστελναν στην Αίγυπτο, όπως γνωρίζουμε από αιγυπτιακές επιγραφές, και είχαν ιαματικές και καλλωπιστικές ιδιότητες, ήταν από τα κύρια προϊόντα που εμπορευόταν οι κάτοικοι της Ζωμίνθου.

    ? Οι τελευταίες ανασκαφές στη Ζώμινθο έδειξαν ότι το κεντρικό κτήριο των περίπου 150 δωματίων, χτίστηκε από έναν μεγαλοφυή αρχιτέκτονα, που μακριά από τα μοντέλα των πεδινών ανακτόρων και επαύλεων, προσάρμοσε το σχέδιο του στο ορεινό τοπίο, το οποίο όμως τροποποιήθηκε πολλές φορές από τη συνεχή χρήση.

    ? Ευρήματα μυκηναϊκών χρόνων βρέθηκαν σποραδικά στον χώρο και δείχνουν τη σχέση με τον μυκηναϊκό οικισμό που αποκαλύφθηκε από τον Γιάννη Σακελαράκη, 100 μέτρα ανατολικότερα, ενώ η χρήση του στους ιστορικούς χρόνους διαπιστώνεται από αρχιτεκτονικά λείψανα (ρωμαϊκά) και κινητά ευρήματα που δηλώνουν τη διαχρονικότητα του χώρου, ακριβώς όπως και του γειτονικού Ιδαίου 'Ανδρου.

    Όπως, επίσης, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, ένα πρωτοποριακό ψηφιακό μουσείο, με την συνδρομή του Δήμου Ανωγείων, στήθηκε από την Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη στα Ανώγεια και περιλαμβάνει την ιστορία των ανασκαφών και ευρήματα της Ζωμίνθου και του Ιδαίου Άντρου. Η ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας, που «περατώθηκε για τα 2016 με εξαιρετική επιτυχία», όπως αναφέρει το υπουργείο, διεξάγεται υπό την διεύθυνση της αρχαιολόγου Έφης Σαπουνά Σακελλαράκη με πολυπληθές προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων.

    [13] Απεβίωσε ο Άρθουρ Χίλερ, σκηνοθέτης της ταινίας "Love Story"

    O πολυτάλαντος και παραγωγικός Καναδός σκηνοθέτης ταινιών Άρθουρ Χίλερ, του οποίου η μελοδραματική ταινία "Love Story" με την Άλι Μακ Γκρό και τον Ράιαν Ο' Νιλ ήταν η πιό πετυχημένη ταινία του 1970 και παραμένει μια από τις δημοφιλέστερες ρομαντικές ταινίες όλων των εποχών, πέθανε χθες στα 92 του χρόνια, ανακοίνωσε η Aμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

    Ο Χίλερ, του οποίου το έργο περιλαμβάνει και επιτυχείς συνεργασίες με τους συγγραφείς θεατρικών έργων Νίλ Σάιμον και Πάντι Τσαγιέφσκι, πέθανε από φυσικά αίτια, είπε στην ανακοίνωσή της η Ακαδημία.

    Μεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης είχε διατελέσει πρόεδρος της Ακαδημίας, η οποία οργανώνει την ετήσια απονομή Βραβείων της Ακαδημίας (γνωστά ως Όσκαρ), από το 1993 έως το 1997, και ήταν για πολλά χρόνια μέλος του Τμήματος Σκηνοθετών της οργάνωσης.

    Από το 1957 έως το 2006, ο Χίλερ σκηνοθέτησε πάνω από 30 ταινίες καλύπτοντας μια μεγάλη γκάμα κατηγοριών, όπως κωμωδίες, δράμα, μελόδραμα, πολεμικές ιστορίες, σάτιρα και μιούζικαλ. Μέσω της σκηνοθεσίας του καθοδήγησε πέντε ηθοποιούς σε ρόλους που τους απέφεραν υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ: τον Ο' Νιλ, την Μακ Γκρό, τον Τζόρτζ Σκοτ, τον Μαξιμίλιαν Σελ και τον Τζον Μάρλεϊ.

    Οι ταινίες του προτάθηκαν για 15 Βραβεία της Ακαδημίας, και κέρδισαν δύο από αυτές. Η "Ιστορία Αγάπης" προτάθηκε για επτά Βραβεία, μεταξύ των για καλύτερη ταινία και καλύτερη σκηνοθεσία. Κέρδισε μόνο ένα Όσκαρ, για καλύτερη πρωτότυπη μουσική επένδυση, ενώ έχασε όλα τα υπόλοιπα βραβεία στην ταινία "Πάττον" με τον Σκοτ.

    Η "Ιστορία Αγάπης" έγινε τεράστια επιτυχία, κόβοντας εισητήρια αξίας πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο Χίλερ γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1923 στο Έντμοντον του Καναδά, σε γονείς μετανάστες από την Πολωνία. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πέταξε με την Βασιλική Καναδική Αεροπορία σε επιχειρήσεις στη Γερμανία. Σπούδασε ψυχολογία στο πανεπιστήμιο, και μετά ξεκίνησε καριέρα στο ραδιόφωνο στον Καναδά προτού μετακομίσει στο Λος Άντζελες για να σκηνοθετήσει μια ζωντανή δραματική σειρά για την τηλεόραση.

    Από τα μέσα της δεκαετίας του '50 έως τις αρχές της δεκαετίας του '60 σκηνοθέτησε επεισόδια πολλών τηλεοπτικών σειρών, ακόμα και το πρώτο επεισόδιο της κλασικής σειράς μαύρης κωμωδίας "The Addams Family" (Οικογένεια Άνταμς).

    Μεταξύ άλλων σκηνοθέτησε τον Πίτερ Ο' Τουλ και τη Σοφία Λόρεν ("Man of La Mancha"), τον Αλ Πατσίνο ("Author! Author!"), τον Στιβ Μάρτιν ("The Lonely Guy"), την Μπετ Μίντλερ ("Outrageous Fortune") και τον Τζον Γκούντμαν, ως το θρυλικό παίκτη του μπέιζμπολ Μπέιμπ Ρουθ ("The Babe").

    [14] Ένα εκατ. δολάρια από την Τέιλορ για τους πλημμυροπαθείς της Λουιζιάνα

    Η ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ αποφάσισε να δωρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια στη Λουιζιάνα για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών, καθώς οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή άφησαν πίσω τους 20.000 κατοίκους άστεγους και 11 νεκρούς.

    «Ξεκίνησα την παγκόσμια περιοδεία μου «1989» από τη Λουιζιάνα και τους υπέροχους θαυμαστές που έχω εκεί, οι οποίοι με έκαναν να νιώσω σας το σπίτι μου δήλωσε η Σουίφτ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    «Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι στην Λουιζιάνα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αυτήν την εβδομάδα είναι συγκλονιστικό. Προτρέπω όσους μπορούν να βοηθήσουν και να στείλουν την αγάπη και τις προσευχές τους στους ανθρώπους που έμειναν στον δρόμο εξαιτίας αυτής της φυσικής καταστροφής που έπληξε φέτος την περιοχή», πρόσθεσε η 26χρονη τραγουδίστρια.

    Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς περισσότερα από 40.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τις σφοδρές καταιγίδες.

    [15] Σήμερα στις 20:05 η medal race των Μάντη/Καγιαλή στην Ιστιοπλοΐα

    Η άπνοια που επικρατoούσε στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας οδήγησε σε αναβολή της προσπάθειας των Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή. Το ελληνικό πλήρωμα στα 470 ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει τη medal race στις 20:05 ώρα Ελλάδας, της Τετάρτης, αλλά τελικά έμεινε στην... αναμονή, καθώς οι διοργανωτές γνωστοποίησαν ότι η τελική ιστιοδρομία αναβλήθηκε και μετατέθηκε για την Πέμπτη, με ίδια ώρα έναρξης.

    Υπενθυμίζεται ότι οι Μάντης και Καγιαλής έχουν εξασφαλίσει μία θέση στο βάθρο και απομένει η προσπάθειά τους στη medal race για να μάθουν την απόχρωση του μεταλλίου.

    Το ελληνικό δίδυμο θα παλέψει για να βρεθεί είτε στο δεύτερο, είτε στο πρώτο σκαλί του βάθρου των νικητών. Για να μπορέσουν να κατακτήσουν την κορυφή θα πρέπει οι Κροάτες Σίμε Φαντέλα/Ιγκόρ Μάρενιτς που προηγούνται στην κατάταξη με 12 βαθμούς βαθμούς ποινής λιγότερους, να πάρουν κατάταξη τουλάχιστον έξι θέσεις πίσω από το ελληνικό πλήρωμα. Την ίδια στιγμή οι Αυστραλία Μάθιου Μπέλτσερ/Γουίλ Ράιαν θα πρέπει να καταλάβουν τουλάχιστον μια θέση πιο κάτω από το ελληνικό πλήρωμα στη medal race.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 August 2016 - 12:32:49 UTC