Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολάντ: Ο φίλος Τσίπρας «έφερε τη συμφωνία»
  • [02] Ράνια Σβίγκου: Ο αρχηγός της ΝΔ λέει ότι θα βάλει σε "τάξη" τη χώρα. Ας εξοφλήσει, όμως, πρώτα τα δάνεια και τα ενοίκια
  • [03] Σπύρος Γιαννιώτης:"Τώρα συνειδητοποιώ τι πέτυχα"
  • [04] Συνάντηση Γιώργου Σταθάκη με τον δήμαρχο Χανίων για το στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη
  • [05] Η Δρακολίμνη της Τύμφης νικήτρια στον διαγωνισμό φωτογραφίας του «Wiki Loves Earth 2016»
  • [06] Συγχαρητήρια του πρωθυπουργού στον Π. Μάντη και τον Π. Καγιαλή για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην ιστιοπλοΐα
  • [07] Το Twitter έκλεισε 360.000 λογαριασμούς με "τρομοκρατικό περιεχόμενο" μέσα σε έναν χρόνο
  • [08] Διαδρομές Πολιτισμού: Το πρόσωπο της Σελήνης - Της Φιόρης - Αναστασίας Μεταλληνού *
  • [09] Συγχαρητήρια από Φ. Γεννηματά και Θ Θεοχαρόπουλο στους ιστιοπλόους Τ. Μάντη και Π. Καγιαλή
  • [10] Συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στους Μάντη και Καγιαλή για τη κατάκτηση του χάλκινου

  • [01] Ολάντ: Ο φίλος Τσίπρας «έφερε τη συμφωνία»

    Στην έκδοση του βιβλίου τωνAntoninAndre καιKarimRissouliγια τονΦρανσουά Ολάντ με τίτλο:«Ιδιωτικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο», που βγήκε χθες, στα βιβλιοπωλεία στη Γαλλία αναφέρονται τα γαλλικά ΜΜΕ.

    Το βιβλίο περιλαμβάνει ιδιωτικές συζητήσεις όπως άλλωστε είναι και ο τίτλος του, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές από τις 17 Φεβρουαρίου 2012 έως τις 24 Μαΐου 2016, των δύο συγγραφέων με τον Πρόεδρο της ΓαλλίαςΦρανσουά Ολάντ.

    Στο βιβλίο υπάρχουν δύο κεφάλαια με ελληνικό ενδιαφέρον.

    Τοκεφάλαιο«20»με τίτλο:«Ο φίλος Τσίπρας»είναι αφιερωμένο στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου του 2015, στις Βρυξέλλες. Αντίστοιχα, στο κεφάλαιο «21»,με τίτλο:«Βοήθησέ με να σε βοηθήσω»ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρει: «Γύρω στις 6.00 το πρωί, οι συζητήσεις ήταν εντελώς μπλοκαρισμένες. Εκεί πίστεψα ότι θα τελειώσει άσχημα, διότι ο Τσίπρας ήταν στα όρια του και έλεγε ότι δεν μπορούσε να πάει παραπέρα.Αυτό επιλύθηκε χάρη σε μια συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τονΤουσκ , τη Μέρκελ, και τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας αποχωρεί για να διαπραγματευτεί με την ομάδα του και επιστρέφει με μια πρόταση για το Ταμείο που επιτρέπει επιτέλους τη συμφωνία. Είναι εκείνος που ξεμπλοκάρει την κατάσταση. Με τη στήριξή μας, αλλά αυτός το έκανε».

    [02] Ράνια Σβίγκου: Ο αρχηγός της ΝΔ λέει ότι θα βάλει σε "τάξη" τη χώρα. Ας εξοφλήσει, όμως, πρώτα τα δάνεια και τα ενοίκια

    Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη «?στέλνουμε ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνίαότι μπορούμε να βάλουμε σε τάξηκαιτη χώρα», κατά την έναρξη λειτουργίας των νέων γραφείων του κόμματος,αναφέρει σε ανάρτησή της στο twitter:

    «ΝΔ: μετακομίζει (ξανά) σε νέα γραφεία κ ο αρχηγός της λέει ότι θα βάλει σε "τάξη" τη χώρα. Ας εξοφλήσει, όμως, πρώτα τα δάνεια και τα ενοίκια».

    [03] Σπύρος Γιαννιώτης:"Τώρα συνειδητοποιώ τι πέτυχα"

    Ιδιαίτερα συγκινημένος από την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε, παρά την πρόδηλη κούραση από τον αγώνα και το ταξίδι της επιστροφής από το Ρίο, ο Σπύρος Γιαννιώτης πάτησε σήμερα το μεσημέρι σε ελληνικό έδαφος. Με το ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο κρεμασμένο στο λαιμό του, ο 36χρονος κολυμβητής ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν στην προσπάθειά του.

    «Σήμερα συνειδητοποιώ τι πέτυχα. Ήταν ένα απωθημένο δικό μου και του Νίκου», λέει χαρακτηριστικά, έχοντας στο πλευρό του, όπως πάντα άλλωστε, τον προπονητή του Νίκο Γέμελο.

    «Κλείνω την καριέρα μου με τον πιο όμορφο και μοναδικό τρόπο», τόνισε ο Κερκυραίος πρωταθλητής και χαρακτήρισε το τρίπτυχο «υπομονή, επιμονή, πόνος» ως το μυστικό της επιτυχίας σε ένα τόσο απαιτητικό άθλημα όπως η κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα. Αποκάλυψε μάλιστα ότι, στα τελευταία μέτρα της κούρσας, όταν οι δυνάμεις του τον είχαν πια εγκαταλείψει, πήρε δύναμη από τη στήριξη των απλών ανθρώπων κι από το δικό του καημό για ένα Ολυμπιακό μετάλλιο.

    Μεταξύ άλλων, ο Γιαννιώτης αποκάλυψε και το μήνυμα στήριξης που του έστειλε λίγες ημέρες πριν τον αγώνα ο επί σειρά ετών σπουδαιότερος αντίπαλός του, ο Γερμανός Τόμας Λουρτς. «Το αξίζεις», του ανέφερε ο -παλαίμαχος πια- Λουρτς, το ίδιο του επανέλαβαν και οι αντίπαλοί του μετά την κούρσα στο Ρίο.

    «Για μένα είναι ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής σε όλα τα σπορ. Ηταν ένα παραμύθι με τόσο όμορφο τέλος, που εγώ θα το διαβάζω στα παιδιά μου για πολλά χρόνια», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Νίκος Γέμελος.

    Αίσθηση προκάλεσε πάντως η απουσία κάποιου εκπροσώπου της Πολιτείας από την υποδοχή του ασημένιου Ολυμπιονίκη, ενός αθλητή που ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την ένδοξη καριέρα του και αποτελεί πρότυπο για τον ελληνικό αθλητισμό.

    «Κέρδισα προχθές το μετάλλιο, το πήρα στα χέρια μου, αλλά σήμερα συνειδητοποίησα τι πέτυχα. Η υποδοχή αυτή είναι κάτι μοναδικό, πρωτόγνωρο, κάτι που θα μείνει για πάντα μέσα μου», είπε φανερά συγκινημένος ο Γιαννιώτης.

    «Ευχαριστώ όσους με στήριξαν και με έχουν βοηθήσει αυτά τα χρόνια. Είναι πάρα πολλοί, κάποια στιγμή θα τους αναφέρω ονομαστικά, αλλά θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω αυτή τη στιγμή την οικογένειά μου, που με έβαλε στο κολύμπι, τον προπονητή μου, που ξεκινήσαμε μια πορεία από το Σίδνεϊ και φτάσαμε μετά από 16 χρόνια να κατακτήσουμε ένα μετάλλιο, που ήταν απωθημένο και δικό μου και του Νίκου. Δεν ξεχνάω τη γυναίκα μου που με ανέχεται πολλά χρόνια και με έχει στηρίξει, και στις επιτυχίες και στις αποτυχίες.

    Η ομοσπονδία με βοήθησε από την αρχή που μπήκα στην εθνική ομάδα και την ευχαριστώ γιατί, παρά τις δυσκολίες, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια μέσα σε αυτά τα χρόνια».

    [04] Συνάντηση Γιώργου Σταθάκη με τον δήμαρχο Χανίων για το στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη

    Συνάντηση για το στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη του Δήμου Χανίων μεταξύ του Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα και του Υπ. Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα με κεντρικό άξονα της συνάντησης το όραμα της Δημοτικής Αρχής Χανίων μέσω ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού που έχει ήδη καταρτισθεί.

    Ο ύπουργός υπήρξε θετικός στο να συνδράμει για την προώθηση του αναπτυξιακού οράματος του Δήμου Χανίων αρχής γενομένης την πρώτης προτεραιότητας για το δήμο Χανίων τη χρηματοδότηση για την ανέγερση 10 σχολικών μονάδων των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα προκειμένου να επιλυθούν οριστικά τα μεγάλα χρόνια προβλήματα σχολικής στέγης στο Δήμο.

    Σύμφωνα με τον κ. Βάμβουκα, η μέθοδος αυτή προτείνεται, καθώς εξασφαλίζει ταχύτητα, καλή κατασκευή και μακροχρόνια συντήρηση των κτιριακών υποδομών, όπως έχει άλλωστε αποδειχτεί σε άλλες περιοχές όπου έχει εφαρμοστεί με επιτυχία. Τόσο ο υπουργός οικονομίας όσο και ο δήμαρχος Χανίων με τους αρμόδιους αντιδημάρχους που παρέστησαν στη συνάντηση συμφώνησαν ότι είναι επείγουσα η επέκταση του Χ.Υ.Τ.Υ. Χανίων (κύτταρο ΔΕΔΙΣΑ) με τον Υπουργό να δηλώνει ότι θα μεριμνήσει για την χρηματοδότηση, την επίσπευση της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων, αλλά και όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για την όσο το συντομότερο δυνατόν εκτέλεση του έργου.

    Ο κ. Σταθάκης σε δηλώσεις του επεσήμανε πως: «?τα σχέδια του Δήμου αφορούν ένα πολύ πλατύ φάσμα σχεδιασμών για την παλιά πόλη, για την σύνδεση και την ανάπλαση μεγάλων περιοχών στα πλαίσια της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που προωθεί ο Συνάντηση για το στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη του δήμου Χανίων μεταξύ του δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα με κεντρικό άξονα της συνάντησης το όραμα της δημοτικής αρχής Χανίων, μέσω ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού που έχει ήδη καταρτισθεί.

    [05] Η Δρακολίμνη της Τύμφης νικήτρια στον διαγωνισμό φωτογραφίας του «Wiki Loves Earth 2016»

    Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού «Wiki Loves Earth 2016» στην Ελλάδα ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των φωτογραφιών που «ανέβασαν» οι χρήστες.

    Μετά από δύο γύρους βαθμολόγησης, ανακοινώθηκαν οι δέκα πρώτες σύμφωνα με την βαθμολογία τους. Την πρώτη θέση κατέκτησε μια εικόνα της Δρακολίμνης της Τύμφης από τον χρήστη Ale30307.

    Η Λίμνη Στυμφαλίας υπό βροχή, το Σπήλαιο Κακοπεράτου στον Κέρκη και μια πανοραμική άποψη της Λίμνης Στυμφαλίας συμπλήρωσαν την πρώτη τετράδα.

    Η οργανωτική επιτροπή θα έρθει σε επαφή με τους νικητές. Η απονομή των εθνικών βραβείων θα γίνει σε τελετή που θα διεξαχθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ, οι φωτογραφίες από την Ελλάδα έχουν υποβληθεί ως υποψήφιες στο διεθνές σκέλος της διοργάνωσης.

    Συνολικά έχουν «ανεβεί» 3.344 φωτογραφίες για την Ελλάδα από 364 χρήστες, με το 92% από αυτούς να έχει συνεισφέρει για πρώτη φορά.

    [06] Συγχαρητήρια του πρωθυπουργού στον Π. Μάντη και τον Π. Καγιαλή για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην ιστιοπλοΐα

    «Συγχαρητήρια στο ελληνικό πλήρωμα για την κατάκτηση του Χάλκινου! Συγχαρητήρια Π. Μάντη και Π. Καγιαλή» αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση στο twitter .

    [07] Το Twitter έκλεισε 360.000 λογαριασμούς με "τρομοκρατικό περιεχόμενο" μέσα σε έναν χρόνο

    Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter ανακοίνωσε σήμερα ότι τους τελευταίους έξι μήνες διέγραψε 235.000 λογαριασμούς χρηστών, στο πλαίσιο του αγώνα που καταβάλει για να περιορίσει τις δημοσιεύσεις μηνυμάτων που προωθούν την τρομοκρατία.

    Συνολικά, από τα μέσα του 2015 το Twitter έχει κλείσει 360.000 λογαριασμούς με "τρομοκρατικό περιεχόμενο".

    Οι όροι χρήσης του αμερικανικού ιστοτόπου απαγορεύουν την εκτόξευση βίαιων απειλών και την προώθηση της τρομοκρατίας. Τον Φεβρουάριο η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να εντείνει τις προσπάθειές της για την εφαρμογή των όρων αυτών, δείχνοντας έτσι ότι δεν θα παραμείνει άπραγη απέναντι στις εκκλήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης να παρεμποδιστεί η τζιχαντιστική προπαγάνδα μέσω του διαδικτύου.

    "Οι καθημερινές διαγραφές έχουν αυξηθεί κατά 80% σε σύγκριση με πέρσι και κορυφώνονται αμέσως μετά τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων" υπογραμμίζει το Twitter σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στο επίσημο μπλογκ του. Αν και παραδέχεται ότι "δεν έχει τελειώσει" ακόμη, τονίζει ότι οι προσπάθειές του "θα συνεχίσουν να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα" συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς "αυτού του είδους της δραστηριότητας εκτός του Twitter".

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει βελτιωθεί ο χρόνος που απαιτείται προκειμένου να διαγραφεί ένας λογαριασμός μόλις υποδειχθεί ως ύποπτος, ενώ έχει γίνει πρόοδος και προς την κατεύθυνση να εμποδιστούν οι χρήστες να επανέλθουν αμέσως, δημιουργώντας έναν νέο λογαριασμό στην πλατφόρμα του.

    Το Twitter επαναλαμβάνει πάντως ότι δεν διαθέτει "κάποιον μαγικό αλγόριθμο" που να αναγνωρίζει το "τρομοκρατικό περιεχόμενο", όπως έχουν αναφέρει κι άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Το Facebook και το YouTube βασίζονται επίσης, σε μεγάλο βαθμό, στις καταγγελίες άλλων χρηστών για να εντοπίζουν παράνομο περιεχόμενο και στη συνέχεια οι ομάδες των ειδικών που έχουν συγκροτήσει αποφασίζουν αν θα διαγράψουν τους λογαριασμούς.

    [08] Διαδρομές Πολιτισμού: Το πρόσωπο της Σελήνης - Της Φιόρης - Αναστασίας Μεταλληνού *

    Το πρόσωπο της Σελήνης

    -Της Φιόρης-Αναστασίας Μεταλληνού

    «καθένας από τους ταξιδιώτες γύρισε στα πλευρικά παράθυρα και στον κάτω φακό, για να παρατηρήσει το άπειρο διάστημα που διέσχιζαν.

    Όλη η έκταση της ουράνιας σφαίρας πλημμύριζε από άστρα και αστερισμούς μιας θαυμαστής διαύγειας, που θα ξετρέλαινε τον κάθε αστρονόμο. Από τη μια ο Ήλιος με δίσκο εξαίσιο και καταπληκτικό, χωρίς φωτεινό στεφάνι στο μαύρο φόντο του ουρανού, κι απ την άλλη η Σελήνη που ανταπόδινε σ αυτόν το φως και με ανταύγεια, σαν να ήταν ακίνητη στο μέσο του κόσμου των άστρων. Και κάποτε μια δυνατή κηλίδα, που φαινόταν σαν να τρυπούσε το στερέωμα και που ήταν τριγυρισμένη από μια λεπτή ασημένια κορδέλα από φως. Ήταν η Γη. Αλλού πάλι φαίνονταν συγκροτήματα από σύννεφα που έμοιαζαν με νιφάδες χιονιού και, σαν απέραντο δαχτυλίδι, που σχηματίζονταν από μια φλογερή σκόνη αστεριών, πρόβαλε ο Γαλαξίας»

    (Jules Verne, "Γύρω από τη Σελήνη")

    Είναι 11:30 το βράδυ και οι επισκέπτες μας έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την επίσκεψή τους στο Αστεροσκοπείο. Οι τελευταίοι από αυτούς μας αποχαιρετούν καθώς βγαίνουν από το θόλο του τηλεσκοπίου και ξεκινούν την κατάβαση από τον λόφο της Πνύκας. Είναι η πιο ήσυχη στιγμή της βραδιάς. Από τον ανοιχτό θόλο λάμπει η Σελήνη ανάμεσα στους απλανείς και ανεβαίνω στην σκάλα του παρατηρητή να την αντικρύσω για μια ακόμη φορά, από το διοπτρικό τηλεσκόπιο, ηλικίας άνω των 115 ετών.

    Αισθάνομαι ήρωας μυθιστορήματος του Ιουλίου Βέρν και έχω μεταφερθεί μέσα στην άτρακτο που περιφέρεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Ο προσοφθάλμιος του τηλεσκοπίου έχει μεταμορφωθεί σε φινιστρίνι του διαστημικού οχήματος, όπου κρατήρες και θάλασσες της σεληνιακής επιφάνειας απλώνονται μπροστά στα μάτια μου, με λαμπρές κορυφές και σκοτεινά βάθη.

    Και ανατρέχω στους παρατηρητές του δορυφόρου μας και τις ώρες που έχουν ξοδέψει για την χαρτογράφησή του, ξεκινώντας από τον σπουδαίο Γαλιλαίο, ο οποίος για πρώτη φορά το 1610 έστρεψε το τηλεσκόπιό του στον ουρανό, μέχρι τους χαρτογράφους του 19ου και αρχών του 20ουαι.:Beer, Maedler, Lohrmann, Neisson, Wilkins.

    Και αναλογίζομαι τον Ιούλιο Σμιτ (Julius Schmidt) νεαρό, ενθουσιώδη και επίμονο αστρονόμο να χαρτογραφεί τη Σελήνη, κατά το δεύτερο μισό του 19ου αι. στην Αθήνα, που διετέλεσε διευθυντής του Αστεροσκοπείου για 26 χρόνια, από το 1858 ως το 1884.

    Για την χαρτογράφηση της Σελήνης χρησιμοποίησε παρατηρήσεις από το τηλεσκόπιο Ploessl, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο Σίνα, το πρώτο κτίριο του Αστεροσκοπείου, χτισμένο με δωρεά του βαρόνου Γεωργίου Σίνα στο λόφο των Νυμφών, στο Θησείο και το οποίο συμπληρώνει φέτος 170 χρόνια λειτουργίας του.

    Η ορατότητα και η καταλληλότητα του αττικού ουρανού, εκείνη την εποχή, βοήθησαν αποφασιστικά τον γερμανό αστρονόμο να ολοκληρώσει το μνημειώδες έργο του. Ο περίφημος χάρτης περιέχει περί τους 32.000 σχηματισμούς και πρόκειται για τον πληρέστερο σεληνιακό χάρτη που έχει ποτέ σχεδιαστεί από ανθρώπινο χέρι. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Ιούλιος Σμιτ χρησιμοποίησε παρατηρήσεις 34 ετών για την χαρτογράφηση της Σελήνης.

    Μόνο ο Ενδυμίωνας (1) θα μπορούσε με τόση λεπτομέρεια να απεικονίσει το σώμα της αγαπημένης του Σελήνης έχοντας ξοδέψει αμέτρητα βράδια μαζί της.

    Ο Ιούλιος Βερν, ενημερωμένος καθώς φαίνεται για τις επιστημονικές εξελίξεις της εποχής του, αναφέρεται στον περίφημο χάρτη του Σμιτ στο δέκατο κεφάλαιο του μυθιστορήματός του «Γύρω από τη Σελήνη».

    Ο χάρτης εξεδόθη στο Βερολίνο το 1878, ως τόμος τριακοσίων σελίδων με μετρήσεις των διαστάσεων κρατήρων και ορέων της επιφάνειας της σελήνης. Σήμερα μόνο κάποια θραύσματα του πρωταρχικού χάρτη σώζονται σε αρχείο στο Βερολίνο που έχει συγκεντρωμένα χειρόγραφα του Ιουλίου Σμιτ. Υπάρχει όμως αντίγραφο, ολόκληρου χάρτη το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Θησείο. Έχει διάσταση 2 x 2 μέτρα και αποτελείται από 25 τμήματα, που αντιπροσωπεύουν την σεληνιακή επιφάνεια, την ορατή βεβαίως από τη Γη.

    Αν ανατρέξουμε στον Αριστοτέλη και στο έργο του "περί ουρανού" θα διαπιστώσουμε ότι αναφέρεται στο γεγονός ότι από την γη βλέπουμε πάντα το ίδιο πρόσωπο της σελήνης (της δε σελήνης αεί δήλον έστι το καλούμενον πρόσωπον). Η παρατήρηση αυτή οφείλεται στην λεγόμενη "σύγχρονη" περιστροφή της σελήνης: Ο χρόνος που χρειάζεται για μια περιστροφή γύρω από τον άξονά της είναι ίσος με τον χρόνο που χρειάζεται για μια πλήρη περιφορά της γύρω από την γη. Ως αποτέλεσμα εμφανίζει προς τη γη πάντα την ίδια της πλευρά.

    Κάθε πανσέληνο , έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε φωτισμένο ολόκληρο το πρόσωπο της Σελήνης, καθώς για μια ακόμα φορά θα μας αποκαλύψει.

    Οι επισκέπτες του μουσείου Γεωαστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο λόφο των Νυμφών έχουν επίσης την ευκαιρία να θαυμάσουν τον χάρτη του Ιουλίου Σμιτ, μεταξύ των υπολοίπων εκθεμάτων, κατά τις επισκέψεις και ξεναγήσεις τους στο Αστεροσκοπείο, καθ όλη τη διάρκεια του έτους.

    (1) Ο μύθος του Ενδυμίωνα και της Σελήνης αποτελεί από τους προσφιλέστερους της Ελληνικής μυθολογίας, καθώς συμβολίζει τον αιώνιο έρωτα και την αθάνατη ομορφιά. O Ενδυμίων ήταν μυθικός βασιλιάς της αρχαίας Ήλιδας (ή, κατά άλλη εκδοχή, βοσκός από την Καρία) με απαράμιλλη ομορφιά. Η Σελήνη τον ερωτεύτηκε. Τον επισκέπτονταν κάθε βράδυ την ώρα που κοιμόταν. Ανησυχώντας όμως πως σαν θνητός θα γεράσει και θα πεθάνει, παρακάλεσε τον Δία όσο κοιμάται να μένει αγέραστος και αθάνατος.

  • Η Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού είναι διδάκτωρ αστροφυσικής, υπεύθυνη στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη

    [09] Συγχαρητήρια από Φ. Γεννηματά και Θ Θεοχαρόπουλο στους ιστιοπλόους Τ. Μάντη και Π. Καγιαλή

    «Τ. Μάντης και Π. Καγιαλής ανέβασαν την ελληνική ιστιοπλοΐα ξανά στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο» αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με ανάρτηση στο twitter , για τη κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην ιστιοπλοΐα στη medal race των 470 ανδρών.

    «Οι επιτυχίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες συνεχίζονται με το πέμπτο μετάλλιο. Αυτή την φορά την σκυτάλη πήραν οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, με την ελληνική ιστιοπλοΐα να συνεχίζει την παράδοση στις επιτυχίες με το όγδοο μετάλλιο του αθλήματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Θερμά συγχαρητήρια στους δύο αθλητές και σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία» αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, για την επιτυχία των ιστιοπλόων Μάντη και Καγιαλή

    [10] Συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στους Μάντη και Καγιαλή για τη κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην ιστιοπλοΐα

    Η κορυφαία ολυμπιακή διάκριση και επιτυχία σας, πανάξιος καρπός του συνδυασμού των επίπονων προσωπικών προσπαθειών σας και του υψηλού ήθους σας, ας είναι διαρκής ούριος άνεμος «στα πανιά σας» τόσο για την περαιτέρω αθλητική σας πορεία όσο και κατά την μετέπειτα εν γένει σταδιοδρομία σας. Θερμά συγχαρητήρια», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Παναγιώτη Μάντη και τον Παύλο Καγιαλή για τη κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην ιστιοπλοΐα στη medal race των 470 ανδρών.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 August 2016 - 18:32:43 UTC