Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Οι αθλητές που αγωνίστηκαν στο Ρίο ανέβασαν την Ελλάδα ψηλότερα
  • [02] Θ. Δρίτσας: Στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας είναι να ξαναγεμίσουν με Έλληνες και Ελληνίδες ναυτικούς τα ελληνικά πλοία
  • [03] Συγχαρητήρια στην Κατερίνα Στεφανίδη από το ΚΚΕ
  • [04] ΚΕΕΛΠΝΟ: Αναμενόμενη ως ένα βαθμό η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων ελονοσίας
  • [05] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Κατσαρώνι της Εύβοιας
  • [06] Ιαπωνία: Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών στα ανοιχτά του Μιγιάκι
  • [07] Επικυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο η συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας με το Ισραήλ
  • [08] Γιλντιρίμ: Η Δαμασκός κατάλαβε πως οι Κούρδοι αποτελούν "απειλή"
  • [09] Ιαπωνία: Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών στα ανοιχτά του Μιγιάκι
  • [10] Κ. Στεφανίδη: Έκανα τη χώρα μου υπερήφανη

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Οι αθλητές που αγωνίστηκαν στο Ρίο ανέβασαν την Ελλάδα ψηλότερα

    Οι διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο κατατάσσουν την «μικρή Ελλάδα» στην 23η θέση στον πίνακα των μεταλλίων, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι :"η εκπληκτική απόδοση των Ελλήνων αθλητών, αντίστοιχη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αποδεικνύει ότι ο αθλητισμός μπορεί να μας κάνει υπερήφανους χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με σεμνότητα, πείσμα και επιμονή. Στοιχεία που επέδειξε ολόκληρη η ελληνική αποστολή". "Αυτές", σημειώνει, " είναι οι πραγματικές μας δυνατότητες, αρκεί να πιστέψουμε ότι μπορούμε. Συγχαρητήρια στις Ελληνίδες και στους Έλληνες αθλητές που αγωνίστηκαν στο Ρίο. Ανέβασαν την Ελλάδα ψηλότερα".

    [02] Θ. Δρίτσας: Στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας είναι να ξαναγεμίσουν με Έλληνες και Ελληνίδες ναυτικούς τα ελληνικά πλοία

    «Στόχος της νέας ελληνικής ανάγκης, της νέας ελληνικής πραγματικότητας, του υπουργείου και της κυβέρνησής μας είναι να ξαναγίνει η Ελληνική ναυτιλία. Να ξαναγεμίσουν με Έλληνες, τώρα και με Ελληνίδες, ναυτικούς τα εμπορικά πλοία», τόνισε από τον Τυρό Κυνουρίας ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, που παραβρέθηκε και μίλησε στην γιορτή της θάλασσας, τον ναυτικών και των αλιέων της Τσακωνιάς.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο, με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, καταβάλουν πολλές προσπάθειες και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ελπίζω να είμαστε στην αρχή του τέλους, ώστε μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, ανάμεσα στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να μην ρυθμίζει μόνο ζητήματα μισθολογικά, αλλά να θέσει ένα ελάχιστο αλλά δραστικά αυξημένο όριο συμμετοχής Ελλήνων ναυτικών στα ελληνικά πλοία». Προσθέτοντας είπε «είμαστε σε καλό δρόμο και το μήνυμα που απευθύνω από εδώ με την ευκαιρία της γιορτής είναι ξανά η ελληνική ναυτιλία να σημαίνει δεκάδες χιλιάδων θέσεις εργασίας Ελλήνων ναυτικών στα ελληνικά καράβια, αλλά και στα με ξένη σημαία καράβια κι αυτό νομίζω δικαιώνει και τη γιορτή σας και την πορεία αυτού του τόπου».

    Ο κ. Δρίτσας επεσήμανε ότι «η θάλασσα, η ναυτοσύνη, οι Έλληνες ναυτικοί, ο 'Αη Νικόλας δεν είναι μόνο επάγγελμα και παραγωγική δραστηριότητα, δεν είναι συνάλλαγμα και οικονομική προοπτική, αλλά και πολιτισμός» και συμπλήρωσε ότι ο θαλασσινός πολιτισμός της Ελλάδας που τον ανέδειξαν ποιητές, ζωγράφοι, καλλιτέχνες και υμνωδοί, στηρίζεται στους ανθρώπους της θάλασσας, τους αλιείς και τους ναυτικούς.

    Ο υπουργός δήλωσε ότι είναι εξαιρετική τιμή που υπηρετεί στο υπουργείο Ναυτιλίας, γιατί η θάλασσα είπε, είναι στοιχείο της πατρίδας μας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας και σημείωσε πως η ελληνική ναυτιλία κι όχι απλά η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι η 1η στον παγκόσμιο χώρο.

    Ανέφερε μάλιστα ότι η πατρίδα μας δεν έχει πολλές πρωτιές και μάλιστα σε τομείς οικονομικού παραγωγικού δυναμισμού. Έχουμε, είπε, πρωτιές στην ιστορία μας, αλλά σε επίπεδο παραγωγικής δυναμικής ανάπτυξης η Ελλάδα είναι η 1η παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη. Σημείωσε ότι οι επιχειρηματίες της θάλασσας έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο αυτής της πρωτιάς και της επιτυχίας, αλλά η ελληνική ναυτιλία τόνισε είναι οι άνθρωποι, οι επιχειρηματίες, κυρίως όμως οι ναυτικοί. «Χωρίς τους Έλληνες και τώρα και τις Ελληνίδες ναυτικούς δεν μπορεί να υπάρχει ελληνική ναυτιλία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Τη γιορτή της θάλασσας διοργάνωσαν ο Σύλλογος Αλιέων Τυρού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας και τον δήμο Νότιας Κυνουρίας, για να τιμήσουν τη ναυτική παράδοση της περιοχής και τους ναυτικούς που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, αλλά και για να στηρίξουν όσους προσπαθούν να διατηρήσουν το ναυτικό χαρακτήρα του Τυρού.

    [03] Συγχαρητήρια στην Κατερίνα Στεφανίδη από το ΚΚΕ

    Συγχαρητήριο μήνυμα στην χρυσή Ολυμπιονίκη Κατερίνα Στεφανίδη απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στο μήνυμα του αναφέρει: "Πολλά συγχαρητήρια για την επιτυχία σου, με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, ύστερα από ένα συγκλονιστικό αγώνα. Συγχαρητήρια και στον προπονητή σου, που σε στηρίζει σε κάθε σου αγώνα εντός και εκτός στίβου. Η διάκριση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι χρειάστηκε να συνδυάσεις σπουδές και προετοιμασία σε δύσκολες συνθήκες. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια".

    [04] ΚΕΕΛΠΝΟ: Αναμενόμενη ως ένα βαθμό η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων ελονοσίας

    Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της ελονοσίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπου συνδυάζεται η παρουσία των κατάλληλων διαβιβαστών (ανωφελών κουνουπιών) με την παρουσία ασθενών που προέρχονται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τα εγχώρια σποραδικά κρούσματα που καταγράφονται καθώς, όπως εξηγούν: «Η εμφάνιση τέτοιων σποραδικών κρουσμάτων έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν και ως ένα βαθμό είναι αναμενόμενη, όπου συνδυάζεται η παρουσία των ικανών διαβιβαστών-κουνουπιών με αυξημένους πληθυσμούς ατόμων από ενδημικές χώρες».

    Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946?1960). Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 20-50 περιστατικά που σχετίζονται -στη μεγάλη τους πλειονότητα- με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα (εισαγόμενα περιστατικά).

    Ωστόσο, από το 2009 έως το 2013 καταγράφονταν ετησίως κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης σε διάφορες περιοχές της χώρας: επτά κρούσματα το 2009, τέσσερα το 2010, 42 κρούσματα το 2011, 20 το 2012 και τρία το 2013. Το 2014 δεν καταγράφηκε εγχώρια μετάδοση της νόσου σε καμία περιοχή της χώρας. Το 2015 καταγράφηκαν ξανά 6 εγχώρια κρούσματα ελονοσίας σε νέες και παλαιές περιοχές μετάδοσης.

    Το 2016, έως 11 Αυγούστου, καταγράφηκαν συνολικά 65 κρούσματα, εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα και τα 4 έχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Τα εγχώρια κρούσματα καταγράφηκαν σε νέες περιοχές μετάδοσης, (Αχαϊα, Ηλεία, Θεσσαλονίκη), οι οποίες σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των ευάλωτων περιοχών, δηλαδή, είναι αυξημένου κινδύνου για την μετάδοση της ελονοσίας.

    Οδηγίες προς ταξιδιώτες στην Ελλάδα

    Το ΚΕΕΛΠΝΟ, βάσει της επιδημιολογικής εικόνας του νοσήματος και των εφαρμοζόμενων μέτρων πρόληψης, θεωρεί ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της ελονοσίας σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλός. Για το λόγο αυτό δεν συνιστά λήψη προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής έναντι της ελονοσίας, σε άτομα που σκοπεύουν να επισκεφθούν οποιαδήποτε περιοχή της χώρας στην οποία έχει εμφανισθεί κρούσμα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης της νόσου, Τονίζει όμως την ανάγκη λήψης όλων των προτεινόμενων μέτρων για την ατομική προστασία από τα κουνούπια, κατά την περίοδο κυκλοφορίας τους.

    Μέτρα πρόληψης για την ασφάλεια του αίματος έναντι του πλασμώδιου της Ελονοσίας

    Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) λαμβάνοντας υπόψη την οδηγία 2004/33/ΕΚ, το Π.Δ. 138/2005 σχετικά με ορισμένες τεχνικές απαιτήσεις για το αίμα και τα συστατικά του αίματος, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι ενδημική για την ελονοσία χώρα, τις σχετικές συστάσεις των εμπειρογνωμόνων ECDC/WHO Ευρώπης πάνω στα θέματα ασφάλειας του αίματος από την ελονοσία καθώς και την απόφαση της «Ομάδας Εργασίας για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές» βάση της οποίας καθορίζονται οι επηρεαζόμενες από την ελονοσία περιοχές εφαρμόζει τα παρακάτω μέτρα ασφάλειας του αίματος και αιμοεπαγρύπνησης έναντι του πλασμώδιου της ελονοσίας.

    Α. Μέτρα που αφορούν στις επηρεαζόμενες περιοχές:

    Αποκλεισμός από την αιμοδοσία ατόμων που κατοικούν & εργάζονται στις ανωτέρω περιοχές.

    Εγρήγορση των κλιμακίων αιμοληψίας των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας για τη λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού και αυστηρότητα για την τήρηση των Κανονισμών Επιλογής του Αιμοδότη.

    Αναβολή για διάστημα 6 μηνών πληθυσμιακών αιμοληψιών στις επηρεαζόμενες περιοχές

    Β. Μέτρα, που αφορούν όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας:

    Εγρήγορση όλων των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας για την εφαρμογή των κανονισμών επιλογής του αιμοδότη και παρακολούθηση της ιστοσελίδας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: www.keelpno.gr , για τα επιδημιολογικά και κλινικο-εργαστηριακά δεδομένα κατά τη φετινή περίοδο μετάδοσης της ελονοσίας.

    Αποκλεισμός από την αιμοδοσία επισκεπτών από τις επηρεαζόμενες περιοχές για διάστημα 6 μηνών μετά την επιστροφή τους.

    Η επίσκεψη θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία διανυκτέρευση, συμπεριλαμβανόμενης της παραμονής στην επηρεαζόμενη περιοχή από τις πρώτες βραδινές έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Ο επισκέπτης μπορεί να γίνει αποδεκτός για αιμοδοσία νωρίτερα, εάν τα αποτελέσματα ανοσολογικής (IFΑT, ELISA) και γονιδιακής μοριακής δοκιμασίας (PCR) είναι αρνητικά για ελονοσία.

    Άτομα με ιστορικό ελονοσίας μπορούν να αιμοδοτήσουν 3 έτη μετά τη λήξη της θεραπείας και την απουσία συμπτωμάτων. Μετά από αυτή την περίοδο, γίνονται αποδεκτοί για αιμοδοσία μόνον εφόσον τα αποτελέσματα ανοσολογικής (IFΑT, ELISA) και γονιδιακής μοριακής δοκιμασίας (PCR) είναι αρνητικά για ελονοσία.

    Γ. Μέτρα Αιμοεπαγρύπνησης

    Οδηγίες προς τους αιμοδότες, εάν εμφανίσουν πυρετό αδιάγνωστης αιτιολογίας μετά την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την Υπηρεσία, στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.

    Σε περίπτωση μετάδοσης ελονοσίας μετά μετάγγιση αίματος/συμπυκνωμένων ερυθρών εφαρμόζεται αναδρομικός έλεγχος και μελέτη ανιχνευσιμότητας για την αναζήτηση και επανεξέταση των αιμοδοτών που εμπλέκονται στη μετάγγιση των ληπτών.

    Ελονοσία

    Η ελονοσία είναι η πιο σοβαρή παρασιτική λοίμωξη και σημαντικό αίτιο θανάτου παγκόσμια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 300 - 500 εκατομμύρια άτομα προσβάλλονται κάθε χρόνο, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι παιδιά κάτω των 5 ετών, ενώ καταγράφονται πάνω από 1 εκατομμύριο θάνατοι λόγω της ελονοσίας. Η νόσος ενδημεί σε περισσότερες από 100 χώρες. Οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν τη γεωγραφική και εποχική κατανομή της νόσου. Σε πολλές τροπικές περιοχές η νόσος μεταδίδεται όλο το έτος, ενώ στις εύκρατες περιοχές η μετάδοση σχεδόν διακόπτεται κατά τους ψυχρούς μήνες.

    Ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης της νόσου είναι το τσίμπημα από κουνούπια που μεταφέρουν το πλασμώδιο στον άνθρωπο. Τα κουνούπια είναι πιο ενεργά κυρίως μεταξύ της δύσης και της ανατολής του ηλίου. Πιο σπάνια, η ελονοσία μπορεί να μεταδοθεί με μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή με μολυσμένες σύριγγες και βελόνες. Επίσης, σπανιότερα, η ελονοσία μπορεί να μεταδοθεί από κουνούπια, που μεταφέρονται από ενδημικές περιοχές με αεροπλάνα, και να εμφανιστούν έτσι κρούσματα ελονοσίας χωρίς επίσκεψη σε ενδημική περιοχή. Η μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης είναι σπάνια.

    Αντίδραση ΙΣΑ

    Την παραίτηση του γενικού γραμματέα δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου ζητά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

    «Η αποκάλυψη ότι περιοχές σε 12 Δήμους της χώρας έχουν τεθεί σε «καραντίνα» στην αιμοδοσία επιβεβαιώνει δυστυχώς τους φόβους μας ότι οι παραλείψεις του υπουργείου Υγείας έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι κατά τη φετινή χρονιά υπήρξε ολιγωρία στον στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών παρά το γεγονός ότι το Κέντρο Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχε προειδοποιήσει για το αυξημένο κίνδυνο λόγω των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και είχε ζητήσει να ληφθούν έκτακτα μέτρα».

    [05] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Κατσαρώνι της Εύβοιας

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 7 το απόγευμα δασική πυρκαγιά στην περιοχή Κατσαρώνι Καρύστου Ευβοίας. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση κοντά στον οικισμό Κατσαρώνι, αλλά δεν απειλείται - μέχρι στιγμής - κατοικημένη περιοχή. Μέχρι το βράδυ επιχειρούσαν επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα τα οποία όμως αποχώρησαν λόγω της νύχτας και ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις.

    Αυτή τη στιγμή στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος συνολικά 55 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 15 άτομα πεζοπόρο.

    [06] Ιαπωνία: Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών στα ανοιχτά του Μιγιάκι

    Μια νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6 βαθμών, η τρίτη μέσα σε διάστημα τριών ημερών στην ίδια περιοχή, σημειώθηκε σήμερα στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

    Από τον σεισμό δεν προκλήθηκαν ζημιές και δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

    Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στη θάλασσα, σε απόσταση περίπου 170 χιλιομέτρων από την πόλη Μιγιάκι, ανέφερε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS). Όπως και η προηγούμενη δόνηση των 5,3 βαθμών που σημειώθηκε την Παρασκευή, έτσι και η σημερινή προερχόταν από εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

    Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στο σημείο όπου ενώνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες. Στην περιοχή αυτή καταγράφεται κάθε χρόνο το 20% των ισχυρότερων σεισμών που σημειώνονται σε όλο τον κόσμο. Τον Απρίλιο, σε μια σειρά ισχυρών σεισμών στην περιοχή του Κουμαμότο, στα νοτιοδυτικά, σκοτώθηκαν περίπου 50 άνθρωποι. Τον Μάρτιο του 2011, ένας πολύ ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι που τον ακολούθησε σκότωσαν 18.000 ανθρώπους και προκάλεσαν την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

    [07] Επικυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο η συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας με το Ισραήλ

    Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων της Άγκυρας με το Ισραήλ, η οποία βάζει τέλος στην εξαετή διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ανατολή.

    Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Ιουνίου, το Ισραήλ θα καταβάλει στην Τουρκία αποζημίωση ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 18 εκατ. ευρώ). Η Τουρκία από την πλευρά της θα παύσει τη δίωξη σε βάρος των πρώην αρχηγών του ισραηλινού στρατού για την εμπλοκή τους στην επιχείρηση εναντίον ενός τουρκικού πλοίου που συμμετείχε σε αποστολή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Στην επιχείρηση εκείνη, το 2010, είχαν σκοτωθεί δέκα Τούρκοι ακτιβιστές.

    Το 2014, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε τη σύλληψη τεσσάρων πρώην υψηλόβαθμων αξιωματικών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και του στρατηγού Γκάμπι Ασκενάζι, του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου.

    "Το Ισραήλ χαιρετίζει την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να επικυρώσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι αναμένει την επιστροφή των πρεσβευτών και στις δύο χώρες, όπως είχε υποσχεθεί πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσοβλου.

    Η κατάθεση της συμφωνίας στο κοινοβούλιο και η επικύρωσή της καθυστέρησαν λόγω της απόπειρας ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης από μέρος του στρατού, τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου.

    [08] Γιλντιρίμ: Η Δαμασκός κατάλαβε πως οι Κούρδοι αποτελούν "απειλή"

    Η Τουρκία θα αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη συριακή κρίση μέσα στους έξι επόμενους μήνες ώστε η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα να μην διασπαστεί εθνοτικά, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    Η Δαμασκός κατάλαβε πως οι Κούρδοι καθίστανται "απειλή και για τη Συρία", δήλωσε ακόμη ο Γιλντιρίμ στην πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στα χωρίς προηγούμενο πλήγματα της συριακής πολεμικής αεροπορίας εναντίον των Κούρδων στη Χασάκα (βορειοανατολική Συρία).

    "Είναι μια καινούρια κατάσταση" και "είναι σαφές πως το (συριακό) καθεστώς κατάλαβε πως η δομή που οι Κούρδοι επιχειρούν να διαμορφώσουν στον βορρά (της Συρίας) έχει αρχίσει να καθίσταται απειλή και για τη Συρία", δήλωσε ο Γιλντιρίμ αναφερόμενος στην προσπάθεια των Κούρδων να συνδέσουν τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους από την άλλη πλευρά των τουρκικών συνόρων.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη σε ομάδα δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη πως, αν και ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα μπορούσε να έχει κάποιο ρόλο στην προσωρινή ηγεσία, δεν πρέπει να έχει ρόλο σ' αυτή στο μέλλον.

    [09] Ιαπωνία: Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών στα ανοιχτά του Μιγιάκι

    Μια νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6 βαθμών, η τρίτη μέσα σε διάστημα τριών ημερών στην ίδια περιοχή, σημειώθηκε στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

    Από τον σεισμό δεν προκλήθηκαν ζημιές και δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

    Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στη θάλασσα, σε απόσταση περίπου 170 χιλιομέτρων από την πόλη Μιγιάκι, ανέφερε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS). Όπως και η προηγούμενη δόνηση των 5,3 βαθμών που σημειώθηκε την Παρασκευή, έτσι και η σημερινή προερχόταν από εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

    Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στο σημείο όπου ενώνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες. Στην περιοχή αυτή καταγράφεται κάθε χρόνο το 20% των ισχυρότερων σεισμών που σημειώνονται σε όλο τον κόσμο. Τον Απρίλιο, σε μια σειρά ισχυρών σεισμών στην περιοχή του Κουμαμότο, στα νοτιοδυτικά, σκοτώθηκαν περίπου 50 άνθρωποι. Τον Μάρτιο του 2011, ένας πολύ ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι που τον ακολούθησε σκότωσαν 18.000 ανθρώπους και προκάλεσαν την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

    [10] Κ. Στεφανίδη: Έκανα τη χώρα μου υπερήφανη

    Κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία στον κόσμο, ιστοσελίδες αλλά και εφημερίδες μέσω των δικών του site, αποθέωσαν τη Κατερίνα Στεφανίδη για το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ, πρώτο στο Στίβο για την χώρα μας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Σημείο αναφοράς η απουσία της Ελένα Ισινμπάγεβα, που είχε αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξαιτίας της γνωστής υπόθεσης ντόπινγκ που αφορά την ομάδα Στίβου της Ρωσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Reuters ανέφερε ότι ο αγώνας έγινε, μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Ρωσίδας δύο φορές Ολυμπιονίκης, για αποχώρηση από τον αθλητισμό, δηλώνοντας πως «όποια και να κερδίσει το μετάλλιο δεν θα είναι ένα σωστό χρυσό μετάλλιο», λόγω της δικής της απουσίας.

    «Κάθε αθλητής θα ήθελε να είναι στους Αγώνες και να έχει την ευκαιρία να νικήσει,» είπε η Στεφανίδη στις δηλώσεις της στο Reuters, όταν ρωτήθηκε για την απαγόρευση της Ισιμπάγεβα. «Τα πράγματα είναι όπως είναι και δεν είχαμε να κάνουμε τίποτα με αυτό. Εγώ είμαι στην ευχάριστη θέση να κάνω τη χώρα μου υπερήφανη,» τόνισε. Στις δηλώσεις της Ισιμπάγεβα, απάντησε η Σάντι Μόρις, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

    «Τα σχόλιά της ήταν άσεβή και άσχημα για τους ανθρώπους που ήταν εκεί έξω απόψε,» είπε η 24χρονη Αμερικανίδα . «Είναι κάποια που παρακολουθούσα ολόκληρη τη ζωή μου και είναι απογοητευτικό να ακούω τέτοια πράγματα».

    «Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα»

    «Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα. Είχα καλά άλματα στο 4.90, ξέρω ότι κατέκτησα το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά ήθελα να το περάσω, είπε περιχαρής μετά τον αγώνα της στην κάμερα της ΕΡΤ η Στεφανίδη και πρόσθεσε: «Όταν έκανε η Σάντι (σ.σ. Μόρις) την προσπάθεια πανηγύρισαν όλοι στις κερκίδες και λέω πάει το πέρασε. Μετά ο άνδρας μου πήδηξε μέσα στο στάδιο και δεν είχα καταλάβει τι γίνεται. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα, είμαι πάρα πολύ χαρούμενη,» τόνισε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια.

    «Δεν κοιτούσα τις προσπάθειες των άλλων, όμως είναι κάτι που κάνω γενικά φέτος γιατί έχω παρατηρήσει ότι με επηρεάζει. Όχι, τόσο το εάν κάποια περάσει ένα ύψος, αλλά τις λεπτομέρειες του άλματος της. Βέβαια, στην τρίτη προσπάθεια της Μόρις ήταν το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί γιατί όλοι πανηγύριζαν και δεν ήξερα τι είχε γίνει» συμπλήρωσε.

    «Δεν ανησύχησα. Είχα στο μυαλό μου ότι τα μετάλλια μπορεί να κρίνονταν ακόμα και στα 4.90μ. Όταν μπήκα στη δεύτερη προσπάθειά μου στους Ολυμπιακούς είπα μέσα μου ότι αυτή είναι η τελευταία μου προσπάθεια και μου βγήκε το 4.80μ. Το ίδιο έκανα και στο 4.85μ και εκεί έπιασε. Βέβαια, το δοκίμασα και στο 4.90 αλλά δεν έπιασε. Ο Μιτς πίστευε στο χρυσό μετάλλιο περισσότερο από εμένα. Ακόμα και στο Ευρωπαϊκό είχα μία αμφιβολία αλλά με έκανε να το πιστεύω. Για τον αγώνα εδώ είχαμε πει ότι το 4.85μ είναι σημαντικό ύψος και μου βγήκε. Δεν το πιστεύω. Κάνω επί κοντώ από τα δέκα μου. Έχω περάσει πολλά προβλήματα. Μου έχει πάρει πολλά χρόνια να ξαναφτάσω σε αυτό το επίπεδο και για αυτό είναι τόσο σημαντικό αυτό το μετάλλιο», δήλωσε η χρυσή Ολυμπιονίκης, ενώ με ένα χαμόγελο στα χείλη ζήτησε συγγνώμη από τους Ελληνες που «μας ξενύχτησε» και ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για τα μηνύματα συμπαράστασης.

    Διαβάστε επίσης:

    Συγχαρητήρια του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κατερίνα Στεφανίδη

    Συγχαρητήρια του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κατερίνα Στεφανίδη

    Συγχαρητήρια της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, στην Κατερίνα Στεφανίδη

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων στην Κατερίνα Στεφανίδη

    Συγχαρητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνα Στεφανίδη

    Συγχαρητήρια στην Κατερίνα Στεφανίδη από τη ΝΔ

    Συγχαρητήρια στην Κατερίνα Στεφανίδη από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο

    Συγχαρητήρια στην Κατερίνα Στεφανίδη από το ΠΑΣΟΚ

    Συγχαρητήρια στην Κατερίνα Στεφανίδη από το ΚΚΕ

    Συγχαρητήρια στην Κατερίνα Στεφανίδη από τους ΑΝΕΛ

    Συγχαρητήρια στην Κατερίνα Στεφανίδη από το Ποτάμι


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 August 2016 - 20:32:44 UTC