Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Οι αθλητές που αγωνίστηκαν στο Ρίο ανέβασαν την Ελλάδα ψηλότερα
  • [02] Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτοδύναμο, δεν ακολουθεί άλλα κόμματα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δ. Κρεμαστινός
  • [03] «Το πολιτικό σύστημα θέλει εκ βάθρων αναδιάταξη», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χ. Θεοχάρης
  • [04] Τζόζεφ Στίγκλιτς: Καταργήστε το ευρώ
  • [05] Υπό μερικό έλεγχο πυρκαγιά στην Εύβοια
  • [06] Ερντογάν: Το Ισλαμικό Κράτος είναι "πιθανώς ο δράστης" της επίθεσης στο Γκαζιάντεπ
  • [07] «Στάχτη στα μάτια τα περί διάψευσης εκλογών», λέει ο Γ. Πλακιωτάκης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [08] «Το πρωτογενές πλεόνασμα δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Π. Σκουρλέτης
  • [09] Τουρκία: Τουλάχιστον 30 νεκροί, σχεδόν 100 τραυματίες σε γαμήλια τελετή
  • [10] Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Οι αθλητές που αγωνίστηκαν στο Ρίο ανέβασαν την Ελλάδα ψηλότερα

    Οι διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο κατατάσσουν την «μικρή Ελλάδα» στην 23η θέση στον πίνακα των μεταλλίων, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι :"η εκπληκτική απόδοση των Ελλήνων αθλητών, αντίστοιχη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αποδεικνύει ότι ο αθλητισμός μπορεί να μας κάνει υπερήφανους χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με σεμνότητα, πείσμα και επιμονή. Στοιχεία που επέδειξε ολόκληρη η ελληνική αποστολή". "Αυτές", σημειώνει, " είναι οι πραγματικές μας δυνατότητες, αρκεί να πιστέψουμε ότι μπορούμε. Συγχαρητήρια στις Ελληνίδες και στους Έλληνες αθλητές που αγωνίστηκαν στο Ρίο. Ανέβασαν την Ελλάδα ψηλότερα".

    [02] Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτοδύναμο, δεν ακολουθεί άλλα κόμματα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δ. Κρεμαστινός

    «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα αυτοδύναμο κόμμα που αποτελεί τον κορμό της Κεντροαριστεράς και κατ' ουδένα τρόπο δεν ακολουθεί άλλα κόμματα», υποστηρίζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός,ερωτηθείς εάν το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβερνητικός εταίρος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περίπτωση που στις εκλογές η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα.

    Για το εγχείρημα της επανένωσης της Κεντροαριστεράς δηλώνει αισιόδοξος γιατί, όπως λέει, οι ιστορικές συνθήκες θα το επιβάλουν.

    Αναφερόμενος στο αν τελικά τοΠοτάμι συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ ή θα«γείρει»προς της ΝΔ, εκτιμά ότι αν το Ποτάμι δεν αναγνωρίσει την ιστορική αναγκαιότητα δεν θα το ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι του.

    Για την παραπομπή για κακούργημα, του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου,δηλώνει ότι η παραπομπή δεν συνιστά ούτε ενοχή ούτε καταδίκη, ωστόσο παίρνει αποστάσεις από τα όσα ισχυρίστηκε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στουςFTότι «αν καταδικαστεί θα μπουν σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις για το χρέος».

    Τέλος, υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ το 2009 έκανε μεγάλο λάθος που ανέλαβε μόνο του να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, ενώ, όπως λέει θα έπρεπε να ζητήσει εκλογές ή δημοψήφισμα.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δημήτρη Κρεμαστινού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    -Κύριε Κρεμαστινέ, το εγχείρημα της επανένωσης της Κεντροαριστεράς βλέπετε να έχει αίσιο τέλος;

    Αναμφισβήτητα ναι, διότι οι ιστορικές συνθήκες θα το επιβάλουν. Το πρόβλημα είναι να οριοθετηθεί ποια είναι η Αριστερά, για να προκύψει και η Κεντροαριστερά, δηλαδή, δεν μπορεί να θεωρείται «Αριστερά» ένας χώρος που έχει ουσιαστικά χάσει τον κεντρικό του κορμό, εννοώ τους αποχωρήσαντες βουλευτές και τα στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ,και το τμήμα που απέμεινε να κυβερνά τη χώρα σε συνεργασία με δεξιά και ακροδεξιά κόμματα.

    -Εκτιμάτε, ότι ο νέος αρχηγός, αν τελικώς υλοποιηθεί το σχέδιο, πρέπει να προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ;

    Το πρώτο ερώτημα είναι αν θα υλοποιηθεί το σχέδιο, διότι για να υλοποιηθεί το σχέδιο, πρέπει να υπάρξουν περισσότερα του ενός μικρά κόμματα, τα οποία πρέπει να συμφωνήσουν. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε στερείται νοήματος η εκλογή νέου αρχηγού.

    -Το Ποτάμι, βλέπετε τελικά να συνεργάζεται με σας ή θα«γύρει»προς τη ΝΔ;

    Ένα από τα κόμματα που προήλθαν από το 44% του ΠΑΣΟΚ είναι και το Ποτάμι, κατά συνέπεια, αν το Ποτάμι δεν αναγνωρίσει την ιστορική αναγκαιότητα, τότε δεν θα είναι καθόλου βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι του θα το ακολουθήσουν.

    -Εσείς, ως ΠΑΣΟΚ, θα είστε κυβερνητικός εταίρος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε περίπτωση που στις εκλογές η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα;

    Το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε με τη ΝΔ το 2012 γιατί χωρίς τους βουλευτές του δεν θα μπορούσε να υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία. Η χώρα κατ' ανάγκη θα πήγαινε σε τρίτες εκλογές μέσα σε δύο μήνες, οπότε θα υπήρχε χρεοκοπία και οικονομική καταστροφή. Αν τότε πρώτο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ποσοστό της ΝΔ και πάλι κατ' ανάγκη το ΠΑΣΟΚ, για τον ίδιο λόγο, θα συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα αυτοδύναμο κόμμα που αποτελεί τον κορμό της Κεντροαριστεράς και κατ' ουδένα τρόπο δεν ακολουθεί άλλα κόμματα.

    -Επειδή ακούγονται σενάρια για πρόωρες εκλογές, πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να προκηρύξει εκλογές ακόμα και εντός του 2016;

    Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι όποιος μιλάει για εκλογές είναι ανόητος και όποιος τις επιδιώκει είναι δύο φορές ανόητος. Κατόπιν τούτου, τι θέλετε να σας πω εγώ;

    -Κύριε Κρεμαστινέ, η παραπομπή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για κακούργημα δημιουργεί νέα δεδομένα για το πώς η χώρα βρέθηκε στη «μέγγενη» των Μνημονίων;

    Η παραπομπή οποιουδήποτε, για οποιοδήποτε θέμα, δεν συνιστά ούτε ενοχή, ούτε καταδίκη. Πολύ περισσότερο όταν το θέμα της παραπομπής συσχετίζεται με αυτό που λέγεται «πολιτική».

    -Μήπως, όμως, η υπόθεση Γεωργίου είναι μία «σκοτεινή» υπόθεση; Σας ρωτώ γιατί η παραπομπή για κακούργημα προφανώς στηρίζεται σε στοιχεία.

    Θα σας επαναλάβω ότι η παραπομπή ασφαλώς στηρίζεται σε κάποια στοιχεία, αλλά αυτό ουδόλως συνιστά απόφαση δικαστηρίου.

    -Η συνέντευξή του, όμως,στουςFT,λέγοντας ότι «αν καταδικαστεί θα μπουν σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις για το χρέος»,δεν μοιάζει σαν εκβιασμός;

    Δεν θα σχολιάσω την άποψη του κ. Γεωργίου, γιατί απλούστατα δεν τη συμμερίζομαι.

    -Κύριε Κρεμαστινέ, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ευθύνες για την πολιτική που ασκούσε 20 χρόνια στην εξουσία και για την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια;

    Όλοι δυστυχώς έχουμε ευθύνες,και όταν λέω όλοι εννοώ και την αντιπολίτευση, η οποία ενώ ήξερε ότι η χώρα δανειζόταν για να ζούμε καλύτερα πάντα μιλούσε για ψίχουλα όταν γινόταν συνεχείς αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Το θέμα είναι τι ποσοστό ευθυνών έχει ο καθένας. Το ΠΑΣΟΚ έκανε ένα μεγάλο λάθος το 2009, να αναλάβει μόνο του να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, ενώ θα έπρεπε να ζητήσει νέες εκλογές ή δημοψήφισμα, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων σε μια κυβέρνηση που θα αντιμετώπιζε ουσιαστικά την κρίση. Έτσι δεν θα χρειάζονταν οι αλλεπάλληλες εκλογές και δεν θα χρειαζόταν να εκλεγούν πρωθυπουργοί οι κκ Σαμαράς και Τσίπρας και να φέρουν ο καθένας το δικό του μνημόνιο.

    -Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με το προσφυγικό, κύριε Κρεμαστινέ;

    Δυστυχώς ναι,και φοβάμαι ότι η εξέλιξη του προσφυγικού θέματος θα εξαρτηθεί από τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    - Hεπιστροφή των δανειστών και η αξιολόγηση του προγράμματος τον Σεπτέμβριο προμηνάει καινούργια μέτρα;

    Αυτό θα εξαρτηθεί από την ικανότητα και τις αντιστάσεις της κυβέρνησης. Εάν επιδείξει η κυβέρνηση την νοοτροπία που επέδειξε στη διαπραγμάτευση του τρίτου μνημονίου, ασφαλώς θα περιμένουμε νέα, σκληρότερα μέτρα.

    -Κύριε Κρεμαστινέ,ποια είναι η άποψή σας για την διαδικασία της κυβέρνησης στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών;

    Κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση οφείλει να θέσει τις προϋποθέσεις,και αν πιστεύει ότι ο αριθμός των αδειών πρέπει να είναι μικρός τότε οι προϋποθέσεις πρέπει να είναι τόσο αυστηρές ούτως ώστε να μην υπάρχουν υποψήφιοι που να μπορούν να διεκδικήσουντις άδειες υπό στις αυστηρές αυτές προϋποθέσεις.

    -Ποιες θα πρέπει να είναι αυτές οι προϋποθέσεις;

    Πέραν των οικονομικών κριτηρίωνπρέπει, κατά το δυνατόν, να διασφαλίζεται η ελευθερίαγνώμης κάθε τηλεοπτικούσταθμού, χωρίςαυτός να είναι αναγκασμένος να υπηρετεί οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα. Τόσο στα οικονομικά όσα και στα άλλα μέτρα υπάρχουν ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια τα οποία θα διασφαλίζουντη διαφάνεια. Όμως το να λέει η κυβέρνηση ότι οι άδειες πρέπει να είναι 4 ή 14 αυτό πρέπει να διαμορφώνεται από τις δυνατότητες που έχουν οι υποψήφιοινα τις διεκδικήσουν.Αν, λοιπόν, πιστεύει ότι οι τηλεοπτικές άδειες πρέπεινα έχουν μικρό αριθμό οι προϋποθέσεις πρέπεινα είναι τέτοιες που να μην μπορούν πάρα πολλοίνα τις διεκδικήσουν. Όμως θα είναι λάθος εάν σχηματιστεί η εντύπωση ότι οι άδειες δίνονταιμεοποιαδήποτε σκοπιμότητα.

    Τη συνέντευξη πήρε η Ευτυχία Αδηλίνη

    [03] «Το πολιτικό σύστημα θέλει εκ βάθρων αναδιάταξη», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χ. Θεοχάρης

    «Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι λύση για τον τόπο», εκτιμά ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστηρίζοντας την άποψη ότι η λύση είναι η ορθή διακυβέρνηση της χώρας.

    Αναφερόμενος στην πιθανότητα πρόωρων εκλογών υπογραμμίζει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού οι ενέργειες του άλλα δείχνουν και σημειώνει ότι δεν αποκλείει, στο τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας να αποφασίσει να«αποδράσει».

    Ο Χάρης Θεοχάρης δηλώνει στο Πρακτορείο την αντίθεσή του με τη ΝΔ, που ζητά επίμονα εκλογές λέγοντας: «Δεν καταλαβαίνω τι προτείνει ακριβώς. Την ίδια πολιτική απλώς καλύτερα υλοποιημένη;»

    Ερωτηθείς για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου,υπογραμμίζει ότι τον Σεπτέμβρη δεν θα έχουμε καν αξιολόγηση γιατί η κυβέρνηση σπρώχνει τα πάντα προς τα πίσω.

    Για τον ΕΝΦΙΑ που θεσπίστηκε επί ημερών του, ο Χάρης Θεοχάρης,διαχωρίζει τη θέση του λέγοντας ότι «για τον ΕΝΦΙΑ δεν είχε καμία εμπλοκή», ενώ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε τίποτα για να τον βελτιώσει.

    Αναφερόμενος στην παραπομπή για κακούργημα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ,δηλώνει ότι η δίωξη του Ανδρέα Γεωργίουείναι πολιτική και πως διώκεται ο λάθος άνθρωπος για ανύπαρκτο έγκλημα.

    Τέλος, διαβεβαιώνει ότι η Δημοκρατική Ευθύνη θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Χάρη Θεοχάρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    -Κύριε Θεοχάρη, ο πρωθυπουργός με δημόσιες δηλώσεις του έβαλε τέλος στην εκλογολογία. Σας έπεισε;

    Οι ενέργειές του άλλα δείχνουν. Μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησηςη ρητορική ήταν πως αμέσως μετά θα ερχόταν ανάκαμψη της οικονομίας. Βλέπετε εσείς ανάκαμψη;Αντιθέτως βλέπουμε φιέστες, μπαράζ προσλήψεων-προσλαμβάνει 850 άτομα στο ΚΕΛΠΝΟ, το οποίο προηγουμένως ο κ. Πολάκης κατήγγειλε για διαφθορά-και σπρώξιμο προς τα πίσω προαπαιτούμενων, όπως το μεσοπρόθεσμο. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότικάθε μήνα θα επανεξετάζει τη στάση του ανάλογα με την πιθανότητα ενεργοποίησης του κόφτη και συνεπώς δεν μπορεί να πείσει ούτε το εαυτό του. Δεν αποκλείεται όμωςστο τέλος οπρωθυπουργός να αποφασίσεινα«αποδράσει». Μας κυβερνούν δυστυχώς ερασιτέχνες που τζογάρουν με τις τύχες του λαού.

    -Συμφωνείτε, όμως,μετη ΝΔ που ζητά επίμονα εκλογές; Είναι η λύση για τον τόπο;

    Λύση είναι η ορθή διακυβέρνηση της χώρας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει αποτύχει. Όμως και η ΝΔ δεν καταλαβαίνω τι προτείνει ακριβώς. Την ίδια πολιτική- απλώς καλύτερα υλοποιημένη γιατί την πιστεύουν περισσότερο; Αυτό δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Η πολιτική αυτή δεν οδηγεί πουθενά και η χώρα έχει ανάγκημιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.

    -Εκτιμάτε ότι η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις;

    Δεθα έχουμε καν αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση ήδη σπρώχνει τα πάνταπρος τα πίσω με το επιχείρημα πως όσο δεν ζητάμε χρήματα, δεν χρειάζεται να πιεστούμε. Και αφούδεν διδάχθηκε από τα περσινά της παθήματα, θα βρεθεί ξανά εγκλωβισμένη.

    -Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος3,5 δισ. ευρώ. Αυτό δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης;

    Καταρχάς η τάση παίζει ρόλο καιόχι τα στοιχεία συγκεκριμένου μήνα. Η υπεραπόδοση από τους στόχους έπεσε στα 2,7δισ. -800εκατ. σε ένα μόνο μήνα. Αυτός ήταν ο πρώτος μήνας με πολλά έσοδα και το πρόβλημα ήδη φάνηκε. Κατά δεύτερον, έχει σημασία πως επιτυγχάνεται με τον στραγγαλισμό της εθνικής οικονομίας.

    -Μία τέτοια εξέλιξη, όμως,δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της ενεργοποίησης του«κόφτη»;

    Όχι. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι -τα περισσότερα έσοδα και έξοδα είναι στο τέλος του έτους- που με κάνουν απαισιόδοξο για την επίτευξη. Υπάρχειαβεβαιότητα για το τι θα συμβεί τελικά.

    -Ο ΕΝΦΙΑ, φόρος που θεσπίστηκε επί ημερών σας,συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο και σε αυτή την κυβέρνηση. Τελικώς είναι, όπως λένε και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ένας άδικος φόρος;

    Για τον ΕΝΦΙΑ δεν είχα εμπλοκή. Από τότε είχα διευκρινίσει στους αρμόδιους πως είναι πρωτοφανές να έχουμεφόρο ακινήτουκαι φόρο περιουσίαςενσωματωμένουςστον ΕΝΦΙΑ.Ο ΣΥΡΙΖΑδεν έκανε τίποτε για να τον βελτιώσειΒ·Το αντίθετο. Πέρασε ο καιρός που ο λαός χόρταινε με τα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα μόνο οι πράξεις μετράνε και σε αυτές εζυγίσθη ο ΣΥΡΙΖΑ και βρέθηκε ελλιπής.

    -Προ ημερών κάνατε λόγο για«χειραγώγηση της Δικαιοσύνης»,σχολιάζοντας τη δίωξη Γεωργίου. Πιστεύετε ότι η εν λόγω δίωξη είναι πολιτική;

    Είναι πολιτική η δίωξη του κ. Γεωργίου. Το έλλειμμα που «παραποίησε» ο κ. Γεωργίου είναι ακόμη το επίσημο της χώρας. Ο κ. Τσακαλώτος το έχει υπογράψει στο φετινό προϋπολογισμό. Άρα γιατίκατηγορείται; Είναι σαν να κάνετε μήνυση για κλοπή στο σπίτι σας και να λέτε συγχρόνως πως δεν λείπει τίποτε από το σπίτι.

    -Το επιχείρημα σας, ωστόσο, είναι ότι«η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο Μάιο και ο Γεωργίου ανέλαβε Αύγουστο».Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Γεωργίου ακριβώς μετά την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο αποφάσισε μόνος του να αυξήσει το έλλειμμα κατά 2 μονάδες,γεγονός που οδήγησε στο 2ο Μνημόνιο. Μήπως, η σπουδή αθώωσης του κ. Γεωργίου είναι παρακινδυνευμένη;

    Όσοι θεωρούν πως μπορεί μόνος του ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ να αλλάξει το έλλειμμα, δεν ξέρουντο ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα,ούτεπώς λειτουργούν τα προγράμματα. Το έλλειμμα επικυρώνεται από τη Eurostat, η οποία για πρώτη φορά δεν διατηρεί επιφυλάξεις. Στο δεύτερο Μνημόνιο δε μπήκαμε για 2% μεγαλύτερο έλλειμμα το 2009, αλλά γιατί οι κυβερνήσεις δεν υλοποιούσαν τις δεσμεύσεις τους χωρίς να έχουν τα χρήματα να πορευθούν μόνες τους. Είναι η ίδια τακτική με της σημερινής κυβέρνησης.

    -Ωστόσο, η τοποθέτησή του στους FT ότι«αν καταδικαστεί κινδυνεύουν οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους»δεν ακούγονται σαν απειλή;

    Δεν είμαι στο μυαλό του. Ακόμη όμως και αν δεχτώ πως εκβιάζει, αυτό δεν σημαίνει πως δεν διώκεται ο λάθος άνθρωπος για ανύπαρκτο έγκλημα.

    -Στην πορεία προς τις εκλογές, όποτε και αυτές γίνουν, έχετε αποφασίσει να κατέβετε αυτόνομα με δικό σας πολιτικό φορέα ή τελικώς θα συνεργαστείτε με τη ΝΔ όπως έχει ήδη ακουστεί;

    Η Δημοκρατική Ευθύνη θα κατέβει αυτόνομη με δική της πρόταση διακυβέρνησης. Το πολιτικό σύστημαθέλει εκ βάθρων αναδιάταξη. Χρειαζόμαστεκόμματα χωρίς αρχηγισμούς, έναν πρωθυπουργό διατεθειμένο να θέσει τον εαυτό του υπό τον πραγματικό έλεγχο της Δικαιοσύνης. Ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, εθνική αξιοπρέπεια, μια οικονομίαμε υγιείς επιχειρήσεις και έμφαση στους νέους.

    -Συμφωνείτε με την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι προς τις εκλογές θα δημιουργηθεί«τσουνάμι»εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ;

    Μπορούν τα κόμματα και οι πολιτικοί που μας έφεραν εδώ να μας βγάλουν από την κρίση; Όχι. Σε τελική ανάλυση, ποιους εμπιστευόμαστε; Αυτούς που λένε πως θα κάνουν τα αντίθετα από όσα έκαναν ως τώρα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) γιατί είδαν το φως στομ δρόμο προς τη Δαμασκό, ή όσους λένε πως ο μόνος αντίπαλός μας είμαστε εμείς οι πολιτικοί και άρα από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε; Μια επανάστασηενάντια στο ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό μπορεί να φέρει την αλλαγή.

    -Πιστεύετε πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο;

    Η κυβέρνηση στην πραγματικότητα στήνει τη δική της διαπλοκή. Ανπραγματικά ήθελενα διορθώσειτο τηλεοπτικό τοπίο, μπορούσε να το κάνει. Δεν το κάνει όμως. Αντιθέτως στήνει επικοινωνιακά show με«καλούς»και«κακούς»σε μια προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με απώτερο στόχο μια νέα εποχή όπου η πληροφορία θα«εξωραΐζεται»προς χάριν της,και φυσικά θέλοντας να χτίσει τα δικά της μιντιακά τζάκια.

    Τη συνέντευξη πήρε η Ευτυχία Αδηλίνη

    [04] Τζόζεφ Στίγκλιτς: Καταργήστε το ευρώ

    Ο τρόπος, με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Ελλάδα, και οι επιβληθείσες περικοπές, είναι εμβληματικές της αποτυχίας του ευρώ, γράφει ο Αμερικανός νομπελίστας στο νέο του βιβλίο, όπου τεκμηριώνει γιατί το κοινό νόμισμα απειλεί την Ευρώπη. «Τα κατασκευαστικά λάθη του, μοιάζουν αξεπέραστα. Είναι καιρός να σκεφτεί κανείς την κατάργησή του», συμπεραίνει ο Στίγκλιτς, ο οποίος θεωρεί την Γερμανία υπεύθυνη για την αποτυχία του.

    Κατά τον διαπρεπή οικονομολόγο, το ευρώ είναι εμπόδιο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και θεωρεί την κατάργηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος ως τη μοναδική δυνατότητα για να δοθεί ώθηση στην παραλυμένη Ευρώπη.

    «Το ευρώ δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει την ανάπτυξη και να φέρει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Συνέβη, όμως, το ακριβώς αντίθετο. Ορισμένες χώρες βρίσκονται σε βαθιά οικονομική ύφεση, η οποία είναι μεγαλύτερη από τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του ΄30» και επειδή «τα κατασκευαστικά λάθη του ευρώ μοιάζουν αξεπέραστα, είναι καιρός να σκεφτεί κανείς την κατάργησή του».

    Ο Αμερικανός νομπελίστας καθιστά, μάλιστα, την Γερμανία υπεύθυνη για το γεγονός ότι το ευρώ απέτυχε. Ήταν «μοιραία η απόφαση» να δημιουργηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά το πρότυπο της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Μπούντεσμπανκ / Bundesbank), η οποία ασχολείται μόνο με την καταπολέμηση του πληθωρισμού και λιγότερο με την οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, με τους κανόνες για τις οφειλές αφαιρέθηκε από τις κυβερνήσεις κάθε δυνατότητα να εξισορροπηθούν οι διαφορές στο ρυθμό ανάπτυξης με μια προληπτική πολιτική. Η αντιμετώπιση της Ελλάδας και οι επιβληθείσες περικοπές είναι, κατά τον Στίγκλιτς, εμβληματικές αυτής της αποτυχημένης πολιτικής. Η συνέπειά της ήταν να εμποδίσει το ευρώ την ανάπτυξη στην Ευρώπη, να βαθύνει η διάσπαση και να καταστεί επενδυτικό φρένο.

    Παραθέτει, επίσης, και ένα τρομακτικό αριθμό για το πόσο κοστίζει το ευρώ στις χώρες μέλη της ευρωζώνης. Εάν η νομισματική ένωση συνεχίσει να υπάρχει με τη σημερινή της αναποτελεσματική μορφή θα έχει τρομακτικές απώλειες της τάξεως των 200 τρισεκατομμύριων ευρώ σε πλούτο και ευημερία. Το ποσόν αυτό, είναι το 20πλάσιο των συνολικών οικονομικών επιδόσεων της ευρωζώνης. Εάν, δηλαδή, οι Ευρωπαίοι διατηρήσουν το ευρώ θα είναι σαν να εργάζονται για 20 χρόνια δωρεάν.

    Ο Στίγκλιτς βλέπει ως την καλύτερη λύση να μετατραπεί επιτέλους η ευρωζώνη σε μια πραγματική νομισματική ένωση. Η άκαμπτη, όμως, γερμανική στάση και όλοι οι (εφαρμοστέοι) κανόνες θα έπαιρναν πολύ χρόνο και θα ήταν δαπανηροί ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

    Γι' αυτό η διάσπαση (του ευρώ) είναι ο μόνος πολιτικά εφικτός δρόμος. Για να περιοριστούν οι ζημιές, ο νομπελίστας οικονομολόγος προτείνει τη διάσπασή του σε ένα βόρειο και νότιο ευρώ. Ετσι, θα μπορέσει να αντιμετωπισθεί καλύτερα το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης των χωρών της ευρωζώνης.

    Πηγή: Der Spiegel

    [05] Υπό μερικό έλεγχο πυρκαγιά στην Εύβοια

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πρωί σήμερα η πυρκαγιά στο Κατσαρώνι Ευβοίας.

    Στην περιοχή παραμένουν 28 πυροσβέστες με 14 οχήματα, πέντε άτομα πεζοπόρο τμήμα και πέντε ιδιωτικές υδροφόρες για την πλήρη κατάσβεσή της.

    [06] Ερντογάν: Το Ισλαμικό Κράτος είναι "πιθανώς ο δράστης" της επίθεσης στο Γκαζιάντεπ

    Το Ισλαμικό Κράτος είναι "πιθανώς ο δράστης" της επίθεσης που έγινε χθες το βράδυ στο Γκαζιάντεπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, από την οποία τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 100 τραυματίστηκαν, σημείωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχει "καμία διαφορά" ανάμεσα στον αυτοεξόριστο μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν --τον οποίο κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία--, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και τη τζιχαντιστική οργάνωση ΙΚ, "που είναι πιθανώς και ο δράστης της επίθεσης στην Γκαζιάντεπ".

    "Η χώρα μας, το έθνος μας, δεν μπορούν παρά να επαναλαμβάνουν επίμονα το ίδιο μήνυμα προς αυτούς που μας επιτίθενται: θα αποτύχετε!", τόνισε επίσης ο Ερντογάν.

    Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει μπροστά στην "πρόκληση" που συνιστά η επίθεση στο Γκαζιάντεπ, αλλά θα δείξει αντιθέτως "ενότητα, αλληλεγγύη και αδελφοσύνη", καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Τούρκος πρόεδρος.

    Η Άγκυρα δηλώνει ότι δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στις "παράνομες" οργανώσεις που πολεμούν οι ένοπλες δυνάμεις της και ζητεί από τη Δύση να δείξει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στο PKK.

    Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει το PKK τον τελευταίο μήνα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 70 ανθρώπων.

    [07] «Στάχτη στα μάτια τα περί διάψευσης εκλογών», λέει ο Γ. Πλακιωτάκης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Θα πρέπει να προσέχουν πώς μιλούν για τους Κρητικούς και την Κρήτη γενικότερα», απαντά, σε συνέντευξή τουστο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κρητικός βουλευτής, τ. πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης στις δηλώσεις Μουζάλα περί "εκλεκτής φυλής των Κρητικών".

    Ο Γιάννης Πλακιωτάκης διευκρινίζει ότι η Κρήτη και ο Κρητικός λαός δεν αρνούνται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος αλλά κατόπιν διαλόγου και βάση σχεδίου.

    Σε ερώτησητου ΑΠΕ-ΜΠΕ αν βλέπει πιθανότητα πρόωρων εκλογών υποστηρίζει ότι Αλέξης Τσίπρας, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για πρόωρες εκλογές,προχώρησε σε διάψευση για να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτικών του αντιπάλων.

    Αναφερόμενος στην οικονομία, δηλώνει ότι θα αργήσουν να φανούν θετικά αποτελέσματα και υπογραμμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται για την ελληνική οικονομία και το καλό του τόπου,αλλά μόνο για την πολιτική του επιβίωση.

    Τέλος, για την μη τοποθέτηση της ΝΔ στο "σκάνδαλο Γεωργίου-ΕΛΣΤΑΤ",απαντά ότι η ΝΔ δεν συνηθίζει να παρεμβαίνει σε υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη.

    Η πλήρης συνέντευξη του Γιάννη Πλακιωτάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

    -Κύριε Πλακιωτάκη, οι Κρητικοί βουλευτές κρούεται τον κώδωνα του κινδύνου για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό. Τελικά, θα υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη;Σας ρωτώ γιατί μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

    Άγνωστοι αι βουλαί των κκ Μουζάλα και Τσίπρα. Έως τώρα,από την μεριά της κυβέρνησης ακούμε φήμες και ανεπιβεβαίωτες προθέσεις. Ο κ. Μουζάλας βέβαια, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και προσπάθησε να αξιοποιήσει προπαγανδιστικά το θέμα για την αποκόμιση πολιτικών οφελών.

    -Εκτιμάτε ότι είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει στην Κρήτη έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών;

    Με τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είμαι βέβαιος για τίποτα. Όλα είναι πιθανά.

    -Δεν είναι λίγο σοβινιστικό, όμως,έναντι των άλλων νησιών που φιλοξενούν μετανάστες να ζητάτε να εξαιρεθεί η Κρήτη;

    Θεωρώ λάθος να εμπλακούμε σε αυτή την σκόπιμη προπαγανδιστική τακτική του κ. Μουζάλα και της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, που επιδιώκουν να δημιουργήσουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους Έλληνες, ώστε να επιβάλλουν την καθεστωτική τους λογική μέσω του παιχνιδιού της απόδοσης ευθυνών.Όπως απήντησα και στον κ. Μουζάλα στα περί «εκλεκτής φυλής των Κρητικών» θα πρέπει να προσέχουν πώς μιλούν για τους Κρητικούς και την Κρήτη γενικότερα. Όταν μιλά ο κ. Μουζάλας για τους Κρητικούς, θα πρέπει να έχει κατά νου ότι ο κρητικός λαός έχει διαχρονική προσφορά στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες της πατρίδας μας και πως έχει πληρώσει υψηλό τίμημα για την ελευθερία της.

    Είναι πραγματικά θλιβερό, να επιχειρείται από μέρους του κ. Μουζάλα, να πληγεί το κύρος και η αξιοπιστία των τοπικών παραγόντων και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη, επειδή διανοήθηκαν να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους για τις μεθοδεύσεις τις κυβέρνησης σε σχέση με τη συμμετοχή της Κρήτης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

    Η Κρήτη και ο κρητικός λαός δεν αρνούνται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά κατόπινδιαλόγου και βάσει συγκεκριμένου σχεδίου δράσης και χρονοδιαγράμματος.

    -Ο πρωθυπουργός διέψευσε τις φήμες για πρόωρες εκλογές. Σας έπεισε ή θεωρείτε ότι οι πρόωρες εκλογές ποτέ δεν προαναγγέλλονται;

    Ο κ. Τσίπρας,αφού όλο το προηγούμενο διάστημα διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, προχώρησε στη διάψευσή τους για να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτικών αντιπάλων του. Πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας,βασιζόμενος στην προσφιλή του τακτική, του «βλέποντας και κάνοντας», θα εκτιμήσει τα πολιτικά δεδομένα αμέσως μετά τις διακοπές και θα λάβει τις αποφάσεις του.

    Κριτήριο για την τελική του απόφαση θα είναι η πορεία του κυβερνητικού έργου, η πρόοδος στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ώστε να εκταμιευθεί η δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ., η πορεία των εσόδων από την φοροεπιδρομή του φθινοπώρου και το κλίμα των συζητήσεων με τους τροϊκανούς για την αναμόρφωση του εργασιακού καθεστώτος στη χώρα.

    Με δεδομένη την αδυναμία του να διαχειριστεί αυτό το εκρηκτικό μείγμα και τη λαϊκή οργή που θα κλιμακωθεί το αμέσως χρονικό διάστημα, πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό να προσφύγει στις κάλπες.

    -Γιατί, όμως, να σκεφτεί ο πρωθυπουργός να προσφύγει σε εκλογές; Δεν είναι πιο λογικό να περιμένει να φέρει η κυβέρνηση θετικά αποτελέσματα στον τομέα της οικονομίας;

    Από την έως τώρα εξέλιξη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, συμπεραίνεται ότι θα αργήσουν πολύ να φανούν θετικά αποτελέσματα στην οικονομία της χώρας.

    Ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το μέλλον του τόπου. Το πραγματικό του μέλημα είναι η πολιτική του επιβίωση.

    Με δεδομένο ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, επενδύει στην ακυβερνησία της χώρας για να επιστρέψει τους επόμενους μήνες και πάλι, στα πολιτικά πράγματα.

    -Η ΝΔ, από τη δική της πλευρά συνεχίζει να ζητά εκλογές. Θεωρείτε ότι η επιμονή στις πρόωρες εκλογές λειτουργεί θετικά για τη ΝΔ;

    Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να ζητά εκλογές, διότι το κόστος παραμονής της κυβέρνησης Τσίπρα στην εξουσία είναι πολλαπλάσιο από την αποχώρησή της.

    Η χώρα χρειάζεται επανεκκίνηση και ένα νέο μίγμα πολιτικής. Χρειάζεται μια νέα αναπτυξιακή πολιτική που θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδό της από την κρίση και τα μνημόνια. Την πολιτική αυτή, μόνο η Νέα Δημοκρατία είναι ικανή να υλοποιήσει.

    -Η είδηση από τοReutersότι είναι έτοιμοι επενδυτές να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα δεν είναι μία ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σωστό δρόμο;

    Σημασία δεν έχουν οι προθέσεις των επενδυτών, αλλά η πολιτική βούληση αυτών που διαχειρίζονται τη τύχη της χώρας. Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στην αναπτυξιακή δύναμη της ελεύθερης αγοράς και ούτε στις επενδύσεις. Οι μεθοδεύσεις της στο ελληνικό, την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων και τη σύμβαση τηςCoscoαποδεικνύουν ότι έχουμε να κάνουμε με παλαιοκομμουνιστές και νοσταλγούς του σταλινικού ολοκληρωτισμού.

    -Κύριε Πλακιωτάκη, η τοποθέτηση του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ στουςFTπως αν καταδικαστεί θα τεθούν σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις για το χρέος δεν ακούγεται σαν απειλή;

    Δεν ασχολούμαι με τιςδηλώσεις του κ. Γεωργίου. Τα όσα λέει θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη.

    -Εκτιμάτε ότι έπρεπε να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της ΝΔ για το «σκάνδαλο Γεωργίου-ΕΛΣΤΑΤ»;

    Η Νέα Δημοκρατία δεν συνηθίζει να επεμβαίνει σε υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη.

    Τη συνέντευξη πήρε η Ευτυχία Αδηλίνη

    [08] «Το πρωτογενές πλεόνασμα δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Π. Σκουρλέτης

    «Από τη στιγμή που υπερβαίνουμε τους στόχους σε σχέση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος,έχουμε τη δυνατότητα αυτό που είναι παραπάνω να το διαθέσουμε και προς την ανάπτυξη και για κοινωνικούς σκοπούς», δηλώνει,σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων,ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, εκφράζοντας ταυτόχρονατη βεβαιότητα ότι «δεν θα χρειαστεί σε καμία περίπτωση η ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη».

    Για το θέμα των εργασιακών σχέσεων, επισημαίνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας με ποιοτικά χαρακτηριστικά, παράλληλα με την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και καλεί την αντιπολίτευση να αποσαφηνίσει την θέση της. Αναφορικά με το τηλεοπτικό τοπίο, υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά μπαίνουν σαφείς κανόνες και κριτήρια που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου, στο οποίο θα λειτουργούν υγιείς εταιρίες. Μάλιστα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο-σε μια δεύτερη φάση-να παραχωρηθεί άλλη μία τηλεοπτική άδεια, εφόσον προκύψει μια πραγματική ανάγκη στην ενημέρωση, ενώ θεωρεί ότι πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα τηςDigea.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξηςτου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    -Κύριε υπουργέ, βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μια ικανοποίηση που εκπέμπει η κυβέρνηση για τα πλεονάσματα που πέτυχε,σε συνδυασμό μάλιστα και με άλλα κάποια σημαντικά ξένα δημοσιεύματα,ενώ κάποιοι σπεύδουν να πουν ότι πάτε να δημιουργήσετε ένα ψεύτικο successstory,φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να συνδέσουν και τον χορότου πρωθυπουργού στο χωριό του για να τιμήσει τους συγχωριανούς του.

    Νομίζω ότι,αν θέλουμε να είμαστε ασφαλείς στις εκτιμήσεις μας,δεν πρέπει να σταθούμε μόνο στο νούμερο και στο μέγεθος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτά δεν θα πρέπει να τα δούμε ξεχωριστά από τη συνολική πορεία των τελευταίων μηνών,με κύριο ζήτημα το θέμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης που δημιουργεί ένα σταθερό έδαφος στην οικονομία,το οποίο είναι απαραίτητο για να μπούμε πια σε έναν νέο κύκλο ανάκαμψης. Άρα,πρέπει να το δούμε έτσι. Hαισιοδοξία είναι συγκρατημένη,αλλά είναι όμως πραγματική.

    -Σύμφωνα με δημοσιεύματα,στελέχητης κυβέρνησης αφήνουν ανοικτό και το ενδεχόμενο κοινωνικούμερίσματος στο τέλος του 2016,αν και το πλεόνασμα που καταγράφεται, όπως λέει η αντιπολίτευση, οφείλεται κυρίως στην παύση πληρωμών από την πλευρά του κράτους.

    Προφανώς,το λογαριασμό πρέπει να τον κάνουμε στο τέλος του έτους,αλλά από τη στιγμή που υπερβαίνουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα σε σχέση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, έχουμε τη δυνατότητα αυτό που είναι παραπάνω,να το διαθέσουμε και προς την ανάπτυξη, αλλά και για κοινωνικούς σκοπούς. Σε αυτό προφανώς αναφέρεστε και αυτό είναι και μέσα στη σκέψη της κυβέρνησης.

    - Άρα το επιβεβαιώνετε.

    Βεβαίως.Αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση της χρονιάς και την τελική αποτύπωση των μεγεθών.

    -Πάντως με βάση τις προβλέψεις που κάνετε η εικόνα που βγαίνει είναι ότι δεν υπάρχει καν θέμα ενεργοποίησης του δημοσιονομικού"κόφτη", ο οποίος-κατά τη γνώμη μου- είναι και το κλειδί των εξελίξεων, έτσι δεν είναι; Μπορεί να έχουμε και εκλογές εξαιτίας του"κόφτη"αν πάμε ή δεν πάμε καλά;

    Η υπόθεση του δημοσιονομικού κόφτη περισσότερο είχε μια πολιτική διάσταση όταν τη συζητούσαμε. Όσον αφορά στην κυβέρνηση, ήμασταν βέβαιοι,και είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα χρειαστεί σε καμιά περίπτωση ενεργοποίησή του. Άρα ήταν μια συζήτηση, η οποία περισσότερο βάραινε πολιτικά στην υπόθεση της αξιολόγησης.Νομίζω ότι από το τέλος της χρονιάς,από τους τελευταίους μήνες και μπαίνοντας στον επόμενο χρόνο, όλη αυτή η συζήτηση περί ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτηθα είναι μια κακιά ανάμνηση, ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσειςνα δούμε πλέον στο πραγματικό επίπεδο της οικονομίας τα σημάδια της ανάκαμψης,μέσα από νέες θέσεις εργασίας, μέσα πλέον από έναν νέο αναπτυξιακό κύκλο.

    -Εκτιμάτε ότι είναι εφικτός ο στόχος που είχε θέσει πριν από μέρες ο κ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,για300.000 θέσεις εργασίας με βάση τον αναπτυξιακό νόμο;

    Ναι βεβαίως.Εμείς πάντοτε μιλάμε για θέσεις εργασίας, οι οποίες θα έχουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά.Και εδώ,κάπως θέλω να σας εισαγάγω και στο άλλο θέμα...

    - Στο μεγάλο αγκάθι που έχουμε μπροστά μας της δεύτερης αξιολόγησης...

    ...που είναι ακριβώς τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων. Διότι, εμείς θέλουμε να είναι σταθερές θέσεις εργασίας,να είναι μέσα σε ένα πλαίσιο, όπου θα κατοχυρώνονται τα εργασιακά δικαιώματα,δεν θα συρρικνώνονται,και τελικά ο εργαζόμενος δεν θα είναι με την πλάτη στον τοίχο. Είναι πάρα πολύ βασικό,νομίζω,αυτό να πηγαίνει μαζί με την προσπάθεια επίτευξης αυτού του αριθμού των νέων θέσεων εργασίας.

    - Κύριε υπουργέ,τα μηνύματα που έχουμε πάρει μέχρι τώρα για το θέμα των εργασιακών, κυρίως από πλευράς ΔΝΤ,κάθε άλλο παρά θετικά είναι. Ο κ. Κατρούγκαλος λέει και επαναλαμβάνει ότι θα προσπαθήσει να απομονώσει το ΔΝΤ. Όμως, δεν θα είναι και τόσο εύκολο.

    Η απορρύθμιση στο χώρο της εργασίας στην Ελλάδα έχει ως ένα μεγάλο βαθμό συμβεί. Άρα, η δικιά μας προσπάθεια είναι πώς θα μπορέσουμε να ανατάξουμε αυτήν τη δυσμενή για τους εργαζόμενουςπραγματικότητα. Το θέμα των εργασιακώνείναι ένα κατεξοχήν ζήτημα πουπροσφέρεται για συμμαχίες εντός της Ευρώπης. Διότι ανάλογου τύπου ζητήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης σήμερα. Άρα, δεν θα είναι μια μάχη που θα τη δώσουμε μόνοι μας ως κυβέρνηση. Θα τη δώσουμε μαζί με τα συνδικάτα στην Ελλάδα,μαζί με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Νομίζω ότι, τελικά, είναι μια μάχη η οποία τέμνει οριζοντίως και καθέτως πια το σύνολο της ΕΕ.

    -Και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης,κύριε υπουργέ; Γιατί δεν βλέπω να υπάρχει τέτοια διάθεση.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης,τουλάχιστον αυτά τα οποία υπήρξαν και κυβερνητικά,είναι αυτά τα οποία ευθύνονται για τη σημερινή δυσμενή κατάσταση των εργαζομένων,και δυστυχώς βλέπει κανείς ότι με βάση τις τοποθετήσεις τους σε αυτήν την κρίσιμη, νέα, αντιπαράθεση και αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας, δεν θα είναι με τον κόσμο της εργασίας. Είναι φανερό, ή εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να τοποθετηθούν, με ποια πλευρά τελικά είναι,εάν πιστεύουν ότι θα πρέπει να απελευθερώσουμε τις ομαδικές απολύσεις, αν θεωρούν ότι θα πρέπει να καταργηθεί κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης, συλλογικής σύμβασης και πλέον να πάμε σε ένα καθεστώς«απόλυτα»ατομικών συμβάσεων, όπου ο εργαζόμενος θα είναι σε μια δεινή θέση. Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία μπαίνουν από την ίδια την πραγματικότητα,δεν μπορεί να τα αποφύγει κανείς.Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί απέναντι σε αυτά τα ζητήματα,οφείλει και η αντιπολίτευση να πάρει θέση.

    -Όμως, οι θέσεις του κ. Μητσοτάκη είναι γνωστές απ' όταν ήταν υπουργός.Άρα φαντάζομαι ότι από την πλευρά της ΝΔ δεν έχετε να περιμένετε κάποια στήριξη όσον αφορά στα εργασιακά.

    Θα συμφωνήσω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει δείγματα γραφής όταν ήταν υπουργός και δεν έχει παρουσιάσει και κάτι άλλο αυτή την περίοδο. Άσχετα αν πολλές φορές προσπαθεί να κρυφτεί και προσπαθεί να ανοίξει άλλα ζητήματα για να μην τοποθετηθεί σε αυτά τα καίρια ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα και τη ζωή των εργαζομένων. Αυτά είναι τα οποία έχει ο κόσμος βαθειά χαραγμένα μέσα στη μνήμη του,και είναι αυτά, τα οποία δεν συγχωρεί στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

    -Η κ. Γεννηματά,μια και αναφέρατε το ΠΑΣΟΚ, έχει σηκώσει πάρα πολύ το θέμα της δίωξης του κ. Γεωργίου, για την οποία υπόθεση είχατε σπεύσεινα πείτε ότι καλώς έκανε και άνοιξε. Βλέπω, λοιπόν τώρα, ότι το ΠΑΣΟΚ σας επιτίθεται ό,τι κάνετε αβάντα στον κ. Καραμανλή.

    Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής.Θα πρέπει αυτή η υπόθεση να ελεγχθεί σε βάθος χωρίς κανένα εμπόδιο. Πάνω στα μεγέθη τα οποία παρουσίασε τότε η ΕΛΣΤΑΤ, βασίστηκε μια ολόκληρη πολιτική προπαγάνδα για να διευκολυνθεί η είσοδος της χώρας στα μνημόνια. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα πελώριο ζήτημα, το οποίο δεν χωράει δεύτερες σκέψεις και θα πρέπει να πέσει άπλετο φως -αυτό να είναι ξεκάθαρο. Τώρα,όσον αφορά αυτά τα οποία λέει η κ. Γεννηματά, πρέπει κανείς να δει, ποιος τα λέει και πότε τα λέει, πόσο βάρος έχουν αυτά τα πράγματα. Θέλω να πω,δηλαδή,ότι υπάρχει ένα έλλειμμα πολιτικής φερεγγυότητας από το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

    - Όμως είδαμε και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ,όπως ο διευθυντής της ΚΟ, ο κ. Ζαχαριάδης,να διαχωρίζει-προχθές με δηλώσεις του-την περίοδο Καραμανλή,μάλιστα είπε ότι είχε αρκετά κοινωνικό πρόσημο σε σχέση με τη ΝΔ του κ. Σαμαρά και τη σημερινή του κ. Μητσοτάκη. Εσείς τι λέτε;

    Το ό,τι η προεδρία Σαμαρά αποτέλεσε μια αρνητική,θα έλεγα εγώ,τομή στην πολιτική διαδρομή της ΝΔ δεν είναι κάτι το οποίο το ακούτε για πρώτη φορά. Το είχαμε πει από το 2012 και πιο πριν. Θυμόσαστε ότι η ακροδεξιά ρητορεία της προεδρίας Σαμαρά ήταν κάτι το οποίο χαρακτήριζε την πολιτική της ΝΔ εκείνη την περίοδο. Άρα, δεν είναι κάτι καινούργιο. Δέστε και τα πρόσωπα τα οποία αναδείχθηκαν σε εκείνη την περίοδο στην πρώτη γραμμή της ΝΔ. Δεν είναι, λοιπόν, μια καινούργια επισήμανση.

    -Αν καιο πρωθυπουργόςτοέχει αποκλεισει κατηγορηματικά, κάποιοι όπως και ο κ. Λεβέντης, εξακολουθούν να προβλέπουν πρόωρες εκλογές, ακόμη και μέσα στο 2016. Ποια είναι η γνώμη σας;

    Δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας,του λαού, της οικονομίας αυτή η συζήτηση και το αίτημα για τις εκλογές. Θα έλεγα, δε, ότι αυτή η εμμονική σχέση με τις εκλογές,η οποία εκφράζεται κυρίως από τη ΝΔ,έχει να κάνει και με το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται ότι η χώρα, αργά αλλά σταθερά, μπαίνει σε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης. Άρα, προφανώς πολύ θα ήθελε αυτή η πορεία να ανακοπεί ή εν πάση περιπτώσεινα θεωρεί -μέσα από τις δικές του αναλύσεις και προσεγγίσεις- ότι μπορεί να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη νέα περίοδο αναπτυξιακής πορείας της χώρας στην κυβέρνηση. Αυτό και μόνο πιστεύω ότι δείχνει αυτή η εμμονή και μέσα από τέτοιου είδους αναλύσεις εκκινεί,κυρίως,η ΝΔ.

    -Γιατί η κυβέρνηση επιμένει τα κανάλια να είναι μόνο τέσσερα; Λένε ότι μεθοδεύετε ένα διαγωνισμό για να κλείσετε σταθμούς που δενσας είναι αρεστοί.

    Ένας διαγωνισμός προβλέπει διαδικασίες και ο νόμος έχει κριτήρια. Άρα για πρώτη φορά μπαίνουν κάποια σαφή,με έναν διαφανή τρόπο,κριτήρια τα οποία θα διαμορφώσουν το νέο τοπίο στον χώρο της ενημέρωσης.

    - Κύριε Σκουρλέτη,ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, γνωρίσατε καλά το τηλεοπτικό τοπίο. Πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να δοθούν και άλλες άδειες πέραν των τεσσάρων;

    Ο αριθμός έχει προσδιοριστεί στο νούμερο 4, χωρίς να έχει αποκλειστεί σε μια δεύτερη φάση, εάν προκύψει μια πραγματική ανάγκη η οποία να σχετίζεται με την ενημέρωση. Μιλάμε για την ενημέρωση,δεν μιλάμε ούτε για σούπερ μάρκετ,ούτε για παπουτσάδικο,ούτε για κατάστημα που πουλάει φορέματα, άρα σχετίζεται πια με την ίδια τη δημοκρατία και τη λειτουργία της. Και προϋπόθεση για να λειτουργεί μια δημοκρατία είναι να υπάρχει ένα απελευθερωμένο πεδίο και τοπίο στο χώρο της ενημέρωσης. Αυτό νομίζω ότι το γνωρίζουμε όλοι. Εν πάση περιπτώσει,σας λέω ότι-έχει ακουστεί δημόσια, δεν το λέω μόνο εγώ- το ενδεχόμενο να δοθούν παραπάνω άδειες θα εκτιμηθεί, θα αξιολογηθεί από τη στιγμή που θα υπάρχει μια πραγματική αναγκαιότητα, χωρίς να υπονομεύουμε πια τη βιωσιμότητα των σταθμών.

    -Όμως πλουραλισμός δεν σημαίνει πολλά κανάλια;

    Όχι, από τη στιγμή που μιλάμε για ιδιωτικά κανάλια, τα οποία πρέπει να μην μπαίνουν μέσα.Άρα, υπάρχει και η επιχειρηματική διάσταση,το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας των καναλιών σε μια μικρή αγορά, όπως είναι η ελληνική, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια λόγω της βαθιάς ύφεσης.Το να αφήνουμε έναν μεγάλο αριθμό λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, ουσιαστικά γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι κάποια για να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους,για να είναι εν ζωή,θα πρέπει να βρίσκουν τα έσοδά τουςμε διάφορους άλλους, πλάγιους τρόπους, που δεν συνάδουν με την εξυπηρέτηση και την υπηρέτηση της πληροφόρησης. Άρα νομίζω ότι σωστά μπαίνει ένας περιορισμός.

    - Ναι,αλλά θα μείνει ένας κόσμος στο δρόμο.Κάποιος από αυτούς τους καναλάρχες είπε πρόσφατα ότι αν δεν πάρει άδεια το κανάλι του, θααναγκαστείνα λάβει δάνειο γιατις αποζημιώσεις.

    Μιλήσατε για δάνεια,και εδώ τώρα θυμίσατε μια αμαρτωλή ιστορία,διότι τα κανάλια για δεκαετίες τώρα παίρνανε δάνεια χωρίς όρους και προϋποθέσεις.Είναι αυτά τα δάνεια που βουλιάξανε τις τράπεζες και κλήθηκε ο ελληνικός λαός να πληρώσει για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Τέρμα,λοιπόν,σε αυτού του είδους την φαυλότητα, την ανομία και τη διαφθορά.

    -Κύριε υπουργέ,και μιαερώτηση για τηνDigea.Βλέπετε ότι υπάρχει κάτι ύποπτο σε σχέση με το πώς στήθηκε;

    Χρήζει έρευνας...Γνωρίζετε ότι έχουν ακουστεί πολλά. Και μόνο το γεγονός ότι οι πάροχοι περιεχομένου είναι και πάροχοι δικτύου, δημιουργεί μια ασυμβατότητα με βάση πια το ίδιο το ευρωπαϊκό δίκαιο, το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει. Νομίζω,λοιπόν,ότι θα πρέπει να εξεταστεί ο διαγωνισμός αυτός, οι όροι που έγινε, το γεγονός ότι υπήρξε μόνο ένας υποψήφιος για τον διαγωνισμό αυτό. Όλα αυτά χρήζουν μεγάλης έρευνας. Πολύ, δε, περισσότερο που μιλάμε για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, που ούτως ή άλλως η ιστορία τους και η διαδρομή τους μόνο,ας το πούμε,καθαρή δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

    - Τον Οκτώβριο έχει προσδιοριστεί να γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τι περιμένετε από αυτό το συνέδριο;

    Θα είναι το πρώτο συνέδριο που θα συμβεί στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, έχει ένα τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον. Μας ενδιαφέρει,λοιπόν,αυτήν την πάνω από ενάμιση χρόνο εμπειρία άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας να την αναλύσουμε,να βγάλουμε συμπεράσματα, να επικαιροποιήσουμετο πρόγραμμά μας.Το κόμμα είναι εκείνο το μέσο, μέσα από το οποίο γειώνεται η ίδια η κυβέρνηση. Ουσιαστικά θα έλεγε κανείς ότι το πρόγραμμα του κόμματος είναι η πυξίδα για την κυβερνητική πολιτική. Με βάση, βέβαια, τη διακριτότητα των ρόλων - άλλο το κόμμα, άλλο η κυβέρνηση. Έχει πάρα πολύ μεγάλη πολιτική σημασία αυτό το συνέδριο.

    -Κύριε υπουργέ,να πάμε και στα δικά σας λίγο. Πώς πάει η ρύθμιση για τη ΔΕΗ;

    Νομίζω είναι μια από τις πιο πετυχημένες κινήσεις που έχει κάνει η ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια.

    -Έχουν συμμορφωθεί και οι μεγάλοι καταναλωτές;

    Θεωρώ ότι η δυνατότητα των 36 δόσεων, χωρίς προκαταβολή, για να ρυθμιστούν προηγούμενες οφειλές ήταν κάτι το οποίο αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και αποδίδει. Υπάρχουν, βέβαια, εκείνες οι περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν προσέλθει από μόνοι τους και έχει προβεί σε αποκοπή του ρεύματος η ΔΕΗ,οπότε πια χάνουνε τη δυνατότητα να ενταχθούν στις 36 δόσεις. Εδώ βέβαια όμως,νομίζω ότι και η εταιρία θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικά στις κινήσεις της, έτσι ώστε να μην ακυρώσει αυτήν την πολύ σωστή ρύθμιση που έγινε μέσα από τις 36 δόσεις. Δηλαδή, δεν μπορεί από την μια να έχεις μια πολιτική που πραγματικά να ανακουφίζει, να διευκολύνει τη ρευστότητα της ίδιας της εταιρίαςαπό τη στιγμή που αρχίζει και εισπράττει ανεξόφλητες οφειλές,και από την άλλη να πέσεις σε ένα μέτρο, το οποίο θα ακυρώνει τελικά τη λογική αυτή.

    -Τελικά με το 17% της ΔΕΗ τι θα γίνει. Θα ιδιωτικοποιηθεί;Πρόσφατα ήσαστε πολύ αρνητικός.

    Εδώ έγινε μια προσπάθεια παραχάραξης της πραγματικότητας,πάλι από πολιτικές δυνάμεις και από μερίδα των ΜΜΕ. Αναφερόμενοι σε έναν κατάλογο περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς ιδιωτικοποίηση που είχε συνταχθεί από τις κυβερνήσεις του κ. Σαμαρά,θεωρήθηκε ότι πρόκειται και για πολιτική επιλογή ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ. Γνωρίζετε ότι με πρόσφατο νόμο στη Βουλή ακυρώσαμε το σχέδιο νόμου, το ψηφισμένο σχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση κατά 66% του ΑΔΜΗΕκαι τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και την πώλησή της αμέσως μετά. Δεν είναι, λοιπόν, μέσα στο σχέδιο της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση του 17%.

    -Άρα ο κ. Πιτσιόρλας γιατί επιμένει;

    Ο κ.Πιτσιόρλας δεν είναι αρμόδιος-και το έχω πει πάρα πολλές φορές-να ασκεί πολιτική. Πρέπει να εφαρμόζει εντολές. Θεωρώ ότι αυτό το θέμα έχει εξαντληθεί.

    - Είπατε πρόσφατα ότι πάει καλά η υπόθεσημε τον αγωγό TAP.Όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα με τον ΔΕΣΦΑ...

    Είναι δυο διαφορετικά ζητήματα. Μην τα μπερδεύετε.

    Ο αγωγός TAP είναι ένα πολύ μεγάλο έργο που -μαζίκαι με άλλα έργα τα οποία συνδυάζονται με την κατασκευή του,όπως λ.χ.ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός, ο πλωτός σταθμός Αλεξανδρούπολης- δίνει τη δυνατότητα να μετατραπεί η χώρα μας σε ένα περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.Και νομίζω ότι τα πάμε πάρα πολύ καλά σε αυτή την κατεύθυνση,και ήδη το έργο αυτό υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς.

    Από κει και πέρα,μέσα από τις δρομολογημένες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ιδιωτικοποιήσεις και αυτές που είχαμε δεσμευτεί και εμείς, όπως αυτή του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή του διαχειριστή του εθνικού αγωγού του φυσικού αερίου,εμείς χωρίς να παρεμβαίνουμε στους χώρους του διαγωνισμού αυτού, με βάση τις δυνατότητες που μας δίνει το ισχύον νομικό πλαίσιο αποτρέψαμε με νομοθετική ρύθμιση τις υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη δικτύου φυσικού αερίου,που θα δημιουργούσαν προβλήματα στα νοικοκυριά και κυρίως στην εγχώρια παραγωγή. Θα υπονομεύανε δηλαδή την εναπομείνασαβιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα. Αν αυτό δεν αρέσει στους υποψήφιους επενδυτές,νομίζω ότι αρέσει στους Έλληνες καταναλωτές, στα νοικοκυριά και στις ελληνικές επιχειρήσεις.

    -Τέλος, σε ότι αφορά στοπροσφυγικό. Φοβάστε ότι θα έχουμε νέα έκρηξη σε λίγο καιρό με βάση τις εξελίξεις στην Τουρκία;

    Τα μέχρι τώρα σημάδια δεν οδηγούν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα,ό,τι θα έχουμε μια νέα έκρηξη. Βεβαίως,εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή του προβλήματος μιας και αποτελούμε τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα,αλλά είναι ένα θέμα για το οποίο η Ευρώπη οφείλει να έχει μια κοινή στάση συνολικά.Αλλιώς αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα υπερβαίνουν τις προσπάθειες και τις δυνατότητες μιας μόνο χώρας να το αντιμετωπίσει.

    Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Ψύλλιας

    [09] Τουρκία: Τουλάχιστον 30 νεκροί, σχεδόν 100 τραυματίες σε γαμήλια τελετή

    Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 100 τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση που διαπράχθηκε αργά χθες βράδυ ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια γαμήλια τελετή στη Γκαζιάντεπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

    Ο κυβερνήτης Αλί Γερλίκαγια μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN T?rk ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι ο απολογισμός αυξήθηκε σε τουλάχιστον 30 νεκρούς και 94 τραυματίες.

    Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 22 νεκρούς.

    Νωρίτερα, ο Γερλίκαγια μίλησε για μια «ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια», που πιθανόν διαπράχθηκε από βομβιστή-καμικάζι, στην πόλη αυτή, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

    Η επίθεση διαπράχθηκε χθες στις 22:50 στη Γκαζιάντεπ, περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία.

    «Καταδικάζουμε τους άπιστους που οργάνωσαν και διέπραξαν αυτή την επίθεση», ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη σε ανακοίνωσή του.

    Ο Μεμέτ Ερντογάν, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιος διέπραξε την επίθεση και σημείωσε πως υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» να επρόκειτο για ενέργεια βομβιστή-καμικάζι. Ο Ερντογάν εκτίμησε ότι μπορεί να πρόκειται για ενέργεια είτε της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ή του αυτονομιστικού ένοπλου κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

    Ένας άλλος βουλευτής του AK που εκλέγεται στη Γκαζιάντεπ, ο Σαμίλ Ταγιάρ, σημείωσε ότι «οι πρώτες πληροφορίες» αφήνουν να εννοηθεί ότι «το Ντάες έκανε την επίθεση αυτή», χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Do?an.

    Ένας αξιωματούχος επισήμανε από την πλευρά του ότι «με βάση τις πρώτες πληροφορίες, η τελετή γινόταν σε ανοικτό χώρο» σε μια συνοικία της Γκαζιάντεπ όπου είναι έντονο το κουρδικό στοιχείο, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση της επίθεσης τζιχαντιστών.

    Μεγάλος αριθμός Κούρδων παρίσταντο στον γάμο, ενώ ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήσαν πολλές γυναίκες και παιδιά. «Πολλοί Κούρδοι έχασαν τη ζωή τους», ανέφερε το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί τη μειονότητα στο κοινοβούλιο, καταδικάζοντας την επίθεση σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε σε μέσα ενημέρωσης.

    Τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν πλάνα στα οποία ασθενοφόρα φθάνουν στον τόπο της τραγωδίας, όπου σοροί βρίσκονται στο έδαφος καλυμμένες με λευκά σεντόνια. Ορισμένοι άνθρωποι πήγαν στο σημείο ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας το σύνθημα «η χώρα δεν θα διχαστεί», όμως άλλοι προσπάθησαν να τους απωθήσουν και τους πάρουν τις σημαίες και αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τις αψιμαχίες.

    Όπως συνήθως συμβαίνει σε μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη μετάδοση εικόνων απευθείας από τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

    Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ, ο οποίος επίσης εκλέγεται βουλευτής στη Γκαζιάντεπ, χαρακτήρισε «βαρβαρότητα» την επίθεση εναντίον «ενός γάμου». «Ο στόχος είναι ο τρόμος, να φοβηθεί ο κόσμος, αλλά δεν θα υποκύψουμε», δήλωσε ο Σιμσέκ σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, αναφερόμενος και αυτός στο ενδεχόμενο να επρόκειτο για ενέργεια βομβιστή-καμικάζι.

    Στη νοτιοανατολική Τουρκία διαπράχθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα τρεις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 14 ανθρώπους και αποδόθηκαν από την Άγκυρα στους αντάρτες του PKK.

    Οι κούρδοι αντάρτες μοιάζουν, ύστερα από μια σχετική αποκλιμάκωση των ενεργειών τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, να εντείνουν ξανά τις επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

    Η Γκαζιάντεπ αποτελεί σημείο διέλευσης πολλών από τους σύρους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τον πόλεμο που μαίνεται τα τελευταία πεντέμισι χρόνια στη χώρα τους.

    Στην περιοχή όμως εκτός των προσφύγων και πολλών μελών της συριακής αντιπολίτευσης βρίσκονται επίσης και πολλοί τζιχαντιστές.

    Εδώ και περίπου έναν χρόνο η Τουρκία έχει υποστεί μια σειρά πολυαίμακτων επιθέσεων που αποδόθηκαν στο ΙΚ και στο PKK, κυρίως στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη ? όπου στα τέλη Ιουνίου στοχοθετήθηκε το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ.

    Η έκρηξη στη Γκαζιάντεπ σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε πως η Άγκυρα επιδιώκει να διαδραματίσει «πιο ενεργό» ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Συρία προκειμένου να «τερματιστεί το λουτρό αίματος».

    «Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο (σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ) Άσαντ είναι σήμερα ένας από τους παράγοντες» που κρίνουν την πορεία του πολέμου στη Συρία και μπορεί να γίνει «διάλογος μαζί του για την (πολιτική) μετάβαση», ανέφερε ο Γιλντιρίμ, αποκλείοντας πάντως κάθε ενδεχόμενο να συνομιλήσει μαζί του η τουρκική κυβέρνηση και τονίζοντας πως ο Άσαντ δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά και στο μέλλον.

    Οι δηλώσεις αυτές καταγράφηκαν καθώς η Άγκυρα βρίσκεται σε μια διαδικασία συμφιλίωσης με τη Μόσχα κι αυξάνει τις επαφές της με την Τεχεράνη, με την ανταλλαγή επισκέψεων των επικεφαλής της τουρκικής και της ιρανικής διπλωματίας μέσα σε μία εβδομάδα.

    Η Ρωσία, όπως και το Ιράν, υποστηρίζουν ενεργά τον σύρο πρόεδρο Άσαντ, αντίθετα με την Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες.

    Ερντογάν: Το Ισλαμικό Κράτος είναι "πιθανώς ο δράστης" της επίθεσης στο Γκαζιάντεπ

    [10] Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου

    Το τυπικό σκέλος της μεγάλης αθλητικής επιτυχίας της Κατερίνας Στεφανίδηολοκληρώθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο με την απονομή του χρυσού μεταλλίου στην Ελληνίδα αθλήτρια.

    Η απονομή του χρυσού μεταλλίου στο Ρίο έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής.

    Η Κατερίνα Στεφανίδη έγινε η πρώτη αθλήτρια από τη χώρα μας που τα καταφέρνει στο συγκεκριμένο αγώνισμα και κατακτά το χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η Στεφανίδη θα είναιη σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 August 2016 - 6:32:41 UTC