Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: Απαράγραπτη διεκδίκηση χωρίς λαϊκισμό οι γερμανικές οφειλές
  • [02] Σειρά σημαντικών διεθνών επαφών ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας
  • [03] Αν. Ξανθός: Η χώρα έχει μπει σε τροχιά εξόδου από την κρίση με τρόπο βιώσιμο
  • [04] Θ. Δρίτσας: «Φτηνή αντιπολιτευτική στόχευση» και «πολιτική σπέκουλα» οι επιθέσεις για το ναυτικό δυστύχημα στην Αίγινα
  • [05] Ρέντσι: Η επανεκκίνηση της ΕΕ μετά το Brexit στο επίκεντρο της συνάντησης με Μέρκελ- Ολάντ
  • [06] Περισσότεροι από 20 νεκροί στη Σομαλία από τη διπλή επίθεση καμικάζι των ισλαμιστών Σεμπάμπ
  • [07] 12χρονο παιδί ο καμικάζι στην Γκαζιάντεπ, λέει ο Ερντογάν
  • [08] Σημαιοφόρος η Στεφανίδη στην τελετή λήξης

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: Απαράγραπτη διεκδίκηση χωρίς λαϊκισμό οι γερμανικές οφειλές

    Τη θέση της ΝΔ ότι οι διεκδικήσεις της Ελλάδας για τις γερμανικές οφειλές είναι ενεργές και δεν παραγράφονται, εκφράζει με άρθρο του στην «Real News», ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ασκεί κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι και στο εθνικό αυτό θέμα ακολουθεί "λαϊκιστικές πρακτικές" και ότι ανασύρει τις διεκδικήσεις «κάθε φορά που αντιμετωπίζει δικά του προβλήματα και εσωτερικά αδιέξοδα».

    Κλείνοντας, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρεται στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, από το οποίο διαχώρισαν την θέση τους η ΝΔ και το ΚΚΕ γιατί κατά την άποψή του αποτυπώνει τον επιφανειακό, επικοινωνιακό χειρισμό από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ζητά δε «το προβληματικό αυτό πόρισμα να συζητηθεί το ταχύτερο στην Βουλή».

    Το πλήρες κείμενο του Γιώργου Κουμουτσάκου έχει ως εξής:

    «Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας ειδικά για το κατοχικό δάνειο αλλά και τις πολεμικές επανορθώσεις - αποζημιώσεις, δηλαδή για τις γερμανικές οφειλές, είναι ενεργές και ισχυρές. Δεν παραγράφονται. Ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά, ούτε νομικά.

    Αυτό, άλλωστε, τεκμηριώνεται και από την έκθεση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που ζητήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και υποβλήθηκε στις αρχές του 2014. Τότε ακριβώς επιδιώχθηκε η χάραξη εθνικής διεκδικητικής στρατηγικής και συγκροτήθηκε, για πρώτη φορά, ειδική διακομματική Επιτροπή της Βουλής.

    Γεγονός επίσης είναι ότι σταδιακά, ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες, δικαστικοί και κορυφαίοι πολιτικοί της Γερμανίας, όπως ο Πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, αναγνωρίζουν ότι το θέμα των οφειλών πρέπει να εξεταστεί. Επιπλέον, η αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής έχει επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τη δυνατότητα της διεκδίκησης.

    Υπάρχει λοιπόν η νομική δυνατότητα, η πολιτική και ηθική υποχρέωση για μια διεκδικητική στρατηγική. Υπεύθυνη, όμως. Καλά προετοιμασμένη, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική. Να ξεδιπλώνει κάθε κίνηση στον κατάλληλο χρόνο και βέβαια να μην συνδέεται - να μην θεωρηθεί από κανένα ότι συνδέεται - με την σημερινή οικονομική κρίση. Κάτι που θα ευτέλιζε το εθνικό αίτημα.

    Δυστυχώς, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνά τις προσφιλείς λαϊκίστικες πρακτικές της. Υπαγορεύονται από κομματικές σκοπιμότητες και, τελικά, υπονομεύουν αντί να υπηρετούν τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Και αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Δεν μπορεί ένα τόσο σοβαρό, εθνικών διαστάσεων ζήτημα να ανασύρεται κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει προβλήματα και δικά του εσωτερικά αδιέξοδα.

    Η υπό την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Επιτροπή της Βουλής, επιβεβαίωσε ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Κυβερνητική πλειοψηφία είναι ο επιφανειακός, κομματικός, επικοινωνιακός χειρισμός. Όχι η ουσία. Αυτό αποτυπώνεται και στο πόρισμά της από το οποίο διαχώρισε τη θέση της η Νέα Δημοκρατία. Την αντίθεσή του στο συγκεκριμένο πόρισμα διατύπωσε και το ΚΚΕ.

    Το προβληματικό αυτό πόρισμα, λόγω της ιδιαίτερης πολυπλοκότητας και σοβαρότητάς του θέματος, πρέπει να συζητηθεί το ταχύτερο στη Βουλή των Ελλήνων. Με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης. Χωρίς οποιοδήποτε λαϊκισμό που βλάπτει την εθνική αυτήν υπόθεση».

    [02] Σειρά σημαντικών διεθνών επαφών ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας

    Σειρά σημαντικών διεθνών επαφών ξεκινά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πρώτος σταθμός, η Σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών την προσεχή Πέμπτη 25 Αυγούστου στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχει ως παρατηρητής στη Σύνοδο.

    Παράλληλα η Αθήνα προετοιμάζεται να υποδεχτεί τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου για τη Διάσκεψη που αναμένεται να γίνει στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου.

    Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να μπουν στο επίκεντρο της συζήτησης τα ζητήματα που αφορούν στο κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης και οι στόχοι για ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και μείωση της ανεργίας και βεβαίως να ανοίξει η συζήτηση για τη δημοσιονομική χαλάρωση στην Ευρωζώνη.

    Μετά τις 18 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Ν. Υόρκη όπου θα συμμετάσχει και θα μιλήσει στην Γενική Ετήσια Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Λα Ρεπούμπλικα: «Ο Ρέντσι στην Αθήνα για Τσίπρα»

    Ο Mατέο Ρέντσι τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στην Αθήνα και θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα», γράφει σεάρθρο του ο ιδρυτής της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, Εουτζένιο Σκάλφαρι.

    «Το έχουν ήδη συμφωνήσει και θα καλέσουν να λάρουν μέρος στη συνάντηση, την Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία», προσθέτει ο Σκάλφαρι, ο οποίος είχε τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

    Στο πλαίσιο της συνομιλίας τους αυτής, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είπε,επίσης,στον ιδρυτή της Λα Ρεπούμπλικα, ότι «η Γερμανία τάσσεται υπέρ του να ενδιαφερθούν και για τις εξελίξεις στην Λιβύη και σε όλη την βόρεια Αφρική οι χώρες της νότιας Ευρώπης στην προσπάθεια να περιορισθεί η μετανάστευση και να αποφασισθούν και παρεμβάσεις στις αφρικανικές χώρες προέλευσης των μεταναστών

    [03] Αν. Ξανθός: Η χώρα έχει μπει σε τροχιά εξόδου από την κρίση με τρόπο βιώσιμο

    Η χώρα έχει μπει σε τροχιά εξόδου από την κρίση με τρόπο βιώσιμο, κάτι που από φέτος έχει αρχίσει να διαφαίνεται. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του 31ου συνεδρίου των Μυλοποταμιτών που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ελεύθερνα στο Ρέθυμνο. Στις εργασίες του συνεδρίου μετείχαν εκατοντάδες Μυλοποταμίτες από όλη τη χώρα, οι οποίοι κατά τις επισκέψεις τους, στα χωριά της περιοχής, συνομίλησαν για το μέλλον του Μυλοποτάμου και τις προοπτικές της ευρύτερης περιοχής.

    «Η χώρα είναι ακόμα στη δίνη της κρίσης», αλλά φέτος είναι φανερή η ύπαρξη «μιας βιώσιμης κοινωνικά και οικονομικά διεξόδου» ανέφερε ο κ. Ξανθός, ο οποίος έκανε λόγο για την προσπάθεια του Μυλοποτάμου και των κατοίκων του «οι οποίοι αγωνίζονται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες», να διατηρήσουν το τοπικό χρώμα της Κρήτης, τον πολιτισμό των ορεινών όγκων. «Η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με παρεμβάσεις ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής ενώ είναι λάθος η άποψη που αναφέρει πως πρέπει πρώτα να αναπτυχθεί η χώρα, να αναπτυχθεί το ΑΕΠ, να υπάρξει πλεόνασμα και μετά να προχωρήσουμε στη στήριξη των αδύναμων», ανέφερε ο κ. Ξανθός, ενώ από την πλευρά της η αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή τόνισε την ανάγκη: «να μπορέσει να προετοιμαστεί ο κάθε δήμος, να κάνει τις μελέτες του με τους φορείς της περιοχής του, πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους, συζητώντας και με διαβουλεύσεις».

    [04] Θ. Δρίτσας: «Φτηνή αντιπολιτευτική στόχευση» και «πολιτική σπέκουλα» οι επιθέσεις για το ναυτικό δυστύχημα στην Αίγινα

    «Πολιτική σπέκουλα» και «κατασκευές μιας φτηνής αντιπολιτευτικής στόχευσης» για ένα τραγικό συμβάν, χαρακτήρισε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας στην «Πρωινή ζώνη» της ΕΡΤ, τις επιθέσεις που δέχτηκε σχετικά με τις δηλώσεις για το ναυτικό δυστύχημα στην Αίγινα την περασμένη εβδομάδα.

    Αναφερόμενος στα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Δρίτσας επανέλαβε ότι η μόνη του παρέμβαση ήταν οι οδηγίες που έδωσε προς το Λιμενικό να μην μείνει καμία πτυχή της υπόθεσης χωρίς διερεύνηση, αλλά και πως βάσει στοιχείων, ο 77χρονος κατηγορούμενος είχε πολλά χρόνια δίπλωμα. Σημείωσε ωστόσο ότι είναι προς εξέταση το θέμα της ηλικιακής του επάρκειας.

    Επίσης, έθιξε για ακόμη μια φορά το θέμα της αμέλειας στην οδήγηση των θαλασσίων σκαφών, σημειώνοντας ότι ήδη, εδώ και 5 μήνες, έχει ανοίξει στο υπουργείο ο φάκελος για την αξιολόγηση στη χορήγηση των αδειών και τους κανόνες πλεύσης. Τέλος είπε ότι αναμένεται το πόρισμα των επιτροπής ναυτικών δυστυχημάτων για την τραγωδία στην Αίγινα.

    [05] Ρέντσι: Η επανεκκίνηση της ΕΕ μετά το Brexit στο επίκεντρο της συνάντησης με Μέρκελ- Ολάντ

    Η "επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης" θα είναι ο στόχος της συνάντησης που θα έχουν ο Ματέο Ρέντσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.

    Στη συνέντευξη αυτή, που μάλιστα καθυστέρησε για μία ώρα καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον τελικό του βόλεϊ ανδρών στο Ρίο ανάμεσα στην Ιταλία και τη Βραζιλία, ο Ρέντσι τόνισε ότι οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα του θα διεξαχθούν το 2018, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο Ρέντσι επιχειρεί να πείσει τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τις αλλαγές που, όπως υποστηρίζει, θα εισάγουν μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Όταν ρωτήθηκε αν οι εκλογές θα γίνουν το 2018 όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Ρέντσι απάντησε λακωνικά: "ναι".

    Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα συναντηθούν αύριο Δευτέρα για να συζητήσουν το μέλλον της Ευρώπης, δύο μήνες μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας, στο οποίο οι Βρετανοί ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Ρέντσι θα φιλοξενήσει την καγκελάριο της Γερμανίας και τον Γάλλο πρόεδρο στο νησάκι Βεντοτένε, στα ανοιχτά της Νάπολης, προκειμένου οι τρεις τους να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου στην οποία θα συζητηθούν οι επιπτώσεις του Brexit.

    Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο εκφράζουν φόβους ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ίσως οδηγήσει σε προκήρυξη δημοψηφίσματος με το ίδιο ερώτημα και στην Ολλανδία, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης. "Ο στόχος της Δευτέρας είναι να επιδείξουμε την ενότητα των τριών μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης, όχι να δημιουργήσουμε μια συγκεκριμένη λέσχη", ανέφερε μια διπλωματική πηγή, διευκρινίζοντας ότι βασικός στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας.

    Η καγκελάριος Μέρκελ επιθυμεί να εδραιώσει "μια καλύτερη Ευρώπη" και όχι "περισσότερη Ευρώπη". Ο Ρέντσι, από την πλευρά του, θέλει η χώρα του να αποκτήσει ισχυρή φωνή και να έχει λόγο στο πώς θα διαμορφωθεί η ΕΕ μετά το Brexit, υποστήριξε η ίδια πηγή.

    Ταυτόχρονα, η Ιταλία επιθυμεί να υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση ενώ η καγκελάριος Μέρκελ ανησυχεί περισσότερο για το πώς θα διατηρηθεί η ακεραιότητα μιας Ένωσης των "27", μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. Η αυριανή ημέρα θα είναι για την καγκελάριο η αρχή μιας δύσκολης εβδομάδας καθώς τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψει σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες και θα υποδεχτεί τους ηγέτες άλλων οκτώ στο Βερολίνο.

    "Ο στόχος θα πρέπει να είναι πάνω απ' όλα η διατήρηση του στάτους κβο και η αποτροπή περαιτέρω αποσύνθεσης της ΕΕ των 27" είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

    Ο Ρέντσι επέλεξε το νησάκι Βεντοτένε λόγω της συμβολικής σημασίας του αφού δύο Ιταλοί διανοούμενοι που κρατούνταν εκεί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έγραψαν ένα μανιφέστο ζητώντας την πολιτική ένωση της Ευρώπης. Ο ένας, ο Αλτιέρο Σπινέλι, είναι θαμμένος στο νησί και οι τρεις ηγέτες θα καταθέσουν στεφάνι στον τάφο του.

    Σε μια άλλη συμβολική κίνηση, η συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης θα δοθεί στο ιταλικό αεροπλανοφόρο Garibaldi, τη "ναυαρχίδα" της ευρωπαϊκής αποστολής Sophia στη Μεσόγειο. Στόχος της αποστολής αυτής είναι η σύλληψη διακινητών ανθρώπων, η επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και η εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής.

    Η Ιταλία, η κύρια πύλη εισόδου για τους Αφρικανούς μετανάστες ?όχι όμως και η τελική χώρα στην οποία θέλουν να πάνε στην Ευρώπη? δίνει αγώνα για να φιλοξενήσει τους ανθρώπους που στέλνονται πίσω από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, και έχει διαφωνήσει με τη Γερμανία για τον τρόπο χρηματοδότησης της προσπάθειας αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

    Στη συνέντευξή του στην τηλεόραση ο Ρέντσι αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της μετανάστευσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. "Η Γερμανία το περασμένο έτος είχε 1.170.000 χιλιάδες αφίξεις. Η Γερμανία είχε 8-9 φορές περισσότερες αφίξεις από ό, τι είχε η Ιταλία. Δεν είμαστε μόνοι, αν δει κανείς τους αριθμούς θα πρέπει να υπάρχει μια συνειδητοποίηση ότι αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα ", τόνισε ο Ρέντσι και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη χρειάζεται πολύ τις αξίες της Ιταλίας. Όταν βλέπω ένα παιδί να κινδυνεύει να πνιγεί το πρώτο πράγμα (που σκέφτομαι) είναι να σώσουμε αυτό το παιδί".

    [06] Περισσότεροι από 20 νεκροί στη Σομαλία από τη διπλή επίθεση καμικάζι των ισλαμιστών Σεμπάμπ

    Περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν καμικάζι βομβιστές της ισλαμιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ ανατίναξαν δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα στην πόλη Γκαλκάγιο όπου βρίσκεται η έδρα της τοπικής κυβέρνησης της ημιαυτόνομης πολιτείας Πούντλαντ, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες κι έναν αξιωματούχο.

    Κάτοικοι της Γκαλκάγιο στη βορειοκεντρική Σομαλία είπαν πως άκουσαν δύο δυνατές εκρήξεις τη μια πίσω από την άλλη και μετά πυρά βαριών όπλων.

    "Ήταν δύο τεράστιες βόμβες. Η πρώτη ήταν ένα παγιδευμένο φορτηγό και ακολούθησε ένα λεπτό αργότερα ένα άλλο παγιδευμένο αυτοκίνητο. Ο αδελφός μου τραυματίσθηκε", είπε στο Ρόιτερς η Χαλίμα Ισμαήλ.

    Η ισλαμιστική οργάνωση αλ-Σεμπάμπ, που έχει πραγματοποιήσει σειρά πολύνεκρων επιθέσεων στη Σομαλία όπου προσπαθεί να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση, ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση.

    "Ήταν επίθεση καμικάζι με δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Αμπντιασίς Αμπού Μούσαμπ, εκπρόσωπος της οργάνωσης για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    Η αστυνομία είχε ανακοινώσει αρχικά 10 νεκρούς, περιλαμβανομένων αμάχων και προσωπικού των δυνάμεων ασφαλείας, όμως ένας ιατρικός αξιωματούχος δήλωσε πως ο αριθμός των νεκρών διπλασιάσθηκε.

    "Ο αριθμός των νεκρών είναι πάνω από 20 και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω", δήλωσε ο Άχμεντ Σουγκούλε, γιατρός στο νοσοκομείο της Γκαλκάγιο. Πρόσθεσε πως οι τραυματίες από την επίθεση ανέρχονται σε 30.

    Η Σομαλία, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος και τον εμφύλιο πόλεμο μετά την πτώση, το 1991, του καθεστώτος του προέδρου Σιάντ Μπάρε, πρόκειται να οργανώσει εκλογές τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

    [07] 12χρονο παιδί ο καμικάζι στην Γκαζιάντεπ, λέει ο Ερντογάν

    Ο καμικάζι βομβιστής, που επιτέθηκε σε γαμήλια γιορτή στην πόλη Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 51 άνθρωποι, ήταν ένα παιδί ηλικίας 12 έως 14 ετών, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας πως το παιδί είτε πυροδότησε μόνο του τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένο είτε αυτά πυροδοτήθηκαν από απόσταση.

    Σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν ζωντανά από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη και 69 είναι τραυματίες. Δεκαεπτά από τους τραυματίες έχουν τραυματισθεί "βαριά", δήλωσε ο Ερντογάν.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε την εκτίμηση ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είναι "πιθανόν" ο δράστης της επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 51ανθρώπους οι οποίοι χόρευαν στον δρόμο γιορτάζοντας έναν γάμο που γινόταν στην πόλη Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, κοντά στα συριακά σύνορα.

    "Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σ' αυτή την τρομοκρατική επίθεση είναι σήμερα 51", ανακοίνωσε εξάλλου ο κυβερνήτης της Γκαζιάντεπ Αλί Γερλίκαγια, ο οποίος δεν διευκρίνισε τον αριθμό των τραυματιών, που φθάνουν όμως τους 100.

    Η νύφη και ο γαμπρός επέζησαν της επίθεσης, αν και ο γαμπρός είναι τραυματισμένος, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Ήταν η παραδοσιακή βραδιά της χέννας, μια γιορτή που κάνει η οικογένεια της νύφης πριν από τον γάμο και στη διάρκειά της βάφονται με χέννα τα μαλλιά των επισκεπτών.

    Πραγματοποιήθηκαν οι κηδείες τουλάχιστον 12 από τους νεκρούς, όμως οι κηδείες των υπολοίπων θα πρέπει να γίνουν αργότερα επειδή πολλά από τα θύματα έχουν διαμελιστεί και χρειάζονται τεστ DNA για την ταυτοποίησή τους, δήλωσαν πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

    Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος Ερντογάν υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει "καμιά διαφορά" ανάμεσα στον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι εξύφανε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, "πιθανό αυτουργό της επίθεσης στο Γκαζιάντεπ".

    "Η χώρα μας, το έθνος μας, δεν μπορούν παρά να επαναλάβουν ένα και το ίδιο μήνυμα σ' αυτούς που μας επιτίθενται: θα αποτύχετε!", προσθέτει στην ανακοίνωση.

    Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την "επαίχυντη τρομοκρατική επίθεση" στο Γκαζιάντεπ. "Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό όλων όσοι μάχονται εναντίον της μάστιγας της τρομοκρατίας", δήλωσε σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

    Ένας τούρκος αξιωματούχος είπε πως ο γάμος "γινόταν υπαίθρια" και σε μια συνοικία του κέντρου της Γκαζιάντεπ όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση Κούρδων, πράγμα που ενισχύει την υπόθεση ότι επρόκειτο για μια τζιχαντιστική επίθεση.

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan, ο γαμπρός και η νύφη κατάγονται από την περιοχή του Σιίρτ, ανατολικότερα, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένας καμικάζι ανακατεύτηκε με τους προσκεκλημένους --μεγάλος αριμός των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά-- και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Οι δυνάμεις ασφαλείας καταζητούν τώρα δύο πρόσωπα που τον συνόδευαν και διέφυγαν.

    Η Γκιουσέρ Ατές, η οποία είναι μεταξύ των τραυματιών, αφηγήθηκε στην εφημερίδα Hurriyet πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που η γιορτή τελείωνε. "Καθόμασταν σε καρέκλες, συζητούσα μ' έναν γείτονά μου. Σκοτώθηκε, κατέρρευσε πάνω μου κατά την έκρηξη. Αν δεν είχε πέσει πάνω μου, θα ήμουν νεκρή", είπε.

    Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανέφερε σε δήλωσή του πως ο γάμος ήταν ενός μέλους του και πως γυναίκες και παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών.

    Ο Ερντογάν διατύπωσε την εκτίμηση πως οι δράστες της επίθεσης είχαν στόχο να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες που ζουν στην Τουρκία.

    Πολλοί τζιχαντιστές θεωρούν τους Κούρδους εχθρούς. Στη γειτονική Συρία οι κουρδικές πολιτοφυλακές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

    Άνθρωποι έφθασαν στον τόπο της επίθεσης κρατώντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας "η χώρα δεν μπορεί να διχαστεί", αλλά άλλοι επιχείρησαν να τους πάρουν τις σημαίες και η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να τους διαλύσει.

    Όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη επίθεση, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη μετάδοση εικόνων απ' ευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

    Ήταν η πιο φονική επίθεση που έχει πραγματοποιηθεί στην Τουρκία από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν καμικάζι βομβιστές σκότωσαν 100 ανθρώπους στη διάρκεια εργατικής και φιλοκουρδικής συγκέντρωσης έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας.

    Στο Γκαζίαντεπ, την πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας που βυθίστηκε στο πένθος μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε ένα γαμήλιο γλέντι, η οδύνη των οικογενειών των θυμάτων αναμιγνύεται με την οργή ενάντια στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πολλοί είναι αυτοί που την κατηγορούν ότι δεν προστάτευσε την κουρδική κοινότητα.

    Ένα ματωμένο παιδικό παπούτσι στον τόπο της τραγωδίας μαρτυρά τη φρίκη της επίθεσης από την οποία έχασαν τη ζωή τους 51 άνθρωποι.

    Μέσα σε λίγες ώρες, ο θρήνος μετατράπηκε σε οργή.

    Κατά τη διάρκεια της κηδείας των θυμάτων "όσων ήταν δυνατόν να αναγνωριστούν"ορισμένοι εκτόξευσαν μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών που παρατηρούσαν από απόσταση. Ακούστηκε το σύνθημα "Ντροπή σου, Ερντογάν" από κάποιους που κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν τους προστάτευσε μολονότι το Ισλαμικό Κράτος είχε προειδοποιήσει ότι θα χτυπήσει τους Κούρδους.

    Ένας τοπικός αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος AKP που ήθελε να παραστεί στις κηδείες εμποδίστηκε από το εξαγριωμένο πλήθος.

    Τα φέρετρα ήταν καλυμμένα με λευκές ή κουρδικές σημαίες. "Έχασα τα παιδιά μου. Δεν θα τα ξαναδώ ποτέ", ούρλιαζε μια μάνα.

    Με ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατηγόρησε την κυβέρνηση για "παθητικότητα". "Με τα χρόνια, βήμα με βήμα, το Γκαζίαντεπ μετατράπηκε σε καταφύγιο του ΙΚ. Εδώ και καιρό, οι κάτοικοι της επαρχίας αυτής έχουν πει ότι το ΙΚ εντείνει την παρουσία του εκεί", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    "Μετά τη σφαγή του Οκτωβρίου (σ.σ. τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στις 10 Οκτωβρίου 2015 σε μια φιλοκουρδική διαδήλωση στην Άγκυρα όπου σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι) ξέραμε ότι σχεδιαζόταν μια επίθεση σε έναν κουρδικό γάμο. Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις, η πολιτική εξουσία δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει αυτά τα σχέδια", συνεχίζει το HDP.

    Και η μέρα που επρόκειτο να είναι η πιο ευτυχισμένη στη ζωή της νύφης, της Μπεσνά Ακντογάν "η οποία γλίτωσε, όπως και ο σύζυγός της"εξελίχθηκε σε εφιάλτη.

    "Μετέτρεψαν τον γάμο μας σε λουτρό αίματος" είπε μονάχα η νεόνυμφη, φεύγοντας από το νοσοκομείο νωρίτερα. Η κατάστασή της όμως ήταν τέτοια που χρειάστηκε να εισαχθεί και πάλι, λίγες ώρες αργότερα.

    Ειρωνία της τύχης: το ζευγάρι είχε φύγει από το Σίιρτ, την πόλη απ' όπου κατάγονται και οι δύο, για να γλιτώσει από τις μάχες μεταξύ των Κούρδων ανταρτών και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και εγκαταστάθηκε στο Γκαζίαντεπ για να ζήσει εκεί ειρηνικά...

    [08] Σημαιοφόρος η Στεφανίδη στην τελετή λήξης

    Η χρυσή Ολυμπιονίκης του επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη θα είναι σημαιοφόρος της ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

    Η επιλογή προέκυψε έπειτα από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Κατερίνας Στεφανίδη και του χρυσού Ολυμπιονίκη της ενόργανης γυμναστικής Λευτέρη Πετρούνια, στο αρχηγείο της ελληνικής αποστολής, παρουσία μελών του αρχηγείου.

    Οι Έλληνες σημαιοφόροι στις τελετές λήξης την τελευταία 20ετία:

    -2016 Κατερίνα Στεφανίδη (στίβος)

    -2012 Σπύρος Γιαννιώτης (κολύμβηση)

    -2008 Χρυσοπηγή Δεβετζή (στίβος)

    -2004 Πύρρος Δήμας (άρση βαρών)

    -2000 Κώστας Κεντέρης (στίβος)

    -1996 Νίκος Κακλαμανάκης (ιστιοπλοΐα)

    Το τυπικό σκέλος της μεγάλης αθλητικής επιτυχίας της Κατερίνας Στεφανίδηολοκληρώθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο με την απονομή του χρυσού μεταλλίου στην Ελληνίδα αθλήτρια.

    Η Κατερίνα Στεφανίδη έγινε η πρώτη αθλήτρια από τη χώρα μας που τα καταφέρνει στο συγκεκριμένο αγώνισμα και κατακτά το χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 August 2016 - 22:32:40 UTC