Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σειρά σημαντικών διεθνών επαφών ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας
  • [02] Επίτιμος δημότης Θερμαϊκού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος
  • [03] Αυξημένες οι κρατικές ενισχύσεις από 10% εως 15%, για όλες τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο
  • [04] Γ. Κατρούγκαλος: Να ανατρέψουμε την εργασιακή απορρύθμιση
  • [05] Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Καλιφόρνια
  • [06] Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην απελάσει μετανάστες αν εκλεγεί πρόεδρος
  • [07] Ιαπωνία: Ισχυρός τυφώνας κατευθύνεται στο Τόκιο
  • [08] Βιντεοπροβολές πάνω σε αποσυρμένα πλοία

  • [01] Σειρά σημαντικών διεθνών επαφών ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας

    Σειρά σημαντικών διεθνών επαφών ξεκινά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πρώτος σταθμός, η Σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών την προσεχή Πέμπτη 25 Αυγούστου στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχει ως παρατηρητής στη Σύνοδο.

    Παράλληλα η Αθήνα προετοιμάζεται να υποδεχτεί τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου για τη Διάσκεψη που αναμένεται να γίνει στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου.

    Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να μπουν στο επίκεντρο της συζήτησης τα ζητήματα που αφορούν στο κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης και οι στόχοι για ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και μείωση της ανεργίας και βεβαίως να ανοίξει η συζήτηση για τη δημοσιονομική χαλάρωση στην Ευρωζώνη.

    Μετά τις 18 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Ν. Υόρκη όπου θα συμμετάσχει και θα μιλήσει στην Γενική Ετήσια Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Λα Ρεπούμπλικα: «Ο Ρέντσι στην Αθήνα για Τσίπρα»

    Ο Mατέο Ρέντσι τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στην Αθήνα και θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα», γράφει σεάρθρο του ο ιδρυτής της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, Εουτζένιο Σκάλφαρι.

    «Το έχουν ήδη συμφωνήσει και θα καλέσουν να λάρουν μέρος στη συνάντηση, την Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία», προσθέτει ο Σκάλφαρι, ο οποίος είχε τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

    Στο πλαίσιο της συνομιλίας τους αυτής, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είπε,επίσης,στον ιδρυτή της Λα Ρεπούμπλικα, ότι «η Γερμανία τάσσεται υπέρ του να ενδιαφερθούν και για τις εξελίξεις στην Λιβύη και σε όλη την βόρεια Αφρική οι χώρες της νότιας Ευρώπης στην προσπάθεια να περιορισθεί η μετανάστευση και να αποφασισθούν και παρεμβάσεις στις αφρικανικές χώρες προέλευσης των μεταναστών

    [02] Επίτιμος δημότης Θερμαϊκού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος

    Επίτιμος δημότης του Δήμου Θερμαϊκού θα ανακηρυχθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τη Νέα Μηχανιώνα για να παραστεί στις εκδηλώσεις εορτασμού της Παναγίας της Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας.

    Η τελετή ανακήρυξης θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη της Νέας Μηχανιώνας και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης.

    Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στο άγαλμα του Ιδρυτή της Νέας Μηχανιώνας Μαργαρίτη Ευαγγελίδη και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμή του ο δήμαρχος.

    Στις 8 το βράδυ ο κ. Παυλόπουλος θα μεταβεί στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης για τον εσπερινό και θα παρακολουθήσει τη λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας.

    [03] Αυξημένες οι κρατικές ενισχύσεις από 10% εως 15%, για όλες τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο

    Αυξημένες κρατικές ενισχύσεις από 10% μέχρι και 15%, αναμένεται ότι θα λαμβάνουν μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο από το 2017, ενώ η αύξηση αυτή αφορά όλες τις περιφέρειες της χώρας.

    Αυτό προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ), που το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εγκριθεί από την ΕΕ.

    Η σχετική απόφαση της Κομισιόν, αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και ο νέος χάρτης θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017.

    Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία των συζητήσεων με τους κοινοτικούς αξιωματούχους και όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : "Μέχρι το τέλος του έτους, η ανακατανομή θα ολοκληρωθεί, διαθέτοντας αυξημένους πόρους για όλες τις περιφέρειες".

    Υπενθυμίζεται ότι η ανάγκη για την αναθεώρηση του ΧΠΕ προέκυψε λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς σε τέσσερις από τις έντεκα περιφέρειες το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με βάση τα στοιχεία της περιόδου 2012 - 2014, υποχώρησε κάτω από το 75% του μέσου όρου της ΕΕ -28, ενώ σε άλλες επτά περιφέρειες υποχώρησε σε επίπεδα κάτω του 60%. Ο υφιστάμενος ΧΠΕ ισχύει από την 1η Ιουλίου 2014 και βασίστηκε στα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της περιόδου 2008 - 2010.

    Σημειώνεται ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκύπτει αύξηση της ενίσχυσης και για τις περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου παρ? ότι το ΑΕΠ Αττικής και Ν. Αιγαίου είναι υψηλότερο του 75% του κοινοτικού μέσου όρου και άρα κανονικά δεν δικαιολογείται μεταφορά πόρων. Πλην όμως, οι δύο περιφέρειες συνορεύουν με άλλες που θα έχουν κατά πολύ υψηλότερες εντάσεις επιδότησης (μετά και την αναθεώρηση), δημιουργώντας ένα σημαντικό μειονέκτημα. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι εντάσεις επιδότησης στις δύο αυτές περιφέρειες.

    Αναλυτικά λοιπόν τα ποσοστά των κρατικών ενισχύσεων αναμένεται να διαμορφωθούν ανά περιφέρεια ως εξής:

    -Στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου από 25% που είναι σήμερα σε 35% (για τις μεγάλες επιχειρήσεις), από 35% σε 45% για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και από 45% σε 55% για τις μικρές.

    -Στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Κρήτης από 15% που είναι σήμερα σε 25% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, από 25% στο 35% για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και από 35% σε 45% για τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις.

    -Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από 10% που είναι σήμερα σε 25% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, από 20% σε 35% για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και από 30% σε 45% για τις μικρές επιχειρήσεις.

    -Στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου το όριο των περιφερειακών ενισχύσεων ανέρχεται σήμερα σε 10% και η Ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα γίνει 20% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, από 20% σε 30% για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και από 30% σε 40% για τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις.

    Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι με τον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο 4399/2016, τα προαναφερθέντα ποσοστά στην περίπτωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν ισχύουν για επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες άνω των 50 εκατ. ευρώ.

    [04] Γ. Κατρούγκαλος: Να ανατρέψουμε την εργασιακή απορρύθμιση

    Η κυβέρνηση δεν πηγαίνει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για να αμυνθεί αλλά για να ανατρέψει την εργασιακή απορρύθμιση, είπε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

    Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι η αιχμή του δόρατος σε αυτήτην κατεύθυνση της ανατροπής της εργασιακής απορρύθμισης, πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

    Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καμία κύρια σύνταξη δεν πρόκειται να μειωθεί.

    [05] Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Καλιφόρνια

    O πύργος του θρυλικού μεγιστάνα τoυ Tύπου Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ, στην ακτή του Ειρηνικού, έκλεισε για προληπτικούς λόγους, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεση των γιγάντιων πυρκαγιών που έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα γης στην Καλιφόρνια τις τελευταίες ημέρες.

    Ο πύργος Χιρστ που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, έκλεισε μέχρι νεωτέρας λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή, εξηγούν οι διαχειριστές του στην ιστοσελίδα του.

    Ο πύργος, ο οποίος κυρίως χρησίμευσε ως μοντέλο για τον πύργο "Ξαναντού" του "Πολίτη Κέιν" του 'Ορσον Γουέλς, βρίσκεται πάνω σε λόφο, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον Ειρηνικό. Από τον πύργο, που διαθέτει 115 δωμάτια, δύο πισίνες και ένα θέατρο, παρέλασε όλο το Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1920 και του 1930, ενώ σήμερα προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.

    Οι υπεύθυνοι προτιμούν να "αποτιμούν την κατάσταση στο μέτωπο των πυρκαγιών κάθε μέρα" πριν ανοίξουν ξανά τις πύλες του, καθώς, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η φωτιά μαίνεται μόλις τρία χιλιόμετρα από τον πύργο.

    Η σοβαρή ξηρασία που μαστίζει την Καλιφόρνια εδώ και χρόνια ευνοεί τις πυρκαγιές που πλήττουν την πολιτεία αυτή στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Οι πυροσβέστες προσπαθούν τώρα να θέσουν υπό έλεγχο έξι εστίες φωτιάς που μαίνονται σε όλη την πολιτεία.

    Η φωτιά "Chimney", όπως ονομάστηκε αυτή που απειλεί τον πύργο, έχει τεθεί υπό έλεγχο σε ποσοστό 35%, σύμφωνα με τις αρχές της Καλιφόρνιας. Αντίθετα η "Clayton Fire", βορείως του Σαν Φρανσκίσκο, έχει τεθεί κατά 95% υπό έλεγχο και η "Bluecut Fire", ανατολικά του Λος Άντζελες, που έκανε στάχτη 150.000 στρέμματα, έχει τεθεί υπό έλεγχο κατά 85%.

    ΑΓ

    [06] Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην απελάσει μετανάστες αν εκλεγεί πρόεδρος

    Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να χειριστεί "με δίκαιο και ανθρωπιστικό τρόπο" την υπόθεση των 11 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ και η συγκρότηση μιας ειδικής μονάδας που θα αναλάβει να τους εκδιώξει είναι μια απόφαση που δεν έχει ληφθεί ακόμη, δήλωσε σήμερα η νέα διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του.

    Οι δηλώσεις της Κελιάν Κόνγουεϊ υποδηλώνουν μια υποχώρηση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στο θέμα που έχει αναχθεί σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Στο παρελθόν ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είχε υποσχεθεί ότι θα ιδρύσει μια ειδική μονάδα αρμοδιότητα της οποίας θα ήταν η απέλαση των εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών ?οι μισοί από αυτούς είναι Μεξικάνοι? από το αμερικανικό έδαφος.

    Οι Δημοκρατικοί καταγγέλλουν ότι αυτό το "φαραωνικό" και μη ρεαλιστικό σχέδιο θα οδηγήσει στη διάλυση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, πολλές από τις οποίες είναι εγκατεστημένες εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ και συμβάλλουν τα μέγιστα στην οικονομία της χώρας.

    Όταν ρωτήθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN η Κόνγουεϊ δεν επιβεβαίωσε σαφώς τη δέσμευση του Τραμπ, ο οποίος κατηγορεί τους παράνομους μετανάστες ότι οδηγούν στην ανεργία τους Αμερικανούς πολίτες. Ο Τραμπ, είπε, "υπερασπίζεται την εφαρμογή του νόμου, ζητά να σεβαστούμε τους Αμερικανούς που αναζητούν μια καλοπληρωμένη δουλειά και να είμαστε δίκαιοι και να δείχνουμε ανθρωπιά απέναντι σε αυτούς που ζουν ανάμεσά μας".

    Επιδιώκοντας να κερδίσει ψήφους μεταξύ των ισπανόφωνων, ο Τραμπ συναντήθηκε την Παρασκευή με εκπροσώπους της κοινότητας αυτής. Σύμφωνα με έναν από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, η πλευρά του μεγιστάνα είναι πλέον ανοιχτή σε προτάσεις που θα επέτρεπαν να παραμείνουν στη χώρα ορισμένοι παράνομοι μετανάστες, αρκεί να μην λάβουν την υπηκοότητα. Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, θα αποτελεί στροφή στα όσα δήλωνε μέχρι τώρα.

    [07] Ιαπωνία: Ισχυρός τυφώνας κατευθύνεται στο Τόκιο

    Ο τυφώνας Mindulle, ο ένατος της εποχής αυτής στην Ασία, κατευθύνεται σήμερα στο Τόκιο, με ισχυρές ριπές ανέμου και κατακλυσμιαίες βροχές, αναγκάζοντας τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώσουν εκατοντάδες πτήσεις και διαταράσσοντας την κυκλοφορία στους δρόμους καθώς και τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων.

    Ο τυφώνας, του οποίου οι άνεμοι μπορούν να φθάσουν τα 180 χλμ. την ώρα, έφθασε γύρω στις 08.00 τοπική ώρα (04.00 ώρα Ελλάδας) στη χερσόνησο 'Ιζου, νοτίως του Τόκιο, και κατευθύνεται στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

    Προειδοποιήσεις για την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών έχουν εκδώσει διάφορες κοινότητες που απειλούνται από πλημμύρες και κατολισθήσεις.

    Τραίνα ακινητοποιήθηκαν, άλλα πραγματοποίησαν με καθυστερήσεις την αναχώρηση ή την άφιξη κατά τις ώρες αιχμής της κυκλοφορίας και όσα πραγματοποιούσαν δρομολόγια, κινούνταν αργά και ήταν κατάμεστα από κόσμο.

    Τουλάχιστον 387 πτήσεις ακυρώθηκαν από τις αεροπορικές εταιρίες, ανάμεσά τους 145 της Japan Airlines (JAL) και 96 της All Nippon Airways (ANA). Και άλλες πτήσεις μπορεί να ακυρωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    "Φοβερές βροχοπτώσεις απειλούν όλο το ανατολικό τμήμα της χώρας, συνοδευόμενες από εξαιρετικά σφοδρούς ανέμους", μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, του οποίου οι δημοσιογράφοι περιγράφουν σε απευθείας μετάδοση την εικόνα που επικρατεί σε διάφορες περιοχές λόγω της έλευσης του τυφώνα.

    [08] Βιντεοπροβολές πάνω σε αποσυρμένα πλοία

    Ψηφιακή τεχνολογία, video εγκαταστάσεις, performing art και design εμπειρίας, συνδυάζονται με το ιδιαίτερο πολιτισμικό υπόβαθρο μιας πόλης και είναι το περιεχόμενο του Φεστιβάλ Eye's Walk Digital Festival, ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε το 2014 από την Ερμούπολη, εμπνεόμενο από την ιδιαίτερη πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της ιστορικής πόλης.

    Εκτός από την Ερμούπολη, φέτος θα παρουσιάσει το νέο του έργο με τίτλο «Europass» και στην Ελευσίνα, στις 30 Αυγούστου, στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016.

    Κομβικό στοιχείο του έργου είναι η θάλασσα, και οι βιντεοεγκαταστάσεις στο λιμάνι της Ελευσίνας πάνω σε αγκυροβολημένα, αποσυρμένα πλοία «θα μετατρέψουν τον κόλπο της Ελευσίνας σε Θάλασσα πολιτισμού», σύμφωνα με τους διοργανωτές.

    Στο «Europass» συμμετέχουν οι video artists Σπύρος Κουδουνάς με το έργο «Blindness?» (Ελλάδα), η Αγγελίνα Βοσκοπούλου με το «Floating in space» (Ελλάδα), ο Σαμουέλε Λιβιρνέζε με το «Light of thy countenance/continent» (Ιταλία), ο Ντέιβιντ Χόκινς με το «Blue and Black» (Αγγλία) και η Αλίκη Αρναούτη με το «Mare Internum» (Ελλάδα). Επιμελήτρια είναι η Φιλία Μηλιδάκη, την οπτική επικοινωνία έκανε η Ειρήνη Τζαβάρα, η σκηνογραφία είναι της Βέρας Φελέκη και η παραγωγή της multitools. Η προβολή του «Europass» στο λιμάνι της Ελευσίνας (θέση Καλιμπάκι) ξεκινά στις 9μ.μ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 August 2016 - 6:32:41 UTC