Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Η υπερφορολόγηση "σκοτώνει" την επιχειρηματικότητα
  • [02] Πρώτη φορά Έλληνας υπ. Εξωτερικών θα μιλήσει στην ετήσια Συνάντηση Διπλωματών στα Σκόπια
  • [03] Πρόωρες εκλογές προέβλεψε από την Ζάκυνθο ο Βασίλης Λεβέντης
  • [04] Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν στις ασιατικές αγορές
  • [05] Αφιέρωμα του Πρακτορείου, στη Λίμνη Ευβοίας με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά
  • [06] Δώδεκα νεκροί από την επίθεση στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, στην Καμπούλ
  • [07] Γιλντιρίμ: Η επιχείρηση του στρατού στην Συρία θα συνεχιστεί
  • [08] Ιαπωνία: Οδηγός φορτηγού σκότωσε έναν πεζό, ενώ οδηγούσε παίζοντας Pokemon
  • [09] Τουλάχιστον 159 οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιταλία
  • [10] Σήμερα η διαδικασία προσομοίωσης της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Η υπερφορολόγηση "σκοτώνει" την επιχειρηματικότητα

    Την ανάγκη για ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα μειώνει την φορολόγηση των επιχειρήσεων και θα δίνει προτεραιότητα στην προσέλκυση επενδύσεων, επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την σημερινή του περιοδεία στην Ζάκυνθο.

    Ο κ. Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον δήμαρχο του νησιού, Παύλο Κολοκοτσά, και συμμετείχε σε σύσκεψη των παραγωγικών φορέων με βασικό θέμα τον τουρισμό. Στη δήλωση που έκανε μετά τη σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς επισήμανε: "Το μήνυμα, το οποίο άκουσα και σήμερα είναι ένα: Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την επιχειρηματικότητα. Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε ένα απόλυτο φορολογικό αδιέξοδο. Αδυνατούν πια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι του Κράτους".

    Αφού επισημαίνει ότι απαιτειται ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα στηρίζεται σε περιορισμό δαπανών και σε ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών υποστηρίζει την ανάγκη στήριξης του τουρισμού: "Χρειάζεται, επίσης, ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, το οποίο θα δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην προσέλκυση - και στην στήριξη - ιδιωτικών επενδύσεων σε εκείνους τους κλάδους που η οικονομία μας έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ένας τέτοιος κλάδος, είναι ο κλάδος του τουρισμού. Ένας κλάδος, ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για το νησί της Ζακύνθου. Ένας κλάδος, όμως, που εξακολουθεί να στερείται των απαραίτητων πόρων, προκειμένου να κάνει ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα προς τα μπρος".

    Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΝΔ υπογραμμίζει: "Χρέος της Νέας Δημοκρατίας και δικό μου προσωπικά είναι να προτείνω στους Έλληνες πολίτες μια συμφωνία αλήθειας, η οποία θα δίνει έναν εναλλακτικό δρόμο διεξόδου από τη μεγάλη κρίση την οποία διανύουμε. Και να οικοδομήσουμε εκείνες τις απαραίτητες σχέσεις εμπιστοσύνης, προκειμένου όλοι μαζί να καταβάλλουμε μια προσπάθεια. Αλλά μια προσπάθεια, η οποία τελικά θα αποδώσει καρπούς, θα επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, δουλειές, μην αφήνοντας κανέναν πίσω".

    [02] Πρώτη φορά Έλληνας υπ. Εξωτερικών θα μιλήσει στην ετήσια Συνάντηση Διπλωματών στα Σκόπια

    Στις σχέσεις της Ελλάδας με την πΓΔΜ, την ευρωπαϊκή προοπτική της, το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση των Βαλκανίων σε αυτή, αλλά και στα διμερή θέματα, στο θέμα της ονομασίας και τη συνεργασία, αναμένεται να αναφερθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία που θα κάνει το μεσημέρι στην ετήσια ημερίδα των Διπλωματών στα Σκόπια, ύστερα από σχετική πρόσκληση του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Πόποσκι.Είναι η πρώτη φορά που Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει στους διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι στα Σκόπια κι αυτό το γεγονός έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία για τις περίπλοκες σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων.

    Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι είναι επείγουσα η ανάγκη μιας συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης υπό το φως των νέων δεδομένων και εξελίξεων, μετά την οικονομική κρίση και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σταθερός στόχος της Ελλάδας είναι η σταθεροποίηση της ευρύτερης γειτονιάς της γι αυτό και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

    Παράλληλα προωθεί νέους θεσμούς συνεργασίας στα Βαλκάνια, με παράδειγμα τη Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ελλάδας, της πΓΔΜ, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, που έγινε την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη και απέκτησε μόνιμο χαρακτήρα.

    Σε ότι αφορά στις σχέσεις Ελλάδας-πΓΔΜ αναμένεται να δώσει σημασία στην ανάπτυξη της συνεργασίας σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό και ακαδημαϊκό, ως συνέχεια της υιοθέτησης και εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που ήταν το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας την οποία ανέλαβε ο κ. Κοτζιάς, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με στόχο την υπέρβαση του αδιεξόδου και της αμοιβαίας καχυποψίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που συμφωνήθηκαν έχουν αναδειχθεί σε χρήσιμα εργαλεία διμερούς συνεργασίας και αφορούν στους τομείς των πολιτικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του εμπορίου, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, της δημόσιας διοίκησης, της διασυνοριακής συνεργασίας, της πολιτικής προστασίας, της συνδεσιμότητας, της ενέργειας, των εσωτερικών υποθέσεων και δικαιοσύνης, καθώς και της υγείας. Είναι κοινός ο στόχος να συνεχίσει η συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης του traffickingκαι της παραχάραξης των πλαστών δημοσίων εγγράφων (διαβατηρίων, ταυτοτήτων κλπ), η προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης.

    Για την ελληνική πλευρά τα ΜΟΕ δεν είναι απλώς μια ευκαιρία για να καθίσουν οι δύο πλευρές και πάλι στο ίδιο τραπέζι. Πέραν του ότι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, απαραίτητο για οποιουδήποτε επιπέδου συνεργασία, έχουν και απτά, πρακτικά οφέλη για τους δύο λαούς μέσα από την ανάπτυξη και εντατικοποίηση των διασυνοριακών επαφών αλλά και την επίλυση θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών των δύο χωρών.

    Ωστόσο η ελληνική πρωτοβουλία για τα ΜΟΕ προφανώς και δεν υποκαθιστά την διαδικασία υπό τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αλλά αποσκοπεί μεταξύ άλλων στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος και κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν την επίτευξη ενός αμοιβαίου συμβιβασμού στο ονοματολογικό και την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

    Ως προς το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ η Ελλάδα επιδιώκει με ειλικρίνεια, πολιτική βούληση και ετοιμότητα την οριστική επίλυση του θέματος της ονομασίας, το συντομότερο δυνατόν. Δυστυχώς, όμως, από την ηγεσία της πΓΔΜ διαπιστώνεται μία εμμονή σε ρητορική του παρελθόντος που δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης. Το γεγονός ότι τα Σκόπια έχουν αποφύγει να καταθέσουν αξιόπιστες προτάσεις για έναν αποδεκτό συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας σε συνδυασμό με το ότι δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία της κοινής τους γνώμης για την ανάγκη εξεύρεσης μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης δείχνει ότι η ηγεσία της πΓΔΜ δεν έχει επαρκή βούληση να εργασθεί για μια ρεαλιστική λύση στο θέμα της ονομασίας.

    [03] Πρόωρες εκλογές προέβλεψε από την Ζάκυνθο ο Βασίλης Λεβέντης

    Πρόωρες εκλογές και σύντομα, προέβλεψε από την Ζάκυνθο, που βρίσκεται για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Διονυσίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ρωτήθηκε σχετικά για τις πολιτικές εξελίξεις και επανέλαβε πως ο πρωθυπουργός θα πάει σε εκλογές μετά την ΔΕΘ με το σκεπτικό της δεξιάς παρένθεσης.

    Ο κ. Λεβέντης επανέλαβε ότι κακώς ορισμένοι σπεύδουν να κατηγορήσουν το κόμμα του ότι θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, και τόνισε πως κάτι τέτοιο θα φανεί, αν γίνει στην πράξη.

    Άσκησε επίσης σκληρή κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ λέγοντας πως συμμάχησαν με την ΝΔ στο θέμα του εκλογικού νόμου.

    [04] Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν στις ασιατικές αγορές

    Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, μετά την αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ και την Ασία, που φέρνουν στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τη συνέχιση της τάσης υπερπροσφοράς του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

    Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, καταγράφηκαν στα 48,95 δολάρια το βαρέλι, μειωμένες κατά 10 σεντς, μετά τη μείωσή τους κατά 1,8% στη χθεσινή συνεδρίαση.

    Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου καταγράφηκαν στα 46,68 δολάρια το βαρέλι, μειωμένες κατά 9 σεντς, μετά τη χθεσινή μείωσή τους κατά 2,8%.

    Η πτώση των τιμών κατά την εβδομάδα που διανύουμε, ακολουθεί την αύξηση των τιμών πετρελαίου για ποσοστό μεγαλύτερο από 20% από τις αρχές Αυγούστου, κυρίως εξαιτίας των προσδοκιών για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για το ?πάγωμα? της παραγωγής, προκειμένου να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός της αγοράς και να μειωθούν τα πετρελαϊκά αποθέματα.

    Ωστόσο, οι ελπίδες για μια τέτοια συμφωνία απομακρύνονται, καθώς οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, καταγράφουν ρεκόρ παραγωγής.

    [05] Αφιέρωμα του Πρακτορείου, στη Λίμνη Ευβοίας με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά

    Η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τους κατοίκους της Λίμνης Ευβοίας και κυρίως ένα σημαντικότατο κομμάτι του μοναδικού οικοσυστήματος της περιοχής έδωσε την αφορμή για ένα αφιέρωμα του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο, που κυκλοφορεί σήμερα, στη γραφική κωμόπολη της Εύβοιας και τους κατοίκους της, μέσα από τη δική τους οπτική. Μεταφέρουν τις δικές τους αγωνίες, την αισιοδοξία τους, τους προβληματισμούς τους και δηλώνουν ενωμένοι για να ξανακάνουν τη Λίμνη Ευβοίας ένα ξεχωριστό τόπο δάσους και θάλασσας. Άλλωστε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του, το Πρακτορείο είχε επισημάνει ότι θα σταθεί δίπλα στην κοινωνία και τα προβλήματά της. Και αυτό κάνει.

    Εκτός από τον πρόεδρο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, Μιχάλη Ψύλο και το δήμαρχο Μαντουδίου ? Λίμνης ? Αγίας Άννας Χρήστο Καλυβιώτη στο τεύχος αυτό γράφουν: Η συγγραφέας Ευγενία Φακίνου, η γλύπτρια Βάνα Ξένου, ο συγγραφέας και φωτογράφος Γιάννης Φαφούτης, ο λαογράφος Δημήτρης Αποστόλου, ο ξενοδόχος Γιώργος Μπλουκίδης, η μόνιμη κάτοικος Maria Guadalupe Liera, ο Δρ. Γιάννης Παλάντζας ? Πρόεδρος Ομίλου Ερασιτεχνών Αλιέων Λίμνης «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ», ο καθηγητής Λυκείου Πάνος Βασιλόπουλος, η μαθήτρια Λυκείου Λίμνης Μαρία Παλάντζα και η συνάδελφος Μαρία Σιδέρη.

    Οι μέρες της φωτιάς που άλλαξαν μια πόλη

    Του Μιχάλη Ψύλου

    Ήταν Σάββατο, 30 Ιουλίου, μεσημέρι όταν φθάνοντας στην περιοχή της Λίμνης, στη βόρεια Εύβοια για ολιγοήμερες διακοπές είδα τα οχήματα της Πυροσβεστικής να τρέχουν δαιμονισμένα προς τη Φαράκλα. Μέσα σε λίγα λεπτά πύρινες φλόγες άρχισαν να μετατρέπουν σε στάχτη το πυκνό δάσος.

    «Μέσα σε ελάχιστα λεπτά το πύρινο μέτωπο ήταν πάνω από δύο χιλιόμετρα» μας είπε ένας από τους πυροσβέστες που έφτασε από τους πρώτους στο σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά. Σε λίγη ώρα η φωτιά άρχισε να ανεβαίνει σαν τρένο προς την κορυφή του πευκόφυτου βουνού κατακαίοντας ότι εύρισκε μπροστά της. Τραγική ειρωνεία! Το δάσος που χανόταν ήταν το ίδιο που είχε καεί σχεδόν πριν 40 χρόνια στη μεγάλη πυρκαγιά του 1977, αλλά είχε αναγεννηθεί από την ίδια τη φύση.

    Μια τεράστια κινητοποίηση χερσαίων και εναέριων πυροσβεστικών μέσων ξεκίνησε αμέσως για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς. Εκατοντάδες πυροσβέστες κατέφτασαν σχεδόν από όλη τη χώρα για να ενισχύσουν τις ντόπιες δυνάμεις. Όλα τα διαθέσιμα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα μετείχαν στο έργο της κατάσβεσης καθώς ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά του καλοκαιριού σε όλη τη χώρα.

    Το ανεπανάληπτο όμως ήταν ο ξεσηκωμός των κατοίκων. Για να σώσουν το δάσος. Το δάσος τους. Να σώσουν τον Άγιο Αθανάσιο , τον Αη Γιώργη και τα άλλα ξωκλήσια στο δάσος της Λίμνης. Να σώσουν την ιστορική ιερά μονή Γαλατάκη και τις έξι μοναχές που κινδύνευαν. Στη φωτιά γνώρισα τον παπά Γιάννη να δίνει τη μάχη με τις φλόγες, εκεί είδα τον Γιώργο τον ξενοδόχο να τρέχει να σώσει τις εικόνες από ένα ξωκλήσι. Εκεί συνάντησα τον Γιάννη το Λυκειάρχη κατάμαυρο από την καπνιά να παλεύει όλη τη νύχτα για να μην φτάσουν οι φλόγες στο σχολείο του.

    Στη μάχη αυτή είδα το μεγαλείο, την αυταπάρνηση, την αλληλεγγύη των ανθρώπων της Λίμνης και των γύρω χωριών. Απλοί άνθρωποι, εθελοντές, να αψηφούν τα πάντα για το δάσος τους.

    Και μετά την καταστροφή-28.500 στρέμματα χαλεπίου πεύκης κάηκαν-οι ίδιοι οι κάτοικοι ξεκινούν το έργο της αναδάσωσης. Μαζεύοντας σπόρο τον σπόρο από τα πεύκα που γλύτωσαν? Tα δικά τους πεύκα .

    Η φωτιά μπορεί να άφησε τα σημάδια της για δεκαετίες στην περιοχή, αλλά άλλαξε προς το καλύτερο την όμορφη κωμόπολη της Λίμνης. Γιατί πόλη σημαίνει πολίτες, πολίτες που αντιστέκονται ενωμένοι για την αναγέννησή της? Σε αυτούς τους πολίτες της Λίμνης το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων δίνει τις σελίδες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΊΟΥ ?του περιοδικού μας- για να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

    Η Λίμνη του δάσους και της θάλασσας

    Μια κωμόπολη ζωγραφιά του Β. Ευβοϊκού Κόλπου, με έντονα και πλούσια από τη φύση, το πράσινο χρώμα του δάσους και το γαλάζιο της θάλασσας, σε όλους τους συνδυασμούς τους.

    Όπου και να βρίσκεσαι έχεις την αίσθηση της δροσιάς του δάσους στην αγκαλιά της θάλασσας.

    Επισκέπτες που γνώρισαν τη Λίμνη, την αγάπησαν και πολλοί μείνανε μόνιμα και ζήσανε μαζί της με λατρεία για τον τόπο, το περιβάλλον, τον πολιτισμό της και την κουλτούρα των ανθρώπων της.

    Σήμερα την ίδια αίσθηση έχουν όσοι επισκέπτονται τη Λίμνη, παρά την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά.

    Η μεγάλη αγάπη των κατοίκων και των φίλων επισκεπτών, για το δάσος και το περιβάλλον, αποδείχθηκε έμπρακτα από την εθελοντική προσφορά τους κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    Η φύση από μόνη της ξέρει καλά να αναγεννάτε μέσα από τις στάχτες της.

    Παράλληλα σεβόμενοι τη φύση, Πολίτες και Πολιτεία μαζί συμβάλλουν άμεσα με έργα και δράσεις για τη γρηγορότερη αποκατάσταση των δασών, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάκαμψη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στον τόπο μας.

    Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, υπερασπίστηκαν το δάσος και απέτρεψαν την περαιτέρω οικολογική καταστροφή.

    Στο Δήμο μας κυριαρχούν τα χρώματα του δάσους και της θάλασσας με ζηλευτή αρμονία και καλούν τους πάντες να επισκεφθούν τον τόπο μας και να απολαύσουν με ασφάλεια την μαγεία τους.

    Ο ΔήμαρχοςΜαντουδίου ? Λίμνης ? Αγίας Άννας

    Χρήστος Καλυβιώτης

    -.-

    Οι άνθρωποι των δασών

    Της Μαρίας Σιδέρη

    Την αρωγή της Πολιτείας ζητούν οι ρητινοκαλλιεργητές της Βορείου Ευβοίας, καθώς κάποιοι εξ αυτών «είδαν» το προϊόν της κοπιώδους εργασίας τους να γίνεται στάχτη από την καταστροφική πυρκαγιά και οι ίδιοι να οδηγούνται στην ανεργία για τα επόμενα χρόνια. Εκπρόσωποί των συνδικαλιστικών φορέων τους θέτουν τα αιτήματα της άμεσης αποζημίωσης στους πληγέντες, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και την αύξηση της κρατικής επιδότησης στα 50 λεπτά ανά κιλό ρητίνης από 17 λεπτά που είναι σήμερα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ρητινευόμενα δάση χαλεπίου πεύκης είναι από τα πολυτιμότερα δάση της χώρας και οι ρητινοκαλλιεργητές- για περισσότερο από 40 χρόνια- επιδοτούνται από τον προϋπολογισμό για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον καθαρισμό και την προστασία των δασικών αυτών εκτάσεων. Έχει υπολογισθεί ότι κάθε ρητινοσυλλέκτης καθαρίζει το 20% της συνολικής έκτασης που ρητινεύει.

    Στη Βόρειο Εύβοια, συγκεντρώνεται η πλειονότητα της εγχώριας παραγωγής ρητίνης. Από τη συνολική παραγωγή των περίπου 4.000 τόνων ρητίνης, το 85% προέρχεται από τους Βορειοευβοιώτες «ρετσινάδες», με σχεδόν 1.000 οικογένειες να εξασφαλίζουν τα προς το ζην από τα «δάκρυα» της χαλεπίου πεύκης.

    Η ρητινοκαλλιέργεια εξάλλου για την Ελλάδα αποτελεί μια παραδοσιακή ?άλλοτε ακμάζουσα- οικονομική δραστηριότητα. Εκεί, στις αρχές της δεκαετίας του ?60, η παραγωγή ρητίνης είχε σκαρφαλώσει στους 41.000 τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 3% της παγκόσμιας παραγωγής! Από πλήθος των εργοστασίων επεξεργασίας που λειτουργούσε, το ?91 απέμειναν εννέα και σήμερα μόνον ένα...

    [06] Δώδεκα νεκροί από την επίθεση στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, στην Καμπούλ

    Δώδεκα είναι οι νεκροί, μεταξύ αυτών, επτά σπουδαστές, τρεις αστυνομικοί και δύο φρουροί ασφάλειας, από την επίθεση που έκαναν ένοπλοι κατά του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.Από την επίθεση, τραυματίστηκαν 44 άνθρωποι εκ των οποίων, οι 35 είναι σπουδαστές.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν δύο υπόπτους, τερματίζοντας την επίθεση κατά των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.

    Η επίθεση είχε αρχίσει χθες το απόγευμα με μία ισχυρή έκρηξη και συνεχίστηκε με σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών.

    [07] Γιλντιρίμ: Η επιχείρηση του στρατού στην Συρία θα συνεχιστεί

    Η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία εντός του συριακού εδάφους με την στήριξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί έως ότου οι κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) επιστρέψουν ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    Όπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε και μεταδόθηκε ζωντανά από το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk, η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να αγνοηθεί εάν πρέπει να βρεθεί μια πολιτική επίλυση στην σύγκρουση της Συρίας.

    [08] Ιαπωνία: Οδηγός φορτηγού σκότωσε έναν πεζό, ενώ οδηγούσε παίζοντας Pokemon

    Ένας Ιάπωνας οδηγός φορτηγού έπαιζε το ηλεκτρονικό παιχνίδι Pokemon Go, ενώ οδηγούσε το όχημά του κι έπεσε πάνω σε δύο πεζούς, με συνέπεια να σκοτώσει τον έναν και να τραυματίσει τον άλλον, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση NHK.

    Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που καταγράφεται στην Ιαπωνία, από το αναφερόμενο παιχνίδι, ενώ η αστυνομία συνέλαβε τον οδηγό μετά το τραγικό περιστατικό, που συνέβη χθες το απόγευμα στην πόλη Τοκουσίμα.

    Εκπρόσωπος της εταιρίας Niantic, που ανέπτυξε το Pokemon GO σε συνεργασία με τη με την Pokemon, που είναι θυγατρική της Nintendo, δήλωσε ότι η εταιρία ενημερώθηκε για το τραγικό συμβάν.

    [09] Τουλάχιστον 159 οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιταλία

    Τουλάχιστον 159, είναι έως τώρα, οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους εξαιτίας των καταρρεύσεων που προκάλεσε ο σεισμός ο οποίος έπληξε την κεντρική Ιταλία.

    Οι τραυματίες είναι μέχρι στιγμής 368.Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας προσθέτουν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα ακόμη βαρύτερος.

    Μετά από δεκαεπτά ώρες απεγκλωβίσθηκε ζωντανό ένα κοριτσάκι δέκα ετών

    Μετά από δεκαεπτά ώρες απεγκλωβίσθηκε ζωντανό ένα κοριτσάκι δέκα ετών στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο στην περιφέρεια Μάρκε, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε την περασμένη νύχτα στις 3:36 π.μ. τοπικής ώρας (4:36 πμ ώρα Ελλάδας).

    Στο χωριό Αματρίτσε, όμως, σχεδόν την ίδια ώρα ένα αγοράκι έντεκα ετών, το οποίο νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, ανασύρθηκε νεκρό.

    Στις περισσότερες τοποθεσίες που χτύπησε ο Εγκέλαδος, και ιδίως στην Αματρίτσε και στο Ακούμουλι, οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων και τις ώρες αυτές συνεχίζουν να σκάβουν, παρά το σκοτάδι, με την βοήθεια μεγάλων φακών και γεννητριών ηλεκτρικού ρεύματος.

    Μόνον σε ότι αφορά το σώμα της Πυροσβεστικής, πάνω από οκτακόσια μέλη της βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

    Αύριο αναμένονται τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών, που θα υιοθετηθούν κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ρέντσι.

    Θύματα του εγκέλαδου μικρά παιδιά

    Όπως αναφέρει η η ιταλική εφημερίδα,Corriere della Sera, μεταξύ των θυμάτων του σεισμού βρίσκονται πολλά παιδιά.Μικρότερο θύμα του καταστροφικούσεισμού στο Αματρίτσε, ένα κοριτσάκι μόλις 8 μηνών, το παιχνίδι του οποίου βρέθηκε στα συντρίμμια.

    Στους διασωθέντες περιλαμβάνονται δύο αδελφάκια 4 και 6 ετών ο Σαμουέλε και ο Λεόνε, που κατάφεραν να σωθούν χάρη στη γιαγιάτους που τα έβαλε κάτω απότο κρεβάτι μόλις η γη άρχισε να τρέμει.

    Μετά από δεκαεπτά ώρες απεγκλωβίσθηκε ζωντανό ένα κοριτσάκι δέκα ετών στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο στην περιφέρεια Μάρκε, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό.

    Στο χωριό Αματρίτσε, όμως, σχεδόν την ίδια ώρα ένα αγοράκι έντεκα ετών, το οποίο νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, ανασύρθηκε νεκρό.

    «Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια και ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί»

    Ο σεισμός έχει ισοπεδώσει πολλά κτήρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, στακεντρικά της χώρας.

    Σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση της Rai, o δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, βόρεια του Ριέτι, υπογράμμισε ότι μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει και ζήτησε να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι που οδηγούν στον δήμο του ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών.Ο Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (την περιφέρεια της πόλης Ριέτι, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πιά». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

    Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης.

    Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ. από το επίκεντρο. Με την πάροδο του χρόνου, πολίτες, συνεργεία και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ανέσυραν κι άλλες σορούς, ενώ άγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα χαλάσματα.

    Στην πόλη Αματρίτσε έχουν σημειωθεί οι σημαντικότερες ζημιές, καθώς η κύρια οδός της πόλης έχει ισοπεδωθεί κυρίως. Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθούν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια ύψους τουλάχιστον 10 μ., σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA και τα άλλα μέσα ενημέρωσης. Με σπασμένη τη φωνή, ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζο Πιρότσι τονίζει: "είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ' αυτό είναι αποκλεισμένες".

    Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

    Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.

    Το ξενοδοχείο Roma, στο χωριό Αματρίτσε, σύμβολο της τραγωδίας του σεισμού

    Όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, ένα από τα σύμβολα της τραγωδίας αυτής είναι το ξενοδοχείο Roma, στο χωριό Αματρίτσε.

    Πρόκειται για ξενοδοχείο με ιστορία εκατόν είκοσι χρόνων και χωρητικότητα σαράντα δωμάτια, τα οποία τις ημέρες αυτές ήταν πλήρη. Φημισμένο για την παραδοσιακή κουζίνα του, το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου κατέρρευσε την περασμένη νύχτα. Όπως αναφέρει και η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, δεκάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο Hotel Roma δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί.

    Κανείς δεν ξέρει αν και πότε η Αματρίτσε θα ξαναγεννηθεί, και αν το ιστορικό αυτό ξενοδοχείο, με θέα στην εντυπωσιακή ορεινή περιοχή του βόρειου Λατίου, θα μπορέσει να ξαναγίνει πραγματικότητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Συλλυπηρήριο μήνυμα του ΠτΔ για τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία

    Γ. Χουλιάρας: Είναι νωρίς να πούμε αν ο σεισμός στην Ιταλία ήταν ο κύριος

    Μ. Λυμπερόπουλος: Κανείς Έλληνας μεταξύ των θυμάτων ή των αγνοουμένων από τον καταστροφικό σεισμό

    Μήνυμα συμπαράστασης του Αλ. Τσίπρα στον Μ. Ρέντσι για τα θύματα του φονικού σεισμού

    Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει «με όποιον τρόπο μπορεί», τονίζουν Γιούνκερ και Στυλιανίδης

    Ιταλία: Με γυμνά χέρια, διασώστες και εθελοντές αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια του Αματρίτσε

    ΓΓ Πολιτικής Προστασίας: Σε αυξημένη ετοιμότητα η Ελλάδα για προσφορά βοήθειας στην Ιταλία

    Α. Μέρκελ: Το Βερολίνο είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Ιταλία

    Συλλυπητήρια Κυρ. Μητσοτάκησε Μ.Ρέντσι για τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία

    Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν, διαβεβαίωσε τον Ιταλό ΥΠΕΞ Τζεντιλόνι ο αμερικανός ομόλογός του Κέρι

    [10] Σήμερα η διαδικασία προσομοίωσης της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών

    Όλα είναι έτοιμα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, για τη σημερινή διαδικασία προσομοίωσης της δημοπρασίας η οποία θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη 30 Αυγούστου, για τις τέσσερις άδειες τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας.

    Στις 11 το πρωί, στα γραφεία της ΓΓΕΕ στην Καλλιθέα, αναμένονται οι εκπρόσωποι των υποψηφίων ώστε να ενημερωθούν πλήρως για τη διαδικασία και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα κατά την επίσημη διαδικασία.

    Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει καμία δυνατότητα διαρροής πληροφοριών, κακόβουλης χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής προσφορών ή τυχόν επικοινωνίας των συμμετεχόντων με στόχο το συντονισμό των προσφορών (δημιουργία καρτέλ) και τη νόθευση του ανταγωνισμού.

    Το έντυπο υλικό που θα επιβεβαιώνει τις προσφορές, θα μεταφέρεται μεταξύ Επιτροπής ( η οποία θα είναι εγκατεστημένη στη μεγάλη κεντρική αίθουσα) και υποψηφίων (τα 5μελη επιτελεία των οποίων θα βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια και δεν θα επικοινωνούν μεταξύ τους) με καθορισμένους κλητήρες. Κατά την ημέρα της δημοπρασίας θα απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε ενσύρματης ή ασύρματης συσκευής επικοινωνίας από τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων. Σε περίπτωση παραβίασης των όρων του διαγωνισμού θα αποκλείεται η εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ και αυτή θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

    Η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης) αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή, είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη). Στη συνέχεια η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία θα επαναληφθεί. Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη της φάση. Σε αυτή τη φάση θα μιλούν μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη.

    Σημειώνεται ότι οι προσφορές στη δημοπρασία της ερχόμενης Τρίτης είναι δεσμευτικές καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο θα λειτουργήσει υπέρ της μεγιστοποίησης του τιμήματος που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 August 2016 - 4:33:36 UTC