Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσφυγικό και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Αβραμόπουλου στα νέα γραφεία της ΝΔ
  • [02] Φ. Γεννηματά: Αμετανόητοι νοσταλγοί των Greek Statistics, συνεχίζουν με μεθοδεύσεις να εκθέτουν τη χώρα
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Χρειαζόμαστε νέο όραμα για την Ευρώπη
  • [04] Συνεχίσθηκε η αντιπαράθεση ΥΕΘΑ-ΝΔ για την καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου
  • [05] Σεισμός 4 ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Εύβοιας και Σκύρου
  • [06] Τουρκία: 11 οι νεκροί από την έκρηξη στην Τσιζρέ. Το PKK ανέλαβε την ευθύνη
  • [07] Βολιβία: Απεργοί ανθρακωρύχοι σκότωσαν τον αν. υπουργό Εσωτερικών
  • [08] Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τα οφέλη από μια λύση του Κυπριακού, διαβεβαιώνει ο Τζο Μπάιντεν
  • [09] Δ. Βίτσας: Καταμερισμό του βάρους των προσφύγων και επίσπευση στην αποστολή Ευρωπαίων ειδικών για την παροχή ασύλου
  • [10] Ν. Χουντής: Η κυβέρνηση υποκύπτει συνεχώς στις πιέσεις των Ευρωπαίων
  • [11] Στα εγκαίνια της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου ο Π. Σκουρλέτης
  • [12] Συγχαρητήρια στους ανήλικους κρατούμενους αλλά και στους καθηγητές τους για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ έδωσε ο Ν. Παρασκευόπουλος

  • [01] Προσφυγικό και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Αβραμόπουλου στα νέα γραφεία της ΝΔ

    Το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τα θέματα ασφαλείας στην Ευρώπη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Επίτροπος της χώρας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, στα καινούργια γραφεία του κόμματος, στην οδό Πειραιώς.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκίνησε δίνοντας τις ευχές του στον πρόεδρο της ΝΔ για καλό ξεκίνημα και διευκρίνισε ότι καίτοι είναι αφοσιωμένος στις ευρωπαϊκές υποθέσεις «δεν παύω από το να έχω το νου μου και την καρδιά μου στην Ελλάδα».

    Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στα θέματα της αρμοδιότητάς του λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι κάτω από μεγάλη πίεση. Το προσφυγικό και τα ζητήματα ασφαλείας, που κυριαρχούν στον ευρύτερο γεωπολιτικό μας χώρο, καθιστούν την Ελλάδα ένα βασικό παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημά της, πρέπει η Ελλάδα να το αξιοποιήσει σε αυτές τις δύσκολες και πιεστικές στιγμές».

    Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «βασική αστική αξία και αρχή είναι η έννοια της εθνικής συνεννόησης, της συναντίληψης για την αντιμετώπιση όλων αυτών των μεγάλων θεμάτων» και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα αυτές τις ώρες».

    Ο Επίτροπος ανέφερε επίσης ότι «ο ελληνικός λαός είναι κάτω από μεγάλη πίεση, οι κοινωνικές αντοχές είναι πλέον πεπερασμένες, συμπληρώνοντας: «Θέλω να πιστεύω ότι δε θα αργήσει η μέρα που θα ανοίξει ένας αισιόδοξος ορίζοντας για την πατρίδα μας».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ από την πλευρά του, αναφερόμενος στο μείζον θέμα του μεταναστευτικού - προσφυγικού, σημείωσε ότι «πράγματι έχει συντελεστεί μια σημαντική πρόοδος από πλευράς Ευρώπης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής». «Θεωρώ καθοριστικής σημασίας την πρωτοβουλία την οποία έχεις αναλάβει για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την Ευρώπη, αλλά έχει και ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Διότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης και τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδος», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Σημείωσε ακόμη, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, να προστατευθεί, άφησε όμως και αιχμές κατά της κυβέρνησης, λέγοντας: «Παρά την πολύ καλή διάθεση της Νέας Δημοκρατίας τους τελευταίους οκτώ μήνες, που είμαι πρόεδρος του κόμματος και που το ζήτημα αυτό βρίσκεται σε έξαρση, να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού, λυπάμαι να διαπιστώσω ότι πολλά από τα ζητήματα στα οποία φαινόταν ότι υπήρχε μια συμφωνία με την κυβέρνηση, δεν έχουμε δει τα απαιτούμενα βήματα προόδου».

    Πρόσθεσε ότι ενώ έχουν μεσολαβήσει έξι μήνες από την σύσκεψη η οποία έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πράγματα τα οποία συμφωνήθηκαν τότε, ουδέποτε υλοποιήθηκαν και εξήγησε: «Αναφέρομαι στο διαχωρισμό των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών. Αναφέρομαι στην ανάγκη να υπάρχουν προ-αναχωρησιακά κέντρα για την επιστροφή των οικονομικών μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Αναφέρομαι στην ανάγκη να υπάρξει επιτέλους ένας κεντρικός σχεδιασμός οργανωμένης και συστηματικής κατανομής των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών σε όλη την εθνική επικράτεια.

    Κλείνοντας σημείωσε, ότι σε κάθε περίπτωση «η Ελλάδα είναι παράγων γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα προβληματική περιοχή. Είναι ένας κρίσιμος εταίρος στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ζητήματα αυτά. Αναλαμβάνει τις ευθύνες της, αλλά πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες». Συμπλήρωσε δε, στον κ. Αβραμόπουλο: «Και τα προγράμματα μετεγκατάστασης, τα οποία κι εσύ, μέσα από το δικό σου δημόσιο λόγο, έχεις υποστηρίξει, πρέπει κι αυτά να υλοποιηθούν».

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα του κόμματος λέγοντας προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο: «Θέλω να γνωρίζεις καλά ότι στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια θεσμικής και συστηματικής ανανέωσης. Ανοίγουμε το κόμμα σε νέους ανθρώπους, σε νέες ιδέες και προτάσσουμε τη Νέα Δημοκρατία ως την πολιτική εκείνη δύναμη, η οποία μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μακριά από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει».

    [02] Φ. Γεννηματά: Αμετανόητοι νοσταλγοί των Greek Statistics, συνεχίζουν με μεθοδεύσεις να εκθέτουν τη χώρα

    «Η σιωπή και ανοχή σε αυτές τις μεθοδεύσεις επιβεβαιώνει τη συνενοχή και συμπόρευση των δεξιών και δήθεν αριστερών, βαθιά συντηρητικών δυνάμεων που κρατούν την Ελλάδα καθηλωμένη», τονίζει η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της με την οποία καταλογίζει μεθοδεύσεις σε αμετανόητους νοσταλγούς των Greek Statistics, όπως αναφέρει.

    «Εκθέτουν τη χώρα νομίζοντας ότι θα παραγραφούν οι ευθύνες τους (γ)ια το δημοσιονομικό εκτροχιασμό 2004-2009 που έφερε την κρίση, την απειλή του grexit και την μόνιμη επιτροπεία», συμπληρώνει και υπογραμμίζει ότι «η χώρα χρειάζεται συνεννόηση, εθνική γραμμή, σχέδιο και σκληρή δουλειά, και όχι άλλα διχαστικά σενάρια για συνομωσίες».

    [03] Αλ. Τσίπρας: Χρειαζόμαστε νέο όραμα για την Ευρώπη

    Σε μια νέα πολιτική ατζέντα για την εργασία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη συνάντηση των Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Παρίσι και πρότεινε τη δημιουργία ενός forum διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, με στόχο να διατυπωθούν εναλλακτικές απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    «Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα για την Ευρώπη, μια νέα στρατηγική των προοδευτικών δυνάμεων και την προώθηση μιας ατζέντας εναλλακτικής προς τη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη, η οποία ευθύνεται για την κρίση. Μια νέα πολιτική ατζέντα για την εργασία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Χρειαζόμαστε, όμως, και μια πολιτική αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας της σοσιαλδημοκρατίας: η συνεργασία της με τις συντηρητικές δυνάμεις σε κυβερνητικό επίπεδο έβλαψε και τη σοσιαλδημοκρατία και την Ευρώπη.

    Το στρατηγικό αδιέξοδο της Ευρώπης είναι εν πολλοίς αντανάκλαση και του στρατηγικού αδιεξόδου της ευρωπαϊκής Αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό που χρειαζόμαστε, λοιπόν, δεν είναι ούτε συμπόρευση με τη δεξιά, ούτε κατακερματισμό και εθνική αναδίπλωση, αλλά πρωτοβουλίες για στρατηγική ανασύνταξη και ανασυγκρότηση» υπογράμμισε και πρότεινε «τη δημιουργία ενός forum διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θα εκτείνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά, στην πολιτική οικολογία και τη σοσιαλδημοκρατία, με στόχο να διατυπώσουμε εναλλακτικές απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την έξοδο από την κρίση με κοινωνική δικαιοσύνη».

    «Το ερώτημα δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, αλλά ποια Ευρώπη. Τι έχουμε σήμερα; Μια Ευρώπη παράλυτη από την κρίση, μια ΕΚΤ που δεν παίζει το ρόλο κεντρικής τράπεζας, έναν ευρωπαϊκό Βορρά με παγωμένους μισθούς και υπερβολικά πλεονάσματα που λειτουργούν ως ευρωπαϊκό ταμιευτήριο μεταφοράς πόρων από το Νότο στο Βορρά, και έναν ελλειμματικό Νότο με έκρηξη ανισοτήτων και ανεργίας. Και απέναντι σε αυτά έχουμε αδύναμα αναπτυξιακά εργαλεία» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρότεινε την ενίσχυση αυτών των εργαλείων, μεταφέροντας πόρους προς το Νότο και την περιφέρεια.

    Πιο συγκεκριμένα, στην Μπρατισλάβα, όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει κατά προτεραιότητα:

    -Να έχουμε κοινή στάση με έναν νομικά δεσμευτικό ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

    -Να απαιτήσουμε το διπλασιασμό του ταμείου Γιούνκερ, την υποχρεωτική κατανομή των πόρων του με προτεραιότητα στις πιο αδύναμες χώρες και περιοχές, και, αφού δεν είμαστε σε θέση να καταργήσουμε τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, τουλάχιστον ας απαιτήσουμε εποικοδομητικές εξαιρέσεις για τις επενδύσεις, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Και, πιο συγκεκριμένα, εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της εθνικής συμμετοχής στα επενδυτικά σχέδια που συγχρηματοδοτούνται από το ταμείο Γιούνκερ και το ΕΣΠΑ. Επίσης, για τις χώρες με υψηλή ανεργία, εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος των εθνικών δαπανών σε προγράμματα απασχόλησης και κοινωφελούς εργασίας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο προσφυγικό υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να ενισχύσουμε την αξιοπιστία των αποφάσεών μας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Με μηχανισμό διασφάλισης του επιμερισμού των βαρών και της ευθύνης στο επίπεδο της ΕΕ».

    Ασφάλεια, επενδύσεις, αρμονική συνύπαρξη, χωρίς προκλήσεις και στιγματισμό, τα βασικά συμπεράσματα των σοσιαλδημοκρατών

    Το τρίπτυχο, «Ασφάλεια, Προστασία και Άμυνα» για την Ευρώπη, αποτελεί τον πρώτο άξονα των επιδιώξεων των σοσιαλδημοκρατών, όπως εξήγησε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης στο Σατώ Σελ Σεν - Κλού.

    Οι επενδύσεις για το μέλλον, και ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης είναι τα δύο άλλα μεγάλα κεφάλαια που απασχόλησαν τους σοσιαλδημοκράτες.

    Σχετικά με την ασφάλεια, ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε για την ασφάλεια των συνόρων της Ένωσης, και την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες με ανταλλαγή πληροφοριών.

    Έκανε ειδική αναφορά στην συμφωνία για ανταλλαγή αρχείων ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία.

    «Το να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια, ισοδυναμεί με το να παράσχουμε στην Ευρώπη τις ικανότητες δράσης σε διπλωματικό επίπεδο» υπογράμμισε.

    «Η ασφάλεια οφείλει να είναι και οικονομική» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις πολυεθνικές που θα πρέπει να σέβονται το γαλλικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Ο Φρ. Ολάντ υποστήριξε ότι θα πρέπει να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, μέσω νέων επενδύσεων απαραίτητων για το μέλλον. Οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να είναι στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και των υποδομών στις μεταφορές. Πρόσθεσε επίσης, ότι θα πρέπει να διπλασιασθούν οι επενδύσεις του πακέτου Γιούνκερ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τέσσερις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα στη συνάντηση των ηγετών των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στο Παρίσι

    Ολάντ: Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μέχρι και τον Αλ. Τσίπρα είμαστε εδώ για να υπερασπισθούμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα

    [00]

    [04] Συνεχίσθηκε η αντιπαράθεση ΥΕΘΑ-ΝΔ για την καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου

    Συνεχίσθηκε για δεύτερη ημέρα η αντιπαράθεση μεταξύ υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Νέας Δημοκρατίας, για το θέμα της καταβολής του επιδόματος παραμεθορίου.

    Σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο υπεύθυνος του τομέα Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Δαβάκης δήλωσε σήμερα:

    «Πρωτοφανής ενέργεια από τον κ. Καμμένο, δείγμα πολιτικού ήθους, ο οποίος ?κρυπτόμενος? πίσω από ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εμπλέκει τον σημαντικό αυτό θεσμό της χώρας σε μια άνευ προηγουμένη αρνητική κριτική ενεργειών προηγούμενων κυβερνήσεων, πολιτικών κομμάτων και προσώπων.

    Ο κ. Καμμένος, ακολουθώντας την συνήθη τακτική της συγκυβέρνησής του με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην ?αριστερή? κυβέρνηση, συνεχίζει να επενδύει στο ψεύδος σχετικά με τη χορήγηση των Ημερών Εκτός Έδρας (κακώς αναφερόμενο ως επίδομα παραμεθορίου) σε στελέχη που υπηρετούν στην παραμεθόριο. Και αυτό, όταν είναι γνωστό ότι η χορήγηση των Ημερών Εκτός Έδρας έχει σταματήσει από τον περασμένο Μάρτιο και, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν είναι δυνατή η αναδρομική χορήγησή τους. Δηλαδή, η αλήθεια είναι ότι έχει ήδη χαθεί ένα εξάμηνο.

    Η Νέα Δημοκρατία, σεβόμενη απόλυτα κάθε θεσμό της χώρας και ιδιαίτερα αυτόν του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα αποφύγει να τον εμπλέξει σε κάθε είδους πολιτική αντιπαράθεση» κατέληξε.

    Απαντώντας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε νέα ανακοίνωσή του ανέφερε: «Ο κ. Δαβάκης δυστυχώς, παρότι υποστηρίζει ότι σέβεται το θεσμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην προσπάθειά του να ασκήσει αντιπολίτευση, επιχειρεί τελικά να ανακόψει, σε βάρος του στρατιωτικού προσωπικού, την καταβολή των ημερών εκτός έδρας σε όσους υπηρετούν στην παραμεθόριο, εμπλεκόμενος σε τεχνικά θέματα.

    Φαίνεται πάντως ότι ο κ. Δαβάκης αισθάνεται ενοχές διότι επί θητείας του, ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, καταβλήθηκαν τη διετία 2013-2014, ημέρες εκτός έδρας σε όσους υπηρετούν στην παραμεθόριο, που αντιστοιχούν σε μόλις 3,5 μήνες ενώ -με μικρότερο προϋπολογισμό- το 2015 καταβλήθηκαν οκτώ μήνες και το 2016 θα καταβληθεί κανονικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [05] Σεισμός 4 ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Εύβοιας και Σκύρου

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:37 με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Εύβοια και τη Σκύρο. Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε περιοχές της Αττικής.

    [06] Τουρκία: 11 οι νεκροί από την έκρηξη στην Τσιζρέ. Το PKK ανέλαβε την ευθύνη

    Σε 11 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών και σε 78 των τραυματιών από την έκρηξη σήμερα το πρωί παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Τσίζρε, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετέδωσε πριν από λίγο το δίκτυο NTV.

    Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε αρχηγείο της αστυνομίας στο Τσίζρε της επαρχίας Σιρνάκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.Το PKK ανέφερε ακόμη πως δεν είχε στόχο τον ηγέτη της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια επίθεση που σημειώθηκε χθες στη βορειοανατολική Τουρκία. Η κυβέρνηση είχε πει πως το PKK στόχευσε την αυτοκινητοπομπή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (PKK), ο οποίος διέφυγε σώος και αβλαβής.

    Νωρίτερα το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu είχε μεταδώσει ότι τουλάχιστον 8 αστυνομικοί βρίσκονται μεταξύ των νεκρών.

    Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας αποτελούν συχνά στόχο των επιθέσεων που πραγματοποιεί το ΡΚΚ, μετά την κατάρρευση το 2015 της εκεχειρίας, στις οποίες δεκάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Το ΡΚΚ έχει αυξήσει τις επιθέσεις του τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 15 Ιουλίου.

    Δύο τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μετά την έκρηξη.

    Παράλληλα ο υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ είχε δηλώσει νωρίτερα σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 70, αλλά ο αριθμός των νεκρών παραμένει αδιευκρίνιστος.

    Προηγουμένως το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές, ότι 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 64 τραυματίστηκαν.

    Η επίθεση κατέστρεψε το αρχηγείο της μονάδας της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών και πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει τον ουρανό στην περιοχή, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

    Το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε απόσταση 50 μέτρων από το κτίριο της αστυνομίας, κοντά σε σημείο ελέγχου, σύμφωνα με το Anadolu.

    Δώδεκα ασθενοφόρα και δύο ελικόπτερα έχουν σταλεί στην περιοχή, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

    [07] Βολιβία: Απεργοί ανθρακωρύχοι σκότωσαν τον αν. υπουργό Εσωτερικών

    Νεκρός είναι ο αναπληρωτής Εσωτερικών της Βολιβίας, Ροντόλφο Ιλάνες, μετά την απαγωγή του από απεργούς ανθρακωρύχους, ανακοίνωσε αργά χθες, η κυβέρνηση.

    ?Τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι τώρα, δείχνουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός των Εσωτερικών, Ροντόλφο Ιλάνες δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο,? δήλωσε ο υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης, Κάρλος Ρομέρο.

    Ο Ιλάνες πήγε νωρίτερα χθες να μιλήσει στους απεργούς στην περιοχή Παντούρο και σε απόσταση 160 χλμ., από την πρωτεύουσα Λα Πας. Ωστόσο, στη διάρκεια της διαδρομής εντοπίστηκε από τους απεργούς, που τον απήγαγαν. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εντοπίσει το πτώμα του, δήλωσε ο Ρομέρο.

    [08] Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τα οφέλη από μια λύση του Κυπριακού, διαβεβαιώνει ο Τζο Μπάιντεν

    Η εκτίμηση του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν είναι ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν για την ίδια μέσα από τη λύση του Κυπριακού, ιδιαίτερα στον πολιτικό και στον οικονομικό τομέα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος πληροφόρησε τον κ. Αναστασιάδη, μετά τις συνομιλίες του στην Αγκυρα με την Τουρκική κυβέρνηση, ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι χωρίς την επίλυση του Κυπριακού πολλά οφέλη στον ενεργειακό τομέα δεν μπορούν καν να διερευνηθούν για την ίδια.

    Το σχόλιο του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον κ. Μπάιντεν, πρόσθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν ότι «τα ψέματα έχουν τελειώσει». «Του επισήμανε, ότι στο πλαίσιο των έξι συναντήσεων που ακολουθούν θα ξεκαθαρίσουν πολλές θέσεις και προθέσεις και κατά πόσον η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι ο Τζο Μπάιντεν μετέφερε την θέση της Λευκωσίας στο θέμα των εγγυήσεων, προσθέτοντας ότι αποτελεί και δική του εκτίμηση ότι είναι δυνατόν να βρεθεί εκείνος ο μηχανισμός εγγυήσεων που να προσφέρει ασφάλεια στο σύνολο του Κυπριακού λαού.

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είπε ότι αν πραγματοποιηθεί τέτοια συνάντησης, δεν θα γίνει πριν από τις 24 Σεπτεμβρίου και εν όσο συνεχίζονται οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Επισήμανε παράλληλα ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης, καθότι έχει ξεκάθαρες θέσεις. Αντίθετα, είπε, τέτοιες συναντήσεις δίνουν την ευκαιρία να ξεκαθαριστούν τα πραγματικά δεδομένα.

    [09] Δ. Βίτσας: Καταμερισμό του βάρους των προσφύγων και επίσπευση στην αποστολή Ευρωπαίων ειδικών για την παροχή ασύλου

    Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Τουρκία «γιατί οι προσφυγικές ροές οφείλονται στο γεγονός, ότι άνθρωποι βομβαρδίζονται, χάνονται ζωές και φεύγουν για να βρουν μια ασφάλεια», εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον τ/σ Σκάι. «Όσο αυτό συνεχίζεται υπάρχουν αυτές οι συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα κάλεσε «όλοι μαζί και η Ευρωπαϊκή Ένωση να λειτουργήσουν, ώστε να υπάρχει πολιτική λύση για την ευρύτερη περιοχή και πραγματική νίκη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο βέβαια δεν είναι κράτος» ενώ ευχήθηκε «ο τουρκικός λαός με δημοκρατία να βρει το δρόμο του για τη σταθεροποίηση της κατάστασης».

    Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Βίτσας ζήτησε εκ νέου από την ΕΕ επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποστολή ειδικών και βοήθειας για την ταχύτερη ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου εξέτασης των αιτήσεων ασύλου στους πρόσφυγες, αύξηση του αριθμού μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης και καταμερισμό του βάρους σε όλες τις χώρες και όχι μόνο στις χώρες υποδοχής τους.

    «Εμείς θα είχαμε τη δυνατότητα έναν αριθμό ανθρώπων, όχι ευκαταφρόνητο, από τα νησιά, αν είχε ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, να τον φέρουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα επανέλαβε ότι κάθε περιοχή πρέπει να αναλάβει ένα συγκεκριμένο βάρος «αν και όταν χρειαστεί όχι καταναγκαστικά ? αλλά αυτό πρέπει να το προετοιμάσεις. Το βασικό στοιχείο της προετοιμασίας είναι να αναλάβουν την ευθύνη και άλλες χώρες της Ευρώπης», επανέλαβε.

    Επίσης επανέλαβε ότι «η τήρηση της συμφωνίας ευνοεί και την Τουρκία όχι μόνο οικονομικά αλλά σε σχέση και με το ρόλο που μπορεί να παίξει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων. Δεν είναι ειρηνοποιός δύναμη, δυστυχώς, γατί έχει και εσωτερικά προβλήματα» σχολίασε περαιτέρω.

    [10] Ν. Χουντής: Η κυβέρνηση υποκύπτει συνεχώς στις πιέσεις των Ευρωπαίων

    "Η κυβέρνηση υποκύπτει συνεχώς στις πιέσεις των Ευρωπαίων" τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Ν. Χουντής μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Με αφορμή τη νέα "απαράδεκτη παρέμβαση" της Κομισιόν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, για την υπόθεση των κατηγορουμένων για απιστία εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, "τα οποία είχε διορίσει το ίδιο το Eurogroup", ο κ. Χουντής επιτέθηκε και στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι, στην ουσία, «η ελληνική κυβέρνηση υποκύπτει συνεχώς στις πιέσεις των Ευρωπαίων και δημιουργεί καταστάσεις απαράδεκτες για την Ελληνική Δικαιοσύνη». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον Κανονισμό για το νέο Υπερταμείο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο (ν.4389/2016), με τον οποίο καθίσταται σχεδόν αδύνατη η παραπομπή παρόμοιων περιπτώσεων για απιστία στο μέλλον. Όπως σημείωσε ο κ. Χουντής ο Κανονισμός λειτουργίας του νέου Υπερταμείου προβλέπει ότι, εφόσον υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν είναι δυνατή η παραπομπή τους. Ο κ. Χουντής μνημόνευσε, μάλιστα, το σχετικό άρθρο: «Στο μέτρο που απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει καταστεί αντικείμενο ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι δεσμευτική σε κάθε αστικό και ποινικό δικαστήριο αποκλειστικά για τα θέματα που έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο με βάση στοιχεία που έχουν υποβληθεί».

    Δηλαδή, αν το 2014 ίσχυε αυτός ο νόμος, η παραπομπή των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, που με πόρισμα της Εισαγγελίας του Ανώτατου Δικαστηρίου ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο με 580 εκ. ευρώ, θα ήταν πρακτικά αδύνατη, υπογράμμισε ο κ. Χουντής.

    [11] Στα εγκαίνια της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου ο Π. Σκουρλέτης

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή εγκαινίων της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

    Νωρίτερα, ο κ. Σκουρλέτης μετέβη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, όπου έγινε δεκτός από την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, ενώ παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Πατριαρχική Τράπεζα.

    [12] Συγχαρητήρια στους ανήλικους κρατούμενους αλλά και στους καθηγητές τους για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ έδωσε ο Ν. Παρασκευόπουλος

    Συγχαρητήρια στους ανήλικους κρατούμενους αλλά και στους καθηγητές τους για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ της χώρας, έδωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος. Ειδικότερα, σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει: «Συγχαίρουμε τους μαθητές του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα και του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και τους καθηγητές τους. Κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Παιδείας κ. Ν. Φίλη είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί σε σχολές που εδρεύουν σε άλλες πόλεις».
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 August 2016 - 14:32:45 UTC