Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η κυβέρνηση αναζητά εσωτερικούς εχθρούς, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σ. Κεδίκογλου
  • [02] ΛΑ.Ε: Η Ελλάδα του Τσίπρα και των μνημονίων δεν έχει μέλλον
  • [03] Ν.Φίλης: Δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα σχολικά βιβλία της ιστορίας
  • [04] Ράνια Σβίγκου: Στόχος η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • [05] Παραδοσιακό, πέτρινο μονοπάτι προσπαθούν να "αναστήσουν" Έλληνες και ξένοι εθελοντές στη Χαλκιδική
  • [06] Τέλη Σεπτεμβρίου το σχολικό κουδούνι για 18.000 προσφυγόπουλα
  • [07] Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 25 Κούρδους "τρομοκράτες" στη βόρεια Συρία
  • [08] Η Ρωσία ήρε την απαγόρευση στις ναυλωμένες πτήσεις προς την Τουρκία
  • [09] Τη λύπη του για την κατάσταση στη Συρία εξέφρασε ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης

  • [01] Η κυβέρνηση αναζητά εσωτερικούς εχθρούς, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σ. Κεδίκογλου

    Στόχος της κυβέρνησης, στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι η χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, δηλώνει ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσθέτει ότι ο νόμος που έφερε η κυβέρνηση μπορεί να προσβληθεί ως αντισυνταγματικός. Κατηγορεί δε, την κυβέρνηση ότι αναζητά εσωτερικούς εχθρούς κατά τα σταλινικά πρότυπα.

    Σημειώνει, επίσης, ότι καίτοι η ΝΔ δεν μπορεί να προκαλέσει εκλογές το ενδεχόμενο είναι ανοικτό, ενώ υποστηρίζει ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Όσον αφορά τα εσωκομματικά δηλώνει ότι «αυτά τα περί διάστασης μεταξύ «καραμανλικών», «σαμαρικών» «μητσοτακικών» είναι εκ του πονηρού και θα πρέπει να σταματήσουν».

    -Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Σίμου Κεδίκογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Σπύρο Γκουτζάνη έχει ως εξής:

    ΕΡ. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Ήδη η ΝΔ ανακοίνωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει την καινούργια πραγματικότητα. Θεωρείτε ότι δεν έπρεπε να αλλάξει η κατάσταση ανομίας -όπως όλοι συμφωνούν- που επικρατούσε;

    ΑΠ. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι προφανής. Στόχος είναι η χειραγώγηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωση, αποφασίζοντας αυθαίρετα να χορηγήσει μόνο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες χωρίς να δικαιολογείται ο συγκεκριμένος αριθμός, ενώ ούτε η όλη διαδικασία μπορεί να θεωρηθεί άμεμπτη, καθώς βασίζονται σε μία ψευτομελέτη του Ινστιτούτου Φλωρεντίας, καταστρατηγώντας τις συνταγματικές αρχές της ανεξαρτησίας, της ελευθεροτυπίας και του υγιούς ανταγωνισμού. Εμείς από την αρχή είχαμε προειδοποιήσει για δυσάρεστες εξελίξεις και είχαμε καταψηφίσει το «νόμο Παππά».

    Ο κ. Τσίπρας μιλάει για θεσμική εκτροπή, όταν ο ίδιος ο νόμος για τα Μέσα Ενημέρωσης μπορεί να προσβληθεί ως αντισυνταγματικός, αφαιρώντας εξουσίες από μία ανεξάρτητη αρχή, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, και τις μεταβιβάζει στον υπουργό του. Συνεπώς , ο κ. Παππάς με βάση το νόμο της κυβέρνησης Τσίπρα γίνεται υπερκαναλάρχης και το ΕΣΡ, για το οποίο τούς μέμφονται, ότι δεν συναινούν στη συγκρότησή του, αποκτά ένα διακοσμητικό ρόλο, αφού πλέον εισηγείται και δεν αποφασίζει. Έχουν καταλύσει την ανεξάρτητη αρχή, ο κ. Παππάς, ως άλλος Λουδοβίκος λέει: «το Κράτος είμαι εγώ». Το Σύνταγμα τις αρμοδιότητες αυτές, των αδειοδοτήσεων τις δίνει στην ανεξάρτητη αρχή, ανήκουν δηλ. στο κράτος, αντιθέτως ο κ. Παππάς φαίνεται ότι ερμηνεύει με το δικό του τρόπο το Σύνταγμα. Έχουν μπερδέψει την κυβέρνηση με το κράτος, αυτή είναι καθεστωτική νοοτροπία. Η ανεξάρτητη αντικειμενική ενημέρωση είναι συστατικό της Δημοκρατίας μας. Τα κόλπα για να φιμώσουν την κριτική, για να φιμώσουν τους αντιπάλους τους, δεν έχουν θέση σε μία Δημοκρατία. Δεν έχουν, επίσης, δώσει πειστικές απαντήσεις για το πώς εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον όταν έχουμε συγκέντρωση της ενημέρωσης σε λίγους, καθώς και ποια είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων ο κ. Παππάς αποφάσισε ότι ο αριθμός των αδειών εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις, τη στιγμή μάλιστα που οι τεχνικές δυνατότητες μπορούν να υποστηρίξουν 16 κανάλια πανελλαδικά.

    ΕΡ.: Η κυβέρνηση σας κατηγορεί πάντως για σύνδεση με την παλιά διαπλοκή;

    ΑΠ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταφεύγει σε τακτικισμούς και κόλπα. Για να δικαιολογήσει την αποτυχία της αναζητά εναγωνίως «εσωτερικούς εχθρούς» κατά τα σταλινικά πρότυπα. Προκειμένου να φορτώσουν τα λάθη και τις παραλείψεις τους ανακάλυψαν τη διαπλοκή. Ας ελπίσουμε να σταματήσουν αυτά τα κολπάκια.

    ΕΡ.: Νομίζετε ότι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές;

    ΑΠ. Θεωρούμε απολύτως απαραίτητη την αλλαγή πολιτικής. Ακούμε τον κ. Τσίπρα, ενάμιση χρόνο μετά, να λέει στους υπουργούς του: «συνεννοηθείτε για τις επενδύσεις», μα χρειάστηκε ενάμιση χρόνο για να καταλάβει, ότι οι υπουργοί του κάνουν ό, τι μπορούν για να υπονομεύσουν κάθε επενδυτική προσπάθεια;

    Πρέπει να αλλάξει η πολιτική, πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση, δεν μπορούμε να προκαλέσουμε εκλογές. Επιμένουμε στο αίτημά μας και σε ό, τι αφορά το αν το θεωρώ πιθανό; Ό, τι έχω ακούσει μέχρι στιγμής από το στόμα του κ. Τσίπρα τελικά έχει συμβεί το αντίθετο, οπότε, όταν λέει ότι δεν θα γίνουν εκλογές, εγώ, ευλόγως, το πιθανολογώ.

    ΕΡ.: Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση δεν θα ξεπεράσει το δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα που έχει μπροστά της;

    ΑΠ. Τα ελληνικά νοικοκυριά θα «ματώσουν» από τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, είναι σκληρά μέτρα, χωρίς αποτέλεσμα, προδιαγράφουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και νέες αυξήσεις φόρων. Είναι μία συνταγή που δεν βγαίνει, αποδέχονται τις προτάσεις για υπερφορολόγηση και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που δεν πρόκειται να αποδώσουν, και αυτό θα φανεί Σεπτέμβρη με Οκτώβρη οπότε θα αρχίσουν να αδειάζουν τα ταμεία. Και, επίσης, τι έγινε το κούρεμα του χρέους, τι έγινε η σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, τι έγινε ο 13ος μισθός; Φαντάζομαι πως τα ξεχνάμε όλα αυτά, όπως και το ότι ο αυτόματος «κόφτης» είναι συνέπεια της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τέτοια απαίτηση με τόσο σκληρό και απόλυτο τρόπο.

    Η οικονομία δεν πρόκειται να μπει σε τροχιά ανάπτυξης όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραμένει στην εξουσία, πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό, γιατί ακόμα και όταν φτάνει - υπό την πίεση της πραγματικότητας- να αποδεχθεί την ανάγκη των ιδιωτικοποιήσεων, εντούτοις, δεν μπορεί να τις υλοποιήσει, γιατί έχουν αλλεργία στον ιδιωτικό τομέα , έχουν αλλεργία απέναντι στην επιχειρηματικότητα και απέναντι στον ελεύθερο επαγγελματία, τούς βλέπουν σαν εχθρούς.

    ΕΡ.: Τις ίδιες δυσκολίες όμως δεν θα συναντήσετε κι εσείς μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, του μνημονίου, το οποίο επίσης έχετε ψηφίσει;

    ΑΠ. Η πρότασή μας στηρίζεται στη μείωση της φορολογίας το γρηγορότερο δυνατό, γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να έχουμε ανάπτυξη. Επίσης, εμείς καυτηριάζουμε τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας που αποδέχονται αναποτελεσματικές ρυθμίσεις, γιατί έχουμε την αίσθηση ότι θέλουν να βγει η Ελλάδα από το προσκήνιο και για να υπάρξει συμφωνία. Εμείς δεν πανηγυρίσαμε ποτέ για καμία συμφωνία και λέγαμε πάντα ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και τι ακριβώς μπορούμε να πετύχουμε. Εδώ, μιλάμε για την αλαζονεία που επιδεικνύουν, ενώ καταστρέφουν την Ελλάδα.

    Εμείς έχουμε άλλη θεώρηση των πραγμάτων. Η ανάπτυξη θα έρθει μόνο από τον ιδιωτικό τομέα και αυτό δεν θα συμβεί όσο δαιμονοποιούνε την επιχειρηματικότητα και τον ελεύθερο επαγγελματία, ο οποίος θα κληθεί να δώσει το 65% με 75% των εισόδων του για φόρους και εισφορές.

    Όσο δε για το αν ψηφίσαμε το μνημόνιο, να σας υπενθυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία στήριξε μία συμφωνία που ήταν ο μόνος τρόπος για να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρώπη. Δεν ψηφίσαμε κανέναν εφαρμοστικό νόμο.

    ΕΡ.: Θα ζητήσετε επαναδιαπραγμάτευση; Γιατί τι άλλο είναι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που προαναγγέλλετε;

    ΑΠ. Η πρόταση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την επίτευξη μίας νέας συμφωνίας με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 2% από το 2018 και έπειτα θέτει τα θεμέλια για να ξεφύγει η οικονομία από την ύφεση και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, η εν λόγω πρόταση είναι απαραίτητο να συνοδευτεί από ένα «φιλόδοξο» πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    ΕΡ.: Υπάρχει διάσταση μεταξύ της νέας ηγεσίας και των «καραμανλικών»;

    ΑΠ. Αυτά τα περί διάστασης μεταξύ «καραμανλικών», «σαμαρικών» «μητσοτακικών» είναι εκ του πονηρού και θα πρέπει να σταματήσουν. Οι πολίτες θέλουν μία Νέα Δημοκραταία, όπως τη διαμορφώνει, την εξελίσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τόπου με ένα ρεαλιστικό, στοιχειοθετημένο πρόγραμμα, το οποίο θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη, έτοιμη να αναλάβει τις τύχες του τόπου. Αυτό απαιτούν οι πολίτες, αυτό ετοιμάζουμε και εμείς.

    Εγώ υπηρέτησα πιστά τον Κώστα Καραμανλή από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα βουλευτής, το 2004 μέχρι το 2009, μετά στήριξα την Ντόρα Μπακογιάννη στην εσωκομματική εκλογή, όταν νίκησε ο Αντώνης Σαμαράς τον υπηρέτησα πιστά και τώρα υπηρετώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πέστε μου, τι είμαι εγώ; Είμαι «σαμαρικός», είμαι «καραμανλικός», είμαι «μητσοτακικός»; Τι είμαι; Είμαστε όλοι Νεοδημοκράτες και θα πρέπει να συστρατευθούμε, γιατί η πατρίδα μας μάς χρειάζεται.

    ΕΡ.: Καταθέσατε ερώτηση για το δυστύχημα της Αίγινας. Έχετε υπόνοιες ότι υπήρξε παρέμβαση για οποιουδήποτε είδους συγκάλυψη;

    ΑΠ. Καταθέσαμε δύο ερωτήσεις προς τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Θεόδωρο Δρίτσα, ζητώντας πειστικές απαντήσεις και εξηγήσεις για το πώς λειτούργησε, πώς αντέδρασε το Λιμενικό Σώμα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και η πολιτική ηγεσία. Πώς είναι δυνατόν επί τρεις ολόκληρες ώρες να αφεθούν ανενόχλητοι όσοι ήταν πάνω στο ταχύπλοο, που προκάλεσε την τραγωδία να κάνουν ό, τι θέλουν, να εξαφανιστούν και βασιζόμαστε μόνο στο λόγο τους για το ποιοι ήταν οι επιβάτες και τι έκαναν. Ήταν υποχρέωση του Λιμενικού, τουλάχιστον, να διασφαλίσει και τη σύλληψη του χειριστή, αλλά και τις καταθέσεις των συνεπιβαινόντων, που είναι αυτόπτες μάρτυρες. Ο κ. Δρίτσας όταν θα απαντήσει, θα ήταν σκόπιμο να μάς πει και για το δικό του το ρόλο, γιατί πρώτα απ' όλα δεν ξέρω, αν συνηθίζεται να πηγαίνει ο Υπουργός Ναυτιλίας στην περιοχή ενός ναυτικού ατυχήματος, άμεσα και μάλιστα με ταχύτητα εντυπωσιακή σε σχέση με την παρέμβαση του Λιμενικού. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι, ότι από τη στιγμή που υπάρχει προανάκριση για αξιόποινη πράξη την εποπτεία την έχει ο Εισαγγελέας και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πειραιά. Ο υπουργός δεν έχει καμία σχέση, κανένα ρόλο ούτε να αποφαίνεται για το αν είναι λάθος, ούτε να εκφράζει γνώμη, ότι είναι έμπειρος ο δράστης και γνώστης της περιοχής.

    ΕΡ.: Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει νέα έξαρση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό;

    ΑΠ. Να μην ξεχνάμε ότι με την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έστειλε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα, ότι ο ευκολότερος τρόπος να μπεις στην Ευρώπη είναι μέσω της Ελλάδας. Άνοιξαν τα σύνορα, χωρίς να έχει υπάρξει καμία προετοιμασία και χωρίς καμία διαβούλευση Απαιτείται εθνική στρατηγική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Δυστυχώς, η Ελλάδα πληρώνει ακριβά τις ιδεοληψίες και την ανικανότητα μιας κυβέρνησης που εθελοτυφλεί και που οδηγεί τη χώρα μας σε απομόνωση από την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας επιμένει να μην αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να φροντίσει, να υπάρξει έλεγχος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.

    ΕΡ.: Νομίζετε ότι οι Ευρωπαίοι θα απελευθερώσουν τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες; Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμάτε ότι θα υλοποιήσει ο Ερντογάν την απειλή του για μη τήρηση της συμφωνίας στο προσφυγικό;

    ΑΠ. Η συμφωνία, εξαρχής, είχε πάρα πολλές δυσκολίες ως προς την υλοποίησή της και ασάφειες στους όρους, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στην Τουρκία να παίξει αποφασιστικό ρόλο. Βέβαια, φοβάμαι, ότι όλα αυτά έχουν αλλάξει άρδην. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει χειριστεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα με ιδεοληψίες και ανικανότητα και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε όλοι.

    Ερ.: Την Παρασκευή 26 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε τη Λίμνη στη Βόρεια Εύβοια, βραβεύοντας πυροσβέστες που πήραν μέρος στην κατάσβεση της πρόσφατης πυρκαγιάς, που έπληξε την περιοχή. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

    ΑΠ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την περιοχή της Λίμνης για να τιμήσει όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, που προκάλεσε πολύ μεγάλη καταστροφή με πάνω από 35.000 στρέμματα πανέμορφου, πυκνότατου πευκοδάσους να έχουν γίνει στάχτη.

    Ήταν ιδιαίτερη χαρά μας να υποδεχτούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που έδειξε άμεση ευαισθησία για την καταστροφή που προκλήθηκε και παρευρέθη σε εκδήλωση κατά την οποία τιμήθηκαν εκπρόσωποι πολλών φορέων και Σωμάτων Ασφαλείας που έλαβαν μέρος στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Εν αγνοία, ωστόσο, του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς διοργανωτής ήταν ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας 'Αννας, δεν κλήθηκαν αυτοί, που κατεξοχήν θα έπρεπε να τιμηθούν, δηλαδή, οι ρητινοκαλλιεργητές και οι εθελοντές πυροσβέστες του Προκοπίου. Παρόλο που είχαν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον περιορισμό της καταστροφής ,εντούτοις, προχθές όλοι τούς ξέχασαν.

    Τώρα, προέχει η καταγραφή των ζημιών και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν τα αντιπλημμυρικά έργα και παράλληλα να υπάρξει άμεσα ειδική μέριμνα για τους ρητινοσυλλέκτες, οι οποίοι υπέστησαν και το μεγαλύτερο πλήγμα, αφού, δυστυχώς, έχασαν την πηγή εισοδήματός τους για τα επόμενα είκοσι και πλέον χρόνια. Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστεί η λήψη μέτρων για τη στήριξη των επαγγελματιών της περιοχής, που είδαν τα προσδοκώμενα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται μετά και τις ακυρώσεις σχεδόν όλων των κρατήσεων που είχαν προγραμματιστεί.

    [02] ΛΑ.Ε: Η Ελλάδα του Τσίπρα και των μνημονίων δεν έχει μέλλον

    "Ένας Τσίπρας παράκλητος του Ολάντ και δορυφόρος της Μέρκελ, δεν αποτολμά να εγείρει και να διεκδικήσει ούτε το θέμα του κατοχικού δανείου", αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στη Κυριακάτικη Real News, και συμπληρώνει : "Η Ελλάδα του Τσίπρα και των μνημονίων δεν έχει μέλλον. Μέλλον έχει μια Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Μια Ελλάδα με εθνικό νόμισμα, χωρίς λιτότητα, που θα εφαρμόζει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων.''

    [03] Ν.Φίλης: Δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα σχολικά βιβλία της ιστορίας

    Στην αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων ιστορίας των σχολικών βιβλίων, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης αφιερωμένης στον ελληνικό εμφύλιο, που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Εθνικής συμφιλίωσης στο Γράμμο.

    Στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα σχολικά βιβλία ιστορίας και ότι πρέπει να προσεγγίζουμε την ιστορία με σεβασμό στη μνήμη, τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα».

    Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι: «Συμμετείχαμε σε μία εκδήλωση στο πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης που έχει ως στόχο την εμβάθυνση των ιστορικών γεγονότων του εμφυλίου. Προσεγγίζουμε το θέμα χωρίς υπερβολικό πάθος, αλλά με συνείδηση ότι η ιστορία μπορεί να βοηθήσει στο να βελτιώσουμε την πορεία της χώρας στην έξοδο της από την κρίση. Τα βιβλία της σχολικής ιστορίας αντιμετωπίζουν με αμηχανία τα ζητήματα της σύγχρονης ιστορίας. Στις πλαίσιο της γενικότερης αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων ιστορίας στα σχολεία, είναι προφανές ότι πρέπει να μιλήσουμε για όλα. Δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα βιβλία σχολικής ιστορίας. Αλλά πάντοτε να προσεγγίζουμε την ιστορία με σεβασμό στην μνήμη και τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα».

    Την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στα γεγονότα της κρίσιμης δεκαετίας του '40 που οδήγησαν στην πιο αιματηρή εμφύλια σύγκρουση που άφησε βαθιά τραύματα στην ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, διοργάνωσε η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ 1940-74 Κ-Δ Μακεδονίας)

    [04] Ράνια Σβίγκου: Στόχος η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

    "Κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης, στήριξη των ασθενέστερων, συνέχιση των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση της Παιδείας, του συστήματος Υγείας και της Δημόσιας Διοίκησης, είναι οι στόχοι της κυβέρνησης στη νέα περίοδο", ανέφερε σε συνέντευξή της στην "Κυριακάτικη Kontra News" η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

    Υπογράμμισε ότι "το σημαντικότερο είναι η υλοποίηση του μεγάλου συλλογικού στόχου, δηλαδή, η στήριξη της απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα ενθαρρύνουν την επιστροφή στη χώρα μας των χιλιάδων νέων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης."

    Τόνισε πως είναι επείγουσα ανάγκη "η δημιουργία νέων, σταθερών, αξιοπρεπώς αμοιβόμενων θέσεων εργασίας" και ότι "δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για περαιτέρω απορρύθμιση στην αγορά εργασίας και στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων". "Το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων έχει μπει κυρίως από το ΔΝΤ, το οποίο εμμένει σε μια σκληρά νεοφιλελεύθερη γραμμή. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όχι μόνο για ιδεολογικούς λόγους, αλλά και γιατί θα είναι καταστροφικό τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία. Η αντιπολίτευση- στο σύνολο της- πρέπει να αντιταχτεί σε αυτά τα ακραία νεοφιλελεύθερα σχέδια και όχι να φλερτάρει μαζί τους, όπως συχνά πυκνά επιχειρεί ο κ.Μητσοτάκης", πρόσθεσε.

    Η κ. Σβίγκου, ερωτηθείσα αν οι πολίτες μπορούν να ζήσουν με τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης την οποία ανακοίνωσε ο κ. Κατρούγκαλος, σημείωσε ότι έγινε "πολύ σπέκουλα απο διάφορες μεριές σχετικά με τη συγκεκριμένη δήλωση", καθώς ο υπουργός Εργασίας είπε ότι "το ποσό των 384 ευρώ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν οι πολίτες." "Αφενός, όμως, για τους περισσότερους συνταξιούχους, το τελικό ποσό που θα προκύπτει θα είναι μεγαλύτερο, καθώς θα προστίθενται χρήματα που αντιστοιχούν στις εισφορές του ασφαλισμένου. Αφετέρου, όπως προβλέπει και ο ασφαλιστικός νόμος, όταν αυξάνεται το ΑΕΠ, τότε θα αυξάνεται επίσης και η εθνική σύνταξη", πρόσθεσε.

    [05] Παραδοσιακό, πέτρινο μονοπάτι προσπαθούν να "αναστήσουν" Έλληνες και ξένοι εθελοντές στη Χαλκιδική

    Παραδοσιακό, πέτρινο μονοπάτι που είχε καταστραφεί από πλημμύρες, θα προσπαθήσουν να "αναστήσουν" εθελοντές από Ελλάδα και Γερμανία, στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιείται από τον δήμο Αριστοτέλη, σε συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση "Citizens in action" και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης.

    Η δράση ξεκίνησε σήμερα με την έλευση των εθελοντών στο Γομάτι Χαλκιδικής, όπου βρίσκεται το μήκους ενός χιλιομέτρου μονοπάτι, το οποίο ξεκινάει από τις παρυφές του οικισμού, περνάει δίπλα από το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι ηλικίας 850 ετών και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και κατευθύνεται παράλληλα με το ρέμα Μυλωνάδικο, που πήρε την ονομασία του από τους πολλούς νερόμυλους που υπήρχαν κατά μήκος του, εκ των οποίων σώζονται δύο.

    Το μονοπάτι καταλήγει στο σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου και, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη Γιώργο Ζουμπά, "είχε κατασκευασθεί μέσω ΕΣΠΑ, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων περιηγητών, αφού βρίσκεται στο κέντρο ενός δικτύου δασικών μονοπατιών.

    "Υπέστη, ωστόσο, σημαντικές ζημιές από πλημμύρες το 2010 με αποτέλεσμα να χάσει τη λειτουργικότητά του, αλλά μέσω του προγράμματος που θα διαρκέσει 15 μέρες, ευελπιστούμε ότι θα αποκατασταθεί", τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Ζουμπάς.

    [06] Τέλη Σεπτεμβρίου το σχολικό κουδούνι για 18.000 προσφυγόπουλα

    Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όχι μόνο για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 12 Σεπτεμβρίου, αλλά και για την έναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης για τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίσουν αναλυτικά το πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, το οποίο έχει καταρτιστεί από τέλη Μαΐου. Μάλιστα, η πρώτη υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, στις 31 Αυγούστου, νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει διάταξη που δίνει στον υπουργό Παιδείας τη δυνατότητα έκδοσης υπουργικών αποφάσεων σχετικών με την εκπαίδευση των προσφύγων.

    Με την εν λόγω απόφαση, μεταξύ άλλων, θα ορίζεται ο ρόλος του Συντονιστή Εκπαίδευσης Κέντρου Φιλοξενίας και οι αρμοδιότητες του, ενώ θα περιλαμβάνεται ειδική πρόσκληση προς εκπαιδευτικούς, κυρίως φιλόλογους και δασκάλους, για θέσεις που θα αφορούν στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας. Ο αριθμός των διαθέσιμων εκπαιδευτικών με τα ανάλογα προσόντα υπολογίζεται στους 250 ανάμεσα στους περίπου 90.000 που έχουν κάνει αίτηση για αναπληρωτές. Ωστόσο, από το υπουργείο εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολο να βρεθούν και οι 250 μέσα στους συνολικά 20.800 αναπληρωτές που θα προσληφθούν φέτος (καθώς θα έχουν λίγα μόρια λόγω έλλειψης προϋπηρεσίας) και γι' αυτό θα απευθύνουν ειδική πρόσκληση, με την οποία θα προκρίνονται τα ειδικά προσόντα.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τη διδασκαλία μητρικής γλώσσας ο αριθμός των διαθέσιμων εκπαιδευτικών «δεν είναι ικανός να καλύψει τις ανάγκες», και έτσι, το υπουργείο έχει ήδη απευθυνθεί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για αρωγή και παροχή εκπαιδευτικών.

    Σε δεύτερο χρόνο, κοντά στις 20 Σεπτεμβρίου, αναμένεται δεύτερη υπουργική απόφαση, με την οποία θα καθορίζεται το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στις δομές υποδοχής.

    «Κλειδί», πάντως, στην υλοποίηση του όλου προγράμματος είναι η χρηματοδότησή του. Μέχρι στιγμής, έχουν «ξεμπλοκάρει» 7 εκατομύρια ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, που αφορούν μεταξύ άλλων τα έξοδα κατασκευής των δομών υποδοχής, την επιμόρφωση των συντονιστών εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και τα σχολικά εγχειρίδια. Επιπλέον, 2,8 εκατομύρια ευρώ έχουν εξασφαλιστεί (από το σύνολο 9,5 εκατομυρίων σε ορίζοντα διετίας) μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, για τις μετακινήσεις των μαθητών και τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων.

    Όσον αφορά στον αριθμό των εν δυνάμει μαθητών-προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα, στο υπουργείο εκτιμούν ότι οι περίπου 9.000 μαθητές που έχουν καταγραφεί μέσω των προεγγραφών για άσυλο, είναι οι μισοί του συνόλου, κάτι που σημαίνει ότι το υπουργείο προχωρά το πρόγραμμα σε δομές υποδοχής σε σχολεία και camp, υπολογίζοντας περίπου 18.000 προσφυγόπουλα-μαθητές.

    [07] Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 25 Κούρδους "τρομοκράτες" στη βόρεια Συρία

    Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε 25 Κούρδους "τρομοκράτες" με τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε στη βόρεια Συρία, όπου έχει ξεκινήσει μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για την εκδίωξη κούρδων ανταρτών και μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

    Σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο στρατός ανέφερε πως 25 "τρομοκρατικά μέλη" του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στη Συρία σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Τζαραμπλούς και πως "έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να μην πληγεί ο άμαχος πληθυσμός".

    Εξάλλου, όπως αναφέρουν τουρκικά μμε, οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον επτά αντάρτες του PKK σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν σήμερα στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Δύο τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν επίσης στις συγκρούσεις που ξέσπασαν όταν αντάρτες του PKK άνοιξαν πυρ εναντίον τούρκων στρατιωτών, μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

    [08] Η Ρωσία ήρε την απαγόρευση στις ναυλωμένες πτήσεις προς την Τουρκία

    Η Ρωσία ήρε σήμερα την απαγόρευση που είχε επιβάλει στις ναυλωμένες πτήσεις προς την Τουρκία, ανέφερε στην ιστοσελίδα της η κυβέρνηση.

    Η Ρωσία είχε απαγορεύσει τις ναυλωμένες πτήσεις προς την Τουρκία, που ήταν ένας δημοφιλής προορισμός των Ρώσων για τις διακοπές τους, μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τον τουρκικό στρατό τον περασμένο Νοέμβριο.

    [09] Τη λύπη του για την κατάσταση στη Συρία εξέφρασε ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης

    Τη λύπη του για τη δεινή κατάσταση που επικρατεί στην Συρία, εξέφρασε ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «ένα βαρέλι πετρέλαιο φαίνεται ότι είναι για πολλούς πιο ακριβό από έναν άνθρωπο». Ο Πατριάρχης Ιωάννης, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, είπε ότι η κατάσταση είναι πολύ συγκεχυμένη στη Συρία, όπου βρίσκονται, κατά την έκφραση του «και οι μικροί και οι μεγάλοι του κόσμου».

    Τα δεινά του πολέμου, πρόσθεσε, τα υφίστανται όλοι οι Σύροι-μουσουλμάνοι και χριστιανοί- τονίζοντας ότι παρά τις δύσκολες μέρες οι χριστιανοί στο Πατριαρχείο Αντιοχείας είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στη χώρα τους.

    Ο Πατριάρχης Αντιοχείας λειτούργησε σήμερα στον 'Αγιο Νικόλαο Στέγης και επισκέφθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο κατασκήνωση, στην οποία φιλοξενούνται παιδιά προερχόμενα από τις τέσσερις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής.

    Ο Κύπρου Χρυσόστομος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι με τη χάρη του Θεού ο χριστιανισμός της Μέσης Ανατολής θα επιβιώσει. "Θα έχουμε πάντοτε φωνή και θα ακούγετε μόνο η αλήθεια για το καλό και της Ορθοδοξίας μας, αλλά και όλου του κόσμου», πρόσθεσε ο κ. Χρυσόστομος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 August 2016 - 14:32:54 UTC