Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΝΔ για την επίθεση αγνώστων με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ έξω από το Πολυτεχνείο
  • [02] ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να συνεχίσει την εξαπάτηση των Ελλήνων
  • [03] Ν. Κοτζιάς: Πιστεύουμε ότι ο φίλος λαός της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη
  • [04] Χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα στην ατζέντα
  • [05] ΛΑ.Ε: Η Ελλάδα του Τσίπρα και των μνημονίων δεν έχει μέλλον
  • [06] Μπ. Καζνέβ: Ένας νόμος για το μπουρκίνι θα προκαλέσει "ανεπανόρθωτες εντάσεις"

  • [01] Η ΝΔ για την επίθεση αγνώστων με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ έξω από το Πολυτεχνείο

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή την επίθεση αγνώστων με μολότοφ, τα ξημερώματα, σε διμοιρία των ΜΑΤ έξω από το Πολυτεχνείο.

    Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ αναφέρει πως «οι γνωστοί ? άγνωστοι, εκμεταλλευόμενοι την πολιτική ανοχής που υπαγορεύει η κυβέρνηση, εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας άλλη μια επίθεση σε διμοιρία των Μ.Α.Τ. έξω από το Πολυτεχνείο και προκάλεσαν πολύωρη διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Πατησίων».

    Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνει: «ρωτούμε τον κατ? ευφημισμό υπουργό Προστασίας του Πολίτη εάν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της ιδεοληπτικής ανοχής στη βία και την ανομία».

    Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα θέσει ως προτεραιότητά της και θα αποκαταστήσει το σεβασμό του νόμου, της τάξης και της ασφάλειας των πολιτών».

    [02] ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να συνεχίσει την εξαπάτηση των Ελλήνων

    "Ο κ. Τσίπρας ματαιοπονεί. Δεν μπορεί να συνεχίσει την εξαπάτηση των Ελλήνων", αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σε σχόλιο του για τη σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού και προσθέτει: "Όλοι πια συνειδητοποιούν ότι με την Κυβέρνηση του τα πράγματα γίνονται κάθε μέρα χειρότερα στη χώρα.

    Ας σταματήσει τουλάχιστον να εξοργίζει τους Έλληνες μιλώντας για ανάπτυξη. Η ύφεση καλά κρατεί από μια Κυβέρνηση που είναι εχθρός των επενδύσεων. Είναι δε θράσος να μιλά για κοινωνική πολιτική. Την ώρα που κόβει συντάξεις και ΕΚΑΣ, που οι φόροι πνίγουν τα νοικοκυριά, που 40.000 παιδιά μη προνομιούχων πολιτών μένουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών".

    Στο σχόλιο αναφέρεται, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ τόσο για το χρέος όσο και για τα πρωτογενή πλεονάσματα "έχει λάβει θέση για το πώς μπορεί η χώρα να διαπραγματευτεί αξιοπιστά και αποτελεσματικά", υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση "δεν μπορεί να βγάλει έργο, να πετύχει στόχους". "Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο για τον τόπο και τον λαό", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [03] Ν. Κοτζιάς: Πιστεύουμε ότι ο φίλος λαός της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη

    Με μία συμβολική πρωτοβουλία για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, την επίσκεψή του με τον κ. Τσαβούσογλου στο σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Δίας και οδήγησε εκεί την Ευρώπη μετά την απαγωγή της από τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συνέδεσε τη στήριξη της Ελλάδας προς τη γειτονική χώρα. «Θεώρησα ότι είναι σωστό μιας και η συνάντησή μας έγινε στην Κρήτη να έρθουμε στο μέρος όπου γεννήθηκε ο Δίας και που έκανε τη μεγάλη απαγωγή της Ευρώπης, δείχνοντας το πώς εμείς πιστεύουμε ότι ο φίλος λαός της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη και μπορεί και πρέπει να έρθει στην ΕΕ εφόσον και όταν ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια».

    Ο κ. Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο σπήλαιο με τον Τούρκο ομόλογό του, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τα θέματα που συζήτησαν με τον κ. Τσαβούσογλου, τα οποία εκτός από τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, όπως είπε, ήταν οι εξελίξεις στην περιοχή, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και το προσφυγικό, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας όπως αυτές διαμορφώνονται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το οποίο πολλάκις η Ελλάδα έχει καταδικάσει.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών, είπε ότι αυτό δεν συζητήθηκε καθώς, όπως τόνισε, το υπουργείο Εξωτερικών έχει εξ αρχής αποσαφηνίσει ότι αυτό το ζήτημα θα λυθεί στα ελληνικά δικαστήρια με βάση το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη και εφόσον διευκρινιστεί αν και σε ποιο βαθμό αυτοί συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

    Απαντώντας σχετικά με τις προσφυγικές ροές και τον κίνδυνο κατάρρευσης της σχετικής συμφωνίας Τουρκίας- ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι, όπως ο ίδιος έχει κατανοήσει, «η Τουρκία θέλει να κρατήσει αυτή τη συμφωνία». «Αυτό που εκείνοι υπογραμμίζουν» σημείωσε «είναι ότι και η ΕΕ από την πλευρά της πρέπει να κρατήσει το δικό της τμήμα της συμφωνίας. Εμείς φροντίζουμε, όσο είναι δυνατόν, όλες οι πλευρές να ανταποκριθούν σε όσα έχουμε συμφωνήσει».

    Τέλος σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι είναι γνωστή η θέση του που έχει καταθέσει σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων. «Αναζητούμε μια λύση και θα επανέλθουμε σ? αυτό το θέμα» είπε εκφράζοντας την ελπίδα να έχει μία θετική κατάληξη, καταλήγοντας ότι «η διεθνής πολιτική χρειάζεται πάντα συμβιβασμούς, αλλά καλούς και όχι σάπιους».

    [04] Χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα στην ατζέντα

    Όλη η ατζέντα του προγράμματος και της διαπραγμάτευσης αναμένεται να τεθεί αύριο το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντηση του κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

    Σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο, στη συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα θα συζητηθούν θέματα που άπτονται τόσο της ολοκλήρωσης της υλοποίησης των 15 ορόσημων από την πρώτη αξιολόγηση- και κατ' επέκταση της εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ- όσο και της προετοιμασίας για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση (στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα εργασιακά).

    Σημαντικά ζητήματα για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση αποτελούν, επίσης, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά, όταν η Ελλάδα θα είναι εκτός προγράμματος. Ειδικά για το χρέος, αναμένονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με βάση την έκθεση αυτή, θα υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή εκ νέου του Ταμείου στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Πρωτογενή πλεονάσματα και χρέος είχαν, επίσης, τεθεί κατά την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Ελλάδα και τώρα θα συνεχιστεί η συζήτηση στις Βρυξέλλες.

    Παράλληλα, στη συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Με βάση τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% έως το 2019. Ενώ μεταξύ των ορόσημων- προαπαιτούμενων είναι και οι αλλαγές στον «νόμο Δένδια» για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι αύριο θα συνέλθει στις Βρυξέλλες και το Euro Working Group, με αντικείμενο την προετοιμασία της συνεδρίασης του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου. Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα αποφασιστεί και η ακριβής ημερομηνία της επανόδου στην Αθήνα των εκπροσώπων των θεσμών (περί τα μέσα Σεπτεμβρίου) για την αξιολόγηση των ορόσημων.

    [05] ΛΑ.Ε: Η Ελλάδα του Τσίπρα και των μνημονίων δεν έχει μέλλον

    "Ένας Τσίπρας παράκλητος του Ολάντ και δορυφόρος της Μέρκελ, δεν αποτολμά να εγείρει και να διεκδικήσει ούτε το θέμα του κατοχικού δανείου", αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στη Κυριακάτικη Real News, και συμπληρώνει : "Η Ελλάδα του Τσίπρα και των μνημονίων δεν έχει μέλλον. Μέλλον έχει μια Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Μια Ελλάδα με εθνικό νόμισμα, χωρίς λιτότητα, που θα εφαρμόζει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων.''

    [06] Μπ. Καζνέβ: Ένας νόμος για το μπουρκίνι θα προκαλέσει "ανεπανόρθωτες εντάσεις"

    Ένας νόμος με τον οποίο θα απαγορευόταν το να φορούν οι γυναίκες μπουρκίνι στην παραλία θα ήταν «αντισυνταγματικός, αναποτελεσματικός» και ενδεχομένως θα προκαλούσε «ανεπανόρθωτες εντάσεις», προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Croix.

    Αν και πολλές προσωπικότητες της Δεξιάς έχουν ταχθεί υπέρ ενός νόμου που θα επέβαλε την απαγόρευση του ισλαμικού αυτού μαγιό, που καλύπτει το σώμα της γυναίκας, η σοσιαλιστική κυβέρνηση «αρνείται να νομοθετήσει επί αυτού του ζητήματος καθώς ένας τέτοιος νόμος θα ήταν αντισυνταγματικός, αναποτελεσματικός και τέτοιας φύσης που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανταγωνισμούς και ανεπανόρθωτες εντάσεις» υπογράμμισε ο υπουργός.

    Την Παρασκευή το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, απεφάνθη υπέρ της αναστολής του μέτρου της απαγόρευσης του μπουρκίνι. Στην απόφαση αυτή επικαλείτο απευθυνόμενο στους δημάρχους της χώρας τον «σεβασμό των ελευθεριών που εγγυώνται οι νόμοι».

    Η διαμάχη ωστόσο, που έχει ξεσπάσει στην χώρα και προκαλεί τριγμούς και στα πολιτικά κόμματα, δεν αμβλύνθηκε έπειτα από αυτήν την απόφαση και πολλοί υποψήφιοι της Δεξιάς πραγματοποίησαν προεκλογικές συγκεντρώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου όπου θα πρέπει να επιλέξουν τον υποψήφιο της συντηρητικής παράταξης για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

    Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, υπεραμύνθηκε της απαγόρευσης του μπουρκίνι στο όνομα της προστασίας «του τρόπου ζωής των Γάλλων».

    Ο αντίπαλός του, ο πρώην πρωθυπουργός Αλάν Ζιπέ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αντιτίθεται σε έναν νόμο κατά του μπουρκίνι για λόγους «συγκυρίας».

    «Πού θα σταματήσει σήμερα αυτή η «φρενίτιδα που έχει καταβάλει τη γαλλική κοινωνία; Αύριο θα απαγορεύσουμε να φοράνε μακριά φούστα στο σχολείο;» είπε χαρακτηριστικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 August 2016 - 20:32:33 UTC