Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΔΝΤ είχε ζητήσει την αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, είπε ο Μανώλης Κοττάκης
  • [02] Ερώτηση του Μ. Βαρβιτσιώτη για την «υγειονομική βόμβα» στο Ελληνικό
  • [03] Λύση στο πρόβλημα των παιδικών σταθμών ζητά ο Στ. Θεοδωράκης
  • [04] ΣΥΡΙΖΑ: Μείζον πολιτικό ζήτημα η "σημερινή ομολογία του κ. Κύρτσου για τις παρεμβάσεις της Ν.Δ. στη Δικαιοσύνη"
  • [05] Την πλήρη στήριξη του Π. Μοσκοβισί έχει η θέση της Επιτροπής για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, ανέφερε ο Μ. Σχοινάς
  • [06] Ίδιος ή λιγότερος ΕΝΦΙΑ για τα δύο τρίτα των Ελλήνων
  • [07] Γ. Πάλλης: Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες θα ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά
  • [08] Σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Νεμέα

  • [01] Το ΔΝΤ είχε ζητήσει την αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, είπε ο Μανώλης Κοττάκης

    Στην πρώτη φάση αναθεώρησης του ελλείμματος, απόντος του κ. Γεωργίου (δεν είχε διοριστεί ακόμα στην ΕΛΣΤΑΤ), το ΔΝΤ με mail, το οποίο έστειλε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπομπ Τράα, ζήτησε να αναθεωρηθούν τα στατιστικά στοιχεία, ακόμα και αυτής της επιτροπής που είχε συγκροτήσει το υπουργείο Οικονομικών, μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9FM» ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, ο οποίος κάνει αυτή την αποκάλυψη σε άρθρο του στην εφημερίδα «Δημοκρατία».

    Για το θέμα, με τίτλο «ΤΑ MAILS της προδοσίας» και υπότιτλο «ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ EUROSTAT ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αλλοιώστε το έλλειμμα γρήγορα και με εχεμύθεια», ο κ. Κοττάκης είπε:

    «Δεν τους έφτανε δηλαδή, το πρώτο φούσκωμα του ελλείμματος, που είχε γίνει εκείνη την περίοδο, ήθελαν και άλλο. Και μάλιστα επικαλέστηκαν το καταστατικό τους και απείλησαν ότι αν δεν αναθεωρηθούν αυτά τα στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα δεν θα χρηματοδοτείτο από το ΔΝΤ. Στο σχετικό mail ο Τράα αναφέρει, ότι θα πρέπει το ζήτημα των στατιστικών στοιχείων ?να παρακαμφθεί γρήγορα και σιωπηρά?. Είναι ένα mail το οποίο δημοσιεύεται και στο βιβλίο του Μιχάλη Ιγνατίου. Αυτό έγινε στην πρώτη φάση. Στη δεύτερη φάση, ήταν που ήταν η Ελλάδα στον γκρεμό, κατά τη γνώμη μου η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της έριξε άλλη μια σπρωξιά μεγαλύτερη. Έβαλε μέσα στο έλλειμμα το 2009 και 17 ΔΕΚΟ. Πρέπει να σας πω ότι η αναιρετική έκθεση του Αρείου Πάγου αποκαλύπτει ότι δεν μετρήθηκαν μέσα στο έλλειμμα του 2009 τα πλεονάσματα 500 Νομικών Προσώπων».

    Με τις αποκαλύψεις αυτές και με άλλες που θα γίνουν μέσω της δικαστικής διερεύνησης, η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει και την αναθεώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την αναθεώρηση του χρέους.

    [02] Ερώτηση του Μ. Βαρβιτσιώτη για την «υγειονομική βόμβα» στο Ελληνικό

    Τους υγειονομικούς κινδύνους, για όλη την Αττική, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει ότι παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, τόσο του αρμόδιου υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και άλλων επίσημων φορέων της κυβέρνησης, για άμεση εκκένωση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού μέχρι τις 20 Ιουνίου, το οποίο εδώ και ένα χρόνο έχει μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών» για χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, δεν έχει αλλάξει τα παραμικρό. «Αντιθέτως, η κατάσταση βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη και οι υγειονομικοί κίνδυνοι που αναπτύσσονται ταχύτατα στην περιοχή καθιστούν, πλέον, όμηρους της κυβερνητικής ανικανότητας όχι μόνο τους μετανάστες που στοιβάζονται άναρχα σε αυτόν, αλλά και όλους τους κατοίκους των όμορων δήμων», προσθέτει.

    Όπως υπογραμμίζει, μόλις προχθές αποκαλύφθηκε ότι ο υπόγειος χώρος της αίθουσας αναχωρήσεων του πρώην αεροδρομίου, επιφάνειας 5.500 τμ, έχει κατακλειστεί από αποχετευτικά λύματα και μολυσμένα ύδατα, με ύψος που υπερβαίνει τους 40 πόντους, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μία «υγειονομική βόμβα» απροσδιόριστων.

    Μάλιστα, προσθέτει ότι η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής, που έσπευσε στο σημείο για κατεπείγουσα αυτοψία, αναφέρει στην επίσημη έκθεσή της πως «όλα τα παραπάνω αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, της Ηπατίτιδας Α και άλλων νοσημάτων, και θα πρέπει το τεχνικό αυτό πρόβλημα να αποκατασταθεί-εξαλειφθεί άμεσα».

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβουν για την προστασία της δημόσιας υγείας κατοίκων και μεταναστών, καθώς και για το πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη εκκένωση του πρώην αεροδρομίου.

    [03] Λύση στο πρόβλημα των παιδικών σταθμών ζητά ο Στ. Θεοδωράκης

    Να βρεθεί λύση για τα χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός παιδικών σταθμών ζητά, με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

    Στην ερώτηση, την οποία υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ο κ. Θεοδωράκης σημειώνει ότι 36.769 παιδιά, σε σύνολο 121.569, τα οποία πληρούν τα κριτήρια, αποκλείονται από την πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς μέσω του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

    Όπως τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού, φέτος πάνω από το 30% των παιδιών, σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες ωφελουμένων, θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, αντίθετα από προηγούμενες χρονιές που το ποσοστό ήταν 24,2% για το 2015, 17,7% το 2014 και 16,4% το 2013.

    «Η αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού δεν είναι ανάλογη της αύξησης του αριθμού των οικογενειών που υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και της φοροεπιδρομής της κυβέρνησης στα εισοδήματα των νοικοκυριών», υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωράκης.

    [04] ΣΥΡΙΖΑ: Μείζον πολιτικό ζήτημα η "σημερινή ομολογία του κ. Κύρτσου για τις παρεμβάσεις της Ν.Δ. στη Δικαιοσύνη"

    «Τα όσα ομολόγησε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, περί άσκησης επιρροής του κόμματός του στη Δικαιοσύνη, δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση για τις δηλώσεις του κ. Κύρτσου.

    Στην ανακοίνωση του «σχετικά με τη σημερινή ομολογία του κ. Κύρτσου για τις παρεμβάσεις της Ν.Δ. στη Δικαιοσύνη» ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει επίσης, ότι «σε απάντησή του για την υπόθεση Γεωργίου, ο κ. Κύρτσος λέει ξεκάθαρα ότι η Δικαιοσύνη είναι αναξιόπιστη, παραδέχεται τις πολιτικές επιρροές της Ν.Δ. στο θεσμό, ενώ την ίδια στιγμή κατηγορεί τις δικαστικές αποφάσεις για συντεχνιακή λογική».

    «Αναμένουμε από τον επικεφαλής της ΝΔ, κ. Μητσοτάκη, να πάρει θέση για τις δηλώσεις του κ. Κύρτσου», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [05] Την πλήρη στήριξη του Π. Μοσκοβισί έχει η θέση της Επιτροπής για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, ανέφερε ο Μ. Σχοινάς

    Την πλήρη στήριξη του επιτρόπου Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, έχει η θέση της Επιτροπής για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, όπως ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

    «Η επιστολή της Επιτροπής ήταν πολύ σαφής», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, υπενθυμίζοντας ότι φέρει την υπογραφή τριών επιτρόπων (Π. Μοσκοβισί, Β. Ντομπρόβσκις και Μ. Τάισεν) και ως εκ τούτου το περιεχόμενό της δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ο ίδιος εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή έχει ήδη λάβει την απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα απασχολήσει και το Eurogroup του Σεπτεμβρίου.

    Στη συνέχεια, τόνισε ότι η Επιτροπή εδώ και καιρό υπογραμμίζει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης και πως μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η ανάγκη «αποπολιτικοποίησης της ελληνικής διοίκησης».

    «Η Επιτροπή, ως ζήτημα αρχής, δεν σχολιάζει εθνικές νομικές διαδικασίες», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, ωστόσο σημείωσε ότι η Κομισιόν ανησυχεί για τις αναφορές σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αμφισβητούν την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ.

    «Η Eurostat και η Επιτροπή είναι οι αρμόδιες αρχές», επεσήμανε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε ότι τόσο στην επιστολή, όσο και στις δηλώσεις της επιτρόπου Απασχόλησης, Μ. Τίσεν, την περασμένη Τετάρτη, υπογραμμίζεται ότι η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2015 είναι «υπεράνω κάθε αμφιβολίας».

    Καταλήγοντας, ο δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων και η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων είναι προς το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Ελλάδας.

    [06] Ίδιος ή λιγότερος ΕΝΦΙΑ για τα δύο τρίτα των Ελλήνων

    Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2016 και άρχισε σήμερα στο TAXIS η ανάρτηση των σημειωμάτων.

    Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο, "η πραγματική εικόνα αποδομεί και το τελευταίο ψήγμα φημολογίας που έχει καλλιεργηθεί έως τώρα".

    Τα (συνοπτικά) δεδομένα του φόρου (όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ) έχουν ως εξής:

    1. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φυσικών προσώπων, δηλαδή το 38,5% (2.463.586) θα πληρώσει για το 2016, λιγότερο ΕΝΦΙΑ από το 2015, ειδικά σε περιοχές με χαμηλές αξίες ακινήτων.

    2. Το 26% (1.667.901) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει το ίδιο με το 2015.

    3. Το 25% (1.573.281) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως 10,00 ευρώ.

    4. Το 6,7% (429.000) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ μέχρι 50,00 ευρώ.

    5. Το 4,25% των φυσικών προσώπων θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ.

    Συγκεκριμένα:

    -261.870 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον από 50- 1.000 ευρώ.

    -10.133 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον, πάνω από 1.000 ευρώ.

    6. Το 14% από τα 7.369.412 φυσικά πρόσωπα , δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ διότι οι εκκαθαρίσεις τους είναι κάτω από 1 ευρώ.

    "Τα δεδομένα αυτά τεκμηριώνουν τις προσπάθειες που έγιναν, για την όσο το δυνατό πιο δίκαιη και αναλογική κατανομή του φόρου, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης 2,65 δις που προέβλεπε ο Ν.4336/2015 νόμος ο οποίος υπερψηφίστηκε από 221 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου", καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

    [07] Γ. Πάλλης: Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες θα ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά

    Συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης βορείου Αιγαίου, Αριστείδη Καλάργαρη, είχε ο βουλευτής του νομού Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, από τον οποίο ενημερώθηκε σχετικά με τις προετοιμασίες που έχουν γίνει για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

    «Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια» δήλωσε ο κ. Πάλλης μετά τη συνάντηση.

    «Ήδη τα βιβλία έχουν πάει σε όλα τα σχολεία, ενώ το επόμενο βήμα είναι την ημέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία να μην υπάρχει δηλαδή ούτε μια έλλειψη σε δάσκαλους και καθηγητές, κάτι που όλα δείχνουν ότι θα γίνει πραγματικότητα. Αν και αυτό ακούγεται αυτονόητο, θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει μετά από δεκαετίες!» σημείωσε.

    Ο κ. Καλάργαρης ενημέρωσε το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι φέτος, για πρώτη χρονιά μετά από οκτώ χρόνια από την κατάργηση τους, δημιουργούνται νέα τμήματα ένταξης σε σχολεία του νομού Λέσβου, ενώ ο αριθμός των νηπιαγωγείων που θα λειτουργήσουν θα είναι ο ίδιος με τον περσινό. Επιπλέον στην Λήμνο, θα λειτουργήσει για πρώτη φορά φέτος εσπερινό γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις.

    [08] Σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Νεμέα

    Ενισχύθηκαν πριν από λίγη ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην περιοχή Κούτσι Νεμέας.

    Σημειώνεται ότι από τη φωτιά δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, όπως τόνισε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Αυτή την ώρα δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή, 45 πυροσβέστες με 20 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 16 ατόμων, 3 ιδιωτικά βυτιοφόρα, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

    Παράλληλα, τέθηκε πλέον υπό έλεγχο η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε εγκαταλελειμμένο κτίριο επί της οδού Νεοφύτου Μεταξά, στην Αθήνα. Στο σημείο επιχειρούν τώρα 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 August 2016 - 12:32:53 UTC