Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρετανία: Η Τ. Μέι θα συζητήσει για το Brexit με το υπουργικό της συμβούλιο
  • [02] Ιταλία: Σχεδόν 3.000 μετανάστες διασώθηκαν, καθώς οι αφίξεις έχουν αυξηθεί
  • [03] Ομαλά εξελίσσεται η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών
  • [04] Ομαλά εξελίσσεται η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών
  • [05] Φιλιππίνες: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί του «πολέμου κατά των ναρκωτικών»

  • [01] Βρετανία: Η Τ. Μέι θα συζητήσει για το Brexit με το υπουργικό της συμβούλιο

    Έπειτα από ένα καλοκαίρι πολιτικών σεισμών τους οποίους ακολούθησαν μερικές εβδομάδες ηρεμίας και διακοπών, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συναντάται σήμερα με το υπουργικό της συμβούλιο, για να εξεταστεί το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Θα είναι η πρώτη φορά που η Μέι, που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον εξαιτίας της ψήφου υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, θα συναντήσει τους υπουργούς της αφότου τους ζήτησε να αξιοποιήσουν τις διακοπές τους για να σκεφτούν και να προτείνουν ιδέες για το πώς η χώρα θα διαμορφώσει τη σχέση της με την ΕΕ μετά το διαζύγιο.

    Για πολλούς στην ΕΕ, η κατάσταση δεν βρίσκεται στο πριν. Παρότι έδωσαν χρόνο στη Μέι για να διαμορφώσει τις διαπραγματευτικές της θέσεις προτού κηρυχθεί επίσημα η έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης, αδημονούν το Λονδίνο να αρχίσει τις συνομιλίες και να τερματίσει την αβεβαιότητα, η οποία όπως τονίζουν πλήττει τις επενδύσεις.

    Η Μέι είχε αναθέσει «σε όλους τους υπουργούς να εντοπίσουν τις ευκαιρίες στους τομείς αρμοδιότητάς τους» κατά τη διάρκεια των διακοπών, υπενθύμισε μια κυβερνητική εκπρόσωπος, και σήμερα «η νέα ομάδα θα της παρουσιάσει τις προτάσεις της και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης».

    «Όταν η πρωθυπουργός λαμβάνει μια απόφαση περιμένει από το υπουργικό της συμβούλιο να την εφαρμόσει», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

    Η Μέι έχει πει ότι δεν θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας ? το οποίο προβλέπει την αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την ΕΕ ? πριν εξασφαλίσει ότι θα είναι σε θέση να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη Βρετανία.

    Η πρώην υπουργός Εσωτερικών, την οποία ένας συνεργάτης του Κάμερον χαρακτήριζε «ανυπότακτη», θα ζητήσει την άποψη του κοινοβουλίου, παρότι τυπικά δεν χρειάζεται την έγκρισή του.

    Συνεργάτες της ξεκαθαρίζουν ότι οι αποφάσεις της δεν θα επηρεαστούν από τις συνεχιζόμενες διαστάσεις των απόψεων εντός της κυβέρνησής της, που όπως και το Συντηρητικό Κόμμα γενικά διχάζεται για το εάν η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά για να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της και της μετανάστευσης, ή να αναζητήσει συμβιβαστική λύση.

    [02] Ιταλία: Σχεδόν 3.000 μετανάστες διασώθηκαν, καθώς οι αφίξεις έχουν αυξηθεί

    Σχεδόν 3.000 μετανάστες διασώθηκαν ανοικτά της Σικελίας σε 30 διαφορετικές αποστολές χθες, ανακοίνωσε το ιταλικό Λιμενικό Σώμα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που υποδέχθηκε η Ιταλία μέσα σε δύο ημέρες στους 10.000 και σηματοδοτεί μια απότομη αύξηση των αφίξεων.

    Οι μετανάστες είχαν στοιβαχτεί σε δεκάδες πλεούμενα, πολλά λαστιχένια, που είναι επικίνδυνα ασταθή στην ανοιχτή θάλασσα. Δεν έχουν ακόμη δοθεί στοιχεία για τις υπηκοότητες των ανθρώπων που διασώθηκαν χθες.

    Στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή ανέφεραν ότι περίπου 105.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης το 2016, πολλοί από τους οποίους απέπλευσαν από τη Λιβύη. Εκτιμάται ότι 2.726 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέθαναν το ίδιο διάστημα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.

    Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες αυτή την εβδομάδα σήμαναν μεγάλη αύξηση των αναχωρήσεων πλεούμενων. Πάνω από 1.100 μετανάστες διασώθηκαν την Κυριακή και σχεδόν 6.500 τη Δευτέρα, ημέρα που καταγράφηκε αν όχι η μεγαλύτερη μια από τις μεγαλύτερες εισροές μεταναστών μέσα σε μια ημέρα στην Ευρώπη.

    Η Ιταλία είναι μια από τις χώρες στην πρώτη γραμμή της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών την οποία αντιμετωπίζει η ΕΕ τα τελευταία τρία χρόνια. Πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν καταφέρει να φθάσουν στο ιταλικό έδαφος από τις αρχές του 2014 στην προσπάθειά τους να σωθούν από τη βία, τους πολέμους και τη φτώχεια.

    Το πλοίο Dignity 1 των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) συμμετείχε ? μαζί με πλοία του ιταλικού Λιμενικού Σώματος, του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, της ναυτικής επιχείρησης Σοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του FRONTEX και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων ? στις επιχειρήσεις διάσωσηςΒ· τα ξημερώματα επενέβη για να σωθούν άνθρωποι από ένα αλιευτικό «που είχε επιβιβάσει πάνω από 650 ανθρώπους», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου, ένας συντονιστής της ΜΚΟ.

    Εικόνες που τράβηξε ένας δημοσιογράφους που επέβαινε σε πλοίο μιας άλλης ΜΚΟ που συμμετείχε στην επιχείρηση, της Proactiva Open Arms, κατέγραψε τον πανικό των μεταναστών, πολλοί από τους οποίους έπεσαν στο νερό για να φθάσουν στα σωστικά πλοία.

    [03] Ομαλά εξελίσσεται η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών

    Ομαλά συνεχίζεται η διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Καλλιθέα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ -ΜΠΕ. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τις «πληροφορίες» που κυκλοφορούν διάφοροι και τονίζουν ότι ουδείς έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι στιγμής.

    Από νωρίς το πρωί, οι εκπρόσωποι των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων που διεκδικούν τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες βρίσκονται «κλειδωμένοι» στα ειδικά διαμορφωμένα γραφεία τους στη ΓΓΕΕ, ενώ τους έχουν αφαιρεθεί προσωπικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα για να μην υπάρξει ο κίνδυνος καμίας διαρροής.

    Οι περισσότεροι έφθασαν στη ΓΓΕΕ με βαλίτσες με τα προσωπικά τους είδη, ακόμα και υπνόσακους καθώς η διαδικασία αναμένεται να τραβήξει σε πέρας, ενώ υπενθυμίζεται ότι κανένας δεν θα εξέλθει των γραφείων της ΓΓΕΕ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να έχουν δημοπρατηθεί και οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

    Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός διασφαλίζει ότι θα μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο

    «Για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου σε έναν διαγωνισμό πρέπει να αποτραπεί η ροή πληροφοριών μεταξύ των διαγωνιζομένων. Αυτήν την πρόνοια είχαμε και γι' αυτό σχεδιάσαμε τον διαγωνισμό με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

    Ο κ. Παππάς ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται αναφορικά με τα δρακόντεια μέτρα της δημοπρασίας υπογράμμισε ότι η σημερινή διαδικασία βρίσκεται σε αντιπαραβολή και σε αντίθεση με τον διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο- με τον οποίο δόθηκε σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή για 15 χρόνια όλο το ψηφιακό φάσμα- όταν οι συμμετέχοντες λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί, εκείνον τον καιρό, είχαν τη δυνατότητα, όχι μόνο να ανταλλάξουν πληροφορίες, αλλά είχαν και τον χρόνο να συνασπιστούν σε ένα επιχειρηματικό σχήμα. «Σε αντίθεση με τις τακτικές αυτές, ο σημερινός διαγωνισμός, κατ' εφαρμογή του Συντάγματος, διασφαλίζει ακριβώς ότι θα μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο και ότι θα είναι καθαροί οι όροι», σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν αναγνωρίζει τον διαγωνισμό, ο υπουργός Επικρατείας τνισε ότι «η ΝΔ οφείλει να αλλάξει αυτήν τη θέση σήμερα».

    «Είναι νομίζω προσβολή στη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη και οφείλει σήμερα να βγει και να διατυπώσει τη θέση ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο διαγωνισμός αυτός είναι ο διαγωνισμός, ο οποίος για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα απονείμει νόμιμες άδειες και η ταύτιση της ΝΔ με ορισμένα πάρα πολύ συγκεκριμένα και ιδιαίτερα συμφέροντα είναι, νομίζω, ένα πάρα πολύ αρνητικό γεγονός».

    [04] Ομαλά εξελίσσεται η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών

    Ομαλά συνεχίζεται η διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Καλλιθέα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ -ΜΠΕ. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τις «πληροφορίες» που κυκλοφορούν διάφοροι και τονίζουν ότι ουδείς έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι στιγμής.

    Από νωρίς το πρωί, οι εκπρόσωποι των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων που διεκδικούν τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες βρίσκονται «κλειδωμένοι» στα ειδικά διαμορφωμένα γραφεία τους στη ΓΓΕΕ, ενώ τους έχουν αφαιρεθεί προσωπικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα για να μην υπάρξει ο κίνδυνος καμίας διαρροής.

    Οι περισσότεροι έφθασαν στη ΓΓΕΕ με βαλίτσες με τα προσωπικά τους είδη, ακόμα και υπνόσακους καθώς η διαδικασία αναμένεται να τραβήξει σε πέρας, ενώ υπενθυμίζεται ότι κανένας δεν θα εξέλθει των γραφείων της ΓΓΕΕ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να έχουν δημοπρατηθεί και οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

    Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός διασφαλίζει ότι θα μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο

    «Για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου σε έναν διαγωνισμό πρέπει να αποτραπεί η ροή πληροφοριών μεταξύ των διαγωνιζομένων. Αυτήν την πρόνοια είχαμε και γι' αυτό σχεδιάσαμε τον διαγωνισμό με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

    Ο κ. Παππάς ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται αναφορικά με τα δρακόντεια μέτρα της δημοπρασίας υπογράμμισε ότι η σημερινή διαδικασία βρίσκεται σε αντιπαραβολή και σε αντίθεση με τον διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο- με τον οποίο δόθηκε σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή για 15 χρόνια όλο το ψηφιακό φάσμα- όταν οι συμμετέχοντες λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί, εκείνον τον καιρό, είχαν τη δυνατότητα, όχι μόνο να ανταλλάξουν πληροφορίες, αλλά είχαν και τον χρόνο να συνασπιστούν σε ένα επιχειρηματικό σχήμα. «Σε αντίθεση με τις τακτικές αυτές, ο σημερινός διαγωνισμός, κατ' εφαρμογή του Συντάγματος, διασφαλίζει ακριβώς ότι θα μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο και ότι θα είναι καθαροί οι όροι», σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν αναγνωρίζει τον διαγωνισμό, ο υπουργός Επικρατείας τνισε ότι «η ΝΔ οφείλει να αλλάξει αυτήν τη θέση σήμερα».

    «Είναι νομίζω προσβολή στη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη και οφείλει σήμερα να βγει και να διατυπώσει τη θέση ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο διαγωνισμός αυτός είναι ο διαγωνισμός, ο οποίος για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα απονείμει νόμιμες άδειες και η ταύτιση της ΝΔ με ορισμένα πάρα πολύ συγκεκριμένα και ιδιαίτερα συμφέροντα είναι, νομίζω, ένα πάρα πολύ αρνητικό γεγονός».

    [05] Φιλιππίνες: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί του «πολέμου κατά των ναρκωτικών»

    Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με την εμπορία ναρκωτικών στις Φιλιππίνες αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε πριν από δύο μήνες υποσχόμενος να εξαλείψει το λαθρεμπόριο ξεπέρασε τους 2.000, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Η εκστρατεία του Ντουτέρτε έχει την υποστήριξη των ψηφοφόρων, όμως το κύμα βίας μετά την εκλογική του νίκη έχει θορυβήσει οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ώθησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, έναν από τους πιο στενούς συμμάχους των Φιλιππίνων, να εκφράσει δημόσια την ανησυχία της.

    Καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων για να εξηγηθεί ο πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών, η αστυνομία των Φιλιππίνων γνωστοποίησε ότι σχεδόν 900 πρόσωπα που φέρονται να ήταν έμποροι ή χρήστες ναρκωτικών σκοτώθηκαν σε αστυνομικές επιχειρήσεις από την 1η Ιουλίου ως την 20ή Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι έχαναν τη ζωή τους κατά μέσον όρο 20 άνθρωποι την ημέρα.

    Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία ανέφερε πως άλλοι 1.100 θάνατοι που συνδέονται με την εμπορία ναρκωτικών και δεν σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που διεξήγαγε ερευνώνται. Ο αριθμός αυτών των θανάτων δεν επικαιροποιήθηκε χθες, αλλά με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το σύνολο ανήλθε σε τουλάχιστον 2.000.

    Ο Ντουτέρτε κέρδισε τις εκλογές στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας τον Μάιο υποσχόμενος να εξαλείψει τις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

    Δύο ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών απηύθυναν έκκληση πρόσφατα στην Μανίλα να σταματήσει τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του προέδρου των Φιλιππίνων: ο Ντουτέρτε απείλησε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από τον ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του πάντως αργότερα υποβάθμισε τις δηλώσεις αυτές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 31 August 2016 - 4:32:40 UTC