Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη για τηλεοπτικές άδειες: Εγγυημένοι όροι πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας
  • [02] ΚΚΕ: Tα κανάλια θα συνεχίσουν να είναι στην ιδιοκτησία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων
  • [03] Κυρ. Μητσοτάκης: Δεσμευόμαστε για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί
  • [04] Στο "μικροσκόπιο" Τσακαλώτου - Νουί το τραπεζικό σύστημα και τα "κόκκινα δάνεια"
  • [05] Σταθερό στο 23,5% παρέμεινε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Μάιο σύμφωνα με τη Eurostat
  • [06] Γ. Αμανατίδης: Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα, για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του
  • [07] Εντοπίστηκε ακυβέρνητο σκάφος που έπλεε δυτικά των Παξών - Σώοι οι 29 επιβαίνοντες
  • [08] Μόσχα: Ο εκπρόσωπος της ISIS σκοτώθηκε σε ρωσική αεροπορική επιδρομή
  • [09] «Trace the face»: Αναζητώντας ανθρώπους που χάθηκαν κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών
  • [10] Ιταλία: Nέα σεισμική δόνηση έντασης 3,8 βαθμών στην περιφέρεια της Περούτζια
  • [11] Αλ. Τσίπρας: Στολίδι του αστικού ιστού το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

  • [01] Ο. Γεροβασίλη για τηλεοπτικές άδειες: Εγγυημένοι όροι πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας

    «Δεν έχουμε εικόνα τι συμβαίνει μέσα στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας. Απ'ότι φαίνεται εξελίσσεται μια ομαλή διαδικασία, με τους κανόνες οι οποίοι ήδη είχαν προαναγγελθεί, ήταν γνωστοί σε όλους. Νομίζω ότι έχουμε μια ομαλή διαδικασία» δήλωσε για την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

    Ερωτηθείσα αν έχει ενημέρωση για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, είπε ότι «δυστυχώς οι κανόνες αυτού του διαγωνισμού είναι τέτοιοι, ώστε να μην έχουμε καμιάς μορφής ενημέρωση από το τι συμβαίνει και σε ποια φάση του διαγωνισμού βρισκόμαστε».

    Κληθείσα να σχολιάσει τις καταγγελίες για παρατυπίες, έστω και την τελευταία στιγμή, σε σχέση και με τις εγγυητικές επιστολές που έχουν γίνει σχετικά με τον διαγωνισμό, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «είναι μια εξαιρετικά προσεγμένη διαδικασία, επειδή όλοι ήξεραν πόσο λεπτό είναι κάθε σημείο αυτής της διαδικασίας. Έτσι έχουν εξασφαλιστεί και υπάρχουν εγγυημένοι όροι, πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας, της διαδικασίας».

    «Προφανώς ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ή και άλλοι, για δικούς τους λόγους, να είχαν λόγους να προσφεύγουν, ωστόσο είμαι βέβαιη ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα» πρόσθεσε.

    Ως προς το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση του κ. Καλογρίτσα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η κ. Γεροβασίλη είπε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτα. Ο κάθε πολιτικός φορέας, ο κάθε βουλευτής, μπορεί να έχει τις δικές του απόψεις, εδώ είμαστε, όλα διαφανώς, όλα στην συζήτηση».

    [02] ΚΚΕ: Tα κανάλια θα συνεχίσουν να είναι στην ιδιοκτησία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

    «Ο "λευκός καπνός", που αναμένεται από τον διαγωνισμό, δεν πρόκειται να εξασφαλίσει ούτε το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, ούτε τα δικαιώματα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, γιατί τα κανάλια θα συνεχίσουν να είναι στην ιδιοκτησία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Όλα όσα λέγονται περί πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι παραμύθια. Ξαναμοίρασμα της πίτας γίνεται και πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων έχουμε» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

    [03] Κυρ. Μητσοτάκης: Δεσμευόμαστε για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

    Τη δέσμευσή του για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος την Νεμέα, την οποία χαρακτήρισε «ναυαρχίδα» της ελληνικής οινοποιίας.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την επίσκεψή του σε βιολογικό αμπελώνα κοντά στο χωριό Κούτσι δήλωσε ότι «ο τρύγος είναι συνυφασμένος με την ιστορία αυτού του ευλογημένου τόπου. Επισκέπτομαι σήμερα τη Νεμέα για να τονίσω την έμφαση που θέλει να δώσει η ΝΔ στην ποιοτική πρωτογενή παραγωγή».

    Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε ότι «το κρασί είναι ένα προϊόν στο οποίο η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, πρέπει όμως αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα να υποστηρίζεται κι από τις κατάλληλες δημόσιες πολιτικές. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένα τραγικό λάθος, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα και πρόσθεσε σημαντική γραφειοκρατία, ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς. Αποτελεί ρητή δέσμευση της ΝΔ ότι αυτός ο άδικος και αναποτελεσματικός φόρος θα καταργηθεί το συντομότερο δυνατό».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, συνοδευόμενος από το βουλευτή Χρήστο Δήμα, πρώην βουλευτές και στελέχη του κόμματος, συναντήθηκε το πρωί με αγρότες και κατοίκους σε καφενείο της Νεμέας και στη συνέχεια επισκέφθηκε διαδοχικά την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Νεμέας, όπου έδωσε τα συγχαρητήριά του για την προσπάθεια που κάνει η Ένωση για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των προϊόντων της. Δήλωσε δε στον πρόεδρο της Ένωσης ότι είναι χαρούμενος γιατί υπάρχει στροφή στην ποιότητα και την εξωστρέφεια. Παράλληλα σημείωσε ότι η ΝΔ θα στηρίξει τις προσπάθειες για καλύτερα ποιοτικά επώνυμα προϊόντα, που συσκευάζονται και απευθύνονται στο εξωτερικό.

    [04] Στο "μικροσκόπιο" Τσακαλώτου - Νουί το τραπεζικό σύστημα και τα "κόκκινα δάνεια"

    Η πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τα «κόκκινα δάνεια» θα αποτελέσουν το αντικείμενο συνάντησης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί (Dani?le Nouy), ανακοίνωσε πριν λίγο το υπουργείο Οικονομικών.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου 2016, στις 13.00 (τοπική ώρα) στη Φρανκφούρτη, στα γραφεία της ΕΚΤ.

    [05] Σταθερό στο 23,5% παρέμεινε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Μάιο σύμφωνα με τη Eurostat

    Σταθερό στο 23,5% παρέμεινε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Στην Ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28», η ανεργία παρέμεινε σταθερή τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, στο 10,1% και στο 8,6% αντίστοιχα. Συνολικά, τον Ιούλιο καταγράφονται 21,063 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 16,3 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη.

    Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (23,5% τον Μάιο) και την Ισπανία (19,6%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Μάλτα (3,9%), την Τσεχία και τη Γερμανία (4,2%).

    Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Μάιο διαμορφώθηκε στα 1,12 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 19,5% και στις γυναίκες στο 28,5%.

    [06] Γ. Αμανατίδης: Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα, για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του

    Την ανάγκη αναθεώρησης του υφιστάμενου νόμου που ρυθμίζει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας.

    «Η αναθεώρηση του υφιστάμενου Νόμου 4027/2011 που ρυθμίζει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, κρίθηκε απαραίτητη λόγω των πλείστων προβλημάτων που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του» τόνισε ο κ. Αμανατίδης και σημείωσε πως «ο κύριος λόγος είναι ότι το υφιστάμενο πλαίσιο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αποσπασμένων εκπαιδευτικών και το ουσιαστικό και έμπρακτο, σε πλείστες περιπτώσεις, ενδιαφέρον της ελληνικής ομογένειας».

    Σκιαγραφώντας την πρόθεση της κυβέρνησης με το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», ανέφερε ότι «σκοποί και στόχοι μας είναι η διατήρηση της ιδιαίτερης γλωσσικής και πολιτισμικής ταυτότητας του αποδήμου Έλληνα και διευκόλυνση της προσαρμογής του σ? ένα άλλο πολιτισμικό περιβάλλον, μέσω της αξιοποίησης των υφιστάμενων εκπαιδευτικών δομών της χώρας υποδοχής, όπως η αναγνώριση όλων των μορφών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού και η αντίστοιχη ενίσχυσή τους».

    [07] Εντοπίστηκε ακυβέρνητο σκάφος που έπλεε δυτικά των Παξών - Σώοι οι 29 επιβαίνοντες

    Εντοπίστηκε, μετά από πολύωρες έρευνες από τα λιμενικά σώματα των Ιονίων νήσων και της Ηγουμενίτσας, το ταχύπλοο σκάφος που έπλεε από νωρίς το πρωί ακυβέρνητο με παράτυπους μετανάστες.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο λιμενάρχης Κέρκυρας, Σπύρος Κοντομάρης, το ταχύπλοο σκάφος στο οποίο επέβαιναν 29 άτομα, μαζί με τον χειριστή, εντοπίστηκε 30 μίλα δυτικά των Παξών.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιβαίνοντες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο και είναι καλά στην υγεία τους, ενώ αναμένεται να μεταφερθούν στο Λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας.

    [08] Μόσχα: Ο εκπρόσωπος της ISIS σκοτώθηκε σε ρωσική αεροπορική επιδρομή

    Η αεροπορική επιδρομή κατά την οποία σκοτώθηκε ένα από τα σημαντικότερα ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους, ο εκπρόσωπος και υπαρχηγός της οργάνωσης Άμπου Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, πραγματοποιήθηκε από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας.

    Ο Αντνάνι ήταν μεταξύ των 40 μαχητών του ΙΚ που στοχοθετήθηκαν την Τρίτη από ένα βομβαρδιστικό Su-34 κοντά στο χωριό Μααρατάτ Ουμ Χος, στην επαρχία του Χαλεπιού. "Μεταξύ των τρομοκρατών που εξοντώθηκαν βρισκόταν, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από διάφορες πηγές, και ο πολέμαρχος Άμπου Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, γνωστός ως ο επίσημος εκπρόσωπος Τύπου της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος" σημειώνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

    [09] «Trace the face»: Αναζητώντας ανθρώπους που χάθηκαν κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών

    Συγγενείς που χάθηκαν κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών που οδηγούν προς την Ευρώπη έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν οι οικογένειες των αγνοουμένων,μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού «Trace the face».

    Η πλατφόρμα λειτουργεί από το 2013 και δίνει την ευκαιρία σε όποιον έχει χωριστεί από τους δικούς του, να δημοσιοποιήσει την αναζήτησή του ανεβάζοντας φωτογραφία του εαυτού του.

    Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, μέχρι σήμερα στην ιστοσελίδα έχουν δημοσιοποιήσει τις φωτογραφίες τους άνθρωποι, κυρίως από τη Δυτική Αφρική, τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και το Κέρας της Αφρικής, με την ελπίδα να βρουν κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο που αγνοείται.

    Η Τζαμίλα Μοχαμέντι, από το Αφγανιστάν, έχασε τα δίδυμα παιδιά της στα σύνορα Ιράν-Τουρκίας. Όταν επισκέφθηκε τα γραφεία της Διεύθυνσης Αναζητήσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού φαινόταν να έχει χάσει κάθε ελπίδα. Οι άνθρωποι της Διεύθυνσης Αναζητήσεων ανέβασαν μια φωτογραφία της στο «Trace the Face» παρέχοντάς της πρόσβαση στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αναζητήσεων του Ερυθρού Σταυρού. Το ένα από τα δύο αναζητούμενα παιδιά της, που και εκείνο έψαχνε τη μητέρα και τον αδελφό του εντοπίστηκε στην Αυστρία και μητέρα και γιος μίλησαν τηλεφωνικά. Ωστόσο, ο αγώνας της Τζαμίλα συνεχίζεται, αφού το άλλο παιδί της εξακολουθεί να αγνοείται.

    [10] Ιταλία: Nέα σεισμική δόνηση έντασης 3,8 βαθμών στην περιφέρεια της Περούτζια

    Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 βαθμών σημειώθηκε στις 13:26 ώρα Ιταλίας στην περιφέρεια της Περούτζια. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν ανάμεσα στις κωμοπόλεις Νόρτσια και Καστελούτσιο. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ούτε τραυματίες, αλλά η ανησυχία είναι εμφανής στους κατοίκους των περιοχών μετά τον φονικό σεισμό της 24ης Αυγούστου.

    Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού αυτού, που έπληξε πριν από μια εβδομάδα την κεντρική Ιταλία, έφτασε τους 294 νεκρούς. Πριν απο λίγο υπέκυψε στα τραύματά του ένας 23χρονος ο οποίος είχε παραμείνει για πολλές ώρες κάτω από τα ερείπια στο Αματρίτσε και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της πόλης Πεσκάρα.

    Οι άστεγοι ξεπερνούν τους 2.600 και ο δήμαρχος του Αματρίτσε Σέρτζιο Πιρότσι δεσμεύθηκε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει οικοδομηθεί ένα «προσωρινό Αματρίτσε» δίπλα στο γκρεμισμένο χωριό, με σπίτια, καταστήματα, ένα θέατρο και έναν παιδότοπο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica όμως, ο δήμαρχος του χωριού φέρεται να μην ζήτησε την αναγκαία αντισεισμική θωράκιση του σχολείου του Αματρίτσε, ενώ στη φάση αυτή οι εισαγγελείς του Ριέτι και του 'Ασκολι Πιτσένο «περνούν από μικροσκόπιο», 21 κρατικές εργολαβίες για την ανακαίνιση και την αντισεισμική στήριξη δημοσίων κτηρίων.

    [11] Αλ. Τσίπρας: Στολίδι του αστικού ιστού το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Πολύ σημαντική παρακαταθήκη για τις τέχνες, την εκπαίδευση και το περιβάλλον, ένα στολίδι του αστικού ιστού, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έργο συνολικού κόστους 600 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώνεται και θα παραδοθεί ως δωρεά στο ελληνικό Δημόσιο στο τέλος του χρόνου.

    Κατά τη διάρκεια της 65ης Συνεδρίασης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και προσωπικά τον πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο, «για την προσπάθειά τους να γίνει πραγματικότητα αυτό το σπουδαίο όραμα». «Για μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «είναι ένα στοίχημα αυτό, να αποδείξουμε ότι το ελληνικό Δημόσιο μπορεί, με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, να διαχειριστεί έναν τόσο πολύ σημαντικό πολυχώρο». «Είναι ένα στοίχημα, το οποίο, ήδη, έχουμε αρχίσει να το κερδίζουμε, γιατί έγκαιρα έχουμε κινηθεί για να είναι όλα έτοιμα, τόσο τη μέρα που θα διατεθούν όλοι οι χώροι στο κοινό, όσο, όμως, και για το άμεσο μέλλον, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις αυτών των χώρων», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι περνάμε σε ένα διαφορετικό επίπεδο και το αξίζει η χώρα, παρά τις δυσκολίες που περνάμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την μεγάλη αποδοχή που έχει ήδη το έργο, από τους πολίτες.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που θα έχει το Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας, καθώς θα περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, με συνεπαγόμενη αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας τους. Επίσης επισήμανε ότι έχει εξασφαλιστεί ήδη η χρηματοδότηση για το πρώτο έτος της λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού, καθώς και έκτακτη χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του. Αναφέρθηκε επίσης στον χώρο πρασίνου και αναψυχής του Κέντρου, που ήδη έχει παραδοθεί στο κοινό, και τον ρόλο του στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του παραλιακού μετώπου, σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης που ήδη προγραμματίζονται.

    Στη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου παρέστησαν, επίσης, οι αρμόδιοι υπουργοί, Παιδείας, Νίκος Φίλης, Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Ακόμη, παρέστησαν εκπρόσωποι του ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο.

    «Πολύ σημαντική παρακαταθήκη»

    Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον συμβολισμό της σημερινής συνεδρίασης, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση «ενός πάρα πολύ σημαντικού έργου, που, ήδη, έχει αρχίσει να το χαίρεται ο αθηναϊκός λαός», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «πολύ σημαντική παρακαταθήκη, που αφορά τον πολιτισμό και την παιδεία, αλλά και το περιβάλλον, το παραλιακό μέτωπο, τα νότια προάστεια». Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την καλή συνεργασία που έχει το ελληνικό Δημόσιο με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχοςν «που έκανε αυτήν την πολύ σημαντική προσφορά», και συμπλήρωσε πως η καλή συνεργασία ήταν διαχρονική όλο το διάστημα κατασκευής του έργου και με διαφορετικές κυβερνήσεις.

    Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «η συνεισφορά και η παρακαταθήκη αυτού του μεγάλου έργου, ενός οράματος που ολοκληρώνεται» δεν αφορά μόνο στα οικονομικά οφέλη αλλά και σε αυτά που θα προκύψουν για τις τέχνες, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, «ένα στολίδι μέσα στον αστικό ιστό». Υπενθύμισε ότι προ μηνός είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον αρχιτέκτονα του έργου, αλλά και να ξεναγηθεί τον περασμένο Φλεβάρη και στο εσωτερικό της Λυρικής Σκηνής και της Βιβλιοθήκης και σε όλους τους χώρους. «Νομίζω ότι περνάμε σε ένα διαφορετικό επίπεδο και το αξίζει η χώρα, παρά τις δυσκολίες που περνάμε», σημείωσε. Ευχαρίστησε το Ίδρυμα αλλά και προσωπικά τον Ανδρέα Δρακόπουλο «για την προσπάθειά τους να γίνει πραγματικότητα αυτό το σπουδαίο όραμα». «Για μας είναι ένα στοίχημα αυτό, να αποδείξουμε ότι το ελληνικό Δημόσιο μπορεί με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο να διαχειριστεί έναν τόσο πολύ σημαντικό πολυχώρο», υπογράμμισε, για να προσθέσει: «Είναι ένα στοίχημα, το οποίο, ήδη, έχουμε αρχίσει να το κερδίζουμε, γιατί έγκαιρα έχουμε κινηθεί για να είναι όλα έτοιμα, τόσο τη μέρα που θα διατεθούν όλοι οι χώροι στο κοινό, όσο, όμως, και για το άμεσο μέλλον, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις αυτών των χώρων». «Ήδη, για το πρώτο έτος λειτουργίας έχουμε φροντίσει να διατεθούν 23,5 εκατ. για τον οργανισμό, την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική και πέραν αυτών έχουμε προβλέψει, με τη συνδρομή του υπουργού Οικονομικών, ενός πόσου λίγο πάνω από τα 3 εκατ. ως έκτακτη χρηματοδότηση για το πρώτο διάστημα λειτουργίας».

    Η Εθνική Βιβλιοθήκη

    Αναφορικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η μετεγκατάσταση στους χώρους του Ιδρύματος σηματοδοτεί νέα εποχή για τις λειτουργίες της. «Έχουμε φροντίσει να ευθυγραμμιστούμε με τις ανάγκες για το ανθρώπινο δυναμικό», τόνισε, εξηγώντας ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη είχε φτάσει να λειτουργεί με 40 έως 44 εργαζόμενους και ότι στόχος είναι τη μέρα που θα ανοίξει τις πόρτες της στους πολίτες να αριθμεί τα 187 άτομα προσωπικό. «Στόχος μας», συνέχισε, «να συνδυάσουμε όλες τις λειτουργίες μίας κλασικής εθνικής βιοβλιοθήκης με αυτές μίας σύγχρονης, ψηφιακής βιβλιοθήκης». Επίσης, μίλησε για τους στόχους της ανάπτυξης συλλογής έως και 70.000 τόμων για ανοικτή βιβλιοθήκη, ειδική μέριμνα για χειρόγραφα, ιστορικά αρχεία, δημιουργία εργαστηρίων συντήρησης και ψηφιοποίησης. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ακόμα μία ιδέα: Την αξιοποίηση του πολύτιμου αρχείου που υπάρχει στα υπόγεια της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή. Όπως είπε, από την πλευρά της ΓΓΕΕ υπάρχει πρόθεση να αποδοθεί όλο αυτό το αρχείο στην Εθνική Βιβλιοθήκη με τη δημιουργία κατάλληλου χώρου προσβάσιμου σε όλους τους πολίτες.

    Η Λυρική Σκηνή

    Σχετικά τη Λυρική Σκηνή, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολύ σημαντική τομή, σημειώνοντας ότι θα έχουμε διπλασιασμό του χώρου, θα έχουμε τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις, μία από τις πιο σύγχρονες σκηνές σε όλη την Ευρώπη, ενώ εστίασε στο υψηλότατο επίπεδο ακουστικής της Σκηνής, καθώς επίσης και στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τις δυνατότητες διαμόρφωσής της.

    Ο χώρος πρασίνου

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμβολή του χώρου πρασίνου και αναψυχής στη διαμορφώση της έννοιας του δημόσιου χώρου. Επεσήμανε ότι πρόκειται για χώρο 250 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, για έναν εξαιρετικό συνδυασμό ενός κτιρίου που δένει με το φυσικό περιβάλλον και το υδάτινο στοιχείο δίπλα στο παραλιακό μέτωπο. Σημείωσε ότι θα πρέπει να δουλέψουμε στοχευμένα, ώστε να συνδεθεί και με την προγραμματισμένη ανάπλαση του φαληρικού όρμου, μία ανάπλαση που έπρεπε να έχει γίνει, αλλά δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχασαν τη δυνατότητα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2014. «Εμείς έχουμε βάλει στόχο να εξασφαλίσουμε το κονδύλια έγκαιρα, ώστε να προχωρήσει η ανάπλαση και να συνδεθεί», τόνισε.

    Ακόμη, δήλωσε εντυπωσιασμένος που οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει αυτόν τον δημόσιο χώρο πριν καν ανοίξει τις πύλες του, για να υπογραμμίσει ότι το έργο ανήκει σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας και ηλικίας. «Μμε την πολιτική βούληση και την προσπάθεια όλων μας θα καταφέρουμε να απολαύσουμε όλοι μαζί ένα πολύ σημαντικό έργο», επεσήμανε.

    Ανδρέας Δρακόπουλος: «Το στοίχημα που έχουμε κερδίσει όλοι είναι ότι έγινε μία κοινή προσπάθεια που ήταν καταπληκτική».

    «Το έργο, όσο ωραίο κι αν είναι, αν δεν το αγκαλιάσει ο κόσμος, δεν θα είναι επιτυχία για μας. Αλλά ο κόσμος το έχει, ήδη, αγκαλιάσει», ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνεργασία με την κυβέρνηση άψογη, όπως και με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Όπως είπε, για τον ίδιο μεγάλη επιτυχία είναι ότι σε αυτήν τη διαδικασία που διήρκησε 10 χρόνια, όλα τα μέλη της Επιτροπής έχουν δουλέψει σε άψογο περιβάλλον και με πολύ καλά αποτελέσματα. «Με κοινό στόχο και χωρίς άλλες ατζέντες μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά σαν χώρα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το στοίχημα που έχουμε κερδίσει όλοι είναι ότι έγινε μία κοινή προσπάθεια που ήταν καταπληκτική. «Εμείς εδώ είμαστε να συνεχίσουμε να βοηθάμε όσο μπορούμε και θα συνεχίσουμε. Πριν το τέλος του χρόνου θα έχει αρχίσει η τελική μεταβίβαση, εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε από κοντά και να βοηθάμε το έργο», υπογράμμισε και τόνισε πως παραμένει πολύ αισιόδοξος ότι το έργο μπορεί να πετύχει και είναι μία καινούρια αρχή, και για το Δημόσιο και για τη χώρα πως μπορούν να γίνουν πολύ καλά πράγματα.

    Ο κ. Δρακόπουλος επεσήμανε ότι ήταν για τον ίδιο ένα πολύ θετικό σοκ το πώς έχει αγκαλιάσει ο κόσμος το έργο, σημειώνοντας ότι από τα περίπου 41.000 μέλη που εγγράφησαν τον Ιούνιο τις ημέρες των εκδηλώσεων, το ? ήταν από 17 ετών και κάτω. Όπως πρόσθεσε, η πιο ωραία στιγμή ήταν για εκείνον όταν εκείνες τις ημέρες των εκδηλώσεων ένα παιδάκι οκτώ ετών τον πλησίασε και του είπε «ευχαριστώ πολύ». Τέλος, ανέφερε ότι ιδιοκτήτης του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος είναι ο ελληνικός λαός και όχι μόνο, συμπληρώνοντας πως ό,τι έσοδα έχει τώρα το έργο, από το καφέ, το πάρκινγκ, τις συνδρομές, είναι χρήματα που παραμένουν σε ειδικό λογαριασμό που θα παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 31 August 2016 - 14:32:39 UTC