Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Πυρά» ΝΔ κατά κυβέρνησης: Έθαψαν το ΕΣΥ τρία μέτρα κάτω από τη γη
  • [02] Τ. Πετρόπουλος στο «Πρακτορείο 104,9 FM» : Δεν καταργείται το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
  • [03] Ενθαρρυμένη από τις προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας η Κριστίν Λαγκάρντ
  • [04] Δείπνο του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος
  • [05] Η πρόεδρος του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ, Ευφροσύνη Σταυράκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [06] Μάικλ Δουκάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η λιτότητα δεν βοήθησε την Ελλάδα να βγει από τη βαθιά ύφεση
  • [07] Έκρηξη στον χώρο εκτόξευσης πυραύλου στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ
  • [08] Ακυρώθηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη η απαγόρευση του μπουρκίνι στη Νίκαια
  • [09] Η Ρουσέφ άσκησε έφεση και ζητάει τη διεξαγωγή νέας δίκης
  • [10] Σε γραμματόσημα των ΕΛΤΑ πέντε διακεκριμένες προσωπικότητες της ομογένειας
  • [11] Όσκαρ σε ντοκιμαντέρ ελληνίδας φοιτήτριας για τον "φύλακα άγγελο" των προσφύγων Κ. Παπαδόπουλο
  • [12] Λ. Κρέτσος: Μόνο αν αλλάξουν τα δεδομένα της αγοράς, μπορούμε να μιλάμε για πέμπτη άδεια
  • [13] Δίδυμα βρέφη, μόλις πέντε ημερών, διέσωσαν στην Μεσόγειο οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» με... πρωταγωνιστή τον Νικόλα Παπαχρυσοστόμου
  • [14] Συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη σε διεθνές συνέδριο στην Ιταλία
  • [15] Το ΔΝΤ συμμερίζεται τις ανησυχίες της Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ

  • [01] «Πυρά» ΝΔ κατά κυβέρνησης: Έθαψαν το ΕΣΥ τρία μέτρα κάτω από τη γη

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας εξαπέλυσε η ΝΔ, επισημαίνοντας πως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι ούτε εθνικό, ούτε σύστημα.

    Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως το ΕΣΥ «αποσαρθρώθηκε και καταρρέει -μαζί με το μύθο της κοινωνικής ευαισθησίας- με αποτέλεσμα κάθε μέρα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές» ενώ αναφέρεται και στα στοιχεία που δίνει η ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τα οποία, σύμφωνα με τη ΝΔ, απεικονίζουν δραματικές καταστάσεις, αβάστακτη ταλαιπωρία και προπάντων σοβαρούς κινδύνους για όσους έχουν ανάγκη περίθαλψης.

    «Αποδεικνύουν πως έθαψαν το Ε.Σ.Υ. 3 μέτρα κάτω από τη γη, όπως έλεγε ο κ. Πολάκης ότι θα κάνει στους δημοσιογράφους» δηλώνει χαρακτηριστικά η ΝΔ, κάνοντας λόγο για «ελλείψεις προσωπικού κάτω από το όριο ασφαλείας, ελλείψεις υγειονομικού υλικού, φαρμάκων και ασθενοφόρων, ασθενείς που αγοράζουν μόνοι τους τα υλικά για τη θεραπεία τους, κλειστά χειρουργεία, κλειστές ΜΕΘ και κλινικές που υπολειτουργούν, εργαστήρια που λειτουργούν με δανεικό προσωπικό».

    Η ΝΔ καλεί τα κόμματα που συγκυβερνούν «να εγκαταλείψουν τις αυταπάτες και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι υπόλογοι και για την ταλαιπωρία των ασθενών και για τους κινδύνους που αφορούν την ίδια τη ζωή τους» τονίζοντας πως η κατάσταση δεν πάει άλλο.

    [02] Τ. Πετρόπουλος στο «Πρακτορείο 104,9 FM» : Δεν καταργείται το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

    «Δεν καταργείται το ταμείο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ» τονίζει στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», o υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος και διευκρινίζει ότι η είδηση για την κατάργηση του ταμείου και της οικονομικής αυτοτέλειας του είναι «ψευδής» διευκρινίζοντας ότι «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

    Ακόμη τόνισε ότι «η διάταξη είναι σαφής και αφορά μόνο τους επιμέρους τομείς που υπάρχουν μέσα στα ΕΤΑΠ-ΜΜΕ».

    Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι «με την τροπολογία καταργήσαμε την οικονομική λογιστική αυτοτέλεια των επιμέρους τομέων, που λειτουργούν εντός των ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ήδη από το 2008 και με το νόμο 3655, όμως αυτή η ένταξή του στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από το 2008 δεν έλυσε το πρόβλημα της χρηματοδότησης των αναγκών των ασφαλισμένων των ΕΤΑΠ-ΜΜΕ με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια να δανείζει ο ένας τομέας στον άλλο με έναν τρόπο ο οποίος θα μπορούσε να ελεγχθεί ως νομικά εσφαλμένος και να αποδοθούν ευθύνες και σε παλιούς ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι οποίοι δεν έχουν καμία οι άνθρωποι υπαιτιότητα το να δίνονται δανεικά και αγύριστα».

    Σε ερώτηση για τον αν είναι εσωτερικό λειτουργικό θέμα του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ο υφυπουργός Εργασίας είπε: «Πρέπει να κατανοήσουν οι συνάδελφοί σας οι οποίοι δημοσιογραφούν και δίνουν ειδήσεις να τις δίνουν με την ορθότητα που πρέπει και θα μου επιτρέψετε να είμαι λίγο πιο αναλυτικός.Για να πω όμως και τούτο ότι τέτοιου είδους ψευδείς ειδήσεις εξυπηρετούν μία σκόπιμη δημιουργία ομιχλώδους τοπίου στην κοινωνική ασφάλιση και στην λειτουργία του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης συνεχώς και κάθε μήνα βγαίνει και κάτι ακόμη το οποίο δεν αποδίδει την αλήθεια. Γι? αυτό από τη θέση ευθύνης που έχω αισθάνομαι την ανάγκη ιδίως για τους δημοσιογράφους που οφείλουν να λένε την αλήθεια και την είδηση με αλήθεια, γιατί η αλήθεια είναι η ψυχή της δικαιοσύνης για να είναι η είδηση ψυχή της δικαιοσύνης να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Με εντυπωσίασε αυτός ο χαμός που έγινε για κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λένε. Οι δημοσιογράφοι το λένε, εμείς δεν το είπαμε πάντως».

    «Εσωτερική ρύθμιση της λειτουργίας του ταμείου ώστε να παύσει να δανείζει η μία διεύθυνση την άλλη»

    «Καταγγέλλω γραφίδες οι οποίες παραποιούν την πραγματικότητα και την αλήθεια εξυπηρετώντας άλλους σκοπούς καθώς εμφανίζουν ότι το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ πρόωρα έχασε την αυτοτέλειά του» τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» o υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος και διευκρίνισε ότι «στην πραγματικότητα πρόκειται για εσωτερική ρύθμιση της λειτουργίας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ώστε να παύσει να δανείζει η μία διεύθυνση την άλλη, για να μπορεί τα οικονομικά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ να επιτελούν τον σκοπό που πρέπει για κάθε επιμέρους τομέα».

    Αναλυτικότερα, ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στα ελλείμματα των επιμέρους τομέων «με αποτέλεσμα ο λογαριασμός ανεργίας από την πρώτη διεύθυνση να έχει ελλείμματα ώστε ο λογαριασμός σύνταξης να πληρώνει τα λεφτά αυτά. Αυτό ήτανε μια ανωμαλία, ο τομέας σύνταξης των συντακτών της πρώτης διεύθυνσης έχει δανείσει μέχρι σήμερα στον κλάδο ανεργίας 10.000.000 ευρώ, αυτός ο δανεισμός πρέπει κάποτε να τακτοποιηθεί.Αυτοί που υπέγραψαν για τον δανεισμό θα είναι υπόλογοι αύριο. Με τη διάταξη αυτή απαλλάξαμε ένα κόσμο από μια κατάσταση ανάγκης για την οποία δεν έφταιγε και θα έπρεπε να λογοδοτεί,αυτή η ανωμαλία λύθηκε με αυτόν τον τρόπο άλλωστε για αυτό πήγαμε και στην ενοποίηση. Ο λογαριασμός δώρου της τέταρτης διεύθυνσης έχει δανείσει τον αντίστοιχο τομέα σύνταξης με 20.350.000 ευρώ, δεν είναι δυνατόν αυτά να επιστραφούν ποτέ. Τι θα γίνει με αυτούς που υπέγραψαν; Θα απολογηθούν αύριο; Με τη διάταξη αυτή απαλλαχθήκαν αυτοί οι άνθρωποι και πρέπει επιτέλους αυτό που έπρεπε να έχει γίνει από το 2008 και το κάναμε τώρα να επιλυθεί και το λύνουμε, γιατί πάλι μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο έπρεπε να γίνουν δανεισμοί και ήδη έγιναν με ενέχυρο μεταξύ κάποιων τομέων. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.Επειδή όμως οι απαιτήσεις για δανεισμό εξακολουθούν να υπάρχουν -και υπάρχει νομικό πρόβλημα να βάζουν οι άνθρωποι το κεφάλι στον ντορβά για λογαριασμό των παροχών, που δεν καλύπτονται αυτοτελώς από τους επιμέρους τομείς-κάναμε αυτή τη διάταξη».

    Απλοποίηση της εσωτερικής γραφειοκρατίας

    Συμπυκνώνοντας τα παραπάνω ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι ενοποιούνται όλοι εντός του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και σε ό,τι αφορά το αποθεματικό, το οποίο δεν θίγεται, ο κ.Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι αναφέρεται «σε δανεισμούς που γίνονται εντός του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που δεν γίνονται με πλήρη νομιμότητα. Από την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει περιορισμένος χρόνος δανεισμού και να επιστραφούν. Και αυτά τα λεφτά δεν επιστρέφονται».

    Επίσης εξέφρασε την έκπληξη του για τον καταιγισμό ανυπόστατων δημοσιευμάτων «Αυτός ο χαμός μου κάνει εντύπωση. Πώς είναι δυνατόν να γίνεται από κάποιους δημοσιογράφους και δεν απευθύνομαι σε εσάς. Αλλά κάποτε πρέπει να μιλάμε όλοι για όλα. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό το πράγμα συνεχώς. Μίλησα με την ΠΟΕΣΥ, μίλησα με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, μίλησα με την πρόεδρο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κ. Αντωνοπούλου.Αυτοί οι δημοσιογράφοι που το λέγανε δεν μπορούσανε να μιλήσουνε με την κ. Αντωνοπούλου, με τους επιμέρους προέδρους και να πάρουν πληροφόρηση; Να μιλήσουν μ? εμένα;»

    [03] Ενθαρρυμένη από τις προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας η Κριστίν Λαγκάρντ

    Ενθαρρυμένη από τις πρόσφατες προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Reuters η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ και εμφανίσθηκε αισιόδοξη ότι σύντομα θα ψηφισθεί και θα εφαρμοσθεί η νομοθεσία για τις μεταρρυθμίσεις.

    Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ δεν είναι ακόμη έτοιμο να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν μετέχουμε στο πρόγραμμα, επειδή έχω πει επανειλημμένα ότι αυτό πρέπει να βασίζεται σε δύο σκέλη. Πρώτον, πρέπει να υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και, δεύτερον, πρέπει να υπάρχει ένα χρέος που να είναι βιώσιμο με τους κανόνες και τις μετρήσεις μας και αυτό δεν ισχύει τώρα», σημείωσε.

    Στη συνέντευξη που έδωσε, εν όψει της συνόδου κορυφής της G20 (της Ομάδας των Είκοσι μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών) που θα γίνει στην Κίνα, η Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ πιθανότατα θα αναθεωρήσει ξανά πτωτικά την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς οι οικονομικές προοπτικές περιορίζονται από την αδύναμη ζήτηση, την κάμψη του εμπορίου και των επενδύσεων και την αυξανόμενη ανισότητα.

    Η ίδια τόνισε ότι οι ηγέτες της G20 πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να τονώσουν τη ζήτηση, να ενισχύσουν τα επιχειρήματα για το εμπόριο και την παγκοσμιοποίηση και να καταπολεμήσουν την ανισότητα.

    Αν και δεν έχουν υλοποιηθεί έως τώρα κάποιες απειλές για την παγκόσμια οικονομία, όπως μία ύφεση από την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit ή μία κατάρρευση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ περιέγραψε τις συνολικές προοπτικές ως «ελαφρά φθίνουσα ανάπτυξη, εύθραυστη, αδύναμη και σίγουρα μη ενισχυόμενη από το εμπόριο».

    [04] Δείπνο του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

    Δείπνο παραθέτει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στις 9 το βράδυ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα θα βρίσκεται όλο το φάσμα των ζητημάτων που αφορούν στις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, από τη συνταγματική αναθεώρηση μέχρι την Παιδεία.

    Από κυβερνητικής πλευράς, στο δείπνο θα μετέχουν εκτός από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο υπουργός Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

    [05] Η πρόεδρος του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ, Ευφροσύνη Σταυράκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους προχωρούν τα ΕΛΤΑ, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν, με στόχο αφενός την εξασφάλιση περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών τους μεγεθών και αφετέρου την αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών προς τους πελάτες τους.

    Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πρόεδρος του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ, Ευφροσύνη Σταυράκη, «επειδή η επιστολική υπηρεσία όσο πάει και φθίνει, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα πρέπει, και έχουν τη δυνατότητα, να εισέλθουν σε πολλές υπηρεσίες προκειμένου να εξυπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο, να συμβάλλουν στην ελληνική οικονομία και να εξασφαλίσουν περαιτέρω ανάπτυξη».

    Έτσι, όπως θα πει η κ. Σταυράκη, «τα ΕΛΤΑ θα δραστηριοποιηθούν περαιτέρω σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, σε ασφαλιστικά προϊόντα και σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη, υπηρεσίες ΚΕΠ, όπως τις λέμε και που επιδίωξή μας είναι να γίνονται μέχρι και κατ' οίκον».

    Παράλληλα, η εταιρεία έχει ανακοινώσει το άνοιγμα στην αγορά ενέργειας, καθώς ήδη εξυπηρετεί τα δικά της ταχυδρομικά καταστήματα ως εναλλακτικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδιάζει να επεκτείνει την υπηρεσία αυτή σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις.

    «Τα ΕΛΤΑ», θα πει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σταυράκη, «έχουν ήδη λάβει άδεια να λειτουργήσουν ως πάροχος ενέργειας. Εμείς μπαίνουμε στην αγορά ενέργειας, όπως μπαίνουν και άλλοι, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει απόφαση να απωλέσει η ΔΕΗ ένα ποσοστό της εμπορίας. Ήδη λειτουργούμεως πάροχος, έχοντας βάλει σε αυτή την υπηρεσία στα καταστήματά μας. Αυτό για εμάς, ήδη, έχει δημιουργήσει οικονομία κλίμακας. Το επόμενο διάστημα θα απευθυνθούμε στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις, προκειμένου να τους εντάξουμε στο πελατολόγιό μας. Όπως λέγεται και ακούγεταισυχνά μέσα στα ΕΛΤΑ, αυτό τον καιρό θέλουμε να γίνουμε οι πρώτοι πάροχοι».

    «Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία», θα συμπληρώσει, «τα τελευταία 3-4 χρόνια που βρίσκονται στον πλήρη ανταγωνισμό και στην πλήρη απελευθέρωση, δεν έκαναν επιθετικά αυτή τη στροφή που έπρεπε να κάνουν πράγμα το οποίο πρέπει να γίνει άμεσα. Υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα και κυρίως σε ό, τι αφορά στην μεταφορά δεμάτων και μικροδεμάτων, μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου και πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Δίνοντας λοιπόν έμφαση, μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γιάννη Ζαρολιάγκη και το Δ.Σ. και αναπτύσσοντας όλα αυτά που μπορούμε, έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες που θα τααγκαλιάσουν οι Έλληνες πολίτες. Γιατί υπάρχει πίστη στο Ελληνικό Ταχυδρομείο, μαζίβέβαια πάντακαι με τους εργαζόμενους».

    Η πρόεδρος των ΕΛΤΑ, τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας και αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «εμείς υπηρετούμε το δημόσιο ταχυδρομείο και αυτό θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε. Δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάτι τέτοιο. Η είσοδος στο υπέρ- ταμείο μέσω της αναδιοργάνωσης κατατείνει σε αυτό, στη μη ιδιωτικοποίηση και εμείς δουλεύουμε γι' αυτό».

    Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση η κ. Σταυράκη θα σημειώσει πως η εταιρεία «σε κάθε περίπτωση έχει δείξει την πρόθεση και τη διάθεση να πορευτεί μαζί με τους εργαζομένους, να υπερασπιστεί και τις εργασιακές σχέσεις και τις αποδοχές τους. Ωςπρος τούτο, μάλιστα, έχουμε ήδη απευθύνει πρόσκληση για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας».

    Τέλος η κ. Σταυράκη ανέφερε ότι τα ΕΛΤΑ θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με αναβαθμισμένο περίπτερο παρουσιάζοντας όλα προσφερόμενα προϊόντα και «αναδεικνύοντας το ρόλο και τις δυνατότητες του ομίλου (ΕΛΤΑ, ΕΛΤΑ-ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΚΕΚ ΕΛΤΑ)».

    [06] Μάικλ Δουκάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η λιτότητα δεν βοήθησε την Ελλάδα να βγει από τη βαθιά ύφεση

    «Είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί είμεθα εδώ στην Ελλάδα ακόμη μία φορά και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη χώρα να βγει από την κρίση» δήλωσε στα Ελληνικά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ελληνοαμερικανός πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Δουκάκης, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών στο κέντρο της Αθήνας.

    Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αμέσως μετά την ομιλία του στην εκδήλωση, ο κ. Δουκάκης τόνισε πως η λιτότητα δεν βοήθησε την Ελλάδα να βγει από τη βαθιά ύφεση, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα πράγματα τα οποία πρέπει να κάνει η χώρα μας τα υλοποιεί.

    Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πήραν το μάθημα από τη βαθιά ύφεση της δεκαετίας του 1930 και υπογράμμισε πως η Ελλάδα χρειάζεται οικονομική ώθηση. «Το πώς θα δημιουργηθεί αυτή η ώθηση από την ΕΕ είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται επεξεργασία» ανέφερε και πρόσθεσε πως «δεν γίνεται να επιβάλλονται συνεχείς μειώσεις και αυξημένη φορολόγηση, καθώς με αυτό τρόπο η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Δουκάκης και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική λιτότητας δεν έχει αποδώσει και ότι η Ελλάδα χρειάζεται την εφαρμογή πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης. Τόνισε, μάλιστα, πως η εμπειρία του ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης έδειξε πως το πιο σημαντικό στοιχείο για να στηρίξει ο κόσμος τις μεταρρυθμίσεις είναι η ακεραιότητα του πολιτικού προσωπικού.

    Επίσης, αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα. «Θεωρώ ότι οι Έλληνες κάνανε εκπληκτική δουλειά όσον αφορά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «ο αξιοσημείωτος τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση είναι ένας τρόπος να της δοθούν εύσημα. Δεν ήταν εύκολο».

    [07] Έκρηξη στον χώρο εκτόξευσης πυραύλου στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ

    Ένας πύραυλος Falcon 9 της εταιρείας SpaceX εξερράγη σήμερα στη ράμπα εκτόξευσής του, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, κατά τη διάρκεια δοκιμής των κινητήρων του, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο πύραυλος και το φορτίο του.

    Σε ανακοίνωσή του, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, ο Φιλ Λάρσον, ανέφερε ότι από την έκρηξη δεν τραυματίστηκε κανείς, όμως χάθηκε ο Falcon X και ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Amos-6 του Ισραήλ που επρόκειτο να εκτοξευθεί στο διάστημα και να τοποθετηθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη το Σάββατο.

    Εξάλλου, ένας εκπρόσωπος της βάσης του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε μια "σημαντική" έκρηξη λίγο μετά τις 9 το πρωί, τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) στο Συγκρότημα Εκτοξεύσεων 40, το οποίο είναι μισθωμένο στη SpaceX. Οι ομάδες διαχείρισης εκτάκτων περιστατικών ανταποκρίθηκαν αμέσως και έσπευσαν στο σημείο, διευκρίνισε ο Μπράιαν Πάρτελ.

    Αυτό είναι το δεύτερο ατύχημα μέσα σε έναν χρόνο για την εταιρεία που ίδρυσε ο Ίλον Μασκ. Στις 28 Ιουνίου 2015 ένας πύραυλος Falcon 9 εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του, ενώ εκτελούσε αποστολή ανεφοδιασμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

    [08] Ακυρώθηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη η απαγόρευση του μπουρκίνι στη Νίκαια

    Η γαλλική δικαιοσύνη ακύρωσε σήμερα την εντολή απαγόρευσης του μπουρκίνι στις πλαζ της Νίκαιας, κρίνοντας ότι "η συναισθηματική φόρτιση" από την πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη αυτή της Κυανής Ακτής στις 14 Ιουλίου δεν δικαιολογεί τη λήψη αυτού του μέτρου.

    Έπειτα από δύο εβδομάδες έντονων αντιπαραθέσεων, η ανώτατη δοικητική δικαστική αρχή της Γαλλίας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι αυτού του είδους τα μαγιό που φορούν ορισμένες μουσουλμάνες δεν διαταράσσουν την τάξη και επομένως οι δήμαρχοι δεν δικαιούνται να τα απαγορεύσουν. Μετά την απόφαση αυτή ωστόσο πολλές παραλιακές πόλεις, όπως η Νίκαια, οι Κάννες και το Φρεζίς, διατήρησαν την απαγόρευση.

    "Η συναισθηματική φόρτιση και οι ανησυχίες που προκλήθηκαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και κυρίως από εκείνη της Νίκαιας στις 14 Ιουλίου δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν την απαγόρευση" που επέβαλε ο δήμος της Νίκαιας, έκρινε σήμερα το διοικητικό δικαστήριο της πόλης.

    [09] Η Ρουσέφ άσκησε έφεση και ζητάει τη διεξαγωγή νέας δίκης

    Ο δικηγόρος της καθαιρεθείσης προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ κατέθεσε σήμερα έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας τη διεξαγωγή νέας δίκης και την ακύρωση της ετυμηγορίας που απομάκρυνε από την εξουσία χθες την ηγέτη της αριστεράς.

    Η προσφυγή, στην οποία είχε πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο, απαιτεί "την άμεση αναστολή των συνεπειών της απόφασης της Γερουσίας που καταδίκασε την πρόεδρο της Δημοκρατίας". Υπογράφεται από τον δικηγόρο Ζοζέ Εντουάρντο Καρντόζο, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της Ρουσέφ ο οποίος την υπερασπίστηκε στη διάρκεια της δίκης.

    [10] Σε γραμματόσημα των ΕΛΤΑ πέντε διακεκριμένες προσωπικότητες της ομογένειας

    Μια σελίδα γραμματόσημα που εικονογραφούν το πρόσωπό του, αγόρασε ο Κώστας Γαβράς, νωρίς το μεσημέρι, στο ταχυδρομείο της Ακρόπολης, στην Δ. Αρεοπαγίτου.

    «Για να σου στείλω γράμμα στην Αμερική» είπε γελώντας ο διάσημος σκηνοθέτης στον επίσης διάσημο Ελληνοαμερικανό της Σίλικον Βάλεϊ, Δρ Παναγιώτη (Πήτερ) Χ. Διαμαντή, που στεκόταν δίπλα του, στο ίδιο ταχυδρομείο, αγοράζοντας αντίστοιχα κι εκείνος μια σελίδα με το δικό του πρόσωπο.

    Διόλου τυχαία η συνάντηση, αφού είναι δύο από τους κορυφαίους Έλληνες, από την πεντάδα της αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων, που κυκλοφορούν από σήμερα τα ΕΛΤΑ, «Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες».

    Οι άλλοι τρεις της βραβευμένης πεντάδας, των εκτός συνόρων Ελλήνων, είναι οι Ιωάννης Α. Κατσιματίδης (κατηγορία Επιχειρηματικότητα), η παραγωγός και σύζυγος του Τομ Χανκς, Ρίτα Γουίλσον (Κινηματογράφος -Θέατρο) και ο δημοσιογράφος και πολιτικός σύμβουλος του Κλίντον, Γεώργιος Στεφανόπουλος.

    Και οι πέντε «διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής πραγματικότητας» και είναι ο λόγος που βραβεύονται απόψε, σε ειδική τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης, από το φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ιnternational Foundation for Greece», του Γιώργου και της Ασπασίας Λεβέντη, με έδρα το Λονδίνο.

    Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποδέχτηκαν φέτος, για δεύτερη φορά, την πρόταση του Ιδρύματος να εντάξουν τους βραβευμένους του IFG στη σειρά «Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες». Σπάζοντας μάλιστα την παράδοση γραμματοσήμων με προσωπικότητες που δεν βρίσκονται στη ζωή.

    [11] Όσκαρ σε ντοκιμαντέρ ελληνίδας φοιτήτριας για τον "φύλακα άγγελο" των προσφύγων Κ. Παπαδόπουλο

    Μετρά μαζί με τους συναδέλφους του, στους οποίους πάντα αναφέρεται, διασώσεις πολλών χιλιάδων ανθρώπινων ζωών. Για τα όσα έκανε τον τίμησε ως εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος στη Λέσβο, η Ακαδημία Αθηνών. Ο ελληνικός και διεθνής Τύπος τον χαρακτήρισε "φύλακα άγγελο"των προσφύγων. Οι επώνυμοι, που πέρασαν κατά δεκάδες από το νησί, τον συνεχάρησαν θερμά. Ήρθε η ώρα, ένα χρόνο μετά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο, ένα ντοκιμαντέρ με κεντρικό ήρωα αυτόν, τον Μυτιληνιό κυβερνήτη του σκάφους -του θρυλικού πλέον σκάφους ΠΛΣ 602- Ανθυποπλοίαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο και τους συναδέλφους του να τιμηθούν από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

    Η Δάφνη Ματζιαράκη, μια Ελληνίδαφοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλλιφόρνια τιμήθηκε με «Όσκαρ» από την Ακαδημία συμμετέχοντας στο Φοιτητικό διαγωνισμό Κινηματογράφου. Βραβεύθηκε στην κατηγορία ντοκιμαντέρ για το «4.1Miles», ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει μια μέρα από τη ζωή των στελεχών του Λιμενικού Σώματος που βρέθηκαν στη μέση της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

    Το ντοκιμαντέρ γυρίσθηκε εξ ολοκλήρου στη Λέσβο και συγκεκριμένα πάνω στο σκάφος, με κυβερνήτη τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και το πλήρωμά του. «Πέρασα τρεις εβδομάδες πάνω στο σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο με καπετάνιο τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Έναν άνθρωπο που με έκανε να δω τη ζωή αλλιώς λόγω του κουράγιου, της δύναμης, του ήθους, της αφοσίωσης και της καλοσύνης του. Το αποτέλεσμα είναι το ντοκιμαντέρ μου «4.1 Miles» στο οποίο ο Κυριάκος είναι ο κεντρικός ήρωας. Το ντοκιμαντέρ κέρδισε το βραβείο της Ακαδημίας Κινηματογράφου (Oscar) στην κατηγορία του» έγραψε η ίδια η Δάφνη Ματζιαράκη στον προσωπικό της λογαριασμό το facebook.

    Αυτή την εβδομάδα το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα σε ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις ΗΠΑ, στο «Telluride» του Colorado και θα δημοσιευτεί σε λίγο καιρό από τους «New York Times».

    Στο διαγωνισμό πήραν μέρος φοιτητές από 286 Πανεπιστήμια της Αμερικής και 95 ξένα Πανεπιστήμια ενώ η επιτροπή έλαβε 1749 ταινίες. Η Δάφνη Ματζιαράκη είναι ανάμεσα στους 17 φοιτητές που τιμήθηκαν από την Ακαδημία Κινηματογράφου στον 43ο Διαγωνισμό για το 2016. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου.

    [12] Λ. Κρέτσος: Μόνο αν αλλάξουν τα δεδομένα της αγοράς, μπορούμε να μιλάμε για πέμπτη άδεια

    Καμία εκτίμηση για τη διάρκεια και το αποτέλεσμα της διαδικασίας δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών δεν έκανε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο οποίος μίλησε το πρωί στον ραδιοσταθμό Real FM. Ο κ. Κρέτσος υπενθύμισε ότι ουδείς γνωρίζει τι διαμείβεται στα γραφεία της ΓΓΕΕ, σημειώνοντας ότι προφανώς για να έχει καταλήξει τόσο χρονοβόρα η διαδικασία, το τίμημα είναι υψηλό.

    Ο Λ. Κρέτσος, απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η λεγόμενη διαπλοκή δεν καταπολεμάται μόνο με γνώμονα οικονομικά κριτήρια, δήλωσε ότι για να περάσουν όσοι πέρασαν στο τελικό στάδιο της δημοπρασίας, κατέθεσαν πλήθος δικαιολογητικών, μερικά εκ των οποίων για το πρόγραμμά τους, τις υποδομές, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, κτιριακές υποδομές. «Συνεπώς είναι αυτονόητο», συνέχισε ο κ. Κρέτσος, ότι «δεν μπορείς να εκπέμπεις ένα ποιοτικό πρόγραμμα αν σου λείπουν υποδομές». Για όσα λέγονται για την καταπολέμηση της διαπλοκής, ο κ. Κρέτσος δήλωσε ότι η κυβέρνηση, πριν από το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, έφερε ένα νομοσχέδιο που καταργεί τις επιστροφές από τη διαφήμιση, για να υπάρξουν δυνατότητες για πραγματικά ανεξάρτητα ΜΜΕ.

    Ερωτηθείς για το θέμα των αδειών και για το αν θα υπάρξει πέμπτη άδεια δήλωσε ότι η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας δεν προήλθε αυθαίρετα, αλλά βάσει μελέτης η οποία υπογράμμιζε ότι η τιμή βγαίνει με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα της αγοράς. Μόνο αν αλλάξουν αυτά τα δεδομένα της αγοράς, θα μπορέσει να υπάρξει μια πέμπτη άδεια, τόνισε ο γενικός γραμματέας, προκειμένου να έχουμε «πραγματικά βιώσιμα οικονομικά σχήματα τα οποία θα είναι ανεξάρτητα από πιέσεις».

    Για το θέμα των θεματικών και περιφερειακών αδειών, ο κ. Κρέτσος σημείωσε ότι η συζήτηση αυτή είναι προς το παρόν άκαιρη. «Το περιφερειακό σύστημα των μίντια», πρόσθεσε ο κ. Κρέτσος, «το οποίο είναι πολύ σημαντικό, υποφέρει από μη πρόσβαση στη διαφήμιση και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την πολυφωνία και τον πλουραλισμό». «Χρειαζόμαστε μία τροποποίηση, έναν νέο χάρτη συχνοτήτων προκειμένου να μπορούμε να καθορίσουμε και ποιος θα είναι ο αριθμός. Αυτός ο διαγωνισμός, ο επόμενος διαγωνισμός, πρέπει να γίνει από το ΕΣΡ, υπογράμμισε ο κ. Κρέτσος, και «πρέπει όλοι να συζητήσουμε για το τι ΕΣΡ εννοούμε και πόσο δυνατό», τασσόμενος υπέρ μιας στελέχωσής του με το κατάλληλο προσωπικό και τις τεχνολογικές υποδομές.

    Το ζήτημα είπε κλείνοντας ο κ. Κρέτσος είναι να αποκτήσουμε ανεξάρτητα και βιώσιμα οικονομικά σχήματα, προς το συμφέρον όλων όσων επιδιώκουν υγιή ανταγωνισμό, καλές εργασιακές σχέσεις και εν τέλει να δοθούν δυνατότητες στον οπτικοακουστικό κλάδο, διότι το ζήτημα είναι να μιλήσουμε για τις προοπτικές αυτού του κλάδου. «Δυστυχώς δεν μιλάμε για αυτά γιατί έχουμε πολύ μεγάλο δανεισμό, απώλεια θέσεων εργασίας πράγμα το οποίο παραδέχεται και η ίδια η ΕΙΤΗΣΕΕ» τόνισε, ενώ όσον αφορά την πολυφωνία είπε ότι αυτό που εγγυάται την πολυφωνία δεν είναι ο αριθμός των καναλιών αλλά η διαφάνεια τους σε όλο τον κύκλο των συναλλαγών τους.

    [13] Δίδυμα βρέφη, μόλις πέντε ημερών, διέσωσαν στην Μεσόγειο οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» με... πρωταγωνιστή τον Νικόλα Παπαχρυσοστόμου

    Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στην κεντρική Μεσόγειο μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων που έχουν γίνει ποτέ στη Μεσόγειο. Ανάμεσα στους 3.000 ανθρώπους, που διασώθηκαν μέσα σε μία ημέρα, βρίσκονταν και δίδυμα βρέφη ηλικίας μόλις πέντε ημερών. «Πρωταγωνιστής» στην διάσωση, ο Ελληνοκύπριος συντονιστής της ομάδας διάσωσης του πλοίου «Dignity I» των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» Νικόλας Παπαχρυσοστόμου.

    Πρόκειται για πρόωρα βρέφη, που γεννήθηκαν στους οκτώ μήνες. Η μητέρα τους ταξίδευε μόνη. Ένα από τα δύο βρέφη έκανε εμετό, είχε υποθερμία και δεν αντιδρούσε. Η ιατρική ομάδα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», αφού το εξέτασε, αποφάσισε να ζητήσει την επείγουσα μεταφορά του, καθώς εκτίμησε ότι η υγεία του ήταν πολύ εύθραυστη και δεν θα κατάφερνε να επιβιώσει μέχρι το σκάφος της οργάνωσης να φτάσει στην Ιταλία. Έτσι η μητέρα και τα βρέφη μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στη Λαμπεντούζα και από εκεί στη Σικελία, όπου πλέον τα μωρά νοσηλεύονται σε ειδικό τμήμα νεογνών και χαίρουν άκρας υγείας.

    «Αυτό που μας άγγιξε όλους σε αυτή τη διάσωση, ήταν τα δίδυμα παιδάκια πέντε ημερών. Ούτε μίας εβδομάδας ζωή δεν έχουν αυτά τα παιδιά», περιγράφει ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου. Το γεγονός ότι πλέον τα βρέφη έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, συμπληρώνει ο ίδιος, «για εμάς σημαίνει πολλά, γιατί επιβεβαιώνει τις προσπάθειες της ομάδας να διασώζει, εκεί που υπάρχει κίνδυνος απώλειας της ανθρώπινης ζωής».

    Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» με το διασωστικό σκάφος «Dignity I» πήραν μέρος στη διάσωση προσφύγων, οι οποίοι επέβαιναν σε περίπου 20 πλαστικές και αρκετές ξύλινες βάρκες, μία εκ των οποίων υπολογίζεται ότι μετέφερε 600 - 700 ανθρώπους. Το «Dignity I» διέσωσε 435 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους άνδρες. Μεταξύ αυτών ήταν και 13 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών και 92 ασυνόδευτα παιδιά.

    Σύμφωνα με τον Νικόλα Παπαχρυσοστόμου, η συγκεκριμένη επιχείρηση διάσωσης ήταν πρωτόγνωρη λόγω του όγκου και του αριθμού των ανθρώπων «που άφησαν τις παραλίες της Λιβύης με σκοπό να μεταβούν στην Ευρώπη». Όπως αφηγείται, όταν ξεκίνησαν να διασώζουν τους ανθρώπους που επέβαιναν στο ξύλινο σκάφος, σταδιακά εμφανίστηκαν περίπου 20 λαστιχένιες λέμβοι. «Το σκηνικό να μας πλησιάζουν λαστιχένιες λέμβοι βλέποντας ότι διασώζουμε άλλους ανθρώπους το έχουμε ξαναδεί. Αλλά 20 λέμβους πρώτη φορά βλέπουμε». Ο ίδιος αποδίδει το γεγονός στις καιρικές συνθήκες. Μάλιστα, «οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες δεν είχαν σωσίβια, κάποιοι μόνο είχαν σωσίβια πολύ κακής ποιότητας».

    Παρ? όλο που τα περιστατικά διασώσεων από το «Dignity I» είναι συχνά, ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου ξεκαθαρίζει πως «σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται ότι αυτό θα γίνει ποτέ ρουτίνα». «Αυτό που κάθε φορά βλέπεις στη θάλασσα, αυτό το βλέμμα της απόγνωσης, αυτό το θαρραλέο της απόφασης να κάνουν αυτό το ταξίδι και ας είναι 16χρονοι ή για να διασώσουν τα παιδιά τους από μια κοινωνία που ρημάζεται από τον πόλεμο και το θάνατο, αυτό είναι ανεπανάληπτο», εξομολογείται.

    Όπως επισημαίνει, εξάλλου, παρά τις ευρωπαϊκές πολιτικές του κλεισίματος των συνόρων, της οικοδόμησης τειχών, «παρά τις προσπάθειες να τους εμποδίσουμε, οι άνθρωποι συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους και οι τρόποι αυτοί είναι και παράνομοι και επικίνδυνοι». Αυτό που θα λειτουργούσε, καταλήγει, «είναι να υπάρξει ασφαλής και νόμιμη διαδικασία πρόσβασης των ανθρώπων που έχουν κάθε δικαίωμα να διαφύγουν από τα καθεστώτα τρόμου ή από τις συγκρούσεις των χωρών τους».

    [14] Συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη σε διεθνές συνέδριο στην Ιταλία

    Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, θα συμμετάσχει στο 42ο διεθνές συνέδριο «Intelligence on the World, Europe and Italy», που διοργανώνει το ίδρυμα «Ambrosetti-The European House» στο Κόμο της Ιταλίας (2-4 Σεπτεμβρίου 2016).

    Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 8.30-11.00 π.μ., ο κ. Σταθάκης θα λάβει μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Ενσωμάτωση ή Κατακερματισμός στην Ε.Ε.;», στην οποία θα μετάσχουν, επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι και ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ.

    [15] Το ΔΝΤ συμμερίζεται τις ανησυχίες της Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ

    Περί τα μέσα Σεπτεμβρίου (πιθανότατα στις 12/9) αναμένεται θα βρεθεί στην Αθήνα η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέκσου στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, βάσει της διαδικασίας του άρθρου 4, η οποία εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη του ΔΝΤ. Αυτό έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του οργανισμού στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, ενώ τα ευρήματα θα αξιοποιηθούν αργότερα στη διαδικασία της αξιολόγησης της οικονομίας του προγράμματος και της μελέτης για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

    Ερωτηθείς για το θέμα ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου, ο κ. Ράις είπε πως, παρόλο που το ΔΝΤ δεν σχολιάζει υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, υπογράμμισε ότι συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση.

    Ο ίδιος υπερασπίστηκε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην απεικόνιση των στατιστικών δεδομένων της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και εντεύθεν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το 2010 και μετά, η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς έχει πραγματοποιηθεί αξιόλογη πρόοδος στον τομέα αυτό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 September 2016 - 16:32:36 UTC