Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία της Φ. Γεννηματά, με αφορμή τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Ρ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν: Ας αναλάβουν πλήρως οι δήμοι τη διαχείριση απορριμμάτων
  • [03] Γ. Σταθάκης: Η λιτότητα διεύρυνε τις ενδοευρωπαϊκές ανισότητες
  • [04] Σύνοδος των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα την Παρασκευή
  • [05] Κυρ. Μητσοτάκης: Ανάπτυξη στη χώρα μόνο με φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις

  • [01] Ομιλία της Φ. Γεννηματά, με αφορμή τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

    «Είναι η ώρα της δράσης και της ανατροπής, διότι το ζητούμενο δεν είναι η επιστροφή σε κάποιο δήθεν ιδανικό ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος, ούτε ασφαλώς η αυτοκατάργησή μας, όπως πολλοί ήθελαν και θέλουν, ίσως για να δικαιώσουν τις προσωπικές τους επιλογές. Η ιστορική ευθύνη που ακουμπά στους ώμους όλων μας, είναι να αναστήσουμε πολιτικά τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, ώστε να αναλάβει αναγεννημένη κι ανανεωμένη τα ηνία της τύχης της πατρίδας μας».

    Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία μίλησε σε ανοικτή εκδήλωση που διοργάνωσε στον πολυχώρο «Πολιτεία» στην Πάτρα, το «Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου», με αφορμή τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «μέρα με τη μέρα η φωνή μας, η φωνή του ΠΑΣΟΚ, η φωνή της δημοκρατικής παράταξης ακούγεται όλο και πιο δυνατά, όλο και πιο καθαρά, αλλαγή παντού, για να βγούμε μπροστά». Μάλιστα, όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο η Φώφη Γεννηματά, «το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι ο πολιτικός φορέας της αλλαγής και της προόδου».

    Στη συνέχεια της ομιλίας της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας μεταξύ άλλων: «Τι θα βγει να μας πει σε λίγες μέρες ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ; Με ποια αξιοπιστία θα μιλήσει; Ποιος μπορεί πλέον να πιστέψει έναν πρωθυπουργό που η διακυβέρνησή του είναι ρεσιτάλ κωλοτούμπας; Η πολιτική απάτη έχει πια στην Ελλάδα ονοματεπώνυμο. ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ». Επίσης, η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, ότι «βάζει ακόμη πιο γερές αλυσίδες ύφεσης κι εξάρτησης» και πρόσθεσε: «Θα βγει να υποσχεθεί "δίκαιη ανάπτυξη", αλλά τώρα όλοι πλέον ξέρουμε, πως αυτό θα σημαίνει περαιτέρω μαζικοποίηση της φτώχειας. Δεν προστατεύει τους φτωχούς. Φτωχοποιεί όλο και περισσότερους».

    Ακόμη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο πρωθυπουργός «δοκιμάζει ξανά την εμπιστοσύνη στις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους της, σιγοντάροντας το σενάριο της παραποίησης των στατιστικών στοιχείων». Μάλιστα, όπως είπε η Φώφη Γεννηματά, «ο πρωθυπουργός το κάνει αυτό, για να φορτώσει την ευθύνη της χρεοκοπίας της χώρας στο ΠΑΣΟΚ και να καλύψει τον αληθινά υπεύθυνο». Όπως ανέφερε, «κουβέντα δε λέει ο κ. Τσίπρας για τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ το 2004-2009, της κυβέρνησης Καραμανλή, που εκτόξευσε το έλλειμμα».

    Στη συνέχεια η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κάλεσε να κάνει αυτοκριτική «για τα λάθη της παράταξής του» και πρόσθεσε: «Έχει πάθει γλωσσοδέτη. Η σιωπή δεν είναι χρυσός. Δεν μπορεί όλα να μπαίνουν "κάτω από το χαλί", για να μην διαταράξει την εσωκομματική του ισορροπία. Αν σήμερα δεν τολμά, τι μπορεί να προσδοκά κανείς αύριο».

    Σχετικά, με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι «η πολυδιαφημισμένη τάξη που θα έβαζε η κυβέρνηση στο τηλεοπτικό τοπίο, κατέληξε τακτοποίηση της αριστερής διαπλοκής και ζούμε ξανά την εποχή των κουμπάρων».

    «Αντί για πολυφωνία», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «έχουμε ολιγοπώλια στα γερά πορτοφόλια και χιλιάδες άνθρωποι είναι πλέον αντιμέτωποι με την ανεργία».

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, οι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Κρεμαστινός και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, οι πρώην υπουργοί Κώστας Γείτονας, Μιλτιάδης Παπαϊιωάννου και Κώστας Σπηλιόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας κ.α.

    [02] Ρ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν: Ας αναλάβουν πλήρως οι δήμοι τη διαχείριση απορριμμάτων

    Σήμερα οι Περιφέρειες συνθλίβονται από τη γραφειοκρατία καθώς κι ένα ελλειμματικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την υπέρβαση του οποίου απαιτούνται τολμηρέςμεταρρυθμίσεις που θα αφαιρούν τα«βαρίδια» και θα αναδεικνύουν τονρόλο που προσδίδει η λαϊκή ετυμηγορία στονΒ΄βαθμό της αυτοδιοίκησης, τονίζει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι οι Περιφέρειες επιβάλλεται να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια, φορολογική αρμοδιότητα καικατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο - πόρους για το μεταναστευτικό.

    Η περιφερειάρχης επισημαίνει ότι για την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού, με παρέμβαση της στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, έθεσε το ζήτημα ένταξης της Αυτοδιοίκησης σε μια δίκαιη κατανομή ευθύνης και πόρων, πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται όπως ανακοινώνει και «η επίσκεψη τουπροέδρου του ΚογκρέσουΖαν Κλοντ Φρεκόν,τη Δευτέρα στη χώρα μας».

    Αναφορικά με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι υπάρχει η ωρίμανση και η εμπειρία για τη διαμόρφωσημιας «Νέας Αριστεράς σε συγχρονία με τις σημερινές προκλήσεις για την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και του διεθνούς στερεώματος», με εμβάθυνση της δημοκρατίας και φωνή στην κοινωνία,μακριά από καταγγελίες - προκάτ καιαπλοϊκές διαπιστώσεις.

    Για την απουσία της από τον δημόσιο διάλογο εμμένει στην άποψη ότι ο τόπος χρειάζεται «πολιτικούς έργων και όχι λόγων», ενώ στις αιτιάσεις που της αποδίδουν θεσμικοίκαι μη παράγοντες, στο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, απαντά με την πρόκληση -πρόσκληση «ορίστε, μπορείτε να τα αναλάβετε εξολοκλήρου».

    ΚυρίαΔούρου, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλαπλέςκατευθύνσεις. Σε τι οφείλονται και τι απαντάτε;

    «Στόχος μας είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να καταστεί οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα, με έμφαση στην πρόληψη, την ανακύκλωση, την επανάχρηση, στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας. Στη βάση του Εθνικού Σχεδιασμού και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που η εφαρμογή της καθυστερεί αδικαιολόγητα εδώ και χρόνια. Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε είναι αποκαλυπτικά της γενικότερης υστέρησης σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης καθώς εγγράφεται σε ένα ευρύτερο, ελλειμματικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην ίδια τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σήμερα ο β' βαθμός Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες βρίσκονται μεταξύ συμπληγάδων. Συνθλίβονται, μεταξύ τηςγραφειοκρατίαςαπό την κεντρική εξουσία και των δίκαιωναιτημάτων και αναγκών των δήμων, που διεκδικούν την εξ ολοκλήρου αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν.Ας αναλάβουν πλήρως οι δήμοι τη διαχείριση των απορριμμάτων όπως την είχαν στο παρελθόν. Καμία εμμονή δεν έχει η Περιφέρεια - μπορεί μάλιστα να προσφέρει όση εργασία έχει κάνει ως σήμερα»

    Πιο συγκεκριμένα, οπρόεδρος της ΚΕΔΕΓ. Πατούλης έχει βγάλει σειρά επικριτικών ανακοινώσεων για το θέμα των απορριμμάτων, ενώ δεν υπάρχει δική σας αντίδραση.

    «Δύο παρατηρήσεις: Πρώτον, αρμοδιότερο της ΚΕΔΕ όργανο για τα απορρίμματα της Αττικής είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, ο πρόεδρος της οποίας, δήμαρχος Καματερού - Αγ. Αναργύρων, Ν. Σαράντης κινείται,σε εποικοδομητική βάση συνεργασίας των δύο βαθμών της ΤΑ. μακριά από διχαστικές λογικές. Βεβαίωςμε τη στήριξη και άλλων δημάρχων, όπως ο τέως πρόεδρος του οργάνου, δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ηρ. Γκότσης ή ο δήμαρχος Νίκαιας, Γ. Ιωακειμίδης.

    Δεύτερον, η μη απάντησή μου δεν αποτελεί αδυναμία αλλά θέση. Θέση σαφή που αποσκοπεί στην προστασία του κρίσιμου για τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης θεσμού της ΚΕΔΕ. Και αυτό γιατί δεν επιθυμώ με κανέναν τρόπο να γίνω συνένοχη στην απαξία που δυστυχώς έχει περιβάλλει τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους θεσμούς που είναι κοντύτερα στον πολίτη και οφείλουν να τον υπηρετούν.

    Ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή, της ανάκτησηςτης αξιοπιστίας της Αυτοδιοίκησης κινούμαστε στην Περιφέρεια Αττικής, οικοδομώντας ένα νέο πρότυπο διοίκησης, χωρίς τις κλασσικές παθογένειες, γραφειοκρατία, διαφθορά, κ.α. Αυτή η κατεύθυνση, της εμβάθυνσης της τοπικής δημοκρατίας αποτελεί σήμερα και ευρωπαϊκό διακύβευμα όπως φαίνεται από τις εργασίες θεσμών όπως το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Οι δήμαρχοι - μέλη της ΚΕΔΕ εξέλεξαν υπεύθυνα και δημοκρατικά με τη ψήφο τους τον πρόεδρο που τους εκπροσωπεί. Από κει πέρα πρέπει να λειτουργούμε ως θεσμοί και όχι ως πρόσωπα που παίζουν χαρτοπόλεμο μέσω Δελτίων Τύπου. Αυτό είναι το μίνιμουμ για να ανακτήσει η πολιτική αξιοπιστία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεσματικότητα. Και να κερδίσουμε όλοι μας σε σοβαρότητα απέναντι στους πολίτες που μας κρίνουν»

    Μιλάτε για γενικότερη υστέρηση στη θεσμική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκηση

    «Ακριβώς. Γιατί υπάρχουν μεταρρυθμίσεις, που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Ενισχύουν τη χώρα στη δύσκολη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και απελευθερώνουν από «βαρίδια» την Αυτοδιοίκηση, που επιτέλους πρέπει να γίνει πραγματική Αυτοδιοίκηση και όχι ετεροδιοίκηση όπως είναι σήμερα. Μεταρρυθμίσεις που ο υπουργός Εσωτερικών πρέπει να τολμήσει άμεσα. Την κατάργηση του θεσμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας στην αυτοδιοίκηση και ουσιαστικά καταργεί το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας για δήμαρχο και περιφερειάρχη. Την εξάλειψη της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων, δήμων, περιφερειών, που συνεπάγεται κατασπατάληση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων. Σκεφθείτε μόνο ότι η Λιοσίων ανήκει κατά ένα τμήμα της στο Δήμο Αθηναίων και κατά ένα άλλο στην Περιφέρεια Αττικής!Από κει και πέρα, οι Περιφέρειες μπορούν να είναι πραγματικοί μοχλοί ανάπτυξης και παράγοντες κοινωνικής συνοχής με την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια, φορολογική αρμοδιότητα και κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και πόρους για το μεταναστευτικό. Γιατί σήμερα το αντιμετωπίζουν με μόνο στήριγμα την αλληλεγγύη των πολιτών»

    Κατά καιρούς σας προσάπτουν ελλιπή παρουσία στην πολιτική σκηνή;

    «Εξαρτάται από το τι εννοούμε «πολιτική σκηνή». Είναι άραγε τα τηλεπαράθυρα, το fb, το τουίτερ; Είναι κρίμα, ειδικά σήμερα που οι προκλήσεις σχετικά με το μέλλον της πολιτικής είναι πολλές και σύνθετες, να επιβιώνουν οι χειρότερες παραδόσεις, που καταλήγουν να ρίχνουν νερό στο μύλο της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού. Η κατάσταση αυτή, με τη ρηχότητα και την επικινδυνότητά της, φέρνει στο προσκήνιο τη σημαντική έλλειψη επιχειρημάτων και ενός διαπαιδαγωγητικού λόγου. Το σχήμα «θέση - αντίθεση - σύνθεση» είναι άγνωστο στην πολιτική σήμερα. Ε, λοιπόν ναι, αν αυτή είναι η πολιτική σκηνή κανείς από τους αιρετούς δεν θα πρέπει να έχει παρουσία, τροφοδοτώντας την περαιτέρω απαξίωση και την υπονόμευση της Δημοκρατίας. Οι ίδιοι οι πολίτες οφείλουν να απαιτούν πολιτικούς έργων και δράσης, όχι διαπιστώσεων και λόγων»

    Σε τι προσβλέπετε μέσα από τις εργασίες τουσυνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ;

    «Σήμερα βρισκόμαστε σε μια σημαντική καμπή, γιατί πλέον υπάρχει η εμπειρία και γνωρίζουμε όλοι και τι σημαίνει «βίαιη ωρίμανση», και τι σημαίνει «μελαγχολία»? Γνωρίζουμε τι σημαίνει η ανάληψη, σε μια ακραία στιγμή και με σημαντικό κόστος, από τον Αλέξη Τσίπρα, της ευθύνης να μην πέσει η χώρα στα βράχια. Ο πρωθυπουργός δεν δραπέτευσε, δεν επέλεξε να πετάξει λευκή πετσέτα, ανέλαβε εν γνώσει του ένα δύσκολο έργο - αυτό του να διορθώσει παθογένειες δεκαετιών και να ανοίξει το δρόμο του μέλλοντος. Το ίδιο έπραξε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν στην κρίσιμη στιγμή σήκωσε στους ώμους του το βάρος ενώπιον των ευρωπαίων ομολόγων του, δεν λιποτάκτησε, δήλωσε «παρών». Και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός αγωνίζονται σήμερα για το μέλλον του τόπου. Κατά καιρούς στη ρητορεία τους όλα τα κόμματα έχουν εντάξει τη «Νέα Ελλάδα» - κάτι το αυτονόητο καθώς ήταν ακριβώς η «παλιά Ελλάδα» που οδήγησε τη χώρα στο γκρεμό. Εκείνο όμως που πραγματικά σήμερα χρειάζεται ο τόπος είναι η Νέα Αριστερά. Μια Νέα Αριστερά, σε συγχρονία με τις σημερινές προκλήσεις για την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και του διεθνούς στερεώματος. Μια Νέα Αριστερά μακριά από καταγγελίες - προκάτ, μακριά από «ευκολίες», μακριά από απλοϊκές διαπιστώσεις. Μια Νέα Αριστερά που δεν γραφειοκρατικοποιεί τα κινήματα, δεν ενσωματώνει σε κυβερνητικούς θώκους τα στελέχη τους. Μια Νέα Αριστερά που αφουγκράζεται τα κινήματα, τα μπολιάζει και μπολιάζεται από αυτά σε μια σχέση αμοιβαιότητας. Μια Νέα Αριστερά που αναμετριέται με την πραγματικότητα προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών, μέσα σε ένα πρωτόγνωρο διεθνές περιβάλλον.

    Για περίοδο φόβου και για «νέα εποχή ανασφάλειας» κάνει λόγο ο αείμνηστος Τόνι Τζουντ, περιγράφοντας τα σημερινά διεθνή δεδομένα - κάτι που δεν αφορά στενά ένα κόμμα αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Αυτή την ευθύνη, καλούμαστε όλοι μας να αναλάβουμε στο πλαίσιο του Συνεδρίου, αναλύοντας την πραγματικότητα στις τρεις διαστάσεις της - την κυβερνητική και την κομματική, την κινηματική.Ακριβώς αυτές που καλείται να διαχειριστεί η Νέα Αριστερά, εμβαθύνοντας τη δημοκρατία, δίνοντας φωνή στην κοινωνία και ελέγχοντας την εξουσία. Έργο δύσκολο αλλά απαραίτητο προκειμένου η κυβέρνηση να επιτελέσει το έργο για το οποίοεκλέχθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 από τους πολίτες»

    Σε ποιο σημείο βρίσκεται η ευρωπαϊκήπρωτοβουλία που έχετε αναλάβειγια το μεταναστευτικό σε σχέση με το ρόλο των Περιφερειών, υπάρχει πρόοδος;

    «Το μεταναστευτικό φαινόμενο δεν αποτελεί κρίση - αναδεικνύει την κρίση πολιτικής της ΕΕ καθώς και των κοντόφθαλμων πολιτικών ορισμένων κρατών που επιλέγουν λάθος προσεγγίσεις, όπως τους φράκτες και το κλείσιμο των συνόρων. Οι απειλές για αποκλεισμό της διάβασης Μπρένερ μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας, είναι ενδεικτικές αυτών των αδιέξοδων προσεγγίσεων. Στην υπόθεση αυτή λοιπόν, οι Περιφέρειες με τους Δήμους παίζουν καθοριστικό ρόλο καθώς είναι εκείνες οι δομές που αντιμετωπίζουν από πρώτο χέρι τα ζητήματα που δημιουργούνται, βάζοντας τις βάσεις για την υποδοχή και την ένταξη των μεταναστών. Για αυτό και απαιτείται η συντονισμένη δράση τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών στο πλαίσιο δίκαιης κατανομής της ευθύνης. Αυτό άλλωστε ήταν και το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχα την άνοιξη στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και τους επιτρόπους, Αβραμόπουλο, Στυλιανίδη και Κρέτσου καθώς και με ομολόγους μου, της Σικελίας του Λάτσιο. Το θέμα του ρόλου των περιφερειών και των δήμων για την υποδοχή και την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών έθεσα και στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τη Δευτέρα μάλιστα έρχεται στην Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής, ο πρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, Ζαν Κλωντ Φρεκόν επικεφαλής αντιπροσωπείας, για να επισκεφθεί το Κέντρο Διαχείρισης Ειδών Πρώτης Ανάγκης, τον Ελαιώνα και τον Σκαραμαγκά».

    Τη συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Ρουμελιώτη

    [03] Γ. Σταθάκης: Η λιτότητα διεύρυνε τις ενδοευρωπαϊκές ανισότητες

    «Η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε, τώρα χρειάζεται ευελιξία», δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

    «Η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε. Είχαμε ύφεση, πέρυσι, χαμηλότερη από ότι αναμενόταν (λιγότερο από το 1%) και φέτος το πρώτο τρίμηνο ήταν εν μέρει αρνητικό, το δεύτερο με θετικό πρόσημο και ελπίζουμε το τρίτο και το τέταρτο να είναι άλλο τόσο θετικά. Όλα αυτά υπογραμμίζουν ότι η κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας αλλάζει, και ότι η νέα αυτή κατεύθυνση θα οδηγήσει σε εν δυνάμει ανάπτυξη, το 2017, της τάξης του 2,5%», δηλώνει ο Γιώργος Σταθάκης, από το οικονομικό φόρουμ του ιδρύματος Αμπροζέτι, στο Κόμο.

    Σε ό,τι αφορά την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Σταθάκης υπογραμμίζει: «προχωρούν όπως είχε προβλεφθεί με τους δανειστές στην τελευταία συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο και μπορώ να προσθέσω πως σε ότι αφορά την διάθεση στην ελεύθερη αγορά των ελληνικών σιδηροδρόμων, μια από τις ιδιωτικοποιήσεις στην οποία δόθηκε ώθηση, υπάρχει σημαντικό ιταλικό ενδιαφέρον και εμείς είμαστε ευτυχείς για το ενδιαφέρον αυτό».

    Αναφορικά με την κατάσταση στην Τουρκία και το Brexit o υπουργός Οικονομίας τονίζει:

    «Η Τουρκία είναι μια όμορη χώρα η οποία βρίσκεται πολύ κοντά και εμείς τασσόμαστε υπέρ της σταθερότητας της χώρας και στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της 'Αγκυρας. Σήμερα η Τουρκία είναι μια ασταθής χώρα μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και εμείς στηρίζουμε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της τουρκικής δημοκρατίας. Σε ότι αφορά το Brexit προσωπικά θεωρώ ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην βρετανική οικονομία. Η μεγαλύτερη ανατάραξη προκαλείται από το ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι η μεγαλύτερη χρηματιστική αγορά της ΕΕ και έχει στρατηγικό ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομία».

    Απαντώντας σε ερώτηση της «Ιλ Σόλε» σχετικά με τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές ο Γιώργος Σταθάκης δηλώνει:«Ολοκληρώσαμε σημαντικές διαπραγματεύσεις μετά την συνολική συμφωνία του Ιουλίου του 2015 και τώρα πρέπει να εφαρμόσουμε όσα εγκρίναμε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης ήταν ιδιαίτερα σημαντική διότι αποτελούσε το 70% όλης της συμφωνημένης δέσμης. Θεωρώ ότι η δεύτερη αξιολόγηση που θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα και η οποία προβλέπει πολλά θέματα επί τάπητος θα επικεντρωθεί στην μεταρρύθμιση της αγοράς της εργασίας».

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Βιτόριο Ντα Ρολντ, προσθέτει: «αποφασίσθηκε να χωριστεί, το θέμα, σε τρεις φάσεις: η πρώτη, άμεση, είναι εκείνη στην οποία υπάρχουν πολύ χαμηλά επιτόκια για μια πρώτη σειρά υποχρεώσεων που αφορούν το 2020. Στην συνέχεια έχουμε τις οικονομικές υποχρεώσεις και τις λήξεις μεσοπρόθεσμης περιόδου, και το θέμα αυτό θα συζητηθεί μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Τέλος, στην τρίτη σειρά υποχρεώσεων που αφορά την ερώτησή σας έχουμε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις στις οποίες το ΔΝΤ ζητά να αρχίσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η συζήτηση, και όχι το 2020. Σε ότι αφορά το σημείο αυτό το ΔΝΤ έχει επιφυλαχθεί σχετικά με το αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα».

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Σταθάκης:Ο μετασχηματισμός των ευρωπαϊκών θεσμών θα πρέπει να ενσωματώσει αλλαγές και στο επίπεδο της λογοδοσίας και της δημοκρατίας

    [04] Σύνοδος των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα την Παρασκευή

    Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, συναντώνται την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, μετά από πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου να θέλουν να επεξεργαστούν τις προτάσεις που αφορούν στη δική τους οπτική για την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και οι πολιτικές του.

    Στόχος της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. που συγκαλεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές: «η ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού ώστε οι ευρωμεσογειακές χώρες να ενδυναμώσουν την παρέμβαση τους στην ευρωπαϊκή ατζέντα και να ενισχύσουν το αποτύπωμά τους σε αυτήν».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις είναι οι βασικοί άξονες που θα αποτελέσουν την θεματολογία της συζήτησης που θα διεξαχθεί ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, και υψηλόβαθμο στέλεχος της Ισπανικής κυβέρνησης (η παρουσία του Μαριάνο Ραχόι στην Αθήνα δεν είναι εφικτή, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ισπανικό κοινοβούλιο, ο χαρακτήρας της κυβέρνησής του παραμένει υπηρεσιακός):

    α) Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, με έμφαση στην περιφερειακή ασφάλεια και την ειρήνη.

    β) Ανάπτυξη με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προσέλκυση επενδύσεων.

    γ) Ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

    Οι εργασίες της συνόδου θα ξεκινήσουν το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συζήτηση των ηγετών να διαρθρώνεται σε δύο γύρους. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των αρχηγών, στην οποία θα συμμετέχουν και συνεργάτες τους. Μετά την οικογενειακή φωτογραφία η συζήτηση θα συνεχιστεί στο πλαίσιο γεύματος εργασίας αποκλειστικά ανάμεσα στους αρχηγούς και θα ακολουθήσουν δηλώσεις των ηγετών.

    Η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά και το Brexit, και μόλις μια εβδομάδα πριν από την άτυπη σύνοδο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, στην Μπρατισλάβα, που συνέρχεται με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης. Ήδη με παρέμβασή του από τη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Παρίσι, όπου συμμετείχε ως παρατηρητής, ο Αλέξης Τσίπρας -ενόψει και της συνόδου στη Μπρατισλάβα- είχε τονίσει την αναγκαιότητα να υπάρξει κοινή στάση στην κατεύθυνση της επιδίωξης να ενισχυθούν τα υπάρχοντα αδύναμα αναπτυξιακά εργαλεία, «μεταφέροντας πόρους προς το Νότο και την περιφέρεια».

    [05] Κυρ. Μητσοτάκης: Ανάπτυξη στη χώρα μόνο με φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις

    Με τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλιας Π. Κοέλιο συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως είχαν μια πολύ ειλικρινή συζήτηση για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν πολλές ομοιότητες καθώς πρόκειται για δύο χώρες περίπου με το ίδιο μέγεθος, μεσογειακές ενώ και οι δύο πέρασαν από την εμπειρία ενός προγράμματος προσαρμογής.

    "Μόνο που η Πορτογαλία κατάφερε κάτω από την ηγεσία του Pedro Passos Coelho να απομακρυνθεί από τα Μνημόνια, ενώ δυστυχώς η χώρα μου βρίσκεται ακόμα σε ένα τρίτο εξαιρετικά επώδυνο Μνημόνιο, ως αποτέλεσμα των προβληματικών χειρισμών της υφιστάμενης Κυβέρνησης", σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Παράλληλα υπογράμμισε πως "μόνο οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, που στηρίζουν την πραγματική οικονομία και προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις, μπορούν να δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα". Διευκρίνισε επίσης ότι οποιαδήποτε απόπειρα αυτές οι μεταρρυθμίσεις να ακυρωθούν, δημιουργεί τελικά πρόβλημα στην ίδια τη βιωσιμότητα της οικονομίας.

    "Αυτό είναι το ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, κάτω από μια Αριστερή Κυβέρνηση. Εν μέρει αυτό είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία.

    Θέλω να επισημάνω, επίσης, ότι συζητήσαμε με τον Pedro Passos Coelho τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις απαντήσεις που μπορεί να δώσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωσή μας, ειδικά μετά την προβληματική ιστορία του Brexit. H απάντηση στην Ευρώπη δεν μπορεί να έρθει από την Αριστερά. Η Κεντροδεξιά οφείλει να προτάξει για τους πολίτες της Ευρώπης ένα νέο αναπτυξιακό όραμα το οποίο θα μπορέσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες να αγκαλιάσουν και να πιστέψουν και πάλι", συμπλήρωσε ο Κ. Μητσοτάκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 September 2016 - 6:32:38 UTC