Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κουρτάκης: Αιχμές για εμπλοκή Αντ. Σαμαρά σε ηχητικό υλικό
  • [02] Για ασύστολη κινδυνολογία με στόχο την τρομοκράτηση της κοινής γνώμης, κατηγόρησε τη ΝΔ ο Π. Ρήγας
  • [03] ΝΔ: «Εξαπατούν, εμπαίζουν και προκαλούν. Οι συνταξιούχοι, όμως, τους ξέρουν πια πολύ καλά»
  • [04] Δείπνο Τσίπρα-Αναστασιάδη την Πέμπτη ενόψει της Ευρωμεσογειακής συνόδου
  • [05] Αύξηση εσόδων από ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη
  • [06] Βρυξέλλες:'Εως το τέλος Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα, για να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ
  • [07] Συνάντηση του πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν με τον Κ. Μίχαλο για την υλοποίηση της συμφωνίας του ΔΕΣΦΑ με την SOCAR
  • [08] Η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο TUI στο επίκεντρο της συνάντησης της Ε. Κουντουρά με τον Thomas Ellerbeck
  • [09] Εκπρόσωποι από την Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή και την Αμερική μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών
  • [10] Επί τάπητος το προσφυγικό υπό τον Γιάννη Μουζάλα για τα προβλήματα στην Χίο
  • [11] Στην Καλαμάτα ο Αντ. Σαμαράς, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη θεομηνία
  • [12] Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας

  • [01] Γ. Κουρτάκης: Αιχμές για εμπλοκή Αντ. Σαμαρά σε ηχητικό υλικό

    Ολοκληρώθηκε στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα δανειοδοτήσεων τραπεζών σε Μέσα Ενημέρωσης και κόμματα, η κατάθεση του Γιάννη Κουρτάκη, εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά», διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της εταιρείας «Παρά Ένα ΕΠΕ», σχετικά με τη δανειοδότηση του ομίλου του. Αρχικά, ο κ. Κουρτάκης διευκρίνισε ότι διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία Αθηνών για το δάνειο ύψους 800.000 ευρώ που πήρε η εταιρεία του από την Τράπεζα της Ελλάδος και γι αυτό τον λόγο έχει την ιδιότητα του υπόπτου και δεσμεύεται να παρέχει λεπτομέρειες τις οποίες θα καταθέσει ενώπιον του φυσικού δικαστή του.

    Όπως εξήγησε, το δάνειο που πήρε η εταιρεία του από την Εθνική Τράπεζα τον Φεβρουάριο του 2014, ύψους 800.000 ευρώ είναι μη ληξιπρόθεσμο, πλήρες και ενήμερο. Πρόσθεσε, ότι ενώ προβλεπόταν η αποπληρωμή του να γίνει έως το 2019, ήδη σήμερα, έχει μειωθεί στα 111.083 ευρώ, δύομιση χρόνια νωρίτερα, και όπως είπε χαρακτηριστικά, αν με καλούσατε στο τέλος των εργασιών της ΕΕ θα είχε εξοφληθεί.

    «Κινούμαι σε παράλληλη τροχιά με το έργο της εξεταστικής σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρτάκης σχολιάζοντας τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης. Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του, ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, του είχε τηλεφωνήσει για να του ζητήσει να κατεβάσει από το «site» του, το ηχητικό από τη συνομιλία που τον εμφάνιζε να συνομιλεί με τον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο και να τον αποκαλεί «Παναθηναϊκάκια».

    «Με πήρε ο κ. Σαμαράς και μου είπε ότι είναι μία αθλιότητα και να κατέβει γιατί δεν είναι η δική του φωνή», υποστήριξε ο κ. Κουρτάκης. Παράλληλα, επιτέθηκε στον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο, λέγοντας, ότι κόβει αποκόμματα και ασκεί διώξεις και ότι στοχοποίησε την εφημερίδα "Παραπολιτικά" γιατί υπάρχουν δημοσιεύματα που τον αφορούν. Σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Ντογιάκου για προφυλάκιση του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, ανέφερε, ότι «οι πάντες μπορούν να καταλάβουν πόσο αντικειμενικός είναι ο γνωστός και ως Παναθηναϊκάκιας κ. Ντογιάκος» προσθέτοντας, ότι όπως λέγεται, ο γιος του εισαγγελέα εργάζεται σε εταιρεία του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, ενώ ένας άλλος πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού, ο Νίκος Πατέρας, φιλοξενεί τον κ. Ντογιάκο στον Αστέρα.

    Απαντώντας σχετικά με τη δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος του, σχετικά με το δάνειο που έχει πάρει από την Εθνική Τράπεζα, ο κ. Κουρτάκης έκανε λόγο για δικαιοσύνη που λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Σε ερώτηση σχετικά με την αντιδικία που έχει με τον εκδότη της εφημερίδας Γιάννη Φιλιππάκη, ο κ. Κουρτάκης υποστήριξε, ότι πρέπει να κληθεί στην εξεταστική ο εκδότης, για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το μεγάλο «πολιτικό - εκδοτικό» σκάνδαλο της «Proton» και την εμπλοκή του φυγόδικου επιχειρηματία κ. Κυριακίδη που αγόραζε δημοσιογραφικά «σαπάκια», παίρνοντας δάνεια από την τράπεζα.

    Ο κ. Κουρτάκης κατέθεσε ακόμα ότι:

    -Η διαπλοκή δεν έχει πολιτική ταυτότητα, δεξιά ή αριστερά.

    -Τα μέσα ενημέρωσης της εταιρείας του δεν έχουν πολιτικό προσανατολισμό και όσα, όπως είπε, απευθύνονται σε κομματικούς στρατούς και «οπαδικά στρατόπεδα», συρρικνώνονται

    -Είναι φυσιολογική η δική μου διαδρομή να καταλήξω από δημοσιογράφος σε εκδότη. Δεν θεωρώ ότι ένας αμφιλεγόμενος εργολάβος είναι σωστό να δραστηροποιείται στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης. Ο κ. Κουρτάκης διέψευσε ακόμη, ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στη διαγωνιστική διαδικασία για τις 4 τηλεοπτικές πανελλαδικές άδειες.

    «Δεν έχω καμία εμπλοκή στο τηλεοπτικό εγχείρημα του κ. Μαρινάκη. Ήμουν δίπλα του ως φίλος», δήλωσε. Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στον επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζο, λέγοντας ότι είναι από τους πιο επιφανείς φοροφυγάδες της χώρας και ότι η δικαιοσύνη ερευνά για ένα ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή.

    [02] Για ασύστολη κινδυνολογία με στόχο την τρομοκράτηση της κοινής γνώμης, κατηγόρησε τη ΝΔ ο Π. Ρήγας

    Για ασύστολη κινδυνολογία με στόχο την τρομοκράτηση της κοινής γνώμης, κατηγόρησε τη ΝΔ ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη φημολογία των προηγούμενων ημερών για προβλήματα στην εκταμίευση της επόμενης υποδόσης και για μείωση των εσόδων του Αυγούστου.

    Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Ρήγας δήλωσε εμφατικά πως η εκταμίευση της υποδόσης θα πραγματοποιηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού τα προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί και διευκρίνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για τη μείωση που εμφανίζεται στα έσοδα του Αυγούστου, καθώς οφείλεται αποκλειστικά στη μετάθεση της πληρωμής της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβρη.

    Όσον αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο, ανέφερε πως ο κ. Τσίπρας θα δώσει έμφαση στους στόχους του επόμενου διαστήματος, με βασικούς άξονες την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και τις μνημονιακές υποχρεώσεις.

    Σχετικά με τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή, στην Αθήνα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ελπίδα πως θα διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο αντίθεσης στις πολιτικές λιτότητας και ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών.

    Τέλος, κάνοντας απολογισμό του έως σήμερα κυβερνητικού έργου, σημείωσε πως ναι μεν η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τις δημοσιονομικές εξαγγελίες της λόγω της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, αλλά έχει περάσει 85 νομοσχέδια που κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για πρόσβαση στη δημόσια υγεία, δωρεάν ρεύμα, ενίσχυση των ευπαθών ομάδων, πάταξη της φοροδιαφυγής και σημαντικές θεσμικές αλλαγές.

    [03] ΝΔ: «Εξαπατούν, εμπαίζουν και προκαλούν. Οι συνταξιούχοι, όμως, τους ξέρουν πια πολύ καλά»

    Για εξαπάτηση, εμπαιγμό και πρόκληση κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ, σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλου.

    Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του κόμματος επισημαίνει πως «ο κ. Κατρούγκαλος- μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ- παραδέχτηκε ότι υπήρξαν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που φτάνουν μάλιστα έως και το 40%», υπενθυμίζοντας πως «είναι ο ίδιος που- μαζί με τον κ. Τσίπρα- διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις τωρινές συντάξεις» και που «υπόσχονταν πως, όχι μόνον δεν θα κάνουν μειώσεις, αλλά θα δώσουν και 13η σύνταξη».

    «Εξαπατούν, εμπαίζουν και προκαλούν. Οι συνταξιούχοι, όμως, τους ξέρουν πια πολύ καλά», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

    [04] Δείπνο Τσίπρα-Αναστασιάδη την Πέμπτη ενόψει της Ευρωμεσογειακής συνόδου

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραθέσει αύριο το βράδυ δείπνο στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα βρίσκεται από αύριο στην Αθήνα ενόψει της συμμετοχής του, την Παρασκευή, στη σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ που έχει συγκαλέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στη συζήτηση που θα έχουν οι δύο άνδρες κατά το αυριανό δείπνο, αναμένεται να τεθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις καθώς και το Κυπριακό.

    [05] Αύξηση εσόδων από ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη

    Απέδωσαν οι έλεγχοι στα νησιά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς ως προς την είσπραξη του ΦΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη, Παν. Μελαχροινού, μιλώντας στην Οικονομία «Στο Κόκκινο».

    Ο διευθυντής του γραφείου του κ. Αλεξιάδη ανέφερε ότι «η εκτέλεση ως προς την είσπραξη ΦΠΑ σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2016 κινείται πανελλαδικά πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί από τον προϋπολογισμό, σχεδόν στο 8%, οπότε υπάρχει υπεραπόδοση».

    «Ενδεικτική είναι η εικόνα από ΔΟΥ σε "δυνατούς" τουριστικούς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος. Στη Σαντορίνη, το πρώτο επτάμηνο, έχει καταγραφεί αύξηση σε σχέση με τον προϋπολογισμό κατά 82% στα έσοδα ΦΠΑ και στη ΔΟΥ Μυκόνου κατά 45%», σημείωσε ο κ. Μελαχροινός. «Το πρώτο επτάμηνο του 2014, του success story για την αξιωματική αντιπολίτευση, στη ΔΟΥ Σαντορίνης είχαν έσοδα από ΦΠΑ 5,2 εκατ. ευρώ. Πλέον, αυτό το νούμερο έχει πάει στα 10 εκατ. ευρώ, έχει σχεδόν διπλασιαστεί το πρώτο επτάμηνο. Στη ΔΟΥ Μυκόνου, σε σχέση με το 2014, υπάρχει αύξηση σχεδόν 60%», συμπλήρωσε. «Δεν αντιλαμβάνομαι πώς μπορεί να αναπτυχθεί με λογικά επιχειρήματα αυτή η ρητορική της αντιπολίτευσης. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται μέσα στα πλαίσια», υπογράμμισε.

    «Όλα αυτά δεν προέκυψαν από τον ουρανό, υπήρξε εντατικοποίηση ελέγχων, αλλαγή στο πρόστιμο που αφορά μη έκδοση αποδείξεων λιανικής και γίνονται όλες οι αναγκαίες κινήσεις», τόνισε ο κ. Μελαχροινός.

    [06] Βρυξέλλες:'Εως το τέλος Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα, για να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ

    Την πεποίθηση ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ εξέφρασε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, δύο ημέρες πριν το άτυπο Eurogroup στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

    Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν στο Eurogroup από τον Έλληνα ομόλογό τους για το «πού βρισκόμαστε» όσον αφορά την εκπλήρωση των 15 προαπαιτουμένων, στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, η ενέργεια, η υπηρεσία εσόδων και η διοίκηση των ελληνικών τραπεζών.

    O ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι τα 15 προαπαιτούμενα δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθούν πριν τις 15 Σεπτεμβρίου, όπως είχε συμφωνηθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εάν αυτό επιτευχθεί στο τέλος του μήνα, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία πίεση ρευστότητας για την Ελλάδα. Ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο ότι τα προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι η διαθεσιμότητα των 2,8 δισ. ευρώ λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.

    Σχετικά με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι δεν έχει καταστεί ακόμα λειτουργικό, καθώς εκκρεμεί ο διορισμός των μελών του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου. Σημείωσε ότι υπήρξαν ορισμένες «εκπλήξεις» όσον αφορά αυτό το θέμα, αλλά δεν θέλησε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο κ. Ζακ Λε Παπ είναι ο ένας εκ των δύο υποψηφίων που έχουν προτείνει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου.

    [07] Συνάντηση του πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν με τον Κ. Μίχαλο για την υλοποίηση της συμφωνίας του ΔΕΣΦΑ με την SOCAR

    Στις εξελίξεις για την υλοποίηση της συμφωνίας του ΔΕΣΦΑ και της αζέρικης κρατικής εταιρείας SOCAR αναφέρθηκε ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα Ραχμάν Μουσταφάγεφ, που επισκέφθηκε σήμερα τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Αθήνας Κωνσταντίνο Μίχαλο.

    Ο κ. Ραχμάν Μουσταφάγεφ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του επιμελητηρίου και ο κ. Μίχαλος επεσήμανε στον κ. Μουσταφάγεφ ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα επιθυμεί τη διατήρηση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η ενδεχόμενη ακύρωση της συμφωνίας είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει σημαντικά το θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην προώθηση των επιχειρηματικών δεσμών των δύο χωρών.

    [08] Η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο TUI στο επίκεντρο της συνάντησης της Ε. Κουντουρά με τον Thomas Ellerbeck

    Η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο TUI προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού εξετάστηκε στη συνάντηση που είχε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενας Κουντουρά με τον Thomas Ellerbeck, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου TUI και του Μιχάλη Μαυρόπουλου, Περιφερειακού Διευθυντή Ανατολικής Μεσογείου της TUI Destination Services.

    Ειδικότερα, η κα Κουντουρά και ο κ. Ellerbeck συζήτησαν τις δυνατότητες για την προώθηση νέων ελληνικών προορισμών καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά και σε επιμέρους θεματικούς τομείς, όπως η κρουαζιέρα. Επιπλέον, εξετάστηκαν προτάσεις προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που η TUI ενδιαφέρεται να υλοποιήσει στην Ελλάδα για τη σύσφιξη των τουριστικών σχέσεων μέσα από την τόνωση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.

    Η αν. υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά δήλωσε: «Μέσα από τη νέα μας τουριστική πολιτική, προωθούμε την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 μέρες το χρόνο. Επιδιώξαμε τη στενή συνεργασία μας με τον όμιλο TUI από το 2015, με στόχο την προώθηση στρατηγικών συνεργασιών για την αύξηση του μεριδίου της Ελλάδας και την ενίσχυση των τουριστικών ροών προς δημοφιλείς και νέους ελληνικούς προορισμούς. Η συνεργασία αυτή αποδίδει εξαιρετικά και στόχος μας είναι η άμεση επέκτασή της το 2017, αλλά και τα επόμενα χρόνια».

    Ο κ. Τhomas Ellerbeck δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι από τις πιο σημαντικές αγορές του ομίλου TUI και συγκαταλέγεται στους πέντε πιο δημοφιλείς προορισμούς της TUI, παγκοσμίως. Η TUI έχει μακρά παράδοση και ισχυρή παρουσία στη χώρα και αυτό όχι μόνο με τα φημισμένα ξενοδοχεία της, όπως είναι η Robinson, αλλά και με τα κρουαζιερόπλοιά της. Φέτος, τα κρουαζιερόπλοια των τριών εταιρειών κρουαζιέρας ? η TUI Cruises, η Hapag-Lloyd Cruises και η Thomson Cruises? έχουν προγραμματίσει 120 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια. Θεωρούμε το υπουργείο Τουρισμού έμπιστο και αξιόπιστο συνεργάτη και επιδιώκουμε στενή συνεργασία και τώρα και στο μέλλον. Οι πελάτες μας αγαπούν την Ελλάδα και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον να την επισκεφθούν, λόγω της ελκυστικότητας και της διαφορετικότητας των προορισμών της, αλλά και της ζεστής φιλοξενίας που προσφέρει».

    Η κα Κουντουρά αναφέρθηκε στη συνολική αύξηση που καταγράφεται στην τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα το 2016, καθώς και, ειδικότερα, στην εικόνα ανάκαμψης και ενίσχυσης των κρατήσεων τελευταίας στιγμής στα νησιά του Αν. Αιγαίου που δέχθηκαν πιέσεις, λόγω του προσφυγικού. Τόνισε, επίσης ότι υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί για την εξασφάλιση ότι οι προσωρινές δομές φιλοξενίας των προσφύγων θα ήταν άμεσα έτοιμες, πλήρως ελεγχόμενες και μακριά από τους χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος και δεν θα επηρέαζαν την τουριστική κίνηση.

    [09] Εκπρόσωποι από την Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή και την Αμερική μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

    Εκπρόσωποι από οκτώ πόλεις της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της βόρειας και νότιας Αμερικής που έχουν έρθει αντιμέτωποι με προκλήσεις στη διαχείριση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα για να ανταλλάξουν τεχνογνωσία σε σημαντικά ζητήματα που τους απασχολούν.

    Οι συναντήσεις, που θα συνεχιστούν τις επόμενες δύο ημέρες, γίνονται στο πλαίσιο του δικτύου «100 Ανθεκτικές Πόλεις» («100 Resilient Cities»), που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Rockefeller. Το δίκτυο έχει ως στόχο να κάνει τις πόλεις περισσότερο ανθεκτικές σε κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις.

    Επικεφαλής αστικής ανθεκτικότητας απο την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Παρίσι, το Αμάν, τη Ραμάλα, το Μεντεγίν, το Λος Άντζελες και το Μόντρεαλ αντάλλαξαν απόψεις μεταξύ τους, καθώς και με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εταιρειών. Σήμερα το 60% των 19,5 εκατ. προσφύγων όλου του κόσμου και το 80% των εσωτερικά εκτοπισμένων πληθυσμών ζουν στις αστικές περιοχές, επισήμανε κατά την έναρξη των εργασιών του δικτύου η επικεφαλής του Γραφείου Ανθεκτικότητας του δήμου Αθηναίων, Λενιώ Μυριβήλη. «Οι πόλεις είναι αναμφισβήτητα στην πρώτη γραμμή της υποδοχής και της ένταξης μεταναστών. Ωστόσο η αδυναμία να χειριστούμε τη σημερινή κρίση αντικατοπτρίζει όχι μόνο μια απειλή για τη δημόσια υγεία, την κοινωνική συνοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και μια χαμένη ευκαιρία για τις πόλεις μας να βελτιώσουν τις υποδομές τους, τις υπηρεσίες τους και τα συστήματα διακυβέρνησής τους», παρατήρησε ο αντιδήμαρχος Μεταναστευτικής Πολιτικής του δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης. Αναφορικά με τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο δήμος Αθηναίων στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ο κ. Παπαγιαννάκης εξήγησε ότι η κύρια πρόκληση είναι «να δουλέψουμε στην κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής και να ακούσουμε και τους πολίτες. Είναι ένα ερώτημα το πώς θα δημιουργήσουμε ισορροπία ανάμεσα στους πολίτες και τους πρόσφυγες».

    Ο δήμος Παρισιού βρέθηκε πρόσφατα στην επικαιρότητα καθώς ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο κέντρων προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, το πρώτο σε ένα μήνα και το δεύτερο για ευάλωτους μέχρι τα τέλη του έτους. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής αστικής ανθεκτικότητας του Παρισιού, Σεμπαστιέν Μερ, «η κύρια πρόκληση του δήμου για την προσφυγική κρίση είναι να προσφέρουμε ένα πρώτο χώρο υποδοχής με αξιοπρέπεια για όλους αυτούς τους ανθρώπους που θεωρούν το Παρίσι όχι ένα τελικό προορισμό, αλλά ενδιάμεσο προορισμό στο δρόμο τους για την Αγγλία. Σταματούν στο Παρίσι για λίγες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες, αλλά μέχρι τώρα μένουν στους δρόμους. Αυτό δεν είναι αποδεκτό για τη δήμαρχο Παρισιού και τους πολίτες».

    Αναγκαία είναι, σύμφωνα με τον κ. Μερ, η ανάγκη δημιουργίας ενός διεθνούς παρατηρητηρίου «που θα μπορέσει να προβλέψει τον αριθμό των προσφύγων που μετακινούνται. Ο στόχος μας είναι να προετοιμαστούμε και να υπολογίσουμε εκ των προτέρων πόσοι πρόσφυγες θα φτάσουν το επόμενο διάστημα για να είμαστε σε θέση να τους προσφέρουμε τις κατάλληλες υπηρεσίες υποδοχής». Όσον αφορά στην ενσωμάτωση, «το ζήτημα αυτό δεν είναι το κύριο πρόβλημά μας, καθώς το Παρίσι ήταν πάντα μια πόλη ενσωμάτωσης μεταναστών. Στην περίπτωση όσων θα χρειαστεί να μείνουν στη Γαλλία το πιο σημαντικό εμπόδιο είναι η γλώσσα. Είμαστε ήδη εξοπλισμένοι στο Παρίσι με εκπαιδευτικά προγράμματα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τους συνήθεις, ας τους πούμε έτσι, μετανάστες, οπότε δεν ανησυχούμε για τη μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη ενσωμάτωσή τους».

    Ο Σαντιάγκο Ουρίμπ Ρόκα ήρθε στην Αθήνα εκπροσωπώντας το Μεντεγίν, το δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Κολομβίας. Στη χώρα του, όπως μας εξήγησε, υπάρχει το μεγαλύτερο φαινόμενο εσωτερικά εκτοπισμένων πληθυσμών παγκοσμίως, με οκτώ εκατομμύρια εκτοπισμένους σε μια χώρα 48 εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι προσπαθούν να γλυτώσουν από τις εμφύλιες συγκρούσεις. Ειδικά το Μεντεγίν, είναι ένας από τους κύριους προορισμούς για τους εσωτερικά εκτοπισμένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Ρόκα, η πόλη έχει πληθυσμό 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, από τους οποίους οι 700.000 ήρθαν από άλλες περιοχές, κυρίως αγροτικές, τα τελευταία 20 χρόνια. «Είχαμε να δημιουργήσουμε μια πολιτική για τους εκτοπισμένους και η πόλη μας είναι πολύ γνωστή για τις καινοτόμες προσεγγίσεις που ανέπτυξε για τη διαχείριση του φαινομένου, βασισμένες κυρίως σε πολιτικές μακροπρόθεσμης ένταξης των ανθρώπων και όχι απλά στην ανθρωπιστική υποδοχή τους. Για παράδειγμα δημιουργήσαμε μονάδα φροντίδας θυμάτων, νομίζω ότι ήμασταν ο πρώτος δήμος στη χώρα που το έκανε αυτό», λέει. Την ίδια ώρα χιλιάδες Αφρικανοί, Κινέζοι και Κουβανοί αντιμετωπίζουν την Κολομβία ως χώρα διέλευσης για να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ένα από τα περάσματά τους είναι το Μεντεγίν, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον Παναμά. Ο δήμος, επισημαίνει ο κ. Ρόκα, αναζητά τρόπους για να βοηθήσει τους μετανάστες να μετακινούνται με νόμιμους τρόπους, προκειμένου να μην πέφτουν θύματα των κυκλωμάτων.

    Με την πολύπλευρη αυτή εμπειρία στις αποσκευές του, ο εκπρόσωπος του δήμου του Μεντεγίν υπογραμμίζει ότι «θα πρέπει να είμαστε πιο δημιουργικοί στην ενσωμάτωση των προσφύγων στις κοινωνίες μας, για παράδειγμα μέσω της εκπαίδευσης, γιατί στο μέλλον η ανάπτυξη των πόλεών μας θα βελτιωθεί μέσω της ενσωμάτωσης αυτής της διαφορετικότητας. Και το Μεντεγίν είναι ένα παράδειγμα σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί χωρίς αυτό τον πληθυσμό των εσωτερικά εκτοπισμένων δεν θα είχαμε αναγνωριστεί ως μια από τις πόλεις με το μεγαλύτερο αστικό μετασχηματισμό και μια από τις πόλεις με τους λιγότερους αποκλεισμούς στον κόσμο». «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα», συνεχίζει, «έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας γιατί χρειάζεται χρόνος για να μετατρέψεις αυτά τα φαινόμενα σε μια πολιτιστική μεταμόρφωση».

    Η επικεφαλής αστικής ανθεκτικότητας της πόλης του Μόντρεαλ, Λουίζ Μπραντέτ, περιγράφει τη δουλειά που έγινε στο δήμο της στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των προσφύγων, από τα τέλη του περασμένου χρόνου, όταν ο Καναδάς υποδέχτηκε 25.000 πρόσφυγες, και μετά. «Σύντομα καταλάβαμε ότι χρειαζόμαστε εργατικό δυναμικό όχι μόνο από τη Συρία αλλά και από όλο τον κόσμο, οπότε σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο γραφείο για την ενσωμάτωση των νεοαφιχθέντων, πρώτα από όλα για να τους βοηθήσουμε με το εμπόδιο της γλώσσας, γιατί για να βρει κάποιος δουλειά πρέπει να μιλάει γαλλικά. Αυτό το γραφείο θα συντονίζει όλες τις δράσεις τις σχετικές με την ενσωμάτωση των μεταναστών». Επίσης, ο δήμος βρίσκεται σε επαφή με τις εταιρείες, τις βιομηχανίες και τους άλλους εργασιακούς χώρους, «προκειμένου αν τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν την πραγματικότητα των νέων αφίξεων και να τους συνδέσουμε με τους πρόσφυγες».

    [10] Επί τάπητος το προσφυγικό υπό τον Γιάννη Μουζάλα για τα προβλήματα στην Χίο

    Σύσκεψη στην Αθήνα για να εξεταστούν τα τοπικά ζητήματα που έχουν προκύψει και οι τρόποι για την άμεση αντιμετώπισή του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος στην Χίο, πραγματοποιείται την ερχόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

    Σε αυτήν που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μουζάλα, έχουν κληθεί να πάρουν μέρος οι συναρμόδιοι τοπικοί φορείς και οργανισμοί και συγκεκριμένα οι δυο βουλευτές του νομού, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ο τοπικός αντιπεριφερειάρχης, ο δήμαρχος Χίου, καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

    Στην σύσκεψη, λέει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου Μανόλης Βουρνούς, θα θέσουμε για μια ακόμα φορά το αίτημα της άμεσης εκκένωση της Χίου από τους υπεράριθμους πρόσφυγες και μετανάστες. Αίτημα επίσης, της τοπικής κοινωνίας που θα προβάλλουμε και ζητά αντιμετώπιση είναι η εξεύρεση άμεσων λύσεων για την μεταφορά δομής στη Σούδα και του υπαίθριου καταυλισμού στην περιοχή του ΔΗΠΕΘΕ στο κέντρο της πόλης, σε άλλη προτεινόμενη περιοχή με την συμβολή και του υπουργείου».

    [11] Στην Καλαμάτα ο Αντ. Σαμαράς, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη θεομηνία

    Ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει αυτήν την ώρα στην Καλαμάτα, ενώ από χθες το βράδυ είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, τους αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλιφέρη, Περικλή Μαντά και τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη θεομηνία που πλήττει την πόλη.

    Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τον επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη να παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε ήδη ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητεί να ενημερωθεί για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την άμεση στήριξη των πληγέντων, μέσω της παροχής κονδυλίων αποζημίωσης των ζημιών που υπέστησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι και ιδιώτες.

    [12] Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας

    Τιμώμενη χώρα θα είναι η Ελλάδα στη φετινή 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (ΔΕΒ) Μόσχας, η οποία εγκαινιάστηκε νωρίτερα σήμερα και θα λειτουργήσει μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου στο VDNH, το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

    Η επιλογή της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας έγινε στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 ενώ η Ρωσία φιλοξενήθηκε αντιστοίχως ως τιμώμενη χώρα στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Μάιο. Την ευθύνη για τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής έχει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων διαμορφώθηκε από το ΕΙΠ με τη συνεργασία των εξής πολιτιστικών φορέων: Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Asifa Hellas και Greekanimation.com, Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Kύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Συνεργάστηκαν, επίσης, η ελληνική πρεσβεία της Μόσχας και το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ.

    Το ελληνικό περίπτερο στη ΔΕΒ Μόσχας εγκαινίασε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (επικεφαλής της Ελλάδας για το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας), Αριστείδης Μπαλτάς, παρουσία του προέδρου του ΕΙΠ, Κωνσταντίνου Τσουκαλά. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Κώστας Γαβρόγλου.

    Τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Μόσχας πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής (Δούμα), S.Ye.Naryshkin. Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Γιατί η Ελλάδα: πολιτικές, θεσμοί, προκλήσεις», στην οποία έλαβαν μέρος οι Αρ. Μπαλτάς, Κ. Τσουκαλάς και Κ. Γαβρόγλου. Την εκδήλωση συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Δημήτρης Παπανικολάου.

    Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν, εκτός των προσκεκλημένων δημιουργών, οι εκδοτικοί οίκοι Εστία, Ίκαρος, Καλειδοσκόπιο και Πατάκης, ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε το ΕΙΠ στους Έλληνες εκδότες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν, διά των εκπροσώπων τους, σε επαγγελματική συνάντηση με Ρώσους εκδότες, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, ατις 14:00, στον χώρο της βιβλιοθήκης του ελληνικού περιπτέρου. Θα προηγηθεί, στις 11:30, παρουσίαση της ελληνικής αγοράς βιβλίου στο διεθνές επαγγελματικό φόρουμ που διοοργανώνουν οι Ρώσοι, από τον Σωκράτη Καμπουρόπουλο, σύμβουλο για θέματα βιβλίου και μέλος της ομάδας για την πολιτική βιβλίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Όψεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν οι επισκέπτες του ελληνικού περιπτέρου, που φιλοξενεί μία επιλογή περίπου 600 εκδόσεων από 50 εκδοτικούς οίκους, αντιπροσωπευτικών του πλούτου της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής, όπως και των επιστημών και των τεχνών, αρχής γενομένης από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο και τον Διαφωτισμό και φτάνοντας μέχρι τον 20ό αιώνα και τις ημέρες μας. Στις βιβλιοθήκες του ελληνικού περιπτέρου θα παρουσιαστούν θεματικά νέοι τίτλοι, αλλά και παλαιότερες εκδόσεις, που επελέγησαν με γνώμονα την προσέλκυση του ενδιαφέροντος, τόσο των Ρώσων εκδοτών, όσο και των πολυάριθμων επισκεπτών της έκθεσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 September 2016 - 14:32:43 UTC