Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Η ΝΔ λειτούργησε ακόμη μια φορά ως Γραφείο Τύπου των καναλιών
  • [02] ΝΔ: Ντροπή για τη Δημοκρατία η δήλωση Γεροβασίλη
  • [03] Πρόγραμμα για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη από τον πρωθυπουργό
  • [04] Με δικό του περίπτερο το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στην 81η ΔΕΘ
  • [05] Νεκρός από την κακοκαιρία ένας 30χρονος στο Ξυλόκαστρο
  • [06] Πίτσες και βότκες στους δημοσιογράφους μοίρασε ο Σεργκέι Λαβρόφ
  • [07] Συρία: ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν σε σχέδιο κατάπαυσης του πυρός
  • [08] Ευρωμεσογειακή Σύνοδος: Το πλήρες κείμενο της διακήρυξης
  • [09] Συγχαρητήρια ΠτΔ, πρωθυπουργού, αξ. αντιπολίτευσης και κομμάτων στον παραολυμπιονίκη Μ. Στεφανουδάκη

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Η ΝΔ λειτούργησε ακόμη μια φορά ως Γραφείο Τύπου των καναλιών

    "H NΔ για μια ακόμη φορά λειτούργησε ως γραφείο Τύπου των καναλιών", είναι η απάντηση που δίνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στη χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που την επέκρινε για τη δήλωσή της αναφορικά με τον τρόπο που καλύφθηκε από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος.

    «Το αυτονόητο δικαίωμα του Ελληνικού λαού στην ενημέρωση για τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως η χθεσινή Σύνοδος Προέδρων και Πρωθυπουργών στο Ζάππειο, καταπατήθηκε απ΄ την επιλογή των ιδιωτικών καναλιών να προβάλλουν ή να αποκρύπτουν ότι νομίζουν», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    «Στη Δημοκρατία είναι δικαίωμα και υποχρέωση της κυβέρνησης να το επισημαίνει δημόσια, ειδικά όταν θεωρεί ότι η πρακτική αυτή υποκρύπτει σκοπιμότητα. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν εξέπληξε κανέναν καθώς έσπευσε να στηρίξει μια πρακτική επιλεκτικής πληροφόρησης. Λειτούργησε ακόμη μια φορά σαν γραφείο τύπου των καναλιών. Καλώς για τις μικροπολιτικές της επιδιώξεις, κάκιστα όμως για τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα», ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη και σχολίασε πως η ΝΔ «μάλλον έχει διαβάσει τον Όργουελ ανάποδα».

    Η ΝΔ «προφανώς, στενοχωρήθηκε από την επιτυχία της Ελληνικής κυβέρνησης και την διεθνή απήχηση της χθεσινής Συνόδου», δήλωσε επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Τα βαθύτατα αντιδημοκρατικά τους χαρακτηριστικά ακόμη μια φορά ξεχειλίζουν μέσα απ' την άθλια, προκλητική ανακοίνωσή τους. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να διαφύγει απ΄ την ιδεολογική της μήτρα και αποκαλύπτεται καθημερινά».

    Χθες η κ. Γεροβασίλη είχε δηλώσει ότι η Σύνοδος Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μάλλον δεν αποτέλεσε σημαντική είδηση για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, προφανώς, ως μη συμβατή με την εικόνα καταστροφολογίας, που συστηματικά προβάλλουν για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε ειδικότερα πως κανένας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός δεν διέκοψε το πρόγραμμά του για να προβάλλει τις δηλώσεις δύο Προέδρων Δημοκρατίας και τεσσάρων πρωθυπουργών και ότι τα ιδιωτικά κανάλια προτίμησαν να παίζουν επαναλήψεις και εκπομπές μαγειρικής.

    [02] ΝΔ: Ντροπή για τη Δημοκρατία η δήλωση Γεροβασίλη

    "Η αποψινή δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη αποτελεί όνειδος για τη θέση κυβερνητικού εκπροσώπου και ντροπή για τη Δημοκρατία", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    "Η εκπρόσωπος του κ. Τσίπρα με μια πρωτοφανή ανακοίνωση που έρχεται από τις πιο σκοτεινές εποχές της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, εγκαλεί τα ιδιωτικά κανάλια γιατί δεν έκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν απευθείας το γεγονός που εκείνη έκρινε ότι όφειλαν να μεταδώσουν!

    Το επόμενο στάδιο είναι να ζητήσει οι συσκέψεις για τα δελτία ειδήσεων να γίνονται στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου, ώστε ο ελληνικός λαός να έχει "την ενημέρωση που πρέπει"!", σημειώνει η ΝΔ και προσθέτει:

    "Η αποψινή οργουελιανή δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη, προφανώς κατ' εντολήν Τσίπρα, αποκαλύπτει με ξεκάθαρο τρόπο πια, τι είχαν και έχουν στο μυαλό τους με τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες! Καλούμε και τα υπόλοιπα κόμματα και τις δημοσιογραφικές ενώσεις να καταδικάσουν τις ολοκληρωτικές πρακτικές της κυβέρνησης.

    Για να μπει τέλος στον κατήφορο, στον οποίο έχει σπρώξει τη χώρα και τη Δημοκρατία η κυβέρνηση Τσίπρα".

    [03] Πρόγραμμα για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη από τον πρωθυπουργό

    Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πολιτικές των Μνημονίων, αναμένεται να παρουσιάσει απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 8μ.μ. θα μιλήσει προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, εγκαινιάζοντας την 81η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κάνει και απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη νίκη του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

    Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Στις 9.30 το πρωί θα επιθεωρήσει το έργο του Μετρό. Στις 11 θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβορκόβιτς και στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τη Διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και το σωματείο των εργαζομένων. Αμέσως μετά θα επισκεφθεί Περίπτερα της ΔΕΘ και θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του Περιπτέρου της Ρωσίας που είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση.

    Στις 2.30μ.μ. ο κ. Τσίπρας θα γευματίσει με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

    Αύριο, Κυριακή, στη 1 μετά το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    Την αντίθεση τους στην πολιτική της κυβέρνησης θα διαδηλώσουν τα συνδικάτα που έχουν προγραμματίσει συλλαλητήρια στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ), στην πλατεία Αριστοτέλους (ΠΑΜΕ) και στην Καμάρα (σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς).

    Η επετειακή 81η ΔΕΘ, που συμπίπτει με τα 90 χρόνια από την ίδρυση του εκθεσιακού φορέα της χώρας, θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου κι αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 200.000 επισκέπτες.

    Η 81η ΔΕΘ είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας σε επίπεδο εκθετών (1.015) και εκθεσιακού χώρου (έχουν καλυφθεί όλοι οι διαθέσιμοι χώροι), ενώ οι επίσημες διεθνείς συμμετοχές προέρχονται από 18 χώρες.

    Τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία, η οποία είναι παρούσα στην έκθεση με πολλές επιχειρήσεις και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά από αύριο σε ανώτατο επίπεδο το Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που θα διερευνήσει τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών.

    «Με 13 θεματικά αφιερώματα και ένα πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που καλύπτει κάθε επιθυμία και ηλικία, η 81η ΔΕΘ έχει θέσει ως προτεραιότητες την καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την εξωστρέφεια, αλλά και την διασκέδαση» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση τής διοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo AE.

    To πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

    Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου

    9:30: Επιθεώρηση των έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης

    11:00: Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς

    11:45: Συνάντηση με τη διοίκηση και το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΘ Helexpo, επίσκεψη σε περίπτερα της 81ης ΔΕΘ, εγκαίνια του περιπτέρου της Ρωσίας (Τιμώμενη Χώρα στην 81η ΔΕΘ)

    14:30: Γεύμα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα

    20:00: Ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς, Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης

    Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου

    13:00: Συνέντευξη Τύπου, Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης

    [04] Με δικό του περίπτερο το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στην 81η ΔΕΘ

    Με δικό του Περίπτερο συμμετέχει στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Το Περίπτερο βρίσκεται στον υπαίθριο χώρο αμέσως μετά την είσοδο στη ΔΕΘ από την πύλη της πλατείας Συντριβανίου και αποτελείται από ένα κιόσκι, στο οποίο δεσπόζει εξωτερικά μια μεγάλη έγχρωμη γραφική παράσταση με τις δράσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τελευταία για τη Μακεδονία και τη Θράκη το sitewww.praktoreio-macedonia.gr

    Μέσα στο κιόσκι έχει διαμορφωθεί ένα ραδιοφωνικό στούντιο από όπου γίνονται ζωντανές μεταδόσεις του ραδιοφώνου του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM", με συνεντεύξεις από μέλη της κυβέρνησης, πολιτικούς, εκπροσώπους φορέων και ρεπορτάζ από τη δραστηριότητα στους χώρους της 81ης ΔΕΘ.

    Στο κιόσκι διατίθεται το τελευταίο τεύχος του περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ", το οποίο είναι αφιερωμένο στην 81η ΔΕΘ και φιλοξενεί άρθρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη και δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του μητροπολίτη Ανθιμου.

    [05] Νεκρός από την κακοκαιρία ένας 30χρονος στο Ξυλόκαστρο

    Ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από την κακοκαιρία που πλήττει τα τελευταία 24ωρα όλη τη χώρα.

    Το θύμα είναιένας 30χρονος άντρας στο χωριό Βρυσούλες κοντά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας που παρασύρθηκε απότα ορμητικά όταν επιχείρησε να διασχίσει ένα ρέμα λίγα μέτρα από το σπίτι του.

    Η έντονηβροχόπτωση διάρκειας περίπου 3 ωρών είχε ως αποτέλεσμα ναπλημμυρίσουνσπίτια, υπόγεια και δρόμοι στις Κρήνες και στα Ταρσινά Κορινθίας, ενώ στο Βραχάτιυπερχείλισε το ποτάμιχωρίς να υπάρξουν ζημιές.

    Στην νέα Εθνική Οδό Πατρών-Κορίνθου στο 101ο χλμ, το νερό βγήκε στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων για περίπου 30 λεπτά.

    Σοβαρά προβλήματα και στον νομό Τρικάλων

    Καθώς έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν τις τελευταίες ώρες την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ενώ αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες. Συστήνει να μην μετακινούνται στο οδικό δίκτυο από Χρυσομιλιά και Καστανιά προς Καλαμπάκα και Τρίκαλα, καθώς η υπερχείλιση των ποταμών έχει καταστήσει την κυκλοφορία ανέφικτη. Στο κομμάτι αυτό η Π.Ε. Τρικάλων σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία, απεγκλώβισαν πολίτες όπου απαιτήθηκε.

    Επίσης ιδιαίτερη προσοχή, τονίζεται, πρέπει να δοθεί σε όσους κινούνται στην εθνική οδό Τρικάλων - Ιωαννίνων λόγω των κατολισθήσεων από τις έντονες βροχοπτώσεις. Αυτή τη στιγμή περίπου 25 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων επιχειρούν μαζί με οχήματα τις Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε όλο το οδικό δίκτυο.

    Καθώς τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συστήνει στους πολίτες να μην προσπαθούν να διασχίσουν γέφυρες όταν το ύψος του νερού κατάντη είναι μεγάλο, όταν δεν υπάρχει επαρκής ορατότητα, όταν βρέχει και να ενημερώνουν άμεσα την Πυροσβεστική και την Τροχαία, όταν συναντούν τέτοια περιστατικά.

    [06] Πίτσες και βότκες στους δημοσιογράφους μοίρασε ο Σεργκέι Λαβρόφ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ μοίρασε πίτσες και βότκες στους δημοσιογράφους, αστειευόμενος για το πόσο καθυστερούσε ο ομόλογός του των ΗΠΑ Τζον Κέρι να αποφασίσει χθες βράδυ, καθώς οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δύο βετεράνους διπλωμάτες τράβαγαν σε μάκρος στη Γενεύη.

    Ο Λαβρόφ κατέβηκε απροειδοποίητα τρεις φορές στο υπόγειο του ξενοδοχείου President Wilson, όπου οι δημοσιογράφοι περίμεναν ατέλειωτες ώρες ειδήσεις για τη συμφωνία των δύο πλευρών για τη Συρία.

    Στην πρώτη του εμφάνιση, ο Λαβρόφ είπε στους απηυδισμένους εξαιτίας της πολύωρης αναμονής δημοσιογράφους ότι για την καθυστέρηση θα έπρεπε να κατηγορούν τον Τζον Κέρι. «Ελπίζω να έχουμε ειδήσεις να σας πούμε πριν η Ουάσινγκτον πάει για ύπνο», συμπλήρωσε.

    Περίπου μία ώρα αργότερα, ο Λαβρόφ εμφανίστηκε ξανά για να ταΐσει τους πεινασμένους για ειδήσεις δημοσιογράφους ? κατά κυριολεξία: συνοδευόταν από συνεργάτες του, ο ένας από τους οποίους κουβάλαγε μια μεγάλη στοίβα κουτιά με πίτσες, που ανακοίνωσε πως ήταν δώρο «της αμερικανικής αντιπροσωπείας».

    Καθώς οι δημοσιογράφοι καταβρόχθιζαν τις πίτσες, ο Λαβρόφ επέστρεψε, με δυο μπουκάλια ρώσικη βότκα στα χέρια.

    «Πίτσα από την αμερικανική αντιπροσωπεία. Τη βότκα την προσφέρει η ρωσική αντιπροσωπεία», είπε με σοβαρό ύφος.

    [07] Συρία: ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν σε σχέδιο κατάπαυσης του πυρός

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσαν αργά το βράδυ ένα σχέδιο για την κήρυξη εκεχειρίας στη Συρία, έπειτα από μια ημέρα μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

    Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή ταυτόχρονα με την έναρξη της Έιντ αλ Άντχα, της μουσουλμανικής γιορτής της θυσίας, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, διευκρίνισε ο Κέρι, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους έχοντας στο πλευρό του τον ρώσο ομόλογό του.

    «Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ανακοινώνουν ένα σχέδιο το οποίο, όπως ελπίζουμε, θα επιτρέψει να μειωθεί η βία» και να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη «ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων και μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

    Το ρωσοαμερικανικό σχέδιο θα επιτρέψει «να υπάρξει ένας αποτελεσματικός συντονισμός του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, πάνω απ' όλα στο Χαλέπι, και να ενισχυθεί η κατάπαυση του πυρός. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την επάνοδο στην πολιτική διαδικασία», ανέφερε ο Λαβρόφ.

    Εάν η κατάπαυση του πυρός αυτή αντέξει «μία εβδομάδα», οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αρχίσουν να συνεργάζονται με τον ρωσικό στρατό στη Συρία, είπε ο Κέρι. Τη συνεργασία αυτή ζητούσε εδώ και καιρό η Μόσχα, παρά το ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στον πόλεμο, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 290.000 ανθρώπους αφότου ξέσπασε το 2011.

    «Οι ΗΠΑ αποδέχονται να κάνουν ένα επιπρόσθετο βήμα διότι θεωρούμε ότι η Ρωσία και ο συνάδελφός μου (σ.σ. Σεργκέι Λαβρόφ) έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν πίεση στο καθεστώς του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Κέρι.

    Ο Λαβρόφ προειδοποίησε πάντως ότι δεν είναι δυνατόν να εγγυηθεί κανείς «κατά 100%» την επιτυχία του νέου ρωσοαμερικανικού σχεδίου. Η προηγούμενη κοινή πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ρωσίας, την οποία είχαν επικυρώσει τα Ηνωμένα Έθνη τον Φεβρουάριο, απέτυχε.

    «Όσον αφορά τις προοπτικές της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας, δεν μπορεί να δοθεί από κανέναν εγγύηση 100%. Όπως έχω πει, είναι πολλοί οι παίκτες σε αυτό το παζλ (...). Πάντως, το γεγονός πως μπορέσαμε να δημιουργήσουμε τη Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας, στην οποία όλες ανεξαίρετα οι χώρες που επηρεάζονται από αυτή την κρίση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμμετέχουν, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, είναι, θεωρώ, σημαντικό επίτευγμα», ανέφερε ο Λαβρόφ.

    Πέραν των επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), τα δύο μέρη συμφώνησαν να εντείνουν τη δράση τους εναντίον όλων των τζιχαντιστικών δυνάμεων που δρουν στη Συρία, κυρίως του Μετώπου Κατάκτησης της Συρίας (Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ), του πρώην Μετώπου Υποστήριξης των Επαναστατών (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα), που πρόσφατα αποκήρυξε κάθε σχέση με το δίκτυο της αλ Κάιντα.

    Η συνεργασία αυτή θα συνίσταται συγκεκριμένα, εάν η εκεχειρία αντέξει, στην ανταλλαγή πληροφοριών για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών, κάτι στο οποίο η Ουάσινγκτον είχε αρνηθεί μέχρι τώρα να συναινέσει.

    Ο Λαβρόφ εξήγησε ότι θα δημιουργηθεί ένα «κοινό κέντρο» για τον συντονισμό των αεροπορικών πληγμάτων, στο οποίο «στρατιωτικοί και εκπρόσωποι των ρωσικών και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών θα διευθετούν τα πρακτικά ζητήματα», θα «διαχωρίζουν τους τρομοκράτες και την μετριοπαθή αντιπολίτευση» και ούτω καθεξής.

    Η ανακοίνωση του σχεδίου αυτού καταγράφηκε καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται όλο και πιο κρίσιμη στην πόλη του Χαλεπιού, την οποία από την Πέμπτη πολιορκούν ξανά ολοσχερώς οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

    Σύμφωνα με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, εάν το σχέδιο εφαρμοστεί με καλή πίστη, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα ώστε οι πολυμερείς προσπάθειες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να καρποφορήσουν.

    Ανάμεσα σε αυτά που συμφωνήθηκαν είναι ότι η Συρία δεν θα βομβαρδίζει από αέρος σε περιοχές που ορίστηκαν από κοινού και όπου είναι παρούσα η συριακή αντιπολίτευση.

    Η διακοπή των αεροπορικών βομβαρδισμών από τη συριακή Πολεμική Αεροπορία σε αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, θα τερματίσουν τις επιθέσεις με «βαρέλια με εκρηκτικά» και τους βομβαρδισμούς που γίνονται αδιακρίτως, και μπορεί να αλλάξει τη φύση της σύρραξης.

    Ο Κέρι είπε ότι η εξάλειψη του Μετώπου Κατάκτησης της Συρίας είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ: «πρέπει να καταδιώξουμε τους τρομοκράτες» με στρατηγικό, συγκεκριμένο τρόπο, τόνισε.

    Κατά τον αμερικανό ΥΠΕΞ, πέραν της αναστολής των εχθροπραξιών συμφωνήθηκε ότι θα δοθεί ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλες τις πολιορκημένες και δυσπρόσιτες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεπιού, ενώ όλες οι δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από τον δρόμο Καστέλο στο Χαλέπι.

    Παρά την πολυπλοκότητα του συριακού πολέμου, υπάρχει πλέον μια ξεκάθαρη επιλογή: πόλεμος ή ειρήνη, υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Το νέο σχέδιο πάντως σηματοδοτεί μια ευκαιρία και τίποτε περισσότερο έως ότου εφαρμοστεί, πρόσθεσε.

    Ο Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του επισήμανε ότι εξακολουθεί να υπάρχει δυσπιστία και κάποιοι θα προτιμούσαν η συμφωνία να μείνει ανεφάρμοστη και θα την υπονομεύσουν. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία ενημέρωσε τη συριακή κυβέρνηση για την συμφωνία και τους όρους της και η Δαμασκός είναι έτοιμη να την εφαρμόσει.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, παίρνοντας τον λόγο μετά τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, δήλωσε ότι «ήταν μια πολύ μακρά ημέρα, με ένα καλό αποτέλεσμα». Τόνισε ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας κι ελπίζει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των Σύρων που θα οδηγήσει στον τερματισμό της σύρραξης.

    Ο Ντε Μιστούρα συμπλήρωσε ότι θα διαβουλευθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν πριν ανακοινώσει τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης και τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

    [08] Ευρωμεσογειακή Σύνοδος: Το πλήρες κείμενο της διακήρυξης

    Δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών της 1ης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα ανάμεσα στις ηγεσίες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Ισπανίας.

    Στην Διακήρυξη τονίζεται η αποφασιστική δέσμευση των 7 ηγετών των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ για Ευρωπαϊκή ενότητα και η βαθιά πεποίθηση τους ότι, "ενεργώντας από κοινού, οι χώρες μας είναι δυνατότερες και οι Ευρωπαίοι πολίτες σε θέση να ελέγχουν καλύτερα το μέλλον τους".

    Σημειώνεται η πεποίθησή τους ότι η ΕΕ χρειάζεται μια "νέα ώθηση για να ανταπεξέλθει στις κοινές προκλήσεις", όραμα που "πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα μέτρα που θα συνεισφέρουν στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και θα βελτιώσουν τη ζωή τους, θα επιβεβαιώσουν τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της Ευρώπης, θα βελτιώσουν τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών και θα διασφαλίσουν τη δημοκρατική τους υπευθυνότητα".

    Ιδιαίτερη σημασία έχει και η αναφορά για τον ρόλο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, ότι "το κοινό Ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα θα πρέπει να βασίζεται σε μία προοπτική για τη Μεσόγειο ως μία περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας".

    Εκφράζεται η πεποίθηση των 7 ότι η άτυπη Σύνοδος στην Μπρατισλάβα της 16ης Σεπτεμβρίου, "θα πρέπει να θέσει την πολιτική βάση για το νέο αυτό όραμα, τις ουσιαστικές προτεραιότητες για το μέλλον καθώς και μία ημερήσια διάταξη με σαφείς πρωτοβουλίες προς έγκριση".

    Στο πλαίσιο αυτών των προτάσεων επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει εκ νέου να ενεργοποιηθεί η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της, και να κλιμακωθούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των συγκρούσεων και τη διαχείριση κρίσεων, ενώ επισημαίνεται και η αναγκαιότητα των δεσμών με τις χώρες της Αφρικής, που θεωρούνται απαραίτητοι για την κοινή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.

    Στην Διακήρυξη τονίζεται, επιπλέον, ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την δέσμευσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με προστασία του κοινωνικού της μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα, οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν τον διπλασιασμό των κονδυλίων του "Πακέτου Γιούνκερ", καθώς επίσης και την προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων σε κράτη - μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Στην Διακήρυξη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα -με πρώτο εκείνο της ανεργίας- που αφορούν την νεολαία στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης, γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο μείζον θέμα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και υπογραμμίζεται ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει, να βασίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ τονίζεται ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά. Περιλαμβάνει δε πρόταση για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η ΕΕ.

    Στο επικαιροποιημένο κείμενο της Διακήρυξης έχει προστεθεί η αναφορά: "Υποστηρίζουμε τη σταθερότητα στην ηγεσία σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.", ενώ το κοινό κείμενο καταλήγει με τη συμφωνία των 7 ηγετών να συνεχίσουν την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες για το μέλλον της Ευρώπης καθώς και για τη συνεργασία στη Μεσόγειο, και περιλαμβάνεται η απόφαση της διεξαγωγής της 2ης Συνόδου Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, στην Πορτογαλία.

    Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά, ως ιδιαίτερα θετική την αναφορά στην Διακήρυξη για "ένα όραμα για την Ευρώπη" το οποίο, μεταξύ άλλων, πρέπει να εδράζεται και να ισχυροποιεί την δημοκρατική λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης (σ.σ. σε άτυπη ελληνική μετάφραση):

    Εμείς, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της Δημοκρατίας της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, συγκεντρωθήκαμε στην Αθήνα με στόχο να διευρύνουμε τη συνεργασία μας και να συμβάλλουμε στο διάλογο για το μέλλον της ΕΕ.

    Υπογραμμίζουμε την αποφασιστική μας δέσμευση για Ευρωπαϊκή ενότητα και την βαθιά μας πεποίθηση ότι, ενεργώντας από κοινού, οι χώρες μας είναι δυνατότερες και οι Ευρωπαίοι πολίτες σε θέση να ελέγχουν καλύτερα το μέλλον τους.

    Σεβόμαστε την επιθυμία των Βρετανών που εκφράστηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Η γνωστοποίηση της πρόθεσης του ΗΒ να αποσυρθεί θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Στο μέλλον ελπίζουμε να έχουμε το ΗΒ ως στενό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μία νέα ώθηση για να ανταπεξέλθει στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Κράτη Μέλη, υποστηρίζοντας τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου καθώς και της ανοχής και της αλληλεγγύης που τη διέπουν.

    Το όραμα αυτό της Ευρώπης πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα μέτρα που θα συνεισφέρουν στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και θα βελτιώσουν τη ζωή τους, θα επιβεβαιώσουν τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της Ευρώπης, θα βελτιώσουν τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών και θα διασφαλίσουν τη δημοκρατική τους υπευθυνότητα. Ο πολιτισμός και η παιδεία πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα των δράσεων της Ευρώπης, στο πλαίσιο αυτό.

    Ακόμη, πιστεύουμε ακράδαντα ότι, προς το συμφέρον της Ευρώπης ως συνόλου, το κοινό Ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα θα πρέπει να βασίζεται σε μία προοπτική για τη Μεσόγειο ως μία περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

    Πιστεύουμε ότι η άτυπη Σύνοδος στην Μπρατισλάβα της 16ης Σεπτεμβρίου θα πρέπει να θέσει την πολιτική βάση για το νέο αυτό όραμα, τις ουσιαστικές προτεραιότητες για το μέλλον καθώς και μία ημερήσια διάταξη με σαφείς πρωτοβουλίες προς έγκριση.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι χώρες μας προτείνουν τις ακόλουθες προτεραιότητες και μέτρα:

    1. Διασφάλιση της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της Ευρώπης

    Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά μας να εγγυόμαστε την ασφάλεια των πολιτών μας και της περιοχής μας και να ανταποκρινόμαστε στην ευθύνη μας να αντιδρούμε στις κρίσεις και να ενεργούμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο περιβάλλον μας και στον κόσμο, υποστηρίζοντας μια Πολιτική Κοινής Ασφάλειας και Άμυνας και σε πλήρη συμμόρφωση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και τα κοινά μας μέσα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, σε πνεύμα αλληλεγγύης.

    Ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών καθώς και του απαραβίαστου των συνόρων πρέπει να παραμείνουν θεμελιώδεις αρχές για την ΕΕ.

    Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, χωρίς εγγυήσεις, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ.

    Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει:

    - Να διασφαλίσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της μέσω συστηματικών ελέγχων, αναγκαίων τεχνολογιών, διασύνδεσης των σχετικών βάσεων δεδομένων και αποτελεσματικής δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής πριν το τέλος του έτους.

    - Να ενισχύσει αποφασιστικά τη συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία, ιδίως στους τομείς της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, καθώς και αναπτύσσοντας τη συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης μιας συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που θα επιτρέψει τις επενδύσεις στην ανάκαμψη, του σχεδιασμού και επαρκών πολιτικών για τις περιφέρειες των Ευρωπαϊκών αστικών πόλεων. Η ανταλλαγή πληροφοριών θα πρέπει να διευρυνθεί, ιδίως με τη δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας για την σε πραγματικό χρόνο και πολυμερή ανταλλαγή. Θα ενισχύσουμε επίσης τη συνεργασία με τους Μεσογειακούς εταίρους.

    - Να ενεργοποιήσει εκ νέου την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της, σύμφωνα με την Παγκόσμια Στρατηγική για τη στρατηγική καθοδήγηση και να κλιμακώσει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των συγκρούσεων και τη διαχείριση κρίσεων, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν.

    - Να αναπτύξει τις Ευρωπαϊκές στρατιωτικές ικανότητες και την αμυντική βιομηχανία, με σκοπό την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας, ιδίως μέσω ενός Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος και ενός ταμείου για την ασφάλεια και την άμυνα και να δημιουργήσει σταδιακά την ικανότητα σχεδιασμού και συμπεριφοράς της ΕΕ για τις ευρωπαϊκές αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ. Οι δυνατότητες της Συνθήκης της Λισαβόνας θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως.

    2. Ενίσχυση της συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου καθώς και με τις Αφρικανικές χώρες

    Οι συνεργασίες μας με τις Μεσογειακές και με τις Αφρικανικές χώρες είναι ουσιαστικής σημασίας για την κοινή μας ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία.

    Η ΕΕ θα πρέπει:

    - Να κλιμακώσει τη συνεργασία και τη χρηματοδότησή της με σκοπό να υποστηρίξει τις προσπάθειες των εταίρων μας να διασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια, να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση και να ενισχύσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.

    - Ειδικότερα, να αναβαθμίσει την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και να την ενσωματώσει στις εξωτερικές και αναπτυξιακές δράσεις της ΕΕ. Σε αυτή τη βάση, και λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο δράσης της Βαλέτα και άλλα σχετικά πλαίσια, οι προσπάθειες για την εφαρμογή του Πλαισίου Σύμπραξης για τη μετανάστευση και τη σύναψη συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης θα πρέπει να ενισχυθούν και να χρηματοδοτηθούν επαρκώς.

    - Να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση των κρίσεων και να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στις γειτονικές της περιοχές.

    3. Προώθηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων στην Ευρώπη

    Η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες επενδύσεις για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να προστατεύσουμε το κοινωνικό μας μοντέλου και να προετοιμάσουμε το μέλλον των οικονομιών μας. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουμε την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση.

    Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης στη βάση ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης, σταθερότητας των τιμών και μιας υψηλά ανταγωνιστικής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, με στόχο την πλήρη απασχόληση και την κοινωνική πρόοδο.

    Ειδικότερα, η ΕΕ θα πρέπει:

    - Να προωθήσει τις επενδύσεις διπλασιάζοντας την χρηματοδοτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων («Σχέδιο Juncker»), δίνοντας έμφαση στις βασικές προτεραιότητες, όπως η ψηφιακή οικονομία, τα έργα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα για την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων ενέργειας και μεταφορών, των υποδομών καθώς και της έρευνας και της εκπαίδευσης. Το θέμα των συμφορήσεων, όπου υπάρχουν, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκοπό την προώθηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος όλων των πολιτών.

    - Αυτό θα πρέπει να συμπληρώνεται από Ευρωπαϊκές πολιτικές για τη στήριξη της χρηματοδότησης και των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και κινήτρων για επενδύσεις σε εθνικό επίπεδο, καθώς και πολιτικές και κανονισμούς για την ψηφιακή ενιαία αγορά, την ενεργειακή Ενότητα και μία βιομηχανική στρατηγική.

    - Να προωθήσει την απασχόληση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε αποφασιστικές, προσανατολισμένες προς στην ανάπτυξη, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία των αγορών, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

    - Επίσης, θα πρέπει να προωθηθούν επενδυτικά σχέδια σε κράτη-μέλη με υψηλή ανεργία και διασυνοριακά σχεδία κοινού Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που ενισχύουν την καινοτομία και την ολοκλήρωση της αγοράς.

    - Να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό καθώς και τις πρακτικές φορολογικού ντάμπινγκ.

    - Να καταπολεμήσει το κοινωνικό ντάμπινγκ, αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα που σχετίζονται με την απάτη, τις καταχρήσεις και την καταστρατήγηση των κανόνων.

    - Νέα μέτρα θα πρέπει να υιοθετηθούν για την αύξηση της ανάπτυξης, της σύγκλισης και της σταθερότητας στην Ευρωζώνη.

    - Η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας των Παρισίων COP21 από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να επιταχυνθεί ώστε να καταστούν συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας από την έναρξη ισχύος της.

    4. Ενίσχυση των προγραμμάτων για τη νεολαία

    Χρειαζόμαστε πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διευκόλυνση της κινητικότητας καθώς και της πρόσβασης στην εκπαίδευση και τις θέσεις εργασίας για τους νέους. Η Ευρώπη πρέπει ειδικότερα να επεκτείνει και να ενισχύσει την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και να διευρύνει το πρόγραμμα Erasmus.

    5. Αντιμετώπιση της πρόκλησης της μετανάστευσης

    Η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η ορθή διαχείριση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης αποτελούν βασικές προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Θα πρέπει να βασίζονται στο διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο και στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά.

    Μια συνολική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει:

    - Να γίνει το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου πιο αποτελεσματικό και περισσότερο συγκλίνον, με την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου, στη βάση των αρχών της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης, ιδίως προς τα κράτη της πρώτης γραμμής.

    - Ενίσχυση της απόσπασης προσωπικού στον FRONTEX και την EASO για την υποστήριξη των συστημάτων ασύλου των κρατών της πρώτης γραμμής. Εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με την ανάγκη να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση, η οποία εξακολουθεί να προχωρά με πολύ χαμηλό ρυθμό. Επιδίωξη της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, προκειμένου να συνεχιστεί η αποτροπή τραγικών θανάτων και μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.

    - Ανάπτυξη της πολιτικής μας για τη μετανάστευση, με την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την ίδρυση ισχυρών πλαισίων για την επανεισδοχή και τις επιστροφές, την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και των δυνατοτήτων κινητικότητας και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράνομης μετανάστευσης.

    Υποστηρίζουμε τη σταθερότητα στην ηγεσία σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

    Συμφωνούμε να συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες για το μέλλον της Ευρώπης καθώς και για τη συνεργασία στη Μεσόγειο.

    Η 2η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία.

    [09] Συγχαρητήρια ΠτΔ, πρωθυπουργού, αξ. αντιπολίτευσης και κομμάτων στον παραολυμπιονίκη Μ. Στεφανουδάκη

    Τα συγχαρητήρια τους στον Μ. Στεφανουδάκη για το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, εστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο Πρόεδρος

    «Με την άνοδό σας στο πιο ψηλό ολυμπιακό βάθρο, και μάλιστα με κορυφαία επίδοση, αποδείξατε, με τον πιο εμβληματικό τρόπο, την δύναμη της ελληνικής ψυχής και την διαχρονική και γνήσια αφοσίωσή της στο ολυμπιακό πνεύμα και ιδεώδες" αναφέρει στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του, στον Μανώλη Στεφανουδάκη που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο Πρωθυπουργός

    "Ο Μανώλης Στεφανουδάκης μας κάνει ξανά περήφανους με το χρυσό στον ακοντισμό" αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Tσίπρας σε ανάρτησή του στο twitter για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον ακοντισμό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο.

    Ο Κ Μητσοτάκης

    «Ακόμη πιο ψηλά η Ελλάδα στο Ρίο με τον Μανώλη Στεφανουδάκη. "Χρυσός" Μανώλης» έγραψε στο twitter του ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης για την κατάκτηση από τον Μανώλη Στεφανουδάκη του χρυσού μεταλλίου στον ακοντισμό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

    Το ΠΑΣΟΚ

    "Με την σημαντικότατη αυτή διάκρισή του μας έκανε υπερήφανους για μια ακόμη φορά και μας απέδειξε πως η ισχυρή δύναμη της θέλησης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη των στόχων μας" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομέας αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ, με την οποία εκφράζει τα συγχαρητήριά του, στον παραολυμπιονίκη Μανώλη Στεφανουδάκη για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον ακοντισμό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ

    "Η επιτυχία του αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση των κόπων του, και μας κάνει όλους υπερήφανους", τονίζει στο συγχαρητήριο μήνυμα που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον χρυσό παραολυμπιονίκη στον ακοντισμό Μανώλη Στεφανουδάκη.

    Το Ποτάμι

    "Ο χάλκινος παραολυμπιονίκης του Λονδίνου στον ακοντισμό, κατηγορίας F53/54, Μανώλης Στεφανουδάκης, μας έκανε και πάλι περήφανους με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, πετυχαίνοντας, μάλιστα, νέο παραολυμπιακό ρεκόρ" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και προσθέτει "συγχαρητήρια στον 'Ελληνα παραολυμπιονίκη για τη σημερινή κορυφαία στιγμή της καριέρας του, αλλά και για τη διαρκή συστηματική προσπάθειά του, η οποία αποτελεί παράδειγμα για όλους".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 September 2016 - 6:32:38 UTC