Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ για ομιλία πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: Ο κ. Τσίπρας ξέρει μόνο να αναδιανέμει μιζέρια και φτώχεια
  • [02] Ν. Παππάς: Η ΝΔ έχει εξαντληθεί στην προσπάθεια να ματαιώσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [03] Με 4 κανάλια, ο ανταγωνισμός και η πολυφωνία θα θιγούν τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ. Χατζηδάκης
  • [04] Άρθρο του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παιδεία
  • [05] Προβλήματα προκάλεσε καταιγίδα στην πόλη του Άργους
  • [06] ΗΠΑ: Δεκαπέντε χρόνια μετά, η χώρα θυμάται την 11η Σεπτεμβρίου
  • [07] Δ. Aβαραμόπουλος: Η κατανομή των προσφύγων σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη
  • [08] Αλ. Τσίπρας: Το στοίχημα είναι η ανάκαμψη να γίνει δίκαιη ανάπτυξη
  • [09] Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Θάσο

  • [01] ΝΔ για ομιλία πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: Ο κ. Τσίπρας ξέρει μόνο να αναδιανέμει μιζέρια και φτώχεια

    «Μετά το λαϊκισμό, τις αυταπάτες, τα ψέματα και την εξαπάτηση των προηγούμενων ετών, σήμερα ήρθαν τα πυροτεχνήματα ενός κάλπικου εκσυγχρονισμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

    «Ο κ. Τσίπρας, αμετανόητος λαϊκιστής, ποτέ δεν πίστεψε στις μεταρρυθμίσεις και ποτέ δεν θα μπορέσει να τις εφαρμόσει. Η μόνη πολιτική που ξέρει είναι αυτή που αναδιανέμει μιζέρια και φτώχεια σε όλους», συνεχίζει η Συγγρού κάνοντας λόγο για ομιλία - αγγαρεία κατά την οποία, όπως λέει, ο πρωθυπουργός ξέχασε τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους.

    Η ΝΔ μιλά επίσης για φοροκαταιγίδα που διαλύει τους συνταξιούχους και που γκρεμίζει τη ζωή τους, τους ανέργους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες.

    «Πώς θα μπορούσε άλλωστε να τους πει κάτι; Είναι ακριβώς εκείνοι στους οποίους είπε τα πιο μεγάλα, τα πιο προκλητικά ψέματα. Από λαϊκιστής δεν γίνεσαι εκσυγχρονιστής σε ένα βράδυ», συμπληρώνει η «Πειραιώς» και λέει χαρακτηριστικά πως «όταν και τα αποψινά πυροτεχνήματα σβήσουν, το μαύρο θα επιστρέψει στη χώρα και στις ζωές των Ελλήνων».

    Η ΝΔ προσθέτει πως μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση υπάρχει, αυτή που θα ακουστεί από το ίδιο βήμα σε μία εβδομάδα. «Η συμφωνία αλήθειας και η πρόταση ελπίδας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η «Πειραιώς».

    [02] Ν. Παππάς: Η ΝΔ έχει εξαντληθεί στην προσπάθεια να ματαιώσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

    «Η Νέα Δημοκρατία έχει εξαντληθεί στην προσπάθεια να ματαιώσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες», αναφέρει σε δήλωση του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και την καλεί να απαντήσει «έστω και τώρα» γιατί δεν έκανε διαγωνισμό τόσα χρόνια, και να δεσμευτεί πως αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

    Ειδικότερα, στη δήλωση του ο κ. Παππάς αναφέρει πως «τελικά το άνθος της ντροπής δεν ανθίζει ούτε στο Μοσχάτο όπως δεν άνθιζε στη Συγγρού». «Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και η ΝΔ καλά θα κάνει να το συνειδητοποιήσει», τονίζει και προσθέτει πως «όλοι οι υποψήφιοι έχουν ασκήσει έως εξαντλήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα στη μέχρι τώρα διαδικασία».

    «Η ΝΔ», σημειώνει, «έχει εξαντληθεί στην προσπάθεια να ματαιώσει το διαγωνισμό που φέρνει 246 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο. Δεσμεύεται μάλιστα πως θα επιστρέψει τα χρήματα».

    «Ας απαντήσει λοιπόν έστω και τώρα. Γιατί δεν έκανε διαγωνισμό τόσα χρόνια; Ας δεσμευτεί έστω και τώρα πως αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού», καταλήγει στη δήλωση του ο υπουργός Επικρατείας.

    [03] Με 4 κανάλια, ο ανταγωνισμός και η πολυφωνία θα θιγούν τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ. Χατζηδάκης

    Με τέσσερα κανάλια ο ανταγωνισμός και η πολυφωνία θα θιγούν, ενώ το κράτος θα χάνει έσοδα 30 εκ. για κάθε κανάλι ετησίως, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης. Προειδοποιεί μάλιστα για τον κίνδυνο, οι καναλάρχες (που δεν λαμβάνουν άδεια) να μην αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

    λέει για την οικονομική κατάσταση της χώρας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κάνει λόγο για κατάσταση ακυβερνησίας, την οποία πληρώνουν οι κοινωνικά ασθενέστεροι, και τονίζει ότι >. Χρειαζόμαστε μια καινούργια αρχή στον τόπο. Εμείς δεν υποσχόμαστε θαύματα. Υποσχόμαστε όμως ότι θα ακολουθήσουμε το δρόμο που ακολούθησαν άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία ή η Κύπρος που ήταν στο μνημόνιο και βγήκαν>> δηλώνει ο κ. Χατζηδάκης.

    Ο και βουλευτής Β' Αθηνών της ΝΔ αποκρούει τις αιτιάσεις για εσωκομματικές διαφωνίες λέγοντας ότι «Η ΝΔ προχωρά ενωμένη. Τα προβλήματα θα τα αντιμετωπίζει τώρα, όλο και περισσότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ». Όσο για το θέμα της ανανέωσηςσημειώνει ότι το κυρίαρχο είναι η ποιότητα: «Σε ένα κόμμα μεγάλο της Κεντροδεξιάς, όπως είναι η ΝΔ, μπορεί να υπάρχουν και διαφορετικοί «τόνοι». Το βασικό όμως είναι να παρακολουθούμε την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ευρώπη και τον κόσμο, και να έχουμε στα ψηφοδέλτιά μας ανθρώπους οι οποίοι θα χαρακτηρίζονται από ποιότητα και νέες ιδέες».

    Ακολουθεί η συνάντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κύριε Χατζηδάκη, παρακαλώ το σχόλιό σας για το νέο τηλεοπτικό τοπίο. . .

    Έχουμε ένα καινούργιο τοπίο με λιγότερα έσοδα για το κράτος, λιγότερους εργαζομένους και περισσότερη διαπλοκή. Απολύονται διά νόμου 1.800 εργαζόμενοι από τα κανάλια. Λιγότερα έσοδα γιατί το κράτος, περιορίζοντας τον αριθμό των καναλιών, χάνει συνειδητά δεκάδες εκατομμύρια σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που θα εισέπραττε αν θα υπήρχαν περισσότερα κανάλια.. Ένα μόνο κανάλι από αυτά που κλείνουν έδινε κάθε χρόνο στο κράτος 30 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή στη δεκαετία κατά την οποία διαρκούν οι άδειες θα μπορούσε να δώσει 300 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για τα 246 εκατομμύρια ευρώ που θα εισπράξει σε τρεις δόσεις - αν τα εισπράξει- και παραγνωρίζει ότι χάνει μόνο από ένα κανάλι 300 εκατομμύρια ευρώ. Και φυσικά έχουμε εντονότερο το φαινόμενο της διαπλοκής, διότι με 4 κανάλια ο ανταγωνισμός και η πολυφωνία θα θιγούν.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την κυβέρνηση έπρεπε να μπει τέλος σε ένα χάος που υπήρχε με τα κανάλια. . .

    Ασφαλώς υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να πάρει τη μπάλα και να βάλει γκολ, όμως πήρε τη μπάλα και σούταρε στις εξέδρες. Φάνηκε ότι αυτό που τον ενδιέφερε πρωτίστως ήταν το πολιτικό θέαμα και ο έλεγχος των καναλιών και όχι ένα πραγματικά καινούργιο και σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αν τον ενδιέφερε πράγματι να εκσυγχρονίσει το καθεστώς στα κανάλια θα μπορούσε να ορίσει μια υψηλή τιμή εισόδου για όλους πχ 30 εκατομμύρια. Να δώσει περισσότερες άδειες, πράγμα που το επιτρέπει η νέα τεχνολογία . Να αντιμετωπίσει φυσικά εκ των προτέρων τα ζητήματα της διαφάνειας της προέλευσης των χρημάτων των καναλαρχών. Και να θέσει όρους ξεκάθαρους σε σχέση με την ποιότητα του περιεχομένου.

    Συμφωνείτε με τη γνώμη που διατυπώνουν ορισμένοι, ότι τελικά, η κυβέρνηση έφτιαξε δικούς της καναλάρχες;

    Νομίζω ότι όλος ο κόσμος βλέπει ότι πλέον θα έχουμε δύο κανάλια τα οποία λειτουργούσαν και παλιότερα, κανάλια τα οποία είχαν χαρακτηριστεί από υπουργό της σημερινής κυβέρνησης «βοθροκάναλα της διαπλοκής» και δυο καινούργια κανάλια των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν, κατά τους ορισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, παρόμοια χαρακτηριστικά σε σχέση με τους ήδη υφισταμένους καναλάρχες. Εκτός αν η ποιοτική αλλαγή που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με τις κουμπαριές.

    Μιλάτε για « κουμπαριές». Τι εννοείτε; Καταθέσατε και μια ερώτηση στη Βουλή σε σχέση με τα όσα είχε καταγγείλει ο κύριος Καμμένος για τον κύριο Καλογρίτσα που είναι ένας από τους νέους καναλάρχες. . .

    Νομίζω ότι είναι πρωτοφανές, βασικός υπουργός της κυβέρνησης, ο ένας από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, να καταγγέλλει ότι ένας από τους νέους καναλάρχες σχετίζεται με μαύρο χρήμα και η κυβέρνηση στο σύνολό της να σιωπά. Ο ίδιος δε ο υπουργός να μην κάνει στη συνέχεια ούτε μια διευκρινιστική έστω δήλωση. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα με το οποίο θα όφειλε να ασχοληθεί η δικαιοσύνη και να καλέσει τον υπουργό, τον κύριο Καμμένο να δώσει εξηγήσεις.

    Τι λέει η ΝΔ για τους εργαζόμενους στα κανάλια που δεν λαμβάνουν άδεια;

    Η ΝΔ δεν μιλάει ως το κόμμα που δεν έχει κάνει λάθη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τα πράγματα όσον αφορά στις αρχές με βάση τις οποίες θα κινηθούμε είναι ξεκάθαρα. Ένας νόμος που να επιτρέπει περισσότερες άδεις καθώς αυτό είναι δυνατό με βάση τις εξελίξεις της ψηφιακής τεχνολογίας. Το ΕΣΡ σε κεντρικό ρόλο σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Διαφάνεια σε σχέση με την προέλευση τω χρημάτων. Και ποιότητα ως προς το περιεχόμενο. Αν τηρηθούν αυτές οι αρχές θα έχουμε περισσότερα κανάλια, περισσότερη πολυφωνία, λιγότερη διαπλοκή, περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα για το κράτος.

    Αντίθετα τώρα, μπροστά μας έχουμε ένα τοπίο στην ομίχλη. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί για μια σειρά από θέματα καθώς υπάρχουν προσφυγές στα δικαστήρια. Δεν ξέρουμε καν τι θα συμβεί ακόμη και με τα δάνεια των καναλιών που κλείνουν παρά τη θέληση τους. Διότι μπορεί οι καναλάρχες αυτοί να πάνε στα δικαστήρια και να πουν, ότι αφού τα κανάλια κλείνουν δια νόμου, τα δάνεια μας δεν τα αποπληρώνουμε. Και αυτό θα συμβεί με μια κυβέρνηση που έχει εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για τα δάνεια των Μέσων Ενημέρωσης!

    Να έλθουμε τώρα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να τα καταφέρει.. Δημιουργήσατε και ένα βίντεο με τα, κατά τη ΝΔ, «ψεύδη» του κ. Τσίπρα. . .

    Ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που εμφανίστηκε πριν από δυο χρόνια στη Θεσσαλονίκη και είπε 25 ψέματα σε ένα λόγο μιάμισης ώρας. . . Ένα ψέμα κάθε τρία λεπτά περίπου. Ο πρωθυπουργός ήταν που εμφανίστηκε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι πρέπει να ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να μη δοθούν τα κόκκινα δάνεια σε funds, για να μη προχωρήσουν παρά μόνο εννέα αποκρατικοποιήσεις και για να μην υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση των αγροτών. Στη συνέχεια έγινε το ακριβώς αντίθετο! Ο πρωθυπουργός είναι που προεδρεύει ενός Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο έχει καταδικάσει τη χώρα σε μια κατάσταση στασιμοχρεοκωπίας, ενώ το 2014 είχαμε βγει από την ύφεση και όλες οι προβλέψεις των Διεθνών Οργανισμών έλεγαν ότι η χώρα θα προχωρήσει μπροστά. Με αυτή την κυβέρνηση και με αυτό τον πρωθυπουργό "πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι".

    Κύριε Χατζηδάκη, είδαμε τον κύριο Μητσοτάκη να κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι κωλυσιεργεί την διαπραγμάτευση. Κάποιοι από τη ΝΔ λένε ότι ζούμε μια νέα περίοδο κωλυσιεργίας αντίστοιχη του Γιάνη Βαρουφάκη. . .

    Η κυβέρνηση περισσότερο ασχολείται με τα επικοινωνιακά τρυκ παρά με την ουσιαστική διακυβέρνηση της χώρας. Όλα αυτά τα τρυκ και οι νέες ιαχές διαφόρων υπουργών εναντίον της τρόικας μπορεί να υποκρύπτουν και σχεδιασμό για πρόωρες εκλογές. Αυτό δεν μας ενοχλεί καθόλου, γιατί θέλουμε τις πρόωρες εκλογές. Αυτό που μας ενοχλεί όμως είναι ότι η χώρα δεν κυβερνάται, συνεχώς η κατάσταση επιβαρύνεται. Και πιο πολύ από όλους, όταν η κατάσταση επιβαρύνεται, το κόστος το πληρώνουν οι κοινωνικά ασθενέστεροι.

    Τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πάντως ότι τελικά θα αποφύγουμε τον δημοσιονομικό κόφτη. Εσείς τι λέτε;

    Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις για τον δημοσιονομικό κόφτη. Κάνω όμως διαπιστώσεις με συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση το τελευταίο διάστημα : Οι πολίτες πληρώνουν ολοένα και περισσότερους φόρους . Δύο εκατομμύρια υπόχρεοι καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Οι νοικοκυρές που ψωνίζουν στα σούπερ-μάρκετ αγοράζουν ακριβότερα τα τρόφιμα εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ που αποφάσισε αυτή η κυβέρνηση. Οι συνταξιούχοι βλέπουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται. Στις εξαγωγές έχουμε πτώση της τάξεως του 8% με 9% σε σχέση με πέρυσι. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν φέτος είναι περισσότερες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Το ίδιο και οι επιχειρήσεις που φεύγουν στο εξωτερικό. Στο λιανεμπόριο έχουμε πτώση σχεδόν 6%. Στα σούπερ-μάρκετ έχουμε πτώση του τζίρου κατά 12%. Η εξέλιξη των πραγμάτων είναι απολύτως αρνητική. Και αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον. Κατά ένα παράδοξο τρόπο, σε σχέση με τις προσδοκίες που καλλιέργησε, το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε με αυτή την κυβέρνηση είναι ότι θα παραμείνουμε για πάντα στο μνημόνιο. Το κόμμα που μας κυβερνά είναι κόμμα διανομής του εισοδήματος, όχι κόμμα παραγωγής νέου εισοδήματος. Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις για να δημιουργηθούν καινούργιες δουλειές και μπει μεροκάματο στο σπίτι. Με αυτή την κυβέρνηση αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί.

    Άρα χρειάζεται μια καινούργια αρχή στον τόπο. Εμείς δεν υποσχόμαστε θαύματα. Υποσχόμαστε όμως ότι θα ακολουθήσουμε το δρόμο που ακολούθησαν άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία ή η Κύπρος που ήταν στο μνημόνιο και βγήκαν.

    Ποιο είναι κ. Χατζηδάκη το δικό σας αφήγημα, η δική σας προσέγγιση;

    Η δική μας προσέγγιση είναι λιγότεροι φόροι, όχι μόνο γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώνει άλλο, αλλά διότι χρειάζεται να ρίξουμε τους φορολογικούς συντελεστές για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας. Λιγότερες δαπάνες φυσικά, γιατί δεν μπορείς να ρίξεις τους φόρους αν δεν ρίξεις και τις δημόσιες δαπάνες. Και ένα γενναίο άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα προκειμένου να γίνουν επενδύσεις και να ανοίξουν καινούργιες δουλειές.

    Είδαμε κ. Αντιπρόεδρε την τελευταία δημοσκόπηση να δίνει στη ΝΔ μεγαλύτερα ποσοστά, αλλά κάποιοι μέσα από το κόμμα σας φαίνεται να «μουρμουρίζουν» ότι παρόλα αυτά, παρ' όλη την «φοροκαταιγίδα» η ΝΔ δεν έχει ξεπεράσει το 30%. Θεωρείτε ότι υπάρχει ένα κλίμα αμφισβήτησης της όλης προσπάθεια σας;

    Η ΝΔ για την οποία ορισμένοι αμφέβαλλαν πριν μερικούς μήνες ακόμη και για το αν μπορεί να κάνει εσωκομματικές εκλογές, σήμερα είναι αρκετά μπροστά στις δημοσκοπήσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα ως πρωθυπουργός. Προχωράμε μπροστά έχοντας διασφαλισμένη την ενότητα της παράταξης, αλλά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργική της ανανέωση. Προχωράμε μπροστά διδαγμένοι τόσο από τα δικά μας λάθη όσο και από τα λάθη των άλλων. Θέλουμε να μείνουμε μέχρι τέλους μακριά από την αερολογία και τις μαγικές συνταγές που μας έφεραν μέχρι εδώ. Το μήνυμά μας είναι ένα μήνυμα ελπίδας. Μόνο που εμείς μιλάμε για την ελπίδα της αλήθειας. Δεν γίνεται να προχωρήσουμε μπροστά με δημαγωγία. Πρέπει να ακολουθήσουμε έναν δρόμο σοβαρότητας, υπευθυνότητας και κοινής λογικής.

    Κύριε Αντιπρόεδρε, υποστηρίζουν κάποιοι ότι υπάρχει μία «υπονόμευση» στην σημερινή ηγεσία της ΝΔ και τις επιλογές της από στελέχη που ανήκουν στο ευρύτερο περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή, από τους λεγόμενους Καραμανλικούς. Τι λέτε;

    Έχω ακούσει να λέγεται «όπου φτώχεια και γκρίνια». Δεν έχω ακούσει πάντως να υπερασπίζεται ή άποψη ότι όποιος είναι μπροστά έχει και προβλήματα!

    Η ΝΔ προχωρά ενωμένη. Τα προβλήματα θα τα αντιμετωπίζει τώρα, όλο και περισσότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Είπατε ότι η ΝΔ πρέπει να βαδίσει ένα δρόμο ανανέωσης. .

    Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα έχει τη δική της έντονη παρουσία στη Βουλή κάνοντας μια πολύ καλή δουλειά. Παράλληλα είναι υποχρέωση του κόμματος στις εκλογές, όποτε γίνουν αυτές, να παρουσιάσει ποιοτικά ψηφοδέλτια τα οποία θα αντανακλούν την Ελλάδα του μέλλοντος. Στόχος είναι να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος κινητοποιώντας δημιουργικές δυνάμεις από την κοινωνία. Οι πολίτες λοιπόν θα μπορούν να διαλέξουν είτε παλιότερα γνωστά στελέχη της ΝΔ, είτε καινούργιες δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση η ΚΟ της ΝΔ θα έχει σίγουρα πολύ περισσότερους βουλευτές από ό,τι σήμερα και άρα εξ ορισμού θα είναι πολύ ανανεωμένη.

    Η ανανέωση θα πρέπει να γίνει προς το κέντρο; Με στελέχη του λεγόμενου "Σημιτικού μπλοκ", Με στελέχη του Ποταμιού, μιας και -κατά τα φαινόμενα- συναντά δυσκολίες η προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ;

    Η ανανέωση θα πρέπει να είναι κατά βάση ανανέωση με ποιότητα. Αυτό είναι το κυρίαρχο. Σε ένα κόμμα μεγάλο της Κεντροδεξιάς, όπως είναι η ΝΔ, μπορεί να υπάρχουν και διαφορετικοί «τόνοι». Το βασικό όμως είναι να παρακολουθούμε την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ευρώπη και τον κόσμο, και να έχουμε στα ψηφοδέλτιά μας ανθρώπους οι οποίοι θα χαρακτηρίζονται από ποιότητα και νέες ιδέες.-

    [04] Άρθρο του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παιδεία

    «Που το πάει η κυβέρνηση στην Παιδεία;» τιτλοφορείται άρθρο του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ για το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Στο άρθρο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει και πολλές φορές βαθαίνει και επεκτείνει την αστική στρατηγική για την εκπαίδευση».

    Σημειώνεται επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας «έχει βαλθεί σε έναν «επικοινωνιακό αγώνα δρόμου» για να πείσει ότι όλα τα σχολεία θα ξεκινήσουν κανονικά και χωρίς ελλείψεις από τον Σεπτέμβρη του 2016», ενώ ταυτόχρονα διατυπώνεται εμπεριστατωμένη κριτική του ΚΚΕ ως προς το εκπαιδευτικά προγράμματα Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

    Το άρθρο του Τμήματος Παδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ολοκληρώνεται με την πρόταση του κόμματος για την σχολική εκπαίδευση.

    Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ

    Που το πάει η κυβέρνηση στην Παιδεία;

    Έχει συσσωρευθεί ήδη αρκετή πείρα για να βγουν κρίσιμα συμπεράσματα για την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής στην παιδεία, συνολικά. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει α) σε μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις β) στη δημοσιοποίηση των κατευθύνσεων που δίνονται ως βασικά πορίσματα του διαλόγου για την παιδεία και γ) κυρίως συνεχίζει και πολλές φορές βαθαίνει και επεκτείνει την αστική στρατηγική για την εκπαίδευση.

    Φυσικά, για να μην ξεχνιόμαστε, η συνέχιση της αντιλαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής πατάει ?ανάμεσα στα άλλα- στο 3ο Μνημόνιο που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-ΑΝΕΛ στη βουλή, τον Αύγουστο του 2015. Σε αυτό λοιπόν ελέγχονται, όχι μόνο τα δημοσιονομικά της εκπαίδευσης αλλά και βασικές στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου στη βάση των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ και της ΕΕ οι οποίες δεν αλλάζουν (δεν θα μπορούσαν άλλωστε γιατί αφορούν τον σκληρό πυρήνα της στρατηγικής του κεφαλαίου). Άλλωστε, η διαπραγμάτευση της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την παιδεία, καταλήγει τελικά στα ίδια. Δηλαδή, η αξιολόγηση με βάση τα κριτήρια της αγοράς, η αυτονομία των σχολικών μονάδων που δεν είναι άλλο πράγμα από την αναζήτηση χορηγών και την ανοιχτή πια κατηγοριοποίηση των σχολικών προγραμμάτων. Αυτό είναι το πραγματικό ταξικό περιεχόμενο των «μεταρρυθμίσεων» στην παιδεία που προβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συμφωνούν τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

    Περιορισμός δαπανών?και όποιος αντέξει

    Δεν χωρά αμφιβολία ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει βαλθεί σε έναν «επικοινωνιακό αγώνα δρόμου» για να πείσει ότι όλα τα σχολεία θα ξεκινήσουν κανονικά και χωρίς ελλείψεις από τον Σεπτέμβρη του 2016. Φυσικά το τι σημαίνει «κανονικά», έχει να κάνει με τις σοβαρές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί ώστε να μην φαίνονται οι τρύπες, τα τεράστια κενά στα σχολεία. Γιατί μπορεί η προπαγάνδα του Υπουργείου να στοχεύει στο «κανένα σχολεία δεν θα κλείσει», όμως δεν λέει κουβέντα για την κατάσταση των αναγκαίων δομών που βρίσκονται εντός σχολείων. Δεν απαντά τελικά στο πώς θα λειτουργούν ουσιαστικά τα σχολεία;

    Γιατί τα σχολεία-που σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν θα κλείσουν- δεν είναι απρόσωπα κτίρια. Έχουν Τμήματα Ένταξης που επί της ουσίας κλείνουν και αφορούν τουλάχιστον 20.000 παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Έχουν ολοήμερα τμήματα από τα οποία αποκλείονται χιλιάδες παιδιά που οι γονείς τους είτε είναι άνεργοι είτε δουλεύουν σε καθεστώς «μαύρης» εργασίας. Έχουν εργαστήρια για τα οποία καταργείται ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός. Θα έπρεπε να έχουν Ενισχυτική διδασκαλία η οποία για φέτος λειτούργησε ούτε έναν μήνα... Και φυσικά μέσα στα σχολεία γίνονται διάφορα μαθήματα τα οποία πρέπει να διδάσκονται από εκπαιδευτικούς με την αντίστοιχη επιστημονική ειδίκευση, κάτι που δια στόματος υπουργού Παιδείας δεν πρέπει να θεωρείται και δεδομένο, αφού προτείνει ότι τα Μαθηματικά και η Φυσική μπορούν να γίνονται από Μηχανολόγους και Ηλεκτρολόγους.

    Άρα, η διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, επί της ουσίας ισοδυναμεί με την εξασφάλιση ότι θα γίνει αγιασμός και ότι θα υπάρχουν βιβλία?Όμως εκπαιδευτικοί δεν θα υπάρχουν.

    Και η διακήρυξη για 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών, κύριε; Αυτοί τελικά μετατράπηκαν σε χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών, δηλαδή τουλάχιστον τρία εκατομμύρια διδακτικές ώρες χαμένες μέσα στον χρόνο! Τα αδιέξοδα που διαχειρίζεται αντιλαϊκά η κυβέρνηση είναι εκρηκτικά. Ενδεικτικό είναι ότι από τα 350 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ που προορίζονται για προσλήψεις αναπληρωτών έως το 2020, το υπουργείο Παιδείας χρησιμοποίησε τα 160 μόνο για το σχολικό έτος 2015-2016, χωρίς φυσικά να επιλύει με πληρότητα το πρόβλημα. Επιπρόσθετα βρίσκεται σε ισχύ η αναλογία 1 διορισμός προς 5 αποχωρήσεις που φυσικά ούτε καν αυτή εφαρμόζεται? (στα έτη 2014 και 2015 είχαμε 3000 συνταξιοδοτήσεις δασκάλων και νηπιαγωγών και ούτε έναν μόνιμο διορισμό). Η προσθαφαίρεση ωρών στα Δημοτικά, στο όνομα του «ενιαίου τύπου ολοήμερου» οδηγεί τελικά σε 3000 εκπαιδευτικούς λιγότερους. Η ρύθμιση για τα νηπιαγωγεία (στον νόμο για την Έρευνα) και η εφαρμογή της κατάργησης διθέσιων νηπιαγωγείων με λιγότερα από 14 νήπια απειλεί περίπου 800 αναπληρωτές νηπιαγωγούς, ανοίγει το δρόμο σε συμπτύξεις νηπιακών τμημάτων.

    Συν τοις άλλοις, έχουμε και μια δρομολογημένη κυβερνητική πολιτική στην παιδεία που εκτός της αντιλαϊκής διαχείρισης κομμένων δαπανών, ήδη συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Για παράδειγμα, θυμίζουμε ότι παρά την αλλαγή στα Δημοτικά και την εξίσωση προς τα κάτω, (δηλαδή την εξίσωση της φτώχειας) με δήθεν παιδαγωγικό κριτήριο, το Υπουργείο Παιδείας διατηρεί και επεκτείνει ακριβώς εκείνα τα προβληματικά στοιχεία παιδαγωγικού χαρακτήρα τα οποία έγκαιρα είχαν επισημανθεί από το ΚΚΕ, όπως και από εκπαιδευτικούς φορείς και γονείς. Πιο συγκεκριμένα, την ξένη γλώσσα και την πληροφορική από την Α Δημοτικού που εντάσσονται ακριβώς στην ευρωενωσιακή στρατηγική της παροχής δεξιοτήτων. Επίσης οι αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ειδικά στο Γυμνάσιο, ουσιαστικά κρύβουν κάτω από το χαλί τα χιλιάδες κενά που έχουν δημιουργηθεί από την χρόνια πολιτική αδιοριστίας που συνεχίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, η κοροϊδία της κυβέρνησης πάει σύννεφο γιατί με τις αλλαγές στις αναθέσεις των μαθημάτων, εκπαιδευτικοί θα διδάσκουν μαθήματα για τα οποία δεν έχουν ειδικευτεί. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί το σχολείο χρόνια πίσω. Στην εποχή που τέσσερις-πέντε καθηγητές δίδασκαν όλα τα μαθήματα.

    Όσο δε για τις αλλαγές στο Λύκειο, όταν και αν έρθουν, αυτές επί της ουσίας γενικεύουν έναν ατέλειωτο εξεταστικό μαραθώνιο εντός Λυκείου (συνυπολογισμός βαθμών του Λυκείου για την πρόσβαση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ), που θα λειτουργεί αποτρεπτικά στην επιλογή του Γενικού Λυκείου, φέρνοντας έτσι το «όνειρο» της κυβέρνησης για ελκυστικά ΕΠΑΛ πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά για τον πόνο και το άγχος των παιδιών της λαϊκής οικογένειας μπροστά στις πανελλαδικές εξετάσεις, τότε θα μπορούσε να ικανοποιήσει τα αιτήματα για δικαίωμα επανάληψης της διαδιΒ­κασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι, για τη δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας. «Δόξα τον θεό», η τροπολογία πάει σύννεφο?

    Υπάρχει δρόμος για τις ανάγκες του λαού κι όσο δεν τον επιλέγουμε θα χάνουμε κι άλλα!

    Είναι ο δρόμος που σου προτείνει το ΚΚΕ και δίνει απάντηση στο σήμερα

    Γιατί το ΚΚΕ προτείνει:

    Ένα σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, όταν όλοι «κλείνουν το μάτι» στους εμπόρους της γνώσης.

    Ένα σχολείο ενιαίο που θα παρέχει την ίδια μόρφωση σε όλους τους μαθητές, χωρίς να χωρίζει τα παιδιά και τα σχολεία σε πολλές ταχύτητες, ανάλογα με την περιοχή και την τσέπη του καθενός.

    Ένα σχολείο που θα είναι ασφαλές και με όλους τους βοηθητικούς χώρους που χρειάζονται οι μαθητές (εργαστήρια, χώρους άθλησης-γυμναστήρια, βιβλιοθήκη, θέατρα, χώρους μουσικής, τραπεζαρία, κτλ).

    Ένα σχολείο που θα βοηθά όλα τα παιδιά με αναπηρίες και με μαθησιακές δυσκολίες.

    Ένα πραγματικά ενιαίο και σύγχρονο σχολείο είναι αυτό που έχει διευρυμένη χρονική λειτουργία για να ολοκληρώνουν όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά στο σχολείο το μορφωτικό τους πρόγραμμα (μελέτη, εργασίες, αθλητικές δραστηριότητες, ξένες γλώσσες κ.ά. με παράλληλη δωρεάν σίτιση και ανάπαυση), ενώ θα μπορούν να αξιοποιούν τις δομές του στον ελεύθερο χρόνο τους για δραστηριότητες που θα παρέχει δωρεάν.

    Καλή σχολική χρονιά με αγώνες!

    [05] Προβλήματα προκάλεσε καταιγίδα στην πόλη του Άργους

    Η καταιγίδα που σημειώθηκε νωρίς απόψε στην Αργολίδα προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στην πόλη του Άργους, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα. Πολλοί δρόμοι έγιναν αδιάβατοι, κυριολεκτικά μετατράπηκαν σε χείμαρροι και η αστυνομία αναγκάστηκε να διακόψει για αρκετή ώρα τη ροή κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Κορίνθου, στη βόρεια είσοδο της πόλης, στο ύψος του νοσοκομείου, καθώς και στην έξοδο της πόλης προς Ναύπλιο, στον 'Αγιο Βασίλειο.

    Πολλά ισόγεια και υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων στην πόλη πλημμύρισαν, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη προληπτικά και απομάκρυνε από τα σπίτια τους σε δύο περιπτώσεις, για να μην κινδυνεύσουν, έναν ηλικιωμένο με κινητικά προβλήματα και μία γυναίκα με προβλήματα όρασης.

    Συνολικά το κέντρο της Πυροσβεστικής δέχτηκε 43 κλήσεις για παροχή βοήθειας άντλησης υδάτων και ως αυτή τη στιγμή έχει επέμβει σε περισσότερες από τις μισές.

    Αυτή την ώρα έχει σταματήσει να βρέχει, απομακρύνονται τα νερά και αρχίζει σταδιακά να ομαλοποιείται η κυκλοφορία των οχημάτων στην πόλη.

    [06] ΗΠΑ: Δεκαπέντε χρόνια μετά, η χώρα θυμάται την 11η Σεπτεμβρίου

    Στις ΗΠΑ θα τελεστούν σήμερα Κυριακή σε κλίμα περισυλλογής εκδηλώσεις για την δέκατη πέμπτη επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ενός τραύματος που ως ακόμη και σήμερα δεν έχει επουλωθεί.

    Σχεδόν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις που διέπραξαν 19 εξτρεμιστές της αλ Κάιντα χρησιμοποιώντας σαν όπλα εμπορικά αεροσκάφη τα οποία κατέλαβαν και έριξαν στους δίδυμους πύργους του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο, κοντά στην Ουάσινγκτον, ενώ ακόμη ένα επιβατικό αεροπλάνο συνετρίβη σε μια εξοχική περιοχή της πολιτείας Πενσιλβάνια, στο Σάνκσβιλ.

    Ακόμη σήμερα περίπου 75.000 άνθρωποι παλεύουν με σωματικές και ψυχολογικές παθήσεις οι οποίες συνδέονται με τις επιθέσεις, ανάμεσά τους πολλοί εργαζόμενοι σε υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, πυροσβέστες και αστυνομικοί, που εισέπνευσαν καρκινογόνα σωματίδια προσπαθώντας να σώσουν ζωές.

    Για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δύο αιώνες, οι ΗΠΑ δέχθηκαν επίθεση σε μια από τις μητροπόλεις τους. Αντέδρασαν κηρύσσοντας έναν «παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ο οποίος συνεχίζει να μαίνεται μέχρι και σήμερα.

    Στη Νέα Υόρκη, τα ονόματα των πεσόντων θα αναγνωστούν σε μια τελετή μνήμης το πρωί της Κυριακής στο Σημείο Μηδέν, εκεί όπου υψώνονταν οι δίδυμοι πύργοι που κατέρρευσαν στις επιθέσεις, και μπροστά στο One World Trade Center, ή «Πύργο της Ελευθερίας», τον νέο, ακόμη πιο ψηλό ουρανοξύστη που ανεγέρθηκε στη θέση τους.

    Οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές, η γερουσιάστρια της Νέας Υόρκης όταν διαπράχθηκαν οι επιθέσεις Χίλαρι Κλίντον και ο μεγιστάνας των ακινήτων του Μανχάταν Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να είναι παρόντες στην τελετή.

    Θα τηρηθεί σιγή έξι φορές, υπενθυμίζοντας το πώς εκτυλίχθηκαν οι πολύνεκρες επιθέσεις: για τις δύο προσκρούσεις των αεροσκαφών στους δίδυμους πύργους, την κατάρρευσή του ενός μετά τον άλλο, και τις προσκρούσεις των αεροσκαφών στο κτίριο του Πενταγώνου και στο έδαφος στην Πενσιλβάνια.

    Οι καμπάνες των χώρων λατρείας της Νέας Υόρκης θα ηχήσουν την πρώτη φορά που θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, στις 08:46 τοπική ώρα (17:46 ώρα Ελλάδας) ? όταν το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε την πτήση 11 της American Airlines, έπεσε πάνω στον έναν ουρανοξύστη.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή στις 08:46 στον Λευκό Οίκο με συνεργάτες του, κεκλεισμένων των θυρών. Κατόπιν θα μεταβεί στο Πεντάγωνο για μια τελετή μνήμης συνοδευόμενος από τον Άστον Κάρτερ, τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα θα μιλήσει με υπόβαθρο μια προεκλογική εκστρατεία ιδιαίτερα τεταμένη κι όλο και πιο πικρή, ενόψει της αναμέτρησης της 8ης Νοεμβρίου που θα κρίνει ποιος θα τον διαδεχθεί στον Λευκό Οίκο.

    Χθες, στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα, ο Ομπάμα υπενθύμισε στους Αμερικανούς ότι όλος ο κόσμος παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αντιδρούν στην τρομοκρατία και προειδοποίησε εναντίον της υιοθέτησης υπεραπλουστευτικών προσεγγίσεων ? κάνοντας μια ελάχιστα συγκαλυμμένη αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ.

    «Απέναντι στην τρομοκρατία, το πώς αντιδρούμε έχει σημασία», ανέφερε. «Είναι η ποικιλομορφία μας, ο τρόπος που υποδεχόμαστε όλα τα ταλέντα, που αντιμετωπίζουμε τους πάντες με τον ίδιο τρόπο, ανεξαρτήτως της φυλής, του φύλου, ή της θρησκείας, αυτό που συμβάλλει η χώρα μας να είναι μια σπουδαία χώρα», τόνισε.

    «Παραμένοντας πιστοί σε αυτές τις αξίες, τιμούμε την μνήμη εκείνων που χάσαμε και προστατεύουμε την ελεύθερη και ισχυρή χώρα μας», συνέχισε ο Ομπάμα.

    Ακόμη, υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να παραδοθούμε σε αυτούς που θα μας διχάσουν, δεν μπορούμε να αντιδρούμε με τρόπους που βλάπτουν τον συνδετικό ιστό της κοινωνίας μας».

    Ο αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε εξάλλου για άλλη μια φορά ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «πολεμούν αδυσώπητα τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος».

    «Θα τις καταστρέψουμε και θα κάνουμε τα πάντα εντός των δυνάμεών μας για να προστατεύσουμε τη χώρα μας», επέμεινε.

    [07] Δ. Aβαραμόπουλος: Η κατανομή των προσφύγων σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη

    Για να περιοριστεί ο επικίνδυνος διάπλους της Μεσογείου η Ε.Ε. καταβάλλει προσπάθειες για την δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διαδρόμων προς την Ευρώπη. "Θέλουμε για παράδειγμα να καταστήσουμε πιο εύκολη την χορήγηση της μπλε κάρτα για ιδιαίτερα καταρτισμένους πολίτες", είπε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Rheinische Post του Σαββάτου.

    Με το νέο κοινό "ευρωπαϊκό πλαίσιο εγκατάστασης αποσκοπείται η συγκέντρωση των προσπαθειών των κρατών μελών, ώστε να γίνονται δεκτοί όσοι έχουν ανάγκη προστασίας κατ΄ευθείαν από τις χώρες προέλευσής τους. Από την άλλη πλευρά η Κομισιόν σχεδιάζει ειδικά προσαρμοσμένες εταιρικές σχέσεις με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης / transit. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αντιμετωπίσομε στοχευμένα τις αιτίες της φυγής και ταυτόχρονα να επιταχύνουμε την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας στις πατρίδες τους. Εντός της Ε.Ε. χρειαζόμαστε μια έντιμη κατανομή και σε αυτό αποσκοπεί η πρότασή μας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Σένγκεν", όπως δήλωσε στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

    Στο ερώτημα γιατί δεν χρειάζεται ένα σχέδιο Β για την περίπτωση κατά την οποία αποτύχει η συμφωνία με την Τουρκία απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ένα ευρύ σχέδιο Α για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και ότι έχουν ληφθεί σε χρόνο ρεκόρ μια σειρά από άλλα μέτρα για να ενισχύσουν την αντιμετώπισή της. "Η συμφωνία με την Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου μας, αλλά όχι το μοναδικό".

    Μέχρι στιγμής, από τις 27.000 τους οποίους έχουν δεσμευθεί να υποδεχθούν άλλα κράτη μέλη μεταφέρθηκαν περισσότεροι από 4.700 από την Ιταλία και την Ελλάδα σε χώρες μέλη της Ε.Ε., ενώ με επιστολή τους "υπενθύμισε ότι απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή από όλες τις πλευρές".

    Στο ερώτημα κατά πόσον η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την προσφυγική δυναμική ο Έλληνας Επίτροπος τόνισε ότι: " Η Ελλάδα έχει προσφέρει πολλά και συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Οι αρχές έχουν κάνει μεγάλα βήματα για την καταγραφή και διαμονή των προσφύγων".

    Για το πότε θα είναι η Ελλάδα έτοιμη να υποδεχτεί και πάλι πρόσφυγες των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί στη χώρα που την υπέβαλαν, εφαρμόζοντας τη σχετική πρόβλεψη του Δουβλίνου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε: "Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να βελτιώσει τη διαδικασία παροχής ασύλου του μεγάλου αριθμό των αιτούντων. Αυτό όμως θα λειτουργήσει εάν ταυτόχρονα επιταχυνθεί η κατανομή σε άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. Εξακολουθούν να βρίσκονται στη Ελλάδα 50.00 πρόσφυγες. Η κατανομή είναι δεσμευτική για όλες τις χώρες μέλη. Πρέπει να φροντίσουμε να τηρηθούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Το Δουβλίνο και η κατανομή είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Πέραν τούτου πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει ένα δυσανάλογο βάρος. Αυτό σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη. Παράλληλα πρέπει να προσαρμόσουμε τους κανόνες μας στις νέες συνθήκες. Η προσφυγική κρίση αποκάλυψε τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και η Κομισιόν κατέθεσε ένα πακέτο μέτρων για μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η πρόταση να συνοδεύεται με ένα μηχανισμό ο οποίος να κατανέμει την ευθύνη και να μειώνει την πίεση από τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Μέχρι να ψηφίσουμε τους νέους κανόνες πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε από κοινού τους ισχύοντες".

    [08] Αλ. Τσίπρας: Το στοίχημα είναι η ανάκαμψη να γίνει δίκαιη ανάπτυξη

    Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση του νόμου για τη διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών και για τους επιχειρηματίες θα θεσπίσει λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 81ης ΔΕΘ.

    Επίσης, θα καταθέσει το νόμο για την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI), με τον οποίο πλέον δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί, αποφεύγοντας όμως τις εκκρεμότητες τους με το νόμο. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα λέγοντας: «Και προειδοποιώ: Όσοι δεν το πράξουν θα το μετανιώνουν γιατί θα υποστούν βαρύτατες ποινικές συνέπειες. Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει».

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι σε δυο χρόνια η κυβέρνηση θα μπορέσει να μειώσει αισθητά τα φορολογικά βάρη και σημείωσε:

    «Με τα χαμηλότερα-εφικτά πλεονάσματα, λοιπόν, και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα έχουμε σε δυο χρόνια τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειώσουμε αισθητά τα φορολογικά βάρη. Πρώτον: Τους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς, έχοντες και μη έχοντες. Και δεύτερον: Να μειώσουμε τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια τα βάρη».

    Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να αντικατασταθεί από έναν δικαιότερο φόρο και επισήμανε: «Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα. Θέλω, λοιπόν, με δυο λόγια να μιλήσω απευθείας σε κάθε εργαζόμενο, μισθωτό ή ελεύθερο επαγγελματία, βιοτέχνη ή επιχειρηματία, που έχει ήδη σηκώσει στις πλάτες του ένα δυσβάσταχτο φορολογικό βάρος. Υπάρχει φως στο βάθος και είναι πια ορατό».

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Είμαστε προς το τέλος μιας δύσκολης διαδρομής. Έχουμε πυξίδα, έχουμε οδικό χάρτη, έχουμε σχέδιο. Πρέπει να αντέξουμε και με πείσμα και επιμονή σύντομα θα βρεθούμε σε πιο ήρεμα νερά, σε πιο βατά μονοπάτια. Το Γενάρη του 2015, πήραμε εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Φτάσαμε στα άκρα για να υπηρετήσουμε αυτήν την εντολή. Καταλήξαμε στη Συμφωνία του Ιούλη. Είχαμε την ειλικρίνεια και τη δημοκρατική ευθιξία να απευθυνθούμε στο λαό, ένα χρόνο πριν, ζητώντας εντολή να την εφαρμόσουμε προχωρώντας ταυτόχρονα στην υλοποίηση ενός παράλληλου προγράμματος».

    Σχετικά με τα έσοδα από τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πού θα κατευθυνθούν και είπε: «Τα 246 εκατομμύρια που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία είναι ένα επιπλέον έσοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους. Ένα έσοδο που οι κυβερνήσεις της διαπλοκής όλα τα προηγούμενα χρόνια στερούσαν από τον ελληνικό λαό. Και αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρασαν 27 ολόκληρα χρόνια, αντιλαμβάνεστε ότι τώρα θα έπρεπε να είχαμε τον τρίτο στη σειρά διαγωνισμό. Αναλογισθείτε λοιπόν πόσο έχουν ζημιώσει το δημόσιο συμφέρον για χάρη των σχέσεων διαπλοκής με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Εμείς από τη πρώτη στιγμή δεσμευτήκαμε και το κάναμε πράξη: Για αυτό και μέχρι τελευταίο ευρώ, τα 246 εκατ. θα τα δώσουμε εκεί όπου ανήκουν: Στον ελληνικό λαό. Σε συγκεκριμένες δράσεις για να στηρίξουμε κοινωνικές ανάγκες.

    »Για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. Έτσι το πρόγραμμα θα καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές σε όλη τη χώρα. Για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για τη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο ?Γυρίζουμε Ελλάδα? που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό».

    Στο ίδιο μήκος κύματος τόνισε πως οι προσπάθειες στήριξης της κοινωνίας δεν τελειώνουν εδώ, αναφέροντας:

    «Μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και να στηριχθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μέσα στους επόμενους μήνες τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς. Σχέδιό μας είναι σε λίγους μήνες από σήμερα, στα δημόσια νοσοκομεία να έχει ανατραπεί πλήρως η εικόνα που κληρονομήσαμε. Η εικόνα της υποβάθμισης και της απαξίωσης».

    Και πιο συγκεκριμένα, διευκρίνισε:

    -«Με την πλήρωση περίπου 985 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων.

    -Την κάλυψη άλλων 2.500 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ.

    -Την πρόσληψη 760 ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ.

    -Την πλήρωση 585 θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

    -Την απλοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών - με την οποία ήδη έχουν διοριστεί 800 επικουρικοί γιατροί

    -Την άμεση έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ύψους 48 εκατ. ευρώ, 12μηνης διάρκειας, για 5.000 νοσηλευτές και προσωπικό τεχνικής υποστήριξης».

    Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε πως «η άλλη μεγάλη προτεραιότητα είναι η Παιδεία» σημειώνοντας: «Προχωράμε με γοργά βήματα:

    -Γενικεύεται το ολοήμερο σχολείο - όχι μόνο το 1/3 των δημοτικών αλλά όλα θα μπορούν να λειτουργούν ως ολοήμερα.

    -Αλλάζουμε τον αντιπαιδαγωγικό και εξοντωτικό τρόπο εξετάσεων στα γυμνάσια.

    -Κατασκευάζουμε νέες φοιτητικές εστίες.

    -Ιδρύουμε 7.000 μαθητικές βιβλιοθήκες.

    -Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έγιναν φέτος 23.000 προσλήψεις αναπληρωτών (23% πάνω από πέρσι)».

    Δίκαιη ανάπτυξη

    Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει την ανάκαμψη σε δίκαιη ανάπτυξη, είπε ο πρωθυπουργός και παρουσίασε τα πέντε βήματα για την έξοδο της χώρας από την κρίση που είναι τα εξής:

    Ο οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση

    «Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση.

    Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο : το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό.

    Η κατοχύρωση, λοιπόν, και η εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας.

    Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup.

    Το τρίτο βήμα είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές.

    Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017.

    Και το πέμπτο και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ότι «υπερασπίζεται με σθένος τα συμφέροντα γνωστών κρατικοδίαιτων ολιγαρχών των off shore και των θαλασσοδανείων».

    Απολογισμός του κυβερνητικού έργου

    Ο κ. Τσίπρας έκανε τον απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης του τον τελευταίο χρόνο, λέγοντας ότι υλοποιήθηκαν στο ακέραιο όσα είπε στην περσινή ΔΕΘ. Παράλληλα, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος κάθε χρόνο στη ΔΕΘ να κάνει τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, και αυτό θα το κάνει μέχρι το 2019 που λήγει η θητεία της κυβέρνησης του.

    «Πριν από ένα χρόνο, σε αυτό εδώ το βήμα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές αναλάβαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό. Και αμέσως μετά την επανεκλογή μας, δεσμευτήκαμε για μια σειρά δράσεων εντός του 2016. Οι δεσμεύσεις αυτές υλοποιούνται στο ακέραιο», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Έχω την άνεση να έρθω σήμερα εδώ ενώπιων σας, ένα χρόνο μετά, και να σας θυμίσω μία μία αυτές τις δεσμεύσεις, γιατί δεν έμεινε καμία ανολοκλήρωτη. Και αυτό σκοπεύω να κάνω ως πρωθυπουργός κάθε χρόνο στα εγκαίνια της ΔΕΘ μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2019, οπότε και ο ελληνικός λαός θα κρίνει και θα συγκρίνει το έργο μας με αυτό των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, με την καταστροφική πενταετία 2010-2015.

    Σας θυμίζω τις περσινές μας δεσμεύσεις:

    Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Το καταφέραμε παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις Σαμαρά.

    Η στήριξη του αγροτικού κόσμου. Με τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος όχι μόνο δεν επιβαρύναμε τους αγρότες, αλλά η πλειοψηφία τους θα δει και ελάφρυνση.

    Ταυτόχρονα, με τη βέλτιστη και ταχύτατη αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων οι πληρωμές ενισχύσεων για το 2015 έφτασαν τα 2,5 δισ.

    Ενώ για το 2016 θα δοθούν άλλα 2,5 δισ. ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες πολλών ετών από τις ολιγωρίες προηγούμενων κυβερνήσεων.

    Η διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ. Το πετύχαμε.

    Η δωρεάν πρόσβαση των 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Το καταφέραμε και ας φαίνεται ακόμα απίστευτο σε πολλούς.

    Η διατήρηση των κύριων συντάξεων και η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές. Επίσης, το καταφέραμε, βάζοντας παράλληλα ξανά σε τροχιά βιωσιμότητας το ασφαλιστικό μας σύστημα.

    Δεσμευθήκαμε για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας.

    Προχωρήσαμε στην ψήφιση του νόμου που προβλέπει ένα νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και θέτει επιτέλους κριτήρια για την αξιολόγηση και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

    Επίσης, ιδρύσαμε τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και προωθούμε την ηλεκτρονική υπογραφή και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνουμε τα προγράμματα για τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων του δημόσιου τομέα.

    Μια κορυφαία μεταρρύθμιση με άμεση επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών.

    Δεσμευθήκαμε για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στην Παιδεία. Μια γενναία μεταρρύθμιση βρίσκεται σήμερα υπό διαμόρφωση. Την έχει ανάγκη ο τόπος αλλά πάνω απ' όλα η νέα γενιά. Διότι η εμπορευματοποίηση της γνώσης και ο διαχωρισμός στην εκπαίδευση δεν είναι δείγμα αριστείας. Είναι παθογένειες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

    Δεσμευτήκαμε επίσης για την ενίσχυση των νέων επιστημόνων. Και υλοποιήσαμε το νόμο για την Έρευνα. Με στόχο την ενίσχυση χιλιάδων επιστημόνων μας που χρειάζονται στήριξη για να προσφέρουν στη χώρα όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

    Προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα. Ψηφίσαμε το νόμο σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων. Αλλά και το νόμο σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

    Επίσης, για πρώτη φορά ανοίγουν και ελέγχονται οι λίστες της φοροδιαφυγής. Ήδη έχουν βεβαιωθεί πάνω από 900 εκατομμύρια από την αρχή του 2015 και η είσπραξη προχωράει με γρήγορους ρυθμούς.

    Κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας: Εφαρμόστηκε επιτέλους ο νόμος και γι? αυτούς που είναι συνήθως πάνω από νόμους: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων πανελλαδικής εμβέλειας.

    Διεξήχθη με τρόπο απολύτως διαφανή, αμερόληπτο και επωφελή για το δημόσιο συμφέρον.

    Τα 246 εκατομμύρια που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία είναι ένα επιπλέον έσοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους».

    Ο πρωθυπουργός έκανε εκτεταμένη αναφορά στα έργα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και σημείωσε:

    Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

    «Θέλω να ξεκινήσω από ένα ζήτημα που απασχολεί το σύνολο του εμπορικού κόσμου και των παραγωγικών φορέων.

    Εντός του έτους υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα. Η επένδυση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα με στόχο τη μετατροπή του από μικρό περιφερειακό λιμένα, σε σημαντικό Λιμένα - Πύλη για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ήδη πέντε διεθνή επενδυτικά σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και επιδίωξη μας είναι να υλοποιηθεί το σχέδιο για ιδιωτικές επενδύσεις στο λιμάνι ύψους 180 εκατομμυρίων την πενταετία 2017-2021, καθώς και σειρά δημοσίων επενδύσεων δεκάδων εκατομμυρίων κυρίως σε έργα σύνδεσης του λιμανιού με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.

    Και επίσης ο προβλήτας 1 θα αποδοθεί στο λαό της πόλης ώστε να συνεχίσει να αποτελεί δημόσιο χώρο πολιτισμού.

    Μετρό Θεσσαλονίκης

    Ακόμα μια σημαντική παρέμβαση που θα αλλάξει το πρόσωπο της πόλης, είναι η κατασκευή του μετρό.

    Ένα έργο που η ανεπάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, μετέτρεψε μέχρι και σε ανέκδοτο. Το έργο όμως κόντρα σε όλες τις προβλέψεις ξαναπήρε μπροστά. Και θα ολοκληρωθεί ως το 2020. Ένα έργο ύψους 1,5 δις που θα εξυπηρετεί πάνω από 250.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.

    Και οι προσπάθειες μας για την αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζονται:

    -Στο τέλος του 2018, θα έχει ολοκληρωθεί μετά από 20 και πλέον χρόνια, ο σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ, γραμμή υψηλής ταχύτητας, πλήρως ηλεκτροκινούμενη, από Πάτρα έως Ευζώνους, με πλήρως διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

    Ένα έργο που ξεκίνησε το 1997 και έπειτα αφέθηκε στη μοίρα του.

    Έτσι το ταξίδι Αθήνα Θεσσαλονίκη θα διαρκεί μόλις τρεις ώρες και ένα τέταρτο από πεντέμιση σήμερα.

    -Ανακατασκευάζεται το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αποκτώντας ενισχυμένη επιβατική και διαμετακομιστική δυνατότητα

    -Κατασκευάζεται το ελληνικό τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ. Ο TAP, που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου συνολικού μήκους 3.500 χλμ., αποτελεί ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία.

    Ο προϋπολογισμός είναι 2 δισ. ευρώ, η δε απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας.

    -Η Αλεξανδρούπολη μετασχηματίζεται σε εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων:

    Με την αναβάθμιση του λιμανιού

    Τη σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

    Τη δημιουργία του αγωγού IGB που θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Αλλά και την κατασκευή του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

    -Επίσης εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 ξεκινάει η κατασκευή υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

    Ταυτόχρονα για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία υποβάθμισης και αδιαφορίας αξιοποιούμε την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για την υποστήριξη ερευνητών και νεοφυών, καινοτόμων επιχειρήσεων.

    Επίσης, επιδιώκουμε την αναβάθμιση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αλλά και της ίδιας της πόλης.

    Σε αυτό το πλαίσιο έχω την χαρά και την τιμή να ανακοινώσω σήμερα ότι για το έτος 2017 τιμώμενη χώρα εκ μέρους της Διεθνούς Έκθεσης θα είναι η Κίνα. Ένας στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας που έχει κεντρικό ρόλο στην μεγάλη μας προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση.

    Στο ίδιο πλαίσιο προχωράμε στη δημιουργία παραρτήματος του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Θεσσαλονίκη ώστε να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη πόλη-κέντρο για το σύνολο των Βαλκανίων.

    Τέλος, λύνουμε την εκκρεμότητα δεκαετιών που αφορά την παραχώρηση του οικόπεδου του Νοσοκομείου Αγίου Παύλου από το ΙΚΑ στο ΕΣΥ. Με την κίνηση αυτή θα καταστεί επιτέλους δυνατή η αναβάθμιση των υποδομών και η βελτίωση της λειτουργίας ενός νοσοκομείου που εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες πολίτες».

    Παγώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων

    O κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με μια πολιτική δέσμευση που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες που στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του συγκεκριμένου κλάδου.

    Οπός είπε, «οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016 «παγώνουν», χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του. Διότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου. Πρόκειται για ένα μέτρο πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

    Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση προς τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου σε ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης και κυρίως για τη χάραξη της επόμενης μέρας για τη χώρα μας, και δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα τα καταφέρουμε».

    Πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ, χαιρετισμό απηύθυνε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αρκάντι Ντβορκόβιτς, ο οποίος διάβασε μηνύματα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, από τα οποία προκύπτει η σταθερή βούληση της Ρωσίας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε πολλούς τομείς, με κύριο αυτόν της ενέργειας.

    Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας.

    Στην τελετή αγιασμού χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος διάβασε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ευχήθηκε δύναμη στον πρωθυπουργό και ζήτησε από τους κυβερνώντες να προστατεύσουν τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και όλη την Ελλάδα.

    Το «παρών» στην ομιλία του πρωθυπουργού στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης έδωσαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

    [09] Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Θάσο

    Μάχη με τις φωτιές συνεχίζουν να δίνουν στο νησί της Θάσου επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης, κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να τις ελέγξουν πριν από τη δύση του ηλίου, οπότε και θα σταματήσουν οι ρίψεις των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

    Τα πολλά μέτωπα των πυρκαγιών σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους έχουν μετατρέψει σχεδόν ολόκληρο το νησί σε μια πύρινη κόλαση, προκαλώντας τεράστια ανησυχία τους κατοίκους και τις Αρχές, καθώς από το πρωί που ξέσπασαν αρχικά σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα, συνεχίζουν να κινούνται ανεξέλεγκτα στο ορεινό κυρίως τμήμα του νησιού, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα πεύκων, πολλά από τα οποία σε αναδασωτέες περιοχές μετά την επίσης καταστροφική πυρκαγιά του 1985.

    Νωρίς το πρωί εκκενώθηκε το Καζαβίτι στον Πρίνο, ενώ λίγο έλλειψε να εγκλωβιστούν μέσα στις φλόγες και δυο βουλευτές της Καβάλας που είχαν σπεύσει στην περιοχή, όπως επίσης και τουρίστες που διέμεναν στην περιοχή. Ωστόσο, με την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών αρχών απομακρύνθηκαν γρήγορα από τη φλεγόμενη περιοχή. Επίσης, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και μεταφέρθηκε πριν από λίγο στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας μετά τις πρώτες βοήθειες που του δόθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πρίνου.

    Επίσης, εκκενώθηκαν τα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και του Αρχαγγέλου, δυσκολίες υπάρχει στην προσέγγιση πολλών ορεινών οικισμών λόγω των πυκνών καπνών, ενώ σε πάρα πολλές περιοχές του νησιού έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση από το μεσημέρι..

    Στο νησίμεταβαίνουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου για να συντονίσουν τις ενέργειες αντιμετώπισης της κατάστασης αλλά και να εξετάσουν μέτρα ανακούφισης όσων έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 11 September 2016 - 6:32:42 UTC