Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποτάμι: Ας σταματήσουν επιτέλους να προσβάλουν τη νοημοσύνη των Ελλήνων
  • [02] Κυβερνητικές πηγές για άνοιγμα σχολείων: Εντάξει, τίποτα το σημαντικό δεν έγινε σήμερα...
  • [03] Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει συμφωνία με τους θεσμους αλλά είμαστε κοντά
  • [04] Τα σενάρια για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2017
  • [05] Με τρεις μαθητές χτύπησε σήμερα το κουδούνι της «ελπίδας» στο σχολείο της Ερείκουσας
  • [06] Αθωώθηκαν, με ομόφωνη απόφαση, οι δημοσιογράφοι Κ. Βαξεβάνης και Γ. Συμεωνίδης στην δικαστική διαμάχη με τον επιχειρηματία Α. Βγενόπουλο
  • [07] Συνάντηση Μουζάλα και Τόσκα με τον Γάλλο υπ. Εσωτερικών για το προσφυγικό
  • [08] Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα
  • [09] Οριστικά στις 4 Δεκεμβρίου οι Αυστριακοί καλούνται να εκλέξουν τον νέο ομοσπονδιακό Πρόεδρό τους σε έναν επαναληπτικό γύρο των προεδρικών
  • [10] Ντ. Ντέιβις: Καμία λεπτομέρεια για το «Brexit» πριν την προσφυγή της Βρετανίας στο άρθρο 50
  • [11] Αλ. Τσίπρας: «Άριστα 20» έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπ. Παιδείας
  • [12] Ικανοποίηση Μπουτάρη για την παραχώρηση της Α΄ προβλήτας στην πόλη της Θεσσαλονίκης
  • [13] Συγχαρητήρια Πρ. Παυλόπουλου στη Δ. Κοροκίδα για το χάλκινο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

  • [01] Ποτάμι: Ας σταματήσουν επιτέλους να προσβάλουν τη νοημοσύνη των Ελλήνων

    Για προσπάθεια του πρωθυπουργού να υπαγορεύσει στη Δικαιοσύνη την απόφασης που θα λάβει για το αν είναι αντισυνταγματικός ή όχι, ο νόμος Παππά για τις άδειες, κάνει λόγο το Ποτάμι και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να προσβάλει τη νοημοσύνη των Ελλήνων.

    Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας δήλωσε:«Στην αυταρχική νοοτροπία του κ. Τσίπρα δεν χωράει η λέξη "ανεξαρτησία". Έτσι μετά την υποβάθμιση του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών, όπως το ΕΣΡ, και την υπόδειξη στους δημοσιογράφους ποια θέματα οφείλουν να προβάλλουν, ήρθε χθες και η προσπάθεια υπαγόρευσης στη Δικαιοσύνη της απόφασης που θα λάβει για το αν είναι αντισυνταγματικός ή όχι, ο νόμος Παππά για τις άδειες.

    Όλη η Ελλάδα άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει για το ενδεχόμενο να κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός: "Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα". Από το Μέγαρο Μαξίμου, αντί να παραδεχθούν το ατόπημα, προσπαθούν να πείσουν όσους παρακολούθησαν τη συνέντευξη ότι δεν κατάλαβαν καλά. Ας σταματήσουν επιτέλους να προσβάλουν τη νοημοσύνη των Ελλήνων και ας σεβαστούν τους δημοκρατικούς κανόνες που υπαγορεύουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

    [02] Κυβερνητικές πηγές για άνοιγμα σχολείων: Εντάξει, τίποτα το σημαντικό δεν έγινε σήμερα...

    Σειρά στοιχείων που πιστοποιούν την ετοιμότητα, την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό μετά από αρκετές δεκαετίες, παραθέτουν πηγές της κυβέρνησης, και σχολιάζουν με σκωπτική διάθεση αναφορικά με τη στάση ΜΜΕ απέναντι σε αυτό το γεγονός, ότι "εντάξει, τίποτα το σημαντικό δεν έγινε σήμερα...".

    Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι:

    -Όλα τα σχολεία έχουν ανοίξει στην ώρα τους (πλην Θάσου, που παραμένουν κλειστά σήμερα και αύριο λόγω της πυρκαγιάς που έπληξε το νησί)

    -'Ανοιξαν σε όλη την περιφέρεια και στην παραμεθόριο, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα χωριά.

    -Όλα τα βιβλία - 24 εκατομμύρια τόμοι- έχουν σταλεί στα σχολεία από τον Ιούλιο ("βιβλία Κανονικά και όχι φωτοτυπίες...", όπως σχολιάζουν).

    -Για πρώτη φορά έχουν γίνει τόσες πολλές προσλήψεις αναπληρωτών τόσο νωρίς. Συνολικά θα προσληφθούν 20.800 αναπληρωτές ως το τέλος του μήνα.

    -Έχουν καλυφθεί πρώτες από όλες, οι ανάγκες σε καθηγητές στον πολύ ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής, όπως ορίζει και ο νόμος. (Αλλά δεν είχε γίνει ποτέ ως τώρα).

    -Στην Ειδική Αγωγή έχουν δημιουργηθεί 20% περισσότερα Τμήματα Ένταξης από πέρσι, λειτουργούν 23 νέα Σχολεία, καθώς και 12 Λυκειακές Τάξεις στα υπάρχοντα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια. Έχουν ενισχυθεί τα σχολεία με Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό για ΑμΕΑ (Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί). Έτσι, διπλασιάζεται ο αριθμός των γενικών σχολείων όπου τα παιδιά θα μπορούν να έχουν εξειδικευμένη παράλληλη στήριξη. Δημιουργήθηκε νέος τύπος Ειδικού Επαγγελματικού Σχολείου, με φοίτηση 8 χρόνων, για να μπορούν τα παιδιά αυτά να εργάζονται και να διαφυλάσσεται η αυτοεκτίμησή και η αυτοπεποίθησή τους.

    -Έχει γενικευθεί το Ολοήμερο Σχολείο. (Από το 1/3 των δημοτικών, που λειτουργούσαν ως ολοήμερα μέχρι πέρσι). Όλα τα σχολεία θα μπορούν να λειτουργούν ως ολοήμερα, με κοινό πρόγραμμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η διδασκαλία Αγγλικών.

    -Φέτος, έχουμε περισσότερα τμήματα νηπιαγωγείων.

    -Επεκτείνεται, φέτος σε όλη τη χώρα το Πρόγραμμα Εκμάθησης Κολύμβησης για παιδιά Δημοτικού, στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα σχολεία που απέχουν ως 25 χιλιόμετρα από κολυμβητήριο.

    -Λειτουργεί πρόγραμμα δημιουργίας Τμημάτων Υποδοχής Παιδιών Προσφύγων στα σχολεία, για την ένταξη τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. 800 επιπλέον αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα απασχοληθούν εδώ.

    -Ψηφίστηκε νόμος που επαναφέρει τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και διασφαλίζει ξανά ένα προστατευτικό πλαίσιο απέναντι σε αυθαιρεσίες για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

    -Έχει καταργηθεί από πέρσι ο αποκλεισμός των παιδιών των ΕΠΑΛ από τα Πανεπιστήμια και διασφαλίσαμε πως στον χρόνο της εργασιακής άσκησής τους θα έχουν πλήρη δικαιώματα.

    [03] Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει συμφωνία με τους θεσμους αλλά είμαστε κοντά

    Σε μια πρώτη επισκόπηση του προγράμματος θα προχωρήσουν αύριο το πρωί η ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι των θεσμών. Η συνάντηση ορίστηκε για τις 10.00 και από την κυβέρνηση θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Θα ακολουθήσει (11.30) η συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών με τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη.

    Σήμερα το απόγευμα, η συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τα κλιμάκια των θεσμών αφορούσε στο νέο υπερταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις και όπως δήλωσε αμέσως μετά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά είμαστε κοντά». Παράλληλα, πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η συζήτηση για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου Ταμείου, βάσει των προτάσεων που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές, προβλέπεται να ολοκληρωθεί κατά τις επόμενες ημέρες.

    Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει συμφωνία με τους θεσμους αλλά είμαστε κοντά

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών είχε ο υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, η οποία είχε ως αντικείμενο τη συγκρότηση του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου, αλλά και τα άλλα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, όπως π.χ. την ψήφιση από την Βουλή της σύμβασης για το «Ελληνικό», το πακέτο των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπερταμείο, την Εγνατία Οδό κ.ά.

    Η συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 2 ώρες, ήταν στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των ορόσημων της πρώτης αξιολόγησης και κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε αμέσως μετά, ότι «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά είμαστε κοντά». Παράλληλα, κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι οι δύο πλευρές «είναι κοντά» και όσον αφορά στη διάθεση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ.

    [04] Τα σενάρια για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2017

    Στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση θα κριθεί το εύρος και το είδος των νέων απαλλαγών που θα ισχύσουν για τον ΕΝΦΙΑ του 2017, που προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται δύο σενάρια για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2017. Το ποιο από τα δύο θα επιλεγεί, τελικά, θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των πιστωτών, για τη δεύτερη αξιολόγηση.

    Το πρώτο σενάριο αφορά στην επέκταση των απαλλαγών -που ήδη προβλέπει ο νόμος- είτε μέσω τη διεύρυνσης των υφιστάμενων για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα είτε μέσω θέσπισης απαλλαγών και για νέες κατηγορίες οικονομικά ευάλωτων φορολογούμενων. Σ' αυτό το σενάριο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη στη ΔΕΘ, καθώς θεωρείται ότι, σε κάθε περίπτωση, θα υλοποιηθεί. Το δεύτερο σενάριο αφορά στη θέσπιση του νέου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές και θα προβλέπει ελαφρύνσεις για τις μικρές ιδιοκτησίες μέσω της μεταφοράς του φορολογικού βάρους στις μεγάλες περιουσίες. Το σενάριο αυτό, αν δεν καταστεί εφικτό να εφαρμοσθεί από το 2017, σε κάθε περίπτωση θα τεθεί σε εφαρμογή το 2018, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

    Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει έκπτωση 50% ήακόμη και απαλλαγή σε ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

    Απαλλαγή από το 50% του ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια: α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας. β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

    Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη.

    Δύο νομοσχέδια στη διαπραγμάτευση

    Στο μεταξύ, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα 15 προαπαιτούμενα, που ξεκινά σήμερα το απόγευμα, θα τεθούν τις επόμενες ημέρες δύο θέματα που αποτελούν προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών. Το ένα είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός των επαγγελματιών με τον οποίο σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να συνδεθούν οι συναλλαγές τους μέσω POS, προκειμένου να καταστεί η εφικτή η επέκταση των πληρωμών με κάρτες σε όλη την αγορά.

    Έως τώρα, το θέμα συναντούσε τις αντιρρήσεις των Θεσμών, αν και πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι πιστωτές έχουν αρχίσει να βλέπουν θετικότερα το θέμα αυτό. Ο ακατάσχετος λογαριασμός είναι η μόνη εκκρεμότητα που απομένει προκειμένου το υπουργείο να καταθέσει το νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων τους επόμενους μήνες.

    Το δεύτερο θέμα είναι η οριστικοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη του αδήλωτου χρήματος.

    [05] Με τρεις μαθητές χτύπησε σήμερα το κουδούνι της «ελπίδας» στο σχολείο της Ερείκουσας

    Συγκίνηση, χαρά και ελπίδα, σκόρπισε σήμερα, το χτύπημα του κουδουνιού στο δημοτικό σχολείο της Ερείκουσας, που βρίσκεται οκτώ περίπου μίλια από την Κέρκυρα και είναι ένα από τα τρία Διαπόντια Νησιά, τα τελευταία βορειοδυτικά ακρωτήρια της Ελλάδας.

    Το Δημοτικό Σχολείο της Ερείκουσας που χτίσθηκε το 1920, με δωρεά της οικογένειας Α. Συγγρού, είναι το μόνο σχολείο που έχει ζωή στα Διαπόντια Νησιά, καθώς στους Οθωνούς και το Μαθράκι τα σχολεία έκλεισαν πριν από πολλά χρόνια, λόγω της μετανάστευσης στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας, που έβαλε οριστικό λουκέτο στα σχολεία.

    Οι τρεις μαθητές που βρέθηκαν σήμερα στο προαύλιο του πέτρινου μονοθέσιου σχολείου, γέμισαν αισιοδοξία σε όλους τους κατοίκους της Ερείκουσας, που πολλοί εξ αυτών βρέθηκαν και αυτοί στην αυλή του σχολείου για να καλωσορίσουν τους καινούργιους μαθητές.

    «Η χώρα μας είναι θάλασσα, νησί, βουνό και ο κόσμος της. Όσο τα υποστηρίζουμε και όσο τα αγαπάμε σημαίνει ότι αγαπάμε και την πατρίδα μας. Η Ερείκουσα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα και μας θυμίζει τι είναι η Ελλάδα και τι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ως Έλληνες» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας Χρήστος Άνθης, που βρέθηκε σήμερα στον αγιασμό του σχολείου της Ερείκουσας.

    Οι μοναδικοί τρεις μαθητές των Διαποντίων Νήσων, είναι και τα τρία αγόρια, διαφορετικών ηλικιών και θα παρακολουθήσουν μαθήματα της Α΄ της Γ? και της ΣΤ΄ τάξης, χωρίς αυτό να δυσκολέψει τη δασκάλα τους που θα έρθει στο σχολείο το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.

    Ο μεγάλος μαθητής της τάξης είναι ο Ρενάτο, αλβανικής καταγωγής, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στην Ερείκουσα, θα ήταν και ο μοναδικός μαθητής, αν δεν ερχόταν φέτος και τα άλλα δύο παιδάκια που η επαγγελματική απασχόληση του πατέρα τους, τους πήρε από την Αττική και τους έφερε στο μικρό νησάκι της Ερείκουσας που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη από παιδικές φωνές.

    «Τα μαθήματα τους σχολείου θα ξεκινήσουν με λίγες μέρες καθυστέρηση, λόγω της μετακόμισης που έχουν οι δύο μαθητές, της Α΄και της Γ΄ τάξης που είναι αδέρφια, ενώ η δασκάλα θα φιλοξενηθεί σε διπλανό χώρο του σχολείου» επεσήμανε ο Χρήστος Άνθης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολιάζοντας ότι «η νέα σχολική χρονιά στην Κέρκυρα ξεκινά για πρώτη φορά χωρίς ελλείψεις εκπαιδευτικών σε όλα στα σχολεία του νησιού».

    [06] Αθωώθηκαν, με ομόφωνη απόφαση, οι δημοσιογράφοι Κ. Βαξεβάνης και Γ. Συμεωνίδης στην δικαστική διαμάχη με τον επιχειρηματία Α. Βγενόπουλο

    Το τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθήνας αθώωσε ομόφωνα τους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννη Συμεωνίδη στην δικαστική διαμάχη με τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο και συγκεκριμένα έκρινε αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του για δήθεν συκοφαντία από τις αποκαλύψεις του περιοδικού Hot Doc αναφορικά με τη δραστηριότητά του στη Λαϊκή Τράπεζα και την επακόλουθη κατάρρευση της κυπριακής Οικονομίας.

    «Ασφαλώς πρόκειται για μια νίκη της δημοσιογραφίας και της αλήθειας αλλά είναι και μια αποκατάσταση του κύρους και της λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Η διαβολική ??τύχη?? του κ. Βγενόπουλου με τις αρχειοθετήσεις τελικώς απ? ό,τι φαίνεται τελείωσε και τώρα πια αρχειοθετείται το κομμάτι εκείνο και οι συμπεριφορές στη Δικαιοσύνη που είχαν έξη στον Βγενόπουλο και τις αρχειοθετήσεις. Ο κ. Βγενόπουλος προσπάθησε με την ισχύ που είχε και τις διασυνδέσεις του, όχι μόνο να φιμώσει τη δημοσιογραφική έρευνα, αλλά να μας πατήσει κάτω καταφέρνοντας τελικώς μόνο να υποδείξει το σημείο όπου ήταν θαμμένη η αλήθεια. Η πραγματική περιπέτεια του κ. Βγενόπουλου ξεκινάει τώρα, όχι από τους δημοσιογράφους αλλά από την ίδια τη Δικαιοσύνη και την κυπριακή και την ελληνική».δήλωσε ο Κώστας Βαξεβάνης μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

    Σχολιάζοντας την ιστορική απόφαση ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο δημοσιογράφων, Νίκος Κωνσταντόπουλος ανέφερε :«Η δίκη ανέδειξε όλες τις πτυχές μιας σύνθετης υπόθεσης που έχει σχέση με το δημόσιο συμφέρον για την Ελλάδα και την Κύπρο, για τον σωστό τρόπο λειτουργίας και τις ευθύνες των ελεγκτικών μηχανισμών. Η απόφαση για την αθώωση των δημοσιογράφων έχει ιστορική σημασία και για τον δημόσιο βίο της χώρας, αλλά και για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

    [07] Συνάντηση Μουζάλα και Τόσκα με τον Γάλλο υπ. Εσωτερικών για το προσφυγικό

    Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ολοκλήρωσε σήμερα το απόγευμα την επίσκεψή του στο Παρίσι, κατά την οποία συνάντησε τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, το γραφείο του κ. Καζνέβ δημοσίευσε την παρακάτω ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου :

    «Ο Μπερνάρ Καζνέβ χαιρέτησε τους ομολόγους του για τις προσπάθειες της Ελλάδας στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης».

    Ο υπουργός, ανανέωσε τη στήριξη της Γαλλίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού μετεγκατάστασης των προσφύγων και της διαχείρισης της μεταναστευτικής κατάστασης στην Ελλάδα.

    Η Γαλλία συμμετέχει στις δράσεις της FRONTEX, καθώς και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO), διαθέτοντας στην υπηρεσία τους πολυάριθμους εμπειρογνώμονες, τόσο στα hot spots όσο και στην ελληνική επικράτεια. Παράλληλα, διατηρείται το σύνολο των (36) Γάλλων εμπειρογνωμόνων που στηρίζουν τη FRONTEX, συνδράμοντας στο έλεγχο των συνόρων. Στο πλαίσιο της τρομοκρατικής απειλής με την οποία είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη σήμερα, η εν λόγω στήριξη της ενίσχυσης των ελέγχων ασφαλείας στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν, κυρίως μέσω της διασταύρωσης ευρωπαϊκών και διεθνών αρχείων, κρίνεται απαραίτητη.

    Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, (130) Γάλλοι εμπειρογνώμονες έχουν ήδη προσφέρει τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα. Εξάλλου, η Γαλλία θα συμμετέχει με προσωπικό (170) ατόμων στο μελλοντικό οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

    Η Γαλλία σήμερα συνεισφέρει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσώπων που χρήζουν προστασία: 3.800 θέσεις έχουν ήδη προταθεί, με ένα μηνιαίο ρυθμό που ξεπερνά τις 450 θέσεις, 1.656 αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται ήδη στη Γαλλία, και άλλα 700 άτομα θα φιλοξενηθούν έως τα τέλη Οκτωβρίου. Από το Μάρτιο του 2016, (30) στελέχη προστασίας της OFPRA, (10) στελέχη του Γαλλικού Γραφείου Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης (OFII) και περίπου δέκα διερμηνείς εστάλησαν στην Ελλάδα για να στηρίξουν την επιτάχυνση αυτού του μηχανισμού μετεγκατάστασης.

    [08] Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα

    Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται? με την απόφασή του να έχει άμεση ισχύ? από το βουλευτικό του αξίωμα, τρεις μήνες αφού εγκατέλειψε τον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας, την επόμενη ημέρα από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.

    «Όπως εγώ το βλέπω, στο πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί σήμερα και δεδομένες τις συνθήκες της παραίτησής μου, δεν είναι πραγματικά δυνατό να παραμείνω ένας αποτελεσματικός βουλευτής όπως ήμουν πρωθυπουργός» δήλωσε ο Κάμερον σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

    «Νομίζω ότι ο,τιδήποτε κάνεις αποσπά την προσοχή από αυτό που η κυβέρνηση πρέπει να κάνει για την χώρα μας» υπογράμμισε ο ίδιος, που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2010 έως το 2016.

    Ο πρώην πρωθυπουργός εκλεγόταν στην εκλογική περιφέρεια του Γουίτνεϊ από τον Ιούνιο του 2001.

    Εμφανιζόταν μέχρι πρότινος «πολύ ενθουσιώδης» στην ιδέα να παραμείνει βουλευτής στο Οξφορντσάιρ, ενώ διαβεβαίωνε ότι προτίθετο να θέσει υποψηφιότητα για μια νέα θητεία το 2020.

    Τρεις μήνες ωστόσο αργότερα, άλλαξε γνώμη προκαλώντας έκπληξη στην κοινή γνώμη. Παραδοσιακά οι πρώην πρωθυπουργοί διατηρούν τη βουλευτική τους έδρα για κάποια χρόνια προτού παραιτηθούν.

    «Έπειτα από ώριμη σκέψη αυτό το καλοκαίρι, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη απόφαση ήταν να παραιτηθώ από τη βουλευτική μου έδρα στο Γούτνεϊ...» δήλωσε ο ίδιος.

    Ο Ντέιβιντ Κάμερον πρόσφερε επίσης «την πλήρη του στήριξη στην Τερέζα Μέι», που τον διαδέχθηκε την 13η Ιουλίου στη Ντάουνινγκ Στριτ και υπό την διακυβέρνηση της οποίας «είναι βέβαιο ότι η Βρετανία θα γνωρίσει ευημερία».

    [09] Οριστικά στις 4 Δεκεμβρίου οι Αυστριακοί καλούνται να εκλέξουν τον νέο ομοσπονδιακό Πρόεδρό τους σε έναν επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών

    Στις 4 Δεκεμβρίου οριστικοποιήθηκε τελικά η επανάληψη του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, που είχε ακυρώσει το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο έπειτα από προσφυγή της Ακροδεξιάς, και που αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου, αναβλήθηκε όμως λόγω προβλημάτων με τους φακέλους των επιστολικών ψήφων.

    Η νέα ημερομηνία του επαναληπτικού γύρου ανακοινώθηκε το απόγευμα, έπειτα από τη σύσκεψη που είχε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων, ενώ νωρίτερα ο ίδιος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, είχε αναφέρει ως πιθανότερες ημερομηνίες για τον επαναληπτικό γύρο, την 27η Νοεμβρίου ή την 4η Δεκεμβρίου.

    Η ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου απομένει να επικυρωθεί από την Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής στις 21 Σεπτεμβρίου, η οποία θα πρέπει να ψηφίσει για την αναβολή -που δεν έχει προϋπάρξει σε εκλογές στην Αυστρία σε ομοσπονδιακό επίπεδο- σχετικό νόμο, στον οποίο θα πρέπει να προβλέπεται και η ισχύς νέων εκλογικών καταλόγων που θα περιλαμβάνουν πλέον ως νέους ψηφοφόρους τους πολίτες που στο μεταξύ διάστημα, από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 24ης Απρίλιου, έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.

    Στη σύσκεψη του υπουργού Εσωτερικών με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων συνέδεσε τη συγκατάθεσή του στον νέο νόμο για την επανάληψη των εκλογών, με την κατάργηση της επιστολικής ψήφου στο εσωτερικό, κάτι που ζητά επιτακτικά -και τώρα εκβιαστικά- τόσο με τον αρχηγό του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, όσο και με τον υπαρχηγό του και υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές, Νόρμπερτ Χόφερ.

    Η κατάργηση της επιστολικής ψήφου στο εσωτερικό είναι πάγια θέση της Ακροδεξιάς, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επιστολικές ψήφοι προέρχονται κυρίως από προοδευτικούς ψηφοφόρους, και υπήρξαν καθοριστικές στις 22 Μαΐου για την εκλογική ήττα του Νόρμπερτ Χόφερ (είχε συγκεντρώσει ποσοστό 49,7%) έναντι του υποψηφίου των Πράσινων και ουσιαστικά νικητή των προεδρικών εκλογών, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (με ποσοστό 50,3%).

    Το Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης εμφανίζεται εδώ και ένα χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό πάνω από το 30%.

    Πολιτικοί παρατηρητές στη Βιέννη, αλλά και σχετικά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, επισημαίνουν πως, μετά την αμφιλεγόμενη ακύρωση του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία της 22ας Μαΐου, με την "νομικίστικη" απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο είχε αποδεχθεί σχετική προσφυγή των Ελευθέρων για κάποιες παρατυπίες και λάθη, η τωρινή αναβολή του επαναληπτικού γύρου τους της 2ας Οκτωβρίου, αποτελεί ένα δεύτερο "φιάσκο".

    [10] Ντ. Ντέιβις: Καμία λεπτομέρεια για το «Brexit» πριν την προσφυγή της Βρετανίας στο άρθρο 50

    Η βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να πει πολλά για την διαδικασία με την οποία θα εξελιχθεί το Brexit πριν προσφύγει επισήμως στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ξεκινώντας τη διαδικασία για την αποχώρηση της χώρας της από την Ένωση, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις.

    Ο Ντέιβις, ο οποίος έχει αναλάβει να διαχειριστεί τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, τόνισε σε ομιλία του βρετανικό κοινοβούλιο πως αυτή πρόκειται να είναι μια "επίπονη διαδικασία".

    Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει βρεθεί υπό πίεση για να δώσει λεπτομερείς απαντήσεις για το πώς σκοπεύει να ενεργοποιήσει την απόφαση αποχώρησης από την ΕΕ, έπειτα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Έως τώρα λιγοστές λεπτομέρειες έχουν αποκαλυφθεί.

    Ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit τόνισε πως η κυβέρνηση θα έχει έτοιμες και ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές διαπραγμάτευσης την στιγμή ενεργοποίησης του άρθρου 50. Η ημερομηνία της προσφυγής της χώρας στο εν λόγω άρθρο δεν είναι γνωστή. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει επανειλημμένα πως αυτό δεν θα συμβεί αυτό το χρόνο.

    [11] Αλ. Τσίπρας: «Άριστα 20» έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπ. Παιδείας

    Την εικόνα που παρουσίασαν τα σχολεία κατά την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς έδωσαν οι 13 περιφερειακοί διευθυντές στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη, της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου, του υφυπουργού Θεοδόση Πελεγρίνη, των γενικών γραμματέων Γιάννη Παντή και Παυσανία Παπαγεωργίου, καθώς και του διευθυντή του γραφείου του υπουργού Παναγιώτη Κατσαρού. «Άριστα 20 στο υπουργείο Παιδείας», είπε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της ενημέρωσής του.

    Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη για την προσπάθεια την πολιτική ηγεσία, τα στελέχη και τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας ανέφερε: «Είχαμε βάλει ένα στοίχημα μεγάλο, να επιστρέψουμε σε αυτή τη σχολική χρονιά στην κανονικότητα, να την προσεγγίσουμε και να την ξεπεράσουμε. Και ακούω από εσάς ότι όχι μόνο καταφέραμε να ανοίξουμε τα σχολεία, αλλά έχουμε καταφέρει να πάνε στη θέση τους περισσότεροι αναπληρωτές από κάθε άλλη χρονιά και άρα ξεπερνάμε τον κύκλο της κρίσης και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Τώρα ο πήχης είναι ακόμα πιο ψηλά. Σήμερα, κερδίσαμε την πρώτη μάχη, το στοίχημα, στο τεστ που βάλαμε στο υπουργείο Παιδείας, νομίζω πήγαμε εξαιρετικά. Ο μεγάλος πόλεμος από δω και στο εξής είναι για να κατακτηθεί το σχολείο της ποιότητας και της ισότητας, γιατί, το αυτονόητο καταφέραμε σήμερα, που εδώ και τόσα χρόνια δεν ήταν δεδομένο».

    Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο μεγάλος και καθημερινός αγώνας είναι «το δημόσιο σχολείο να είναι ένα ποιοτικό σχολείο μέσα από το οποίο οι μαθητές, όλα τα αγόρια και κορίτσια να παίρνουν ουσιαστική γνώση, να μην είναι πάρεργο για τα φροντιστήρια, να μην είναι εξεταστικό κέντρο, αλλά να είναι εκεί όπου οι νέοι και νέες της πατρίδας μας θα αποκτούν το πιο σημαντικό αγαθό που είναι η γνώση και το πιο σημαντικό εφόδιο για τις δύσκολες ημέρες της επόμενης περιόδου της ζωής τους που είναι μετά το σχολείο, όπου, σε δύσκολες συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού η γνώση είναι το πιο υψηλό εφόδιο. Ταυτόχρονα, να είναι και μια κοιτίδα μέσα στην οποία τα παιδιά, ανεξαρτήτως θρησκείας ή καταγωγής, θα παίρνουν την ελληνική παιδεία και άρα με αυτή την έννοια θα αποκτούν γνώση της κουλτούρας, των εθίμων, του πολιτισμού της πατρίδας μας».

    Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα έχει εκπλήξει ακόμα και τους πιο δύσπιστους και ενδεχομένως κάποιοι θα δυσκολευτούν να βγάλουν ειδήσεις και αυτή είναι η καλύτερη είδηση. «Άριστα, 20» ήταν η τελευταία του φράση απευθυνόμενος προς τον υπουργό Παιδείας.

    Από τη μεριά του ο Νίκος Φίλης, στο τέλος της τηλεδιάσκεψης, δήλωσε ότι αυτό που κατορθώθηκε ήταν προϊόν πολύμηνου σχεδιασμού, σκληρής δουλειάς και συνεργασίας. «Προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε προβλήματα που προκύπτουν και από τις νοοτροπίες μας, γιατί υπάρχει μια τάση να σπρώχνεται η λειτουργία του σχολείου αργότερα, και αυτό το αντιμετωπίσαμε. Είναι ένα μάθημα για όλους μας ότι ο καλός σχεδιασμός και του εκπαιδευτικού μηχανισμού και συνολικά της δημόσιας διοίκησης είναι δυνατός και μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα. Επίσης, είναι ένα αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας με τα συναρμόδια υπουργεία, Εσωτερικών, Οικονομίας, Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρξει μια μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και να υλοποιηθεί αυτό που σε δύσκολες δημοσιονομικές στιγμές, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας», τόνισε ο Νίκος Φίλης.

    Κλείνοντας ο υπουργός ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του υπουργείου «γιατί αυτή η μάχη που δώσαμε ήταν μια μάχη προκειμένου να κερδίσουμε το συνολικό πόλεμο για την αναβάθμιση της δημοκρατικής εκπαίδευσης, και του δημόσιου σχολείου».

    Νωρίτερα, οι περιφερειακοί διευθυντές παρουσίασαν αριθμητικά στοιχεία για τον μαθητικό πληθυσμό, τις σχολικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς, σημειώνοντας ότι τα σχολεία σε όλη τη χώρα άνοιξαν χωρίς προβλήματα με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα τα σχολεία της Θάσου, που θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο λόγω της πυρκαγιάς που έπληξε το νησί, ενώ την Παρασκευή θα ανοίξουν τα μειονοτικά σχολεία λόγω της θρησκευτικής εορτής των μουσουλμάνων.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι περιφερειακοί διευθυντές στο γεγονός ότι Ειδικά Σχολεία έκαναν αγιασμό στις 12 Σεπτεμβρίου και όχι τον Οκτώβριο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, όταν οι γονείς ειδοποιήθηκαν από τον διευθυντή του Ειδικού Σχολείου στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας να έρθουν τα παιδιά τους για να κάνουν αγιασμό, δεν πίστευαν ότι είναι αλήθεια, αφού, πάντοτε, το συγκεκριμένο σχολείο, όπως και πολλά άλλα σχολεία της Ειδικής Αγωγής, άνοιγε τον Οκτώβριο.

    Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, ο μεγάλος αριθμός προσλήψεων των αναπληρωτών συντέλεσε στην απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων ακόμα και μικρών νησιών, όπως οι Λειψοί, οι Αρκιοί, η Γαύδος, το Καστελόριζο. Ακόμα και σχολεία με ένα μόνο μαθητή, όπως το νηπιαγωγείο στο Σίγρι της Λέσβου και της Θύμαινας, είχαν εκπαιδευτικούς και λειτούργησαν κανονικά.

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ρώτησε για απομακρυσμένα σχολεία, όπως αυτά της Βωβούσας Ιωαννίνων και της Ερεικούσας, το νησάκι κοντά στην Κέρκυρα, και χάρηκε ιδιαίτερα όταν πληροφορήθηκε ότι ακόμη και εκεί είχαν φτάσει οι εκπαιδευτικοί.

    Όπως αναφέρει το υπουργείο, «το πετυχημένο άνοιγμα των σχολείων οφείλεται στον πολύ καλό προγραμματισμό του υπουργείου και των διοικητικών υπηρεσιών του. Οι περιφερειακοί διευθυντές αναφέρθηκαν στη μάχη που δόθηκε καθ? όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, μια μάχη που εντάθηκε μέσα στον Αύγουστο και οδήγησε στο άνοιγμα των σχολείων».

    Ανάρτηση Τσίπρα στο Twitter: Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια τα σχολεία ανοίγουν χωρίς ελλείψεις

    «Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια όλα τα σχολεία της χώρας ανοίγουν χωρίς ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και βιβλία», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε αναρτήσεις του στο Twitter και σημειώνει ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης -η οποία και την διακρίνει- είναι ότι «παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της κοινωνίας».

    Ειδικότερα, σε διαδοχικές αναρτήσεις του, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι: «Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια όλα τα σχολεία της χώρας ανοίγουν χωρίς ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και βιβλία με ιδιαίτερη πρόνοια για την ειδική αγωγή καθώς και για τα παιδιά των εργαζόμενων οικογενειών με τη γενίκευση του ολοήμερου σχολείου. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτή είναι η προτεραιότητα μας & αυτό μας διακρίνει. Εύχομαι αυτή να είναι μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες και για τις οικογένειές τους».

    Διαβάστε επίσης:

    Κυβερνητικές πηγές για άνοιγμα σχολείων: Εντάξει, τίποτα το σημαντικό δεν έγινε σήμερα...

    [12] Ικανοποίηση Μπουτάρη για την παραχώρηση της Α΄ προβλήτας στην πόλη της Θεσσαλονίκης

    Ικανοποιημένος από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για τη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα μετά την παραχώρηση της Α΄ προβλήτας στην πόλη, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 fm".

    «Η παραχώρηση δεν ενοχλεί την όλη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για την προβλήτα, καθώς δεν έχει λιμενική χρήση. Εάν δεν παραχωρούνταν στην πόλη, θα μπορούσε ο επενδυτής να βάλει εισιτήριο και ο δήμος να ζητάει άδεια για να κάνει μία εκδήλωση. Θα μπλεκόταν πολύ η κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης.

    Για τις εργασίες του μετρό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε: «Από το θέμα του μετρό είμαι πολύ ικανοποιημένος, το έργο προχωράει πια με φουλ μηχανές. Και παράλληλα, το μεγάλο κέρδος είναι πως διατηρούνται τα ευρήματα της Εγνατίας Οδού και της κεντρικής οδού στο σταθμό της Βενιζέλου, παράλληλα με το σταθμό του μετρό».

    Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο δήμαρχος υποστήριξε πως θα πρέπει να σχολεία να περιέλθουν στη συνολική διαχείριση του δήμου. «Η κατάσταση με τα σχολικά κτίρια στη Θεσσαλονίκη δεν είναι καλή. Πολεμάμε, όμως στο θέμα των σχολείων ανακατεύονται πολλοί. Άλλος πληρώνει το ρεύμα, άλλος το πετρέλαιο, από αλλού έρχονται οι δάσκαλοι. Είναι μια κατάσταση ?όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει?».

    [13] Συγχαρητήρια Πρ. Παυλόπουλου στη Δ. Κοροκίδα για το χάλκινο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

    «H μεγάλη Ολυμπιακή σας διάκριση, και μάλιστα σ΄ ένα άθλημα που προϋποθέτει συνδυασμό τέχνης και δύναμης, αποδεικνύει πόσο επάξια εκπροσωπείτε την Χώρα με την Παραολυμπιακή μας Ομάδα, στους αγώνες του Ρίο» αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του στη Δήμητρα Κοροκίδα για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στη σφαιροβολία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 September 2016 - 18:32:31 UTC