Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: To βήμα της ΔΕΘ είναι για τη ΝΔ βήμα υπευθυνότητας και ειλικρίνειας
  • [02] Μοσκοβισί σε Παπαδημούλη: Εξετάζουμε μεσοπρόθεσμα την παράταση της διάρκειας των δανείων
  • [03] Νέο ραντεβού Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών
  • [04] Γ. Σταθάκης: Ανάπτυξη 2,7% σε δωδεκάμηνη βάση
  • [05] Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών, στο Ιόνιο
  • [06] Πυρκαγιά σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στα Χανιά
  • [07] Παράσταση διαμαρτυρίας ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ, έξω από τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • [08] Έκθεση της τουρκικής Ακτοφυλακής για το προσφυγικό- μεταναστευτικό
  • [09] Spiegel: Η νέα δύναμη του Club Med
  • [10] Την αποβολή της Ουγγαρίας από τη ΕΕ, ζητεί ο Ζαν Άσελμπορν
  • [11] Το Ισραήλ διαψεύδει την κατάρριψη δύο αεροσκαφών του από τις συριακές δυνάμεις
  • [12] Ανώνυμοι άνθρωποι γίνονται συλλογικό μνημείο από την γλύπτρια Ελένη Ζευγαρίδου
  • [13] Ο Αύγουστος «ισοφάρισε» τον Ιούλιο ως ο πιο ζεστός μήνας από το 1880, σύμφωνα με τη NASA
  • [14] Ανακαλύφθηκαν (με ελληνική συμμετοχή) 44 νέα γονίδια για την υπέρταση
  • [15] Πανσέληνος και Νέα Σελήνη αυξάνουν την πιθανότητα μεγάλου σεισμού
  • [16] Ανοίγει, από 1ης Οκτωβρίου, η εφαρμογή για το «ηλεκτρονικό» Πόθεν Έσχες
  • [17] Γ. Σταθάκης: Είμαστε στο σημείο που η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα και τροχιά
  • [18] Κατάρριψη ισραηλινού μαχητικού και ενός drone από τον συριακό στρατό
  • [19] Τουλάχιστον 11 οι τραυματίες από την επίθεση αυτοκτονίας σε τζαμί στο Πακιστάν
  • [20] Ο Αύγουστος «ισοφάρισε» τον Ιούλιο ως ο πιο ζεστός μήνας από το 1880, σύμφωνα με τη NASA

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: To βήμα της ΔΕΘ είναι για τη ΝΔ βήμα υπευθυνότητας και ειλικρίνειας

    To βήμα της ΔΕΘ είναι για τη ΝΔ βήμα υπευθυνότητας και ειλικρίνειας, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γ. Κουμουτσάκος στην ΕΡΤ.Στόχος είναι να δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι η ΝΔ είναι η εναλλακτική λύση, σημείωσε και πρόσθεσε: «Θέλουμε να αποκαταστήσουμε μια σχέση ειλικρίνειας με τους πολίτες».

    «Ανεβαίνουμε στη Θεσσαλονίκη χωρίς βάρη. Για μας η αλήθεια και η ελπίδα είναι το ίδιο» είπε ο κ. Κουμουτσάκος. Υποστήριξε πως η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά στη Θεσσαλονίκη «θέλουμε να δείξουμε ότι έχουμε σχέδιο για να κερδίσουμε τη θετική ψήφο των πολιτών» και συμπλήρωσε: «έχει γίνει μία καλή προετοιμασία για έναν αξιόπιστο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση».

    Τέλος, σχολιάζοντας την εμφάνιση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, είπε: «ο κύριος Τσίπρας έδειξε στη ΔΕΘ αμήχανος και άνευρος. Ήταν ένας πρωθυπουργός της αντίστροφης μέτρησης».

    [02] Μοσκοβισί σε Παπαδημούλη: Εξετάζουμε μεσοπρόθεσμα την παράταση της διάρκειας των δανείων

    Αποτελεί κοινό στόχο των ελληνικών Αρχών και των θεσμικών οργάνων, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, μέσα στο φθινόπωρο του 2016, σημειώνει ο επίτροπος της Κομισιόν για θέματα Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τα μέτρα εξειδίκευσης της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, με βάση τη σχετική απόφαση του Eurogroup. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η Κομισιόν θα παρέχει τεχνική βοήθεια προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

    Επιπλέον, ο Επίτροπος εξηγεί πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ήδη έχει προχωρήσει σε προσπάθειες για τη «βελτίωση του προφίλ αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας και τη μείωση του κινδύνου επιτοκίου», ενώ σημειώνει πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξετάζουν μεσοπρόθεσμα μία πιθανή παράταση στην διάρκεια των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαϊκών Θεσμών, όσον αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης καθώς και για πιθανή επιμήκυνση στις περιόδους χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους και για «κλείδωμα» των παρόντων χαμηλών επιτοκίων.

    [03] Νέο ραντεβού Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών

    Σε μια πρώτη επισκόπηση του προγράμματος θα προχωρήσουν σήμερα η ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι των θεσμών. Η συνάντηση ορίστηκε για τις 10.00 και από την κυβέρνηση συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Θα ακολουθήσει (11.30) η συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών με τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη.

    Χθες το απόγευμα, η συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τα κλιμάκια των θεσμών αφορούσε στο νέο υπερταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις και όπως δήλωσε αμέσως μετά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά είμαστε κοντά». Παράλληλα, πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η συζήτηση για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου Ταμείου, βάσει των προτάσεων που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές, προβλέπεται να ολοκληρωθεί κατά τις επόμενες ημέρες.

    Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει συμφωνία με τους θεσμους αλλά είμαστε κοντά

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών είχε τη Δευτέρα ο υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, η οποία είχε ως αντικείμενο τη συγκρότηση του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου, αλλά και τα άλλα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, όπως π.χ. την ψήφιση από την Βουλή της σύμβασης για το «Ελληνικό», το πακέτο των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπερταμείο, την Εγνατία Οδό κ.ά.

    Η συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 2 ώρες, ήταν στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των ορόσημων της πρώτης αξιολόγησης και κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε αμέσως μετά, ότι «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά είμαστε κοντά». Παράλληλα, κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι οι δύο πλευρές «είναι κοντά» και όσον αφορά στη διάθεση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ.

    [04] Γ. Σταθάκης: Ανάπτυξη 2,7% σε δωδεκάμηνη βάση

    Σε δωδεκάμηνη βάση, Ιούνιος 2016 με Ιούνιο 2017, η οικονομία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,7% δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

    Τόνισε πως το δεύτερο τρίμηνο υπήρξε άνοδος 0.2% και πως οι εκτιμήσεις είναι ότι και το τρίτο τρίμηνο θα είναι ανοδικό. Εκτίμησε πως το τέταρτο τρίμηνο είναι κρίσιμο και ότι αν έχει θετικό πρόσημο τότε με τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικό πρόσημο σημαίνει ότι η οικονομία μπαίνει στην ανάπτυξη. Γι' αυτό είπε ο κ. Σταθάκης η κυβέρνηση σημειώνει ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής που γυρίζει η οικονομία. Σε αυτό υπογράμμισε πως υπάρχουν ενδείξεις με τις εξαγωγές, την σταθερή αύξηση της απασχόλησης και άλλους δείκτες που δείχνουν ότι η οικονομία γυρίζει.

    Τόνισε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τέλος Σεπτεμβρίου και πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα εκταμιευθούν τα 2,8 δισ.ευρώ της υποδόσης. Είπε πως δεν έχει στην ατζέντα του στη διαπραγμάτευση θέμα για τις ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

    Για τις τηλεοπτικές άδειες

    Για τις τηλεοπτικές άδειες υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέσπισε όρους και κανόνες και ρύθμισε το τηλεοπτικό τοπίο κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες.

    Για τις τράπεζες

    Για τις τράπεζες ανέφερε ότι σύντομα θα οριστούν οι διοικήσεις και πως πλέον δανείζονται από την ΕΚΤ με τους ίδιους όρους όπως οι άλλες τράπεζες ενώ σημείωσε ότι η χρηματοδότηση της οικονομίας συνδυάζεται και με το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ανέφερε ότι έχουν ψηφιστεί τα απαραίτητα εργαλεία και πως η Τράπεζα της Ελλάδας πλέον είναι αρμόδια για να δώσει τις άδειες στις εταιρείες που θα διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια. Είπε ότι εκκρεμεί για τη δεύτερη αξιολόγηση η ρύθμιση για τα χρέη επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Για τη διαπραγμάτευση

    "Είναι διαχειρίσιμες και οι δύο ενότητες, δεν βλέπω σημείο εμπλοκής", δήλωσε για τη διαπραγμάτευση ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως "επιδίωξη μας είναι να κλείσουν όλα τα θέματα της αξιολόγησης", σημειώνοντας πως πολλά από αυτά είναι περίπλοκα και δεν λύνονται αυτόματα.

    Για τη διοίκηση του υπερταμείου

    Για την διοίκηση του υπερταμείου και σε ερώτηση εάν η Αθήνα θα δεχθεί την πρόταση για τον κ. Λε Πάπ σημείωσε πως η "διαπραγμάτευση για τα όλα τα πρόσωπα που θα μετέχουν στο Ταμείο θα είναι συνολική".

    Για τις ΔΕΚΟ

    Για τις ΔΕΚΟ που θα συμμετέχουν στο υπερταμείο είπε ότι υπάρχει συγκεκριμένο στρατηγικό πλαίσιο, σημείωσε ότι συμμετέχουν εκεί για να μεγιστοποιηθεί η αξία τους και πως το σχέδιο στηρίζεται στο γαλλικό μοντέλο αξιοποίησης των κρατικών συμμετοχών και επιχειρήσεων.

    Σημείωσε ότι το γεγονός ότι μεταφέρονται οι επιχειρήσεις στο υπερταμείο δεν σημαίνει πως χάνεται η σχέση με το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο χαράσσει την πολιτική.

    Διαβάστε επίσης: Νέο ραντεβού Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών

    [05] Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών, στο Ιόνιο

    Ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 221 χλμ δυτικά της Αθήνας, κατέγραψαν στις 09:14 οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο, 13 χιλιόμετρα δυτικά της Αμαλιάδας.

    Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Ζάκυνθο. Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.

    [06] Πυρκαγιά σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στα Χανιά

    Σοβαρές υλικές ζημιές στους χώρους αντιπροσωπείας και συντήρησης αυτοκινήτων στην περιοχή της Σούδας προκάλεσε πυρκαγιά που εκδηλώθηκετα ξημερώματα. Ηπυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε κλήση στις 418 τα ξημερώματα για την εκδήλωση της φωτιάς ενώ υπήρξαν αναφορές και για εκρήξεις. Οι πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο κατάφεραν να περιορίσουν την επέκταση της φωτιάς, ωστόσο η επιχείρηση έχει υποστεί σημαντικές ζημιές.

    Για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς το αρμόδιο τμήμα της πυροσβεστικής διενεργεί προανάκριση.

    [07] Παράσταση διαμαρτυρίας ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ, έξω από τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν έξω από τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ την ίδια ώρα που μέσα στο κτίριο εξελίσσεται συζήτηση για θέματα κοινωνικής πολιτικής μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως υποστηρίζουν οι διαδηλωτές, η συζήτηση αυτή είναι υποκριτική και προκαλεί τον κόσμο όταν με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σφαγιάζονται οι συντάξεις και τα εισοδήματα του λαού και ταυτόχρονα καταργούνται συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκκας «με αυτή τη φτώχεια και την εξαθλίωση είναι πρόκληση να συζητάνε αυτοί που τις προκαλούν, για κοινωνικές πολιτικές».

    [08] Έκθεση της τουρκικής Ακτοφυλακής για το προσφυγικό- μεταναστευτικό

    Εντυπωσιακά συμπεράσματα εξάγονται από τα στοιχεία έκθεσης της τουρκικής Ακτοφυλακής για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, έως και τις 9 Σεπτεμβρίου που στη γειτονική χώρα ξεκίνησε ο εορτασμός του Κουρμπάν Μπαϊράμ υπήρξαν σε όλο το Αιγαίο 21 παρεμβάσεις προς αποτροπή αναχωρήσεων λεμβών με μετανάστες και πρόσφυγες από της τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά.

    Την ίδια περίοδο, κατά τη διάρκεια αυτών των 21 παρεμβάσεων επέστρεψαν προς τις τουρκικές ακτές 948 άτομα. Σημειώνεται ότι από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, υπήρξαν 666 παρεμβάσεις και 29.580 επιστροφές, ενώ, αντίστοιχα, σε όλη τη διάρκεια του 2015 με τις εκατοντάδες χιλιάδες ροές προς τα νησιά υπήρξαν μόλις 1376 παρεμβάσεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής και 51.996 επιστροφές!

    Τα στοιχεία αυτά της έκθεσης της Τουρκικής Ακτοφυλακής δείχνουν όμως και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Β¨Ένωσης και Τουρκίας υποχρέωσε την τουρκική πλευρά σε ελέγχους στις ακτές της όπου έως τότε κυριαρχούσαν οι μεταφορείς, με αποτέλεσμα τη μείωση των ροών. Το πρώτο τρίμηνο του 2016 με ροές πολλών εκατοντάδων ανθρώπων σε καθημερινή βάση, υπήρξαν 494 παρεμβάσεις σκαφών της Ακτοφυλακής σε σύνολο 666 έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Και 22.783 επιστροφές σε σύνολο 29.580 έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, από τις 20 Μαρτίου και έως τις 9 Σεπτεμβρίου, υπήρξαν 172 μόλις παρεμβάσεις και επιστροφές μόλις 6.797 ανθρώπων.

    «Η μάχη τελικά δίνεται στην τουρκική ενδοχώρα όπου και το Τουρκικό κράτος μπορεί να ελέγξει τις ροές κυρίως μεταναστών που φτάνουν στην Τουρκία από όλα τα σημεία του ορίζοντα. Σε εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας με πολύ μικρές σε σχέση με πέρυσι ροές στα νησιά είχαμε σε πεντέμιση μήνες το 1/5 των επιστροφών στις ακτές απ' ότι είχαμε σε τρεις μήνες. Οπότε αν κάνεις καλά τη δουλειά σου στην ακτή δεν υποχρεώνεσαι να κυνηγάς κανέναν στη θάλασσα με ότι αυτό συνεπάγεται πρώτιστα για την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων» σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στέλεχος των ελληνικών δωκτικών Αρχών στον οποίο τέθηκε υπόψη η έκθεση της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

    Ροές Σεπτεμβρίου στο βόρειο Αιγαίο

    Σημείωνεται σε ένα δεκαήμερο, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, έφτασαν 1143 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες. Από την 1η Σεπτεμβρίου και έως σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου το πρωί, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου στη Λέσβο πέρασαν 570, στη Χίο 415 και στη Σάμο 158.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των εγκλωβισμένων σήμερα στο βόρειο Αιγαίο μεταναστών και προσφύγων φτάνει τους 9948 με τους περισσότερους από τους μισούς 5267 να βρίσκονται στη Λέσβο. Στη Χίο, βρίσκονται εγκλωβισμένοι 3598 και στη Σάμο 1083. Το τελευταίο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί στη Λέσβο πέρασαν 143, στη Χίο 40 και στη Σάμο κανένας.

    [09] Spiegel: Η νέα δύναμη του Club Med

    Μετά τη σύνοδο των μεσογειακών χωρών την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα και Κύπρος εμφανίζονται ως συγκροτημένη ομάδα. Το Club Med, όπως αποκαλείται σκωπτικά, ζητά απομάκρυνση από την πολιτική της αυστηρής λιτότητας. Επικρίνεται από κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς και εισπράττει χαιρέκακα χαμόγελα από το βορρά. Μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση όμως θα διαθέτει την μειοψηφία αρνησικυρίας και θα μπορεί πραγματικά να μπλοκάρει σημαντικές αποφάσεις της. Στην προσεχή σύνοδο κορυφής θα φανεί πώς θέλουν να την χειριστούν, γράφει η διαδιακτυακή σελίδα του Spiegel.

    Οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών έχουν κάνει συχνά προτάσεις οι οποίες κοστίζουν πολλά χρήματα. Δεν κατάφεραν όμως να τις επιβάλουν. Ήταν μεταξύ τους διχασμένοι και επίσης δεν τους έπαιρναν σοβαρά στις Βρυξέλλες. Γι αυτό του χλεύαζαν ως Club Med. Tώρα τα πράγματα είναι ξαφνικά διαφορετικά.

    Ήδη αυτή την εβδομάδα θα εμφανιστούν στην ευρωπαϊκή σκηνή με νέα αυτοπεποίθηση. Πόσο (η κοινή τους εμφάνιση) θα είναι θέαμα και πόσο πολιτική την οποία πρέπει να την πάρει κανείς στα σοβαρά μένει να αποδειχθεί.

    Στη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας, την Παρασκευή, θα διεκδικήσουν συγκεκριμένα πράγματα, γι αυτό και στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο επικρατεί άγχος και ανησυχία. Αποφάσεις δεν θα ληφθούν στη Μπρατισλάβα, πρόκειται για ανεπίσημη συνάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι με το Brexit. Kαι όμως εκεί θα χαραχτεί η πορεία για το μέλλον της Ευρώπης, θα διερευνηθούν οι πλειοψηφίες γι αυτό ή εκείνο το θέμα και θα εξεταστούν οι δυνατότητες σχηματισμού ομάδων μεταξύ των χωρών, σημειώνει το Spiegel online.

    Ο Γάλλος πρόεδρος θα πάει να πει "χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης". Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει μάλιστα μια συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία ενός ταμείου 50 δισ. ευρώ: κάθε μέλος της ΕΕ να καταβάλει το 0,5% του ΑΕΠ του και χώρες με υψηλή ανεργία ή πολύ χαμηλή ανάπτυξη να δανείζονται από αυτό χρήματα για να αναθερμάνουν την οικονομία τους. Μέχρι τώρα μια τέτοια πρόταση δεν θα είχε ταράξει τον ύπνο κανενός στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες. "Δεν το κάνουμε, μπάστα", θα έλεγαν και θα συνέχιζαν με το επόμενο θέμα. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

    Για την ακρίβεια είναι διαφορετικά μετά την περασμένη Παρασκευή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκάλεσε τους ηγέτες των μεσογειακών χωρών της Ευρώπης σε μια ίσως ιστορική συνάντηση. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ τα μεσογειακά κράτη μέλη ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μιαν αυτόνομη ομάδα.

    Δίπλα στον οικοδεσπότη Τσίπρα κάθισαν ο Ολάντ, ο Ρέντσι και οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας. Στην Αθήνα ανακάλυψαν ένα νέο αίσθημα κοινής αντίληψης. Ο Ρέντσι και ο Τσίπρας αγκαλιάστηκαν, ο Ολαντ έλαμπε. Ενώ μέχρι τώρα ο Γάλλος πρόεδρος προτιμούσε να κρατά αποστάσεις από τους μεσογειακούς γείτονές του, τώρα βλέπει τον εαυτό του ως τον "αρχαιότερο ηγέτη" της νέας πολιτικής ομάδας. Αν και η Πορτογαλία δεν είναι κυριολεκτικά μεσογειακή χώρα νοιώθει άνετα σε αυτόν τον κύκλο πολιτικών.

    Εάν ο νότος της Ευρώπης παραμείνει μόνιμα ενωμένος, τότε τα πράγματα θα γίνουν ενδιαφέροντα στην ΕΕ. Μέχρι τώρα τον τόνο στο στιλ και το περιεχόμενο, από συντηρητικό έως παραδοσιακό, τον έδιναν οι Γερμανοί και οι βόρειοι σύμμαχοί τους. Με το Brexit έχασαν έναν ισχυρό σύμμαχο.

    Οι ανατολικές χώρες Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία μαζί με την Αυστρία και τη Σλοβενία θέλουν "λιγότερη Ευρώπη".

    Ακριβώς το αντίθετο επιδιώκουν οι αριστερές κυβερνήσεις της Μεσογείου. Η Ευρώπη, λένε, χρειάζεται ένα νέο όραμα και μια νέα πολιτική. Τέλος με την βλακώδη πολιτική λιτότητας, είναι το σύνθημά τους. Έτσι δεν βγαίνεις ποτέ από την κρίση, κατρακυλάς ολοένα και πιο βαθιά. Απαιτούνται επενδύσεις και ανάπτυξη.

    Δεν θεωρούν καθόλου σωστό το "φρούριο Ευρώπη" με τείχη και στρατό. Κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί ούτως ή άλλως χωρίς να εγκαταλειφθούν οι βασικές ευρωπαϊκές αξίες. Θα μπορούσαν να ανοίξουν ελεγχόμενοι νόμιμοι δρόμοι για τους μετανάστες και να βοηθηθούν οι νότιες χώρες να στεγανοποιήσουν τα σύνορά τους.

    "Εκπροσωπούμε πάνω από το μισό της ΕΕ", είπε ο Ρέντσι στην Αθήνα, "αυτό έχει ένα βάρος ". Πράγματι, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ο νότος διαθέτει την μειοψηφία αρνησικυρίας και μπορεί να μπλοκάρει τα πάντα.

    Φυσικά και έχει να κάνει αυτή συμπεριφορά των Τσίπρα, Ολάντ, Ρέντσι και ΣΙΑ με επικείμενες εκλογές και δημοψηφίσματα, οπότε ο καθένας θέλει να κερδίσει πόντους με το νέο προφίλ και το διεθνές βάρος το οποίο αποκτά. Σε τελευταία ανάλυση όλοι αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση στην πατρίδα τους. Αλλά η απόφαση της Μέρκελ να μην διαπραγματευτεί προ των εθνικών εκλογών του 2017 θέματα όπως η περαιτέρω ελάφρυνση το ελληνικού χρέους είναι αναλόγως πολιτικός εγωισμός.

    Ο ευρωπαϊκός νότος έχει πράγματι προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λύσουν μόνες τους οι χώρες αυτές. Η επίδειξη δυνάμεως της νότιας Ευρώπης ανησυχεί τη βόρεια. Εξ ου και οι δηλητηριώδεις αντιδράσεις του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανοδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Μάνφρεντ Βέμπερ κατά Τσίπρα και Ολάντ.

    Ομοίως απαξιωτικά αντέδρασε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας ότι όταν συνέρχονται οι σοσιαλιστές δεν βγαίνουν συνήθως πολλές έξυπνες ιδέες. Ο Σόιμπλε έχει σφάλει συχνά. Πιθανόν να σφάλλει και τώρα.

    [10] Την αποβολή της Ουγγαρίας από τη ΕΕ, ζητεί ο Ζαν Άσελμπορν

    "Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να παραβιάζονται κατά συρροήν οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οποιος κατασκευάζει φράκτες κατά των προσφύγων ή παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης όπως η Ουγγαρία, θα πρέπει προσωρινά ή δια παντός να αποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αποβολή είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρηθούν η συνοχή και οι θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. ", δήλωσε o υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν σε συνέντευξή του στην Die Welt.

    Λίγες μόνο μέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας για το μέλλον της Ευρώπης, ο Ζαν Ασελμπορν δηλώνει ανοικτά ότι μια τέτοια "ανάρμοστη συμπεριφορά", όπως αυτή της Ουγγαρίας, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι "θα βοηθούσε, εάν άλλαζαν με τέτοιο τρόπο οι κανόνες της, ώστε για την αναστολή της ιδιότητας του μέλους της Ε.Ε. να μην απαιτείται πλέον ομοφωνία" των χωρών μελών.

    Πιο συγκεκριμένα, ο αρχαιότερος υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταλόγισε στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν ότι διέπραξε μεγάλα σφάλματα στο χειρισμό το προσφυγικού. Στην Ουγγαρία "συμπεριφέρονται σε ανθρώπους οι οποίοι δραπετεύουν από τον πόλεμο χειρότερα από ότι σε άγρια ζώα", είπε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα.

    Ο Ασελμπορν επέκρινε δριμύτατα τον φράχτη στα ουγγρικά σύνορα : "Ο φράκτης , τον οποίο κατασκευάζει η Ουγγαρία για να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες, επιμηκύνεται ολοένα και περισσότερο, γίνεται πιο ψηλός και πιο επικίνδυνος. Η Ουγγαρία δεν απέχει πολύ από το να διατάξει πυρ κατά των προσφύγων. Κάθε πρόσφυγας ο οποίος θέλει να περάσει το φράχτη πρέπει να υπολογίζει με τα χειρότερα".

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου τόνισε πως η Ουγγαρία "δεν θα είχε σήμερα καμιά πιθανότητα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση", ενώ "τύποι σαν τον Ορμπαν μας έχουν έχουν φέρει σε τέτοια κατάσταση, ώστε η Ε.Ε. να τολμά να υπερασπίζεται στο εξωτερικό αξίες, τις οποίες δεν είναι σε θέση να τις εφαρμόσει στο εσωτερικό της ".

    [11] Το Ισραήλ διαψεύδει την κατάρριψη δύο αεροσκαφών του από τις συριακές δυνάμεις

    Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε την ανακοίνωση του συριακού στρατού για την κατάρριψη ενός ισραηλινού μαχητικού αεροσκάφους και ενός αναγνωριστικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, έπειτα από επιδρομή κατά μίας από τις θέσεις του στη νοτιο-δυτική Συρία.

    «Δεν υπάρχει αλήθεια» στους ισχυρισμούς αυτούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού λοχαγός Αριε Σαλικάρ. «Δύο πύραυλοι εδάφους-αέρος εκτοξεύθηκαν από τη Συρία έπειτα από την αποστολή (των ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων) τη νύκτα κατά θέσεων του συριακού πυροβολικού. Η ασφάλεια των αεροπορικών δυνάμεων δεν απειλήθηκε σε καμμία στιγμή», έγραψε στο Twitter άλλος ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος , ο συνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

    [12] Ανώνυμοι άνθρωποι γίνονται συλλογικό μνημείο από την γλύπτρια Ελένη Ζευγαρίδου

    Μια συλλογή από ολόσωμα, μικρά, ανθρώπινα γλυπτά σε πηλό, μνημονεύουν ανθρώπους καθημερινούς, απλούς, που μετατρέπονται σε συλλογικό μνημείο, στα χέρια της γλύπτριας Ελένης Ζευγαρίδου.

    Είναι οι «Νοματαίοι» από την ομώνυμη έκθεσή της, που εγκαινιάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου, στην γκαλερί Genessis, υπογραμμίζοντας τη μοναδικότητα της ανθρώπινης φύσης και θέσης του κάθε ανθρώπου στην κοινωνία, ακόμα και του φαινομενικά πιο ασήμαντου.

    Οι «Νοματαίοι» της Ζευγαρίδου, «μας μοιάζουν ενοχλητικά», παρατηρεί η επιμελήτρια της έκθεσης, τεχνοκριτικός Ίρις Κρητικού. «Εισχωρούν στα κατάλοιπα της δικής μας σκόνης του γαλαξία...ξετυλίγουν τα υφάδια στο κουκούλι της δικής μας ψυχής. Είναι ένα συλλογικό αντί-μνημείο προς τους μη αναγνωρισμένους ανθρώπους, ένα έξοχο monument ολόσωμων εξατομικευμένων πορτρέτων...η καθημερινή ρουτίνα της ετερότητάς τους, η στάση και η γλώσσα του σώματός τους, οι αμήχανες σιωπές τους και οι βιαστικές συνομιλίες τους, τα αθόρυβα νεύματά τους και τα εύγλωττα ιδιαίτερά τους χαρακτηριστικά, τρέπονται σε γοργά τρισδιάστατα σχέδια από πηλό, που διατηρώντας μια οργανική φωτεινή αφαίρεση, κουβαλώντας τις ίδιες τις ιστορίες τους, τις μικρές νίκες και τις μεγάλες απώλειές τους, οδηγούν σε πολλαπλές σωματοποιημένες αφηγήσεις», σημειώνει η τεχνοκριτικός.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου. (Γκαλερί Genessis, οδός Χάριτος, Κολωνάκι)

    [13] Ο Αύγουστος «ισοφάρισε» τον Ιούλιο ως ο πιο ζεστός μήνας από το 1880, σύμφωνα με τη NASA

    Ο φετινός Αύγουστος διεκδικεί επί ίσοις όροις από τον φετινό Ιούλιο τα σκήπτρα του πιο ζεστού μήνα στα μετεωρολογικά χρονικά μετά το 1880, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).Αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες ότι στο σύνολό του το 2016 θα είναι το τρίτο έτος στη σειρά που θα σημειωθεί ρεκόρ θερμοκρασίας.

    Η θερμοκρασία του φετινού Αυγούστου ήταν 0,16 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον προηγούμενο πιο ζεστό Αύγουστο του 2014. Ήταν επίσης σχεδόν ένα βαθμό Κελσίου μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της θερμοκρασίας του Αυγούστου κατά την περίοδο αναφοράς 1951-1980.Κάθε μήνα μετά τον Οκτώβριο του 2015 έχει σημειωθεί θερμοκρασιακό ρεκόρ, με αποκορύφωμα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο φέτος. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι πλέον το πιο ζεστό εξάμηνο στην μετεωρολογική ιστορία, «εκθρονίζοντας» το πρώτο εξάμηνο του 2015.

    [14] Ανακαλύφθηκαν (με ελληνική συμμετοχή) 44 νέα γονίδια για την υπέρταση

    Περισσότερο φως στο γενετικό υπόβαθρο της αρτηριακής πίεσης και ειδικότερα της υπέρτασης έριξαν τρεις μεγάλες διεθνείς επιστημονικές έρευνες, με συμμετοχή πολλών ελλήνων επιστημόνων, οι οποίες ανακάλυψαν συνολικά 44 άγνωστα έως τώρα γονίδια που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη πάθηση.Ήταν ήδη γνωστό ότι η υπέρταση -βασική αιτία καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και χρόνιας νεφροπάθειας παγκοσμίως- έχει κληρονομική διάσταση περίπου κατά το ήμισυ. Μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί περίπου 60 γονίδια που εξηγούσαν μόνο το 2% του γενετικού κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση.

    Οι τρεις νέες μελέτες, σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα η κάθε μία, που παρουσιάσθηκαν στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", με επικεφαλής επιστήμονες των πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Χάρβαρντ, ανακάλυψαν δεκάδες νέα γονίδια. Έτσι, αυξάνουν πλέον σε πάνω από 100 τους γνωστούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου και αναμένεται να συμβάλουν στην αναζήτηση νέων θεραπευτικών στρατηγικών.

    [15] Πανσέληνος και Νέα Σελήνη αυξάνουν την πιθανότητα μεγάλου σεισμού

    Οι ισχυροί καταστροφικοί σεισμοί, όπως στην Ινδονησία το 2004, στη Χιλή το 2010 και στην Ιωπανία το 2011, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να συμβούν, όταν υπάρχει πανσέληνος ή νέα σελήνη, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.Αυτό οφείλεται στο ότι, αυτές τις δύο περιόδους του μήνα, όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται, αυξάνεται περισσότερο η βαρυτική επίδραση του φεγγαριου πάνω στον πλανήτη μας. Αυτό,με τη σειρά του, εκτός από τις παλίρροιες, ασκεί μεγαλύτερη πίεση και πάνω στα τεκτονικά ρήγματα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή σεισμολογίας Σατόσι Ίντε του Πανεπιστημίου του Τόκιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience", ανέλυσαν αρχεία άνω των 10.000 σεισμών τουλάχιστον 5,5 βαθμών σε όλο τον κόσμο.

    [16] Ανοίγει, από 1ης Οκτωβρίου, η εφαρμογή για το «ηλεκτρονικό» Πόθεν Έσχες

    Την πρώτη Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή για πρώτη φορά του ηλεκτρονικού Πόθεν Έσχες στη διεύθυνσηwww.pothen.grαπό τις ειδικές κατηγορίες των υπόχρεων που ορίζει ο νόμος.

    Η υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων Πόθεν ΄Εσχες θα διαρκέσει ως και την 31 Δεκεμβρίου 2016, ενώ η νομοθεσία προβλέπει αυστηρά πρόστιμα και ποινές για όσους δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση ή την υποβάλουν με ανακριβή στοιχεία. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση για την προσαρμογή της όλης διαδικασίας στην τήρηση των ζητημάτων ασφαλείας που έθεσε η πρόσφατη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    Η υποβολήηλεκτρονικού Πόθεν ΄Εσχες εκτιμάται ότι αφορά περισσότερους από 120.000 υπόχρεους, οι οποίοι συγκαταλέγονται στις κατηγορίες τωνπολιτικών προσώπων, αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΔικαστικούςΛειτουργούς αλλά και ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, η οποία ήδη έχει εκδοθεί, προβλέπει τη δήλωση, για πρώτη φορά φέτοςκαι των μετρητών εκτός τραπεζικού συστήματος εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ και τιμαλφών, πολύτιμων λίθων, ή μετάλλων με αξία άνω των 30.000 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνεται με τους κωδικούς του φορολογούμενου στο Taxis. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμπληρώσουν 14 διαφορετικούς πίνακες καταγράφοντας μεταξύ άλλων τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικών προϊόντων, καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, θυρίδες, μετρητά εκτός τραπεζών και τιμαλφή, ακίνητα, οχήματα, πλωτά και εναέρια μέσα, συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση και βέβαια όλα τα προσωπικά τους δεδομένα.

    Σε ότι αφορά τις ποινές ο ισχύον νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

    1. Διοικητικό πρόστιμο εκατό πενήντα έως τετρακόσια ευρώ, το οποίο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, επιβάλλεται σε όποιον υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος. Οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα αρμόδια για την επιβολή όργανα, την διαδικασία επιβολής και είσπραξης του προστίμου ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών.

    2. Υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο τριάντα ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας ή υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδεςευρώ. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ.

    3. Ο υπαίτιος της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα ετών και με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες ευρώ έως ένα εκατομμύριο ευρώ, αν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του ιδίου και των λοιπών προσώπων για τα οποία αυτός οφείλει να υποβάλει δήλωση υπερβαίνει συνολικά το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ, ανεξαρτήτως αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης.

    4. Τρίτος ο οποίος εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή.

    [17] Γ. Σταθάκης: Είμαστε στο σημείο που η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα και τροχιά

    Ο κύκλος της μεγάλης ύφεσης έκλεισε οριστικά και η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα και τροχιά, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ.Σταθάκης στη διάρκεια εκδήλωσης, με τίτλο: «Τα βήματα του επιχειρείν», που διοργανώθηκε από στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ.

    Στη εκδήλωση παρευρέθηκαν και διατύπωσαν ερωτήματα προς τον υπουργό και προς αρμόδιους γενικούς γραμματείς εκπρόσωποι επιμελητηρίων και επιχειρήσεων, ενώ ο κ. Σταθάκης στην αρχική του τοποθέτηση επισήμανε ότι οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία ενισχύονται, εκτός των άλλων και από την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και από την χαλάρωση των capital controls.

    Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να καταστεί περισσότερο εξωστρεφής και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στο να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ των παραγωγικών κλάδων. «Ο τουρισμός πρέπει να έχει περισσότερη σύνδεση και συνεργασία με τον αγροτοδιατροφικό σύστημα, ο τομέας της υγείας με τις φαρμακοβιομηχανίες, κ.ο.κ.», είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και ειδικότερα στο θέμα των δημοσίων συμβάσεων, πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων φέρνει μεγάλες τομές στο χώρο των επιχειρήσεων, ενώ για το νέο αναπτυξιακό νόμο επισήμανε ότι καταργεί το οριζόντιο των επιδοτήσεων και ότι είναι απόλυτα προσανατολισμένος στις μικρομεσαίες και στις καινοτόμες επιχειρήσεις. «Όλες οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε στοχεύουν στο να υπάρχουν κανόνες διαφάνειας και προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος και αυτό έγινε και με τις τηλεοπτικές άδειες», ανέφερε.

    [18] Κατάρριψη ισραηλινού μαχητικού και ενός drone από τον συριακό στρατό

    Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα ισραηλινό μαχητικό και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Συρία, έπειτα από ισραηλινή επιδρομή κατά θέσης των συριακών δυνάμεων στην Κουνέιτρα, μετέδωσαν τα συριακά μέσα ενημέρωσης.

    Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι μαχητικό αεροσκάφος επετέθη στη 01.00 κατά θέσης νότια της Κουνέιτρα και κατερρίφθη. Σύμφωνα με το συριακό στρατιωτικό επιτελείο, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατερρίφθη δυτικά της Σα΄σα.

    Το Ισραήλ διαψεύδει την κατάρριψη

    Ο ισραηλινός στρατός διαψεύδει την κατάρριψη αεροσκαφών του από τον συριακό στρατό.

    [19] Τουλάχιστον 11 οι τραυματίες από την επίθεση αυτοκτονίας σε τζαμί στο Πακιστάν

    Τουλάχιστον 11 είναι οι τραυματίες από τη βομβιστική επίθεση σε χώρο συγκέντρωσης προσευχής στην περιοχή Σικαρπούρ στα νότια της χώρας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.Η επίθεση έγινε με την ανατίναξη βομβιστή αυτοκτονίας στην είσοδο του τζαμιού, όταν τον σταμάτησαν οι αστυνομικοί για να του κάνουν έλεγχο.

    Μετά την πρώτη έκρηξη, ένας άλλος βομβιστής αυτοκτονίας προσπάθησε να μπει στο τζαμί, αλλά οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν, σύμφωνα με τις αρχές.

    Μεταξύ των τραυματιών, είναι τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί, ενώ δύο από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.Στο σημείο της επίθεση βρίσκονται συνεργεία διάσωσης για τον εντοπισμό και τη μεταφορά των τραυματιών στα νοσοκομεία.

    [20] Ο Αύγουστος «ισοφάρισε» τον Ιούλιο ως ο πιο ζεστός μήνας από το 1880, σύμφωνα με τη NASA

    Ο φετινός Αύγουστος διεκδικεί επί ίσοις όροις από τον φετινό Ιούλιο τα σκήπτρα του πιο ζεστού μήνα στα μετεωρολογικά χρονικά μετά το 1880, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).Αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες ότι στο σύνολό του το 2016 θα είναι το τρίτο έτος στη σειρά που θα σημειωθεί ρεκόρ θερμοκρασίας.

    Η θερμοκρασία του φετινού Αυγούστου ήταν 0,16 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον προηγούμενο πιο ζεστό Αύγουστο του 2014. Ήταν επίσης σχεδόν ένα βαθμό Κελσίου μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της θερμοκρασίας του Αυγούστου κατά την περίοδο αναφοράς 1951-1980.Κάθε μήνα μετά τον Οκτώβριο του 2015 έχει σημειωθεί θερμοκρασιακό ρεκόρ, με αποκορύφωμα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο φέτος. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι πλέον το πιο ζεστό εξάμηνο στην μετεωρολογική ιστορία, «εκθρονίζοντας» το πρώτο εξάμηνο του 2015.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 September 2016 - 8:32:22 UTC