Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Aνάγκη συνταγματικής πρόβλεψης για όριο χρέους και πανευρωπαϊκής λύσης για απομείωση του»
  • [02] Πρ. Παυλόπουλος: Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστροφής στη Χίο, από τις πυρκαγιές
  • [03] ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα επιτρέψουμε στους νοσταλγούς του Χίτλερ να εκφοβίσουν πολίτες και να σπείρουν το μίσος
  • [04] Θ. Φωτίου: Δεν περικόπτουμε προνοιακά επιδόματα
  • [05] Αλ. Χαρίτσης: Πιθανότατα και αύριο η εκταμίευση κονδυλίων για τις ζημιές στο Θερμαϊκό
  • [06] Τα επενδυτικά σχέδιά τους στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν στελέχη της Alibaba
  • [07] Βιώσιμες λύσεις για το Ασφαλιστικό ζητούν οι Ενώσεις και τα Ταμεία του κλάδου της Ενημέρωσης
  • [08] Το λιμάνι Θεσσαλονίκης, το ελληνικό λιμάνι της εξωστρέφειας
  • [09] Ρ. Αντωνοπούλου: Τους τελευταίους 18 μήνες καταγράφεται αύξηση του εργατικού δυναμικού, της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας
  • [10] Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Βαν
  • [11] Ο κόσμος των δεινοσαύρων ξαναζωντανεύει μέσα από τη νέα υπηρεσία Google Arts&Culture
  • [12] Στ.Θεοδωράκης: Αδυνατώ να πιστέψω και να παρακολουθήσω τον πρωθυπουργό. Προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών
  • [13] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό
  • [14] Έξι αιτήσεις από funds στην Τράπεζα της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια
  • [15] Διεθνής βράβευση «Global National FDI Program» για το ΤΑΙΠΕΔ

  • [01] «Aνάγκη συνταγματικής πρόβλεψης για όριο χρέους και πανευρωπαϊκής λύσης για απομείωση του»

    Την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει άμεσα μεγάλη απομείωση του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως εξήγησε, και οι δανειστές μας είναι το ίδιο υπερχρεωμένοι, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να εξευρεθεί μια πανευρωπαϊκή λύση που θα αφορά όλες τις χώρες.

    Στην παρέμβαση του, στην Υποεπιτροπή της Επιτροπής Οικονομικών που διερευνά το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Δραγασάκης τόνισε παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει συνταγματική πρόβλεψη για το ύψος του χρέους, όπως έκανε ήδη το Εκουαδόρ, ώστε καμία κυβέρνηση να μην μπορεί να το υπερβαίνει.

    Από την πλευρά τους, με συναινετική διάθεση εμφανίστηκαν όλα τα κόμματα ως προς την σκοπιμότητα των εργασιών της Υποεπιτροπής, με ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη να αίρουν τις επιφυλάξεις που είχαν.

    «Ακόμα και τη καλύτερη λύση να πετύχουμε έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι οι δανειστές μας είναι και οι ίδιοι υποχρεωμένοι. Δεν θεωρώ εύκολο λοιπόν να υπάρξει μεγάλη απομείωση του χρέους χωρίς και οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα να έχουν και την ανάλογη μεταχείριση. Άρα πρέπει να έρθουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο και να διεκδικήσουμε από κοινού την αντιμετώπιση του, ώστε να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή λύση που θα τους αφορά όλους», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

    «Εμείς θετικά προσεγγίζουμε αυτή την κατεύθυνση, γιατί το πρόβλημα του δημόσιου χρέους ξεπερνά την διάρκεια θητείας μιας κυβέρνησης», υπογράμμισε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης, και προσέθεσε:

    «Είναι ένα εθνικό θέμα, και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να χαραχθεί στο διηνεκές μια εθνική γραμμή και να τα αντιμετωπίσουμε με προοπτική συντεταγμένου κράτους. Όχι να μετατρέψουμε την Επιτροπή σε κομματικό όργανο και αυτή για αυτή τη διάκριση την ευθύνη έχει η κυβέρνηση».

    «Θα συμβάλλουμε στη συζήτηση για την απομείωση του χρέους με την προϋπόθεση ότι η πλειοψηφία δεν θα μας γυρίσει στην εποχή των θεωριών του "επονείδιστου και επαχθούς". Πολιτική προϋπόθεση για την επιτυχία της όποιας διαπραγμάτευσης είναι η χάραξη εθνικής γραμμής συνεννόησης», όπως την έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει», ανέφερε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

    «Η απομείωση του χρέους είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα και δεν μπορεί να απέχει από τις διαδικασίες η κοινοβουλευτική συμμετοχή. Εμπλέκονται και άλλα κοινοβούλια και η συζήτηση του θα πάρει μάκρος», απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συμπλήρωσε:

    «Δεν πρέπει αυτή η Επιτροπή να είναι φόρουμ αντιπαραθέσεων. Αν καταφέρουμε να διαμορφωθούν, αν όχι ταυτόσημες, έστω συγκλίνουσες απόψεις, αυτό θα βοηθήσει».

    «Το πρόβλημα του χρέους δεν ταυτίζεται με τον χρόνο μιας κυβέρνησης. Αναζητούμε λύσεις μέσω των διαπραγματεύσεων. Υπάρχει απόφαση του Eurogroup με μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα και πώς μπορεί μακροπρόθεσμα να αντιμετωπιστεί», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης και συνέχισε:

    «Ακόμα και αν έρθουν πολύ ευνοϊκά τα πράγματα, μιλάμε για μια διαδικασία διαπραγμάτευσης μετά το 2018. Γι΄ αυτό πρέπει να μείνει ανοικτός ο ορίζοντας. Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους είναι πρόκριμα για τη λύση του χρέους και άλλων χωρών. Υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον».

    Έμφαση έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην λειτουργία της επιτροπής και στη συναίνεση που πρέπει να υπάρξει ανάμεσα στα κόμματα, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    «Το Κοινοβούλιο πρέπει να παρακολουθεί ενεργητικά και όχι παθητικά τις εξελίξεις και να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας μακροχρόνιας πολιτικής. Αυτό γίνεται μέσω αυτής της επιτροπής που πρέπει να λειτουργήσει ως κόμβος για να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι θέσεις μας, με τεκμηρίωση των ζητουμένων. Για αυτό πρέπει να κληθούν να πουν την άποψη τους, χωρίς διακρίσεις, επιστήμονες, οργανισμοί, θεσμοί που μπορούν να συμβάλουν σε αυτή τη κατεύθυνση. Πρέπει ίσως να κληθούν ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης για να έχουμε πλήρη ενημέρωση.

    Βασική προϋπόθεση αυτής της επιτροπής είναι να κατακτήσει ένα κλίμα διαλόγου. Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να γίνουν υπερβάσεις. Το θέμα του χρέους προσφέρεται για υπερβάσεις γιατί το έχουμε μπροστά μας. Αν μπορεί να δουλέψει αθόρυβα, με συνέπεια και συνέχεια χωρίς να καλλιεργούμε πολεμικό κλίμα θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα».

    Ο κ. Δραγασάκης, μίλησε ακόμα για την ανάγκη να υπάρξει παιδεία και αυτογνωσία, ως προς τα αίτια που δημιούργησαν το χρέος αλλά και ως προς το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, σημειώνοντας:

    «Πρέπει να εξισορροπήσουμε τις εσωτερικές και τις εξωτερικές αιτίες. Τις φωνές που λένε ότι φταίνε μόνο οι έξω και εμείς δεν έχουμε ευθύνη. Ότι μπορούν να βοηθάνε ως φιλάνθρωποι. Αυτό αναπαράγει το πρόβλημα, δεν το λύνει, και άρα είναι θέμα παιδείας.

    Δεν θεωρώ λύση την αγιοποίηση ή δαιμονοποίηση του δημοσιονομικού προβλήματος. Όταν δανείζεσαι μάλλον υπάρχει πρόβλημα. Μήπως λοιπόν πρέπει να μπει στην συνταγματική μεταρρύθμιση και ένα όριο στο χρέος; Άλλες χώρες, όπως το Εκουαδόρ το έχουν κάνει. Δεν μπορεί να υπάρχει δανεισμός απεριόριστα».

    [02] Πρ. Παυλόπουλος: Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστροφής στη Χίο, από τις πυρκαγιές

    Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την πρόληψη, καθώς και για την αντιμετώπιση των φαινομένων διάβρωσης στη Χίο, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την σημερινή επίσκεψή του στο νησί.

    Όπως υπενθύμισε ο Πρόεδρος, «τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Χίος δοκιμάσθηκε, με ανησυχητική, μάλιστα, συχνότητα από πυρκαγιές. Αλλά οι δύο τελευταίες, το 2012 και φέτος, ήταν όχι μόνο μεγάλες, αλλά, δυστυχώς, συνέπεσαν, καίγοντας το ίδιο έδαφος, πράγμα καταστροφικό για το οικοσύστημα».

    Ο κ. Παυλόπουλος πέταξε πάνω από τις καμένες περιοχές και αφού διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής, τόνισε:

    «Πρώτη ανάγκη, λοιπόν, είναι να μην ξανακαεί το νησί και να ληφθούν άμεσα μέτρα για πρόληψη, τα οποία και πρέπει να γίνουν πράξη πριν το επόμενο καλοκαίρι. Δεύτερη ανάγκη είναι η λήψη μέτρων για ν?αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα διάβρωσης και κατολισθήσεων, κυρίως στις περιοχές της Ελάτας και των Μεστών. Υπάρχει επίσης ανάγκη ανάκαμψης της φυτικής παραγωγής, της αποκατάστασης δηλαδή των μαστιχόδενδρων και οι κάτοικοι πρέπει να βοηθηθούν σ? αυτό».

    [03] ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα επιτρέψουμε στους νοσταλγούς του Χίτλερ να εκφοβίσουν πολίτες και να σπείρουν το μίσος

    Την απερίφραστη καταδίκη του για τη βεβήλωση της εβραϊκής συναγωγής των Ιωαννίνων με ναζιστικά σύμβολα, η οποία μάλιστα επεκτάθηκε και σε κατοικίες της γύρω περιοχής, διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    «Το φυλετικό μίσος, ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε στους νοσταλγούς του Χίτλερ να εκφοβίσουν πολίτες και να σπείρουν το μίσος», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να υψώσουν τείχος απέναντι στον ρατσισμό και τον φασισμό και να αντιπαλέψουν τις αιτίες που οδηγούν στην ανάδυσή του.

    [04] Θ. Φωτίου: Δεν περικόπτουμε προνοιακά επιδόματα

    «Δεν περικόπτουμε προνοιακά επιδόματα, αντίθετα εξορθολογίζουμε όλο το σύστημα», ανέφερε, σε δηλώσεις της, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μετά την ομιλία της σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Διαβούλευση για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων», που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας είναι να προχωρήσει στη δημιουργία ενιαίου φορέα, ο οποίος θα δίνει τα επιδόματα. «Θα δημιουργήσουμε ενιαίο σύστημα παρακολούθησης, όλα τα επιδόματα τα έχουμε βάλει σε ενιαία πληροφοριακή πλατφόρμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε, επίσης, ότι ο σχεδιασμός για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης προχωράει κανονικά. Όπως είπε, αυτήν τη στιγμή, εφαρμόζεται σε 30 δήμους και αφορά, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, περίπου 60.000 ανθρώπους. Υπογράμμισε, δε, ότι το πρόγραμμα για το «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» θα εφαρμοστεί καθολικά, σε όλους τους δήμους της χώρας, από 1/1/2017. Γι' αυτόν τον σκοπό, η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό 900 εκατ. ευρώ, για το 2017. «Συγχρόνως, όμως, ετοιμάζουμε ένα σύνολο υπηρεσιών, που θα το πλαισιώσουν, όπως π.χ. δράσεις σχετικά με την εύρεση εργασίας, διαδικασίες απόκτησης εξειδίκευσης ειδικοτήτων, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, κ.ά. Δεσμευόμαστε για το 10% να βρούμε εργασία», είπε η κ. Φωτίου. «Ήδη, πριμοδοτήσαμε την ελεύθερη είσοδο στα νοσοκομεία και τη μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα όλων όσων θα μπουν στο κοινωνικό εισόδημα», πρόσθεσε.

    [05] Αλ. Χαρίτσης: Πιθανότατα και αύριο η εκταμίευση κονδυλίων για τις ζημιές στο Θερμαϊκό

    Την περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού που επλήγη από την πρόσφατη θεομηνία επισκέφθηκε ο υφυπουργός οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 Fm, ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε πως η καθημερινότητα των πολιτών είναι εξαιρετικά δυσχερής και χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση. Όπως δήλωσε στην εκπομπή «ΑΠΕριττα» και στην Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, σήμερα αναμένεται να αποσταλεί από τον Δήμο το αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών και αύριο Τετάρτη ή το αργότερα την Πέμπτη θα προχωρήσει η εκταμίευση των χρημάτων για την αποκατάσταση των ζημιών. Παράλληλα όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός οικονομικών θα αποσταλεί αίτημα της Ελλάδα προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να εξοικονομηθούν περαιτέρω κονδύλια.

    Ο υφυπουργός οικονομικών αναφερόμενος στις καταστροφές από την πυρκαγιά στη Θάσο τις χαρακτήρισε πρωτοφανείς και είπε πως είναι απαραίτητη η κρατική παρέμβαση για την αποκατάσταση των ζημιών. Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε μάλιστα πως τα κονδύλια θα εξοικονομηθούν τόσο από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους.

    Ο υφυπουργός οικονομίας , αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9Fm, αναφέρθηκε και στην συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρη, για τα έργα υποδομής του δήμου που εκτείνονται έως το 2030.

    Ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε πως θα λειτουργήσει πιλοτικά μία «σύζευξη» κεντρικής και τοπικής διοίκησης με στόχο οι δήμοι να καταφέρουν να λειτουργού αυτοτελώς.

    Συγκεκριμένα ο κ. Χαρίτσης είπε ότι οι δήμοι θα συνεργαστούν με την Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), που είναι υπηρεσία της κεντρικής διοίκησης , με στόχο την παροχή τεχνογνωσίας και άλλων εργαλείων που θα κριθούν απαραίτητα ώστε οι τοπικές κοινωνίες να αναλαμβάνουν μεγάλα και σύνθετα έργα. Όπως διευκρίνισε, τα έργα μπορεί να αφορούν σε υποδομές, τουρισμό, αλλά και έργα που αναβαθμίζουν την πολιτιστική ζωή των τοπικών κοινωνιών.

    [06] Τα επενδυτικά σχέδιά τους στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν στελέχη της Alibaba

    Συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών της κινεζικής εταιρείας Alibaba με τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 17:00, στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά από πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών, Δ. Μάρδα, παρουσία κυβερνητικών στελεχών.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται σε συνέχεια των επαφών του κυβερνητικού κλιμακίου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στην Κίνα, με στόχο την ενημέρωση από πλευράς της Alibaba για τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας στην ελληνική αγορά, καθώς και τη συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα και την προσέλκυση σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη σημερινή συνάντηση έχουν προσκληθεί και θα παρευρίσκονται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλ. Κουντουρά, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Δ. Λιάκος και ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, Β. Δότσης. Από την Alibaba θα παρευρίσκονται οι Rodrigo Cipriani Foresio-Managing Director Alibaba Italy, Spain, Portugal and Greece, Christina Fontana-Senior Manager Business Development Alibaba Group, Yong ZHANG, Chief Contents Officer, Holiday Department, Alitrip, Yana GENG, Business Development Manager Ant Financial, AliPay, Albert Antonini Mangia, Marketing Manager Alibaba Group. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου και το μέλος του ΔΣ, Γιώργος Φλωράς.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, τα στελέχη της Alibaba θα παρουσιάσουν τους στόχους και τα επενδυτικά σχέδιά τους στις διοικήσεις των επαγγελματικών φορέων, επιμελητηρίων και συνδέσμων της χώρας, σε εκδήλωση που διοργανώνει το ΥΠΕΞ σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

    [07] Βιώσιμες λύσεις για το Ασφαλιστικό ζητούν οι Ενώσεις και τα Ταμεία του κλάδου της Ενημέρωσης

    Τις προϋποθέσεις και τις αναγκαίες ενέργειες που θα διασφαλίζουν βιώσιμη λύση για το Ασφαλιστικό και την κάλυψη των αναγκών όλων των εργαζομένων στην Ενημέρωση, συζήτησαν οι πρόεδροι και μέλη των διοικητικών συμβουλίων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), των Ενώσεων Συντακτών, των Ενώσεων Προσωπικού και Τεχνικών Τύπου καθώς και εκπρόσωποι των τριών δημοσιογραφικών ασφαλιστικών ταμείων περίθαλψης, πρόνοιας και επικούρησης (ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ και ΕΤΑΣ), σε συνάντηση που είχαν το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

    Η συνάντηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης και έδωσε συνέχεια στο διάλογο που είχε αναπτυχθεί σε ανάλογες συναντήσεις στην Πάτρα και τον Βόλο.

    Στο πλαίσιο αυτό επαναβεβαιώθηκαν όσα έχουν συμφωνηθεί στις προηγούμενες συναντήσεις, δηλαδή η κοινή αγωνιστική στάση για τη διατήρηση του αγγελιοσήμου και η επέκτασή του στο διαδίκτυο, η πάγια θέση ότι το αγγελιόσημο, δηλαδή το έσοδο για τη λειτουργία των ταμείων του κλάδου, αποτελεί «οιονεί» εργοδοτική εισφορά με ανταποδοτικό χαρακτήρα, που υποκαθιστά εργοδοτικές εισφορές, και τέλος η σταθερή διεκδίκηση της αυτονομίας του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ ως προϋπόθεση για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφικής λειτουργίας και τη διασφάλιση του αγαθού της Ενημέρωσης.

    Επίσης, επιβεβαιώθηκε, ότι η αυτονομία του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, η διατήρηση του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ και ΕΤΑΣ ως αυτοδιοικούμενων φορέων υποχρεωτικής ασφάλισης, χωρίς αλλοίωση του χαρακτήρα και του περιεχομένου τους, είναι και θα παραμείνουν σταθερά σημεία διεκδίκησης του κλάδου στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Ο δημοσιογραφικός κόσμος πρέπει να προστατεύσει τα Ταμεία και τις διοικήσεις τους από επιθέσεις που εκδηλώνονται αυτήν την περίοδο εναντίον τους. Επίσης, επισημάνθηκε η ανάγκη ένταξης στα ταμεία αυτά όλων των εργαζομένων στην Ενημέρωση, σε οποιοδήποτε μέσο κι αν εργάζονται με μισθωτή εργασία πλήρους απασχόλησης και συλλογική σύμβαση εργασίας, με όρους και συγκεκριμένες προβλέψεις.

    [08] Το λιμάνι Θεσσαλονίκης, το ελληνικό λιμάνι της εξωστρέφειας

    [09] Ρ. Αντωνοπούλου: Τους τελευταίους 18 μήνες καταγράφεται αύξηση του εργατικού δυναμικού, της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας

    Την ικανοποίησή της για την πορεία της αγοράς εργασίας εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιεύτηκαν σήμερα, σύμφωνα με τα οποία η απασχόληση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς, μετά την ομιλία της σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα «Διαβούλευση για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων», που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

    «Το πρόβλημα του brain drain είναι υπαρκτό» παραδέχθηκε η κ. Αντωνοπούλου, τονίζοντας, ωστόσο, ότι τους τελευταίους 18 μήνες καταγράφεται αύξηση του εργατικού δυναμικού, της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας. «Μικρά, σταθερά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι τα θετικά στοιχεία, τα οποία δημοσίευσε η Eurostat, στηρίζονται σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Όπως είπε, όλος ο προγραμματισμός του υπουργείου, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και με τη στοχοθέτηση που έχει τεθεί και τον εξορθολογισμό που έχει γίνει για τα υποστηρικτικά προγράμματα των ανέργων, έχουν αρχίσει να πιάνουν τόπο.

    Σε ερώτηση εάν η αύξηση των θέσεων εργασίας οφείλεται στην κοινωφελή εργασία, η αναπληρώτρια υπουργός απάντησε ότι η οκτάμηνη κοινωφελής εργασία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι έχει ζητήσει να καταγράφονται στην ΕΡΓΑΝΗ ξεχωριστά τα στοιχεία που αφορούν αυτήν. «Το πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα είναι ότι στις καινούργιες θέσεις εργασίας που προκύπτουν, ένα μικρότερο ποσοστό από αυτό που επιθυμούμε είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης», σημείωσε η κ. Αντωνοπούλου. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «ακόμα και σε αυτό, εντός του 2016, έχουμε μία ανατροπή της τάσης που υπήρχε και ήταν αρνητική».

    [10] Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Βαν

    Οι Κούρδοι αντάρτες ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε την Δευτέρα στην πόλη Βαν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, δηλώνοντας ότι επρόκειτο για μια "απάντηση" στην παύση 24 Κούρδων δημάρχων από τα καθήκοντά τους.

    Από την έκρηξη αυτή τραυματίστηκαν περίπου 50 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερις αστυνομικοί και τέσσερις Ιρανοί πολίτες που βρίσκονταν στην πόλη για τη μουσουλμανική γιορτή Έιντ αλ Άντχα.

    Η ανάληψη της ευθύνης αναρτήθηκε σε έναν ιστότοπο που πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

    [11] Ο κόσμος των δεινοσαύρων ξαναζωντανεύει μέσα από τη νέα υπηρεσία Google Arts&Culture

    Την εποχή των δεινοσαύρων θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν οι χρήστες του Google, αφού από σήμερα είναι διαθέσιμη η υπηρεσία Google Arts&Culture (Τέχνες και Πολιτισμός). Η εταιρεία συνεργάστηκε με τουλάχιστον 50 ηγετικά ιδρύματα Φυσικής Ιστορίας και επιστήμονες, προκειμένου να καταφέρει να δώσει ξανά ζωή σε αυτόν τον χαμένο κόσμο, μέσω του διαδικτύου.

    Τα πλάσματα αυτά ανήκουν σε έναν κόσμο που εξαφανίστηκε εκατομμύρια χρόνια πριν, ωστόσο συνεχίζουν να ενθουσιάζουν τους απλούς ανθρώπους, αλλά και όσους προσπαθούν να κατανοήσουν την προέλευση της ζωής στον πλανήτη μας.

    Περισσότερες από 150 διαδραστικές ιστορίες από ειδικούς, 30.000 νέες φωτογραφίες και βίντεο και τουλάχιστον 20 εικονικές περιηγήσεις περιμένουν όσους επισκεφτούν την υπηρεσία. Με μόλις λίγα κλικ, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έρθουν «πρόσωπο με πρόσωπο» με ένα γιγαντιαίο δεινόσαυρο 180 εκατομμυρίων χρόνων, καθώς η εικονική πραγματικότητα φανερώνει τον θαλάσσιο δράκο, δίνοντάς του και πάλι ζωή. Ο λόγος για τον Rhomaleosaurus, ο οποίος ανακαλύφθηκε στο Ντόρσετ της Μεγάλης Βρετανίας και «κατοικεί» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

    [12] Στ.Θεοδωράκης: Αδυνατώ να πιστέψω και να παρακολουθήσω τον πρωθυπουργό. Προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών

    "Αδυνατώ να πιστέψω και να παρακολουθήσω τον πρωθυπουργό, έναν άνθρωπο που τόσα χρόνια λέει ψέματα και υποσχέσεις. Λέει πως ό,τι υποσχέθηκε το έχει κάνει πράξη και αυτό προκαλεί γέλια, για να μην πω κλάματα" δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο συνάντησης που είχε το μεσημέρι με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και άλλους εκλεγμένους της αυτοδιοίκησης.

    «Ο κόσμος θέλει καθαρές κουβέντες. 'Ολοι έχουμε το δικαίωμα στο λάθος και στην υπερβολή. Αλλά να έρχεται ο κ.Τσίπρας και να λέει 'υποσχέθηκα μερικά πράγματα, τα έκανα όλα και συνεχίζω' αυτό προσβάλλει τη νοημοσύνη των συμπολιτών μου», πρόσθεσε ο κ.Θεοδωράκης.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης του ανέφεραν ως παράπονο πως "η χώρα δεν παίρνει τις ευθύνες που της αναλογούν για το θέμα των μεταναστών και των προσφύγων".

    "Εμείς χωρίς φόβο λέμε, ευθέως, ότι η Μακεδονία έχει εκπληρώσει στο ακέραιο το ανθρωπιστικό της καθήκον, το χρέος της και θα πρέπει όλοι οι Δήμοι και όλες οι περιφέρειες να πάρουν ένα μέρος των προσφύγων που τους αναλογεί", είπε ο κ.Θεοδωράκης.

    [13] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό

    Περισσότερο από μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από την πλευρά του, τη στήριξη της Ελλάδας στις συνομιλίες για δίκαιη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη λύση, χωρίς τουρκικά στρατεύματα και χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ.

    [14] Έξι αιτήσεις από funds στην Τράπεζα της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια

    Σε έξι ανέρχονται τα funds που έως τώρα έχουν υποβάλει αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αδειοδοτηθούν για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στη χώρα.

    Αυτό ανέφερε τραπεζικό στέλεχος, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, σύμφωνα με το οποίο, είναι, επίσης, σημαντικό να προχωρήσει η νομοθεσία για την αποβολή από τις επιχειρήσεις των μην συνεργαζόμενων μετόχων. Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε ότι πρέπει παράλληλα να προχωρήσει ταχύτατα και η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων επιχειρήσεων και προς αυτήν την κατεύθυνση, η ΤτΕ συνδράμει την κυβέρνηση. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το τελευταίο τρίμηνο έχει καταγραφεί σημαντική μείωση, της τάξης των περίπου 350 εκατ. ευρώ, στο ύψος των «κόκκινων» δανείων.

    Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών έχει αυτήν την ώρα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ νωρίτερα υπήρξε συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών με τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Γιώργο Μιχελή.

    Οι αυριανές επαφές

    Αύριο ανοίγει πλήρως η γκάμα των θεμάτων που θα συζητηθούν με τους θεσμούς, με το πρόγραμμα να έχει ως εξής:

    Από τις 9:00 έως τις 10:00 Αναπτυξιακή Στρατηγική (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης).

    Από τις 10:00 έως τις 11:00 Επισκόπηση δημοσίων δαπανών- Κοινωνική πρόνοια (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης- αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου)

    Από τις 11:00 έως τις 12:30 Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και φορολογικά θέματα (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης- γγ Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής).

    Από τις 12:30 έως τις 13:30 Εργασιακά (υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος).

    Από τις 14:30 έως τις 15:30 Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης (αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης- Γιώργος Χουλιαράκης).

    [15] Διεθνής βράβευση «Global National FDI Program» για το ΤΑΙΠΕΔ

    Το ΤΑΙΠΕΔ τιμήθηκε με το βραβείο «Global National Foreign Direct Investment Program (FDI) Award 2016» από το διεθνές συνδρομητικό περιοδικό «The European».

    Τo ΤΑΙΠΕΔ ανακηρύχθηκε νικητής στην κατηγορία «Εθνικό Πρόγραμμα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων» από τους αναγνώστες του «The European» μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στο πλαίσιο των διεθνών βραβείων «The European Awards» που απονέμει.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι η πρώτη φορά που ελληνική εταιρεία ή φορέας του ευρύτερου δημόσιου τομέα πετυχαίνει αυτή τη διάκριση, καταδεικνύοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ ενισχύει την αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό και στέκεται με αξιώσεις στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

    Τα κριτήρια αξιολόγησης για το συγκεκριμένο βραβείο ήταν τα εξής: στρατηγική ανάπτυξης εθνικής οικονομίας, εθνικό σχέδιο προώθησης ξένων άμεσων επενδύσεων, ευκαιρίες απασχόλησης, αξιοπιστία προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, δημιουργία εθνικής αξίας και εταιρική διακυβέρνηση.

    Το «The European» βραβεύει επιχειρήσεις που ενισχύουν την οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη σε μια σειρά κλάδων και τομέων, όπως είναι οι άμεσες ξένες επενδύσεις, η ενέργεια, η τεχνολογία, οι τράπεζες και τα χρηματοοικονομικά σε περιοχές όπως η Ευρώπη, η Λατινική Αμερική, η Αφρική, η Μέση Ανατολή, η Ασία κ.ά. Οι διακριθέντες οργανισμοί έχουν αναγνωριστεί για τη πρόοδο, την ανταγωνιστικότητα και τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στους τομείς δραστηριότητάς τους.

    Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωσε σχετικά: «Η διεθνής αναγνώριση του ΤΑΙΠΕΔ από το διακεκριμένο περιοδικό «The European» με το βραβείο ?Global National FDI Program? για το 2016 αποτελεί μεγάλη τιμή για το Ταμείο και το στελεχιακό δυναμικό του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 September 2016 - 14:32:22 UTC