Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Γεωργιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η ΝΔ δεν θα παρασυρθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στην στοχοποίηση μιας ολόκληρης περιοχής
  • [02] Θ. Παπαθεοδώρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η κοινωνία του Ωραιοκάστρου πρέπει να ζητήσει την παραίτηση του δημάρχου
  • [03] Στ. Τάσσος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το ΚΚΕ καταδικάζει κάθε φαινόμενο ρατσισμού και ξενοφοβίας
  • [04] Δ. Κουτσούμπας στη ΔΕΘ: Δήμιος των εργασιακών δικαιωμάτων ο Γ. Κατρούγκαλος
  • [05] Δημοσιονομικά και προϋπολογισμός, στη συνάντηση Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους θεσμούς
  • [06] Η βιομηχανική παραγωγή συνεχίζει να επιδεικνύει ισχυρές τάσεις ανάκαμψης εκτιμά ο ΣΕΒ
  • [07] Στο πρώτο βήμα για την κατάρτιση «μαύρης λίστας» φορολογικών παραδείσων προχώρησε η Κομισιόν
  • [08] ΕΛΣΤΑΤ: Στο 23,1% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας το β΄ τρίμηνο
  • [09] Δεμένα τα πλοία 22 & 23 Σεπτέμβρη λόγω 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ
  • [10] M. Βέμπερ: Η χώρες της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία
  • [11] Μ. Ρέντσι: Στη Μπρατισλάβα «θα φέρω τη φωνή μιας χώρας που κουράστηκε να λαμβάνει κατάλογο με υποχρεώσεις»
  • [12] Α. Μέρκελ: Η ΕΕ πρέπει να δείξει στη σύνοδο της Μπρατισλάβα ότι θα αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της
  • [13] Δ. Αβραμόπουλος: Απτή απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης οι μετεγκαταστάσεις
  • [14] Η Αθήνα στο μικροσκόπιο του IdeasCity
  • [15] Κλείνει το βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης»
  • [16] Γ.Μαυρωτάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι κραυγές μισαλλοδοξίας
  • [17] Α. Μιχαηλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δύσκολη η κατάσταση στη Χίο, αλλά φαινόμενα αυτόκλητων σερίφιδων δεν θα γίνουν ανεκτά
  • [18] Μηδενικές οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του βορείου Αιγαίου
  • [19] Καταχωρήθηκε η «Φάβα Φενεού» στο μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων
  • [20] Ο Κρούγκμαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Να χαλιναγωγήσουμε τις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό

  • [01] Α. Γεωργιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η ΝΔ δεν θα παρασυρθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στην στοχοποίηση μιας ολόκληρης περιοχής

    «Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε μικρά παιδιά να γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης», δηλώνει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έχει χάσει το ηθικό κύρος για να πείσει για τις καλές προθέσεις της και τη σοβαρότητά της», με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει από την άρνηση μερίδας πολιτών του Ωραιοκάστρου να δεχθούν προσφυγόπουλα σε σχολεία της περιοχής.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Είναι βαθειά υποκριτικό να είμαστε μακρυά από ένα τέτοιο πρόβλημα και να κουνάμε το δάχτυλο σε γονείς που ανησυχούν. Το κράτος οφείλει να διασκεδάσει τις ανησιχίες τους και να τους εξηγήσει γιατί είναι το σωστό τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων, που έχουν εγλωβιστεί στην Ελλάδα, να πάνε σχολείο και να μην δημιουργηθούν γκέτο. Αυτό δεν θα γίνει αν κατηγορούμε όλοι μια κοινωνία. Θα γίνει όταν το κράτος θα κάνει σοβαρά τη δουλειά του. Δυστυχώς η κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα, η οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες του έως χθες γενικού της γραμματέα κυρίου Βουδούρη αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ως μία επικεδρή επιχείρηση, έχει χάσει το ηθικό κύρος που χρειάζεται για να πείσει για τις καλές της προθέσεις και για τη σοβαρότητα της. Σε κάθε όμως περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέπουμε μικρά παιδιά να γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλευσης ένθεν κακείθεν»

    [02] Θ. Παπαθεοδώρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η κοινωνία του Ωραιοκάστρου πρέπει να ζητήσει την παραίτηση του δημάρχου

    «Η κοινωνία του Ωραιοκάστρου πρέπει να ζητήσει την παραίτηση του Δημάρχου», δηλώνει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, κληθείς να σχολιάσει την άρνηση μερίδας πολιτών να δεχτούν σε σχολεία της περιοχής παιδιά προσφύγων και μεταναστών, προσθέτοντας ότι «το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν είναι διαπραγματεύσιμο, ούτε εξαρτάται από την αυθαίρετη κρίση του οποιουδήποτε».

    «Μετά από τη δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου, πιστεύω ότι είναι αναγκαίο η κοινωνία του Ωραιοκάστρου να αντιδράσει και αφενός να ζητήσει την παραίτηση του Δημάρχου, αφετέρου να επιδείξει αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή απέναντι στους πρόσφυγες», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

    Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, αναφορικά με τη στάση και τις δηλώσεις του Δημάρχου Ωραιοκάστρου δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «πρόκειται για ένα απαράδεκτο και ρατσιστικό παραλήρημα, ιδιαίτερα όταν εκφράζεται από κάποιον που του έχει ανατεθεί, με την ψήφο του λαού, δημόσια αρμοδιότητα».

    Επιπλέον, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δηλώνει ότι η στάση του Δημάρχου Ωραιοκάστρου έχει «οπωσδήποτε πλευρές ποινικής ευθύνης οι οποίες πρέπει να αναζητηθούν» και συνεχίζει λέγοντας:« Πέρα από αυτό, υποκινεί τους πολίτες σε τέλεση ποινικών πράξεων».

    «Η μισαλλοδοξία και ο ρατσιστικός λόγος είναι στοιχείο εκφασισμού της κοινωνίας μας και γι αυτό το απορρίπτουμε απερίφραστα είτε αναφέρεται σε πρόσφυγες είτε σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα πληθυσμού», τονίζει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

    [03] Στ. Τάσσος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το ΚΚΕ καταδικάζει κάθε φαινόμενο ρατσισμού και ξενοφοβίας

    «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταδικάζει κάθε φαινόμενο ρατσισμού και ξενοφοβίας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, ο οποίος εκλήθη να σχολιάσει τα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο, με δεδομένο μάλιστα ότι ο ίδιος εκλέγεται στο νομό Λέσβου, μια περιοχή που έχει δεχτεί τον κύριο όγκο του μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος.

    Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου, στο Πρακτορείο:

    «Τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας είναι στοιχεία συνυφασμένα με το σύστημα στο οποίο ζούμε. Ένα σύστημα που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο μόνο ως μονάδα παραγωγής. Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το σύστημα ως φτηνά εργατικά χέρια θεωρούνται καλοί και αξιοποιήσιμοι. Οι υπόλοιποι θεωρούνται βάρη για το σύστημα που κοιτάζει να απαλλαγεί από αυτούς, είτε εγκλωβίζοντάς τους σε χώρες όπως η Ελλάδα, είτε γυρίζοντάς τους πίσω από εκεί που ήλθαν, παρότι το διεθνές δίκαιο τους δίνει το δικαίωμα επιλογής της χώρας προορισμού. Επίσης κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου κάποιοι εμποδίζονται να προσεγγίσουν χώρες άλλες, εκτός της χώρας από την οποία έφυγαν για να σωθούν. Έτσι καλλιεργούνται στις κοινωνίες τέτοιες αντιλήψεις και φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

    Εμείς ως ΚΚΕ ζητάμε την πλήρη ένταξη των προσφύγων, των μεταναστών και των παιδιών τους με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για όλους τους Έλληνες πολίτες και καταδικάζουμε κάθε φαινόμενο ρατσισμού και ξενοφοβίας».

    [04] Δ. Κουτσούμπας στη ΔΕΘ: Δήμιος των εργασιακών δικαιωμάτων ο Γ. Κατρούγκαλος

    «Δήμιο των εργασιακών δικαιωμάτων» χαρακτήρισε τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ και σημείωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα εργασιακά είναι «αιτία πολέμου».

    «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το νέο αποφασιστικό χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, απαγορεύοντας ντε φάκτο απεργίες, την πάλη των εργαζομένων, απελευθερώνοντας τις ομαδικές απολύσεις» είπε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Όσο κι αν προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο Αλέξης Τσίπρας και ο δήμιος -να τον ονομάσω έτσι- των εργασιακών δικαιωμάτων Κατρούγκαλος, η κοινή στάση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Προσπαθούν να ξεδοντιάσουν πραγματικά το εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα, να αφήσουν τους εργαζόμενους χωρίς κανένα όπλο στην πάλη τους απέναντι σε αυτή την επίθεση. Τα σχέδια αυτά πρέπει να συναντήσουν ισχυρές αντιστάσεις, είναι αιτία πολέμου».

    Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προωθεί νέα αφαίμαξη, με φόρους, με περικοπές δαπανών, επιπρόσθετα 2 δισ. Ευρώ το 2017 και άλλα επιπρόσθετα 3,5 δισ. ευρώ το 2018, ενώ σχετικά με το χρέος, είπε ότι ο πρωθυπουργός «αποδέχεται να το πληρώσει στο ακέραιο ο ελληνικός λαός».

    Για τη Νέα Δημοκρατία παρατήρησε ότι «με λύπη και με πολιτική αμηχανία παρακολουθεί και βλέπει τον ΣΕΒ, τους θεσμούς της Ευρώπης και τους υπερατλαντικούς, να επικροτούν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα που κάνει πιο αποτελεσματικά από τις προηγούμενες δικές της κυβερνήσεις, για λογαριασμό του συστήματος. Η ΝΔ προβάλλει τη δική της αντιλαϊκή πρόταση, αφού με τον τίτλο ?λιγότεροι φόροι? απευθύνεται κυρίως στο μεγάλο κεφάλαιο, σε αυτούς λέει ότι θα βάλει λιγότερους φόρους. Και λέγοντας λιγότερες κρατικές δαπάνες, εννοεί το πετσόκομμα, κυρίως όσων κρατικών κονδυλίων έχουν ακόμα απομείνει -και δεν έχουν μείνει και πάρα πολλά- για τις λαϊκές, για τις κοινωνικές ανάγκες».

    Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για «κάλπικη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, που εστιάζεται μόνο σε κάποια θέματα διαφθοράς, στην αναποτελεσματικότητα της διοίκησης, της διαχείρισης».

    Όπως είπε, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα δίνουν «πάτημα» στην κυβέρνηση να εγκλωβίζει ένα κόσμο. Κόμματα που λένε ότι κινούνται στον χώρο της Αριστεράς, καλλιεργούν αυταπάτες και λένε στον κόσμο να περιμένει «μήπως κάνει κάτι καλό το παιδί εκεί πάνω (σσ ο Αλέξης Τσίπρας)». Γι? αυτό ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τους εργαζόμενους που είδαν τι σημαίνει «πρώτη φορά Αριστερά» να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες που λένε ότι «σιγά- σιγά θα βγούμε από το τούνελ».

    Σε ερώτηση για τις σχέσεις του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι δεν υπάρχει κοινός τόπος και το κόμμα ψήφισε στη Βουλή διατάξεις που φέρνουν έστω και μικρή ανακούφιση στον λαό.

    Σχετικά με την έκκληση για μέτωπο των δημοκρατικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων, που απευθύνουν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επισήμανε ότι αυτό δοκιμάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο συμμετείχαν μέχρι να αποχωρήσουν και είχε τα αποτελέσματα που είχε.

    Ως προς τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία είπε ότι ακόμα και στους κόλπους της Εκκλησίας έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να σταματήσει να έχει ένα στείρο περιεχόμενο και να αφορά όλες τις θρησκείες. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι δεν είναι αυτό το κύριο πρόβλημα στην Παιδεία.

    Για το θέμα που δημιουργήθηκε στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης με αφορμή τις αντιδράσεις στην απόφαση της κυβέρνησης να παρακολουθούν προσφυγόπουλα μαθήματα στα σχολεία, ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «απαράδεκτα αυτά τα φαινόμενα που πρέπει να καταδικαστούν από όλους». Παράλληλα καταλόγισε ευθύνες και στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα και αν λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των κομμάτων. Ο ίδιος είπε ότι μπορούν να γίνονται μαθήματα για τα προσφυγόπουλα μέσα στα κέντρα φιλοξενίας και σε κοντινά σχολεία τα απογεύματα.

    [05] Δημοσιονομικά και προϋπολογισμός, στη συνάντηση Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους θεσμούς

    Η πορεία των εσόδων και των δαπανών για το τρέχον έτος παρουσιάστηκαν αναλυτικά, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκαν από την ελληνική πλευρά τα εξής:

    - Η βελτίωση την οποία παρουσιάζουν τα έσοδα κατά το 2016 σε σχέση με τις προβλέψεις, και

    - Η πρόβλεψη διατήρησης της βελτίωσης και κατά το 2017.

    Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, ιδιαίτερη βαρύτητα για το σταθερό «βηματισμό» και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας έχει το γεγονός ότι η βελτίωση που προβλέπεται και το επόμενο έτος στα έσοδα είναι αποτέλεσμα της λήψης και απόδοσης συγκεκριμένων μέτρων.

    Θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα ασφαλιστικά (κυρίως για το «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών) με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια (με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και εκπροσώπων της Τραπέζης της Ελλάδος), και για την πάταξη της διαφθοράς και τη χρηματοδότηση των κομμάτων, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

    Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν αύριο από την Αθήνα και η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει κλείσει το σύνολο των ορόσημων- ουρά της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και να έχει προετοιμάσει σε βασικά σημεία της τη δεύτερη αξιολόγηση που θα ακολουθήσει από τα μέσα Οκτωβρίου.

    [06] Η βιομηχανική παραγωγή συνεχίζει να επιδεικνύει ισχυρές τάσεις ανάκαμψης εκτιμά ο ΣΕΒ

    Η βιομηχανική παραγωγή συνεχίζει να επιδεικνύει ισχυρές τάσεις ανάκαμψης παρά την προϊούσα αποκλιμάκωση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ η καλή πορεία των οικονομικών της γενικής κυβέρνησης υποστηρίζεται από την αύξηση των εσόδων, λόγω της αύξησης φόρων και εισφορών, περιλαμβανομένων εσόδων από την εντατικοποίηση των ελέγχων για αδήλωτη εργασία.

    Επίσης, παρά την αύξηση των δαπανών, ειδικά για παροχές και μισθοδοσία, το ταμειακό πλεόνασμα συνεχίζει να υποστηρίζεται, πέρα από την αύξηση των εσόδων, και από τις πάντα υψηλές ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς την αγορά.

    Αυτά αναφέρει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων στο οποίο κάνει επίσης αναλυτική αναφορά στην αγορά εργασίας καταγράφοντας μικρή όπως επισημαίνει βελτίωση κυρίως λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας.

    Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία η εποχικά προσαρμοσμένη ανεργία άρχισε να μειώνεται, από το ιστορικά υψηλό 27.9% το Σεπτέμβριο του 2013 σε 23.4% τον Ιούνιο του 2016. Αν και οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 232,0 χιλ, οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν μόνο κατά 169,9 χιλ καθώς το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 62,1 χιλ

    Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι η μείωση της ανεργίας είναι συγκυριακή και «δεν αρκεί για να ταυτοποιήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο ενός προτύπου ανταγωνιστικής ανάπτυξης και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπερεκτιμάται».

    Η διατηρήσιμη αύξηση της σταθερής απασχόλησης , προσθέτει, παραμένει ζητούμενο υψίστης προτεραιότητας. Όσοι πιστεύουν ότι η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται από μόνη της, και σε αναντιστοιχία με την υφεσιακή πορεία μιας υπερφορολογούμενης ιδιωτικής οικονομίας, θα εκπλαγούν δυσάρεστα. Επείγει ο τερματισμός της ασκούμενης αδιέξοδης και ατελέσφορης οικονομικής πολιτικής, που αποθαρρύνει την δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς πραγματική αύξηση της απασχόλησης μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, και χωρίς μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας των επιχειρήσεων, τα προβλήματα ανεργίας θα ενταθούν, με τους νέους να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τα προσόντα τους και να δημιουργήσουν οικογένειες στον τόπο τους, με την ζημιά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας να είναι ανυπολόγιστη.

    Ο ΣΕΒ ζητά τέλος άρση των εμποδίων στη μεταβίβαση μεριδίων και αναδιάρθρωση δανείων επιχειρήσεων αναφερόμενος σε φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις όπως ο περιορισμένος χρόνος μεταφοράς ζημιών, οι διατάξεις περί αλληλέγγυας ευθύνης που αποθαρρύνουν νέους επενδυτές και νέα στελέχη διοίκησης, η διασαφήνιση της φορολογικής μεταχείρισης των διαγραφόμενων δανείων και υποχρεώσεων προς προμηθευτές, το πλαίσιο ασφάλισης όσων συμμετέχουν στη διοίκηση των επιχειρήσεων καθώς και το πλαίσιο ευθυνών στελεχών τραπεζών και δημοσίου που εμπλέκονται σε διαγραφές υποχρεώσεων.

    [07] Στο πρώτο βήμα για την κατάρτιση «μαύρης λίστας» φορολογικών παραδείσων προχώρησε η Κομισιόν

    Στη δημοσίευση μίας προκαταρκτικής αξιολόγησης των φορολογικών συστημάτων όλων των χωρών του κόσμου προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας το πρώτο βήμα για την κατάρτιση της πρώτης «μαύρης λίστας» φορολογικών παραδείσων. Ο εν λόγω «κοινός κατάλογος της ΕΕ μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας» αναμένεται να είναι έτοιμος έως το τέλος του 2017.

    «Η ΕΕ λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις διεθνείς δεσμεύσεις της όσον αφορά τη χρηστή διακυβέρνηση. Είναι, συνεπώς, εύλογο να αναμένουμε ακριβώς το ίδιο από τους διεθνείς εταίρους μας. Επιθυμούμε να διεξάγουμε αμερόληπτες και ανοιχτές συζητήσεις με τους εταίρους μας για φορολογικά θέματα, που μας αφορούν όλους στη διεθνή κοινότητα. Ο κατάλογος της ΕΕ θα αποτελέσει το εργαλείο μας για την αντιμετώπιση τρίτων χωρών, που αρνούνται να τηρήσουν τους κανόνες», δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιέρ Μοσκοβισί.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, εξετάστηκαν όλες οι τρίτες χώρες και οι περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας στον κόσμο, προκειμένου να προσδιοριστεί ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν για τη διευκόλυνση της φοροαποφυγής. Η εν λόγω προκαταρκτική αξιολόγηση βασίστηκε σε συγκεκριμένους δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών δεδομένων, της οικονομικής δραστηριότητας, των θεσμικών και νομικών δομών και των βασικών προτύπων χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης.

    Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η προκαταρκτική αξιολόγηση υποβλήθηκε χθες στους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και εναπόκειται στους «28» να επιλέξουν ποιες χώρες θα πρέπει να ελεγχθούν διεξοδικότερα κατά τους προσεχείς μήνες, ώστε να εντοπιστούν με ακρίβεια αυτές που δεν τηρούν τους κανόνες όσον αφορά τη φορολογία.

    [08] ΕΛΣΤΑΤ: Στο 23,1% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας το β΄ τρίμηνο

    Στο 23,1% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το β΄ τρίμηνο εφέτος από 24,9% το α΄ τρίμηνο 2016 και έναντι 24,6% το β΄ τρίμηνο 2015, με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.112.075 άτομα.

    Ωστόσο, δεν έχουν επιλυθεί τα δύο βασικά προβλήματα: ότι σχεδόν ένας στους δύο νέους έως 24 ετών (ποσοστό 49,1%) είναι άνεργος, ενώ ειδικά στις νέες γυναίκες η ανεργία εκτοξεύεται στο 52,5%. Και ότι περίπου 803.000 άτομα ή το 72,2% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι, ήτοι αναζητούν εις μάτην εργασία για πάνω από 12 μήνες. Παράλληλα, περίπου 935.000 άτομα ή το 84% του συνόλου των ανέργων αναγκάζεται να δεχθεί και τη μερική απασχόληση για να καλύψει μέρος των αναγκών του.

    Ειδικότερα, από την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν τα εξής:

    Ο αριθ?ός των ανέργων ?ειώθηκε κατά 6,9% σε σχέση ?ε το α΄ τρί?ηνο εφέτος και κατά 5,8% σε σχέση ?ε το β΄ τρί?ηνο του 2015.

    Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας (27,6% το β΄ τρίμηνο 2016 από 28,3% το β΄ τρίμηνο 2015) είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (19,4% από 21,5%).

    Ηλικιακά, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στις ομάδες 15- 24 ετών (49,1% το β΄ τρίμηνο 2016 από 49,5% το β΄ τρίμηνο 2015) και 25- 29 ετών (32,6% από 35,7%). Ακολουθούν οι ηλικίες 30- 44 ετών (21,5% από 23,8%), 45- 64 ετών (19,1% από 18,8%) και 65 ετών και άνω (11,9% από 9,9%).

    Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Δυτική Ελλάδα (31,3% το β΄ τρίμηνο 2016 από 27,8% το β΄ τρίμηνο 2015), η Δυτική Μακεδονία (30,6% από 30,1%) και η Θεσσαλία (24,9% από 25,8%). Ακολουθούν, η Στερεά Ελλάδα (24,4% από 25,3%), η Κεντρική Μακεδονία (24,2% από 25,6%), η Ήπειρος (24% από 23,8%), η Αττική (22,6% από 25%), η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (21,9% από 23,4%), η Κρήτη (20,4% από 22,7%), η Πελοπόννησος (19,6% από 22,9%), το Νότιο Αιγαίο (18,4% από 13,4%), το Βόρειο Αιγαίο (17,3% από 19,4%) και οι Ιόνιοι Νήσοι (11,7% από 19,8%).

    Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (31,6%) και σε όσους έχουν απολυτήριο τριτάξιας ?έσης εκπαίδευσης (27,4%). Τα χα?ηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή ?εταπτυχιακό τίτλο σπουδών (11,8%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθ?ιας εκπαίδευσης (17,3%).

    Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν ?ισθωτή απασχόληση, το 11,4% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 84% αναζητεί πλήρη αλλά, στην ανάγκη, είναι διατεθει?ένο να εργαστεί και ?ε ?ερική απασχόληση. Τέλος, το 4,5% είτε αναζητεί ?ερική απασχόληση είτε δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει ?ερική ή πλήρη απασχόληση.

    Ένα ποσοστό ανέργων (6%) απέρριψε κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (25,2%), δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (23%) και δεν εξυπηρετούσε το ωράριο εργασίας (20,4%).

    Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν ανέρχεται στο 21,4% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι ?ακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 ?ήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εργαστεί στο παρελθόν), αποτελούν αντίστοιχα το 72,2%.

    Το ποσοστό ανεργίας των ατό?ων ?ε ξένη υπηκοότητα είναι ?εγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (28,2% έναντι 22,7%). Επίσης, το 72,7% των ξένων υπηκόων είναι οικονο?ικά ενεργό, ποσοστό ση?αντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 51,1%.

    Σε επίπεδο απασχόλησης, το β΄ τρίμηνο εφέτος ο αριθ?ός των απασχολού?ενων ανήλθε σε 3.702.613 άτο?α και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,7% σε σχέση ?ε το προηγού?ενο τρί?ηνο και κατά 2,1% σε σχέση ?ε το β΄ τρί?ηνο του 2015.

    Ειδικότερα, βρήκαν απασχόληση 143.836 άτο?α, τα οποία δήλωσαν ότι ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, 46.772 άτο?α ?ετακινήθηκαν από τον οικονο?ικά ?η ενεργό πληθυσ?ό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 115.103 άτο?α, τα οποία πριν από έναν χρόνο ήταν απασχολού?ενα, σή?ερα είναι άνεργα και άλλα 56.862 άτο?α που ήταν απασχολού?ενα είναι πλέον οικονο?ικά ?η ενεργά. Επιπλέον, 105.904 άτο?α, που πριν από ένα έτος ανήκαν στον οικονο?ικά ?η ενεργό πληθυσ?ό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση αλλά είναι άνεργα.

    Ανά το?έα της οικονο?ίας, παρατηρείται ότι στον πρωτογενή το?έα υπάρχει ?είωση 0,3% στον αριθ?ό των απασχολού?ενων, στον δευτερογενή το?έα παρατηρείται αύξηση 6% και στον τριτογενή αύξηση 1,7%.

    Το ποσοστό της ?ερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 9,8% του συνόλου των απασχολου?ένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζο?ένων, το 69,7% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν ?πόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, το 8,2% για άλλους προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, το 4,8% διότι εκπαιδεύεται, το 1,7% διότι φροντίζει ?ικρά παιδιά ή εξαρτώ?ενους ενήλικες και το 15,6% για διάφορους άλλους λόγους.

    Το ποσοστό των ?ισθωτών, το οποίο εκτι?άται σε 65,9%, εξακολουθεί να είναι το χα?ηλότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανέρχεται στο 83,9 του συνόλου των απασχολου?ένων (εκτί?ηση 2015).

    [09] Δεμένα τα πλοία 22 & 23 Σεπτέμβρη λόγω 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ

    Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 22 και 23 Σεπτέμβρη, καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης.

    Από τις 06:00 της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου έως τις 06:00 του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου, τα πλοία όλων των κατηγοριών δεν θα εκτελέσουν κανένα δρομολόγιο.

    Η ΠΝΟ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσας, είναι πρόθυμος και ένθερμος υποστηρικτής των δηλώσεων και επιδιώξεων της πλοιοκτησίας. Σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θεόδωρου Βενιάμη, για άνοιγμα δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας για τους ναυτεργάτες στην ποντοπόρο ναυτιλία, εφόσον η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποδεχθεί την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας με «ρεαλιστικούς όρους», η ΠΝΟ επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα καταργήσει τα όσα μέχρι σήμερα, με αγώνες και προσπάθειες ετών, κατακτηθήκαν και θα καθιερώσει μισθούς πείνας τριτοκοσμικών χωρών με σημαίες ευκαιρίας.

    Επίσης, υπογραμμίζει ότι εδώ και πολύ καιρό το συνδικαλιστιό όργανο των Ελλήνων ναυτικών έχει καταθέσει στους αρμοδίους συγκεκριμένες προτάσεις και για την καταπολέμηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας και για τις νέες θέσεις εργασίες και προσθέτει ότι η λύση είναι η ναυτολόγηση σε όλα τα πλοία να γίνεται μέσω του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, με συγκροτημένα δικαιώματα αμοιβής και ασφάλισης, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις και οι ασφαλιστικοί νόμοι της χώρας.

    Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Ναυτιλίας είχε αναφέρει, σε πρόσφατη ομιλία του, ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο Ναυτιλίας- πολλές φορές δημοσίως, αλλά και κατ' ιδίαν με πάρα πολλές πρωτοβουλίες με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία- καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες, ώστε να υπογραφεί μία νέα συλλογική σύμβαση εργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές που να μη ρυθμίζει μόνο μισθολιγικά ζητήματα, αλλά να θέσει ένα ελάχιστο και δραστικά αυξημένο όριο συμμετοχής Ελλήνων ναυτικών στα ελληνικά ποντοπόρα πλοία.

    [10] M. Βέμπερ: Η χώρες της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία

    Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος (ΕΛΚ) προέτρεψε τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία στο θέμα της κατανομής των προσφύγων. "Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει μόνες την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία", είπε χαρακτηριστικά ο Μάνφρεντ Βέμπερ σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF).

    Ο χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής πιστεύει όμως ότι "επί της ουσίας η Ευρώπη λειτουργεί". Mόνο από το γεγονός ότι κολλάει στο θέμα των προσφύγων δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τεθεί το θεμελιώδες ερώτημα της ύπαρξής της. Είναι όμως βέβαιο ότι η ΕΕ χρειάζεται να δείξει περισσότερη αλληλεγγύη λ.χ. στο θέμα της κατανομής των προσφύγων, εκτιμά ο Βέμπερ.

    Συγχρόνως ο Βέμπερ υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό. Ο βαλκανικός διάδρομος είναι κλειστός και από το Πάσαου (στα βαυαρο-αυστριακά σύνορα) δεν έρχονται πλέον πρόσφυγες στη Γερμανία, είπε στο DLF.

    Ο Μάνφρεντ Βέμπερ εξήρε στο πλαίσιο αυτό τη συμφωνία με την Τουρκία. Στο Αιγαίο δεν πεθαίνουν πια άνθρωποι και στη Μεσόγειο η ΕΕ αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τους παράνομους διακινητές ανθρώπων. "Καταφέρνουμε πολλά στα εξωτερικά σύνορα", τόνισε.

    Επισήμανε δε ότι ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχει μια καθαρή πλειοψηφία υπέρ της προταθείσας από την Κομισιόν ποσόστωσης κατανομής των προσφύγων, υφίσταται μια απερίγραπτη διαμάχη μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών.

    [11] Μ. Ρέντσι: Στη Μπρατισλάβα «θα φέρω τη φωνή μιας χώρας που κουράστηκε να λαμβάνει κατάλογο με υποχρεώσεις»

    «Στην ευρωπαϊκή σύνοδο της Μπρατισλάβα θα φέρω την φωνή μιας χώρας η οποία κουράστηκε να λαμβάνει κατάλογο με υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai.

    «Η Ιταλία σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, και με έμμεση όσο και σαφή αναφορά στη Γερμανία υπογράμμισε:

    «Άλλες χώρες δεν τους σέβονται. Διότι πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει ο κανόνας σχετικός με το έλλειμμα, αλλά και εκείνος για το εμπορικό πλεόνασμα, τον οποίο η Γερμανία δεν σέβεται».

    Σε ό,τι αφορά τον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2017, ο Ρέντσι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές στον τομέα της υγείας, και ότι δεν θα αυξηθούν ούτε οι φόροι στα τσιγάρα, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.

    Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, ο επικεφαλής της ιταλικής Κεντροαριστεράς απάντησε ότι «φέτος, συνολικά, μπορεί να υπολογισθεί γύρω στο 1%. Είναι μια κατάσταση η οποία έχει κάπως βελτιωθεί, αλλά όχι όσο θα έπρεπε».

    «Είναι σαν να βλέπουμε ένα αυτοκίνητο το οποίο προχωρούσε προς λάθος κατεύθυνση, να έχει αλλάξει πορεία και να έχει αρχίσει να ακολουθεί τον σωστό δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

    [12] Α. Μέρκελ: Η ΕΕ πρέπει να δείξει στη σύνοδο της Μπρατισλάβα ότι θα αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι είναι κρίσιμο να καταστεί σαφές κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μπρατισλάβα ότι η Ένωση θα αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της.

    «Έχουμε καταλάβει ότι το να εφαρμόσουμε μια ατζέντα για την Μπρατισλάβα είναι αυτό που θα καταστήσει σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε από κοινού στις αδυναμίες, στο έργο που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ενόψει της αυριανής συνόδου.

    [13] Δ. Αβραμόπουλος: Απτή απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης οι μετεγκαταστάσεις

    Οι μετεγκαταστάσεις είναι η πιο απτή απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης τόσο προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας όσο και τα κράτη που δέχονται υπερβολική πίεση, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.

    Πρόσθεσε πως «η καλύτερη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που διαθέτουμε για την καλύτερη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και των προκλήσεων που θέτει η μετανάστευση γενικότερα. Αυτή είναι η ουσία της συνολικής μας πολιτικής για τη μετανάστευση».

    Οκ. Αβραμόπουλος επισήμανε πως «ενώ η Ελλάδα και η Ιταλία καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες, δεν μπορούν να επωμισθούν ολόκληρη την ευθύνη μόνες τους για την φιλοξενία και την παροχή προστασίας προς όλους τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στο έδαφός τους» για να τονίσει ότι «όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συμμετάσχουν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί».

    Αναφερόμενος στον σκοπό της μετεγκατάστασης, τόνισε ότι «το πιο σημαντικό είναι, μακροπρόθεσμα, να σταματήσουμε τα επικίνδυνα ταξίδια αυτών των ανθρώπων, φέρνοντάς τους στην Ευρώπη, με ασφάλεια και νόμιμο τρόποκαι το έργο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει».

    Στη συνέχεια μίλησε για την πρόταση της Επιτροπής να παράσχει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τις54.000 αδιάθετες θέσεις μετεγκαταστάσεων για επανεγκαταστάσεις, καθώς και άλλες μορφές νόμιμης αποδοχής των Συρίων από την Τουρκία προς την ΕΕ, για να υπογραμμίσει:

    «Οι μετεγκαταστάσεις και οι επανεγκαταστάσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της ΕΕ κατά τους επόμενους μήνες, και είναι αλληλένδετες. Αυτές είναι οι πραγματικές ανθρωπιστικές ανάγκες για τις οποίες όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να σταματήσουν απλώς να μιλάνε και θα πρέπει να αρχίσουν να ενεργούν και να φέρνουν αποτελέσματα». Επανέλαβε, ακόμα, την ανάγκη τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στο κάλεσμα εμπειρογνωμόνων για τον EASO.

    [14] Η Αθήνα στο μικροσκόπιο του IdeasCity

    Μια πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων, πάνω στα σημερινά προβλήματα της πόλης της Αθήνας, φιλοδοξεί να αποτελέσει, τον Σεπτέμβριο, το IdeasCityΑθήνα, η διοργάνωση που ερευνά το μέλλον των πόλεων, με κινητήριο δύναμη την τέχνη και τον πολιτισμό, με αρωγούς, στην προσπάθεια αυτή, τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και το NewMuseum Νέας Υόρκης.

    Το IdeasCityΑθήνα θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 19-24 Σεπτεμβρίου 2016 στο Ωδείο Αθηνών, το οποίο έχει διαμορφωθεί ανάλογα σε χώρο φιλοξενίας και εργασίας. Οι σαράντα συμμετέχοντες, από 11 χώρες, επιλεγμένοι μεταξύ 1.400 αιτήσεων, θα συνυπάρξουν για πέντε μέρες σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα ενημέρωσης και εξοικείωσης με την Αθήνα - και ανταλλαγής απόψεων. Στη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες του IdeasCityΑθήνα θα ζουν και θα εργάζονται συλλογικά, στους χώρους του Ωδείου Αθηνών, πάνω σε διασταυρούμενους τομείς όπως κοινοτική δραστηριοποίηση, τέχνη, design, τεχνολογία, και την πρακτική εφαρμογή τους στην πόλη. Οι ειδικοί χώροι ύπνου του Ωδείου έχουν σχεδιαστεί από τον Thomas Lommee και η διαμόρφωσή τους για το IdeasCityΑθήνα έγινε υπό την καθοδήγηση του ίδιου και της σχεδιάστριας Αντιγόνης Λέντζος, μέσω workshop.

    Το IdeasCity στην Αθήνας θα εστιάσει σε δύο κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τις πόλεις: τη ροή των ανθρώπων και τη ροή κεφαλαίων. «Η Αθήνα, ως βασικός γεωγραφικός κρίκος στην αλυσίδα της συνεχώς διευρυνόμενης προσφυγικής κρίσης, αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει έναν ασφαλή προορισμό, ένα μέρος που ενσωματώνει την ελπίδα και την επιβίωση, έναν τόπο όπου δημιουργούνται νέες πραγματικότητες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοργάνωσης.

    Το πενθήμερο εργασιών ολοκληρώνεται με ένα ολοήμερο συνέδριο, στις 24 Σεπτεμβρίου, που θα είναι ανοιχτό στο κοινό.

    Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος ομιλητές που έχουν σχέση με την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τη χάραξη πολιτικής, τον αστικό χώρο, μεταξύ των οποίων οι Yasar Adanali, John Akomfrah, Sophia Al-Maria, Tania Bruguera, Ναντίνα Χριστοπούλου, Θωμάς Δοξιάδης, Rosanne Haggerty, Γιώργος Πρεβελάκης, Nick Srnicek, Hito Steyerl, Pelin Tan.

    [15] Κλείνει το βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης»

    Την απόφασή της να κλείσει το βιβλιοπωλείο της «έπειτα από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στον χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας» ανακοίνωσε η οικογένεια Ελευθερουδάκη.

    'Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν η Σοφίκα και η Μαρίνα Ελευθερουδάκη «την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει για το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη ένα τέλος και ταυτόχρονα μία (νέα) αρχή». Το περιτύλιγμα αλλάζει, το προϊόν παραμένει, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία σημειώνουν, επίσης, ότι συμμετέχουν στον διεθνή προβληματισμό για το βιβλίο και προετοιμάζονται για το επόμενο «βιβλιοπωλείο» τους, αρνούμενες ωστόσο να το κάνουν, όσο δεν υπάρχει, όπως υποστηρίζουν, θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας. Τέλος, απευθύνουν πρόσκληση για το μεγάλο μπαζάρ του βιβλιοπωλείου από τις 15 ως τις 26 Σεπτεμβρίου.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

    «"Έξω απ' το κουτί": Το περιτύλιγμα αλλάζει - το προϊόν παραμένει

    Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει για το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη ένα τέλος και ταυτόχρονα μία (νέα) αρχή. Μετά από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στο χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, κλείνουμε το βιβλιοπωλείο μας και σκεφτόμαστε "έξω από το κουτί", συμμετέχουμε στο διεθνή προβληματισμό με θέμα το βιβλίο και προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μας "βιβλιοπωλείο", αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας.

    Γιατί το κάνουμε; Ας πάμε λίγο πίσω.

    Αρχικά, υπήρχε ο βωβός κινηματογράφος. Ακολούθησαν οι πρώτες ομιλούσες ταινίες και ελάχιστοι πίστεψαν στο μέλλον τους. Τελικά όμως, επέζησαν. 'Επειτα, ανακαλύψαμε το βίντεο και αρχίσαμε να νοικιάζουμε ταινίες για να τις βλέπουμε ξαπλωμένοι στον καναπέ. Πολλοί προείδαν το τέλος των κινηματογράφων. Όμως οι κινηματογράφοι άλλαξαν - και επέζησαν. Το περιτύλιγμα άλλαξε, όχι όμως το προϊόν μέσα σ'αυτό.

    Πολλοί από μας μεγαλώσαμε με τα 45άρια και τα 33 LP μουσικής. Ακολούθησαν οι κασέτες, ακόμη και οι ειδικές κασέτες αυτοκινήτου. Τα Walkmans των 80'ς έδωσαν τη σειρά τους στα ipods και αυτά έγιναν με τη σειρά τους κάτι άλλο. Το περιτύλιγμα άλλαξε, το προϊόν παρέμεινε.

    Στο χώρο του βιβλίου, για πολλά χρόνια δε φαινόταν να αλλάζει τίποτα. Ώσπου έγινε η επανάσταση με το πρώτο μεγάλο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά βιβλία. Ο κόσμος έλεγε ότι ήρθε το τέλος του χάρτινου βιβλίου. Στο μεταξύ, οι βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο μοιάζουν όλο και περισσότερο με βιβλιοπωλεία. Ένας κόσμος άνω κάτω?

    Τελικά, πώς θα είναι οι νέοι χώροι που θα φιλοξενούν βιβλία; Θα είναι βιβλιοπωλεία; Βιβλιοθήκες; Βιβλιοθηκοπωλεία; Εκδοτικοί χώροι; Κάτι άλλο;

    Θα το ανακαλύψουμε μαζί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

    Στο μεταξύ όμως,

    Το περιτύλιγμα αλλάζει - το προϊόν παραμένει και συνεχίζουμε:

  • Για να φτιάξουμε και να εκδώσουμε μαζί το βιβλίο σας.

  • Για τη δημιουργία βιβλιοθήκης για επιχειρήσεις

  • Για επαγγελματικά δώρα

  • Για παραγγελίες βιβλίων από το εσωτερικό και το εξωτερικό

    και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πρόταση συνεργασίας.

    Επικοινωνήστε μαζί μας και θα ανταποκριθούμε άμεσα.

    Στη διεύθυνση: Πανεπιστημίου 15, Αθήνα 105 64 στον 1ο όροφο.

    Στον ιστότοπο Ελευθερουδάκη:www.books.gr

    Facebook:www.facebook.com/books.gr

    Twitter: twitter.com/books.gr

    Στα τηλέφωνα: 210 3258 440, 210 3317 609

    Στο email: eleftheroudakispublications@gmail.com και internet@books.gr

    Υ.Γ. Σας περιμένουμε στο μεγάλο μας bazaar 15-26 Σεπτεμβρίου

    Δευτερα + Τετάρτη 9.00 -19.00

    Τρίτη + Πέμπτη + Παρασκευή 9.00 - 21.00

    Σάββατο 10.00 - 18.00

    με ασυναγώνιστες τιμές και βιβλία που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία!

    Η οικογένεια Ελευθερουδάκη Sofika Eleftheroudaki Marina Eleftheroudaki».

    [16] Γ.Μαυρωτάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι κραυγές μισαλλοδοξίας

    Την αντίθεση του στη στάση του δημάρχου Ωραιοκάστρου, δηλώνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Μαυρωτάς.

    «Η ελληνική κοινωνία πρέπει να αγκαλιάσει το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση όπως σε όλη την Ευρώπη», τονίζει και συμπληρώνει: «Πρέπει ως πολιτικοί φορείς να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μετριασθεί η ανησυχία των τοπικών κοινωνιών, και εκεί είναι κομβικός κι ο ρόλος των τοπικών αρχών. Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι κραυγές μισαλλοδοξίας που δυναμώνουν τις ακραίες απόψεις στην κοινωνία" υπογραμμίζει ο βουλευτής του Ποταμιού.

    Ωστόσο, ο Γιώργος Μαυρωτάς υπογραμμίζει ότι για να γίνει αυτή η αρμονική ένταξη πρέπει να υπάρξει μελετημένη και δίκαιη κατανομή των προσφύγων στη χώρα. Όχι κάποιες περιοχές να "επιβαρυνθούν" υπέρμετρα κι άλλες καθόλου. Κι αυτό είναι το βασικό καθήκον του κράτους, καταλήγει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [17] Α. Μιχαηλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δύσκολη η κατάσταση στη Χίο, αλλά φαινόμενα αυτόκλητων σερίφιδων δεν θα γίνουν ανεκτά

    Αδυναμία υποστήριξης των περίπου 3.500 προσφύγων που βρίσκονται στο hot spot της Χίου, περιγράφει με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης. Σε ερώτηση για τις συνθήκες διαβίωσης, απαντά πως δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. «Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι και ξέρουμε πως μόλις δυσκολέψουν οι καιρικές συνθήκες, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα» τονίζει ο κ. Μιχαηλίδης.

    «Οι διαδικασίες παροχής ασύλου, προχωρούν εξαιρετικά αργά, όπως εξίσου και οι επαναπροωθήσεις, καθώς επί της ουσίας η Τουρκία έχει "παγώσει" τη Συμφωνία με την ΕΕ», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ερωτηθείς για τα επεισόδια που προκαλούνται σχεδόν καθημερινά στο νησί, με πρόσφυγες κατά προσφύγων, αλλά και κατά κατοίκων, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης χαρακτηρίζει αναμενόμενη μια τέτοια εξέλιξη, απόρροια των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης, τα οποία άλλωστε ευθύνονται για την παραβατικότητα. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσοστό προσφύγων.

    «Έχουν γίνει ήδη οι κινήσεις σε υψηλό επίπεδο για να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα» μας τονίζει, ενώ σε ερώτηση εάν υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για την Προστασία του Πολίτη, μας απάντα πως ο κ. Τόσκας είναι απολύτως ενήμερος για την κατάσταση και έχει ήδη ενισχύσει τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο κ. Μιχαηλίδης συμπληρώνει πως έχει αποφασιστεί να μεταφερθούν σε ειδικό χώρο όσοι παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά.

    [18] Μηδενικές οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του βορείου Αιγαίου

    Μηδενικές ήταν οι ροές μεταναστών και προσφύγων στο βόρειο Αιγαίο το τελευταίο 24ωρο. Συγκεκριμένα, από χθες Τετάρτη έως και σήμερα Πέμπτη το πρωί, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο δεν κατεγράφη κανένα νέο περιστατικό παράνομης εισόδου.

    Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της αστυνομικής περιφέρειας βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.215, στη Χίο 3.564 και στη Σάμο 1.125. Συνολικά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται στους 9.904.

    [19] Καταχωρήθηκε η «Φάβα Φενεού» στο μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων

    Την καταχώριση του ελληνικού προϊόντος «Φάβα Φενεού» (Fava Feneou) στο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η παραγωγή και καλλιέργεια του προϊόντος «Φάβα Φενεού», με το οποίο η Ελλάδα φτάνει στις 104 προστατευόμενες ονομασίες, πραγματοποιείται, κυρίως, στα υψίπεδα του Φενεού και της Στυμφαλίας του νομού Κορινθίας, στην Πελοπόννησο. Αυτό το προϊόν καλλιεργείται από τα τέλη του 19ου αιώνα και έχει μεγάλη θρεπτική αξία, ενώ η τεχνογνωσία των τοπικών παραγωγών παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, οικογενειακή.

    [20] Ο Κρούγκμαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Να χαλιναγωγήσουμε τις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό

    «Αν νεοφιλελευθερισμός σημαίνει να θεωρούμε ότι η λύση είναι πάντα να επιτρέπουμε στις αγορές να κυριαρχούν χωρίς περιορισμούς, τότε είμαι κατά του νεοφιλελευθερισμού», τονίζει ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times βρίσκεται στην Αθήνα για να μετάσχει στις εργασίες του 4ου Ετήσιου «Αthens Democracy Forum» που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

    Συναντήσαμε τον κ. Κρούγκμαν στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ με θέμα: «Η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και οι εχθροί της».

    Ο νομπελίστας οικονομολόγος δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εντυπωσιασμένος από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, υπήρχαν κάποια θέματα σε αυτήν που είναι πολύ σημαντικά για μένα. Είναι καλό να βλέπουμε να μιλάει κάποιος για την ανάγκη να χαλιναγωγήσουμε τις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό . Θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες στην λειτουργία των αγορών. Χάρηκα πολύ που το άκουσα αυτό από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας», τόνισε ο Πολ Κρούγκμαν.

    «Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους δικαίου. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί αν είναι καλό πράγμα για να βοηθήσουν στην δίκαιη ανάπτυξη, αλλά συχνά εκλαμβάνονται ως άδεια για να άρουμε όλους τους περιορισμούς στις δυνάμεις της αγοράς. Όμως, αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε».

    Ο Πολ Κρούγκμαν δηλώνει πολέμιος του νεοφιλελευθερισμού και της ασυδοσίας των αγορών. «Ο νεοφιλελευθερισμός μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά αν σημαίνει να θεωρούμε ότι η λύση είναι πάντα να επιτρέπουμε στις αγορές να κυριαρχούν χωρίς περιορισμούς, τότε είμαι κατά του νεοφιλελευθερισμού», σημειώνει.

    «Τρομακτικό» το ενδεχόμενο να νικήσει ο Τραμπ στις προεδρικές εκλογές

    Στη διάρκεια της συνέντευξης ρωτήσαμε φυσικά τον αμερικανό οικονομολόγο για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την αναμέτρηση ανάμεσα στην υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ. « Δεν θα ήθελα να κάνω προβλέψεις», λέει ο αμερικανός οικονομολόγος. «Αλλά το μοντέλο προβλέψεων των New York Times δίνει ποσοστό περίπου 80% για νίκη της Χίλαρι Κλίντον. Ελπίζω να ισχύει αυτό. Να σας πω, δεν επιτρέπεται να δηλώσω δημόσια τη στήριξή μου, συγγνώμη. Είναι τρομακτικό όμως το ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί ένα πολύ, πολύ άσχημο ατύχημα. Δεν θα ηρεμήσω, δεν θα ησυχάσω μέχρι την επομένη των εκλογών. Πρέπει να αποφευχθεί ακόμη και το παραμικρό ενδεχόμενο ενός ατυχήματος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 September 2016 - 12:32:24 UTC