Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΕ είναι ισχυρή και δεν αποδυναμώνεται από τις αφίξεις προσφύγων και τις τρομοκρατικές επιθέσεις
  • [02] Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ελληνικό
  • [03] Μίκαελ Ροτ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μήνυμα ενότητας αλληλεγγύης και συνοχής της Ε.Ε. πρέπει να στείλει η σύνοδος στην Μπρατισλάβα
  • [04] Άγγελα Μέρκελ: Ζήτημα πολέμου και ειρήνης η κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο
  • [05] Στους 12 ανέρχονται οι τραυματίες από τις ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι
  • [06] Οι αναπτυσσόμενες χώρες φιλοξενούν το 95% των προσφύγων, ενώ οι πλούσιες διστάζουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους
  • [07] Κύπρος: O Ακιντζί υποστηρίζει ότι δρομολογείται πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό

  • [01] Η ΕΕ είναι ισχυρή και δεν αποδυναμώνεται από τις αφίξεις προσφύγων και τις τρομοκρατικές επιθέσεις

    Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δυο ταυτόχρονες κρίσεις, τη μεταναστευτική κρίση και την κρίση ασφάλειας ανέφερε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας σε συνεδρίαση στο "Athens Democracy Forum" υπογραμμίζοντας πως μέσα σε ένα χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο τόσο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όσο και στη βελτίωση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Στην Ευρώπη, ενώ οι πολίτες ανησυχούν όλο και περισσότερο και επιθυμούν ευρωπαϊκές απαντήσεις, κάποιοι ηγέτες αντίθετα προτιμούν να δίνουν εθνικές, ή ακόμη εθνικιστικές, εσωστρεφείς απαντήσεις, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ισχυρή Ένωση. Δεν αποδυναμώνεται ούτε από τις αφίξεις ευάλωτων ανθρώπων που ζητούν προστασία, ούτε από τρομοκρατικές επιθέσεις. Μπορεί όμως να αποδυναμωθεί από την άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, την επανεμφάνιση των σκοτεινών φαντασμάτων του παρελθόντος».

    «Πώς μπορεί να περιμένει κανείς ότι η χώρα που βρισκόμαστε σήμερα μπορεί να διαχειριστεί από μόνη της περισσότερες από 800.000 αφίξεις μέσω θαλάσσης, μέσα σε ένα χρόνο; Πώς μπορεί να περιμένει ότι η Ιταλία μπορεί να διαχειρισθεί από μόνη της, τις ήδη περισσότερες από 120.000 αφίξεις αυτόν τον χρόνο; Και πώς μπορεί να περιμένει ότι κράτη όπως η Γαλλία ή το Βέλγιο μπορούν να αντιμετωπίσουν την απειλή της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας από μόνα τους; αναρωτήθηκε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως «όπως σε κάθε οικογένεια, έτσι και στην ευρωπαϊκή, δεν είναι απαραίτητο ότι όλα τα μέλη της συμφωνούν μεταξύ τους.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίτευγμα της εποχής μας.Εξωτερικές και εσωτερικές συγκρούσεις κάνουν την Ένωσή μας πιο εύθραυστη. Αλλά τώρα είναι η στιγμή να σταθούμε ενωμένοι και δυνατοί, είτε είναι σε τοπικό, εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο. Καλούμαστε να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να υπερασπισθούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    [02] Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ελληνικό

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της από 14.11.2014 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και της από 19.07.2016 Τροποποιητικής Σύμβασης και ρύθμιση λοιπών συναφών θεμάτων».

    Με τον νομοσχέδιο αυτό κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου η από 14 Νοεμβρίου 2014 σύμβαση αγοροπωλησίας μετοχών που αφορά στην πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με τη επωνυμία «Ελληνικό Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης ακινήτων ελληνικού αεροδρομίου , Ανώνυμη Εταιρεία» καθώς και η τροποποιητική σύμβαση από 19 Ιουλίου 2016 .

    Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development για την επικαιροποίηση της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού, με σημαντικές βελτιώσεις για τα οφέλη του Δημοσίου και της περιοχής.

    [03] Μίκαελ Ροτ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μήνυμα ενότητας αλληλεγγύης και συνοχής της Ε.Ε. πρέπει να στείλει η σύνοδος στην Μπρατισλάβα

    Το στίγμα της γερμανικής οπτικής για την αυριανή άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 κρατών-μελών της ΕΕ (χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας) στην Μπρατισλάβα έδωσε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίκαελ Ροτ με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη στην Αθήνα.

    «Η άτυπη σύνοδος κορυφής στην Μπρατισλάβα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και συνοχής» τόνισε ο Μίκαελ Ροτ και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει ξεκάθαρο πως υπάρχει αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

    Σημείωσε ωστόσο πως δεν πρέπει να υπερεκτιμηθεί η σύνοδος κορυφής στην Μπρατισλάβα επειδή, όπως είπε, αποτελεί ένα βήμα. Το σημαντικότερο βήμα, προσέθεσε, είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΕΕ.

    Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση πως το Brexit κατέστησε σαφές ότι οι εθνικιστικές και οι λαϊκιστικές λύσεις δεν αποτελούν επουδενί λύσεις.

    -- Με τον Ν. Ξυδάκη

    Κοινό μήνυμα ενότητας, συνοχής και αλληλεγγύης στην ΕΕ και στους πολίτες της έστειλαν ενόψει της αυριανής άτυπης συνόδου κορυφής των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, ο αναπληρωτης υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης και ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμοδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίκαελ Ροτ.

    Σε δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την ιδιαίτερα φιλική τους συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας πως «συμφωνήσαμε πολύ περισσότερο απ'όλες τις φορές ότι Ελλάδα και Γερμανία έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία προσέγγισης και σύμπλευσης, και όπου έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, υπάρχει ένα πεδίο δημιουργικού διαλόγου και περιθώρια περαιτέρω συγκλίσεων». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε πως στις μεγάλες πολιτικές για την Ευρώπη οι δύο χώρες ταυτίζονται και υπογράμμισε την ανάγκη να μείνουν ενωμένοι με αλληλεγγύη, με περισσή φροντίδα για την εδραίωση και την εμβάθυνση της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους, και το πώς θα γίνει η Ευρώπη ελκυστική ως όραμα και ως πραγματικότητα για τους πολίτες.

    Στο ίδιο πνεύμα, ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, από τη μεριά του, ανέφερε πως «έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά για να βελτιώσουμε την τρέχουσα κατάσταση της ΕΕ και να ισχυροποιήσουμε τους διμερείς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας», επισημαίνοντας πως η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα είναι ένα άλλο ακόμα σημαντικό βήμα σ' αυτή τη μακρά και δύσκολη διαδρομή. «Και οι δύο πλευρές συμφωνούμε ότι πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας, συνοχής και αλληλεγγύης στην ΕΕ και στους πολίτες της ΕΕ, ώστε να αποσαφηνίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατανοούν πολύ καλά ότι πρέπει να φέρουν αποτελέσματα» προσέθεσε.

    Στην κατεύθυνση αυτή έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας, του εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος, όπως το χαρακτήρισε, και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, καθώς και στην ενίσχυση της παρουσίας της ΕΕ και τις δυνατότητες της στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας. Σε όλα αυτά τα ζητήματα η Ελλάδα και η Γερμανία είναι στενοί συνεργάτες και εταίροι, επισήμανε.

    Επίσης, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν πως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η αντιμετώπιση του εθνικισμού και του λαϊκισμού. «Συμφωνούμε πως ο φόβος είναι ότι οι δημαγωγοί της άκρας δεξιάς τάζουν πολύ εύκολα πράγματα και δυστυχώς μιλούσαν μέχρι τώρα πιο πολιτικά από τους πολιτικούς της δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να είμαστε πιο πολιτικοί στον λόγο και πιο δραστικοί και άμεσοι στις πράξεις μας και στα αποτελέσματά μας». Αυτό θα είναι το πρώτο σημείο σύγκλισης και επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου για την Ευρώπη στην Μπρατισλάβα, υπογράμμισε.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μίκαελ Ροτ προέταξε ότι πρέπει να σταλθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες, ότι οι εθνικιστικές και οι λαϊκιστές δεν θα επιλύσουν κανένα πρόβλημα, επισημαίνοντας πως οι εκστρατείες τους βασίζονται στο μίσος, στα ψέματα και στα στερεότυπα. «Το αποτέλεσμα του Brexit κατέδειξε ότι δεν είναι σε θέση και δεν είναι πρόθυμοι να αναλάβουν ευθύνες για την Ευρώπη» προσέθεσε. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, «πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, και οι εθνικιστές και οι λαϊκιστές δεν αποτελούν μόνο μια πρόκληση για τις μεσογειακές χώρες, αποτελούν επίσης τεράστια πρόκληση και τεράστιο πρόβλημα για χώρες όπως η Γερμανία και πολλές άλλες».

    [04] Άγγελα Μέρκελ: Ζήτημα πολέμου και ειρήνης η κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο

    «Είναι ζήτημα πολέμου και ειρήνης», δήλωσε σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη και δεσμεύθηκε να κάνει το παν, προκειμένου να αποτρέψει την διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Δεν είμαι υπερβολική όταν πρέπει να επισημάνω ότι η Ευρώπη δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Αυτό με πονάει και καταβάλλω κάθε προσπάθεια η οποία θα μας επιτρέψει να αναζωπυρώσουμε όλα όσα αντιπροσώπευε κάποτε η κοινότητα», δήλωσε νωρίτερα απόψε η κυρία Μέρκελ, στο πλαίσιο συνεδρίου με θέμα την ελευθερία του Τύπου που διοργανώνεται στο Πότσνταμ.

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο, η καγκελάριος δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείσει την πόρτα στην παγκοσμιοποίηση ή να αγνοήσει τους πολέμους και την φτώχεια. «Είναι ζήτημα πολέμου και ειρήνης», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στον εθνικισμό, τον εγωισμό και τις τάσεις για ριζοσπαστικοποίηση, που παρεμποδίζουν ή ακόμη και τορπιλίζουν την κοινή ευρωπαϊκή δράση.

    [05] Στους 12 ανέρχονται οι τραυματίες από τις ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι

    Σπασμένες βιτρίνες, βόμβες μολότοφ, συγκρούσεις με την αστυνομία: οι ταραχές που ξέσπασαν σήμερα στο Παρίσι, στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 12 άνθρωποι.

    Ένας αστυνομικός, ο οποίος τυλίχθηκε στις φλόγες όταν εκτοξεύτηκε εναντίον του μια βόμβα μολότοφ, υπέστη εγκαύματα στο πόδι. Άλλοι έντεκα άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν διαδηλωτές, έχουν τραυματιστεί.

    Η διαδήλωση ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων μηνών στη γαλλική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τους οργανωτές, οι συμμετέχοντες έφτασαν τις 170.000. Η αστυνομία από την πλευρά της έκανε λόγο για 78.000.

    Στο περιθώριο της διαδήλωσης, ομάδες κουκουλοφόρων άρχισαν να εκτοξεύουν διάφορα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων της τάξης που απάντησαν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης. Οι ταραξίες κατέστρεψαν στάσεις λεωφορείων ενώ πέταξαν μολότοφ και εναντίον διαφόρων καταστημάτων. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι συνελήφθησαν, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    [06] Οι αναπτυσσόμενες χώρες φιλοξενούν το 95% των προσφύγων, ενώ οι πλούσιες διστάζουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους

    Οι εκτοπισμένοι, λόγω των πολέμων και της φτώχειας, εξελίσσονται σε σημαντική πρόκληση για τις αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες φιλοξενούν σχεδόν το 95% από αυτους, αποκαλύπτει μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η παρουσία αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση "επηρεάζει τις προοπτικές ανάπτυξης των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν" και "τρέφει επίσης τις ξενοφοβικές αντιδράσεις, ακόμη και στις πλούσιες χώρες", γράφει ο συντάκτης της έκθεσης, Ξαβιέ Ντεβικτόρ.

    Η Παγκόσμια Τράπεζα καλεί τους αναπτυξιακους φορείς να βοηθήσουν περισσότερο τις χώρες φιλοξενίας, χορηγώντας τους δάνεια ή δωρεές.

    Περίπου 65 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί δια της βίας. Από αυτούς τα 41 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι ενώ τα υπόλοιπα 24 είναι πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες.

    Τα τελευταία 25 χρόνια, οι "πηγές" προέλευσης των εκτοπισμένων έχουν παραμείνει σχεδόν οι ίδιες: το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Συρία, το Μπουρούντι, η Λ.Δ. του Κονγκό, η Σομαλία, το Σουδάν, η Κολομβία, ο Καύκασος και η πρώην Γιουγκοσλαβία. Η Συρία είναι πάντως η μοναδική χώρα στην οποία έχει εκτοπιστεί πάνω από το 25% του πληθυσμού.

    Οι μισοί από τους εκτοπισμένους πληθυσμούς έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, σημειώνεται στην έκθεση όπου υπογραμμίζεται ότι γενικά, το αποκορύφωμα της μετακίνησης ή της φυγής των κατοίκων καταγράφεται τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη ενός πολέμου.

    Μόλις το 27% των εκτοπισμένων θα επιστρέψει τελικά στην περιοχή απ' όπου έφυγε. Πολλοί θα παραμείνουν σε αστικές περιοχές, όπως στην Καμπούλ, την Τζούμπα στο Νότιο Σουδάν, τη Λουάντα στην Αγκόλα ή τη Μονρόβια στη Λιβερία.

    [07] Κύπρος: O Ακιντζί υποστηρίζει ότι δρομολογείται πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό

    «Οδηγούμαστε σε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό», υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είπε ότι με τον κ. Αναστασιάδη εργάζονται για «ναι» στα δημοψηφίσματα και δεν επιδιώκουν ένα «blame game»( παιχνίδι επίρριψης ευθυνών).

    Σε δηλώσεις ο κ. Ακιντζί είπε ότι επιδιώκει πιο ενεργή εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις συνομιλίες, γιατί η συνέχιση των συνομιλιών το 2017, «δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων πλευρών». Επίσης, δήλωσε ότι δεν επιδιώκει λύση που θα επιβληθεί από το εξωτερικό στις δύο κοινότητες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 September 2016 - 22:32:28 UTC