Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Χατζηδάκης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες και άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα, το τρίπτυχο της ΝΔ
  • [02] Ν. Παππάς: Η εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος της προοπτικής για ανάπτυξη
  • [03] Αλ Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη για όλους
  • [04] Γ. Κατρούγκαλος: Οι λύσεις που θα δοθούν στην διαπραγμάτευση θα γυρίσουν τη χώρα στην κοινωνική Ευρώπη
  • [05] ΙΟΒΕ: Σημαντική ώθηση στην οικονομία από την αξιοποίηση του Ελληνικού
  • [06] Τρ. Αλεξιάδης: Όταν λειτουργήσουν τα συστήματα για την πατάξη του λαθρεμπορίου τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά
  • [07] Μ. Σνάιντερ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δίκαιο καταμερισμό των προσφύγων μεταξύ των χωρών της ΕΕ
  • [08] Άγγελα Μέρκελ: Η κατάσταση είναι κρίσιμη
  • [09] Αδημοσίευτο προσχέδιο του Μπετόβεν για το Κοντσέρτο του «Emperor» σε δημοπρασία
  • [10] «Ο Μπρεχτ και οι μουσικοί του» από την ΚΟΑ, στον Κήπο του Μεγάρου
  • [11] Φ. Γεννηματά: Ευθύνη των σοσιαλιστών η κοινωνική Ευρώπη
  • [12] Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στις αγορές το 2017
  • [13] Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προωθεί το υπουργείο Οικονομικών

  • [01] Κ. Χατζηδάκης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες και άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα, το τρίπτυχο της ΝΔ

    Μια νοικοκυρεμένη διαχείριση που θα βασίζεται στο τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες και άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα» είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας και οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί στην ομιλία του το Σάββατο, στο "Ι.Βελλίδης", ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Τα παραπάνω δήλωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων,« ΠρακτορείοFM 104,9», ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.

    «Η κατεύθυνσή μας πολιτικά είναι ξεκάθαρη: Θα πούμε λίγα και θα τα κάνουμε όλα. Διότι υπάρχει απογοήτευση στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, καθώς από τον σημερινό πρωθυπουργό ειπώθηκαν πολλά και δεν έγινε σχεδόν τίποτα, για να μην πω τίποτα», είπε ο κ. Χατζηδάκης

    Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει δύο πίνακες. Στον έναν θα περιλαμβάνονται οι περικοπές των φόρων που προτείνει η ΝΔ και στον άλλον οι περικοπές των δαπανών.

    «Όση θα είναι η περικοπή των φόρων άλλη τόση θα είναι και περικοπή των δαπανών. Διότι ο στόχος μας είναι φυσικά να μην αυξηθούν τα ελλείμματα αλλά να γίνει μια νοικοκυρεμένη διαχείριση να γίνει μια καινούργια αρχή», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

    «Υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης που έχουν να κάνουν, για παράδειγμα, με τις καταναλωτικές δαπάνες, με τις αμυντικές δαπάνες -χωρίς φυσικά να θίγεται το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων- κ.ο.κ. Ας κάνουμε υπομονή ακόμη μια ήμερα, ο κ Μητσοτάκης θα είναι πολύ συγκεκριμένος», συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απολύσεων στον δημόσιο τομέα ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι «τέτοια πιθανότητα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει».

    «Θα είμαστε πολύ συγκεκριμένοι και θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα με αναλυτικό τρόπο. Ο Έλληνας πολίτης θα καταλάβει ότι η ΝΔ έχει συγκεκριμένο σχέδιο», είπε ο κ. Χατζηδάκης τονίζοντας ότι έχουμε «πληρώσει ακριβά σε αυτόν τον τόπο την αερολογία και τη δημαγωγία».

    Αναφορικά με τη Βόρεια Ελλάδα, δήλωσε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή επειδή έχει πληγεί εντονότερα από την κρίση, τόσο λόγω του προσφυγικού όσο και λόγω της οικονομίας, καθώς η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα είναι συγκριτικά μεγαλύτερη.

    Η βασική κατεύθυνση ωστόσο είναι μια: «Χαμηλότερη φορολόγηση, όχι μόνο για να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από τα φορολογικά βάρη αλλά για να υπάρξει ο αναγκαίος χώρος για να στηριχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας με χρήματα που δεν θα τα απορροφά ένας αδηφάγος δημόσιος τομέας». Ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη ότι αυτό θα δώσει επίσης, σημαντικά κίνητρα για νέες επενδύσεις στη χώρα, «όχι απλά και μόνο γιατί θέλουμε να στηρίξουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά γιατί θεωρούμε ότι η στήριξη αυτή είναι προϋπόθεση για να δημιουργηθούν καινούργιες δουλειές και να μπει μεροκάματο στο σπίτι».

    Μίλησε ακόμη για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι «βρίσκεται σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της κρίση».

    «Έχουμε μια πολυεπίπεδη κρίση στη Ευρώπη που χρειάζεται θάρρος πολιτικό για να αντιμετωπιστεί», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε: «Ο λαϊκισμός θέτει ενίοτε τα σωστά ερωτήματα, άλλα δεν δίνει ποτέ τις σωστές απαντήσεις. Τις απαντήσεις θα τις δώσουν σοβαροί, υπεύθυνοι, μετριοπαθείς πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θα έχουν το κουράγιο να πάνε κόντρα στο λαϊκιστικό ρεύμα και να εμπνεύσουν με την πολιτική τους, έτσι ώστε η Ευρώπη να μην καταστεί μια νησίδα προβλημάτων στην υφήλιο».

    [02] Ν. Παππάς: Η εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος της προοπτικής για ανάπτυξη

    «Η Ελλάδα των προηγούμενων ετών είναι παράδειγμα προς αποφυγή για το πώς να αντιμετωπίσεις μια κρίση. Δεν πρέπει να αφήνουμε την κρίση να σαμποτάρει τις κοινωνικές μας αξίες» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, κατά την παρέμβασή του στο forum «Global Progress (Παγκόσμια Πρόοδος) 2016», που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά.

    Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία «όταν ήρθε στην εξουσία -μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες- βρήκε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ασφάλιση. Ανθρώπους που τους έπληξε η κρίση και τους άφησε χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία και φάρμακα».

    «Μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησής μας ήταν ακριβώς να διασφαλίσουμε την περίθαλψη αυτών των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας» ανέφερε ο Νίκος Παππάς.

    «Οι κοινωνίες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η απομόνωση δεν είναι η λύση για να γλιτώσεις την κρίση. Οι κρίσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω της κοινής προσέγγισης λαών και κυβερνήσεων. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί οφείλουν να εργαστούν για την ενίσχυση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Σήμερα, ο Γάλλος αγρότης, ο Ελληνας και ο Δανός εργαζόμενος νιώθουν ότι οι αποφάσεις για το μέλλον τους λαμβάνονται κάπου αλλού, μακριά από το δημοκρατικό τους έλεγχο», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

    «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους είναι κρίσιμο ζήτημα, αλλά δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος της προοπτικής των λαών για ανάπτυξη. Το κύριο μήνυμα που πρέπει να στείλουν τα προοδευτικά και αριστερά κόμματα είναι η ανάγκη να διεθνοποιηθούν οι αξίες που οδήγησαν στην επιτυχημένη τους παρουσία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: Δημοκρατία, διαφάνεια, νομιμότητα» κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

    Το «Global Progress» δικτυώνει προοδευτικά think tanks, πρωτοβουλίες, ινστιτούτα και κινήσεις από όλο τον κόσμο. Το forum φιλοξενήθηκε φέτος από το ανεξάρτητο προοδευτικό think tank του Καναδά, «Canada 2020» και συγκέντρωσε περισσότερους από 200 εκπροσώπους 20 χωρών.

    O Νίκος Παππάς ήταν προσκεκλημένος ομιλητής σε πάνελ με θέμα: «Δίνοντας μορφή στην Παγκοσμιοποίηση: Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί και Εθνική Ευημερία σε ένα Παγκόσμιο Πλαίσιο». Με τον υπουργό Επικρατείας συζήτησαν ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας, Bill Shorten, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, Jonas Gahr Store και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εμπορίου της Σουηδίας, Ann Linde.

    Τη συζήτηση συντόνισε η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Καναδά, Chrystia Freeland.

    [03] Αλ Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη για όλους

    «Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη είναι ένα νέο όραμα και μία συγκεκριμένη ατζέντα για αλλαγή», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

    «Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη με ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους τους ανθρώπους της, για τους νέους και για όλους τους πολίτες της», τόνισε ο κ. Τσίπρας κατά την είσοδότου στο κάστρο της Μπρατισλάβας όπου διεξάγεται η σύνοδος.

    «Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη η οποία να μπορεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό αποτελεσματικά και με ένα τρόπο ανθρώπινο συμπλήρωσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναιη πρώτη συζήτηση μετά τη βρετανική ψήφο στην οποία ελπίζει να βρεθείμία κοινή καιθετική βάση.

    Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρία εργασιών της συνόδου στην Μπρατισλάβα

    Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρία εργασιών της άτυπης συνόδου των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Μετά την οικογενειακή φωτογραφία, ακολουθεί εντός ολίγου το ανεπίσημο γεύμα και εν συνεχεία, οι ηγέτες θα επισκεφθούν την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβας. Στις 17:00 θα ξεκινήσει η δεύτερη συνεδρία εργασιών που θα διαρκέσει δύο ώρες. Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου.

    Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του πρωθυπουργού κατά την προσέλευσήτου στην άτυπη σύνοδο των 27 της ΕΕ.

    «Είναι η πρώτη συζήτηση μετά τη βρετανική ψήφο. Ελπίζω να μπορέσουμε να βρούμε μία κοινή βάση, μία θετική βάση.Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη είναι ένα νέο όραμα και μία συγκεκριμένη ατζέντα για αλλαγή. Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη με ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους τους ανθρώπους της, για τους νέους και για όλους τους πολίτες της. Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη η οποία να μπορεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό αποτελεσματικά και με ένα τρόπο ανθρώπινο.

    Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να συνεχίσει να υπνοβατεί προς τη λάθος κατεύθυνση. Ευχαριστώ πολύ.»

    Διαβάστε επίσης

    Ασφάλεια, προσφυγικό και οικονομία στο επίκεντρο της Συνόδου της Μπρατισλάβα

    Ζ. Κ. Γιούνκερ: Η σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας

    Ολάντ:Η ασφάλεια, η προετοιμασία για το μέλλον και η ελπίδα για τους νέους θα είναι στην ατζέντα

    Άγγελα Μέρκελ: Η κατάσταση είναι κρίσιμη

    Σύνοδος της Μπρατισλάβα: Το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit

    Β. Όρμπαν: Οι χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ θα καταθέσουν κοινές προτάσεις στη σύνοδο της ΕΕ

    [04] Γ. Κατρούγκαλος: Οι λύσεις που θα δοθούν στην διαπραγμάτευση θα γυρίσουν τη χώρα στην κοινωνική Ευρώπη

    «Θέλουμε να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στους "σημαιοφόρους" του νεοφιλελευθερισμού ότι στην επερχόμενη διαπραγμάτευση οι λύσεις που θα δοθούν, θα είναι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και θα αφορούν την επιστροφή των μεταρρυθμίσεων αυτών που ξαναγυρίζουν τη χώρα στην κοινωνική Ευρώπη».

    Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους, πριν από την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου, που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

    Πρακτικά, όπως είπε, αυτό σημαίνει επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Παράλληλα, με τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται σήμερα στη Συνάντηση Κορυφής στην Μπρατισλάβα», είπε, «στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη θα παραμείνει κοινωνική, δεν θα γίνει, όπως θέλουν μερικοί, μία αγορά ελεύθερη που θα μοιάζει με τον καπιταλισμό του 19ου αιώνα».

    Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι το συνέδριο καθυστέρησε, λόγω αντιδράσεων. «Και αυτές οι δυνάμεις είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας» υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η ευρωπαϊκή κοινωνία δεν μπορεί άλλο να αντέξει αυτόν το συνδυασμό σκληρής λιτότητας και φτωχοποίησης των τελευταίων δεκαετιών.

    «Ο λόγος που διοργανώνουμε το συνέδριο είναι γιατί εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις. Πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη. Γιατί, αν η Ευρώπη χάσει την ψυχή της, που είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, θα πάψει να είναι Ευρώπη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί» τόνισε.

    Και συνέχισε: «Έχουμε καλέσει τις δυνάμεις του κόσμου της εργασίας, αυτούς που είναι με το 99% και όχι αυτούς που είναι με το 1% που ευνοείται από τον κυρίαρχο έως σήμερα νεοφιλελευθερισμό. Έχουμε καλέσει, επίσης, τον υπουργό της Πορτογαλίας και τον υπουργό της Αυστρίας σε μία συμβολική κίνηση που δείχνει ότι δεν πρόκειται για έναν διαχωρισμό Βορρά-Νότου. Είναι εδώ η ηγεσία των ευρωπαϊκών συνδικάτων».

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε απολύτως ανακριβή τα σημερινά δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι απορρίφθηκε από τους εκπρόσωπους των δανειστών το σχέδιο για το «πάγωμα» των οφειλών. «Ισχύει η χθεσινή μου δήλωση στην έξοδό μου από τη διαπραγμάτευση, που είπα ότι οι δανειστές συσχετίζουν το θέμα αυτό με τις άλλες προτάσεις της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η σχετική διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με τηλεδιάσκεψη, την ερχόμενη εβδομάδα».

    [05] ΙΟΒΕ: Σημαντική ώθηση στην οικονομία από την αξιοποίηση του Ελληνικού

    Μελέτη με αντικείμενο την αποτίμηση των επιδράσεων που θα έχει η αξιοποίηση της περιοχής του Ελληνικού στην ελληνική οικονομία, με βάση τους όρους που προβλέπει η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στην Hellinikon Global I S.A. δημοσιοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), μία ημέρα μετά την κατάθεση της σχετικής σύμβασης προς κύρωση στην Βουλή.

    Σύμφωνα με την μελέτη αυτή "βασική προϋπόθεση για να τεθεί η ελληνική οικονομία σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης είναι η πραγματοποίηση σημαντικού όγκου επενδύσεων το συντομότερο δυνατό. Ρυθμοί ανόδου του ΑΕΠ που υπερβαίνουν αισθητά το 2,5%, τουλάχιστον για τα έτη 2017 και εφεξής, απαιτούν ένα λόγο επενδύσεων προς ΑΕΠ που προσεγγίζει το 18% από 11% που ήταν περίπου το 2015. Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου επενδυτικού προγράμματος προϋποθέτει και τις ανάλογες αποταμιεύσεις που θα στηρίξουν την επενδυτική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι αναγκαστικά η Ελλάδα έχει ανάγκη πόρων από το εξωτερικό για την επιτυχία των οικονομικών της στόχων".

    Κρίσιμη συμβολή στο πλαίσιο αυτό θα έχει η υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης της περιοχής του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, σημειώνει το ΙΟΒΕ.

    Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το πρόγραμμα έχει σαφείς αναπτυξιακούς στόχους, ενώ αναμένεται να έχει σημαντική θετική συμβολή και στη δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, η συμβολή του στην προσέλκυση αμέσων ξένων επενδύσεων μπορεί να είναι καθοριστική για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Το πρόγραμμα αξιοποίησης του Ελληνικού είναι ένα πολυδιάστατο έργο, στο οποίο, με βάση τον προτεινόμενο σχεδιασμό, φιλοξενούνται ποικίλες χρήσεις (κατοικία, τουρισμός - αναψυχή, εμπόριο, γραφεία, περίθαλψη, εκπαίδευση, αθλητισμός, πολιτισμός, πρότυπες αστικές υποδομές, πρόνοια και εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας).

    Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας για την αγορά των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. από την Hellinikon Global I S.A., προβλέπεται η καταβολή 915 εκ. ευρώ, τμηματικά βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος που καλύπτει την περίοδο 2016-2026. Επιπλέον, η εκτέλεση του σχεδίου ανάπλασης προϋποθέτει τη διάθεση 7,2 δισεκ. ευρώ για επενδύσεις μέσα σε μια 25ετή περίοδο αναφοράς.

    Η μελέτη εξετάζει τις οικονομικές επιδράσεις από την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παράκτιου μετώπου του Αγ. Κοσμά σε όλη τη διάρκεια του επενδυτικού προγράμματος, με βάση τους όρους που προβλέπει η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στην Hellinikon Global I S.A.

    Η ανάλυση πραγματοποιείται σε δυο επίπεδα: επιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή της ανάπλασης (μικροοικονομικές επιδράσεις) και επιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας (μακροοικονομικές επιδράσεις).

    Στην ευρύτερη περιοχή της ανάπλασης, η κατασκευή και η λειτουργία των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων τονώνουν τη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες και δημιουργούν δημοσιονομικά έσοδα και θέσεις απασχόλησης. Επιπλέον, τα εισοδήματα, αλλά και η τεχνογνωσία που δημιουργούνται από το έργο, επιδρούν στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, καθώς πρόκειται για έργο με ιδιαίτερα υψηλό προϋπολογισμό. Παράλληλα, το τίμημα που λαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο για τις μετοχές της Ελληνικό ΑΕ έχει αξιοσημείωτο δημοσιονομικό αντίκτυπο.

    [06] Τρ. Αλεξιάδης: Όταν λειτουργήσουν τα συστήματα για την πατάξη του λαθρεμπορίου τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά

    «Έχουμε να κάνουμε πάρα πολλή δουλειά και πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα και έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Γνωρίζουμε τα προβλήματα και ειδικά στο λαθρεμπόριο καυσίμων γνωρίζουμε το τι κρύβεται πίσω απ' αυτήν την ιστορία, το ποιοι εξυπηρετούνται», τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου.

    Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε επίσης και στον άλλο σημαντικό παράγοντα, το θέμα του ανταγωνισμού, εξηγώντας πως σοβαρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν θέλουν να εμπλακούν «σ' αυτό το σπορ» (σ.σ. το λαθρεμπόριο) δεν μπορούν να ανταποκριθούν και αναγκάζονται και αποσύρονται από την αγορά ή έχουν τρομερά οικονομικά προβλήματα, ενώ κάποιοι άλλοι δημιουργούν τέτοιες δομές που βοηθούν το λαθρεμπόριο και μπορούν όχι μόνο να επιβάλουν την άποψή τους στην αγορά των καυσίμων, αλλά επεκτείνονται και αλλού. «Γνωρίζουμε καταστάσεις και πρόσωπα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας, πως το υπουργείο κινείται σε τρείς άξονες για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων: της ιχνηθέτησης των καυσίμων, της τοποθέτησης GPS και της πλήρους εφαρμογής του συστήματος εισροών - εκροών.

    Έχει τελειώσει το πόρισμα της επιτροπής που προβλεπόταν εδώ και χρόνια και δεν είχε γίνει ποτέ, εκδόθηκαν δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις τον Δεκέμβριο και τον Απρίλιο και πλέον είμαστε στο στάδιο εφαρμογής αυτού του συστήματος. Όπως εξήγησε και τα τρία αυτά συστήματα (η ιχνηθεσία, το GPS και τα συστήματα εισροών - εκροών) αποτελούν τρεις παράλληλες δράσεις, τις οποίες - τόνισε ο κ. Αλεξιάδης - πιέζουμε να «τρέξουν» όσο γίνεται πιο γρήγορα. Αιτιολόγησε μάλιστα, ότι σύμφωνα με την αίσθηση που υπάρχει αλλά και την πληροφόρηση, μόλις αυτά τα συστήματα λειτουργήσουν, ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς θα εξυγιανθεί, θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα του Δημοσίου και θα σταματήσουν «τα παρατράγουδα» που υπάρχουν αυτή την περίοδο.

    [07] Μ. Σνάιντερ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δίκαιο καταμερισμό των προσφύγων μεταξύ των χωρών της ΕΕ

    Την ανάγκη δίκαιου καταμερισμού των προσφύγων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μεγαλύτερης στήριξης της Ελλάδας, αλλά και εμβάθυνσης της συνεργασίας με την Τουρκία στη διαχείρισή του μεταναστευτικού ζητήματος, τόνισε ο πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ, Μάικλ Σνάιντερ, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    "Η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη. Έχει λάβει στήριξη, αλλά χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη στο μέλλον. Απαιτείται δίκαιος καταμερισμός των προσφύγων σε όλα τα κράτη- μέλη της Ένωσης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σνάιντερ, μετά το πέρας του συνεδρίου της Ομάδας του ΕΛΚ στην Επιτροπή των Περιφερειών με θέμα: "Ο ρόλος των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης: η κοινή μας πρόκληση, η συλλογική μας απάντηση".

    Σε ό,τι αφορά στη στάση της Ευρώπης απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Σνάιντερ επισήμανε πως υπήρξε μεγάλη πρόοδος τους τελευταίους μήνες και εκτίμησε πως "τώρα πλέον το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης κατανοεί τα προβλήματα, τα οποία χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία αντιμετωπίζουν μ' έναν αριθμό μεταναστών".

    Αναφερόμενος στη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο πλαίσιο της διαχείρισης του προσφυγικού, ο κ. Σνάιντερ τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση αυτής, αλλά και μεγαλύτερη πρόοδος σε ό,τι αφορά στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης "προκειμένου να αποτρέψουμε την είσοδο (στην Ευρώπη) παράτυπων μεταναστών".

    Εμφανίστηκε, μάλιστα, αισιόδοξος ότι "θα υπάρξουν πολλές συζητήσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή της μεταξύ τους συμφωνίας, που θεσπίστηκε την περασμένη άνοιξη".

    Σχολιάζοντας τα φαινόμενα εξτρεμισμού στην Ευρώπη, με αφορμή το προσφυγικό, ο κ. Σνάιντερ ανέφερε: "Δεν μπορούμε να πατήσουμε το κουμπί της επανεκκίνησης, προκειμένου να σβήσουμε τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. Αυτό που θα πρέπει, ωστόσο, να κάνουμε είναι να πείσουμε τους ανθρώπους να μην στηρίζουν τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Και πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Με το να έχουμε τον έλεγχο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Αν οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου, τότε ίσως να έχουν την τάση να στηρίζουν ακροδεξιές πολιτικές. Αλλά αν σχηματίσουν την εντύπωση ότι με καλές πρακτικές ελέγχουμε και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, τότε θα ψηφίζουν δημοκρατικά κόμματα".

    Ερωτηθείς αν "φταίει" η κακή πληροφόρηση της κοινωνίας για τα φαινόμενα αυτά, ο κ. Σνάιντερ σχολίασε: "Αυτό το νόμισμα έχει δύο όψεις. Ίσως να μην υπάρχει επαρκής πληροφόρηση, ίσως όμως να υπάρχει πολλή πληροφόρηση και οι άνθρωποι να μην τη χρησιμοποιούν".

    Για τη σημερινή συνάντηση είπε πως ήταν "πολύ εποικοδομητική" και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούσαν τα tweets σε σχέση με τα όσα λέχθηκαν στο πλαίσιό της, ενώ ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, για την όλη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    [08] Άγγελα Μέρκελ: Η κατάσταση είναι κρίσιμη

    Προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε ότι η ΕΕ βρίσκεται "μπροστά σε μια κρίσιμη κατάσταση. Το ζήτημα είναι να αποδείξουμε με πράξεις ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι".

    "Το μήνυμα από την Μπρατισλάβα πρέπει να είναι: Θέλουμε να συνεργαστούμε και θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στην Ευρώπη", είπε.

    Σύμφωνα με τη Μέρκελ, οι τομείς οι οποίοι επιδέχονται βελτιώση είναι η εξωτερική ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η άμυνα, όπως επίσης η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

    [09] Αδημοσίευτο προσχέδιο του Μπετόβεν για το Κοντσέρτο του «Emperor» σε δημοπρασία

    Ένα άγνωστο και αδημοσίευτο προσχέδιο για το πιο διάσημο έργο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, το Κοντσέρτο «Emperor», με αρχική εκτίμηση 150.000 - 200.000 στερλίνες, βγάζει στο σφυρί ο οίκος Σόθμπις, στις 20 Οκτωβρίου.

    Πρόκειται για ένα από τα πλέον πρώιμα προσχέδια του σπουδαίου αυτού έργου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη «Βιβλιοθήκη ενός Άγγλου Βιβλιόφιλου, Μέρος VI» ("The Library of an English Bibliophile, Part VI").

    Σε αυτό το προσχέδιο, «αποτυπώνεται όλη η διεργασία του Μπετόβεν, με το κοντσέρτο να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Το χειρόγραφο αυτό δίνει μια αίσθηση της πειραματικής προσέγγισης του μουσουργού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του τελικά δεν ενσωματώθηκε στην τελική εκδοχή του έργου», περιγράφουν οι ειδικοί του οίκου Σόθμπις.

    Το Πέμπτο Κοντσέρτο για Πιάνο του Μπετόβεν σε Μι Ύφεση Μείζονα, έργο 73, γνωστό ως «Αυτοκρατορικό» (Emperor), είναι αφιερωμένο στον Αρχιδούκα Ροδόλφο της Αυστρίας (1788 -1831), αδελφό του Φραγκίσκου Β, Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και σπουδαίου φίλου, προστάτη και μαθητή του Μπετόβεν.

    Ο Αρχιδούκας ξεκίνησε να παίρνει μαθήματα από τον Μπετόβεν σε ηλικία 15 ή 16 ετών και ήταν ο μοναδικός μαθητής στον οποίον ο Μπετόβεν δίδαξε σύνθεση. Ο διάσημος συνθέτης αφιέρωσε συνολικά δεκατέσσερα έργα του στον Αρχιδούκα, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο προστάτη του.

    Τα περισσότερα προσχέδια που αφορούν το Πέμπτο Κοντσέρτο για Πιάνο που έχουν διασωθεί βρίσκονται σε δύο σημειωματάρια στην Κρατική Βιβλιοθήκη (Deutsche Staatsbibliothek), στο Βερολίνο. Μερικά ακόμα προσχέδια σε διαφορετικές τοποθεσίες, συνδέονται με τα σημειωματάρια αυτά, με πιο γνωστό ένα χειρόγραφο στην Pierpont Morgan Library της Νέας Υόρκης. Το σημάδι από νερό στο παρόν χειρόγραφο όμως δεν επιτρέπει ταύτιση με κανένα από τα δύο σημειωματάρια.

    [10] «Ο Μπρεχτ και οι μουσικοί του» από την ΚΟΑ, στον Κήπο του Μεγάρου

    Στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ανήκει ο επίλογος των φετινών συναυλιών κλασικής μουσικής, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής.

    Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του Μπέρτολτ Μπρεχτ (1898-1956), η ΚΟΑ ετοίμασε για την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου το αφιέρωμα «Ο Μπρεχτ και οι μουσικοί του» που επικεντρώνεται στον Κουρτ Βάιλ (1900-1950) και στον Χανς 'Αισλερ (1898-1962), τους δύο μεγάλους συνθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε στενά ο σπουδαίος Γερμανός δραματουργός και σκηνοθέτης. Θα ακουστούν ορχηστρικά έργα αλλά και τραγούδια που θα ερμηνεύσουν η υψίφωνος Μάιρα Μηλολιδάκη και ο βαρύτονος Θοδωρής Βουτσικάκης. Μαζί τους, ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Στάθης Σούλης.

    Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει τη σουίτα από την όπερα «Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ», τη σουίτα από την «Όπερα της πεντάρας» καθώς και τραγούδια από το ίδιο έργο, αποσπάσματα από τα έργα «Ηappy End» και «Βερολινέζικο Ρέκβιεμ» και συνθέσεις για φωνή και πιάνο του Κουρτ Βάιλ.

    Η ΚΟΑ θα ερμηνεύσει επίσης τη «Μικρή Συμφωνία» του Χανς 'Αισλερ και αποσπάσματα από τις χολιγουντιανές ελεγείες του ίδιου συνθέτη. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Κουρτ Βάιλ που έχουν πει κατά καιρούς σημαντικές καλλιτέχνιδες όπως η Λόττε Λένυα, η Τερέζα Στράτας ή η Ούτε Λέμπερ: το «September Song» (στίχοι Μάξουελ 'Αντερσον), το «Youkali» (στίχοι Ροζέ Φερναί) και το «Surabaya Johnny» (στίχοι Μπέρτολτ Μπρεχτ).

    Μέρος των εσόδων της συναυλίας, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 και της δράσης «Διωγμοί: παλιές και νέες ιστορίες»που συντονίζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ.

    [11] Φ. Γεννηματά: Ευθύνη των σοσιαλιστών η κοινωνική Ευρώπη

    Την ανάγκη, να τεθεί ως προτεραιότητα ο επαναπροσδιορισμός της Κοινωνικής Ευρώπης, με σαφή οριοθέτηση τόσο προς τη συντηρητική Δεξιά όσο και στη λαϊκίστικη Αριστερά, τόνισε η Φώφη Γεννηματά, από τη Μπρατισλάβα, όπου διεξάγεται το συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπως συνηθίζεται πριν από κάθε σύνοδο κορυφής.

    «Εμείς, οι σοσιαλιστές, πρέπει να πάρουμε επάνω μας την υπόθεση της Κοινωνικής Ευρώπης. Δεν μπορεί να αφήσουμε την υπόθεση στους συντηρητικούς που τα βασίζουν όλα στη λιτότητα και όταν μιλούν για Κοινωνική Ευρώπη εννοούν συσσίτια. Πρέπει να ανανεώσουμε τις ιδέες μας τολμηρά και αυτό, κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι θα το πετύχουμε, αγκαλιάζοντας τους λαϊκιστές της δογματικής Αριστεράς»ανέφερε χαρακτηριστικά στη παρέμβασή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Η κ.Γεννηματά αναφερόμενη στην κατάσταση στην ΕΕ, μετά τοBrexit, επισήμανε ότι είναι η ώρα των αποφάσεων και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να αλλάξει με πρωταγωνιστές τους σοσιαλιστές.

    «Έχουμε διαφορές από τους συντηρητικούς που δεν βοηθάει να υποβαθμίζουμε, να τις κρύβουμε κάτω από το χαλί.Δίνουμε την εντύπωση ότι ταυτιζόμαστε με το Λαϊκό Κόμμα και τις συντηρητικές απόψεις τους. Ο κ. Γιούνκερ εξαφάνισε τη λιτότητα από την ομιλία του, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι εξαφανίστηκε η λιτότητα και οι συνέπειές της από τη ζωή μας» σημείωσε και συνέχισε: «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αδικούμε τον εαυτό μας. Εμείς δεν έχουμε τις πιο προοδευτικές προτάσεις; Γιατί να είναι το μήνυμά μας θολό και ασαφές;»

    Υποστήριξε ότι είναι ώρα οι σοσιαλιστές να θέσουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την καταπολέμηση της ανεργίας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη, αναπροσαρμόζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας (για παράδειγμα να εξαιρεθούν οι δαπάνες εκπαίδευσης και κατάρτισης).

    Σχετικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, είπε ότιπέρα από την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, χρειάζεται άμεσα κοινή μεταναστευτική πολιτική στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και ίσης κατανομής των βαρών. Κι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών. «Εγκαίρως είχαμε θέσει το ευαίσθητο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών, στη Μάλτα τον Νοέμβριο του 2015. Είναι η ώρα για δράση, να προλάβουμε τις καταστάσεις πριν μας προλάβουν για άλλη μια φορά» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

    [12] Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στις αγορές το 2017

    Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα μπορεί να επανέλθει στις αγορές, πιθανόν από το επόμενο έτος, εάν συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματός της, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε σε σλοβακική εφημερίδα και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ESM.

    Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βγει από τα σημερινά προβλήματα και αναφερόμενος στο θέμα του χρέους έκανε έναν παραλληλισμό με το γερμανικό χρέος που ρυθμίσθηκε το 1953. Όταν ο δημοσιογράφος σημείωσε «ότι θα μπορούσε να λεχθεί πως κάθε χρέος μπορεί να πληρωθεί, εάν επιμηκύνεται αρκετά η λήξη του», ο επικεφαλής του ESM απάντησε: «Ναι, αλλά δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε. Πάρτε σαν παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία είχε αντίστοιχη εμπειρία με τη συμφωνία του 1953 για το χρέος της, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το χρέος αποπληρώθηκε σε μία 50ετή περίοδο. Και αυτό ήταν αποτελεσματικό».

    Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους της για το ορατό μέλλον. Στην ερώτηση, ότι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το υψηλό χρέος της Ελλάδας θα εμποδίσει την πρόσβασή της στις αγορές, σημείωσε: «Κάποιοι ακαδημαϊκοί, που αναφέρουν τα επιχειρήματα αυτά, δεν έχουν κοιτάξει πραγματικά τα στοιχεία. Πόσο μικρό είναι το ποσό που πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα στους πιστωτές της. Σήμερα, είναι μικρότερο από ό,τι πολλών άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι πραγματικά βάρος και δεν θα είναι για πολύ καιρό, επειδή τα δάνειά μας στην Ελλάδα έχουν ήδη μία μέση περίοδο αποπληρωμής περίπου 30 ετών. Δεν υπάρχει, επίσης, κανένας κίνδυνος να αποσύρουμε τα κεφάλαιά μας, όπως οι ιδιώτες επενδυτές, εάν υπήρχε νέο πρόβλημα. Επομένως, είναι μία ασφαλής επένδυση. Άλλοι επενδυτές το γνωρίζουν. Γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους της για τουλάχιστον 10 έως 15 χρόνια, και αυτός είναι ο λόγος που είμαι πολύ βέβαιος ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αρχίσει την έκδοση ομολόγων -ίσως το επόμενο έτος. Αυτό που είναι αναγκαίο, φυσικά, είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Εάν μείνουν στην πορεία, θα βγουν από τα σημερινά προβλήματα».

    [13] Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προωθεί το υπουργείο Οικονομικών

    Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να υπάρξει ένα πολυνομοσχέδιο για όσα ορόσημα - ουρά της πρώτης αξιολόγησης- χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης των εκπροσώπων των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

    Κατά τη συνάντηση έγινε σύνοψη των διαπραγματεύσεων αυτής της εβδομάδας, και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας, «σήμερα είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος απ' ό,τι ήμουν τη Δευτέρα, καθώς αμβλύνθηκαν αρκετές ανησυχίες και υπάρχει μεγάλη πρόοδος».

    Σύμφωνα επίσης με το εν λόγω στέλεχος, στο θέμα του υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις υπάρχει η πεποίθηση ότι το θέμα θα έχει κλείσει σε όλες του τις πτυχές τις επόμενες ημέρες, ενώ υπήρξε μεγάλη πρόοδος στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές («πλαστικό χρήμα»).

    Παρά το γεγονός ότι ενδέχεται να μην προχωρήσει τελικά ο «ακατάσχετος λογαριασμός» και η νομοθετική ρύθμιση να συνοδεύεται από μεγαλύτερα κίνητρα, ώστε να αυξηθεί η χρήση «πλαστικού χρήματος» και η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Στο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων, ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος, υπάρχουν ακόμα τεχνικά θέματα προς επίλυση, αλλά και οι δυο πλευρές φέρονται να είναι πολύ κοντά.

    Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα και τα όποια ανοικτά ζητήματα στα ορόσημα θα συζητηθούν και θα επιλυθούν σε τεχνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ρεαλιστικό το χρονικό ορόσημο της 29ης Σεπτεμβρίου οπότε συνεδριάζει το Euro Working Group και της 10ης Οκτωβρίου (συνεδρίαση Eurogroup), για την έγκριση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ στη βάση υλοποίησης των ορόσημων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 September 2016 - 12:32:28 UTC