Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει
  • [02] Ν. Ανδρουλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η προσπάθεια για νέο φορέα στην Κεντροαριστερά δεν περιορίζεται στα όρια των σημερινών κομμάτων του χώρου
  • [03] «Τιμήσαμε και τιμούμε τη συνεργασία μας με το ΠΟΤΑΜΙ», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπύρος Λυκούδης
  • [04] Τη «συμφωνία αλήθειας» με τους πολίτες θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [05] Έκθεση ΔΝΤ: Εξαιρετικά υψηλό το οικονομικό κόστος των πολέμων στη Μέση Ανατολή
  • [06] Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη, λόγω επίσχεσης εργασίας στον ΟΑΣΘ
  • [07] Πρέσβειρα του ΟΗΕ, η γιαζίντι Νάντια Μουράντ
  • [08] Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των ρωσικών βουλευτικών εκλογών στην Κριμαία
  • [09] Να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Frontex για χώρες όπως η Ελλάδα, ζητά ο Γκ. Έτινγκερ
  • [10] Παλαιστίνιος επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον Ισραηλινού στρατιώτη
  • [11] Δύο νέα παγκόσμια ρεκόρ κεραυνών σε διάρκεια και απόσταση
  • [12] Η Κίνα εκτόξευσε τον δεύτερο «μίνι» διαστημικό σταθμό της Τιανγκόνγκ-2
  • [13] Συνάντηση Τσίπρα- Στουρνάρα, το απόγευμα
  • [14] Συνάντηση υπ. Επικρατείας Ν. Παππά με τον αν. σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ
  • [15] Spiegel: Ο Σόιμπλε είναι σε ετοιμότητα να διαδεχθεί τη Μέρκελ, αλλά μόνο εφόσον η ίδια αποσυρθεί
  • [16] Η Samsung αποσύρει 1 εκατ. συσκευές Galaxy Note 7 στις ΗΠΑ
  • [17] Δύο νέα παγκόσμια ρεκόρ κεραυνών σε διάρκεια και απόσταση

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει

    Το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ένα νέο όραμα για να μπορέσει να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες της, έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου των 27, στη Μπρατισλάβα.

    Τόνισε ότι έγινε αντιληπτό σήμερα ότι περισσότεροι εκ των 27 πια έχουν κατανοήσει πως αν δεν αλλάξει η κρίση στην οποία βρισκόμαστε, αυτή θα γίνει υπαρξιακή και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την ΕΕ. «Όχι δεν φεύγω περισσότερο απαισιόδοξος, φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει», είπε.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι παραμένουν στο τραπέζι οι διαφορές για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ωστόσο, σημείωσε ότι γίνεται ένα βήμα έστω και μικρό στην κατεύθυνση της κοινωνικής ατζέντας και πως πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να συνεχίσει η ΕΕ. Τόνισε ότι «πρέπει λοιπόν να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, να διευρύνουμε την κοινωνική προστασία και να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι 10 εντολές του Μωυσή», επισημαίνοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει βέβαια να είναι και ανάπτυξης και όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Υπογράμμισε ότι η οπτική της Συνόδου της Αθήνας και της Διακήρυξης των Αθηνών έφτασε πολύ γρήγορα στις Βρυξέλλες, παραπέμποντας στην τοποθέτηση του Ζ. Κ. Γιούνκερ την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Αναλυτικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «σήμερα έγινε αντιληπτό ότι περισσότεροι εκ των 27 πια έχουν κατανοήσει πως βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση και πως αν δεν αλλάξουμε η κρίση αυτή θα γίνει υπαρξιακή και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την ΕΕ». «Νομίζω», είπε, «ότι ήταν κοινή η εκτίμηση ότι οι πολίτες πια δεν εμπνέονται από το όραμα της ευρωπαϊκης ολοκλήρωσης, άρα πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο όραμα προκειμένου να ξαναεμπνεύσει τους πολίτες της».

    «Ωστόσο, παραμένουν οι διαφορές, διαφορετικές εκτιμήσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να παρθούν», είπε και συμπλήρωσε ότι «παρόλα αυτά έστω και με αισχυντηλό τρόπο μπαίνει στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα». Πρόσθεσε, ειδικότερα, ότι «στα κοινά μας συμπεράσματα κάνουμε αναφορά, καλωσορίζουμε την παρέμβαση προχτές του προέδρου Γιούνκερ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και αυτό είναι σημαντικό, γιατί αυτή η παρέμβαση για πρώτη φορά βάζει σε προτεραιότητα συγκεκριμένους κοινωνικούς στόχους, μιλά για την ανεργία, τις ανισότητες, την κοινωνική συνοχή». «Έννοιες», όπως σημείωσε, «απολύτως ξεχασμένες από τα κοινά ανακοινωθέντα της Ευρώπης των 28 στις Συνόδους Κορυφής όλα τα τελευταία χρόνια. Είπε ότι υπ'αυτή την έννοια γίνεται ένα βήμα έστω και μικρό, ανολοκλήρωτο και πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

    «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πολίτες δεν εμπνέονται από την Ευρώπη κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η ζωή τους τα τελευταία χρόνια έχει γίνει χειρότερη, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ανισότητες διευρύνονται μεταξύ των κρατών, αλλά και ανάμεσα στα κράτη του Βορρά, του Νότου, του Κέντρου, της περιφέρειας και βεβαίως εξαιτίας του γεγονότος ότι αν δεν είναι άνεργοι οι περισσότεροι από αυτούς είναι επισφαλώς εργαζόμενοι», υπογράμμισε.

    Τόνισε ότι «πρέπει λοιπόν να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, να διευρύνουμε την κοινωνική προστασία και να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι 10 εντολές του Μωυσή γραμμένοι πάνω σε πέτρα». Σε αυτό το πλαίσιο έστειλε το μήνυμα πως: «Καλοί είναι οι κανόνες αλλά κάθε κανόνας για να μπορεί να λειτουργήσει πρέπει να έχει και εξαιρέσεις». Σημείωσε ότι «βεβαίως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να γίνει και «Ανάπτυξης», όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, και τα εργαλεία για αυτήν την ανάπτυξη πρέπει να είναι συγκεκριμένα και να μην διευρύνουν τις ανισότητες». «¶ρα, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση», σημείωσε.

    Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι επίσης θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως τις κρίσεις ασφάλειας ή τη μεταναστευτική κρίση, όχι με μια λογική ?ό,τι δεν είναι στη δική μου αυλή, δεν με αφορά?». Τόνισε ότι αν δεν ξανααγκαλιάσουμε την έννοια της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την κρίση και να ξαναεμπνεύσουμε τους λαούς της Ευρώπης.

    Συνοψίζοντας είπε ότι «σε γενικές γραμμές, ανοίξαμε κρίσιμα ζητήματα που έπρεπε να έχουν ανοίξει εδώ και χρόνια, κάπως αλλάζουν οι ισορροπίες, με δειλά βήματα ξαναμπαίνουν στο προσκήνιο στόχοι που είχαν ξεχαστεί».

    Ερωτηθείς για το κατά πόσο η μεσογειακή οπτική πέρασε στην ευρωπαϊκή οπτική, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η οπτική της Συνόδου της Αθήνας και της διακήρυξης των Αθηνών «πολύ γρήγορα έφτασε από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, διότι νομίζω ότι η ομιλία Γιούνκερ είχε σημαντικές αναφορές, αλλά και σήμερα, και όχι μόνο από τους Μεσογειακούς, αλλά και από μια σειρά από άλλες χώρες». Ωστόσο, επισήμανε ότι βεβαίως παραμένουν οι διαφορετικές οπτικές από μια σειρά εκπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων, που δεν συμμερίζονται αυτές τις αντιλήψεις.

    Είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει συναινέσεις, και πως όμως και μόνο το γεγονός ότι αυτές οι απόψεις αρχίζουν και ακούγονται, όχι περιθωριακά και από κάποιες μεμονωμένες εξαιρέσεις, αλλά από πολλές και σημαντικές χώρες, είναι κάτι θετικό.

    Ερωτηθείς, τέλος, εάν φεύγει από τη Σύνοδο περισσότερο αισιόδοξος ή πιο απαισιόδοξος, μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου είπε: «Όχι, όχι, δεν μπορώ να πω ότι φεύγω απαισιόδοξος, άλλωστε ήταν λίγους μήνες πριν όταν είχα πρωτοθέσει την ανάγκη να μιλήσουμε για κοινωνική Ευρώπη και οι περισσότεροι ρωτούσαν τι θα πει αυτό ; Είχαν ξεχάσει την έννοια «κοινωνική ατζέντα». «Όχι», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «δεν φεύγω περισσότερο απαισιόδοξος, φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει».

    Διάλογος Αλ. Τσίπρα, ¶. Μέρκελ, Αντ. Κόστα σε χαλαρό κλίμα, στο περιθώριο των εργασιών

    Διάλογο σε χαλαρό κλίμα είχαν ο Αλέξης Τσίπρας, η ¶γγελα Μέρκελ και ο Αντόνιο Κόστα, στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης Συνόδου των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος των εργασιών στη Μπρατισλάβα, η Γερμανίδα καγκελάριος πλησίασε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό που συνομιλούσαν και ξεκίνησαν μια συζήτηση για την ομορφιά του Νότου τους καλοκαιρινούς μήνες και τις διακοπές στις θάλασσες του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Μέρκελ είπε τότε αστειευόμενη ότι ίσως η Γερμανία πρέπει να γίνει μέλος της ευρωμεσογειακής ομάδας, με τον Αντόνιο Κόστα να της λέει ότι στην επόμενο σύνοδο στην Λισσαβόνα θα την προσκαλέσουν (σ.σ. στη σύνοδο της Αθήνας την περασμένη Παρασκευή είχε αποφασιστεί ότι η δεύτερη σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ θα διεξαχθεί στην πορτογαλική πρωτεύουσα).

    Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του πρωθυπουργού κατά την προσέλευσήτου στην άτυπη σύνοδο των 27 της ΕΕ.

    «Είναι η πρώτη συζήτηση μετά τη βρετανική ψήφο. Ελπίζω να μπορέσουμε να βρούμε μία κοινή βάση, μία θετική βάση.Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη είναι ένα νέο όραμα και μία συγκεκριμένη ατζέντα για αλλαγή. Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη με ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους τους ανθρώπους της, για τους νέους και για όλους τους πολίτες της. Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη η οποία να μπορεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό αποτελεσματικά και με ένα τρόπο ανθρώπινο.

    Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να συνεχίσει να υπνοβατεί προς τη λάθος κατεύθυνση. Ευχαριστώ πολύ.»

    Διαβάστε επίσης

    Ολάντ και Μέρκελ θέλουν να εργαστούν από κοινού με στόχο την "επιτυχία" της ΕΕ

    Φρ. Ολάντ: Η Σύνοδος της Μπρατισλάβα έδειξε ότι η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit

    ¶γγελα Μέρκελ: Οι 27 της ΕΕ θα παρουσιάσουν μια νέα ατζέντα για την Ένωση τον Μάρτιο

    Ασφάλεια, προσφυγικό και οικονομία στο επίκεντρο της Συνόδου της Μπρατισλάβα

    Ζ. Κ. Γιούνκερ: Η σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας

    Ολάντ:Η ασφάλεια, η προετοιμασία για το μέλλον και η ελπίδα για τους νέους θα είναι στην ατζέντα

    ¶γγελα Μέρκελ: Η κατάσταση είναι κρίσιμη

    Διάλογος Αλ. Τσίπρα, ¶. Μέρκελ, Αντ. Κόστα σε χαλαρό κλίμα, στο περιθώριο των εργασιών

    Οι θέσεις των ηγετών στο πρώτο σκέλος της Συνόδου των 27 στην Μπρατισλάβα

    Σε εξέλιξη η δεύτερη συνεδρία εργασιών στη Σύνοδο των 27 στην Μπρατισλάβα

    Σύνοδος της Μπρατισλάβα: Το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit

    Β. Όρμπαν: Οι χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ θα καταθέσουν κοινές προτάσεις στη σύνοδο της ΕΕ

    Στην "ίδια βάρκα" οι 27 ηγέτες των χωρών της ΕΕ, για μια μίνι κρουαζιέρα στον γαλάζιο Δούναβη

    [02] Ν. Ανδρουλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η προσπάθεια για νέο φορέα στην Κεντροαριστερά δεν περιορίζεται στα όρια των σημερινών κομμάτων του χώρου

    «Η συμμέτοχη σε μια κυβέρνηση συνεργασίας εξαρτάται από την προγραμματική συνάφεια, τους πολιτικούς συσχετισμούς της δεδομένης στιγμής και την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της Ελιάς και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Συμπληρώνει επίσης ότι ο τρόπος που ανοίγει αυτή η συζήτηση σήμερα δείχνει ότι «κάποιοι δεν πιστεύουν ότι μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε». «Είναι ένδειξη αδυναμίας και ηττοπάθειας να δείχνεις ως αποκούμπι», αναφέρει.

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιρρίπτει ευθύνες και αποδίδει ματαιοδοξίες στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που ενεπλάκησαν για την αποτυχία να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και προτείνει να ακολουθηθεί η αντίστροφη πορεία από τη βάση προς την ηγεσία.

    Σημειώνει ακόμη ότι η αναγκαιότητα για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων παραμένει και σύντομα θα προκύψει νέα αφορμή για να προχωρήσει.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ευρωβουλευτής της Ελιάς επικρίνει τον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παραπλανά εκτεταμένα τους πολίτες, δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για το «φλέρτ» του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια προβλεπόμενη διαδικασία, και όχι κάτι το καινούργιο που γίνεται αποκλειστικά για τον ίδιο, «συνέβαινε και πιο παλιά με τον Πρόεδρο της Κύπρου ο οποίος προερχόταν από το ΑΚΕΛ».

    Τονίζει ότι «αλλαγή πολιτικής θα έχουμε όταν αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη», στην οποία ασκεί κριτική για τη πολιτική της στο προσφυγικό όπου «αντί να θέτει τον κ. Ερντογάν προ των ευθυνών του τον ενθαρρύνει να εκμεταλλεύεται τους πρόσφυγες για τους δικούς του σκοπούς».

    Η πλήρης συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

    Το εγχείρημα, κ. Ανδρουλάκη, για τη δημιουργία ενός ευρύτερου φορέα των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας και του Κέντρου φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο μετά το ναυάγιο των πολύμηνων συζητήσεων ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Έχετε εξήγηση γιατί συνέβη;

    Δυστυχώς, δεν έχει γίνει αντιληπτό το ιστορικό βάρος των σημερινών επιλογών μας. Οι ματαιοδοξίες κατέληξαν να λειτουργήσουν παρελκυστικά. Θεωρώ ότι η επιλογή της ηγεσίας πρέπει να είναι το τελευταίο στάδιο της αναγέννησης της παράταξης μας και όχι το πρώτο. Είναι προφανές ότι μέρος της μέχρι σήμερα αποτυχίας του εγχειρήματος συγκρότησης νέου φορέα στην Κεντροαριστερά οφείλεται στην υδροκέφαλη προσπάθεια συγκρότησης του. Πρέπει να αρχίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω, ενώ μέχρι τώρα η προσπάθεια ήταν αντίστροφη. Αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική πρόταση της παράταξης να είναι σύγχρονη, η θεσμική συγκρότηση ολοκληρωμένη και με αξιόπιστα πρόσωπα. Αυτό είναι και το σημαντικό για τη χώρα αλλά και τους ψηφοφόρους μας.

    Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα πώς θα μπορούσε κατά τη γνώμη σας να αναθερμανθεί το εγχείρημα και να αποκτήσει προοπτική;

    Το θεωρώ δεδομένο ότι θα επικαιροποιηθεί και πάλι η αναγκαιότητα συγκρότησης της δημοκρατικής παράταξηςλόγω της επιδείνωσης των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών. Η χώρα έχει ανάγκη από μια σύγχρονη και ισχυρή παράταξη στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Η προσπάθεια για έναν νέο φορέα στην Κεντροαριστερά δεν περιορίζεται στα όρια των σημερινών κομμάτων του χώρου. Υπάρχουν χιλιάδες ψηφοφόροι που επέλεξαν άλλα κόμματα και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, έχοντας συνειδητοποιήσει τα τερατώδη ψέματα, αναζητούν έναν νέο λόγο που θα ακουμπήσει τους προβληματισμούς τους και θα εκφραστεί με τη γλώσσα της αλήθειας.

    Ως βασική διαφωνία καταγράφηκε η στρατηγική της κυβερνητικής συνεργασίας, και ειδικότερα το ενδεχόμενο στήριξης μιας κυβέρνησης της ΝΔ, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι αυτό το κύριο πρόβλημα; Γιατί στα προγραμματικά επήλθε συμφωνία.

    Το ζήτημα στήριξης μια υποθετικής κυβέρνησης δεν μπορεί να τίθεται σε ουδέτερο χρόνο. Η συμμέτοχη σε μια κυβέρνηση συνεργασίας εξαρτάται από την προγραμματική συνάφεια, τους πολιτικούς συσχετισμούς της δεδομένης στιγμής και την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Ο τρόπος που ανοίγει αυτή η συζήτηση σήμερα δείχνει ότι κάποιοι δεν πιστεύουν ότι μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε. Είναι ένδειξη αδυναμίας και ηττοπάθειας να δείχνεις ως αποκούμπι. Χωρίς μεγαλομανίες, μπορούμε να αγωνιστούμε με πάθος στη βάση της κοινωνίας και να ανατρέψουμε το σημερινό στάτους κβο που υπονομεύει τον δημοκρατικό διάλογο και συντηρητικοποιεί περισσότερο την κοινωνία.

    Εφόσον συγκροτηθεί ο ενιαίος φορέας προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί; Προς τη Κεντροδεξιά, προς τη ΝΔ ή αντιθετως προς τον ΣΥΡΙΖΑ;

    Το ιδεολογικό πλαίσιο της Σοσιαλδημοκρατίας είναι γνωστό, δεν καλούμαστε να ανακαλύψουμε τον τροχό. Το θέμα είναι πως, με βάση τις αρχές και τις ιδέες μας, και βιώνοντας παράλληλα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στη χώρα, θα προτείνουμε ένα πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιο. Το ιστορικό βάρος και η συνείδηση τής παράταξης είναι πολύτιμα, αλλά δεν μπορούν να αποτελούν καταφύγιο απόδρασης από τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί και συντελούνται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Πώς εκτιμάτε συνολικά τη κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ δήλωσε ότι παρά τις δυσκολίες τα πράγματα πάνε καλύτερα.

    Ο κ. Τσίπρας είναι ο αρχιμάστορας του πολιτικού λόγου της ύστερης αλήθειας. Εάν η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στην αφήγηση του τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Ξέρετε, αυτό είναι, δυστυχώς, χαρακτηριστικό της εποχής μας. Και στο παρελθόν υπήρχαν παραδείγματα παραπλανητικού πολιτικού λόγου, όχι όμως σε τέτοια έκταση. Σήμερα το φαινόμενο είναι εμφανές σε πολλές δυτικές χώρες όπου το ψέμα παρουσιάζεται ως πραγματικότητα και η αλήθεια ως ύβρη.

    Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να σκιαγραφήσει μια πραγματικότητα που είναι στα όρια του φανταστικού, όπου η οικονομία σταθεροποιείται ενώ η ανάπτυξη θα προέλθει από τη φόρτιση του ελατηρίου της οικονομίας, όπως είπε ο ίδιος στη ΔΕΘ, χωρίς αυτός και η κυβέρνηση του να κάνουν τίποτα.

    Για να επιστρέψουμε όμως στην πραγματικότητα, μόλις τους τρεις τελευταίους μήνες είχαμε: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Στους επιμέρους δείκτες του β' τριμήνου, μείωση11,4% σημείωσαν, σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές αγαθών και προϊόντων. Μείωση των εσόδων του Ιουλίου κατά 641 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου. Ενδεικτική είναι και η κατά 60 εκατ. απόκλιση των εσόδων του ΦΠΑ μετά την αύξηση των συντελεστών. Αδυναμία καταβολής φόρων από το 25% των υπόχρεων φορολογούμενων, που δεν κατέβαλαν ούτε καν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.Τα ελληνικά ομόλογα είχαν τις χειρότερες επιδόσεις από όλα τα ομόλογα της ΕΕ από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης αξιολόγησης μέχρικαι σήμερα. Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είναι στα 8,2%, ενώ της Πορτογαλίας στο 3% και της Κύπρου 3,2%.

    Η κυβέρνηση οφείλει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την σταθεροποίηση της οικονομίας. Εάν δεν το πράξει δεν είναι μόνο υπόλογη προς τον ελληνικό λαό, αλλά και προς την ιστορία.

    Βλέπουμε ένα διαρκές ενδιαφέρον των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και συχνές επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν σας δημιουργεί πρόβλημα;

    Όχι, καθόλου. Ο κ. Τσίπρας καλείται σε αυτές τις συναντήσεις ως παρατηρητής όπως συνέβαινε και πιο παλιά με τον Πρόεδρο της Κύπρου ο οποίος προερχόταν από το ΑΚΕΛ, το οποίο συμμετέχει στην ίδια ομάδα με του κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να παρουσιάσει στο εσωτερικό της χώρας μια προβλεπόμενη διαδικασία ως κάτι το καινούργιο, το οποίο γίνεται αποκλειστικά για τον ίδιο. Αυτό δεν ισχύει. Ελπίζουμε ότι αυτές τις συναντήσεις ο κ. Τσίπρας θα τις εκμεταλλευθεί ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και να υιοθετήσει στοιχεία σύγχρονου και υπεύθυνου πολιτικού λόγου.

    Πώς είδατε τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών των χωρών του Νότου; Από τις αντιδράσεις στη Γερμανία κι άλλες βόρειες χώρες φαίνεται να ενόχλησε.

    Οι περιφερειακές συναντήσεις Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών είναι πάντοτε καλοδεχούμενες Η συνεννόηση, η συναντίληψη και ο συντονισμός πολιτικών δράσεων είναι επιθυμητά αποτελέσματα. Ωστόσο, οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Αλλαγή πολιτικής έχουμε όταν αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη. Εμείς οφείλουμε να αγωνιστούμε και να προωθήσουμε κοινές πολιτικές σε προοδευτική κατεύθυνση στα ζητήματα τα οποία μας αφορούν όπως:

    α) Η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ώστε να εξαιρεθούν οι δαπάνες για τις υποδομές, την εκπαίδευση και την έρευνα από τους περιορισμούς του χρέους, δίνοντας προοπτική στις επόμενες γενεές.

    β) Η δημιουργία κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ώστε να μπορέσουμε και εμείς να μειώσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες, οι οποίες παραμένουν εξαιρετικά υψηλές παρά την κρίση, αλλά και να μπορέσουμε να έχουμε στήριξη στα εθνικά μας θέματα.

    γ) Η εξάλειψη του κοινωνικού και φορολογικούdumping. Πρέπει οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν ίση αμοιβή για όμοια εργασία στην ίδια χώρα. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Παράλληλα, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι ορισμένες χώρες δεν θα λειτουργούν με καθεστώς αθεμίτου φορολογικού ανταγωνίσιμου.

    Όσο περήφανοι ήμασταν όταν η επίτροπος Βεστάγκερ υποχρέωσε την Apple να καταβάλει τους φόρους, που δικαίως της αναλογούν, στο ιρλανδικό κράτος, τόσο απογοητευτήκαμε βλέποντας τον τέως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο να καταλαμβάνει θέση στο διοικητικό συμβούλιο τράπεζας, λίγο μετά τη θητεία του. Για το συγκριμένο ζήτημα, έχω καταθέσει ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας παράλληλα να υιοθετηθούν κανόνες ασυμβιβάστου και χρονικού περιορισμού όπως ισχύει και σε άλλες χώρες.

    Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η έννοια της «περισσότερης Ευρώπης» δεν είναι ένα όχημα του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου ενάντια στους πολίτες, αλλά είναι το όπλο των πολιτών ώστε να περιφρουρήσουν τα κοινωνικά δικαιώματα τους έναντι του καπιταλισμού καζίνο που οξύνει τις ανισότητες μεταξύ κρατών και τάξεων.

    Το προσφυγικό παραμένει μεγάλο πρόβλημα και το χρησιμοποιεί η Τουρκία για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης και επιβάλλει τους όρους της. Πώς εκτιμάτε τη στάση της ΕΕ;

    Η πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό σίγουρα δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Αντί να θέτει τον κ. Ερντογάν προ των ευθυνών του, τον ενθαρρύνει να εκμεταλλεύεται τους πρόσφυγες για τους δικούς του σκοπούς. Δεν μπορεί να συνεχίσει να κάνει τα στραβά μάτια η κ. Μέρκελ στο πογκρόμ που διεξάγει ο κ. Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του. Μόλις πριν από λίγες μέρες, η κ. Κάττι Πίρρι, η οποία είναι υπεύθυνη για την ετήσια έκθεση προόδου της Τουρκίας, με ενημέρωσε ότι συνολικά οι διωκόμενοι ως «φίλοι του PKK» ή και «Γκιουλένιστες» είναι περίπου 100.000. Μόνο οι εκπαιδευτικοί που έχουν χάσει τη δουλειά τους είναι 12.000. Μερίδιο ευθύνης έχουν, βέβαια, και τα κράτη του Βίζεγκραντ στα οποία επικρατεί μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για την έννοια της αλληλεγγύης και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν κυρώσεις για όσες χώρες δεν δέχονται τις κοινές αποφάσεις. Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν μπορούν να είναι α λα καρτ. Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν τρεις χώρες οι οποίες δεν έχουν δεχτεί κανέναν πρόσφυγα στο έδαφος τους.

    Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει ο αναγκαίος διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Είναι εύλογο ότι όσοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγόρια και δεν βρίσκουν κάποια ευρωπαϊκή χώρα να τους υποδεχθεί θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους.

    Σε βάθος χρόνου, το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω του τερματισμού του πολέμου στη Συρία και την εφαρμογή των μέτρων στήριξης που αποφασίστηκαν στη Συνοδό της Βαλέτας για την προσφορά βοηθείας προς τις αφρικάνικες χώρες ώστε να περιοριστεί η αντικειμενική ανάγκη για μετανάστευση. Το μοναδικό ενθαρρυντικό στοιχείο που έχουμε προς αυτή την κατεύθυνση είναι η, πολύ πρόσφατη, εκεχειρία στη Συρία. Ας ελπίσουμε ότι θα διατηρηθεί και θα είναι η αρχή για τον τερματισμό του πόλεμου.

    Τη συνέντευξη πήρε ο Μιχάλης Μιχαήλ

    [03] «Τιμήσαμε και τιμούμε τη συνεργασία μας με το ΠΟΤΑΜΙ», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπύρος Λυκούδης

    «Δύσκολη κατάσταση» χαρακτηρίζει ο βουλευτής με το Ποταμι Σπύρος Λυκούδης, τα περί συνεργασίας του Ποταμιού με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι ως ΜΕΤΑρρυθμιστές δεν θα τα παρατήσουν καθώς αποτελεί στρατηγικό στόχο. Παραδέχεται, όμως, ότι «το πλοίο κλυδωνίζεται επικίνδυνα και κινδυνεύει να συμπαρασύρει τους πάντες στο βυθό».

    Ο Σπύρος Λυκούδης, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ως κίνηση ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς συνεργάστηκαν άριστα και με επιτυχία με το Ποτάμι και η συνεργασία τους συνεχίζεται ομαλά.

    Επιπλέον, απορρίπτει την όποια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει, δεν έχει σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, και χαρακτηρίζει σωστή την απόφαση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να πουν όχι στην απλή αναλογική.

    Ερωτηθείς εάν «έχει πειστεί από τον πρωθυπουργό ότι θα εξαντλήσει την τετραετία», ο Σπύρος Λυκούδης απαντά λέγοντας «διερωτώμαι εάν έχει πρωτίστως πείσει τον εαυτό του».

    Αναφερόμενος στην οικονομία εκτιμά ότι σήμερα έχει πιάσει πάτο», ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σημειωθεί το 2017 κάποια οικονομική αύξηση εάν οι προγνώσεις επαληθευτούν.

    Για τη δημοπράτηση των καναλιών, ο Σπύρος Λυκούδης την χαρακτηρίζει «φαρσοκωμωδία».

    Τέλος για τα πρόσφατα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο ζητά να απομονωθούν από το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου, διχαστικές φωνές, όπως αυτή του δημάρχου.

    Η πλήρης συνέντευξη του Σπύρου Λυκούδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

    Κύριε Λυκούδη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις η συνεργασία του Ποταμιού με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη οδηγείται σε «ναυάγιο» ή υπάρχουν προοπτικές οι συζητήσεις να έχουν μία θετική κατάληξη;

    Πρόκειται, πράγματι για μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Το πλοίο κλυδωνίζεται επικίνδυνα και κινδυνεύει να συμπαρασύρει τους πάντες στον βυθό. Χρειάζεται να βρούμε ενδιάμεσες και μεταβατικές λύσεις για να αποτρέψουμε το «ναυάγιο», να εκτονωθεί η κατάσταση και να οδηγηθούμε σε ασφαλές λιμάνι. Ως προς αυτό καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις ως ΜΕΤΑρρυθμιστές. Δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε. Αποτελεί στρατηγικό μας στόχο.

    Για τις τελευταίες εξελίξεις εκτιμάτε ότι φταίνε οι χειρισμοί του Σταύρου Θεοδωράκη ή αντίθετα δρα ανασταλτικά η Φώφη Γεννηματά;

    Δεν πρόκειται να συμμετάσχω στο παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Εδώ και πάνω από δυο μήνες έχω κάνει τις προτάσεις μου για τον Οδικό Χάρτη που έπρεπε να ακολουθήσουμε μετά το εξαιρετικό Κοινό Πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις.

    Λανθασμένα προτάχτηκε η εκλογή ηγεσίας με δημόσιες αντιπαραθέσεις εκατέρωθεν, άνευ ουσίας και νοήματος. Οι δικές μου προτάσεις ήταν ενωτικές, συναινετικές και προωθητικές και έθεταν σε μεταγενέστερο στάδιο το θέμα της ηγεσίας. Σκοπεύω να τις αναλύσω στην εκδήλωση-συζήτηση που οργανώνουν οι ΜΕΤΑρρυθμιστές την προσεχή Δευτέρα το βράδυ στις 7 στο «Χυτήριο».

    Εάν τυχόν κατέβει αυτόνομα το Ποτάμι στις προσεχείς εκλογές διακινδυνεύει την είσοδό του στη Βουλή;

    Δεν γνωρίζω πώς θα πορευτεί το Ποτάμι. Γεγονός πάντως είναι ότι οι δημοσκοπικές του επιδόσεις επί του παρόντος δεν είναι καλές και προκαλούν εύλογες ανησυχίες.

    Κύριε Λυκούδη υπάρχει το ενδεχόμενο να γύρει τελικώς ο Σταύρος Θεοδωράκης προς τη συνεργασία με τη ΝΔ; Σας ρωτώ γιατί αφενός ο Κυριάκος Μητσοτάκης του έχει απευθύνει δημόσιο κάλεσμα και αφετέρου έχει ακουστεί ως πιθανό σενάριο.

    Σενάρια στην πολιτική γράφονται, σβήνονται, επανέρχονται κ.ο.κ. Δεν αφορούν μόνο στα πρόσωπα που αναφέρετε. Προσφάτως αναζωπυρώθηκε και το σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Λεβέντη. Κατά συνέπεια, καλό είναι να στρέψουμε την πολιτική συζήτηση στα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Για να βρούμε βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις ούτως ώστε η χώρα να βγει από τα σημερινά της αδιέξοδα.

    Εσείς θα ακολουθήσετε το Ποτάμι μέχρι τέλους ανεξαρτήτως των επιλογών του Σταύρου Θεοδωράκη;

    Εμείς, ως κίνηση των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς συνεργαστήκαμε άριστα και με επιτυχία με το Ποτάμι σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Η συνεργασία μας συνεχίζεται ομαλά. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ορισμένα θέματα, ορισμένα εξ αυτών κρίσιμης σημασίας. Συμβαίνει σε όλα τα κόμματα. Τιμήσαμε και τιμούμε τη συνεργασία αυτή. Ουδείς όμως, ακολουθεί στα τυφλά. Ουδείς δίνει λευκή κάρτα. Κι αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα. Αξιολογεί και επιλέγει.

    Θα αποφασίζατε, για παράδειγμα, να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν;

    Μια τέτοια επιλογή είναι έξω από τον πολιτικό μου ορίζοντα. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με τις αξίες και τις αρχές της Αριστεράς που εγώ πρεσβεύω και για τις οποίες έχω αγωνιστεί.

    Η επιλογή τόσο του ΠΑΣΟK όσο και του Ποταμιού να πουν όχι στην απλή αναλογική ήταν σωστή;

    Ήταν απόλυτα συνεπής και εθνικά υπεύθυνη στάση, απέναντι μάλιστα στην προφανώς καιροσκοπική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος, αφού εξελέγη δυο φορές με το αποκρουστικό bonus των 50 εδρών, «ανακάλυψε» αιφνιδίως την «πάγια αρχή» της απλής αναλογικής ή μάλλον κάποιου συστήματος απλής αναλογικής. Οι προτάσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και Ποταμιού συνέκλιναν σε ένα λογικό bonus που διασφάλιζε και αναλογικότητα κατά 95% και κυβερνησιμότητα. Με το σύστημα που ψηφίστηκε και το οποίο θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές δεν διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Ενδέχεται να προκύψουν διάφορα κυβερνητικά σχήματα, χειρότερα του σημερινού, είτε με τον ισχυρότερο ή με τον ασθενέστερο πόλο του διπολισμού. Είτε αλλεπάλληλες εκλογές. Παραδόξως, αυτή η απλή αναλογική μπορεί να ενισχύσει τον διπολισμό αντί να τον εξασθενήσει. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τραγωδία στην πολιτική από την ετερογονία των σκοπών. Σε άλλα στοχεύεις, άλλα σου βγαίνουν.

    Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Σας πείθει;

    Διερωτώμαι εάν έχει πρωτίστως πείσει τον εαυτό του. Πάντα βλέποντας και κάνοντας. Οι κυβερνήσεις προσκολλώνται συνήθως στην εξουσία. Δεν τα παρατάνε εύκολα, ιδιαίτερα όταν αντιλαμβάνονται ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Πάντα ελπίζουν σε ανάκαμψη, έστω κι αν αυταπατώνται.

    Αλήθεια πιστεύετε ότι η οικονομία νομοτελειακά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα αρχίσει να ανακάμπτει το 2017, ή αντίθετα θα βρεθούμε μπροστά στην ενεργοποίηση του «κόφτη»;

    Δεν υπάρχουν νομοτέλειες. Η οικονομία διαθέτει κάποιους αυτοματισμούς. Έχουμε πιάσει πάτο, δεν αποκλείω όμως το ενδεχόμενο να σημειωθεί κάποια οικονομική αύξηση, εάν οι προγνώσεις επαληθευτούν. Από ποιο επίπεδο όμως; Διατυπώνω σε κάθε ευκαιρία το ερώτημα γιατί έπρεπε να χαθούν άλλα δύο χρόνια, να φορτωθεί η χώρα άλλα 86 δισ. ευρώ κι άλλες παράπλευρες απώλειες, να γονατίσουν όλοι από την υπερφορολόγηση, να φτωχοποιηθούν κι άλλα κοινωνικά στρώματα, να περικοπούν κι άλλο οι συντάξεις και να υπάρξουν όλα τα αποτελέσματα μιας ανεύθυνης και καταστροφικής πολιτικής. Να χαθούν άλλα δυο χρόνια ενδεχόμενης αργόσυρτης αύξησης για να φτάσουμε στο επίπεδο του 2014. Πειστική απάντηση δεν έχω πάρει. Οι πολίτες, όμως, πλέον γνωρίζουν. Ας κρίνουν.

    Συμφωνείτε με τη δημοπράτηση των καναλιών έτσι όπως έγινε από την κυβέρνηση;

    Έχει όλα τα χαρακτηριστικά της φαρσοκωμωδίας. Έχει πολλές ουρές το θέμα που τελικά νομίζω ότι αργά ή γρήγορα θα δαγκώσουν το κεφάλι.

    Κύριε Λυκούδη εκτιμάτε ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να «παρέμβει» μετά τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο Παύλος Πολάκης σε δημοσιογράφους;

    Γιατί να παρέμβει; Μια χαρά τον βολεύει. Είναι γνωστό το παιγνίδι της διγλωσσίας. Έτσι αλληθωρίζουμε προς όλα τα ακροατήρια. Η κατασκευή του στόχου των δημοσιογράφων έχει αρχίσει προ πολλού. Στο στόχαστρο είναι οι πάντες, εκτός φυσικά όσων λιβανίζουν κι ευλογούν τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Οι υπόλοιποι είναι συλλήβδην «εχθροί» ή «πουλημένοι». Πρόκειται για συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που συνάδουν περισσότερο με αυταρχικά καθεστώτα παρά με δημοκρατικά. Φοβάμαι και τα χειρότερα.

    Πώς κρίνετε τα τελευταία γεγονότα στο Ωραιόκαστρο και τις δηλώσεις του δημάρχου για τα παιδιά των προσφύγων;

    Τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών να προσπαθήσουμε να γίνουν «δικά» μας παιδιά. Να αγαπήσουν την Ελλάδα, να αγαπήσουν τη γλώσσα μας, να αγαπήσουν τη γνώση. Να αποκρούσουμε κάθε ακραία συμπεριφορά. Οι διχαστικές φωνές, όπως αυτή του δημάρχου Ωραιοκάστρου πρέπει να απομονωθούν από το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου.

    Τη συνέντευξη πήρε η Ευτυχία Αδηλίνη

    [04] Τη «συμφωνία αλήθειας» με τους πολίτες θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Τη "συμφωνία αλήθειας" με τους πολίτες θα παρουσιάσει απόψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία που θα κάνει προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, στις 8μ.μ., στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ.

    Πρόκειται για τον "οδικό χάρτη" της Ν.Δ. για την έξοδο της χώρας από την κρίση και, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, αποτελείται από κοστολογημένες προτάσεις και μετρήσιμους στόχους.

    Το "παρών" στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη αναμένεται να δώσουν δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς.

    Το σημερινό πρόγραμμα του προέδρου της Ν.Δ. περιλαμβάνει συνάντηση με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ και τον πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και περιοδεία σε περίπτερα της 81ης ΔΕΘ, στις 11.30 το πρωί.

    Η τριήμερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για την 81η ΔΕΘ θα ολοκληρωθεί αύριο με τη συνέντευξη Τύπου, στη 1μ.μ., στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    [05] Έκθεση ΔΝΤ: Εξαιρετικά υψηλό το οικονομικό κόστος των πολέμων στη Μέση Ανατολή

    Οι ένοπλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική δεν καταστρέφουν μόνο τις οικονομίες των χωρών που βρίσκονται σε πόλεμο, αλλά υπονομεύουν την ανάπτυξη και σε γειτονικές χώρες και σε εκείνες που φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες, αναφέρει σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Σε μια νέα έρευνα που αναλύει την κατάσταση σε 179 εμπόλεμες χώρες από το 1970 και έχει σκοπό να ποσοτικοποιήσει τα οικονομικά κόστη, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η μείωση του ΑΕΠ στις σπαραζόμενες από τον πόλεμο Συρία, Λιβύη και Υεμένη τα τελευταία χρόνια υπερβαίνει κατά πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο.

    Έπειτα από πέντε χρόνια πολέμου, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Συρίας είναι κάτω από το μισό εκείνου που είχε πριν ξεσπάσει ο πόλεμος το 2010, ενώ, μόνο το 2015, η Υεμένη έχασε από το 25% έως το 35% του ΑΕΠ της. Η εξαρτώμενη από τις πωλήσεις πετρελαίου Λιβύη είδε το ΑΕΠ της να πέφτει στο 24% το 2014, ανέφερε το ΔΝΤ.

    Έπειτα από τρία χρόνια συγκρούσεων, οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής όπου μαίνονται συγκρούσεις υπέστησαν απώλειες 6-15 ποσοστιαίων μονάδων, σε σύγκριση με 4-9 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο παγκοσμίως, σύμφωνα με την έρευνα.

    Οι χώρες που συνορεύουν με μια περιοχή συγκρούσεων μεγάλης έντασης υπέστησαν κατά μέσο όρο ετήσια μείωση 1,4 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ τους, με τη μεγαλύτερη μείωση, 1,9 ποσοστιαίες μονάδες, να παρουσιάζει η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

    [06] Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη, λόγω επίσχεσης εργασίας στον ΟΑΣΘ

    Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν από τις πέντε τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.Σήμερα και τις επόμενες μέρες στους δρόμους θα κινούνται μόνο τα ειδικά αμαξίδια ΑΜΕΑ, ενώ όπως γνωστοποιεί ο ΟΑΣΘ, θα προσφύγει στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να πετύχει την άρση της επίσχεσης εργασίας για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συγκοινωνίας στο νομό Θεσσαλονίκης.

    Υπενθυμίζεται ότι, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Οργανισμό, Δημήτρης Τσερμενίδης, την ερχόμενη Τρίτη αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, στην Αθήνα.

    [07] Πρέσβειρα του ΟΗΕ, η γιαζίντι Νάντια Μουράντ

    Μια νεαρή Ιρακινή που αναγκάστηκε να γίνει σεξουαλική σκλάβα για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος διορίστηκε χθες πρέσβειρα του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια των θυμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

    Η Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα, μια 23χρονη γιαζίντι, μάχεται ώστε οι διώξεις που διαπράχθηκαν το 2014 κατά των γιαζίντι να αναγνωριστούν ως γενοκτονία.

    Απήχθη από το χωριό της, το Κόσο, κοντά στη Σίντζαρ (βόρειο Ιράκ) τον Αύγουστο του 2014 και οδηγήθηκε στη Μοσούλη, πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Υπέστη ομαδικό βιασμό από τους μαχητές του ΙΚ και πουλήθηκε πολλές φορές ως σεξουαλική σκλάβα.

    "Ο μεγάλος φόβος μου είναι πως, όταν ηττηθεί το ΙΚ, οι τρομοκράτες του ΙΚ θα ξυρίσουν τα γένια τους και θα αναμιχθούν με το πλήθος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα", εξήγησε. "Δεν πρέπει να αφήσουμε να το κάνουν αυτό".

    Ως πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ, θα προσπαθήσει να κάνει γνωστή την τύχη των θυμάτων της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ιδιαίτερα των προσφύγων, των γυναικών και των κοριτσιών.

    Εκπροσωπείται από τη διεθνή δικηγόρο Αμάλ Κλούνεϊ, η οποία δήλωσε πως το ΙΚ είναι ένοχο για γενοκτονία και πρέπει να λογοδοτήσει.

    "Χιλιάδες γυναίκες γιαζίντι έγιναν σκλάβες από μια τρομοκρατική οργάνωση, το ΙΚ, που διαπράττει γενοκτονία κι όμως το έγκλημα αυτό παραμένει ατιμώρητο", δήλωσε.

    "Ντρέπομαι ως άνθρωπος που διαπιστώνω πως οι εκκλήσεις τους για βοήθεια δεν εισακούονται", πρόσθεσε η Κλούνεϊ, προκαλώντας ένα ξέσπασμα χειροκροτημάτων.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι "συγκινήθηκε μέχρι δακρύων" από το μαρτύριο της Νάντια αλλά και από τη "δύναμη, το θάρρος και την αξιοπρέπειά της".

    Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα εκστρατεία για την τιμωρία των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το ΙΚ, στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην οποία θα συμμετάσχουν η Αμάλ Κλούνεϊ και η Νάντια Μουράντ στην έδρα του ΟΗΕ.

    Η κοινότητα γιαζίντι είναι μια κουρδόφωνη μειονότητα που διώκεται από τους τζιχαντιστές.

    Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, περίπου 3.200 γιαζίντι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια του ΙΚ, η πλειονότητά τους στη Συρία. Τα κορίτσια γίνονται σεξουαλικές σκλάβες, ενώ τα αγόρια περνούν από κατήχηση και ακολούθως στέλνονται στη μάχη.

    Τέλος, υπενθυμίζεται πως η Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα επισκέφτηκε την Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο και έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ΠροκόπηΠαυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    [08] Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των ρωσικών βουλευτικών εκλογών στην Κριμαία

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες "δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα" των ρωσικών βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή (αύριο) στην Κριμαία, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ."Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα και δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών για τη ρωσική Δούμα που διεξάγονται στις 18 Σεπτεμβρίου στην Κριμαία, υπό ρωσική κατοχή", ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κίρμπι.

    Δυόμισι χρόνια μετά την προσάρτησή της από τη Μόσχα, η στρατηγικής σημασίας, ουκρανική μέχρι τότε, χερσόνησος θα λάβει μέρος για πρώτη φορά σε εκλογές για την ανάδειξη βουλευτών του ρωσικού εθνικού κοινοβουλίου.

    "Η θέση μας για την Κριμαία είναι ξεκάθαρη: η χερσόνησος παραμένει αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας", υπογράμμισε ο Κίρμπι. "Οι κυρώσεις που έχουν ληφθεί κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρις ότου η Ρωσία παραδώσει τον έλεγχο της Κριμαίας στην Ουκρανία", συνέχισε.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την "ανθρωπιστική κατάσταση στην Κριμαία, περιλαμβανομένης και της κατάστασης της κοινότητας των Τατάρων" (μιας σημαντικής μουσουλμανικής μειονότητας που στην πλειονότητά της αντιτίθεται στην προσάρτηση της Κριμαίας), "και για τις πολλές αναφορές για εξαφανισμένους και για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα και εν συνεχεία επανασυνδέθηκε τον Μάρτιο του 2014 στη Ρωσία έπειτα από ένα δημοψήφισμα το οποίο χαρακτήρισαν παράνομο το Κίεβο και οι Δυτικοί. Μετά την προσάρτηση ξέσπασε μια ένοπλη σύγκρουση στο αυτονομιστικό φιλορωσικό ανατολικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας περισσότερους από 9.500 θανάτους σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των δύο ετών.

    Σε αντίποινα για την προσάρτηση, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επέβαλαν σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και στην Κριμαία.

    [09] Να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Frontex για χώρες όπως η Ελλάδα, ζητά ο Γκ. Έτινγκερ

    Ο Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία Γκίντερ Ετινγκερ κάλεσε τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τη σύνοδο της Μπρατισλάβας να τηρήσουν οπωσδήποτε τις δεσμεύσεις τους για τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών (Frontex). «Προσδοκούμε ότι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. θα θέσουν στη διάθεση της Frotnex περισσότερα χρήματα», είπε ο κ. Ετινγκερ σε συνέντευξή του στην Rheinische Post του Σαββάτου.

    «Χρειαζόμαστε επιτέλους περισσότερο προσωπικό για την φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων. Θεωρούμε ότι δεν είναι αδιάφορο στα κράτη μέλη να μην κάνουν τίποτα ή να κάνουν πολύ λίγα για τη φύλαξη των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων», δήλωσε στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

    «Εν ανάγκη πρέπει να αναφέρουμε συγκεκριμένα τις χώρες οι οποίες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους». Ολες οι χώρες οι οποίες δεν έχουν σύνορα με την Τουρκία πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο τις χώρες οι οποίες πλήττονται από το προσφυγικό κύμα όπως είναι η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Ισπανία.

    «Αυτό ισχύει για χώρες όπως η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Αυστρία, Δανία. Αυτές οι χώρες πρέπει να αυξήσουν την παροχή βοήθειας στις επιβαρυμένες χώρες της Μεσογείου», τόνισε ο Γερμανός Επίτροπος.

    [10] Παλαιστίνιος επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον Ισραηλινού στρατιώτη

    Ένας ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε σε επίθεση με μαχαίρι που πραγματοποίησε σήμερα στην πόλη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης ένας Παλαιστίνιος, ο οποίος στη συνέχεια σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις, ανακοίνωσε ο στρατός.Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια επιχείρησης ρουτίνας των ισραηλινών δυνάμεων στη συνοικία Τελ Ρουμέιντα, σύμφωνα με τον στρατό."Οι δυνάμεις που βρίσκονταν επί τόπου άνοιξαν πυρ εναντίον του δράστη, ο οποίος σκοτώθηκε", αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού.

    Πρόκειται για την τέταρτη επίθεση εναντίον Ισραηλινών μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, μια ένδειξη ότι η βία επιμένει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Την Παρασκευή (χθες), τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διενέργεια επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών από τις οποίες τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας.

    [11] Δύο νέα παγκόσμια ρεκόρ κεραυνών σε διάρκεια και απόσταση

    Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜO) ανακοίνωσε ότι η επιτροπή ειδικών που έχει συστήσει για τους κεραυνούς σε όλο τον κόσμο, πιστοποίησε δύο νέα παγκόσμια ρεκόρ: ένα για τη μεγαλύτερη διάρκεια και ένα για τη μεγαλύτερη απόσταση.Οι περισσότεροι κεραυνοί διαρκούν λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου και ταξιδεύουν λίγες δεκάδες χιλιόμετρα. Αλλά όχι όλοι.

    Ένας κεραυνός στη Νότια Γαλλία, ταξιδεύοντας 160 χιλιόμετρα στις 30 Αυγούστου 2012, διήρκεσε 7,74 δευτερόλεπτα, κατακτώντας το παγκόσμιο ρεκόρ διάρκειας.

    Ένας άλλος, στις 20 Ιουνίου 2007, διήνυσε οριζόντια απόσταση 321 χιλιομέτρων ανάμεσα σε σύννεφα πάνω από την Οκλαχόμα των ΗΠΑ, διατρέχοντας σχεδόν τα τρία τέταρτα όλης της πολιτείας και κατακτώντας το παγκόσμιο ρεκόρ απόστασης.

    «Οι κεραυνοί αποτελούν σημαντικό κίνδυνο, που αφαιρεί πολλές ζωές κάθε χρόνο. Οι βελτιώσεις στην ανίχνευση και επιτήρηση αυτών των ακραίων συμβάντων θα μας βοηθήσουν να αναβαθμίσουμε την δημόσια ασφάλεια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠMO Πέτερι Τάαλας.

    Είναι η πρώτη φορά που οι κεραυνοί περιλαμβάνονται στο επίσημο Αρχείο Ακραίων Καιρικών και Κλιματικών Φαινομένων του ΠΜΟ, το οποίο καταγράφει διεθνώς τις ακραίες περιπτώσεις θερμότητας, κρύου, ανέμων, βροχοπτώσεων κ.α. Σχετική δημοσίευση για τα παγκόσμια κεραυνικά ρεκόρ έγινε στο «Ενημερωτικό Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Ιστορίας».

    [12] Η Κίνα εκτόξευσε τον δεύτερο «μίνι» διαστημικό σταθμό της Τιανγκόνγκ-2

    Η Κίνα, που τρέφει ολοένα μεγαλύτερες διαστημικές φιλοδοξίες, εκτόξευσε χθες το απόγευμα ένα δεύτερο επιστημονικό εργαστήριο, ουσιαστικά έναν ακόμη μίνι -προς το παρόν μη επανδρωμένο- διαστημικό σταθμό, τον Τιανγκόνγκ-2. Το εγχείρημα εντάσσεται στο σχέδιο της χώρας να αποκτήσει ένα μόνιμο επανδρωμένο κανονικό διαστημικό σταθμό στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

    Η εκτόξευση έγινε από το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων στην έρημο Γκόμπι στη βορειοδυτική Κίνα, πάνω σε ένα πύραυλο 'Λονγκ Μαρτς'. Αν όλα πάνε καλά, το βάρους εννέα τόνων, πλάτους 18 μέτρων και μήκους 15 μέτρων Tiangong-2 (σημαίνει «Ουράνιο Παλάτι» στα κινεζικά) θα τεθεί σε τροχιά σε ύψος 380 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.

    Θα ακολουθήσουν, με τη διαστημική κάψουλαΣεντσού-11, τον επόμενο μήνα δύο Κινέζοι αστροναύτες, οι οποίοι θα μείνουν στον μικρό διαστημικό σταθμό για ένα μήνα, εκτελώντας 14 πειράματα βιολογίας (καλλιέργεια φυτών κ.α.), φυσικής (κβαντικών επικοινωνιών, μετρήσεων μικροβαρύτητας κ.α.) και διαστημικής ιατρικής, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Σινχούα. Θα δοκιμάσουν επίσης ένα ατομικό ρολόι, που χάνει μόνο ένα δευτερόλεπτο κάθε 30 εκατομμύρια χρόνια.

    [13] Συνάντηση Τσίπρα- Στουρνάρα, το απόγευμα

    Στις 6 σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή της Τράπεζας τη Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, μετά την εισαγγελική έρευνα στην εταιρεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα, Λίνας Νικολοπούλου -Στουρνάρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε επικοινωνήσει με δική του πρωτοβουλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον είχε ενημερώσει για την εξέλιξη.

    Στην επικοινωνία εκείνη, Αλ. Τσίπρας και Γ. Στουρνάρας είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο της Μπρατισλάβας αμέσως μόλις το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις του Αλ. Τσίπρα.

    [14] Συνάντηση υπ. Επικρατείας Ν. Παππά με τον αν. σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

    Ο Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας (DNSA), αρμόδιος για τη διεθνή οικονομία, Ουόλι Αντεγέμο, συναντήθηκε σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

    Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, συζήτησαν πόσο σημαντικό είναι η Ελλάδα, το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να εργαστούν από κοινού με εποικοδομητικό τρόπο για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας και για μια βιώσιμη πορεία προς τα μπρος. Ο Αντεγέμο υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή της ώστε το χρέος της Ελλάδας να καταστεί βιώσιμο μέσω σημαντικής ελάφρυνσης χρέους, προσθέτοντας πως όλα τα μέρη χρειάζεται να επιδείξουν ευελιξία.

    [15] Spiegel: Ο Σόιμπλε είναι σε ετοιμότητα να διαδεχθεί τη Μέρκελ, αλλά μόνο εφόσον η ίδια αποσυρθεί

    Σε ετοιμότητα να διαδεχθεί την 'Αγγελα Μέρκελ βρίσκεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μόνο όμως εφόσον εκείνη αποχωρήσει από την κούρσα για την Καγκελαρία, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel» πουκυκλοφορεί σήμερα Κυριακή. Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο κ. Σόιμπλε, πιο ισχυρός από ποτέ, θα μπορούσε, αν ήθελε, να ταρακουνήσει την εξουσία της κυρίας Μέρκελ.

    «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στέλνει διπλό μήνυμα προς την Καγκελάριο: θα την βοηθήσει στον προεκλογικό αγώνα, αλλά είναι σε ετοιμότητα, εάν εκείνη αποχωρήσει», αναφέρει το Spiegel και επισημαίνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναδείχθηκε σε εναλλακτική λύση, από τη στιγμή που κατέστη σαφές ότι η Καγκελάριος δεν είναι πια «χωρίς εναλλακτική».

    «Ο Σόιμπλε είναι σήμερα πιο ισχυρός από ποτέ. Εδώ και καιρό έχει αναχθεί σε ?συναρχηγό' της κυβέρνησης. Εάν ήθελε, θα μπορούσε να ταρακουνήσει την Καγκελαρία της Μέρκελ. Αλλά δεν θέλει. Απέρριψε όλους τους αντιπάλους της Μέρκελ που ήθελαν να τον πείσουν για ένα ?πραξικόπημα'. Πρώτον επειδή το θεωρεί χωρίς πιθανότητες επιτυχίας και δεύτερον επειδή με την Μέρκελ τον συνδέει μια συμφωνία ανταποδοτικότητας». Εκείνος, συνεχίζει το δημοσίευμα, την καλύπτει στο κόμμα και σε αντάλλαγμα εκείνη θα τον φροντίσει μετά τις εκλογές «με αυτή την κορυφαία θέση» στην κυβερνητική εξουσία, χωρίς την οποία δεν μπορεί πλέον να φανταστεί τη ζωή του. Αυτό, σύμφωνα με το Spiegel, είναι ταυτόχρονα και το τραγικό. «Νούμερο 1 θα γίνει μόνο εάν εκείνη τα παρατήσει».

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι στην πραγματικότητα είναι η αδυναμία της Μέρκελ που τροφοδοτεί τη δική του δύναμη, αλλά και ότι στην Καγκελαρία υπάρχει μεγάλη ανακούφιση για το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Βουλή. Την ίδια ώρα όμως, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «δεν του αρκεί πλέον να ορίζει την οικονομική πολιτική», αλλά θεωρεί ότι οι ικανότητές του είναι πιο διευρυμένες, για αυτό και αναμιγνύεται σε όλα τα θέματα, όπως το προσφυγικό, η πολιτική στην Αφρική, ακόμη και η μεταρρύθμιση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

    «Για τους φίλους του ο Σόιμπλε είναι κάτι σαν κρυφός επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της "CDU AE", που στέκεται πιστός δίπλα στην επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίσει και ότι το επιχειρηματικό μοντέλο εξακολουθεί να είναι σωστό», καταλήγει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.

    [16] Η Samsung αποσύρει 1 εκατ. συσκευές Galaxy Note 7 στις ΗΠΑ

    H εταιρεία Samsung Electronics ανακοίνωσε επίσημα χθες την απόσυρση 1 εκατομμυρίου "έξυπνων κινητών" τύπου Galaxy Note 7 που πουλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό την ανταλλαγή συσκευών ή επιστροφή χρημάτων, λόγω του κινδύνου ανάφλεξης της μπαταρίας η οποία έχει πλήξει την εικόνα της νοτιοκορεάτικης εταιρείας.

    Η Samsung έχει λάβει 92 αναφορές από καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι μπαταρίες των νέων εμβληματικών κινητών της έχουν αναφλεγεί. Στις αναφορές συμπεριλαμβάνονται 26 αναφορές για εγκαύματα και 55 περιπτώσεις υλικής καταστροφής, είπε η εταιρεία, ενώ ανακοίνωνε την απόσυρση σε συνεργασία με την Αμερικανική Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Αγαθών (CPSC).

    Για την εταιρεία, η απόσυρση αποτελεί ακριβό πλήγμα, καθώς βασιζόταν στο μοντέλο αυτό να αυξήσει πωλήσεις ενώ ανταγωνίζεται τις νέες συσκευές κινητών ανταγωνιστές της όπως η Apple. Το μέγεθος της απόσυρσης είναι πρωτόγνωρο για την Samsung, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής "έξυπνων κινητών" (smartphones) στον κόσμο.

    [17] Δύο νέα παγκόσμια ρεκόρ κεραυνών σε διάρκεια και απόσταση

    Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜO) ανακοίνωσε ότι η επιτροπή ειδικών που έχει συστήσει για τους κεραυνούς σε όλο τον κόσμο, πιστοποίησε δύο νέα παγκόσμια ρεκόρ: ένα για τη μεγαλύτερη διάρκεια και ένα για τη μεγαλύτερη απόσταση.Οι περισσότεροι κεραυνοί διαρκούν λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου και ταξιδεύουν λίγες δεκάδες χιλιόμετρα. Αλλά όχι όλοι.

    Ένας κεραυνός στη Νότια Γαλλία, ταξιδεύοντας 160 χιλιόμετρα στις 30 Αυγούστου 2012, διήρκεσε 7,74 δευτερόλεπτα, κατακτώντας το παγκόσμιο ρεκόρ διάρκειας.

    Ένας άλλος, στις 20 Ιουνίου 2007, διήνυσε οριζόντια απόσταση 321 χιλιομέτρων ανάμεσα σε σύννεφα πάνω από την Οκλαχόμα των ΗΠΑ, διατρέχοντας σχεδόν τα τρία τέταρτα όλης της πολιτείας και κατακτώντας το παγκόσμιο ρεκόρ απόστασης.

    «Οι κεραυνοί αποτελούν σημαντικό κίνδυνο, που αφαιρεί πολλές ζωές κάθε χρόνο. Οι βελτιώσεις στην ανίχνευση και επιτήρηση αυτών των ακραίων συμβάντων θα μας βοηθήσουν να αναβαθμίσουμε την δημόσια ασφάλεια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠMO Πέτερι Τάαλας.

    Είναι η πρώτη φορά που οι κεραυνοί περιλαμβάνονται στο επίσημο Αρχείο Ακραίων Καιρικών και Κλιματικών Φαινομένων του ΠΜΟ, το οποίο καταγράφει διεθνώς τις ακραίες περιπτώσεις θερμότητας, κρύου, ανέμων, βροχοπτώσεων κ.α. Σχετική δημοσίευση για τα παγκόσμια κεραυνικά ρεκόρ έγινε στο «Ενημερωτικό Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Ιστορίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 September 2016 - 8:32:29 UTC