Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Δραγασάκης:Η κυβέρνηση είναι ενιαία και έχει κοινή στρατηγική
  • [02] Πρ. Παυλόπουλος: Σήμερα εκπληρώνουμε ένα οφειλόμενο ιερό χρέος
  • [03] Εξιχνιάστηκε η υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του διευθυντή της Τροχαίας Αθηνών, τον Αύγουστο
  • [04] Τοπικές εκλογές στο Bερολίνο: Ήρθε η ώρα του συνασπισμού SPD-Die Linke -Πρασίνων;
  • [05] M.Ρέντσι«Χαμένη ευκαιρία» η σύνοδος της Μπρατισλάβα
  • [06] Αντιμέτωπη η Μέρκελ με μία ακόμηεκλογική αποτυχίαλόγω του μεταναστευτικού
  • [07] Ρέα Γαλανάκη: Δημοκρατία και τραγωδία είναι τα παιδιά της ίδιας μάνας
  • [08] Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο διακεκριμένος θεατρικός συγγραφέας Έντουαρντ Άλμπι
  • [09] Μια Ελληνίδα γενετίστρια της διασποράς ξαναγράφει το οικογενειακό δέντρο του ελέφαντα
  • [10] Με τον Κινέζο ομόλογό του αρχίζει σήμερα τις επαφές στη Ν. Υόρκη ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς
  • [11] Το πόρισμα για την τράπεζα Αττικής να δοθεί στη Βουλή, ζητάει το Ποτάμι

  • [01] Γ.Δραγασάκης:Η κυβέρνηση είναι ενιαία και έχει κοινή στρατηγική

    «Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης, μπροστά στο στρατηγικό αδιέξοδό τους, δεν θα έχουν πλέον κάτι άλλο να κάνουν, παρά να επιχειρούν να κατασκευάζουν υποτιθέμενες αντιθέσεις ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ενόψει μάλιστα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης,μιλώντας νωρίτερα σήμερα ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Η κυβέρνηση όμως είναι ενιαία και έχει κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της χώρας», επέμεινε ο Γιάννης Δραγασάκης και τόνισε πως «ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά το χρέος, ουδεμία διαφορά υπάρχει ανάμεσα στον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών».

    «Η κυβέρνηση ενιαία και συλλογικά διεκδικεί να πετύχει στον παρόντα χρόνο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη μείωση του χρέους στη βάση της απόφασης του Eurogroup. Και ταυτόχρονα παραμένει σταθερή στη θέση ότι για τη ριζική επίλυση του ζητήματος σε κλίμακα Ευρώπης, είναι αναγκαία μια πανευρωπαϊκή λύση, την οποία και δεν θα σταματήσει να επιδιώκει», είπε επίσης ο Γιάννης Δραγασάκης στην Κεντρική Επιτροπή.

    [02] Πρ. Παυλόπουλος: Σήμερα εκπληρώνουμε ένα οφειλόμενο ιερό χρέος

    Πρώτη φορά από το 1998, οπότε καθιερώθηκε από τη Βουλή ο εορτασμός, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας με κατάθεση στεφάνου, γεγονός που αναβιβάζει την εκδήλωση στο επίπεδο εθνικής εορτής.

    Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε το πρωί στον Καθεδρικό Ναών Αθηνών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και δήλωσε: «Σήμερα εκπληρώνουμε ένα οφειλόμενο ιερό χρέος, το οποίο πηγάζει από την ιστορία του Ελληνικού Έθνους και από την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων του 1998. Αιωνία η μνήμη των σεπτών θυμάτων της στυγερής Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας»

    Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε με εκπροσώπους προσφυγικών σωματείων και έγινε δέκτης επιδοκιμασιών τους για τη στάση του στο θέμα των γενοκτονιών.

    Διαβάστε επίσης: Ι. Αμανατίδης: Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας αδιαμφισβήτητο, απόλυτα τεκμηριωμένο γεγονός

    [03] Εξιχνιάστηκε η υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του διευθυντή της Τροχαίας Αθηνών, τον Αύγουστο

    Ενας 22χρονος ο οποίος αναζητείται, είναι, σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης της επίθεσης σε βάρος του διευθυντή Τροχαίας Αθηνών Γιώργου Διαμαντόπουλου, που είχε γίνει στις 29 Αυγούστου 2016, στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο δράστης, το βράδυ εκείνης της ημέρας, μετά τη λήξη πορείας, που είχε πραγματοποιηθεί σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, πλησίασε από πίσω, στην οδό Πανεπιστημίου, τον διευθυντή της Τροχαίας Αθηνών, ο οποίος εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία και του επιτέθηκε αναίτια και αιφνιδιαστικά, καταφέροντάς του χτυπήματα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.

    Ο 22χρονος, κατά το παρελθόν είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για αδικήματα που αφορούσαν μεταξύ άλλων και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Για τα αδικήματα αυτά του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, τους οποίους παραβίασε στις 10 Σεπτεμβρίου 2016 και έκτοτε αναζητείται.

    Σε βάρος του δράστη σχηματίστηκε, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, δικογραφία για το αδίκημα της βαριάς σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικού. Η δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη και παρέπεμψε την υπόθεση σε τακτική ανάκριση.

    [04] Τοπικές εκλογές στο Bερολίνο: Ήρθε η ώρα του συνασπισμού SPD-Die Linke -Πρασίνων;

    Περίπου 2,5 εκατομμύρια Βερολινέζοι ψηφίζουν σήμερα για τη νέα Γερουσία, δηλαδή την τοπική κυβέρνηση, της οποίας επικεφαλής είναι ο δήμαρχος της πόλης.

    Η καγκελάριος Μέρκελ, μετά την ταπεινωτική ήττα του κόμματός της στην εκλογική της πατρίδα, το κρατίδιο Mecklemburg-Vorpommern, θα έχει σήμερα στραμμένη με αγωνία την προσοχή της στην ίδια την πρωτεύουσα της χώρας που κυβερνά. Η ίδια έχει ήδη ψηφίσει με επιστολή, δεδομένου ότι ψηφίζει στον τόπο κατοικίας της. Η αύξηση των ενοικίων, η έλλειψη κατοικίας, η κατάσταση της δημόσιας διοίκησης και η εσωτερική ασφάλεια, είναι μερικά από τα θέματα τα οποία κυριάρχησαν στον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων.

    Οι χριστιανοδημοκράτες (CDU) αγωνιούν μήπως έρθουν τρίτο κόμμα (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα λάβουν 17-20%), χάνοντας ψήφους από το ακροδεξιό-λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο ενδέχεται να φτάσει το 15%. Ο επικεφαλής του (CDU) Φράνκ Χένκελ δεν είναι ο τύπος του πολιτικού ο οποίος μπορεί να συνεγείρει τους ψηφοφόρους.

    Ο επίσης μη χαρισματικός σοσιαλδημοκράτης και νυν δήμαρχος Μίχαελ Μίλερ επεδίωξε να προσελκύσει ψηφοφόρους τονίζοντας ότι το Βερολίνο ήταν ανέκαθεν μια ανεκτική και ανοικτή πόλη. O συνήθως διπλωματικός υπουργός Εξωτερικών, ο επίσης σοσιαλδημοκράτης, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ χρησιμοποίησε πιο δραματικούς τόνους: «Κοιτάξτε τους λαϊκιστές και εθνικιστές είτε το AfD στη Γερμανία είτε του ανεύθυνους τύπους στην Μ. Βρετανία οι οποίοι οδήγησαν στη χώρα τους στην κόπρο του Brexit και δεν μπορούν να βγουν από αυτά. Κοιτάξτε τον φωνακλά στην Αμερική ο οποίος λέγεται Ντόναλντ Τραμπ. Είναι όλοι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν πολιτική με τον φόβο των πολιτών. Είναι πραγματικός εμπρησμός για την Ευρώπη. Ανάβουν τη σπίθα, η οποία θα βάλει αργότερα φωτιά στα σπίτια των προσφύγων. Αυτή τη φωτιά μπορούμε να τη σβήσουμε στις κάλπες. Δεν χρειαζόμαστε το AfD στη Γερουσία του Βερολίνου»

    Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), αν και με απώλειες, αναμένεται να έρθει πάντως πρώτο κόμμα στο Βερολίνο, με ποσοστό 20-23% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Η επιθυμία του Μίχαελ Μίλερ είναι να κυβερνήσει και πάλι συνασπιζόμενος αυτή τη φορά με τους πράσινους (μέχρι σήμερα συγκυβερνούσε με τους χριστιανοδημοκράτες) οι οποίοι ίσως καταφέρουν να είναι το δεύτερο κόμμα.

    Η ανάγκη να σχηματισθεί συνασπισμός τριών κομμάτων, δηλαδή με τη συμμετοχή και της Αριστεράς (Die Linke), προβάλλει όμως κατά τους παρατηρητές αδήριτη. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Αριστεράς Κλάους Λέντερερ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε μια κοκκινο-κοκκινο-πράσινη (SPD - Die Linke ? Πρασίνων) κυβέρνηση στην πρωτεύουσα. Στην περίπτωση αυτή ο συνασπισμός αυτός θα δοκιμαζόταν για πρώτη φορά στη Γερμανία. Δεδομένου ότι κανείς δεν εμφανίζεται πρόθυμος να συνεργαστεί μετεκλογικά με τους χριστιανοδημοκράτες μοιάζει πλέον αναπότρεπτος. Το ποσοστό της Αριστεράς θα είναι 15% σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

    Δεδομένου ότι τόσο το χριστιανοδημοκρατικό (CDU) όσο και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) έχουν πάρει τις αποστάσεις τους από αλλήλους, ιδίως στο θέμα τις απαγόρευσης της μπούρκας στο Βερολίνο, το AfD προβάλλει πλέον ως ένα είδος ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν 15%, αλλά ουδείς βέβαια γνωρίζει τι θα ψηφίσουν -αν πάνε όλοι στις κάλπες- οι αναποφάσιστοι οι οποίοι μόλις προχτές ανέρχονταν σε 41%.

    Ο επικεφαλής του ΑfD Γκέοργκ Πατσντέρσκι εξέφρασε τη ελπίδα ότι το κόμμα του θα καταφέρει να τους φέρει στις κάλπες και «να πουν, αυτή τη φορά θα ψηφίσω, διότι θέλουν να αλλάξω κάτι στην πολιτική». Αριστερά και πράσινοι έκαναν πάντως προεκλογικό αγώνα επικρίνοντάς του σφοδρά.

    Η επικεφαλής των πρασίνων Ραμόνα Ποπ τάσσεται μαζί με την αριστερά υπέρ της αλλαγής στο Βερολίνο. Το κόμμα της μπορεί να πάρει 15-20% και να γίνει μάλιστα και το δεύτερο κόμμα μετά τους σοσιαλδημοκράτες.

    Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP), δεν κατάφερε στις περασμένες τοπικές εκλογές να μπει στη Γερουσία (1,8%), αλλά αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις του δίνουν έως 6% και ίσως καταφέρει να εκπροσωπηθεί (το όριο είναι 5%). Αν συμβεί αυτό -και αναλόγως εδρών- ίσως μπορέσει να διεκδικήσει τη συμμετοχή του σε έναν τρικομματικό συνασπισμό μαζί με τo SPD και το CDU.

    Οι Πειρατές φαίνεται πως έχουν σβήσει μετά την προσχώρηση του επικεφαλής τους Μάρτιν Ντέλιους και στελεχών του κόμματος στο κόμμα της Αριστεράς και τους σοσιαλδημοκράτες.

    Διαβάστε επίσης:Αντιμέτωπη η Μέρκελ με μία ακόμηεκλογική αποτυχίαλόγω του μεταναστευτικού

    [05] M.Ρέντσι«Χαμένη ευκαιρία» η σύνοδος της Μπρατισλάβα

    «Χαμένη ευκαιρία», χαρακτήρισε την σύνοδο της Μπρατισλάβα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι.Με αναφορά στα αποτελέσματα και το περιεχόμενο της συνόδου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέραυπογράμμισε:

    «Εκφράσθηκα με σκληρό τρόπο, όταν στο κείμενο που παρουσιάσθηκε δεν βρήκα ούτε μια σειρά η οποία να αφορά την Αφρική και την μετανάστευση, αλλά ούτε την Ευρώπη και την κοινωνική ανάπτυξη. Για να δοθεί νέα ώθηση, πρέπει να αλλάξουμε την πορεία την οποία ακολουθεί η Ευρώπη, όχι να αλλάξουμε το μέγαρο στο οποίο διεξάγεται η σύνοδος. Κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως το μεταναστευτικό δεν εξαντλείται στην συμφωνία -η οποία πρέπει να τύχει επαλήθευσης- με την Τουρκία. Πρέπει και να αναγνωρίσουμε ότι η ευρωπαϊκή λιτότητα απέτυχε, ενώ η αμερικανική πολιτική επενδύσεων έκανε την προεδρία Ομπάμα να πετύχει ρεκόρ σε θέσεις εργασίας. Δεν πρόκειται για επίθεση, αλλά για καταγραφή της πραγματικότητας».

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποσαφηνίζει ότι δεν έχει κάποιο θέμα με τους Μέρκελ και Ολάντ, αλλά συμπληρώνει: «η Ιταλία δίνει την συμβολή της όταν γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια. Αν θέλουμε να περάσουμε τα απογεύματα γράφοντας κείμενα χωρίς ψυχή και ορίζοντα, μπορούν να το κάνουν και μόνοι τους».

    Με αναφορά στην καγκελάριο Μέρκελ, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τονίζει: «δεν ξέρω σε τι αναφέρεται η καγκελάριος Μέρκελ όταν μιλά για πνεύμα της Μπρατισλάβα. Αν προχωρήσουμε με τον τρόπο αυτό, αντί για το πνεύμα της Μπρατισλάβα, θα συζητήσουμε για το φάντασμα της Ευρώπης. Στην Μπρατισλάβα κάναμε μια ωραία κρουαζιέρα στον Δούναβη, όλοι μαζί. Αλλά εγώ ήλπιζα να απαντήσω στην κρίση που προκλήθηκε από το Brexit, όχι μόνο να κάνω έναν γύρο με βάρκα».

    [06] Αντιμέτωπη η Μέρκελ με μία ακόμηεκλογική αποτυχίαλόγω του μεταναστευτικού

    Οι ψηφοφόροι στο Βερολίνο άρχισαν να προσέρχονται σήμερα στις κάλπες σε μία αναμέτρηση που αναμένεται να αποδειχθεί μία νέα εκλογική αποτυχία για το συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, απηχώντας την ανησυχία του εκλογικού σώματος για την φιλική προς τους μετανάστες πολιτική της.

    Το εχθρικό στους μετανάστες κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται να επωφεληθεί από τις συνέπειες που είχε η απόφαση της Μέρκελ να κρατήσει ανοικτά τα σύνορα για τους μετανάστες και πιστεύεται πως θα κατορθώσουν και στην τωρινή αναμέτρηση να εισέλθουν στο δέκατο τοπικό Κοινοβούλιο στα 16 κρατίδια που συγκροτούν το γερμανικό ομόσπονδο κράτος.

    Η ψηφοφορία στη γερμανική πρωτεύουσα ξεκίνησε στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και τα 2,5 εκατ. του εκλογικού σώματος καλούνται ν' αποφασίσουν για τα ονόματα που θα συμπληρώσουν τα έδρανα στην Συνέλευση του Βερολίνου.

    Μεγάλες ουρές είχαν σχηματισθεί μπροστά από τα εκλογικά τμήματα, με την ηλιοφάνεια να αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα για την μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων. Έως το μεσημέρι είχε ψηφίσει το 25% του εκλογικού σώματος, ένα ποσοστό αυξημένο κατά 6% εν σχέσει με την ίδια ώρα στις προηγούμενες εκλογές του 2011, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν τις πόρτες τους στις 19.00, ώρα Ελλάδος και τα τηλεοπτικά δίκτυα θα αρχίσουν λίγο αργότερα να δημοσιεύουν τις πρώτες δημοσκοπήσεις έξω από τα τμήματα (exit polls), ενώ μισή ώρα αργότερα αναμένεται να αρχίσουν να ανακοινώνονται και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

    Οι σφυγμομετρήσεις πριν την ψηφοφορία έδειχναν μία σημαντική υποχώρηση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, γεγονός που εάν αποδειχθεί και στις κάλπες υποδεικνύει πως οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα μπορέσουν να αποσχισθούν από την παρούσα μεγάλη συμμαχία τους και να σχηματίσουν αυτοί τοπική κυβέρνηση συνασπισμού, είτε με τους Πράσινους, αλλά ακόμη και με τους αριστερούς του Die Linke.

    Μία τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις πολιτικές πιέσεις στη Μέρκελ έναν χρόνο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές, ενώ θα διευρύνει περαιτέρω και τις εσωκομματικές τριβές και τα ρήγματα.

    Η εκλογική κατακρήμνιση της Μέρκελ προ δύο εβδομάδων στο ανατολικό κρατίδιο του Μακλεμβούργου-Πομερανίας προκάλεσε την αντίδραση των συντηρητικών εταίρων του CDU στη Βαυαρία, οι οποίοι προέτρεψαν την καγκελάριο να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο μεταναστευτικό, λαμβάνοντας μέτρα όπως η επιβολή ορίου για την υποδοχή 200.000 μεταναστών καθ' έτος. Η Μέρκελ απέκρουσε την πρόταση κι υπεραμύνθηκε της θέσης της να εξευρεθεί μία πανευρωπαϊκή λύση στη μεταναστευτική κρίση, μέσω της θωράκισης των εξωτερικών συνόρων, ενθαρρύνοντας συμφωνίες με χώρες όπως η Τουρκία και μέσω του επιμερισμού της φιλοξενίας των προσφύγων σε όλες τις χώρες στην Ευρώπη.

    [07] Ρέα Γαλανάκη: Δημοκρατία και τραγωδία είναι τα παιδιά της ίδιας μάνας

    Σε γαλλική μετάφραση από τον εκδοτικό «Galaad» κυκλοφόρησε στη Γαλλία το μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη, η «Άκρατη Tαπείνωση» (L'Ultime Humiliation).Προσκεκλημένη στο Παρίσι η συγγραφέας, είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τη δουλειά της στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε το γραφείο Τύπου της πρεσβείας, στο «Ελληνικό Σπίτι Παρισίων».

    Στην εκδήλωση συμμετείχε και η εκδότρια Εμανουέλ Κολάς (Emmanuelle Colas), η οποία μπρος στο κατάμεστο ακροατήριο Γάλλων και Ελλήνων του εξωτερικού, εξήγησε τους λόγους και «τον θυμό» που την έκαναν να αποφασίσει την έκδοση του βιβλίου.«Θέλησα να το εκδώσω γιατί μιλάει για την Αθήνα που έχω από μικρή ηλικία στην καρδιά μου, την Αθήνα του παρελθόντος, την Αθήνα του σήμερα. Την Αθήνα με ό,τι καλύτερο και ό,τι χειρότερο. Γιατί μιλάει για μια κρίση που μας αφορά όλους μας», είπε η εκδότρια και προσέθεσε:

    «Έχω ζήσει στην Αθήνα και έχω ζήσει στη Μέση Ανατολή, στη Συρία. Έχω μεγάλο θυμό για όλα όσα κάνει η Ευρώπη, για τις αποφάσεις της που είναι όλο και πιο σκανδαλώδεις. Γνωρίζω το θέμα των προσφύγων, ξέρω τι συμβαίνει στην Ελλάδα, και προκαλεί θλίψει η τάση των Ευρωπαίων να την εγκαταλείψουν μόνη μέσα σε όλα αυτά. Είμαι επομένως μια θυμωμένη γυναίκα, γι' αυτό και εκδίδω το βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη».

    Από την πλευρά της, η Ρέα Γαλανάκη, με τη βοήθεια του μεταφραστή Λοΐκ Μαρκού (Lo?c Marcou), εξήγησε στο κοινό ότι κατά την άποψή της «η Αθήνα είναι διαχρονικά, μια από τις πλέον δύσκολες πόλεις, γιατί είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό σύμβολο μέσα στον ανθρώπινο πολιτισμό».Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας τα χρόνια της κρίσης, είδε την πόλη «σαν μια ανοιχτή, υπαίθρια θεατρική σκηνή, μια σκηνή τραγωδίας (...) χωρίς βασιλιάδες και πρίγκιπες, αλλά με τον απλό λαό που κινείται και παίζει τη δική του τραγωδία».

    «Δημοκρατία και τραγωδία είναι τα παιδιά της ίδιας μάνας, της ίδιας πόλης, της ίδιας χώρας», υπογράμμισε.Πολλά βιβλία έχουν γραφεί για την κρίση και θα γραφτούν ακόμα, ανέφερε η συγγραφέας. «Όταν όμως θέλει κάποιος να κάνει μυθιστόρημα με αξιώσεις για την κρίση, τότε δεν θα πρέπει να περάσει μέσα από τον δημοσιογραφικό ή τον επιστημονικό λόγο, αλλά μέσα από τους κανόνες της λογοτεχνίας», επισήμανε.

    [08] Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο διακεκριμένος θεατρικός συγγραφέας Έντουαρντ Άλμπι

    Ο Aμερικανός δραματουργός Έντουαρντ Άλμπι, συγγραφέας του διάσημου θεατρικού έργου "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;"πέθανε χθες σε ηλικία 88 ετών στο σπίτι του στο Μoντόκ, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.Πέθανε έπειτα από σύντομη ασθένεια, δήλωσε ο βοηθός του, Τζέικομπ Χόλντερ, στους Νew York Times.

    Ο Έντουαρντ Άλμπι, που θεωρείτo ένας από τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς της εποχής του, έλαβε τρεις φορές το βραβείο Πούλιτζερ.Το διάσημο έργο του "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;" (1962) είχε επιλεγεί για το περίφημο βραβείο το 1963 αλλά δεν το κέρδισε.Κάτω από αυτό τον αινιγματικό τίτλο κρύβεται ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών, ένας μυθικός καβγάς μεταξύ συζύγων, που ενσάρκωσαν στη μεγάλη οθόνη το 1966 το ζευγάρι Ελίζαμπεθ Τέιλορ/ Ρίτσαρντ Μπάρτον.

    Το έργο, που παίχτηκε επί 15 συναπτούς μήνες στο Μπρόντγουεϊ και χάρισε στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ το βραβείο Όσκαρ στην κινηματογραφική εκδοχή του, είναι ταυτόχρονα ένα βιτριολικό πορτρέτο της αμερικανικής κοινωνίας και των ιερών αμερικανικών αξιών της επιτυχίας, και μια καταβύθιση στην κόλαση του ζευγαριού.

    Ο Έντουαρντ Άλμπι έλαβε το βραβείο Πούλιτζερ για το "Ευαίσθητη ισορροπία" (1967), "Με θέα τη θάλασσα" (1975) και "Τρεις ψηλές γυναίκες" (1994).Ξεκίνησε τη θεατρική σταδιοδρομία του σε ηλικία 30 ετών με την "Ιστορία του ζωολογικού κήπου" (1958).

    [09] Μια Ελληνίδα γενετίστρια της διασποράς ξαναγράφει το οικογενειακό δέντρο του ελέφαντα

    Μια νέα διεθνής γενετική έρευνα, με επικεφαλής μια Ελληνίδα επιστήμονα, ειδική στα μαμούθ, έρχεται να ανακατέψει την «τράπουλα», όσον αφορά το παρελθόν των ελεφάντων. Η ανάλυση του αρχαίου γονιδιώματός τους αποκαλύπτει νέα, άγνωστα έως τώρα, στοιχεία που οδηγούν στο να ξαναγραφτεί το οικογενειακό δέντρο των γιγάντων του ζωικού βασιλείου.

    Οι σύγχρονοι ελέφαντες ταξινομούνται σε τρία είδη: τον ασιατικό (Elephas maximus) και δύο αφρικανικούς, ένα των δασών (Loxodonta cyclotis) και ένα της σαβάνας (Loxodonta africana). Ο διαχωρισμός των αφρικανικών ελεφάντων σε δύο ξεχωριστά είδη έγινε μόλις το 2010 (έως τότε θεωρούνταν ένα ενιαίο είδος).

    Η ανακάλυψη προηγούμενων απολιθωμάτων είχε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι υπήρχε ένας αρχαίος πρόγονος του ελέφαντα με σχεδόν ίσιους χαυλιόδοντες (Paleoloxodοn antiquus), που ζούσε στα ευρωπαϊκά δάση πριν περίπου 100.000 χρόνια και ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν στενός συγγενής του ασιατικού ελέφαντα.

    Στην πραγματικότητα όμως, όπως δείχνει η νέα γενετική ανάλυση, με επικεφαλής την παλαιογενετίστρια Ελευθερία Παλκοπούλου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, ο αρχαίος ευρωπαϊκός ελέφαντας συγγενεύει πολύ πιο στενά με τον αφρικανικό των δασών. Μάλιστα οι σημερινοί αφρικανικοί ελέφαντες των δασών είναι πιο στενοί συγγενείς με τους εξαφανισμένους πλέον ευρωπαϊκούς ελέφαντες, από ό,τι με τους σημερινούς ελέφαντες της αφρικανικής σαβάνας.

    Ακόμη, όπως αποκαλύπτει η σύγκριση με γονιδιώματα των μαμούθ, στο παρελθόν πολλά διαφορετικά είδη ελεφάντων και μαμούθ ήλθαν σε επιμιξίες. Ειδικά οι αρχαίοι ευρωπαϊκοί ελέφαντες είχαν διασταυρωθεί τόσο με ασιατικούς ελέφαντες, όσο και με τριχωτά μαμούθ. Ενώ οι αφρικανικοί ελέφαντες των δασών και της σαβάνας διασταυρώνονταν εδώ και χιλιάδες χρόνια (και συνεχίζουν ακόμη).

    Η Ελ. Παλκοπούλου και οι συνεργάτες της από το Χάρβαρντ και το γερμανικό πανεπιστήμιο του Πότσνταμ έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο 7ο Διεθνές Συμπόσιο Βιομοριακής Αρχαιολογίας στην Οξφόρδη, σύμφωνα με το "Nature". Η ανακοίνωση της Ελ.Παλκοπούλου θεωρείται ορόσημο στην παλαιογενετική, όπως ανέφεραν άλλοι επιστήμονες στο συμπόσιο της Οξφόρδης. Και αυτό, μεταξύ άλλων, επειδή παρουσίασε την ανάλυση του αρχαιότερου μέχρι σήμερα γονιδιώματος προερχόμενου από ζεστό περιβάλλον, όπου το DNA αποσυντίθεται πιο εύκολα.

    [10] Με τον Κινέζο ομόλογό του αρχίζει σήμερα τις επαφές στη Ν. Υόρκη ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς

    Με την συνάντηση του Κινέζου ομολόγου του Wang Yi ξεκινά σήμερα τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

    Ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει, το βράδυ, στο ενδέκατο ετήσιο δείπνο για τη Μέση Ανατολή, το οποίο διοργανώνει το International Peace Institute.

    Αύριο, ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει σε τετραμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Ρουμανίας, αφού προηγουμένως συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην Εναρκτήρια Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Διαχείριση των Προσφυγικών και Μεταναστευτικών Μετακινήσεων Μεγάλης Κλίμακας.

    Θα ακολουθήσει συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Iyad Ameen Madani και η διμερής συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κορέας, Yun Byung-se. Τέλος ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [11] Το πόρισμα για την τράπεζα Αττικής να δοθεί στη Βουλή, ζητάει το Ποτάμι

    «Το πόρισμα για την τράπεζα Αττικής πρέπει να δοθεί στη Βουλή. Ακούγονται πολλά για το ρόλο τη τράπεζας Αττικής, η οποία μπορεί να παίζει σήμερα το ρόλο που έπαιζε μια άλλη τράπεζα στο παρελθόν, την εποχή του Κοσκωτά. Ζητάμε λοιπόν από τον κ. Στουρνάρα και την Τράπεζα της Ελλάδας να στείλει το πόρισμα στη Βουλή, να δούμε λοιπόν και ποιοι είναι οι φίλοι του νέου καθεστώτος που συνεχίζουν να παίρνουν θαλασσοδάνεια». Αυτή ήταν η τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ όταν ρωτήθηκε για τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα αλλά και τις πληροφορίες για την ενίσχυση συγκεκριμένων επιχειρηματιών από την Τράπεζα Αττικής.

    Ερωτώμενος για τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη για μείωση των φόρων είπε «εμείς έχουμε πει που μπορούν να βρεθεί το ένα δις που χρειαζόμαστε» και εξήγησε:«Έχουμε προτείνει να καταργηθούν τα πολιτικά γραφεία των υπουργών και των υφυπουργών ως δημόσιες υπηρεσίες. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι αυτός που μετέτρεψε τα πολιτικά γραφεία σε δημόσιες υπηρεσίες γεγονός που επιτρέπει σε όλες τις κυβερνήσεις να στήνουν το κομματικό τους κράτος».

    Στην συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης σχολίασε την διαβεβαίωση και του κ. Μητσοτάκη «ότι δεν θα φύγει κανείς από το δημόσιο», λέγοντας: «Εμείς δεν φοβόμαστε να πούμε ότι πρέπει να φύγουν από το δημόσιο αυτοί που δεν δουλεύουν. Ο κόσμος "χάνει" τα παιδιά του που φεύγουν στο εξωτερικό, επιχειρήσεις κλείνουν, ανεργία στα ύψη και δεν θα πειράξουμε την ιερή αγελάδα του δημοσίου; Οι σπατάλες περιλαμβάνουν και ανθρώπους που πληρώνει το δημόσιο και δεν δουλεύουν. Αυτό όμως δεν μπορούν να το διαχειριστούν εκείνοι που έχουν διορίσει το μισό δημόσιο, τα παλιά κόμματα, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι άξιος συνεχιστής τους».

    Ως θετικό παράδειγμα ανέφερε τους εργαζόμενους της Εγνατίας Οδού που κατορθώνουν να αναλαμβάνουν σημαντικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να είναι ανταγωνιστικοί στους ιδιώτες εργολάβους.

    «Στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης είπε πολλά από αυτά που λέει το Ποτάμι και μετά η κάμερα γυρνούσε και έβλεπες στην οθόνη σου όλο το παλαιό πολιτικό προσωπικό. Πως θα μπορέσει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να κάνει όσα υπόσχεται;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζοντας ότι αν δεν θέλουμε να πηγαίνουμε από χρεοκοπία σε χρεοκοπία και από μνημόνια σε μνημόνια, πρέπει να κάνουμε μεγάλες αλλαγές και με νέα πρόσωπα. «Όταν ανακυκλώνεις τους πολιτικούς ανακυκλώνεις και τα προβλήματα» κατέληξε.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού για τον διάλογο με τις υπόλοιπες δυνάμεις που κινούνται στο ευρύτερο χώρου της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου είπε :«Ξεκινήσαμε έναν διάλογο και η κ. Γεννηματά αποχώρησε. Φοβάμαι ότι δεν την συμβούλεψαν σωστά. Είναι ωραία η ασφάλεια του κόμματος σου αλλά σε απομονώνει από τις δυνάμεις της κοινωνίας. Εμείς θα επιμείνουμε γιατί υπάρχουν άνθρωποι που μπορούμε να συνεργασθούμε ώστε να κάνουμε μια μεγάλη πρόταση που θα προσελκύσει νέο κόσμο και θα αποτελέσει έναν τρίτο πόλο, μια λύση απέναντι στους λαϊκιστές και τους συντηρητικούς».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 September 2016 - 14:32:18 UTC