Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: Με ευθύνη της κυβέρνησης η κατάσταση στο προσφυγικό βγαίνει και πάλι εκτός ελέγχου
  • [02] Μ. Χρυσοβελώνη: Η ανάδειξη των σιδηροδρομικών μεταφορών, βασικός πυλώνας της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας
  • [03] Νέες πτήσεις low cost για το καλοκαίρι του 2017 - Σε τροχιά ανάπτυξης το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
  • [04] Εντοπισμός και εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν
  • [05] Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Αποζημίωση εάν παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα από τα μέτρα λιτότητας
  • [06] «Το κυριότερο στον Ελύτη είναι το ποιητικό του φρόνημα: ο ενθουσιασμός του μπροστά στη ζωή και την πραγματικότητα»
  • [07] Επιβεβαιώνεται ότι ο φετινός Αύγουστος ήταν ο πιο ζεστός στά μετεωρολογικά χρονικά
  • [08] Η διατροφή από πολύ νωρίς των μωρών με αυγά και φιστίκια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας
  • [09] Ο Έλληνας ερευνητής Λ. Ιασεμίδης στη μάχη κατά της επιληψίας
  • [10] Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Η υπερεκτέλεση των εσόδων του προϋπολογισμού η καλύτερη απάντηση σε όσους προεξόφλησαν την κατάρρευσή τους
  • [11] Χιλιάδες εκτυπωτές της HP σταμάτησαν να αναγνωρίζουν τα μη αυθεντικά δοχεία μελάνης
  • [12] Επιβεβαιώνεται ότι ο φετινός Αύγουστος ήταν ο πιο ζεστός στά μετεωρολογικά χρονικά

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: Με ευθύνη της κυβέρνησης η κατάσταση στο προσφυγικό βγαίνει και πάλι εκτός ελέγχου

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι οι εικόνες καταστροφής, εξέγερσης και επικίνδυνης κοινωνικής έντασης στη Μόρια της Λέσβου εκπέμπουν κύματα βαθιάς ανησυχίας, όχι μόνο στους κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που δέχονται το πρώτο ωστικό κύμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού αλλά και σε όλη τη χώρα.

    "Οι εικόνες αυτές διαμορφώνουν την πεποίθηση ότι η κατάσταση βγαίνει και πάλι εκτός ελέγχου", συνέχισε και πρόσθεσε πως αυτό συμβαίνει "σε βαθμό που τα κέντρα πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών γίνονται μη επισκέψιμα, ακόμα και από διεθνείς παρατηρητές".

    Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε επίσης ότι "έτσι επιβεβαιώνεται η ορθότητα της κριτικής που ασκεί με αίσθημα ευθύνης η ΝΔ στην ανίκανη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ" και συμπλήρωσε: "Τους καθιστούμε υπεύθυνους για την επικίνδυνη τροπή που παίρνουν τα πράγματα".

    Διαβάστε επίσης:

    ΝΔ: Να υπάρξει άπλετο φως στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

    [02] Μ. Χρυσοβελώνη: Η ανάδειξη των σιδηροδρομικών μεταφορών, βασικός πυλώνας της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

    Η ενημέρωση σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των σιδηροδρομικών υπηρεσιών και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας με στελέχη της σιδηροδρομικής βιομηχανίας αποτέλεσαν τους βασικούς στόχους της συμμετοχής της υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μαρίνας Χρυσοβελώνη στην Έκθεση Σιδηροδρομικού Υλικού «InnoTrans 2016», στο Βερολίνο.

    Η έκθεση διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στην γερμανική πρωτεύουσα και θεωρείται η σημαντικότερη διεθνής έκθεση στον κλάδο των σιδηροδρομικών υπηρεσιών και της βιομηχανίας συρμών.

    Αναφερόμενη στην «InnoTrans 2016», η κυρία Χρυσοβελώνη έκανε λόγο για «μέγιστη ευκαιρία» του υπουργείου σε ό,τι αφορά την ενημέρωση γύρω από τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις του ευρωπαϊκού κλάδου προμήθειας σιδηροδρομικού υλικού, αλλά και για την ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας, τόσο με ηγετικά στελέχη της σιδηροδρομικής βιομηχανίας όσο και με κυβερνητικούς αξιωματούχους άλλων κρατών-μελών, καθώς και με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Η επίσκεψή μας αυτή θεωρούμε ότι θα αποτελέσει ευκαιρία προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που δίνονται σε κοινοτικό επίπεδο για την εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο την προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας στον σιδηροδρομικό τομέα», δήλωσε η υφυπουργός και τόνισε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας προβλέπει και την ανάδειξη των σιδηροδρομικών μεταφορών σε «βασικό πυλώνα της διαφαινόμενης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

    [03] Νέες πτήσεις low cost για το καλοκαίρι του 2017 - Σε τροχιά ανάπτυξης το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

    Για τις εξαιρετικές προοπτικές του αεροδρομίου «Μακεδονία» που αναπτύσσεται όλο και περισσότερο αλλά και για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι αεροπορικές εταιρείες από τα μέσα του Φεβρουαρίου του 2017 και για τρεις μήνες λόγω τεχνικών εργασιών, μίλησαν οι εκπρόσωποι της αεροπορικής εταιρείας Ryanair στο πλαίσιο παρουσίασης του θερινού προγράμματος.

    Όπως ανακοίνωσε ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείαςDavid O'Brien, στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για το καλοκαίρι (2017) προστίθενται τέσσερα νέα δρομολόγια, μαζί με αυτό του Βερολίνου που έχει ξεκινήσει πρόσφατα.

    Το αεροδρόμιο Μακεδονία αναμένεται να σημειώσει αύξηση στον αριθμό πτήσεων της τάξεως του 14% ενώ η Αθήνα μόλις 1% λόγω του υψηλού κόστους αεροδρομίου.

    Ωστόσο, ο κ.O'Brien εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εργασίες σε συγκεκριμένους διαδρόμους προσαπογείωσης στο αεροδρόμιο Μακεδονία, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στις πτήσεις στις αρχές του επόμενου έτους και τόνισε ότι η Ryanair κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για τη διευθέτηση του ζητήματος, την οποία μάλιστα μπορεί εν μέρει να χρηματοδοτήσει αλλά δεν έχει λάβει καμία απάντηση από την κυβέρνηση.

    Την ανάγκη να βρεθεί μια λύση τόνισε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης που παραβρέθηκε στην παρουσίαση, με σκοπό -όπως είπε- να στηρίξει αυτήν την επιχειρηματική προσπάθεια, που μόνο καλό έκανε στην πόλη.

    Τα νέα δρομολόγια που θα αφορούν στο θερινό πρόγραμμα έχουν προορισμό το Αμβούργο, το Γκόθενμπεργκ, τηνΚοπεγχάγη και το Ντόρτμουντ, με αυτό του Βερολίνου να συνεχίζεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, η Ryanairσυμβάλλει στηδιακίνηση 1.9 εκατομμυρίων επιβατών ανά έτος και στην στήριξη 1,400παράπλευρων θέσεων εργασίας στην Θεσσαλονίκη.

    [04] Εντοπισμός και εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν

    Εκρηκτικοί μηχανισμοί εντοπίστηκαν κι εξουδετερώθηκαν στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ.

    Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν τραυματίες.

    [05] Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Αποζημίωση εάν παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα από τα μέτρα λιτότητας

    Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΕΔ) της 20ής Σεπτεμβρίου 2016, οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι δυνατόν να ενάγουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και την Κομισιόν, στην περίπτωση κατά την οποία παραβιάζονται αποδεδειγμένα τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

    Αφορμή για την απόφαση αυτή υπήρξε η προσφυγή θιγομένων από το κούρεμα των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών άνω των 100.000 ευρώ (το 2013) κατά της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αίτημα την αποκατάσταση της ζημίας, την οποία υπέστησαν.

    Και ναι μεν το ΕΔ θεώρησε ότι τα μέτρα αποσκοπούσαν στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και υπηρετούσαν το κοινό καλό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και καλώς ελήφθησαν, αλλά, παράλληλα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι είναι καταρχάς δυνατόν να ζητηθεί αποζημίωση από την Κομισιόν ή την ΕΚΤ εφόσον παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα των εναγόντων.

    Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες, σε χώρες όπου έχει επιβληθεί η λιτότητα, μπορούν να επικαλεσθούν λ.χ. την ιδιαιτέρως σοβαρή βλάβη της υγείας τους σε περίπτωση κατά την οποία δεν μπορούν να προμηθευτούν τα αναγκαία φάρμακα. Προϋπόθεση είναι, βεβαίως, η απολύτως τεκμηριωμένη απαίτηση και φυσικά η κατά περίπτωση απόφαση των δικαστών.

    Συγκεκριμένα όμως στην περίπτωση των καταθέσεων των Κυπρίων το ΕΔ αποφάνθηκε ότι «λαμβανομένου υπόψη του σκοπού της διασφαλίσεως της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ και του άμεσου κινδύνου οικονομικής ζημίας, τον οποίο θα διέτρεχαν οι καταθέτες των οικείων δύο τραπεζών σε περίπτωση πτωχεύσεως αυτών, τα εν λόγω μέτρα δεν συνιστούν υπέρμετρη και απαράδεκτη παρέμβαση, θίγουσα την ίδια την ουσία του δικαιώματος ιδιοκτησίας των αναιρεσειόντων. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατό να θεωρηθούν ως αδικαιολόγητοι περιορισμοί του εν λόγω δικαιώματος».

    [06] «Το κυριότερο στον Ελύτη είναι το ποιητικό του φρόνημα: ο ενθουσιασμός του μπροστά στη ζωή και την πραγματικότητα»

    Αναζητώντας τις διασυνδέσεις της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας με τη ρωσική εκδοτική αγορά, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Μόσχας, όπου η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα, τα ευρήματα δεν αποδείχθηκαν ενθαρρυντικά. Τα ενδιαφέροντα των Ρώσων εκδοτών περιορίζονται σε έργα που έχουν σχέση με το Βυζάντιο και την αρχαιότητα και στα λευκώματα. Και μολονότι υπάρχουν ήδη μεταφρασμένα στα ελληνικά όλα τα βιβλία του Ε. Χ. Γονατά, καθώς και μια ποιητική ανθολογία ελληνικού υπερρεαλισμού, ο δρόμος προς το τυπογραφείο παραμένει κλειστός ίσως και εξαιτίας της έλλειψης κρατικών επιδοτήσεων για εκδόσεις σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Παρόλα αυτά, πριν από τρία χρόνια κυκλοφόρησε στα ρωσικά, από τις εκδόσεις «Αλήθεια», μια μελέτη για την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη γραμμένη από τον Αλεξάντρ Μάρκοβ, που είναι υφηγητής της Ιστορίας και της Αισθητικής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μόσχας.

    Γιατί ο Ελύτης απέσπασε την προσοχή του Ρώσου πανεπιστημιακού; «Το βιβλίο μου» λέει ο Αλ. Μάρκοβ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «είναι αφιερωμένο στην ποιητική τέχνη του Οδυσσέα Ελύτη, επειδή πρόκειται για μια τέχνη που συνδυάζει πολλές παραδόσεις: από την αρχαιότητα και τη βυζαντινή λειτουργική ποίηση μέχρι την Ευρώπη του 20ου αιώνα. Κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά είναι η μορφή του υψηλού. Το υψηλό αποτελεί την έννοια-κλειδί για να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο Ελύτης όταν αγγίζει αυτές τις παραδόσεις. Ενώ, άλλοι ποιητές μένουν προσκολλημένοι στην τυπολογία των επιδράσεων που έχουν δεχθεί, εκείνος χρησιμοποιεί τις πηγές του με απόλυτη ελευθερία - μια ελευθερία που δεν είναι άλλη από την ελευθερία της φαντασίας του».

    Πώς ακριβώς προσδιορίζει τον ποιητικό κόσμο του Ελύτη ο Ρώσος μελετητής του; «Είναι ένας κόσμος με πολλαπλές διαστάσεις και σημασίες. Τα πάντα είναι οπτικοποιημένα στον στίχο του, θυμίζοντας άλλοτε σχέδια και σκίτσα και άλλοτε γλυπτά. Το κυριότερο, όμως, στον Ελύτη είναι το ποιητικό του φρόνημα: ο ενθουσιασμός του μπροστά στη ζωή και την πραγματικότητα». Πώς υποδέχθηκαν μετά από όλα αυτά οι ρώσοι κριτικοί το βιβλίο για τον Ελύτη; Σε ποια συμπεράσματα κατέληξαν διαβάζοντας για το έργο του; «Οι κριτικές ήταν πολλές και καλές. Το βασικό συμπέρασμα όσων έκριναν και σχολίασαν το βιβλίο είναι πως ο Ελύτης προσφέρει τη βάση για να αναπτυχθεί ο διάλογος ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς - κάτι που, όπως ξέρετε, συνιστά το θεμέλιο της συγκριτικής γραμματολογίας. Ο Ελύτης έχει ένα ευρύτατο πεδίο αναφορών, αρχής γενομένης από τον Ρενέ Σαρ και φτάνοντας μέχρι τον Τ. Σ. Έλιοτ. Κι αυτό βοηθάει στο να διευρυνθεί το πλαίσιο της επιστήμης, στο να έρθει σε επαφή η επιστήμη με την τέχνη και τη φιλοσοφία. Κι ας μην ξεχνάμε εδώ πως τα ποιήματα του Ελύτη μοιάζουν με μικρά φιλοσοφικά δοκίμια».

    Ο Αλ. Μάρκοβ έχει μεταφράσει πολλούς σύγχρονους Έλληνες ποιητές (μεταξύ άλλων τον Μίλτο Σαχτούρη, τον Νίκο Καρούζο και την Κική Δημουλά) και δηλώνει γοητευμένος με τους διανοητικούς και τους καλλιτεχνικούς ορίζοντες της ελληνικής ποίησης: «Οι ποιητές προπορεύονται συχνά της φιλοσοφίας, θέτοντας καινούργια ζητήματα, αλλά και προχωρώντας σε πρωτοποριακούς προβληματισμούς. Σε μιαν εποχή που υφίσταται την πλημμυρίδα της πληροφόρησης και βασανίζεται από τη βιασύνη και την ταχύτητα, οι σύγχρονοι έλληνες ποιητές αντιτείνουν τον στοχαστικό ρεμβασμό. Αντί για την πληροφορία και τη βιάση, ο προσεκτικός βηματισμός, οι ποικίλες παραδόσεις και η πολυμορφία».

    [07] Επιβεβαιώνεται ότι ο φετινός Αύγουστος ήταν ο πιο ζεστός στά μετεωρολογικά χρονικά

    Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, μετά τη NASA, επιβεβαίωσε ότι ο φετινός Αύγουστος υπήρξε ο πιο ζεστός Αύγουστος στα μετεωρολογικά χρονικά του πλανήτη. Στην Ευρώπη πάντως ο φετινός Αύγουστος δεν έσπασε κάποιο ρεκόρ, καθώς ήταν ο δέκατος πιο ζεστός στα μετεωρολογικά χρονικά.

    Είναι ο 16ος συνεχόμενος μήνας που καταγράφεται θερμοκρασία ρεκόρ στη Γη, ένα «σερί» που δεν έχει συμβεί εδώ και 137 χρόνια. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Αυγούστου 2016 υπήρξε κατά 0,09 βαθμούς Φαρενάιτ υψηλότερη σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο και κατά 1,66 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του περασμένου αιώνα.

    Επίσης η θερμοκρασία στο φετινό καλοκαίρι (τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2016) υπήρξε κατά 0,07 βαθμούς μεγαλύτερη από το περυσινό καλοκαίρι και κατά 1,6 βαθμούς Φαρενάιτ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα.

    Αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη πως όλο το 2016 θα αποδειχθεί το πιο θερμό στην μετεωρολογική ιστορία. Μέχρι στιγμής η παγκόσμια θερμοκρασία είναι κατά 1,52 βαθμούς Φαρενάιτ υψηλότερη από τον μέσο όρο του 2015.

    [08] Η διατροφή από πολύ νωρίς των μωρών με αυγά και φιστίκια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας

    Τα μωρά που ήδη από τον τέταρτο μήνα της ζωής τους τρέφονται με αυγά και φιστίκια, αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων απέναντι σε αυτές τις τροφές αργότερα, σύμφωνα, με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

    Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Μπόιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), μελέτησαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από 146 έρευνες πάνω στις αλλεργιογόνες τροφές. Οι μελέτες αφορούσαν συνολικά πάνω από 200.000 παιδιά.

    Διαπιστώθηκε ότι τα μωρά τεσσάρων έως έξι μηνών που τρώνε αυγά, έχουν κατά 40% μειωμένο κίνδυνο αλλεργίας στα αυγά, σε σχέση με τα παιδιά που αρχίζουν να τρώνε αυγά αργότερα στη ζωή τους.Όταν τα παιδιά τρώνε φιστίκια στην ηλικία των τεσσάρων έως 11 μηνών, έχουν κατά 70% μικρότερο κίνδυνο αλλεργίας, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που έφαγαν φιστίκια με καθυστέρηση.

    [09] Ο Έλληνας ερευνητής Λ. Ιασεμίδης στη μάχη κατά της επιληψίας

    Ένα νέο διαπανεπιστημιακό ερευνητικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής διακεκριμένο καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής Λεωνίδα Ιασεμίδη του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Λουιζιάνα (LA Tech), θα αναπτύξει νέες τεχνολογίες και μεθόδους για την έρευνα σε βάθος της επιληψίας, παίρνοντας αδρή χρηματοδότηση από το αμερικανικό κράτος γι'αυτόν τον σκοπό.

    Το πρόγραμμα «Ερευνώντας και Κατανοώντας τον Εγκέφαλο: Μικρο- & Μακρο-Δυναμική των Δικτύων της Επιληψίας και της Μνήμης» ("Probing and Understanding the Brain: Micro and Macro Dynamics of Seizure and Memory Networks"), επιλέχθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (NSF) για να χρηματοδοτηθεί με 6 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    Η έρευνα, με τη συμμετοχή 12 επιστημόνων από τρία πανεπιστήμια (Λουιζιάνα, Αρκάνσας και Αλαμπάμα), θα εξετάσει την προέλευση και τον αντίκτυπο των επιληπτικών κρίσεων. Οι επιληπτικές κρίσεις επηρεάζουν άμεσα περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και πολλούς περισσότερους ανθρώπους έμμεσα, αν ληφθεί υπόψη το περιβάλλον των ασθενών.

    Όπως δήλωσε ο Λεωνίδας Ιασεμίδης «η επιληψία μπορεί να λειτουργήσει ως μοναδικό «παράθυρο στη λειτουργία του εγκεφάλου, επειδή προκαλεί διαφορετικά είδη βλάβης, ανάλογα με το σημείο του εγκεφάλου που επηρεάζει και την έκταση της επιληπτικής κρίσης στον εγκέφαλο».

    Οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν τη μακροχρόνια και σε βάθος καταγραφή και μαθηματική ανάλυση της νευρολογικής δραστηριότητας ανθρώπων και ζώων, προκειμένου να αποκαλύψουν τα αίτια της επιληψίας, καθώς και τις επιπτώσεις της σε άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως τη μνήμη.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα αναπτυχθούν ελάχιστα επεμβατικοί εμφυτεύσιμοι αισθητήρες για την παρακολούθηση του εγκεφάλου πριν, κατά την διάρκεια και αρκετούς μήνες μετά από τα περιστατικά της επιληψίας. Οι ερευνητές θα συσχετίσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των επιληπτικών κρίσεων, με αυτές που παρατηρούνται στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των κρίσεων.

    [10] Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Η υπερεκτέλεση των εσόδων του προϋπολογισμού η καλύτερη απάντηση σε όσους προεξόφλησαν την κατάρρευσή τους

    Η υπερεκτέλεση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Αύγουστο υπερκάλυψε και τη δόση του ΕΝΦΙΑ - ύψους 738 εκατ ευρώ - η οποία θα εισπραχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου αντί του Αυγούστου που προέβλεπε ο στόχος, σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας τα στοιχεία για την εκτέλεση του προυπολογισμού το οκτάμηνο. Οι ίδιοι κύκλοι αναφερόμενοι στην υπέρβαση κατά 464 εκατ. ευρώ των εσόδων το οκτάμηνο έναντι του στόχου σημειώνουν ότι αποτελούν την καλύτερη απάντηση προς την αντιπολίτευση και όσους έσπευσαν πριν ενάμιση μήνα να προεξοφλήσουν κατάρρευση των εσόδων και ενεργοποίηση του κόφτη.

    Αναλυτικότερα αναφορικά με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν τα ακόλουθα:

    «Τον Αύγουστο 2016 τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.932 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 62 εκατ. ευρώ. Η υπερεκτέλεση, δηλαδή, των εσόδων υπερκάλυψε και τη δόση του ΕΝΦΙΑ -εκτιμώμενου ύψους 738 εκατ. ευρώ- η οποία θα εισπραχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, αντί του Αυγούστου που προέβλεπε ο στόχος.

    Επίσης, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 29.883 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 464 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

    Τα στοιχεία αυτά αποτελούν την καλύτερη απάντηση και προς την αντιπολίτευση, καθώς και σε όσους έσπευσαν, πριν ενάμιση μήνα, να προεξοφλήσουν κατάρρευση εσόδων του προϋπολογισμού και να κινδυνολογήσουν με ανυπόστατα σενάρια περί ενεργοποίησης του? «κόφτη»!

    Υπενθυμίζουμε ότι η οργανωμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας, στηρίζεται στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του τακτικού. Η βασική διαφορά τους είναι ότι ο πρώτος περιλαμβάνει και το ΠΔΕ που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη φορολογία και υπόκειται σε μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις. Αν κάποιος θέλει να εξετάσει στα σοβαρά την πορεία των εσόδων θα πρέπει να δει τον τακτικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, αν θέλει να παραπλανήσει και να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, θα επικαλεστεί το ΠΔΕ ή οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί στην εξαγωγή αυθαίρετων συμπερασμάτων.

    Συνιστούμε, λοιπόν, σε αντιπολίτευση και συνοδοιπόρους της να μάθουν να διαβάζουν τα μεγέθη του προϋπολογισμού γιατί εκτίθενται ανεπανόρθωτα».

    [11] Χιλιάδες εκτυπωτές της HP σταμάτησαν να αναγνωρίζουν τα μη αυθεντικά δοχεία μελάνης

    Μεγάλος αριθμός εκτυπωτών Hewlett Packard σταμάτησαν από τις 13 Σεπτεμβρίου να αναγνωρίζουν τα μη αυθεντικά δοχεία μελάνης, σύμφωνα με τα παράπονα που εξέφρασαν χιλιάδες ιδιοκτήτες.

    Η HP αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι κατά την τελευταία ενημέρωση του υλικολογισμικού, οι ρυθμίσεις άλλαξαν ώστε οι εκτυπωτές της εταιρείας να επικοινωνούν μόνο με τα αυθεντικά δοχεία μελάνης, τα οποία φέρουν επάνω τους ένα ειδικό τσιπάκι. Αναφέρεται επίσης ότι ορισμένες συσκευές είχαν ήδη ενσωματωμένη αυτή τη λειτουργικότητα.

    Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC αναφέρει σε δημοσίευμά του επικαλούμενο αναφορές της γερμανικής εταιρείας παραγωγής μελανιών 123inkt, ότι δεν είχε εκδοθεί καμία νέα firmware ενημέρωση από τον Μάρτιο του 2016, γεγονός που πιθανόν υποδηλώνει ότι η αλλαγή ήταν ήδη προγραμματισμένη να γίνει αυτόν τον μήνα.

    Από την πλευρά της, η HP ανέφερε ότι τέτοιου είδους ενημερώσεις γίνονται «κατά διαστήματα», ωστόσο δεν παρείχε κανένα σχόλιο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που διατέθηκε η τελευταία ενημέρωση.

    «Σκοπός αυτής της ενημέρωσης είναι να προστατεύονται οι καινοτομίες της HP και η πνευματική ιδιοκτησία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

    Η κίνηση αυτή της Hewlett Packard φαίνεται ότι προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια σε πολλούς καταναλωτές, αφού τα αυθεντικά μελάνια της εταιρείας είναι αρκετά πιο ακριβά από τα άλλα.

    [12] Επιβεβαιώνεται ότι ο φετινός Αύγουστος ήταν ο πιο ζεστός στά μετεωρολογικά χρονικά

    Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, μετά τη NASA, επιβεβαίωσε ότι ο φετινός Αύγουστος υπήρξε ο πιο ζεστός Αύγουστος στα μετεωρολογικά χρονικά του πλανήτη. Στην Ευρώπη πάντως ο φετινός Αύγουστος δεν έσπασε κάποιο ρεκόρ, καθώς ήταν ο δέκατος πιο ζεστός στα μετεωρολογικά χρονικά.

    Είναι ο 16ος συνεχόμενος μήνας που καταγράφεται θερμοκρασία ρεκόρ στη Γη, ένα «σερί» που δεν έχει συμβεί εδώ και 137 χρόνια. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Αυγούστου 2016 υπήρξε κατά 0,09 βαθμούς Φαρενάιτ υψηλότερη σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο και κατά 1,66 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του περασμένου αιώνα.

    Επίσης η θερμοκρασία στο φετινό καλοκαίρι (τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2016) υπήρξε κατά 0,07 βαθμούς μεγαλύτερη από το περυσινό καλοκαίρι και κατά 1,6 βαθμούς Φαρενάιτ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα.

    Αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη πως όλο το 2016 θα αποδειχθεί το πιο θερμό στην μετεωρολογική ιστορία. Μέχρι στιγμής η παγκόσμια θερμοκρασία είναι κατά 1,52 βαθμούς Φαρενάιτ υψηλότερη από τον μέσο όρο του 2015.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 September 2016 - 6:32:21 UTC