Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] NΔ: Οι συμψηφισμοί ανήκουν στο παρελθόν, όπως και ο κ. Τσίπρας
  • [02] Η Αθήνα μπορεί να δοκιμάσει τις αγορές το 2017, επιστρέφοντας πλήρως το 2018
  • [03] ΚLEEMANN: Προσαρμογή στρατηγικής με σταθερή βάση τη Βόρειο Ελλάδα
  • [04] Σε δίκη ο πρώην υπουργός Γκ. Χαρδούβελης για πλημμεληματική παράλειψη δήλωσης «πόθεν έσχες»
  • [05] Ταξίδι στην πλούσια ιστορία της Χίου και της Μυτιλήνης κάνει το «Πρακτορείο», που κυκλοφορεί σήμερα
  • [06] Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, σήμερα και αύριο
  • [07] Πρώην επίτροπος της Κομισιόν διηύθυνε εξωχώρια εταιρεία στις Μπαχάμες
  • [08] Τουλάχιστον 43 οι νεκροί από το ναυάγιο κοντά στις αιγυπτιακές ακτές-Περίπου 400 αγνοούνται
  • [09] Συμμετοχή των ΗΠΑ στη φύλαξη αυτοκινητοπομπών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, θέλει ο Πούτιν, λέει ο Γκάμπριελ
  • [10] ΗΠΑ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη Σάρλοτ λόγω ταραχών
  • [11] Τι θα δούμε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τη σεζόν 2016-2017
  • [12] «Είμαι Τούρκος και Ελληνας μαζί, εκπροσωπώντας την Κύπρο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ποιητής Μεχμέτ Γιασίν
  • [13] Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας είναι ο αρχαιότερος πολιτισμός στη Γη, δείχνει νέα έρευνα
  • [14] Το Προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν
  • [15] Ψηφίστηκε η σύμβαση για την αξιοποίηση του Ελληνικού
  • [16] Μπαίνει και επίσημα αύριο το φθινόπωρο

  • [01] NΔ: Οι συμψηφισμοί ανήκουν στο παρελθόν, όπως και ο κ. Τσίπρας

    Στην αντεπίθεση πέρασε η ΝΔ απαντώντας στις κατηγορίες του Μεγάρου Μαξίμου για δάνεια που είχε πάρει το κόμμα από την Τράπεζα Αττικής. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως «η κυβέρνηση αναζητά αντιπερισπασμό για να ξεφύγει από το προκλητικό λάθος του πρωθυπουργού που μίλησε για "προσωρινούς υπερθεματιστές" και επιχειρεί να καλύψει με αυτόν τον τρόπο τις τεράστιες ευθύνες της Επιτροπής και του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης κ. Κρέτσου, που δεν έλεγξαν ουσιαστικά τα πόθεν έσχες των υποψήφιων καναλαρχών."

    Σύμφωνα με τη ΝΔ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απαγόρευσε πλέον με καταστατική ρύθμιση τη λήψη δανείου από το κόμμα ενώ οκτώ μήνες τώρα έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα μείωσης των εξόδων.

    Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου υπενθυμίζει πως η ΝΔ «ψήφισε την Εξεταστική για τα δάνεια στα κόμματα και απαιτεί τη διαφάνεια παντού, για τους πάντες και τα πάντα» εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τους πως επιλέγουν να έχουν offshore εταιρεία ? μέτοχο στην κομματική εφημερίδα τους, την Αυγή.

    «Γι' αυτό τέλος στους συμψηφισμούς. Ανήκουν στο χθες, όπως και ο κ. Τσίπρας» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

    «Η ΝΔ παραδέχεται τα θαλασσοδάνεια», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

    Για θαλασσοδάνεια τα οποία έχει πάρει η Νέα Δημοκρατία από την Τράπεζα Αττικής, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές.

    «Ευχαριστούμε τη ΝΔ που παραδέχεται πως από κοινού με το ΠΑΣΟΚ έχει φεσώσει την Τράπεζα Αττικής με 13 εκατομμύρια ευρώ» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν .

    «Δεν απαντά φυσικά αν αυτά τα δάνεια εκπλήρωναν τα τραπεζικά κριτήρια, ούτε με ποιόν τρόπο εξασφαλίστηκαν.

    Το μόνο που είχαν να απαντήσουν είναι ότι «με εντολή Μητσοτάκη το κόμμα δεν θα πάρει άλλα θαλασσοδάνεια».

    Επαρκείς και περιεκτικές εξηγήσεις για το θέμα, ομολογουμένως...»

    [02] Η Αθήνα μπορεί να δοκιμάσει τις αγορές το 2017, επιστρέφοντας πλήρως το 2018

    Tο μονοπάτι, το οποίο ελπίζει ότι θα επιτρέψει στη χώρα να βγει από την επταετή οικονομική κρίση, σκιαγράφησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας,σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει θετική ανάπτυξη φέτος και μερική επιστροφή στις αγορές ομολόγων το 2017.

    Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι τα έσοδα της κυβέρνησης και οι εισροές από τον τουρισμό είναι ισχυρά και ότι η Ελλάδα μπορεί να καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 0,2% έως 0,4% φέτος, πολύ παραπάνω από την πρόβλεψη της Eurostat, που προέβλεψε συρρίκνωση κατά 0,3%.

    Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει ή να ξεπεράσει την πρόβλεψη της Eurostat για ανάπτυξη 2,7% για το 2017, σημείωσε ότι, έως τώρα, έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις για το 2016 και ότι περιμένει «το ίδιο» για το 2017. Ωστόσο, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα μηνύματα που έχουν σταλεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές και εάν θα υπάρξει επιστροφή ξένων επενδύσεων ή όχι.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι ελπίζει πως στους επόμενους έξι μήνες η Ελλάδα θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από το οποίο έχει αποκλειστεί έως τώρα λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής της αξιολόγησης. Εάν συμβεί αυτό, εκτίμησε, θα μπορέσει τότε να γίνει δοκιμή του ενδιαφέροντος των αγορών για το ελληνικό χρέος τον επόμενο χρόνο. «Νομίζω ότι αυτό θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε τη διαδικασία έκδοσης ομολόγων» τόνισε.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η ικανότητα της Ελλάδας να εκδώσει μερικά ομόλογα του χρόνου και να επιστρέψει πλήρως στις αγορές ομολόγων το 2018 εξαρτάται από το εάν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, εάν βελτιωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, και εάν λάβει μια ανάλυση χρέους από την ΕΚΤ η οποία να δείχνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και το πώς μπορεί η χώρα να επιβιώσει εντός των δυνατοτήτων της. «Έτσι και αλλιώς, θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος μέχρι το τέλος του χρόνου» στο θέμα της πρότασης ελάφρυνσης του χρέους, πρόσθεσε.

    Η Ελλάδα, η οποία έχει το μεγαλύτερο δανειακό χρέος στην ευρωζώνη, έχει δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ πάνω από 175%. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο εμπόδιο αποτελεί το εάν η ελάφρυνση του χρέους θα συμβεί πριν τις γερμανικές εκλογές το 2017, σχολιάζει το πρακτορείοReutersστο σχετικό τηλεγράφημα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, υπό πολιτική πίεση από την ευρωπαϊκή κρίση του μεταναστευτικού και εσωτερική εχθρότητα στις επαναλαμβανόμενες χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα, έχει μπροστά της την πρόκληση των βουλευτικών εκλογών στο τέλος του 2017 αλλά δεν έχει δηλώσει ακόμα εάν θα είναι υποψήφια για τέταρτη φορά, σημειώνει τοReuter.

    Hσυνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στοReutersέγινε σε σουίτα ξενοδοχείου που ενοικιάστηκε για το σκοπό αυτό και όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεωνο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πώς το δικό του δωμάτιο ήταν πολύ μικρότερο, χωρίς θέα. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε με μπλε κοστούμι και με το χαρακτηριστικό του ανοιχτό πουκάμισο, χωρίς γραβάτα.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα φορέσει γραβάτα εάν η Ελλάδα λάβει ελάφρυνση του χρέους, χαμογέλασε όταν ρωτήθηκε για την υπόσχεσή του και για το αν ήταν θυμωμένος με τη Γερμανία για την αργή πορεία της στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

    «Είναι πολύ σοβαρό θέμα. Δεν αφορά μόνο γραβάτες» είπε. «Θα αλλάξει τη δυνατότητα μιας χώρας που έχει περάσει πολλά, να αποκτήσει πραγματικά μια συντηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη» υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να προχωρά, άσχετα με τα εσωτερικά θέματα και τις εκλογικές διαδικασίες κάθε χώρας. Πρέπει να κοιτάξουμε τα κοινά ενδιαφέροντά μας και όχι τα προβλήματα του μικροπολιτικού επιπέδου».

    Σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι αναμένει να μπορέσει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου και υποστήριξε ότι η πρώτη αξιολόγηση είχε καλύψει τα πιο ακανθώδη θέματα.

    «Από εδώ και στο εξής, κάθε αξιολόγηση θα είναι καθοριστική, αλλά ευκολότερη από την τελευταία» είπε. «Βιαζόμαστε για να βρεθούμε σε θέση να εκπληρώσουμε τα ορόσημα στο τέλος του Σεπτεμβρίου, στις αρχές του Οκτωβρίου, στο προγραμματισμένο Eurogroup, ώστε στο τέλος του Οκτωβρίου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, του οποίου ο υπουργός Εργασίας έχει δηλώσει ότι το ΔΝΤ έχει πάρει μια «ακραία» θέση στο θέμα των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, είπε ότι πιστεύει πως είναι δυνατό να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, αλλά επισήμανε ότι το ΔΝΤ πρέπει να σεβαστεί το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», αναφερόμενος στη νομοθεσία και τις δικαστικές αποφάσεις που ρυθμίζουν τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε συμβιβασμό στα θέματα αυτά» εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

    Επισήμανε ότι η Ελλάδα ήλπιζε σε ένα ξεκάθαρο σήμα από τους δανειστές της τον Μάιο που πέρασε ότι η κρίση είχε ξεπεραστεί, αλλά στην ουσία άκουσε ότι «διαφωνούμε με τα μέτρα του χρέους, περιμένετε μέχρι το τέλος του χρόνου».

    «Αυτό είναι άδικο για την Ελλάδα» συμπλήρωσε. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι εταίροι μας το κατανοούν αυτό και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δώσει λύση ώστε να μας επιτρέψει να συμμετάσχουμε στην ποσοτική χαλάρωση και η οποία μετά θα ανοίξει το δρόμο για μια επιτυχή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές».

    [03] ΚLEEMANN: Προσαρμογή στρατηγικής με σταθερή βάση τη Βόρειο Ελλάδα

    Την αποχώρηση της από το ελληνικό χρηματιστήριο με την διαδικασία της δημόσιας πρότασης δρομολογεί η μεγάλη βιομηχανική επιχείρηση KLEEMANN, με έδρα το Κιλκίς, χωρίς να έχει προγραμματιστεί η μεταφορά καταστατικής έδρας, κυρίως όμως χωρίς να θίγεται η κύρια παραγωγική βάση και οι συνακόλουθες θέσεις εργασίας στη Βόρειο Ελλάδα.

    Αυτό προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση των μετοχών που διαπραγματεύονται ελεύθερα, εκ μέρους του προτείνοντος (εταιρεία συμμετοχών ιδιοκτησίας των βασικών μετόχων που συγκεντρώνουν το 67% των μετοχών).

    Η KLEEMANN είναι ως γνωστόν η κυρίαρχη εταιρεία στον τομέα της κατασκευής ανελκυστήρων, με μερίδιο αγοράς άνω του 70% στην εγχώρια αγορά, ενώ διατηρεί διακριτή θέση στο παγκόσμιο στερέωμα καθώς κατά τα τελευταία χρόνια έχει προσανατολίσει το 90% των δραστηριοτήτων της στις εξαγωγές. Είναι μάλιστα μία από τις λίγες ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις που στην περίοδο της κρίσης και ειδικότερα την τελευταία τριετία αύξησε τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, ο Όμιλος ο οποίος απασχολεί 1242 εργαζόμενους, την τελευταία τριετία αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά 234, οι περισσότερες εκ των οποίων στην κύρια παραγωγική βάση της Βόρειας Ελλάδας. Την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις του Κιλκίς η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου πύργου δοκιμών, ύψους 61 μέτρων που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Υπερσύγχρονοι ανελκυστήρες με την σφραγίδα της KLEEMANN υπάρχουν παντού στον κόσμο και μάλιστα σε εμβληματικά κτίρια. Από το Κρεμλίνο στη Μόσχα, έως τον καθεδρικό ναό του Norwich, το Πανεπιστήμιο του Cambridge, υπερπολυτελή ξενοδοχεία, αθλητικά στάδια και πολλά διεθνή αεροδρόμια.

    Σήμερα η KLEEMANN έχει επεκτείνει την εμπορική της παρουσία σε 15 κράτη, ενώ το δίκτυο πωλήσεων της είναι κυριολεκτικά παγκόσμιο, περιλαμβάνοντας 102 διαφορετικές χώρες. Παρόλα αυτά, και στο πρόσφατο παρελθόν, ανώτατα στελέχη της εταιρείας έχουν δηλώσει εμφατικά ότι έχουν εμπιστοσύνη στο ελληνικό εργατικό δυναμικό και στα εξειδικευμένα στελέχη που έχουν προσφέρει ποιοτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου η δημόσια πρόταση θα γίνει στην τιμή των 2,02 ευρώ ανά προσφερόμενη μετοχή που συνιστά σημαντικό premium 30% σε σχέση με την τιμή χθεσινής διαπραγμάτευσης που έκλεισε στην τιμή των 1,55 ευρώ

    [04] Σε δίκη ο πρώην υπουργός Γκ. Χαρδούβελης για πλημμεληματική παράλειψη δήλωσης «πόθεν έσχες»

    Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για το αδίκημα της παράλειψης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης παραπέμπεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

    Με το βούλευμά του (αριθμός 1604/2016) το δικαστικό Συμβούλιο διατάσσει την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών, κάνοντας δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου. Η κατηγορία σε βάρος του κ. Χαρδούβελη αφορά την περίοδο 2011-2012 οπότε, αν και ήταν υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης ως σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, δεν είχε καταθέσει «πόθεν έσχες».

    Η υπόθεση είχε διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη από την από την Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής.

    Διαβάστε επίσης:ΣΥΡΙΖΑ: Η παραπομπή σε δίκη του Γκίκα Χαρδούβελη εκθέτει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    [05] Ταξίδι στην πλούσια ιστορία της Χίου και της Μυτιλήνης κάνει το «Πρακτορείο», που κυκλοφορεί σήμερα

    Ένα ταξίδι στον χρόνο και στον πολιτισμό, τη γοητεία που τρεμοστέκει και την πλούσια ιστορία της Χίου και της Μυτιλήνης κάνει το Πρακτορείο, που κυκλοφορεί σήμερα. Το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ πετάγεται και μέχρι τη Θάσο, που επλήγη από μεγάλη φωτιά. Τρία ταλαιπωρημένα νησιά του Αιγαίου, που φέτος πέρασαν ένα δύσκολο καλοκαίρι.

    Η Χίος με τα μαστιχόδεντρά της, κάηκε δυο φορές, ενώ η Μυτιλήνη, που βρέθηκε στο κέντρο της προσφυγικής καταιγίδας, μετά τα ζήτω και τα μπράβο, ακόμη και της διεθνούς κοινότητας, δείχνει να βρίσκεται έξω από το χάρτη των καλοκαιρινών προορισμών. Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Μυτιλήνη, Στρατής Μπαλάσκας με δύο «διαφορετικά» κείμενά του μας γνωρίζει τον πλούτο των δύο νησιών, της βαριάς πολιτιστικής ιστορίας τους και μας κάνει να καταλάβουμε γιατί κάποιος που τα επισκεφτεί μπορεί να τα λατρέψει. Και βέβαια η Θάσος, που τη χτύπησε μια τεράστια πυρκαγιά, πριν λίγες ημέρες, αλλά δεν έχασε ούτε τη γοητεία της, ούτε την ψυχή της.

    Στη μυροβόλο Χίο

    Του Στρατή Μπαλάσκα

    Μια γριά απ'το Μικρασιάτικο Τσεσμέ, πρόσφυγας στη μυροβόλο Χίο, ένα χάραμα που η νύχτα σε είχε πάρει μαζί της να σε κάνει να νιώσεις τ'αστραπόβροντο των αισθήσεων στο νησί του Ομήρου. Με το μυαλό γιομάτο χρώματα, μυρωδιές, εικόνες, αισθήματα χώθηκες στη γειτονιά του κάστρου. Να μην ακούσεις, να μη δεις, να μη σε χαλάσει τίποτα το σύγχρονο. Εκεί είναι που είδες τη γριά...

    Με ένα σπασμένο κεραμίδι όπου πάνω του είχε στημένα δυο αναμένα καρβουνάκια και θύμιαζε με μαστίχι χιώτικο και ροδολίβανο, Μαγιάτικα τριαντάφυλλα ζυμωμένα με χίλια μύρια άλλα υλικά, ξεραμένα όλα μαζί στον ήλιο. Θύμιαζε κατά τον Τσεσμέ «εκεί όπου 'ναι γιε μου οι γονιοί μου», κατά το νοτιά «να μυρίσουν τα μαστίχια», κατά τα ουράνια «ίντα να κάμωμεν γιέ μου, που είμαστε πλασμένοι από την χάρην Των...».

    Δεν το κατάλαβες πώς έγινε, σήκωσες το ζερβί σου χέρι και σταυροκοπήθηκες, τα πρώτα βέλη του Απόλλωνα διαπερνούσαν νικητήρια τα Γενουάτικα τείχη του Χιώτικου κάστρου, φωτίστηκε η μορφή της γριάς από τον Τσεσμέ, θαρρείς κι είδες την ίδια εκείνη μορφή όπου ο πόνος ταυτίζεται με την λευτεριά. Η μορφή των σφαγμένων της Χίου στη ζωγραφιά του Ντελακρουά.

    Σύμφωνα με το μύθο το νησί πήρε το όνομά του από τον Χίο, το γιο του Ποσειδώνα και της νύμφης Χιόνη. Άλλος πάλι μύθος λέει πως το νησί ονοματίστηκε από τη Χιόνα, την κόρη του πρώτου οικιστή και βασιλιά, του Οινοπίωνα εγγονού του Κρητικού βασιλιά Μίνωα, που δίδαξε στους κατοίκους ανάμεσα στα άλλα και τα μυστικά της αμπελουργίας.

    Φθινόπωρο στη Χίο που είναι εκεί και σε περιμένει... σε όλο το Αιγαίο, θαρρείς κι ανασταίνεται εκείνη η ψυχή που τα καλοκαίρια σφάζεται, κουρμπάνι στον Κερδώο τουριστικό Ερμή. Σαν σε χορό αρχαίου δράματος «βράζουν» τη σούμα, ένα αλλιώτικο ντόπιο τσίπουρο από σύκα. Στα βορειόχωρα σε τρατάρουν ένα κρασί μοναδικό, τον Αριούσιο οίνο, «μοναχά στους εδικούς μας το κερνούμε ετούτο» σου λένε, και τα βράδια στη Χιώτικια παραλία, στου «Θεοδοσίου» και στο «Χότζα» χίλια μύρια ντόπια ούζα και μεζέδες πνιγμένους στην κάπαρη και στο κάρδαμο.

    Κολλημένος θαρρείς στην πόλη είναι ένας αλλιώτικος μαχαλάς. Οι Χιώτες μιλούν για δαύτονα με περηφάνεια αν και για να λέμε και του στραβού το δίκιο κάποιοι τον αντιμετωπίζουν και σαν βάρος. «Ξέρεις τι θα ήταν μωρέ η Χιός χωρίς τον Κάμπο;» άκουσες να λένε κάποιοι. Ετούτοι μιλούν για μεγάλα κτίρια και έργα κι άλλα πολλά που τα βαφτίζουν ανάπτυξη που δεν έρχεται καθότι ο Κάμπος εμποδίζει την προς νότο πορεία της μπουλτόζας.

    Στο ερώτημα τουλάχιστον δεν έχουν άδικο. Πραγματικά. «Ξέρεις τι θα ήταν μωρέ η Χιός χωρίς τον Κάμπο;» Η Αθήνα χωρίς την Ακρόπολη. Η Σαλονίκη χωρίς το Λευκό της Πύργο. Το Αιγαίο χωρίς τη θάλασσα της. Ο Κάμπος είναι γεμάτος μπαξέδες με λεμονιές και πορτοκαλιές. Μεγάλα ντουβάρια περικλείνουν τις ιδιοκτησίες, αψηλά να μην αφήνουν ανθρώπου μάτι να βασκάνει την προκοπή των αφεντάδων. Μέσα σε ετούτα τα περβόλια είναι χτισμένα τα αρχοντόσπιτα. Μεγάλα, δίπατα και τρίπατα με μπαλκόνια και πέργολες και μάρμαρα και πέτρα μπόλικη από τα λατομεία των γειτονικών Θυμιανών. Με νερά στα χρώματα της Χιώτικιας γης. Κοντά σε ετούτα τα σπίτια και οι μεγάλες γούρνες που εδώ στη Χιό τις λένε μάγκανα, στέρνες μεγάλες με ένα ξύλινο ροδάνι που γυρίζει και ποτίζει τα περβόλια... Ετούτο το θαυμαστό κόσμο που σαν έχεις την τύχη να σε συντροφέψουν στην περιήγηση σου εραστές του, τον γνωρίζεις σε όλο του το μεγαλείο τον έχουν βάλει στο μάτι συμφέροντα και η νεόπλουτοι. Αλλά στ? αλήθεια αντέχει...

    Σε έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών η Χίος αναφέρεται και ως Μάκρις, λόγω του μακρού σχήματός της, Πιτυούσα από τα πεύκα που ήταν καπότες καταφυτεμένη, Οφιούσα λόγω των μπόλικων φιδιών της, Αιθαλία για τα μαύρα ηφαιστειογενή πετρώματά της.

    Στο Εμπορειό και στο Άγιο Γάλας οι αρχαιολόγοι έδειξαν πως το νησί ήταν κομμάτι ετούτου του άγνωστου, πολυσυζητημένου και πολυπαρεξηγημένου πολιτισμού του βόρειου Αιγαίου που καπότες συγκρούστηκε με ανατολή και δύση.

    Στο πολύ όμορφο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μπορεί κανείς να συναντήσει ετούτα τα απομεινάρια ζωής του μακρινού πολιτισμού. Χειροποίητα αγγεία με χαραχτή διακόσμηση που τονίζεται από το άσπρο χρώμα. Στον ίδιο χώρο συναντάς το πέρασμα των Μυκηναίων κι ύστερα την εγκατάσταση των Ιώνων πριν περίπου 3000 χρόνια. Δαύτους για μπόλικα μπορείς να τους κατηγορήσεις. Εξόν από το ότι δεν έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για τον πολιτισμό.

    Ο Στράβωνας λέει πως οι πρώτοι κάτοικοι της Χίου ήταν οι Πελασγοί. Ετούτοι φέραν λέει τη λατρεία του Πεληναίου Δία στο νησί. Στο νησί κατοίκησαν και Κάρες και Λέλεγες από τη Μικρασία. Μα και Άβαντες από την Εύβοια. Παλιού καιρού χαλάσματα...

    Πόλη μέλος της Ιωνικής Δωδεκάπολης η Χίος διεκδικεί την πρώτη Δημοκρατία στον κόσμο. To 600 λέει πριν το Χριστό εδώ θεσπίστηκε η «Μεγάλη Ρήτρα». Λένε πως κι ο Σόλων επισκέφτηκε τη Χίο και πήρε πολλές αρχές από το πολίτευμα της για τους θεσμούς, που δημιούργησε αργότερα στην Αθήνα.

    Η Χίος όμως διεκδικεί και τη γέννηση του Ομήρου.

    Αλήθεια ή ψέματα;

    Τι σε νοιάζει κιόλας;

    Στην άκρη της ναυτομάνας πόλης του Βροντάδου που ακουμπά στην πόλη της Χίου, στη ρίζα του Βροντάδου, κάτω από το τεράστιο για τα νησιώτικα μέτρα βουνό το Αίπος, η Δασκαλόπετρα, η πέτρα όπου καθόταν λέει ο θρύλος, ο Όμηρος. Σ'αρέσει η ιστορία ετούτη. Είναι σαν την ποίηση. Δεν είναι ανάγκη να την καταλαβαίνεις. Να την ακούς και να ευφραίνει την ψυχή σου φτάνει...

    Ο Όμηρος λένε γεννήθηκε κι έζησε στη Χιό κατά τον 8ο αιώνα. Μεγάλο, τεράστιο όνομα... Σαν τον πόλεμο που περιέγραψε.

    Πόλεμος. Η Χιός δεν καταλήφθηκε ποτέ της από τους Πέρσες χάρη στον ισχυρό της στόλο. Μα σαν ήρθε η ώρα να συμμαχήσει με τις αδελφές πόλεις ενάντια στον Πέρση το έκανε με χαρά. Ετούτη ήταν κι η αιτία για την καταστροφή της από τους Πέρσες μετά τη ναυμαχία της Λάδης. Στα 479 πριν το Χριστό είναι πια λεύτερη. Έχουν αρχίσει οι κλασικοί χρόνοι πότε και το νησί γνώρισε μεγάλη εμπορική ακμή και αναδείχθηκε σε ισχυρή ναυτική δύναμη. Τα πλοία της έφταναν στις άκρες της Ευρώπης, περιέπλεαν στα παράλια της Ευρώπης, έφταναν στον Πόντο μα και στην Αίγυπτο. Μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας πολεμά στη Μυκάλη και στις Πλαταιές ενάντια στους Πέρσες, παίρνει μέρος στις εκστρατείες ενάντια στη Σάμο και στη Σικελία. Στον Πελοποννησιακό πόλεμο τα μπέρδεψε και ετούτη με ποιόν θα πάει και ποιον θα αφήσει. Μια με το Σπαρτιάτη μια με την Αθήνα. Περίεργο αλλά συνέχεια μια με τον έναν και μια με τον άλλον ήταν. Πολέμησε και το Φίλιππο, το Μεγαλέξανδρο και τους Μακεδόνες. Τζάμπα πόλεμος... Το νησί έγινε μέλος του κράτους των Μακεδόνων κι αργότερα ακολούθησε τη μοίρα της γειτονιάς καταλυμένο από τους Ρωμαίους. Ετούτοι πάντως την κήρυξαν αυτόνομη χάρη στη σημαντική της βοήθεια στον πόλεμο ενάντια του βασιλιά της Συρίας Αντιόχου Γ΄. Μπερδεμένα και τότε τα πράγματα. Με τους Ρωμαίους ήταν, εξόριστοι στην Κολχίδα βρέθηκαν οι κακόμοιροι οι Χιώτες. Τελικά τους φέραν πίσω κι η Ρώμη κυριάρχησε για αιώνες.

    Σε συνεπήραν οι πολέμοι. Μωρέ στη Χιό γεννήθηκε και δούλεψε ο Μέλας. Κι ο γιός του Μικιάδης. Ετούτου ο γιός ο Άρχεμπος μαζί με ους γιους του το Βούπαλο και τον Άθηνι μεγαλούργησαν με γλυπτά ως και στη Δήλο. Εδώ στη Χίο γεννήθηκε κι ο Γλαύκος που θεωρείται ότι ανακάλυψε τη συγκόλληση των μετάλλων. Στη Χιό, στη σκιά του Ομήρου έζησε τον 5ο αιώνα ο τραγικός ποιητής Ίων, τον 4ο αιώνα ο ιστορικός Θεόπομπος.

    Το άγριο και απότομο Αίπος κόβει τη Χίο στα δυο. Απ'τη μια μεριά το βόρειο νησί όπου θαρρείς ο Θεός πετούσε βράχια μοναχά κι από την άλλη ο νότος ήρεμος, ίσιος και εύφορος. Το κέντρο του νησιού δυτικά δηλαδή του Αίπους περίεργο, αλλιώτικο, παντρεύει το επουράνιο με το γήινο. Το μεγαλείο μιας Νέας Μονής με το ταπεινό του Ανάβατου.

    Ένας δρόμος ανάμεσα σε όρθια κουφάρια καμένων δέντρων σε βγάζει στη Νέα Μονή. Αν η Κωνσταντινούπολη έχει την Αγιά Σοφιά της, η Χίος μόνο αυτή έχει τη Νέα Μονή. Χτισμένη κοντά στο 1000 μετά το Χριστό λάμπει χάρη στα μοναδικά της χρυσαφένια ψηφιδωτά. Λάμπει σημάδι πως σε ετούτον τον τόπο ότι είναι μοναδικό του μέλλει και να πεθάνει ξεχασμένο. Καταρρέει το μεγάλο μοναστήρι και τα ποικιλώνυμα πακέτα των ευρωπαϊκών χρημάτων δεν καταφέρνουν να το ξαναστήσουν στα πόδια του. Δεν είναι που λείπουν τα λεφτά μον'είναι που λες πως θέλουν να το δουν το μοναστήρι σωρό ερειπίων. Σαν τη σωρό με τα νεκροκέφαλα, ότι απόμεινε απ? της γης τους ταπεινούς που πίστεψαν πως το επουράνιο μπορεί να τους σώσει. Κυνηγημένοι από τους Τούρκους το 1822 πήγαν και κρύφτηκαν στη Νέα Μονή. Μπήκαν οι Τούρκοι με τα ξεγυμνωμένα σπαθιά τους σφάξαν όλους και έκανε χάζι θαρρείς απ'τα χρυσαφένια ντουβάρια το επουράνιο υπέρτατο ον ετούτο το χαμό. Απέμειναν τα νεκροκέφαλα που λέγαμε, στοιβαγμένα σωρός στο μοναστήρι με μια τρύπα, άλλα στο κούτελο, άλλα στην κορφή, άλλα στο φρύδι. Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα συναντάς τα Αυγώνυμα. Μικρά σπίτια, πέτρα στην πέτρα σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο περιτρυγιρίζουν τη μεγάλη πλατεία. Εδώ μπορείς να γευθείς μοναδικές κρεατολιχουδιές, να ακουμπήσεις το μυαλό σου στην άγρια φύση, να ανασάνει η ψυχή σου.

    Δρόμο παίρνεις, δρόμο αφήνεις. Ισια μπροστά σου το κάστρο του Ανάβατου. Ένας θεόρατος βράχος σαν την μπούκα ενός καραβιού που βουλιάζει στην κορυφή του πάνω από το θεόρατο γκρεμό ξεπροβάλλουν τα σπίτια του Ανάβατου. Τα ανθρώπινα νεκροκέφαλα απ? εδώ τα μάζεψαν και τα χώσαν μάνι μάνι σε ένα τσιμεντένιο κουτί με έναν τσιμεντένιο άσπρο άγγελο κολλημένο επάνω του να τα φυλάει. Απέμειναν τα σπίτια νεκροκέφαλα και τούτα. Τέσσερα ντουβάρια αδειανά από μέσα με τους αρχαιολόγους να κολλάνε μια μια τις πέτρες τους. Και πολλούς άλλους, να στέκουν όρνια έτοιμα να κατασπαράξουν ετούτο τον Αιγαιοπελαγίτικο Μυστρά. Να κάνουν τα σπίτια των μαρτύρων rent rooms, γάδαρο με σέλα και δορυφορική κεραία από πάνω. Ω του θαύματος ως κι η πολιτεία αντέχει!

    Το χριστιανισμό στο νησί τον φέραν απ'την καρσινή ακτή της Ερυθραίας. Ρίζωσε γρήγορα στο νησί κι έδεσε η λατρεία του Χριστού με τη λατρεία της μαστίχας. Το δέντρο που πληγώναμε για να γιομίσουμε με τα δάκρυά του οι τσέπες των Χιωτών. Τράνεψε στα χρόνια του Βυζάντιου το νησί και για τούτο το λόγο το βάλαν στο μάτι οι Φράγκοι. Ο ένας μετά τον άλλο οι δυτικοί το καταλάμβαναν για λογαριασμό τους μέχρις ότου ρίζωσαν για τα καλά οι Γενουάτες. Ξεζουμίζαν το νησί και τους ανθρώπους του με τη Μαόνα τους. Κάτι τις σαν τις σημερινές πολυεθνικές. Στα 1566 φτάσανε οι Τούρκοι. Μαστίχας ένεκα το νησί βαφτίστηκε κήπος της Βαλιζαντέ χανούμ. Της μάνας του σουλτάνου δηλαδή που μοσχομύριζε τα χνώτα της με χιώτικο μαστίχι. Το '21 οι Χιώτες ξεσηκώθηκαν με το Σαμιώτη Λυκούργο Λογοθέτη και το Χιώτη Χατζή Μπουρνιά. Στις 30 του Μάρτη το 1822, ο Καρά Αλής αποβιβάζεται στο νησί. Κάπου 40.000 ψυχές έσφαξε. Άλλες τόσες αιχμαλώτισε και τις πούλησε στο Αλγέρι. Λίγοι πολύ λίγοι σωθήκαν. Ίσα για να σωθεί η μνήμη της ράτσας. Κι η μνήμη της μαστίχας.

    Τα Μαστιχοχώρια, χωριά στο νότο. Καλλιμασιά, Νένητα, Καλαμωτή, Πυργί, Μεστά τα χωριά της μαστίχης μα και μοναδικά, μοναδικά σ'όλο τον κόσμο μεσαιωνικά χωριά. Το Πυργί με τα ξυστά ντουβάρια, οι Ολύμποι, τα Μεστά. Ανύπαρκτοι οι ελεύθεροι χώροι το ένα σπίτι δίπλα στο άλλο να στήνουν αμυντικό τείχος περιμετρικά στα υπόλοιπα σπίτια που και τούτα με τη σειρά τους αγκωνάρια άμυνας και πολεμίστρες ως το κέντρο του χωριού όπου στέκει ο αμυντικός πύργος ύστατη άμυνα. Στο Πυργί οι Άγιοι Απόστολοι στέκουν ολόρθοι πείσμα στο πείσμα των καιρών και των ανθρώπων. Στα Μεστά και στους Ολύμπους θολωτά σοκκάκια πλακοστρωμένα, με τα ξεραμένα τοματάκια στα ντουβάρια και τις γριές στα πεζούλια. Ετούτη δω την ομορφιά αιώνες τώρα δεν την πείραξε κανένας, μήδε οι σεισμοί. Η φωτιά την απέιλησε το περασμένο καλοκαίρι αλλά το φθινόπωρο ξαναγεννά τη φύση και τις ελπίδες...

    Η σφαγή της Χίου μαλάκωσε την καρδιά της χριστιανικής Ευρώπης. Κοντά 80.000 σφαγμένες και κουρσεμένες ψυχές δεν είναι δα και λίγο πράμα. Δεν είναι λίγο πράμα και ο Ντελακρουά και ο Ουγκώ να σπεύδουν ο ένας με τον χρωστήρα και ο άλλος με το καλάμι να μιλήσουν για την καταστροφή. Έσπευσε και ο Κανάρης κοντά ένα μήνα μετά τη σφαγή όξω απ' το λιμάνι της Χιός τίναξε στον αέρα τη ναυαρχίδα του Καρά Αλί. Πάει καλιά του ο σφάχτης ... Κατά το 1828 προσπάθησε να απελευθερώσει ξανά το νησί ο Φαβιέρος. Μάταια. Ως τις 11 του Νοέμβρη του 1912 που το λευτέρωσε ο Παύλος Κουντουριώτης με το μπάρμπα Γιώργο, τον «Αβέρωφ». Οι Χιώτες έπρεπε να περιμένουν και να υπομένουν.

    Ισα πάνω στο βορά στέκει η Βολισσός. Ομορφοχώρι στεφανωμένο με ένα κάστρο που λεν πως έχτισε ο Βελισσάριος. Και τα Καρδάμυλα ναυτοχώρι χωριό περήφανο και τα μικροχώρια γύρω τριγύρω στο Πελινναίο μικρές πατρίδες λιγοστών ψυχών μνημεία του ότι αντέχει η χιώτικια ψυχή στο χρόνο.

    Παίρνεις το δρόμο για την επιστροφή. Στη χιώτικη προκυμαία, λες στους δικούς σου φίλους στο νησί το τι είδες.

    - «Κακομοίρη μου σου λενε, τίποτα δεν είδες».

    Η Μυτιλήνη, η αρχόντισσα

    Oυρλιάζει η φιλόλογος στο αρχοντικό των Παραδέλληδων εκεί που η οδός Καβέτσου μετονομάζεται σε οδό Γ. Βοστάνη για να καταλήξει τιμής ένεκεν στην τοκογλυφία που μετατράπηκε σε φιλανθρωπία για να ξεχαστεί ως τέτοια σε οδό Ε. Βοστάνη? Η πρώτη επαφή με τα αρχοντόσπιτα της Μυτιλήνης, τα μοναδικά αξιοθέατα ετούτης της αρχόντισσας πόλης, το πρώτο αρχοντόσπιτο στο οποίο έμπαινες στη ζωή σου, παράρτημα Α΄ Γυμνασίου Αρρένων Μυτιλήνης ξέπεσε η πλούσια φαμίλια, ξέπεσε και το αρχοντόσπιτο σε Γυμνάσιο!

    «Τώρα που μας παραχώσαν...» ουρλιάζει η φιλόλογος ως άλλη Εκάβη στις «Τρωάδες» κι εσύ από το παράθυρο κοιτάς έξω, τον κήπο και τη βαριά σιδερένια πόρτα που ανοίγει στο στρωμένο με βότσαλα θαλασσινά σοκάκι...Εκεί στην πόρτα την πρωτοείδες τη μορφή, πιτσιρικάς σχεδόν αμούστακος. Τη πρωτοείδες από το παράθυρο του αρχοντικού που ξέπεσε σε σχολείο. Η Αθηνά, η Θεά Αθηνά στο ρόπτρο...

    Ένα πρωί το βαφτίσαν το αρχοντόσπιτο επικινδύνως ετοιμόρροπο, αδειάσαν οι κάμαρες του γκρεμίστηκε? Έτρεξες να την γλιτώσεις. Τη Θεά Αθηνά, μορφή στο ρόπτρο. Δεν την πρόλαβες. Και τόμαθες καλά από εκείνη τη μέρα πως οι Θεές πεθαίνουν, πάνε και δε γυρίζουν? Οι Θεές πεθαίνουν με τα αρχοντόσπιτα που τις στεγάσαν...

    Ένα ποδήλατο καβάλησες εκείνες τις μέρες κι έτρεχες ...ακόμα τρέχεις ...κόντρα στο ρεύμα της εποχής, της πόλης σου. Πίσω πέφταν ένα ένα τα αρχοντόσπιτα, οι κοκκινόπετρες γινόταν κομμάτια, τα σαχνισίνια τσακίζονταν, τα μπαγδατιά και τα ζωγραφισμένα ταβάνια το ένα μετά το άλλο. Η ψυχή της πόλης κοβόταν κομμάτια και θάβονταν κάτω από στοίβες σύγχρονους παράδες, τσιμεντένια σπιρτόκουτα που στεγάσαν την αμορφωσιά και τη Δημοκρατία της ισοπέδωσης προς τα κάτω.

    Έκρυψες το ποδήλατο κάτω εκεί στο Τούρκικο κάστρο πίσω από μια βάρκα κι έτρεξες να κρυφτείς πιτσιρικάς αμούστακος κάτω από τους δόμους των αρχαίων ναών όπου θεμελίωσαν το κάστρο τους οι Γατελούζοι. Εκεί απίθωσες στεφάνι στο μνημείο της ψυχής των Αιολέων την εικόνα του ρόπτρου της Θεάς Αθηνάς. Εκεί συνάντησες και τη γριά Μυτιληνιά.

    - «Τι κάν'ς θιά;»

    - «Μαζεύου ξύλα;»

    - «Για του χ'μώνα;»

    - Όχ(ι) γιε μ'για τν κάσα μ'»

    Σου χαμογέλασε, για δες η μορφή της ίδια με εκείνη της Θεάς Αθηνάς. Η Μυτιληνιά ξιπασιά. «Ι κόλους μας δεν έχ'να βαν'βρακί τσι γι μουρ'μας γυρεύγ' φουντάν...»!!!

    Αυτή είναι η Μυτιλήνη. Ωραία ως πόρνη που όμως δίνεται μοναχά σε όσους αυτή θέλει.

    Μοναδική με ανθρώπους μοναδικούς είρωνες και κουτσομπόληδες και ξιπασμένους όσο κανείς στον άλλο κόσμο. Και σκληρούς σαν αριστοκράτες ξεπεσμένους που δε θένε να παραδεχτούν τον ξεπεσμό τους.

    Στα μέσα του 19ου αιώνα οι γαιοκτήμονες της Μυτιλήνης, φίλοι καρδιακοί με τους Τούρκους κατ? όνομα μονάχα αφέντες από τα χρόνια ακόμα που πρόδωσαν τους λιγοστούς φιλικούς μετεξελίσσονται σε εμπόρους, τυπικούς κι άτυπους τραπεζίτες, σε βιομήχανους. Από απλοί ιδιοκτήτες κτημάτων με ελιές γίνονται ελαιοτριβείς, έμποροι λαδιού και του παράγωγού του σαπουνιού. Ανοίγουν αλισβερίσια με τη νότια Ρωσία, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Αίγυπτο. Στα σεντούκια των Μυτιληνιών αφεντάδων μαζεύονται χρυσά αμέτρητα . Το νησί μετράει πάνω από εκατό ατμοκίνητα ελαιοτριβεία, πενήντα σαπωνοποιεία, κάπου δέκα πυρηνελαιουργεία και τριάντα βυρσοδεψεία. Όλα σπαρμένα στο νησί ανάλογα με τα έντεκα εκατομμύρια ελαιόδενδρά του! Ο σύγχρονος καπιταλισμός είναι πια γεγονός στο νησί. Καλύπτει τον πρωτογενή και το δευτερογενή τομέα της παραγωγής αλλά και τις μεταφορές ελέγχοντας όλη την ανατολική Μεσόγειο και τους δρόμους ως τη Μασσαλία, το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο με την «Τράπεζα Μυτιλήνης» ακόμα και τον Τύπο!

    Και κάπου κει οι παράδες του χριστιανικού στοιχείου του νησιού που εντωμεταξύ αποκτά και εθνική ταυτότητα αρχίζουν να πρέπει να φανούν.

    Δημόσια κτίρια που δεσπόζουν με τον όγκο τους που κλασσικίζει ή αγγίζει τα όρια του νεοαναγεννησιακού ρυθμού που εντυπωσιάζει με την μπαροκική υπερβολή. Το ελληνικό στοιχείο υπερέχει και το δείχνει.

    Τα λεγόμενα νεοκλασικά αρχοντικά κοσμούν ως τις μέρες μας, όσα γλύτωσαν από τη λαίλαπα της δεκαετίας του 1970, το Κιόσκι, την Κουλμπάρα, τη νότια πλευρά της Μυτιλήνης, τα νότια προάστειά της. Στηθήκαν απόδειξη της διαφοράς του ελληνικού από το οθωμανικό-νεοτουρκικό στοιχείο για να εκφράσουν μέσα στον προκλητικό αρχιτεκτονικό εκλεκτικισμό τους την οικονομική δύναμη και το κοινωνικό κύρος των κεφαλαιούχων της Λέσβου που πλέον διαχειρίζεται τα πάντα στο νησί. Ταυτόχρονα ερμηνεύουν τη διάδοση ...την όποια διάδοση ενός κοσμοπολιτισμού και τις επιδράσεις της παγκόσμιας επικοινωνίας. Στέκουν όσα στέκουν σαν μια διαδήλωση υπέρ της ρήξης που πρέπει να υπάρχει στις παραδοσιακές κοινωνικές ακόμα και στις αρχιτεκτονικές συνέχειες.

    Τρέχεις, ακόμα τρέχεις να γλιτώσεις και να απαντήσεις στο ερώτημα: Ποιος είχε δίκιο στη σύγκρουση εκείνων των Αρχαϊκών Αιολικών χρόνων που κρατά ως τις μέρες μας; Οι Δημοκρατικοί ή οι Αριστοκρατικοί; Η Σαπφώ ή ο Αλκαίος.

    Να σκάσετε από τη ζήλια σας αλλόφυλοι. Σε τούτον εδώ τον τόπο οι συγκρούσεις σηματοδοτούνται από ποιητές.

    Και τα σπίτια, φτωχά ή πλούσια είναι ποιήματα. Ανάποδα ποιήματα, Σκοτσέζικα προκάτ με τούβλα, νεοκλασικίζοντα τουρκομπαρόκ και εκλεκτικιστικά και μπαουχάουζ εδώ τα έχουμε όλα. Τα αρχοντόσπιτα είναι τα κομμάτια της ψυχής των Αιολέων που δε θάφτηκε στο κολομπετόν που κουβάλησε στο νησί τους μίζερους Ελλαδίτες «μαζί με το χωροφύλακα τον οικονομικό έφορο και το στρατολόγο».

    Τα αρχοντόσπιτα της Μυτιλήνης πνιγμένα στις νεοελληνικές μπούρδες -μεζονέτες και στα «τσερόκι» τα σαραβαλιασμένα αφραγκίας πλέον ένεκα, είναι τα κύτταρα που ανασαίνουν κόντρα στις υγρασίες τους και στα ντουβάρια που φουσκώνουν βαμμένα ταραμαδιά. Είναι η ξιπασιά μας.

    Εκείνου που σήμερα κατηφορίζει στο ουζάδικο με το συκώτι σάπιο για να πιει ρακί με χταπόδι θηλυκό καλοψημένο.

    Του που επιμένει στο διαφορετικό.

    Η άρνηση του ότι είμαστε όλοι ίδιοι.

    Δεν είμαστε.

    Εμείς εδώ στεγάσαμε την ξιπασιά μας σε μοναδικά παλάτια.

    Κλεμμένα τα σχέδια αλλά δικά μας τα παλάτια.

    Σαν τη μορφή της Αθηνάς. Στο ρόπτρο. Που σου χαμογελά στον ύπνο σου και σε συνοδεύει σαν σκύβεις το κεφάλι και βουλώνεις τα αυτιά στις αναπτυξιολογούσες ύαινες. Σαν χώνεσαι στους δρόμους και αναζητάς μοναδικά ντουβάρια να ακουμπήσεις το αυτί και να αφουγκραστείς τους χτύπους της καρδιάς τους. Γιατί ετούτα τα ντουβάρια σε ετούτα τα αρχοντικά έχουν καρδιά. Που χτυπά...Η καρδιά της Μυτιλήνης που σου λέει να ρθεις να την ακούσεις...

  • Οι αναγνώστες θα βρουν το θέμα με τη Θάσο και τα υπόλοιπα θέματα του τεύχους στο Πρακτορείο.

    [06] Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, σήμερα και αύριο

    Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία, από σήμερα τοπρωίέως τις 6 το πρωί του Σαββάτου (24 Σεπτεμβρίου), λόγω της 48ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

    Το συνδικαλιστικό σωματείο των Ελλήνων ναυτικών, αντιδρά στη μείωση των επικουρικών συντάξεων των ναυτικών, ζητεί την καταπολέμηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας αλλά και ναυτολογήσεις μέσω του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, με συγκροτημένα δικαιώματα αμοιβής και ασφάλισης.

    Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν προβεί σε τροποποιήσεις των δρομολογίων τους, ενώ όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους ταξιδιωτικά πρακτορεία.

    Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει ότι για να μπορέσουν να ξαναγεμίσουν ξανά τα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας με Έλληνες και Ελληνίδες ναυτικούς, θα πρέπει το επάγγελμα του ναυτικού να είναι ελκυστικό και για να γίνει κάτι τέτοιο, αυτό που όλοιθα πρέπει να προσέξουν, είναι οι οικονομικές απολαβές.

    «Το επάγγελμα το ναυτικού δεν είναι ένα επάγγελμα συνηθισμένο που ξέρεις ότι θα φύγεις το πρωί και θα γυρίσεις στο σπίτι σου το απόγευμα καθώς μπαίνεις στο βαπόρι και βλέπει την οικογένεια σου και την κοινωνία μετά από 6 και 7 μήνες» τονίζει και προσθέτει ότι «η θάλασσα δεν μπορεί να είναι ελκυστική, αν οι απολαβές δεν είναι τέτοιες που να προσελκύουν κάποιον-Ολα τα άλλα δεν έχουν και τόση μεγάλη σημασία για έναν άνθρωπο που απουσιάζει από το σπίτι του τόσο καιρό»

    [07] Πρώην επίτροπος της Κομισιόν διηύθυνε εξωχώρια εταιρεία στις Μπαχάμες

    Η Neelie Kroes ήταν διευθύντρια της εταιρείας Mint Holdings Limited, μεταξύ 2000 και 2009, σύμφωνα με δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung (SZ),το οποίο αποτελεί συνέχεια των αποκαλύψεων για το λεγόμενα "έγγραφα του Παναμά". Στη νέα λίστα, η οποία δημοσιεύεται από τη γερμανική εφημερίδα, περιλαμβάνονται και πολλοί άλλοι πολιτικοί.

    Σύμφωνα με την SZ, μεταξύ 1990 και 2016, ιδρύθηκαν 175.888 εξωχώριες εταιρείες και ιδρύματα στις Μπαχάμες. Η ύπαρξη τέτοιων εταιρειών δεν απαγορεύεται, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται όμως για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή δεν παραβιάζεται το καθήκον γνωστοποίησης, όπως στην περίπτωση της Ολλανδής Επιτρόπου. ΗNeelie Kroes παραβίασε εν προκειμένω τον κώδικα δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού υπήρξε διευθύντρια τη εν λόγω εταιρείας, ενόσω ήταν Επίτροπος (2004-2010) και δεν το γνωστοποίησε, κάτι το οποίο απαγορεύεται σε μέλη της.

    Η Κroes θα έπρεπε να είχε γνωστοποιήσει τη δραστηριότητά της αυτή, ακόμα και όταν παραιτήθηκε από τη θέση της διευθύντριας. Η ίδια δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ότι πρόκειται για "αβλεψία". Σύμφωνα με τον δικηγόρο της αναλαμβάνει "πλήρως την ευθύνη" και προτίθεται να ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Η γερμανική εφημερίδα, η οποία συνεργάζεται με το δημοσιογραφικό δίκτυο ICIJ, θα δημοσιεύεσει ταυτόχρονα με πολλές άλλες εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα το πόρισμα των συνεχιζόμενων ερευνών, ένα μέρος των οποίων αποκαλύφτηκε την περασμένη άνοιξη.

    Μεταξύ των πολιτικών, οι οποίοι ενέχονται στο παγκόσμιο σκάνδαλο των "εγγράφων του Παναμά, είναι ο πρώην Κολομβιανός υπουργός ορυκτού πλούτου Carlos Caballero Arg?ez, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών William Francis Morneau και ο αντιπρόεδρος της Ανγκόλας Manuel Domingos Vicente, οι οποίοι φέρονται ως διευθυντές, γραμματείς ή πρόεδροι τέτοιων εταιρειών. Στα νέα έγγραφα συμπεριλαμβάνεται επίσης η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις ITF, καθώς επίσης και 100 Γερμανοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Γκέοργκ Φράιχερ φον Βάλντενφελς.

    Η εταιρεία της Ολλανδής Επιτρόπου ιδρύθηκε, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, για μια συναλλαγή δισεκατομμυρίων με τον αμερικανικό όμιλο ενεργειακών εταιρειών Enron. Η συμφωνία όμως δεν έγινε τελικά. Λόγω του ότι η Neelie Kroes δεν το γνωστοποίησε στην Κομισιόν κινδυνεύει τώρα με διαγραφή της σύνταξής της, καθώς επίσης και άλλων ευεργετημάτων.

    [08] Τουλάχιστον 43 οι νεκροί από το ναυάγιο κοντά στις αιγυπτιακές ακτές-Περίπου 400 αγνοούνται

    Σε τουλάχιστον 43 ανέρχονται οι νεκροί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, από το ναυάγιο ενός σκάφους που μετέφερε 600 πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούσαν από τις αιγυπτιακές ακτές να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο, με προορισμό την Ευρώπη.

    Το σκάφος βυθίστηκε στα ανοιχτά του Ρασίντ (Ροζέτα), στην επαρχία Μπεχέιρα της βόρειας Αιγύπτου. Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, περισυνελέγησαν 31 πτώματα, εκ των οποίων 20 άνδρες, 10 γυναίκες και 1 παιδί. Ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς αργότερα ανέφερε πως αντίκρισε μια ψαρόβαρκα να φέρνει 12 ακόμη νεκρούς, ανεβάζοντας τον μέχρι τώρα απολογισμό στους 43.

    Οι διασώστες έχουν ανασύρει ζωντανούς 154 ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχους, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 400 άνθρωποι ακόμη αγνοούνται.

    Το σκάφος μετέφερε Αιγύπτιους, Σουδανούς, Ερυθραίους και Σομαλούς μετανάστες και πρόσφυγες.

    Σε ένα σημείο ελέγχου της ακτοφυλακής στο Ρασίντ, όπου η Μεσόγειος συναντά τον ποταμό Νείλο, δεκάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί, αγωνιώντας να λάβουν νέα για συγγενείς τους που αγνοούνται.

    "Δεν πρόκειται να φύγω μέχρι να δω τον Μοχάμεντ", είπε κλαίγοντας η Ρατίμπα Γκονίμ. Ο 16χρονος αδερφός της έφυγε από ένα κοντινό πάμφτωχο χωριό για την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

    Ο Μοχάμεντ Νασράουι, ένας Αιγύπτιος ψαράς, δήλωσε πως γνώριζε επτά από τους επιβαίνοντες στο ναυάγιο, με τους δύο από αυτούς ακόμη να αγνοούνται.

    Ο ίδιος έκανε πριν ένα χρόνο μια ανεπιτυχή προσπάθεια να ταξιδέψει προς την Ελλάδα.

    "Κοιτάξτε πως αυτό το περιστατικό συγκλόνισε τον κόσμο, αλλά σήμερα το βράδυ περισσότεροι άνθρωποι πρόκειται να αποπλεύσουν", τόνισε στο Ρόιτερς.

    Δεν κατέστη άμεσα σαφές ποιος ήταν ο προορισμός του σκάφους, με αξιωματούχους να τονίζουν ότι πιστεύουν ότι ταξίδευε προς την Ιταλία.

    Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ τόνισε πως θα διατεθούν όλες οι πιθανές πηγές για την επιχείρηση διάσωσης, διαμηνύοντας πως οι υπεύθυνοι για το ναυάγιο θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.

    [09] Συμμετοχή των ΗΠΑ στη φύλαξη αυτοκινητοπομπών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, θέλει ο Πούτιν, λέει ο Γκάμπριελ

    Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να προστατέψουν τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετά από συνάντηση μαζί του στη Μόσχα.

    Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν για την ευθύνη της καταστροφής από επίθεση μιας αυτοκινητοπομπής κοντά στο Χαλέπι τη Δευτέρα, η οποία διέκοψε την συμφωνία εκεχειρίας στη χώρα. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η ευθύνη ανήκει σε ρωσικά μαχητικά, το οποίο αρνείται η Μόσχα, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε χθες ότι ένα μη επανδρωμένο σκάφος των ΗΠΑ βρισκόταν στην περιοχή όταν έγινε η επίθεση.

    Ο Γκάμπριελ, ο οποίος συναντήθηκε ιδιαιτέρως με τον Πούτιν για περίπου μία ώρα χθες, είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης αρνείται την συμμετοχή της Ρωσίας στο συμβάν και πρόσθεσε ότι ο Πούτιν έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την επανεγκατάσταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

    Η επιθυμία του Πούτιν, είπε ο αντικαγκελάριος, είναι "να μην είναι διαθέσιμη μόνο η Ρωσία με τις δικές της δυνάμεις για την παρακολούθηση τέτοιων αποστολών", αλλά να συμμετέχουν και οι ΗΠΑ.

    "Αυτό αποτελεί μία από τις μεγάλες διαφωνίες - ότι οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν αυτό - τουλάχιστον μέχρι στιγμής", πρόσθεσε ο Γκάμπριελ, ο οποίος προέτρεψε τον Ρώσο ηγέτη να χρησιμοποιήσει το κύρος του για να πείσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να αποκλιμακώσει την ένταση στη Συρία.

    Η Γερμανία πιστεύει ότι ο συριακός στρατός συμμετείχε στην επίθεση, είπε ο Γκάμπριελ στον Πούτιν. "Ασφαλώς δεν συμφωνήσαμε σε αυτό το θέμα", δήλωσε στον τύπο ο Γκάμπριελ.

    Ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, βρίσκεται σε διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα (21-22/9) για συναντήσεις με αντιπροσώπους γερμανικών εταιρειών στη χώρα και με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου στο πρακτορείο Sputnik.

    [10] ΗΠΑ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη Σάρλοτ λόγω ταραχών

    Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στη διάρκεια διαδηλώσεων στην πόλη Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα, ενώ ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις της πόλης, μετά τις διαδηλώσεις για το θανάσιμο πυροβολισμό ενός 43χρονου Αφροαμερικανού από την αστυνομία.Οι ταραχές στην πόλη, συνεχίστηκαν για δεύτερη νύχτα, ενώ ένας διαδηλωτής φέρεται να έχει τραυματιστεί σοβαρά, σε συμπλοκή μεταξύ πολιτών, αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.

    Ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας των ταραχών, σύμφωνα με ανακοίνωση.

    Μονάδες της εθνοφρουράς, αλλά και της πολιτειακής αστυνομίας θα αναπτυχθούν στηΣάρλοτ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση κοινωνικής αναταραχής και οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας.

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας διαδηλωτής

    Ένας διαδηλωτής πυροβολήθηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη διάρκεια των ταραχών.Ο τοπικός αρχηγός της αστυνομίας είχε αρχικά δηλώσει ότι ένας άνθρωπος που πυροβολήθηκε στη διάρκεια των επεισοδίων είχε πεθάνει. Αργότερα, αξιωματούχοι της πόλης σε ανάρτησή τους, στο Twitter ανέφεραν ότι ο διαδηλωτής νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή του, υποστηρίζεται μηχανικά.

    [11] Τι θα δούμε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τη σεζόν 2016-2017

    Μπαράζ θεάτρου, χορού, μουσικής, ομιλιών, συναντήσεων, εκπαιδευτικών δράσεων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τη σεζόν 2016-2017. Ο προσανατολισμός της είναι σταθερός και με συνέπεια στιςπειραματικές παραστάσεις και τάσεις από τη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή πρώτης γραμμής, στις ξένες συμπαραγωγές για Έλληνες δημιουργούς και στιςδράσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

    Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στα έξη χρόνια λειτουργίας της, έχει διαμορφώσει πλέον την ταυτότητά της«να παράγει πολιτισμό και όχι απλάπαραστάσεις»λένε οι άνθρωποί της. Η ανταπόκριση του κοινού- νεανικό στην πλειονότητά του- ήταν αυτά τα χρόνια θετική, με τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν 80 -85% πληρότητα και πολλά sold out.

    Λέξεις κλειδιά στον οδηγό επιβίωσης του φετινού προγράμματοςείναι οι εξής τέσσερις: Πόλη, Γυναίκες, Μέση Ανατολή, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

    Η σεζόν ανοίγει με χορόστο κέντρο της πόλης, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου (1,2/10). Στο προαύλιο του Μουσείου της Ακρόπολης, οΓιάννης Μανταφούνης και η Αουάφ Μακατάμνεϊ χορεύουν για κάθε θεατή ξεχωριστά. Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η ομάδα της Τρίσα Μπράουν παρουσιάζει μια αναδρομή στην κορυφαία Αμερικανίδα χορογράφο με αποσπάσματα εμβληματικών έργων της, των τελευταίων πενήντα ετών. Από το Σύνταγμα, ξεκινούν οιχορευτές της ομάδας τουΓουίλι Ντόρνερ και καθώς προχωρούν με το κοινό σεδιαδρομές καθημερινές, στριμώχνονται σε χαραμάδες, σκαρφαλώνουν σε στύλους, «φωτίζουν» αναπάντεχα ρωγμές της πόλης. Το βράδυ, στην Πλατεία Κοτζιά, ο ανυποψίαστοςπεραστικός συναντά τονΜπορίς Σαρμάτζ να χορεύει έναν νυχτερινό χορό.

    Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει φέτος το πολυσυλλεκτικό Φεστιβάλ Θεάτρου -Χορού made in USA, με πρωτοπόρους καλλιτέχνες και ομάδεςτης αμερικανικής σκηνής, που φέρνουν νέους τρόπους ανάγνωσης και χρήσης τεχνολογίας, ριζοσπαστικά πειράματα με έργα ρεπερτορίου -όπως 'Αμλετ σε «αλγοριθμική περφόρμανς» της 'Ανι Ντόρσεν (16,17/11 2016) - ερμηνευτές και θεατές στη σκηνή, όπως στην παράσταση Attendanceτης Φαίη Ντρίσκολλ (28,29/11 2016) σε ένα ατέλειωτο ταξίδι επανεφεύρεσης της εμπειρίας μιας ομαδικής χορογραφίας.

    [12] «Είμαι Τούρκος και Ελληνας μαζί, εκπροσωπώντας την Κύπρο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ποιητής Μεχμέτ Γιασίν

    Το ποιητικό βιβλίο «'Αγγελοι εκδικητές» του τουρκοκύπριου ποιητή Μεχμέτ Γιασίν (Mehmet Yasin) παρουσιάζεται στις 22/9, ώρα 19.30στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα). Πρόκειται για επιλογή ποιημάτων από το σύνολο του έργου του, που κυκλοφορεί σε μετάφραση Ζήση Δ. Αϊναλή από τις εκδόσεις Βακχικόν. O Μ. Γιασίν γεννήθηκε το 1958 στην Κύπρο και η ποίησή του (γράφει επίσης δοκίμια και μυθιστορήματα), μολονότι έχει σημαδευτεί από τη βία που γνώρισε η γενέτειρά του, δεν έχει αποβάλει τους λυρικούς τόνους και την εσώτερη ευαισθησία της. Αυτό την έχει κάνει να θεωρείται οργανικό ψηφίο της τουρκικής λογοτεχνίας παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει γεννηθεί στην Τουρκία και δεν έχει τουρκική υπηκοότητα.

    Ποιον ακριβώς ρόλο έχουν παίξει οι πολυετείς συγκρούσεις της Κύπρου στο έργο του Μ. Γιασίν; «Σε έναν τόπο όπως η Κύπρος υπάρχουν εκ των πραγμάτων πλήθος περιπλοκότητες και ποικίλες οπτικές γωνίες: πολλές γλώσσες, πολλές κοινότητες, πολλές κουλτούρες», λέει ο ποιητής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θα προτιμούσα από αυτή την άποψη να κάνω λόγο για πολιτισμικές συγκρούσεις οι οποίες δεν πρέπει να εκλαμβάνονται κατ' ανάγκην ως αρνητικό μέγεθος. Οι συγκρούσεις μπορεί να έχουν και θετικό πρόσημο, που δεν είναι άλλο από τη συγκατοίκηση και τη συνύπαρξη. Προσωπικά νιώθω πως είμαι Έλληνας και Τούρκος μαζί γιατί αυτό ακριβώς είναι η Κύπρος και αυτό ακριβώς εκπροσωπεί (την τουρκική και την ελληνική κουλτούρα) η ποίησή μου».

    Πώς συλλαμβάνει, ως καλλιτέχνης, ο Μ. Γιασίν το φαινόμενο της βίας; «Η ποίηση δεν μπορεί στην πραγματικότητα να αναμετρηθεί ούτε με τη βία ούτε με κανένα άλλο εξωτερικό γεγονός. Συναιρώντας το προσωπικό με το καθολικό, ο ποιητής γράφει για να προσφέρει μια θεραπεία στον εαυτό του. Κι ας έχουμε υπόψη πως βία δεν είναι μόνο ο πόλεμος, αλλά και πολλά από αυτά που συμβαίνουν στην καθημερινή μας ζωή: η ανεργία (το ξέρετε πολύ καλά από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα), ο ανταγωνισμός, η κυριαρχία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Οι ποιητές γράφουν προσπαθώντας να αποθεραπευτούν από τέτοιες δυσβάστακτες συνθήκες. Αποθεραπεύονται όντως; Φυσικά και όχι. Καταφέρνουν, ωστόσο, να φέρουν στην επιφάνεια τα τραύματά τους και να τα επεξεργαστούν, όπως άλλοι καταφεύγουν στην ψυχανάλυση».

    Θέμα του διδακτορικού του Μ. Γιασίν, το οποίο ολοκλήρωσε στο Λονδίνο, είναι ο τρόπος έκφρασης των μειονοτήτων και η ταυτότητα της κυπριακής λογοτεχνίας. Πώς βλέπει σήμερα αυτά τα ζητήματα; «Η λογοτεχνία που γράφτηκε στην Κύπρο είναι ελάσσων, δεν εντάσσεται σε κάποιον μεγάλο, συντεταγμένο κανόνα. Ξεκινώντας ήδη από τον 7ο π. Χ. αιώνα, έχει στη βάση της φοινικικά και σημιτικά στοιχεία ενώ η σύγχρονη κυπριακή ποίηση, που ξεκινάει στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αι. είναι τρίγλωσση: γράφεται όχι μόνο στα τουρκικά και στα ελληνικά, που είναι οι γλώσσες των δύο κοινοτήτων του νησιού, αλλά και στα αγγλικά, που είναι η γλώσσα του ξένου κυρίαρχου. Όσο για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, χρησιμοποιούν στη γλώσσα τους λέξεις και εκφράσεις που οι Έλληνες παίρνουν από το τουρκοκυπριακό ιδίωμα και οι Τούρκοι από το ελληνοκυπριακό. Οι ισχυροί εκατέρωθεν εθνικισμοί πίεζαν επί πολλές δεκαετίες τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους να αναζητήσουν ασφαλή στέγη στην ένωση των με την Ελλάδα και των δε με την Τουρκία. Στις ημέρες μας ξέρουμε πως ανήκουμε οι μεν στην Ελλάδα και οι δεν στην Τουρκία, διεκδικώντας, όμως, πάντοτε τον ελληνοκυπριακό και τον τουρκοκυπριακό εαυτό μας».

    Πώς εξηγεί ο Μ. Γιασίν το γεγονός ότι γράφει ταυτοχρόνως ποιήματα και μυθιστορήματα; «Τα μυθιστορήματά μου περιλαμβάνουν την ποίηση, το δοκίμιο και το διήγημα. Όλα συνδέονται μεταξύ τους - κι αυτό είναι η πάγια επιταγή της νεωτερικής εποχής μας: όλα να εξετάζονται και να επανεξετάζονται, τα όρια να επαναθεωρούνται συνεχώς και η τέχνη να επικοινωνεί με την επιστήμη και τη φιλοσοφία. Έτσι κι εγώ συνταίριαξα στη ζωή μου την ποίηση με το μυθιστόρημα και τη φιλολογική επιστήμη».

    Για το βιβλίο του Μ. Γιασίν θα μιλήσουν στο "Σπίτι της Κύπρου", ο καθηγητής Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιάννης Ιωάννου και ο μεταφραστήςΖ. Δ. Αϊναλής. Αποσπάσματα θα διαβάσει στα ελληνικά η ηθοποιός Εβελίνα Αραπίδου και στα τουρκικά ο Μ. Γιασίν.

    [13] Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας είναι ο αρχαιότερος πολιτισμός στη Γη, δείχνει νέα έρευνα

    Οι πρώτοι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αυστραλίας, γνωστοί σήμερα ως Αβορίγινες, κατάγονται από τους ίδιους πληθυσμούς της Αφρικής, που εγκατέλειψαν τη «μαύρη ήπειρο» πριν από περίπου 72.000 χρόνια για να εξαπλωθούν σε όλη την Ευρώπη και στην Ασία.Η συνεχής παρουσία αυτών των πρώτων τολμηρών εξερευνητών στην Αυστραλία, όπου έφθασαν πριν περίπου 50.000 χρόνια διασχίζοντας τον ωκεανό, τους καθιστά τον αρχαιότερο πολιτισμό του πλανήτη. Αυτό αποκαλύπτει η πιο ολοκληρωμένη έως σήμερα γενετική ανάλυση, με επικεφαλής μια Ελληνίδα γενετίστρια της διασποράς.

    Η έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με τις διάφορες κοινότητες των αυτοχθόνων, επιβεβαιώνει ότι όλοι οι σημερινοί Αβορίγινες κατάγονται απευθείας από εκείνους τους πρώτους «Αφρικανούς» μετανάστες που αποίκησαν την Αυστραλία.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την 'Αννα-Σαπφώ Μαλασπίνα, επίκουρη καθηγήτρια γενετικής του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής, του Πανεπιστημίου της Βέρνης και του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, καθώς και τον δανό καθηγητή γενετικής Έσκε Βίλερσλεβ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", ανέλυσαν το πλήρες γονιδίωμα 83 συγχρόνων Αβοριγίνων, καθώς και 25 κατοίκων της Παπούα Νέας Γουινέα.«Η έρευνα δείχνει ότι στην πραγματικότητα υπήρξε μόνο ένα κύμα ανθρώπων, από τους οποίους προέρχονται όλοι οι σημερινοί μη-Αφρικανοί συμπεριλαμβανομένων των Αυστραλών» δήλωσε ο Βίλερσλεβ.

    [14] Το Προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν

    Το προσφυγικό ήταν ένα από τα κεντρικότερα ζητήματα της συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες το απόγευμα στην Νέα Υόρκη, και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη στήριξης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι η συμφωνία εξαρτάται και από την σχέση των δύο χωρών, ενώ απο ελληνικής πλευράς, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, "το καλωσορίζουμε".

    Επίσης, επισημάνθηκε η προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία στην μείωση των προσφυγικών ροών, καθώς πέρσι το καλοκαίρι είχαμε 5.000-7.000 αφίξεις ημερησίως και τώρα οι ροές έχουν μειωθεί στον αριθμό των 150 περίπου ανθρώπων ημερησίως.

    "Ωστόσο οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν πάρα πολύ από όλες τις μεριές προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία σε όλες τις πλευρές της", ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

    Η Ελλάδα, ακόμα, υποστηρίζει την Τουρκία στο ζήτημα της βίζας, υπό την προϋπόθεση - όπως εξάλλου και για κάθε ανάλογο θέμα - τήρησης των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υποστηρίζει και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όσα προβλέπονται από τον σχετικό οδικό χάρτη.

    Επιπλέον η Ελλάδα υποστηρίζει την παροχή βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στο έδαφός της.

    Στησυζήτησή τους, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά χρήσιμο όλα τα θέματα που υπάρχουν να λύνονται μέσω διαλόγου και συνεννόησης.

    Στην αρχή της συζήτησης ήταν το θέμα του πραξικοπήματος, όπου ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο της Τουρκίας, "Χαίρομαι που σας βλέπω και σας βλέπω καλά, ήταν μια δύσκολη περιπέτεια για την Τουρκία, εμείς από την πρώτη στιγμή πήραμε ξεκάθαρη θέση, εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον τούρκικο λαό και στην νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας. Η δημοκρατία και η σταθερότητα είναι εξαιρετικά σημαντικές".

    Ο κ. Ερντογάν έθεσε το θέμα των οκτώ στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει πως η Ελλάδα είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής πως το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με βάση όσων προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο, έτσι ώστε η έκβαση της υπόθεσης να είναι βέβαιη και σύμφωνη με όσα ισχύουν για τα ζητήματα ασύλου και να μην είναι προσβλητέα.

    Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αυτή είναι μια σταθερή ελληνική θέση: Δεν μπορεί αυτά τα πράγματα να γίνονται γρήγορα.

    Επίσης, ο κ. Τσίπρας, είπε χωρίς να αναφέρεται στους οκτώ, ότι γενικώς οι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα. Ο κ. Ερντογάν δεν επανέφερε στην συζήτηση το θέμα αυτό.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί μια λύση η οποία, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις που έχει διατυπώσει η Ελλάδα και τις οποίες επανέλαβε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Τουρκίας, θα εξετάζει το ζήτημα της ασφάλειας όλων των Κυπρίων, όμως, με πάγια θέση την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

    Στο τμήμα της συζήτησης που αφορούσε στο Κυπριακό δεν συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων.

    Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι το Κυπριακό είναι μια διαδικασία που σημειώνει πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικά ανοιχτά ζητήματα στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Όπως ανέφεραν οι πηγές της κυβέρνησης, ο κ. Ερντογάν δεν απάντησε στα ζητήματα που αφορούν στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η γενικότερη απάντησή του ήταν να συνεχίσουμε με συνεργασία και στενότερες συνομιλίες ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα ανοιχτά θέματα.

    Αποτιμώντας καταρχήν το κλίμα που επικράτησε στην συζήτηση, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αυτό συνοψίζεται στο ότι τα πράγματα λύνονται και διευθετώνται πάντοτε στην βάση του διαλόγου και της συζήτησης, και αυτό είναι θετικό, είναι ένα μήνυμα που μπορεί να βοηθήσει στην κατάσταση σε όλα τα προβλήματα.

    Τονίζουν, σε κάθε περίπτωση, ότι η σημερινή συζήτηση Τσίπρα-Ερντογάν δεν ήταν διαπραγματεύσεις, σημείωσαν πως καμία πλευρά δεν θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ζητήματα, αλλά προτάσσουν τον διάλογο, ενώ ανέφεραν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε πει ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός θεώρησε ότι οτιδήποτε έχουμε να κουβεντιάσουμε πρέπει να το λύνουμε με διάλογο και με καλό κλίμα.

    Οι κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν συζήτησαν επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στην βάση που έχει τεθεί στην Σμύρνη, δηλαδή την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς με έμφαση στην σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης, και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης.

    Χθες ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους στην τοποθέτησή του για το προσφυγικό στην Σύνοδο των Ηγετών στα Ηνωμένα Έθνη, μιλώντας ξεκάθαρα για την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τους τοίχους και τους φράχτες, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

    Σε ό,τι αφορά την Frontex, ανέφεραν πως η Ελλάδα θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία (με την Frontex) και στο Αιγαίο και στα βόρεια σύνορα διότι αυτό είναι ένα μήνυμα πως δεν υπάρχουν παράνομοι διάδρομοι από την μεριά των βορείων συνόρων και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στα κυκλώματα παράνομης διακίνησης

    Επίσης η συνεργασία με την Frontex μαζί με τα θέματα της Ακτοφυλακής, τις συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης και την επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση θα είναι στην ατζέντα της Βιέννης το Σάββατο.

    Ακόμα, η Ελλάδα στο θέμα του ασύλου θέτει το ζήτημα της επάνδρωσης της Υπηρεσίας Ασύλου με στελέχη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης Ασύλου (EASO), καθώς η Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα αυτή την στιγμή δέχεται τον τέταρτο μεγαλύτερο φόρτο παγκοσμίως, ενώ η ίδια Υπηρεσία μέχρι πριν τρία χρόνια δεχόταν σχεδόν μηδενικές αιτήσεις ασύλου.

    Η Ελλάδα αιτείται συνεχώς - και το έπραξε και στην άτυπη Σύνοδο της Μπρατισλάβα - την έλευση στελεχών από την EASO, καθώς η διαδικασία παροχής ασύλου απαιτεί προσοχή και σωστό μηχανισμό.

    Τέλος, σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ιράν στην συνέχεια θα επισκεφθεί σχολείο της ομογένειας στην Αστόρια, θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ύστερα θα υπάρξει συνάντηση με τον γγτου ΟΗΕ, έπεται ομιλία του στην ΓΣ του ΟΗΕ, και το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που παραθέτει η ομογένεια στο Harvard Club.

    [15] Ψηφίστηκε η σύμβαση για την αξιοποίηση του Ελληνικού

    Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων) το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης αξιοποίησης του Ελληνικού. Καταψήφισαν η ΧΑ και το ΚΚΕ.

    [16] Μπαίνει και επίσημα αύριο το φθινόπωρο

    Το απόγευμα της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου, στις 17:21 (ώρα Ελλάδας), αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο. Τότε θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, σηματοδοτώντας έτσι την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη.

    Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

    Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους.Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 September 2016 - 6:32:37 UTC