Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Γεωργιάδης, Γ. Μανιάτης και Γ. Μαυρωτάς μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συνέντευξη Τσίπρα στο Reuters
  • [02] Φ. Γεννηματά: Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [03] Στ. Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση προσθέτει χάος πάνω στο χάος
  • [04] Fitch: Οι πορτογαλικές τράπεζες πιέζονται από την κατάσταση της οικονομίας της χώρας τους
  • [05] Σ. Λαζαρίδης: Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές τράπεζες
  • [06] Έξι ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου
  • [07] "Έτσι είναι η ζωή"- Το αισιόδοξο μήνυμα ενός 26χρονου νέου
  • [08] Στους 42 οι νεκροί από το ναυάγιο στις αιγυπτιακές ακτές - Λίγες οι ελπίδες για επιζώντες
  • [09] ΗΠΑ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη Σάρλοτ λόγω ταραχών
  • [10] Ούγγρος πρωθυπουργός: Η ΕΕ θα πρέπει να απελάσει όλους τους παράνομους μετανάστες
  • [11] Η αντίδραση του Τζορτζ Κλούνεϊ για τον χωρισμό Τζολί - Πιτ
  • [12] Στ. Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση προσθέτει χάος πάνω στο χάος με κανόνες που θα οδηγήσουν σε νέα διαπλοκή
  • [13] ΝΔ για Ελληνικό: Ο καλός, ο κακός και ο άσχετος
  • [14] ΕΚΤ: Η παγκόσμια ανάπτυξη πιθανόν να επιταχυνθεί το 2017

  • [01] Α. Γεωργιάδης, Γ. Μανιάτης και Γ. Μαυρωτάς μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συνέντευξη Τσίπρα στο Reuters

    Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι βουλευτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης την πεποίθηση που εξέφρασε από τη Ν. Υόρκη, σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Reuters, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι «μπορεί να υπάρξει θετική ανάπτυξη φέτος και μερική επιστροφή στις αγορές ομολόγων το 2017».

    «Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλάβει τι πρέπει να κάνει», λέει στην δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του πρωθυπουργού και σημειώνει ότι «αν δουλέψει πολύ σκληρά ο κ. Τσίπρας, ίσως σε περίπου ένα χρόνο να βρεθούμε εκεί που ήμασταν πριν από τρία χρόνια».

    Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης δηλώνει στο ΑΠΕ ότι «ο κ. Τσίπρας μετά την ανύπαρκτη ανάπτυξη που υποσχέθηκε, τώρα τα βρίσκει όλα ρόδινα για την Ελλάδα του 2017», και σημειώνει στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σπάσιμο του κουμπαρά για να πληρωθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ δείχνει το απόλυτο αδιέξοδο».

    Τέλος, ο βουλευτής από το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν αρκούν τα ευχολόγια και οι εκτιμήσεις. «Χρειάζεται να αποκατασταθεί το επενδυτικό κλίμα στη χώρα και να ανακτηθεί η αξιοπιστία της».

    Άδωνις Γεωργιάδης:«Εάν δουλέψει σκληρά ο κ. Τσίπρας, να βρεθούμε εκεί που ήμασταν τρία χρόνια πριν»

    «Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Πρώτα πρέπει να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση, να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας που έχασε, μετά να διεκδικήσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και, εφόσον γίνουν όλα αυτά, θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα πλησιάζουμε σε μία νέα δοκιμαστική έξοδό μας στις αγορές, όπως είχαμε, με επιτυχία, κάνει το Μάιο του 2014. Δηλαδή εάν ο κ. Τσίπρας δουλέψει πολύ σκληρά ίσως, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, θα βρεθούμε εκεί που ήμασταν τρία χρόνια πριν. Προς το παρόν ακόμη παλεύει με την πρώτη αξιολόγηση που έπρεπε να είχε ολοκληρώσει εδώ και έξι μήνες».

    Γιάννης Μανιάτης: «Το σπάσιμο του κουμπαρά για να πληρωθούν οι συντάξεις ΙΚΑ δείχνουν το απόλυτο αδιέξοδο»

    «Ο κ. Τσίπρας μετά την ανύπαρκτη έκρηξη ανάπτυξης που μας υποσχέθηκε λίγο πριν από το Πάσχα -και που τελικά ήταν διαρκής φτωχοποίηση, περικοπές στα ταμεία και ύφεση- τώρα πια από τη Ν. Υόρκη τα βρίσκει όλα ρόδινα για την Ελλάδα του 2017. Το σπάσιμο του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ προκειμένου να πληρωθούν από το ΙΚΑ οι συντάξεις δείχνει το απόλυτο αδιέξοδο όπου μας έχουν οδηγήσει οι πολιτικές του κ. Τσίπρα. Όταν ακόμα και η μεγάλη επένδυση των 8 δισ. του Ελληνικού αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως μια "ήττα στο δημοκρατικό δρόμο προς το σοσιαλισμό" περιττεύουν τα πολλά σχόλια. Πολύ περισσότερο που την αναπτυξιακή γύμνια της ελληνικής κυβέρνησης ανέδειξε πριν μια εβδομάδα στο ευρωκοινοβούλιο ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όταν ανακοίνωσε ότι ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του πακέτου Γιούνκερ πως έχουν γίνει επενδύσεις 116 δισ. ευρω -από το Λουξεμβούργο μέχρι τη Λιθουανία- και έχουν δημιουργηθεί πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας και στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα το πακέτο Γιούνκερ έχει μηδέν επενδύσεις και μηδέν θέσεις εργασίας».

    Γιώργος Μαυρωτάς: «Για την έδοδο στην αγορά ομολόγων δεν αρκούν τα ευχολόγια»

    «Σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο πρακτορείο Reuters για την έξοδο στην αγορά ομολόγων το 2017 δεν αρκούν τα ευχολόγια και οι εκτιμήσεις. Χρειάζεται συγκεκριμένες πράξεις, χρειάζεται να αποκατασταθεί το επενδυτικό κλίμα στη χώρα και να ανακτηθεί η αξιοπιστία της. Και σε αυτό, σίγουρα, δεν συμβάλλουν δηλώσεις όπως του κ. Μπαλτά, χθες στη συζήτηση για την επένδυση στο Ελληνικό ότι ήταν ήττα στο δρόμο προς τον δημοκρατικό σοσιαλισμό και ακόμα πως όταν βρεθεί ξανά ο δρόμος θα πάρουν πίσω το... Ελληνικό».

    Μαρία Ελένη

    [02] Φ. Γεννηματά: Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, με σχόλιο της στα social media, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ως εκτεθειμένους και στιγματισμένους στο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

    Συγκεκριμένα η κ. Γεννηματά έγραψε: «Ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του είναι ανεπανόρθωτα πολιτικά εκτεθειμένοι και ανεξίτηλα ηθικά στιγματισμένοι. Σημάδεψαν τα χαρτιά για να ελέγξουν τα ΜΜΕ αλλά τους έμεινε ο μουτζούρης στο χέρι». Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, επέκρινε έντονα τον πρωθυπουργό για τα όσα είπε στην συνέντευξή του στο Reuters, υποστηρίζοντας, ότι τα βλέπει όλα ρόδινα στην Ελλάδα.

    «Ας μπει στον κόπο να τον πληροφορήσει η κα Γεροβασίλη για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα. Και για να την βοηθήσουμε αναφέρουμε: Αδυναμία καταβολής συντάξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία, νέες περικοπές στις συντάξεις, αδιέξοδα και συγκρούσεις στο μείζον θέμα των προσφύγων. Με την ανεργία και πάλι να τραβάει την ανηφόρα (στοιχεία Αυγούστου). Και το τρίγωνο της διαπλοκής καλά να κρατεί. Ο πρωθυπουργός της ύφεσης και της φτωχοποίησης του λαού μας, ας μην προκαλεί πια την νοημοσύνη μας», επισήμανε το ΠΑΣΟΚ.

    [03] Στ. Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση προσθέτει χάος πάνω στο χάος

    «Έπρεπε να υπάρξουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο καθώς υπήρχαν καταλήψεις, υπήρχαν θαλασσοδάνεια, υπήρχαν τριγωνικές σχέσεις ΜΜΕ-πολιτικής-τραπεζών αλλά αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να προσθέτει χάος πάνω στο χάος με κανόνες που θα οδηγήσουν σε νέα διαπλοκή. Το τίμημα αγοράς των τηλεοπτικών άδειων είναι δυσανάλογο με τις δυνατότητες της αγοράς και έτσι οι καναλάρχες θα χρειαστεί να συναλλαχθούν και να κάνουν παζάρια με την κυβέρνηση για να επιβιώσουν», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα Παραπολιτικά FM.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού συμπλήρωσε: «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βολεύονται με την ατέρμονη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν ασχολείται κανείς με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Τα παιδιά εγκαταλείπουν τη χώρα για το εξωτερικό, οι επιχειρήσεις πάνε στη Βουλγαρία, η ανεργία δεν πέφτει, πέφτουν όμως οι συντάξεις. Και όλα καλύπτονται από την υπόθεση των καναλιών. Κανείς δεν συζητάει για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

    Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού υπέρ της συγκρότησης ενός ισχυρού ΕΣΡ χωρίς πολιτικά χαρακτηριστικά που θα έχει την ευθύνη της τηλεοπτικής αγοράς και επανέλαβε την απαίτηση για αποκλεισμό των εργολάβων και των προμηθευτών του Δημοσίου από την κατοχή τηλεοπτικών καναλιών, ως ένα πρώτο, δυναμικό βήμα στο να «χτυπηθεί» η διαπλοκή στα ΜΜΕ και να μην υπάρχει εξάρτηση τηλεόρασης και κυβέρνησης.

    Όσο για την πολιτική γραμμή που ακολουθεί το Ποτάμι τόνισε χαρακτηριστικά: «Ούτε Κεντροαριστερά του κ. Τσίπρα, ούτε Κεντροδεξιά του κ. Μητσοτάκη, Ποτάμι».

    [04] Fitch: Οι πορτογαλικές τράπεζες πιέζονται από την κατάσταση της οικονομίας της χώρας τους

    Η υποτονική οικονομική ανάπτυξη της Πορτογαλίας και τα υψηλά επίπεδα χρέους ασκούν πίεση στις τράπεζες της χώρας, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

    Οι οικονομικές συνθήκες κάνουν δύσκολη τη δημιουργία κεφαλαίων και κερδών για τις πορτογαλικές τράπεζες, αναφέρει ο οίκος, σημειώνοντας τα υψηλά επίπεδα «προβληματικών στοιχείων ενεργητικού» τους. «Η ποιότητα του ενεργητικού συνεχίζει να αποτελεί μία μεγάλη αδυναμία για τον τραπεζικό τομέα και, κατά την άποψή μας, καθιστά τις τράπεζες ευάλωτες σε καθοδικούς κινδύνους από την υπερχρεωμένη πορτογαλική οικονομία», τονίζει ο οίκος.

    Ο Fitch επισημαίνει ότι τα μη καλυμμένα (με προβλέψεις) προβληματικά στοιχεία ενεργητικού ξεπέρασαν το 100% των κεφαλαίων των τραπεζών CGD, BCP και Montepio. H CGD ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου τον Αύγουστο, στο πλαίσιο ενός πακέτου που συμφώνησε με την ΕΕ, ενώ η ισπανική Caixabank βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς της πορτογαλικής τράπεζας BPI.

    Ο Fitch προειδοποίησε ότι η ικανότητα των πορτογαλικών τραπεζών να βελτιώσουν τα έσοδά τους και να δημιουργήσουν κεφάλαια εσωτερικά περιορίζεται από τα χαμηλά επιτόκια. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του πορτογαλικού δημοσίου πλησίασαν το 3,5% νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, ενώ μειώθηκαν στη συνέχεια ελαφρά.

    [05] Σ. Λαζαρίδης: Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές τράπεζες

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες και κυρίως για το ζήτημα των κόκκινων δανείων, δείχνουν οι ξένοι επενδυτές στα πλαίσια του 11ου Επενδυτικού Forum του Χ.Α. που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδη.

    Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Σ. Λαζαρίδης τόνισε ότι η πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών οφείλεται στην υποχώρηση των τραπεζών, ενώ οι άλλοι κλάδοι του Χρηματιστηρίου κινούνται ανοδικά και καταγράφουν απόδοση άνω του 10% το 2016.

    Επεσήμανε επίσης ότι η μείωση που παρατηρείται στον τζίρο του ελληνικού χρηματιστηρίου τους τελευταίους μήνες, είναι ανάλογη με εκείνη που καταγράφεται και σε άλλες διεθνείς αγορές, μετά το Brexit.

    Τέλος, διέψευσε πληροφορίες για μείωση των ωρών λειτουργίας του Χ.Α., επισημαίνοντας ότι «εάν θέλεις να αυξήσεις την συναλλακτική δραστηριότητα δεν μειώνεις τις ώρες λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς», ενώ σημείωσε ότι κανένα μέλος του Χ.Α δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα.

    [06] Έξι ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

    Έξι ελληνικά πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στα καλύτερα του κόσμου σύμφωνα με την Παγκόσμια Αξιολόγηση Πανεπιστημίων (World University Rankings) του εκπαιδευτικού ένθετου Times Higher Education της βρετανικής εφημερίδας The Times για το 2016-2017. Κορυφαίο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ από την Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης βρίσκεται στις θέσεις 301-350, στις θέσεις 401-500 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στις θέσεις 501-600 κατατάσσονται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στις θέσεις 601-800 είναι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

    Στην πρώτη δεκάδα ακολουθούν μετά την Οξφόρδη, τα εξής: Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια, Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, Κέιμπριτζ στη Βρετανία, Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, Πρίνστον στις ΗΠΑ, Αυτοκρατορικό Κολέγιο Λονδίνου, ΕΤΗ Ζυρίχης και τη 10η θέση μοιράζονται το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Στο συγκεκριμένο κατάλογο κυριαρχούν τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, ενώ σημαντική άνοδο παρουσιάζουν τα πανεπιστήμια από χώρες της Ασίας. Η Παγκόσμια Αξιολόγηση Πανεπιστημίων από το Times Higher Education που περιλαμβάνει 980 πανεπιστήμια, γίνεται με μια σειρά από κριτήρια μεταξύ των οποίων η διδασκαλία, η έρευνα και η διεθνή εικόνα.

    [07] "Έτσι είναι η ζωή"- Το αισιόδοξο μήνυμα ενός 26χρονου νέου

    "Έτσι είναι η ζωή"απάντησε ο γιατρός στη μητέρα του Δημήτρη Αντωνίου, όταν εκείνη τον ρώτησε αν θα ξανασηκωθεί ποτέ στα πόδια του. Η φράση αυτή έμεινε στο μυαλό του Δημήτρη, που αποφάσισε να την αποτυπώσει στο δέρμα του με ένα τατουάζ, ώστε να μην πέφτει σε πλάνη και όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες, να θυμάται όσα πέρασε και να προχωρά μπροστά με αισιοδοξία. Αρκετά χρόνια μετά από το τροχαίο ατύχημα που του προκάλεσε συντριπτικό κάταγμα στον αυχένα, ολική ρήξη νωτιαίου μυελού και ακρωτηριασμό του δεξιού του χεριού, ο 26χρονος σήμερα Δημήτρης Αντωνίου μετρά στο ενεργητικό του το πτυχίο της Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τη δημιουργία μιας ανοιχτής ομάδας δημιουργίας γκράφιτι και το πρώτο του βιβλίο με τίτλο τη γαλλική φράση "C' est La Vie" που σημαίνει "έτσι είναι η ζωή"....«Το βιβλίο είναι μια συλλογή διηγημάτων, δέκα διαφορετικές ιστορίες που γράφτηκαν σε βάθος χρόνου και αρχικά δεν προορίζονταν να γίνουν βιβλίο, αλλά προέκυψαν από τη δική μου ανάγκη να εξωτερικεύσω συναισθήματα και προβληματισμούς μου. Όταν άρχισα να τις μοιράζομαι με φίλους και γνωστούς διαπίστωσα ότι υπήρχε ανταπόκριση. Μου έλεγαν "γράψε κάτι ακόμη, είναι πολύ όμορφα όσα γράφεις" και τότε έβαλα στόχο να βγουν προς τα έξω όχι με υπέρογκες φιλοδοξίες αλλά σαν το πρώτο βήμα σε μια οργανωμένη μου κίνηση να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο, να προβληματίσω την κοινωνία μας γύρω από τη διαφορετικότητα. Πρέπει να αλλάξει η στάση μας στο θέμα αυτό και παρόλο που διαπιστώνω κάποια διάθεση, είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια να αναγνωρίσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μας και να τους αφομοιώσουμε σε μια ομαλή κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς από το περιβάλλον εργασίας, διασκέδασης και ψυχαγωγίας» λέει ο Δημήτρης Αντωνίου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    "Δεν έχω πρόσβαση σε εννέα στα δέκα καταστήματα που συναντώ"

    Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα λέει ότι τα άτομα με αναπηρία εξαφανίζονται και ως παράδειγμα αναφέρει το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει πρόσβαση στα εννέα από τα δέκα καταστήματα που συναντά μπροστά του.

    "Στο βιβλίο περιλαμβάνονται και δύο - τρεις προσωπικές μου ιστορίες από δύσκολες στιγμές που έχω ζήσει. Αν και μου ήταν δύσκολο να τις μοιραστώ, το πήρα απόφαση και τις αποτύπωσα όσο γινόταν καλύτερα ώστε όταν κάποιος τις διαβάσει να αντιληφθεί ότι πάντα αισθανόμαστε πως μας λείπει κάτι. Τελικά, όμως, έχω αρκετά και μπορώ να είμαι χαρούμενος με όσα έχω. Αν το καταλάβει αυτό ο καθένας από εμάς, η ζωή του θα είναι καλύτερη" επισημαίνει.

    "Κάνουμε γκράφιτι για τις στιγμές που ένα παιδάκι μας κοιτάει στα μάτια κι αναρωτιέται..."

    Για το γκράφιτι αναφέρει ότι το ξεκίνησε πριν από τρία, τέσσερα χρόνια και αφορμή ήταν και πάλι η φράση "έτσι είναι η ζωή". "Οι φίλοι μου, πέντε, έξι άτομα μου ζήτησαν την άδεια να κάνουν και εκείνοι τατουάζ το "C' est La Vie" και στη συνέχεια είπαμε να το γράψουμε και σε έναν τοίχο για να θυμηθούμε τα παλιά. Απευθυνθήκαμε και σε σχολεία που μας αγαπούν σαν παρέα και που έχουν μουτζουρωμένους τοίχους. Έτσι κάναμε 25 γκράφιτι όχι μόνο σε σχολεία αλλά και σε πάρκα, μετά από τις απαραίτητες άδειες και συνεννοήσεις με τους υπεύθυνους, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα παιδιά να μην έχουν άσχημες εικόνες, να φύγει η μαυρίλα από την καθημερινότητά μας και να βάλουμε το χρώμα στη ζωή μας" σχολιάζει και προσθέτει: "δεν το κάνουμε για ένα ακόμη γκράφιτι, το κάνουμε για τις στιγμές εκείνες που ένα παιδάκι μας κοιτά στα μάτια και διερωτάται πώς μπορεί ένας άνθρωπος σε καροτσάκι, χωρίς χέρι, να συμμετέχει σε κάτι τόσο δημιουργικό και τόσο όμορφο..."

    Όταν ρωτάται για τα επόμενα σχέδιά του ο Δημήτρης Αντωνίου απαντά: "ονειρεύομαι να εργαστώ. Έχω πολύ ενέργεια μέσα μου και μπορώ να προσφέρω σε πολλούς τομείς, όμως το δημόσιο δεν έχει τα εργαλεία να απορροφά άτομα σαν και εμένα. Δεν μπορώ να αποκτήσω προϋπηρεσία, δεν μου είναι εύκολο να φύγω από την πόλη μου, δεν μου δίνουν μόρια αλλά θα το κυνηγήσω γιατί θέλω να στηρίζομαι στον εαυτό μου, να έχω απασχόληση και εισόδημα".

    "Νιώθω", η λέξη-κλειδί

    Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει ότι για όλους η λέξη - κλειδί είναι "νιώθω" και μας προτρέπει να μην παρασυρόμαστε από ένα κύμα απελπισίας, αλλά να παλεύουμε και να χαμογελάμε, γιατί αυτό έχουμε ανάγκη και αυτό είναι μια επιλογή ζωής.

    Το βιβλίο του Δημήτρη Αντωνίου "Έτσι είναι η ζωή" θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, σε μια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Για το βιβλίο, που θα διατίθεται στο πλαίσιο της παρουσίασης, θα μιλήσει ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Σερβετάς ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσουν καλλιτεχνικά η τραγουδίστρια Φωτεινή Βελεσιώτου, ο τραγουδιστής 12ος Πίθηκος και η Χορωδία Γυναικών "Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος" της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

    [08] Στους 42 οι νεκροί από το ναυάγιο στις αιγυπτιακές ακτές - Λίγες οι ελπίδες για επιζώντες

    Εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες ανοικτά των μεσογειακών ακτών της Αιγύπτου μετά το χθεσινό ναυάγιο αλιευτικού σκάφους που μετέφερε έως και 450 μετανάστες, ένα μέρος των οποίων βρίσκονταν στο αμπάρι.

    Ο επίσημος απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 42 νεκρούς, ενώ 163 άνθρωποι διασώθηκαν στο σημείο της ανατροπής του σκάφους, 12 χλμ. ανοικτά της πόλης Ροζέτα, στη βόρεια Αίγυπτο.

    "Ο απολογισμός θα αυξηθεί", προειδοποίησε ιατρική πηγή με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο. "Πάνω στο σκάφος υπάρχει ένα αμπάρι όπου αποθηκευόταν νερό και το οποίο δεν έχει ανοίξει ακόμη. Πρέπει να υπάρχει πολύς κόσμος στο εσωτερικό", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    Σύμφωνα με συγκλίνουσες μαρτυρίες περίπου δέκα διασωθέντων, περίπου εκατό άνθρωποι βρίσκονταν εκεί.

    Το σκάφος ανατράπηκε λόγω υπερφόρτωσης, δήλωσαν οι διασωθέντες. Και τα συνεργεία διάσωσης έφθασαν έπειτα από έξι ώρες, σύμφωνα με τους ίδιους.

    "?Ημασταν 200, το σκάφος ήταν ήδη παραφορτωμένο. Έφθασαν άλλοι 200. Το σκάφος έγειρε στο πλάι και άρχισε να βυθίζεται", είπε ο Άχμεντ Μοχάμεντ, ένας αιγύπτιος ελαιοχρωματιστής, 27 ετών, από το κρεβάτι του νοσοκομείου.

    "Επικράτησε χάος. Ο καθένας προσπαθούσε να βγει ζωντανός. Κολύμπησα δέκα χιλιόμετρα".

    Νωρίς σήμερα το πρωί, στην παραλία βόρεια της Ροζέτας, στις εκβολές του Νείλου, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, ορισμένοι διαβάζοντας το Κοράνι, εν αναμονή πληροφοριών για τους συγγενείς τους που αγνοούνται, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Στο Κάιρο, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα πως τέσσερις Αιγύπτιοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για "διακίνηση ανθρώπων" και "ανθρωποκτονία από αμέλεια".

    Η Αίγυπτος έγινε πριν από λίγο καιρό σημείο αναχώρησης για αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που είναι έτοιμοι να πληρώσουν αστρονομικά ποσά προκειμένου να πραγματοποιήσουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη.

    Από την αρχή της άνοιξης, εκατοντάδες άνθρωποι που επιβαίνουν σε μικρά ακατάλληλα σκάφη διασώθηκαν ή εμποδίσθηκαν να ταξιδέψουν από την αιγυπτιακή ακτοφυλακή. Όμως δεν υπάρχει πρόσφατο ναυάγιο τέτοιου μεγέθους.

    [09] ΗΠΑ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη Σάρλοτ λόγω ταραχών

    Ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνα κήρυξε το Σάρλοτ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των βίαιων επεισοδίων στην πόλη, όπου ένας άνδρας τραυματίσθηκε από σφαίρα και βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση».

    Ο κυβερνήτης Πατ ΜακΚρόρι ζήτησε την ανάπτυξη της Εθνοφυλακής και της Αστυνομίας των Εθνικών Οδών για την υποστήριξη τοπικής αστυνομίας του Σάρλοτ, όπως έγραψε στο twitter.

    Για δεύτερη συνεχή νύκτα, οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και το εξοργισμένο από τον θάνατο ενός μαύρου από πυρά αστυνομικού πλήθος.

    Οι δημοτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας άνδρας τραυματίσθηκε από σφαίρα και ότι βρίσκεται «υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά δεν έχει πεθάνει», αφού προηγουμένως είχαν ανακοινώσει ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων «μεταξύ πολιτών».

    Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), ο οποίος βρισκόταν στον τόπο της διαδήλωσης, δήλωσε ότι είδε έναν άνδρα να πέφτει, προφανώς τραυματισμένος από σφαίρα, και να αιμορραγεί ακατάσχετα.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες και πέταξαν αντικείμενα κατά των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση διακρυγόνων, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

    Ο λόγος της οργής των διαδηλωτών είναι ο θάνατος του Κιθ Λαμόντ Σκοτ, μαύρου 43 ετών. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Σκοτ τραυματίσθηκε θανάσιμα από σφαίρα όταν αρνήθηκε να αφήσει το περίστοφό του. Άτομα του περιβάλλοντός του δηλώνουν αντίθετα ότι δεν κρατούσε παρά ένα βιβλίο.

    Στον τόπο του φονικού συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων, μέλη οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάτοικοι.

    Το όπλο είναι «ψέμα», δήλωσε στο AFP γειτόνισσα του Σκοτ.

    «Αφαίρεσαν το βιβλίο και το αντικατέστησαν με ένα περίστροφο. Ο άνδρας αυτός καθόταν εδώ κάθε μέρα περιμένοντας το σχολικό λεωφορείο του γιου του», είπε.

    Ο θάνατος του Κιθ Λαμόντ Σκοτ, ο τελευταίος μίας σειράς ανάλογων περιστατικών στις ΗΠΑ, προκάλεσε μία πρώτη διαμαρτυρία των κατοίκων από το βράδυ της Τρίτης. Όμως, την αρχικά ειρηνική διαμαρτυρία ακολούθησαν βίαια επεισόδια κατά τα οποία 16 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, καθώς και άγνωστος αριθμός διαδηλωτών.

    [10] Ούγγρος πρωθυπουργός: Η ΕΕ θα πρέπει να απελάσει όλους τους παράνομους μετανάστες

    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να συλλάβει και να απελάσει όλους τους παράνομους μετανάστες και να τους συγκεντρώσει σε επιτηρούμενους από την ΕΕ προσφυγικούς καταυλισμούς έξω από τα σύνορα της Ένωσης, απ' όπου θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο.

    "Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα νησί, θα μπορούσε να είναι μια παραλιακή περιοχή στη Βόρεια Αφρική, αλλά την ασφάλεια και τις προμήθειες αυτής της περιοχής πρέπει να τις εγγυάται η ΕΕ για το δικό της συμφέρον", δήλωσε ο Βίκτορ Ορμπάν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από τον ιστότοπο Origo.

    "Αυτοί που ήρθαν παράνομα πρέπει να συλληφθούν και να απελαθούν", τόνισε ο Ορμπάν, ο οποίος έχει προκαλέσει αντιδράσεις με τις σκληρές δηλώσεις του για τους μετανάστες και τον φράκτη από αγκαθωτό συρματόπλεγμα που έχει υψώσει κατά μήκος των νότιων συνόρων της Ουγγαρίας, καθώς και με το δημοψήφισμα που έχει προκηρύξει για τις 2 Οκτωβρίου εναντίον των υποχρεωτικών ποσοστώσεων της ΕΕ για την επανεγκατάσταση των προσφύγων.

    "Πρέπει να δημιουργήσουμε μεγάλους προσφυγικούς καταυλισμούς έξω από την ΕΕ, των οποίων η Ένωση θα εξασφαλίζει την ένοπλη ασφάλεια και την οικονομική υποστήριξη. Όλοι όσοι ήρθαν παράνομα πρέπει να επιστρέψουν εκεί. Εκεί θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο".

    [11] Η αντίδραση του Τζορτζ Κλούνεϊ για τον χωρισμό Τζολί - Πιτ

    Μπορεί ο χωρισμός της Αντζελίνα Τζολί και του Μπραντ Πιτ να μονοπώλησε το ενδιαφέρον στις στήλες των κοσμικών ειδήσεων, αλλά ο φίλος του ζευγαριού, Τζορτζ Κλούνεϊ δήλωσε ότι δεν άκουσε κάτι για το τέλος του κοινού βίου των ηθοποιών του Χόλυγουντ.

    Κληθείς να σχολιάσει την είδηση για τον χωρισμό του ζευγαριού, ο Τζορτζ Κλούνεϊ από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται, απάντησε: «Τι συνέβη;».

    Όταν του εξήγησαν ότι η Τζολί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, ο Αμερικανός ηθοποιός είπε: «Δεν το ήξερα».

    «Λυπάμαι πολύ. Είναι μία θλιβερή ιστορία και δυστυχία για μία οικογένεια. Είναι μία ατυχής ιστορία για την οικογένεια. Λυπάμαι πάρα πολύ που το ακούω», ανέφερε

    Ο Τζορτζ Κλούνεϊ πρόσθεσε: «Είναι η πρώτη φορά που το ακούω».

    Ο ηθοποιός χθες ήταν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα με θέμα την προσφυγική κρίση.

    [12] Στ. Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση προσθέτει χάος πάνω στο χάος με κανόνες που θα οδηγήσουν σε νέα διαπλοκή

    «Έπρεπε να υπάρξουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο καθώς υπήρχαν καταλήψεις, υπήρχαν θαλασσοδάνεια, υπήρχαν τριγωνικές σχέσεις ΜΜΕ-πολιτικής-τραπεζών αλλά αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να προσθέτει χάος πάνω στο χάος με κανόνες που θα οδηγήσουν σε νέα διαπλοκή. Το τίμημα αγοράς των τηλεοπτικών άδειων είναι δυσανάλογο με τις δυνατότητες της αγοράς και έτσι οι καναλάρχες θα χρειαστεί να συναλλαχθούν και να κάνουν παζάρια με την κυβέρνηση για να επιβιώσουν», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα Παραπολιτικά FM.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού συμπλήρωσε: «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βολεύονται με την ατέρμονη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν ασχολείται κανείς με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Τα παιδιά εγκαταλείπουν τη χώρα για το εξωτερικό, οι επιχειρήσεις πάνε στη Βουλγαρία, η ανεργία δεν πέφτει, πέφτουν όμως οι συντάξεις. Και όλα καλύπτονται από την υπόθεση των καναλιών. Κανείς δεν συζητάει για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

    Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού υπέρ της συγκρότησης ενός ισχυρού ΕΣΡ χωρίς πολιτικά χαρακτηριστικά που θα έχει την ευθύνη της τηλεοπτικής αγοράς και επανέλαβε την απαίτηση για αποκλεισμό των εργολάβων και των προμηθευτών του Δημοσίου από την κατοχή τηλεοπτικών καναλιών, ως ένα πρώτο, δυναμικό βήμα στο να «χτυπηθεί» η διαπλοκή στα ΜΜΕ και να μην υπάρχει εξάρτηση τηλεόρασης και κυβέρνησης.

    Όσο για την πολιτική γραμμή που ακολουθεί το Ποτάμι τόνισε χαρακτηριστικά: «Ούτε Κεντροαριστερά του κ. Τσίπρα, ούτε Κεντροδεξιά του κ. Μητσοτάκη, Ποτάμι».

    [13] ΝΔ για Ελληνικό: Ο καλός, ο κακός και ο άσχετος

    «Τους ρόλους του καλού, του κακού και του άσχετου, μοιράστηκαν οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση του "Ελληνικού"», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Η Πειραιώς αποδίδει στον υπ. Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, το ρόλο του καλού «που, παρά τις παλιές αντιθέσεις του, αλλά και τις πρόσφατες επικρίσεις του για το τίμημα, σηκώνει το βάρος για να προχωρήσει η επένδυση. Σέρνεται στη λογική του τραβάτε με και ας κλαίω!...».

    Στον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, η ΝΔ αποδίδει το ρόλου κακού και σημειώνει: «Δηλώνει: "Αναγνωρίζουμε το γεγονός μιας ήττας. Κάνουμε το συμβιβασμό που απαιτεί η ήττα και συνεχίζουμε τον αγώνα". Θυμάται πως κάποτε μιλούσαν για το δρόμο του "δημοκρατικού σοσιαλισμού" και αφήνει να φανεί πως κάποτε μπορεί να τον βρουν».

    Το ρόλο του άσχετου αποδίδει η ΝΔ στο βουλευτή Δ. Δημητριάδη και προσθέτει: «Υποστηρίζει: "Δεν επιδιώξαμε αριθμητική αύξηση του τιμήματος, διότι αυτό πολύ απλά πηγαίνει μόνο στο χρέος". Αφήνοντας να φανεί πως μπορούσαν, αλλά δεν ήθελαν μεγαλύτερο τίμημα».

    Το ερώτημα είναι ένα, καταλήγει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Στο θέατρο αυτό, του παραλόγου, ποιος είναι ο ρόλος του κ. Τσίπρα;».

    [14] ΕΚΤ: Η παγκόσμια ανάπτυξη πιθανόν να επιταχυνθεί το 2017

    Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανόν να επιταχυνθεί το επόμενο έτος, αλλά οι προοπτικές είναι έμπλεες κινδύνων, αναφέρει ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που περιλαμβάνεται στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο της. Οι κίνδυνοι, σύμφωνα με την ΕΚΤ, αφορούν ιδιαίτερα τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, περιλαμβανομένης της Κίνας, καθώς και την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ.

    Μία σύσφιγξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και μία αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας θα μπορούσαν να επιτείνουν τις υπάρχουσες μακροοικονομικές ανισορροπίες, να μειώσουν την εμπιστοσύνη και να καταλήξουν σε μία απροσδόκητα ισχυρή επιβράδυνση. «Η αβεβαιότητα των πολιτικών για την οικονομική μετάβαση της Κίνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής μεταβλητότητας», σημειώνει η ΕΚΤ, προσθέτοντας: «Η συνεχιζόμενη έμφαση σε μία νέα ισορροπία της (κινεζικής) οικονομίας - περιλαμβανομένων των μειώσεων της υπερβάλλουσας παραγωγικής δυναμικότητας σε ορισμένες βαριές βιομηχανίας και των μέτρων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων - αναμένεται να οδηγήσει σε μία μείωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης».

    Αν και το Brexit είχε περιορισμένες επιπτώσεις έως τώρα και κάποιοι αναλυτές έχουν αναθεωρήσει ανοδικά τις απαισιόδοξες προβλέψεις τους, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι τα χειρότερα πιθανόν να μην έχουν περάσει. «Οι οικονομικές επιπτώσεις από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να είναι χειρότερες των αναμενόμενων, αυξάνοντας την αβεβαιότητα και επηρεάζοντας αρνητικά το εμπόριο, την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις», τονίζεται. Αν και η νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση αναμένεται να στηρίξουν τη βρετανική οικονομία, η θεσμική και πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις αναμένεται να μειώσουν την εγχώρια ζήτηση, ιδιαίτερα τις επενδύσεις, ακόμη και αν η βραχυπρόθεσμη επίπτωση ήταν περιορισμένη, αναφέρει η ΕΚΤ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 September 2016 - 12:32:25 UTC