Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Κεφαλογιάννης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η ελληνική κοινωνία απαιτεί άμεση πολιτική αλλαγή με εκλογές
  • [02] Γ. Αμανατίδης: Ενδυναμώνουμε τον νέο ιεράρχη Σμύρνης στην υψηλή αποστολή του
  • [03] ΠτΔ: Η οικονομία και το Τραπεζικό σύστημα οφείλουν να προσαρμόζονται στις αρχές και τις αξίες της κοινωνίας
  • [04] Νέα επιστημονικά δεδομένα από το διήμερο συνέδριο «Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο»
  • [05] Συνέντευξη του διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ Μ. Λαζαρίδη στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής"
  • [06] Κυρ. Μητσοτάκης: Να εφαρμoστεί αμέσως το Εθνικό Σχέδιο για το προσφυγικό με τις προτάσεις της ΝΔ

  • [01] Μ. Κεφαλογιάννης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η ελληνική κοινωνία απαιτεί άμεση πολιτική αλλαγή με εκλογές

    Η οργή και η απελπισία των πολιτών που ταλαιπωρούνται από την υπερφορολόγηση και τη σκληρή πραγματικότητα Τσίπρα «φέρνουν κοντά τις εκλογές και το οριστικό τέλος του αριστερού παραμυθιού και του λαϊκισμού που χρέωσαν και πλήγωσαν τη χώρα», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ στο Ευρωκοικοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης. «'Αμεση πολιτική αλλαγή με εκλογές για ανατροπή αυτής της κυβέρνησης, απαιτεί όλη η ελληνική κοινωνία», τονίζει.

    Αναφερόμενος στο νόμο για το τηλεοπτικό τοπίο λέει ότι «στόχος είναι ο απόλυτος έλεγχος των μέσων μαζικής ενημέρωσης» κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχισμό, και προσθέτει ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται την πολυφωνία» και όταν έρθει στην εξουσία τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών θα τον καθορίσει το ΕΣΡ, το εύρος του φάσματος και η αγορά.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης σημειώνει ότι τα μέτρα μείωσης φόρων που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τη ΔΕΘ δεν προκαλούν δημοσιονομικό κενό γιατί είναι πλήρως κοστολογημένα, ότι η μείωση φόρων θα επιφέρει αύξηση εσόδων, και τονίζει ότι είναι μέτρα «άμεσα εφαρμόσιμα και υλοποιήσιμα που θα ανακουφίσουν την ελληνική οικογένεια και θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία».

    Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ δηλώνει, επίσης, στο Πρακτορείο ότι πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στο χρέος, ενώ παραδέχεται ότι στάση της Ευρώπης δεν ήταν σωστή καθώς η δέσμευση των εταίρων του Νοεμβρίου του δεν έχει υλοποιηθεί. Προσθέτει ότι η παρέμβαση στο χρέος συνδέεται με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά από το 2018, που σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη δεν μπορεί να πετύχει η σημερινή κυβέρνηση . «Υπάρχει τεράστιο κενό αξιοπιστίας σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Και ο μόνος υπεύθυνος για αυτό το κενό αξιοπιστίας είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, με τους καταστροφικούς του χειρισμούς», λέει.

    Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης κάνει λόγο ολιγωρίες της ΕΕ στο προσφυγικό που «δοκίμασαν πράγματι τις αντοχές» της Ένωσης, αλλά και για «τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα και τη διαχείρισή του». Κατηγορεί την κυβέρνηση για ιδεοληπτικούς χειρισμούς που «είχαν αρνητικές επιπτώσεις και στα εθνικά μας ζητήματα», ενώ τονίζει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την πλευρά της Τουρκίας θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο.

    «Αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τους εθνικούς τους εγωισμούς. Να δείξουν την αλληλεγγύη που απαιτείται στις χώρες που δοκιμάζονται από το προσφυγικό πρόβλημα, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Να ενεργοποιηθεί άμεσα η συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Οι υλοποιήσεις των συμφωνιών και των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί πρέπει να γίνουν πράξη σήμερα. Χωρίς καθυστερήσεις και ολιγωρίες», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

    Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μανώλη Κεφαλογιάννη, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

    [02] Γ. Αμανατίδης: Ενδυναμώνουμε τον νέο ιεράρχη Σμύρνης στην υψηλή αποστολή του

    «Με την παρουσία μας θέλουμε να ενδυναμώνουμε τον νέο Ιεράρχη ώστε να ανταποκριθεί στην ευθύνη της υψηλής αποστολής του, που είναι «αγάπη και μόνο αγάπη», στο λίκνο της Ανατολής, που γνώρισε μεγαλεία και καταστροφές, όπου συνυπάρχουν θρησκείες και πολιτισμοί και ενώνεται η μνήμη με τη ζωή και την ελπίδα» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης εκπροσωπώντας την ελληνική Κυβέρνηση στη σημερινή τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Σμύρνης, κ.κ. Βαρθολομαίου.

    «Η σημερινή μέρα» επισήμανε ο κ. Αμανατίδης «είναι σημαντική τόσο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, που βλέπει να αποκτά ποιμενάρχη -έπειτα από 94 χρόνια- και να αναλαμβάνει το πηδάλιο της εκκλησίας της Σμύρνης, για όλους τους ορθοδόξους, ο Σεβασμιώτατος Βαρθολομαίος».

    [03] ΠτΔ: Η οικονομία και το Τραπεζικό σύστημα οφείλουν να προσαρμόζονται στις αρχές και τις αξίες της κοινωνίας

    «Η Ελλάδα είναι πνεύμα και πολιτισμός» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του Μουσείου Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, σήμερα το απόγευμα, στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος έκανε τα εγκαίνια του Μουσείου, εξήρε την προσφορά του Ιδρύματος στον Πολιτισμό και επισήμανε ότι «η οικονομία, το Τραπεζικό σύστημα δεν ζουν ως απομονωμένοι χώροι, αλλά ζουν στην κοινωνία και οφείλουν να προσαρμόζονται στις αρχές και τις αξίες της κοινωνίας στην οποία αναπτύσσονται. Μάλιστα είπε, οι Τράπεζες των οποίων σεβόμαστε την ανεξαρτησία, οφείλουν και εκείνες να σέβονται την παράδοση του τόπου μέσα στον οποίο αναπτύσσονται.

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος σε επισήμανση που έκανε κατά την ομιλία της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Στάικου ότι εύχεται και οι επόμενες διοικήσεις της Τράπεζας να ακολουθήσουν το παράδειγμα, είπε «εγώ θέλω να διακηρύξω ότι είναι υποχρέωσή τους να συνεχίσουν την παράδοση αυτή» και απέδωσε τα εύσημα στον μέχρι πρότινος Πρόεδρο του Ομίλου Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα λέγοντας «είναι ένας μεγάλος Τραπεζίτης, ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος, ένας πραγματικός Έλληνας».

    Αναφερόμενος στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως «η Ήπειρος και κυρίως τα Ιωάννινα ήταν πάντα ένας χώρος μεγάλης λαϊκής παράδοσης και τέχνης» και πως η αργυροτεχνία αποτελεί κορωνίδα αυτής της παράδοσης και πρέπει να παρατηρήσει ότι αυτή η παράδοση πάει μακριά στην αρχαιότητα.

    Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με την δημιουργία του Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, τίμησε «όπως της ταιριάζει, την κυριολεκτικώς εθνική συμβολή της Γιαννιώτικης αργυροχοΐας» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

    [04] Νέα επιστημονικά δεδομένα από το διήμερο συνέδριο «Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο»

    "Θα συνεχίσω τις ανασκαφές με την πιο μεγάλη θέρμη στο Ναό της Αθηνάς και θα συνεχίσω να πριονίζω τα ανάγλυφα. Είναι μία εργασία που απαιτεί χρόνο ? Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να έχουμε το σύνολο της Πανδρόσου εγώ δεν απελπίζομαι για μία από τις Καρυάτιδες». Ο κόσμος, που είχε κατακλύσει σήμερα το αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης για το διήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο» (διοργάνωση του «Συλλόγου των Αθηναίων»), άκουγε με κομμένη ανάσα.

    Το παραπάνω απόσπασμα (με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 1802) από τις επιστολές που έστειλε στον εργοδότη του Έλγιν ο Ιταλός ζωγράφος Τζοβάνι Μπατίτσα Λουζιέρι, ο άνθρωπος που συνέβαλε καταλυτικά στην άνευ προηγουμένου βίαιη απόσπαση των Γλυπτών του Παρθενώνα -και όχι μόνο-, ήταν μέρος όσων ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Τατιάνα Πούλου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, που ερεύνησε το αδημοσίευτο σήμερα Αρχείο Έλγιν. Όσα ακόμα ακούστηκαν, ίσως για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό από τότε που γράφτηκαν, προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον, αλλά και αποτροπιασμό:

    «Ελπίζω να μην μου δημιουργήσουν καμία δυσκολία για να συνεχίσω την ανασκαφή στο Ναό της Αθηνάς και να μπορέσω να πάρω στην κατοχή μου όλα τα τμήματα γλυπτών που θα βρω. Ο κύριος Χάντ έγραψε στην Εξοχότητά σας για λογαριασμό μου να προσκομίσετε στην Αθήνα μία δωδεκάδα πριόνια για μάρμαρο, διαφόρων μεγεθών το συντομότερο δυνατό. Μου χρειάζονται τρία ή τέσσερα, 20 πόδια μακριά ώστε να κόψω ένα μεγάλο ανάγλυφο, το οποίο δεν μπορεί να μετακινηθεί, χωρίς να μειώσουμε το βάρος του» (20 Σεπτεμβρίου 1801).

    «Κάνω ό, τι μπορώ για να αυξήσω τη συλλογή σας, Μιλόρδε. Πήρα την άδεια του Δισδάρη να κατεβάσω ένα δωρικό κιονόκρανο από τον Παρθενώνα, αλλά πρέπει να το πριονίσω στα δύο, αν το άλλο είναι αρκετά μεγάλο, αυτό είναι τεράστιο. Οι πόρτες του κάστρου δεν είναι τόσο μεγάλες για να μπορέσει να περάσει» (4 Οκτωβρίου 1802).

    Ο Τζοβάνι Μπατίστα Λουζιέρι είχε προσληφθεί από τον Έλγιν μαζί με άλλους καλλιτέχνες από την Ιταλία για να κάνουν εκμαγεία και να προετοιμάσουν λεπτομερή αρχιτεκτονικά σχέδια. Τα όσα διαδραματίστηκαν τα έτη 1801-1804, με πρωταγωνιστή τον Ιταλό ζωγράφο, έγιναν μέρος μιας πολύ σημαντικής ανακοίνωσης που κέρδισε τις εντυπώσεις.

    Εξίσου ενδιαφέρουσες όμως ήταν και οι υπόλοιπες ομιλίες, όπως αυτή της Μαρίας Ιωαννίδου, πολιτικού μηχανικού και επίτιμης διευθύντριας της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ), η οποία αναφέρθηκε σε ένα θέμα που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό: Στα αρχιτεκτονικά μέλη των μνημείων της Ακρόπολης (Παρθενώνα, Ερέχθειο, Αθηνά Νίκη), που επίσης λεηλατήθηκαν από τον Έλγιν την περίοδο 1801- 1804 και σήμερα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. «Οι αναστηλώσεις των μνημείων από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) αποτέλεσαν ιδανική χρονική συγκυρία για την επιστροφή και επαναφορά στα μνημεία των αυθεντικών μελών. Ήταν μια ευκαιρία η οποία δυστυχώς παρέμεινε ανεκμετάλλευτη», ανέφερε η κ. Ιωαννίδου, συμπληρώνοντας ότι παρά τις κατά εποχές προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, το αίτημα επιστροφής των αρχιτεκτονικών μελών των μνημείων δεν είχε θετική ανταπόκριση. «Ίσως επειδή συνδεόταν από βρετανικής πλευράς με τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα: Ενδεχομένως η υποχώρηση στα αρχιτεκτονικά μέλη θα οδηγούσε σε ανάλογη υποχώρηση στα γλυπτά. Ωστόσο, η τοποθέτηση των αντιγράφων τους στις θέσεις των αυθεντικών μελών -όπου αυτό έχει γίνει- δεν αποτελεί οριστική αποδοχή της παραμονής τους στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς το θέμα παραμένει ανοικτό και επίκαιρο», σημείωσε η ομιλήτρια.

    [05] Συνέντευξη του διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ Μ. Λαζαρίδη στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής"

    «Πρωθυπουργό σε αναμονή» χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», υπενθυμίζοντας πως με τον οδικό χάρτη που κατέθεσε στη ΔΕΘ, απέδειξε πως «είναι η μόνη αξιόπιστη λύση για την ελληνική κοινωνία», σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος είναι «πρωθυπουργός σε αποδρομή».

    Όπως τονίζει ο κ. Λαζαρίδης, ο πρόεδρος της ΝΔ, όχι μόνο «πρότεινε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής», αλλά έβαλε και το πλαίσιο συνεννόησης με τους πιστωτές, το οποίο όπως αποκαλύπτει θα έχει δύο πεδία: τον περιορισμό των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά και μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές.

    Αναφορικά με τη ρύθμιση του χρέους, η ΝΔ, λέει, «το αντιμετωπίζει ως ζήτημα εθνικής σημασίας και προτείνει παρεμβάσεις στη σφαίρα του εφικτού», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση λόγω έλλειψης αξιοπιστίας «δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτό τον εθνικό στόχο».

    Σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, υπογραμμίζει πως «ο διαγωνισμός έχει καταρρεύσει στη συνείδηση των πολιτών» και μιλά για «πολύ έντονες οσμές σκανδάλου και διαπλοκής», που «έχουν ονοματεπώνυμα: Τσίπρας, Παππάς, Καμμένος».

    Για το αν τελικά η κυβέρνηση μπορεί να σταθεί, αν το ΣτΕ βγάλει αντισυνταγματικό το νόμο, ο κ. Λαζαρίδης απαντά πως το ζήτημα αυτό, μαζί με τις παραπάνω πρακτικές και την προσπάθεια συγκάλυψης, «αποδεικνύονται ήδη μπούμερανγκ και θα την οδηγήσουν στο Βατερλό».

    [06] Κυρ. Μητσοτάκης: Να εφαρμoστεί αμέσως το Εθνικό Σχέδιο για το προσφυγικό με τις προτάσεις της ΝΔ

    «Οι εικόνες καταστροφής και αναρχίας στη Μυτιλήνη και τη Χίο, πιστοποιούν την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί και το μεταναστευτικό ζήτημα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας ότι στην πριν από έξι μήνες σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε μια εθνική γραμμή αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

    «Όλοι γνωρίζουν ότι έκανα τα πάντα προκειμένου να υποστηρίξω και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τα συμφέροντα της χώρας. Η Κυβέρνηση, όμως, δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της. Ο διαχωρισμός μεταναστών και προσφύγων δεν έγινε. Οι δομές φιλοξενίας λειτουργούν άναρχα. Η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία. Κανένα συγκροτημένο σχέδιο για κατανομή των προσφύγων στην επικράτεια δεν υπάρχει. Ευρωπαϊκά κονδύλια λιμνάζουν. Το ελληνικό Κράτος είναι απών. Η απουσία του και η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, δυστυχώς, εντείνει τις ξενοφοβικές και ακραίες τάσεις. Τάσεις που παραμένουν απόλυτα μειοψηφικές σε μία κοινωνία που δέχτηκε τους πρόσφυγες με καλοσύνη και κατανόηση για τον πόνο τους. Αλλά που έχει απαίτηση από το Κράτος να μπορεί στοιχειωδώς να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έναντι, όχι μόνο των προσφύγων, αλλά και των Ελλήνων πολιτών», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:

    «Όσο ακόμη παραμένει αυτή η Κυβέρνηση, οφείλει να εφαρμόσει αμέσως το Εθνικό Σχέδιο για το προσφυγικό με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ένα σχέδιο που διασφαλίζει την αξιοπρεπή ζωή στους πρόσφυγες, τις διαδικασίες επαναπροώθησης στους παράτυπους μετανάστες, αλλά και την υγεία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 September 2016 - 18:32:22 UTC