Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρουσία του ΠτΔ γιορτάστηκε με λαμπρότητα η 195η επέτειος της Άλωσης της Τριπολιτσάς
  • [02] «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά περισσότερη αλληλεγγύη», γράφει η εφημερίδα "Τιρόλερ Τάγκεστσαιτουνγκ"
  • [03] "Προχωράμε παρακάτω", απάντησε σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο Ι. Μουζάλας
  • [04] Συνεχίζεται για δέκατη ημέρα αύριο η επίσχεση εργασίας στον ΟΑΣΘ
  • [05] Ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την ψηφιακή δημοσιογραφία
  • [06] ΟΗΕ:Το Χαλέπι σφυροκοπείται, κατηγορίες κατά της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [07] Συρία- ΟΗΕ: Οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία συνιστούν "βαρβαρότητα" δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ

  • [01] Παρουσία του ΠτΔ γιορτάστηκε με λαμπρότητα η 195η επέτειος της Άλωσης της Τριπολιτσάς

    «Η Άλωση της Τριπολιτσάς έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά πραγματικής Εθνικής Επετείου», τόνισε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από την Τρίπολη, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 195η επέτειο απελευθέρωσης της πρωτεύουσας του Μοριά, από τον Οθωμανικό ζυγό.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «αποτελεί αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός το ότι μετά την έκρηξη της Επανάστασης του 1821, η Άλωση της Τριπολιτσάς υπήρξε η σημαντικότερη επιτυχία των Αγωνιστών του 1821, η οποία οδήγησε στην τελική ευόδωση της Εθνεγερσίας. Ευόδωση η οποία οφείλεται επίσης και εν πολλοίς -κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε- στην πάντα παρούσα, διαχρονικώς, στους Εθνικούς Αγώνες για την Ελευθερία, την Δημοκρατία και το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου, Εκκλησία μας».

    Επεσήμανε πως η εμβληματική εθνική φυσιογνωμία του Στρατηγού της Άλωσης, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, «παραμένει πηγή έμπνευσης μεγάλων εθνικών διδαγμάτων».

    Επιπλέον, τόνισε πως «τα μεγάλα και τα σημαντικά για το Ελληνικό Έθνος μπορούμε να τα πετύχουμε μόνον ενωμένοι καθώς και ότι οφείλουμε, με κάθε τίμημα και παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές μας, ν' αναδειχθούμε, τώρα και στο μέλλον, άξιοι συνεχιστές των Προγόνων μας και της απαράμιλλης Κληρονομιάς τους».

    Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επίσημη δοξολογία στον μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου, προεξάρχοντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, του δημάρχου της πόλης Δημήτρη Παυλή και σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, των βουλευτών του νομού και των λοιπών πολιτικών, αυτοδιοικητικών και στρατιωτικών αρχών της Αρκαδίας και της Περιφέρειας.

    Στην συνέχεια, στο μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι και στο άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

    Ακολούθησε μεγάλη παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με το επίσημο γεύμα που παρατέθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών φρουράς Τρίπολης.

    [02] «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά περισσότερη αλληλεγγύη», γράφει η εφημερίδα "Τιρόλερ Τάγκεστσαιτουνγκ"

    Στη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης για το Προσφυγικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη, γράφει εισαγωγικά σε σημερινό δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα "Τιρόλερ Τσάιτουνγκ", σημειώνοντας πως, σύμφωνα με είδηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), ο ίδιος επισήμανε πως "είναι απαράδεκτο να πέφτει το βάρος στην πρώτη χώρα εισόδου" και πως η μεταναστευτική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί "με αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών".

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η διαδικασία κατανομής πρέπει να επιταχυνθεί - από την Ελλάδα μετεγκαταστάθηκαν, μέχρι σήμερα, σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις περίπου 4.000 από τους 66.000 πρόσφυγες, όπως είχε συμφωνηθεί, και ο ίδιος ζήτησε επίσης να επιταχυνθούν οι επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία, τονίζοντας πως "τα ελληνικά σύνορα είναι επίσης σύνορα και της ΕΕ".

    Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες και όποιες χώρες έχουν επιφυλάξεις και θεωρούν πως οι πρόσφυγες πρέπει να επαναπροωθηθούν στη θάλασσα, θα πρέπει "να το πουν ανοικτά" στους θεσμούς της ΕΕ και στην υπηρεσία FRONTEX.

    [03] "Προχωράμε παρακάτω", απάντησε σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο Ι. Μουζάλας

    Για καίρια ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όπως τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και την κατασκευή νέων δομών στα νησιά μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας σε σημερινή τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή "Προσωπικά", στην ΕΡΤ. Ωστόσο, ο κ. Μουζάλας αρνήθηκε να σχολιάσει την παραίτηση του γενικού γραμματέα, Οδυσσέα Βουδούρη.

    "Ο πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτηση. Το θέμα για μένα σταματάει εδώ. Ποτέ δεν κριτικάρω κανέναν, πού υπήρξε δίκαιο πού και άδικο, δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία. Προχωράμε παρακάτω", απάντησε σχετικά.

    Για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο Ωραιόκαστρο, ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι "τα παιδιά στο Ωραιόκαστρο θα πάνε σχολείο και θα πάνε σχολείο όχι με τα ΜΑΤ. Είναι οι γονείς των άλλων μαθητών που θα προστατεύσουν αυτά τα παιδιά. Η δουλειά μιας κυβέρνησης είναι να απαλύνει, να κρατήσει ισορροπία σε αυτές τις καταστάσεις. Για παράδειγμα, τα παιδιά θα τα στείλουμε σχολείο όταν το σχολείο δεν λειτουργεί, γιατί καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα είναι μια επιβάρυνση".

    Σχετικά με τους 8.000 ανθρώπους που υπολογίζεται ότι βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι "δεν είναι αλήθεια ότι έχουμε χάσει 8.000 ανθρώπους". "Κάναμε μια προκαταγραφή και έχουμε με ακρίβεια καταγεγραμμένους 54.000. Το νούμερο των 6.000 που δεν μπορέσαμε να καταγράψουμε με επιστημονικά κριτήρια, μπορεί κανείς να το αποδώσει σε ένα αριθμό που δεν ήθελε να καταγραφεί. Ένας άλλος αριθμός απορροφήθηκε στις παράνομες και νόμιμες κοινότητες των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα". Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε "λογικό αριθμό" ότι το 10% των προσφύγων δεν έχει καταγραφεί. "Είναι μη καταγεγραμμένοι, αλλά είναι ελέγξιμοι. Έχουμε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, τις φωτογραφίες τους".

    Ο κ. Μουζάλας επανέλαβε ότι "παλεύουμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας". "Θα περάσουμε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές, αν για κάποιους λόγους καταπέσει η Συμφωνία και επανέλθουμε σε ροές, όπως αυτές που είχαμε πέρυσι", πρόσθεσε.

    [04] Συνεχίζεται για δέκατη ημέρα αύριο η επίσχεση εργασίας στον ΟΑΣΘ

    Για δέκατη ημέρα συνεχίζουν αύριο την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, ενώ στις 10.30 το πρωί πρόκειται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας δεδουλευμένα τριών μηνών, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συνδικάτου τους, Δημήτρης Τσερμενίδης.

    Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και όπως επισήμανε ο κ. Τσερμενίδης δεν προτίθενται να κάνουν πίσω και να πιάσουν «τιμόνι» εάν δεν πληρωθούν.

    [05] Ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την ψηφιακή δημοσιογραφία

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την ψηφιακή δημοσιογραφία, το οποίο έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Στο συνέδριο μίλησαν ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και επικοινωνιολόγοι από ολόκληρο τον κόσμο, αναμιγνύοντας τη θεωρία με τη σύγχρονη "όχι και τόσο ρόδινη "πράξη στον χώρο των ΜΜΕ.

    Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι στο δημοσιογραφικό γίγνεσθαι οι αλλαγές που ήδη έχουν ξεκινήσει είναι τεκτονικού μεγέθους, με κύρια την έλευση της τεχνολογίας και ανάπτυξης του διαδικτύου.Μελανά σημεία, η φτωχοποίηση και του δημοσιογραφικού κόσμου, η εξάρτηση και ο έλεγχος των Μέσων από τους ιδιοκτήτες -επιχειρηματίες και τις κυβερνήσεις και τέλος, η έλλειψη εγκυρότητας. «Ο δημοσιογράφος οφείλει να υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο το κοινό καλό, να γίνει "ακτιβιστής", επιμορφώνοντας και εκπαιδεύοντας το κοινό του, και η έρευνα οφείλει να γίνει η καθημερινότητα του δημοσιογράφου», ήταν μερικά μόνο από τα κύρια σημεία αναφοράς των συμμετεχόντων.

    Η σημερινή, τρίτη και τελευταία μέρα του συνεδρίου, περιελάμβανε εργαστήρι έρευνας για την επαγωγική μέθοδο, όχι μόνο της διδασκαλίας αλλά και της απλής, καθημερινής σκέψης. Επίσης, οι παρεβρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της βιβλιοθήκης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο προσφέρει διαδικτυακές συνεδρίες προς εμπλουτισμό των χρηστών με γενικές δεξιότητες πληροφοριακής παιδείας, ενώ έγινε και παρουσίαση των κανόνων και των αρχών της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο ΑΠΚΥ.

    [06] ΟΗΕ:Το Χαλέπι σφυροκοπείται, κατηγορίες κατά της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Οι χώρες της Δύσης στράφηκαν κατά της Μόσχας σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε εκτάκτως στη Νέα Υόρκη, την ώρα που το Χαλέπι βομβαρδίζεται ανηλεώς από τα μαχητικά αεροσκάφη της συριακής κυβέρνησης και της Ρωσίας.

    Έπειτα από μία εβδομάδα μάταιων διπλωματικών διαβουλεύσεων, το Συμβούλιο ξεκίνησε τη συνεδρίαση σήμερα στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

    Οι χώρες αυτές επιχειρούν να τερματιστούν οι αεροπορικές επιδρομές, σε μια επιχείρηση που ξεκίνησε την Παρασκευή η Δαμασκός και η Ρωσία με στόχο τον έλεγχο των συνοικιών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

    Η Γαλλία κατήγγειλε σήμερα τα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττονται στο Χαλέπι και επισήμανε ότι αυτά τα εγκλήματα «δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα».

    Ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ κατηγόρησε τη Δαμασκό και τη Μόσχα ότι επιμένουν σε μια στρατιωτική διευθέτηση του εμφυλίου και ότι χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις ως «προπέτασμα καπνού».

    Ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ κατήγγειλε τις «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» στο Χαλέπι και ανέφερε το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ μίλησε με σκληρότερες εκφράσεις για την Ρωσία.

    Η Μόσχα «υποστηρίζει ένα φονικό καθεστώς» και «καταχράται το προνόμιο» να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου καθώς έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο, τόνισε η αξιωματούχος.

    «Η ιστορία δεν θα την κρίνει επιεικώς» υπογράμμισε η ίδια.

    Σίγουρα υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία όμως «αυτό που η Ρωσία έκανε (στο Χαλέπι) δεν έγινε στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας, είναι βαρβαρότητα» σημείωσε.

    Το σφυροκόπημα του Χαλεπίου εδώ και 3 ημέρες είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 115 άνθρωποι, 14 εκ των οποίων σήμερα τα ξημερώματα, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η μκο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μεταξύ των νεκρών, βρίσκονται τουλάχιστον 19 παιδιά που θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τις επιδρομές.

    Ο γ.γ Μπαν Γκι Μουν απευθύνει έκκληση να "γίνουν περισσότερα για να μπει τέλος στον εφιάλτη"

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν απεύθυνε σήμερα έκκληση προς τις μεγάλες δυνάμεις να «κάνουν περισσότερα προκειμένου να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη» στη Συρία.

    «Για πόσο καιρό ακόμη όλοι εκείνοι που ασκούν επιρροή (σε αυτή τη σύρραξη) θα επιτρέπουν να συνεχίζεται αυτή η αγριότητα;» διερωτήθη ενώπιον δημοσιογράφων την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η έκτατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι.

    Ο αξιωματούχος κάλεσε τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου να «δράσουν με αποφασιστικό τρόπο».

    Ο Μπαν καταδίκασε την χρήση στο Χαλέπι ιδιαίτερα ισχυρών βομβών που μπορούν να κατεδαφίσουν καταφύγια ή νοσοκομεία που έχουν εγκατασταθεί στα υπόγεια των κτιρίων.

    «Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές» υπενθύμισε:

    «Η συστηματική και αδιάκριτη χρήση όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές συνιστά έγκλημα πολέμου».

    Με την χρήση των πανίσχυρων αυτών βομβών, «η βία έφθασε σε ένα νέο επίπεδο βαρβαρότητας» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    Συρία- ΟΗΕ: Οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία συνιστούν "βαρβαρότητα" δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ

    [07] Συρία- ΟΗΕ: Οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία συνιστούν "βαρβαρότητα" δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ

    Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε σήμερα ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία συνιστούν «βαρβαρότητα», όχι αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Η Μόσχα στηρίζει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον των ανταρτών, που όπως διατείνεται, θέλουν να τον ανατρέψουν.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα είπε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι είναι πεπεισμένος πως η κατάσταση στη Συρία μπορεί να αναστραφεί και επισήμανε ότι δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες, ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ επιχειρούν να διασώσουν την εκεχειρία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 September 2016 - 18:32:23 UTC