Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Χίλαρι είναι η νικήτρια του debate, αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί θα ψηφίσουν με γνώμονα τη λογική;
  • [02] ΠτΔ : Οι πολιτικοί που θέλουν να μείνουν στην ιστορία, δεν πρέπει να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος
  • [03] Το σχέδιό της για την καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών παρουσίασε η ΝΔ
  • [04] Ψηφίζουν Τσιρώνης και Δημαράς, προηγήθηκε συνάντηση με Α. Τσίπρα
  • [05] ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ οι καταθέσεις τον Αύγουστο
  • [06] Γ. Κατρούγκαλος: Είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που παίξαμε
  • [07] ΓΓΔΕ: Διευκρινίσεις σχετικά με τα ακατάσχετα όρια μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο
  • [08] Πρωτογενές πλεόνασμα 3,751 δισ. ευρώ το πρώτο οκτάμηνο
  • [09] Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, για την ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο
  • [10] Η Commerzbank σχεδιάζει την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας
  • [11] Το «Σύγχρονο Θέατρο» και το θέατρο «Επί Κολωνώ», «συνταξιδεύουν»
  • [12] Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Socar
  • [13] Χρ. Σπίρτζης: Οριστική λύση με νομοθετική ρύθμιση για τον ΟΑΣΘ
  • [14] Διαμαρτυρία των ξενοδοχοϋπαλλήλων έξω από το υπ. Εργασίας για το εφάπαξ
  • [15] Ευρωπαϊκη Επιτροπή: Συμφωνία στα προτεινόμενα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου
  • [16] ΥΠΟΜΕΔΙ: Θα καταβληθούν 3 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ
  • [17] Tα κράτη-μέλη καθορίζουν το καθεστώς των αδειών

  • [01] Η Χίλαρι είναι η νικήτρια του debate, αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί θα ψηφίσουν με γνώμονα τη λογική;

    του Richard Wolffe (*)

    Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε στο υψηλότερο βήμα της ζωής του έχοντας μπροστά του μονάχα μια ανηφόρα. Και μόνο το γεγονός ότι θα μονομαχούσε με μια πρώην υπουργό Εξωτερικών ήταν αρκετό για να τον εξυψώσει. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να μην μπερδευτεί με τα κορδόνια του και πέσει. Αλλά το έκανε. Και έχασε όλη την αξιοπιστία που είχε κερδίσει με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

    Λένε πως οι προεκλογικές εκστρατείες για την προεδρία είναι οι πιο μακρές συνεντεύξεις για δουλειά στον κόσμο. Αν κρίνει όμως κανείς από το πρώτο debate της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι σαφές αν δίνουν συνεντεύξεις για την ίδια δουλειά.

    Ο Τραμπ μοιάζει να θέλει μια δουλειά σε ένα συντηρητικό κανάλι. Η σε ένα μπλογκ με αντικείμενο τη ζωή του. Όταν ρωτήθηκε από τον συντονιστή αν υποστήριξε αρχικά τον πόλεμο στο Ιράκ, απάντησε πως το έκανε «χαλαρά». Και πρόσθεσε: «Ποιος ξέρει;» Υστερα επικαλέστηκε διάφορες συζητήσεις του με τον Σον Χάνιτι, έναν παρουσιαστή του Fox News που πρόσφατα γύρισε ένα διαφημιστικό σποτ για λογαριασμό του Τραμπ.

    Ετσι κι αλλιώς, όπως το έθεσε γλαφυρά ο ίδιος, είναι πολύ καλύτερος σ?αυτή την προεδρική ιστορία από την αντίπαλό του. «Η κρίση μου είναι καλύτερη από τη δική της», είπε, «δεν υπάρχει αμφιβολία γι?αυτό, καταλαβαίνετε; Εχω και καλύτερο ταμπεραμέντο. Πολύ καλύτερο, εκείνη ξόδεψε δηλαδή εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για ένα διαφημιστικό, ξέρετε, φέρνουν τη Madison Avenue σε ένα δωμάτιο, λένε μερικά ονόματα, το ταμπεραμέντο μου που λέτε, πιστεύω πως το μεγαλύτερό μου προτέρημα είναι μακράν το ταμπεραμέντο μου. Ξέρω να κερδίζω. Εκείνη δεν έχει?»

    Πρόκειται για ένα παραλήρημα που σίγουρα προκαλεί ανησυχία στους ψυχαναλυτές, τους υπευθύνους των προεκλογικών εκστρατειών, τους δασκάλους γραμματικής.

    Η Χίλαρι Κλίντον, από την άλλη, μοιάζει να θέλει τη θέση του ανώτατου διοικητή. Όταν ο Τραμπ επανέλαβε ότι θα υπερασπιστεί τους συμμάχους μόνο αν εξαργυρώσουν αυτό το προνόμιο, η Κλίντον τράφηκε προς την κάμερα και απευθύνθηκε σε έναν τρομαγμένο πλανήτη. «Γνωρίζω ότι αυτή η εκστρατεία έχει προκαλέσει απορίες και ανησυχία σε πολλούς ηγέτες του πλανήτη», είπε. «Εχω μιλήσει με πολλούς από αυτούς. Και θέλω να τους διαβεβαιώσω, εκ μέρους του εαυτού και εκ μέρους της πλειοψηφίας των Αμερικανών, ότι ο λόγος μας είναι ιερός».

    Παρεμπιπτόντως, και ο Τραμπ έχει μιλήσει με ηγέτες. Με τον Μπίμπι Νετανιάχου, για την ακρίβεια.

    Θα ήταν άδικο να ισχυριστεί κανείς ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δεν είχε και καλές στιγμές. Εξέφρασε, για παράδειγμα, τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης με την απώλεια θέσεων εργασίας στη βιομηχανία και με τους πολιτικούς εν γένει. Παραδέχθηκε ότι οι ύποπτοι για τρομοκρατία δεν θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα να οπλοφορούν. Υστερα όμως η συζήτηση στράφηκε στην παλιά του εμμονή με τη γενέτειρα του Μπαράκ Ομπάμα. Και εκεί έχασε το παιχνίδι.

    Αυτό δεν ήταν ένα συνηθισμένο debate. Φάνηκε από την αρχή, όταν εμφανίστηκαν στο ακροατήριο διάφοροι φίλοι και συγγενείς των δύο υποψηφίων, που χειροκροτούσαν ή αποδοκίμαζαν κατά περίπτωση. Σε ένα κανονικό debate, θα έλεγε κανείς ότι νικήτρια αναδείχθηκε η Χίλαρι Κλίντον. Είχε γνώση γεγονότων και αριθμών, ενώ εκείνος μπορούσε να αναφέρει αριθμούς μόνο σε σχέση με το χρέος του. Ηλεγχε τον ρυθμό της συζήτησης, ενώ εκείνος κρατιόταν για να μη χάσει την ψυχραιμία του. Περιέγραφε το πώς θα κυβερνήσει, ενώ εκείνος μιλούσε για την αντοχή της. Αλλά αυτές οι συγκρίσεις στηρίζονται στη λογική. Και το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι περισσότεροι ψηφοφόροι τον Νοέμβριο θα ψηφίσουν με γνώμονα τη λογική.

    Ισως το 2016 να είναι η χρονιά που οι λογικοί Αμερικανοί θα καθίσουν στο σπίτι τους, απογοητευμένοι από δύο υποψηφίους μεγάλης ηλικίας που τσακώνονται για emails και φορολογικές δηλώσεις. Αν ο Τραμπ έχει δίκιο, οι ψηφοφόροι έχουν τρελαθεί και δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο αυτή την κατάσταση. Στην περίπτωση αυτή, έχουν βρει έναν υποψήφιο που είναι εξίσου τρελός μ?αυτούς.

    (*) Ο Ρίτσαρντ Γούλφι είναι αμερικανοβρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας

    (Πηγή: The Guardian)

    [02] ΠτΔ : Οι πολιτικοί που θέλουν να μείνουν στην ιστορία, δεν πρέπει να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος

    Τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), Ιωάννη Καραβοκύρη, καθώς και τους τρεις αντιπροέδρους, Διονύσιο Λασκαράτο, Ηλία Νικολακόπουλο και Αθανάσιο Παπαϊωάννου, δέχθηκε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    O κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε τη σημασία του ΑΣΕΠ ως ανεξάρτητης αρχής, ιδίως για τη δημόσια διοίκηση, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον αείμνηστο Αναστάσιο Πεπονή, ο οποίος ως υπουργός Προεδρίας θέσπισε το ΑΣΕΠ με τον ν.2190/94.

    «Θέλω να θυμηθούμε ότι ήταν δικιά του ιδέα, την οποία υποστήριξε με τεράστιο πολιτικό κόστος, που όλοι το γνωρίζουν. Σημασία έχει, όμως, ότι το έργο αυτό έμεινε και ότι όλοι αναγνωρίζουμε την προσφορά αυτού του πολιτικού ευπατρίδη, του οποίου το παράδειγμα μας δείχνει και κάτι άλλο», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Οι πολιτικοί, εκείνοι που θέλουν να μείνουν πραγματικά στην ιστορία, πρέπει να κάνουν το καθήκον τους δίχως να υπολογίζουν τη συγκυρία και το πολιτικό κόστος. Ας είναι, λοιπόν, το παράδειγμα του Αναστάση Πεπονή ένας οδηγός και για τα δικά σας καθήκοντα, αλλά και γενικότερα για τον τρόπο που πρέπει όλοι να αντιμετωπίζουμε το δημόσιο συμφέρον αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο».

    Από την πλευρά του, ο κ. Καραβοκύρης, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση, τόνισε: «Η κοινωνία πραγματικά περιμένει πάρα πολλά από μας, γιατί πράγματι το ΑΣΕΠ έχει διανύσει περίπου 22 χρόνια λειτουργίας». «Έχει δώσει- πιστεύω- καλά δείγματα και βέβαια σε μας δημιουργείται μία υποχρέωση, μία παρακαταθήκη, να τηρήσουμε αυτήν τη φερεγγυότητα που έχει επιδείξει προς τον πολίτη και βέβαια να την εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο», συμπλήρωσε.

    [03] Το σχέδιό της για την καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών παρουσίασε η ΝΔ

    Τις προτάσεις της ΝΔ για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την αύξηση του πλαστικού χρήματος, παρουσίασαν σήμερα ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης, ο συντονιστής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπεύθυνος Φορολογικής Πολιτικής, Απόστολος Βεζυρόπουλος.

    Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του κόμματος, Μακάριος Λαζαρίδης, ανέφερε ότι η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελεί τμήμα του οδικού χάρτη για την έξοδο από την κρίση και της «Συμφωνίας Αλήθειας», που παρουσίασε ο πρόεδρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ΔΕΘ. Σημείωσε, δε, ότι το σχέδιο της ΝΔ βασίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, μικρότερες δαπάνες, αποτελεσματικότερο κράτος.

    «Σήμερα εξειδικεύουμε ένα τμήμα του προγράμματος που είναι και ένα κλειδί στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η αρνητική εξέλιξη των capital controls είχε ως θετικό ότι διεύρυναν αναγκαστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

    Αλλά, παρά τον διπλασιασμό, είμαστε τρίτοι από το τέλος στην ΕΕ», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. «Στόχος είναι να φθάσουμε, με ένα πλαίσιο παρεμβάσεων, στον μέσο όρο της ΕΕ. Για το κράτος και την οικονομία, το όφελος θα είναι η πατάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

    Για τις επιχειρήσεις, το όφελος θα είναι ότι θα εκσυγχρονιστούν και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Για τους πολίτες, θα διευκολυνθούν οι συναλλαγές τους και θα μειωθεί το βάρος των έντιμων φορολογουμένων. Έχει υπολογιστεί ότι με την επέκταση των ηλεκτονικών συναλλαγών μπορούν να αυξήσουν τα φορολογικά κατά 1,5 δισ. ευρώ σε ενάμισι χρόνο», πρόσθεσε. Κλείνοντας, τόνισε ότι το σχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορεί να είναι δυσάρεστο για τους φοροφυγάδες, όμως θα είναι χρήσιμο για τους έντιμους φορολογούμενους και για το κράτος.

    [04] Ψηφίζουν Τσιρώνης και Δημαράς, προηγήθηκε συνάντηση με Α. Τσίπρα

    Αίρουν τις επιφυλάξεις του οι Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Δημαράς (Οικολόγοι Πράσινοι βουλευτές συνεργαζόμενοι εκλεγμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ) αναφορικά με την ψήφιση του άρθρου του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που επιτρέπει την υπαγωγή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην ΕΔΗΣ.

    Το μεσημέρι οι κ.κ. Τσιρώνης και Δημαράς, μαζί με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη συνάντηση παρόντες ήταν και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο γγ της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου. Σύμφωνα με πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα και ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόθεσή του να συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος ρητή διάταξη για την προστασία των κοινωνικών αγαθών, του ρεύματος και του νερού.

    Οι κ.κ. Τσιρώνης και Δημαράς ανέφεραν πως θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση και στην αιτιολογική έκθεση και στο σχέτικο άρθρο του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα ώστε να διασφαλίζεται ότι το νερό θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζεται ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Και οι δύο πάντως υπογράμμισαν ότι πρότερη κατάσταση ήταν χειρότερη από τη σημερινή, επειδή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είχαν πάει στο ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθούν.

    [05] ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ οι καταθέσεις τον Αύγουστο

    Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο η αύξηση των καταθέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν στα 123,895 δισ. ευρώ έναντι 122,579 δισ. ευρώ.

    Αντίθετα, περαιτέρω μείωση κατά 1,7% σημείωσαν τον Αύγουστο οι χορηγήσεις καθώς η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική ύψους 904 εκατ. ευρώ.

    Πιο αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2016, ήταν αρνητική κατά 609 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 370 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,5%, από 0,3% τον προηγούμενο μήνα.

    Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν -0,1%, από μηδενικός τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 541 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 231 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -5,3% τον Αύγουστο του 2016, από -4,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 68 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 138 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    [06] Γ. Κατρούγκαλος: Είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που παίξαμε

    «Είμαστε περήφανοι για αυτή τη μάχη. Κάναμε τον αναγκαστικό συμβιβασμό του Ιουλίου για να μείνουμε όρθιοι για την επόμενη μάχη, ενός πολέμου που δεν τελειώνει σε ένα μήνα και που έχει γεωπολιτικό χαρακτήρα και ξεπερνά, κατά πολύ, τα όρια της χώρας», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κατρούγκαλος - κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα - και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην προσπαθεί να επενδύσει στα τάχα ενοχικά σύνδρομα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Γιατί είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που παίξαμε και για τον ρόλο που θα διαδραματίσουμε και στο μέλλον» επέμεινε απέναντι στις σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι «ξεψηφίζουν» κι εκείνα τα λίγα θετικά μέτρα για τους νέους επαγγελματίες και τους αγρότες και την προστασία των επαγγελματιών, σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.

    «Είναι επιπολαιότητα και ανευθυνότητα, δεν θα τους καταλογίσω σκοπιμότητα», είπε ο κ. Κατρούγκαλος για τους βουλευτές που επικρίνουν την πολιτική του στο ασφαλιστικό και το εργασιακό. Ζήτησε δε, ειδικώς από την αξιωματική αντιπολίτευση, να δηλώσει αν θεωρεί εθνική θέση την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, ως βάση της διαπραγμάτευσης για το εργασιακό ή αν θεωρεί ότι οι απόψεις του ΔΝΤ για τις διαρθρωτικές αλλαγές είναι αυτές που πρέπει να υποστηριχθούν.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός, οι θεσμοί ζήτησαν, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, «να τα πάρουμε όλα πίσω, να μην έχουν ειδική προστασία οι άνθρωποι στα μικρά χωριά και τις κωμοπόλεις» και ανέφερε πως η κυβέρνηση το απέκρουσε.

    Ενημέρωσε πως η κυβέρνηση, δέχθηκε μόνο μια περίπτωση, για εκείνους που δεν είναι αγρότες και ενοικιάζουν 10 δωμάτια σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και εντάσσονται στο γενικό ασφαλιστικό καθεστώς, ότι η ελάχιστη ασφαλιστική τους υποχρέωση είναι 7.000 ευρώ το χρόνο.

    Ο υπουργός Εργασίας, απέρριψε και τα όσα ακούστηκαν ότι χάνουν τις εκπτώσεις οι νέοι επαγγελματίες και αγρότες, δηλώνοντας ότι «παραμένει η ειδική μεταχείριση». Εξήγησε πως η μόνη εξαίρεση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, είναι ότι νέοι επαγγελματίες και αγρότες αποδίδουν εισφορές, όχι με το ελάχιστο του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά στο 70% του ποσού αυτού. «Το μόνο που ήρθε είναι μία προθεσμία για το 2017, από το 2019 που ήταν στην αρχική διατύπωση του νόμου» είπε και διευκρίνισε ότι αυτό έγινε γιατί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν ήταν εφαρμογή μνημονίου κι έπρεπε να εξουδετερωθούν οι νεοφιλελεύθερες αιχμές του μνημονίου.

    Τέλος, ο Γ. Κατρούγκαλος, είπε πως στην Ευρώπη, που σήμερα υπάρχει σύγκρουση του νεοφιλελευθερισμού με τις δυνάμεις της κοινωνικής Ευρώπης, «εμείς είμαστε με τον κόσμο της εργασίας και προσπαθούμε να διαμορφώσουμε αυτό το μέτωπο με τη σοσιαλδημοκρατία».

    [07] ΓΓΔΕ: Διευκρινίσεις σχετικά με τα ακατάσχετα όρια μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο

    Διευκρινίσεις σχετικά με τα ακατάσχετά όρια τραπεζικών λογαριασμών και απαιτήσεων στα χέρια τρίτων για χρέη προς το Δημόσιο εξέδωσε με εγκύκλιό της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

    Στην εγκύκλιό της η ΓΓΔΕ διευκρινίζει ότι:

    - Σε περιπτώσεις κατασχέσεων απαιτήσεων στα χέρια τρίτων δεν επιτρέπεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσόν αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

    Στις περιπτώσεις που υπερβαίνει το ποσόν αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% του υπερβάλλοντος των 1.000 ευρώ ποσού και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ. Για πάνω από 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.

    - Το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι 1.250 ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Στην περίπτωση που ο μισθός ή η σύνταξη κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, απαιτείται η γνωστοποίησή του με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης.

    - Η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (επιβολή κατάσχεσης επί κινητών και ακινήτων του οφειλέτη, κατάσχεση στα χέρια τρίτου, έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων) αναστέλλεται σε περίπτωση υπαγωγής των οφειλών σε πρόγραμμα νομοθετικής ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής οφειλής και τήρησης των όρων αυτών, καθώς και σε περίπτωση εκ του νόμου αναστολής ή κατόπιν απόφασης Δικαστηρίου.

    - Ποινική δίωξη για μη καταβολή χρεών υποβάλλεται υποχρεωτικά από τον προϊστάμενο ΔΟΥ ή του Ελεγκτικού Κέντρου που έχει την αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του, εφόσον δεν καταβάλλονται τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη (προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών και υπερβαίνουν το συνολικό ποσόν των 100.000 ευρώ.

    [08] Πρωτογενές πλεόνασμα 3,751 δισ. ευρώ το πρώτο οκτάμηνο

    Πρωτογενές πλεόνασμα 3,751 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος 2016 έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,798 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 980 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ιδιαίτερα θετική είναι η πορεία των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού που παρουσιάζουν σημαντική υπέρβαση από τον στόχο του οκταμήνου κατά 458 εκατ. ευρώ.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, σύμφωνα με τα οποία το οκτάμηνο το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 1,040 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,104 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του Προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 3,880 δισ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ( περιλαμβάνει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) το οκτάμηνο ανήλθε σε 31,945 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 589 εκατ. ευρώ ή 1,8% έναντι του στόχου.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 29,878 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 458 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου.

    Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016, αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:

    - Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων κατά 207 εκατ. ευρώ ή 14,1%

    - 'Αμεσοι Φόροι ΠΟΕ κατά 158 εκατ. ευρώ ή 14,1%,

    - Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 96 εκατ. ευρώ ή 5,6%,

    - ΦΠΑ καπνού κατά 58 εκατ. ευρώ ή 13,5%,

    - ΦΠΑ λοιπών κατά 387 εκατ. ευρώ ή 4,9%,

    - Φόρος ασφαλίστρων κατά 28 εκατ. ευρώ ή 14,5%,

    - Τέλος ταξινόμησης οχημάτων κατά 40 εκατ. ευρώ ή 55,5%,

    - Λοιποί ΕΦΚ (καπνού κλπ) κατά 170 εκατ. ευρώ ή 9,2%,

    - Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων κατά 13 εκατ. ευρώ ή 16,2%,

    - Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 272 εκατ. ευρώ ή 87,4%,

    - Απολήψεις από την Ε.Ε. κατά 171 εκατ. ευρώ ή 181,0%,

    - Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 405 εκατ. ευρώ ή 17,1%

    Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις ακόλουθες βασικές κατηγορίες:

    - Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 18 εκατ. ευρώ ή 0,4%,

    - Φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 63 εκατ. ευρώ ή 7,3%,

    - Φόροι στην περιουσία κατά 624 εκατ. ευρώ ή 34,6%.

    - ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 158 εκατ. ευρώ ή 13,5%,

    - Λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 20 εκατ. ευρώ ή 6,2%,

    - ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 13 εκατ. ευρώ ή 0,5%,

    - Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 131 εκατ. ευρώ ή 40,0%,

    - Λοιποί έμμεσοι φόροι κατά 39 εκατ. ευρώ ή 14,8%,

    - Έσοδα καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών κατά 12 εκατ. ευρώ ή 6,2%,

    - Τα έσοδα του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης κατά 95 εκατ. ευρώ ή 53,2%,

    - Τα έσοδα από ANFAs & SMPs κατά 225 εκατ. ευρώ, ή 37,5%.

    - Τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 85 εκατ. ευρώ, ή 59,5%

    Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι η υποεκτέλεση στις εισπράξεις από φόρους στην περιουσία οφείλεται στην έναρξη καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2016, από το μήνα Σεπτέμβριο, αντί για το μήνα Αύγουστο, όπως είχε προβλεφθεί. Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 1, 907 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 97 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

    Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2,067 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,048 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Ειδικότερα, τον Αύγουστο 2016 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,947 δις ευρώ αυξημένο κατά 52 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3,926 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 57 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των εσόδων Αυγούστου 2016 οφείλεται κυρίως στην αύξηση:

    - του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 108 εκατ. ευρώ,

    - του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 181 εκατ. ευρώ,

    - του φόρου εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 24 εκατ. ευρώ,

    - των άμεσων φόρων Π.Ο.Ε. κατά 31 εκατ. ευρώ,

    - των λοιπών άμεσων φόρων κατά 30 εκατ. ευρώ,

    - του ΦΠΑ λοιπών κατά 136 εκατ. ευρώ,

    - του φόρου ασφαλίστρων κατά 11 εκατ. ευρώ,

    - των Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων κατά 20 εκατ. ευρώ,

    - των έμμεσων φόρων Π.Ο.Ε. κατά 32 εκατ. ευρώ,

    - των απολήψεων από Ε.Ε κατά 23 εκατ. ευρώ,

    - των λοιπών μη φορολογικών εσόδων κατά 99 εκατ. ευρώ.

    Αντίθετα, μειωμένα έναντι του στόχου ήταν κυρίως τα έσοδα:

    - στο φόρο στην περιουσία κατά 649 εκατ. ευρώ,

    - στο ΦΠΑ καπνού κατά 21 εκατ. ευρώ,

    - στους λοιπούς Ε.Φ.Κ. (καπνού κλπ) κατά 74 εκατ. ευρώ,

    - στα έσοδα του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης κατά 22 εκατ. ευρώ.

    Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) τον Αύγουστο ανήλθαν σε 186 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 123 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) τον Αύγουστο ανήλθαν σε 20 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2016 ανήλθαν στα 32,985 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,429 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30,813 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2,546 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2,004 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 507 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 292 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, 120 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 138 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας και 49 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων.

    Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 2,172 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 883 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ειδικά για τον μήνα Αύγουστο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,155 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 133 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,688 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 151 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 468 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 18 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

    [09] Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, για την ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο

    Την αντίθεσήτης στο «ξεπούλημα»των ΔΕΚΟ εκφράζει και η ΑΔΕΔΥ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, και στην οποία ασκεί δρυμία κριτική στην κυβέρνηση για την απόφασήτης να μεταφέρει 6 μεγάλες ΔΕΚΟ και συγκεκριμένα τηνΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ, το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, την ΕΛΒΟ και τις Κτιριακές Υποδομές, στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) που θα λειτουργεί υπό την «ομπρέλα»του Υπερταμείου.

    «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταβίβαση αξιών και το μεγαλύτερο ξεπούλημα εθνικού πλούτου στα χρονικά της χώρας μας, το οποίο, μάλιστα, κατευθύνει τους πιο στρατηγικούς και ζωτικούς τομείς-κλειδιά του τόπου στους ιδιώτες», όπως, τονίζεται στην ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ και προσθέτει ότι στηρίζει των αγώνα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση καλώντας σε Παλλαϊκό Συλλαλητήριο σήμερα Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 6:00 μμ στη Βουλή.

    [10] Η Commerzbank σχεδιάζει την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας

    Η Commerzbank σχεδιάζει την περικοπή περίπου 9.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια και θα αναστείλει την καταβολή μερίσματος για το 2016 στο πλαίσιο των προσπαθειών της για μείωση των δαπανών υπό το φως των αρνητικών επιτοκίων, σύμφωνα με πηγή κοντά στο εποπτικό συμβούλιο της τράπεζας.

    Οι περικοπές των θέσεων εργασίας θα γίνουν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια έως το 2020, αλλά ο αριθμός τους, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πεμπτο του εργατικού δυναμικού της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, υποδηλώνει ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν αναγκαστικές αποχωρήσεις, ανέφερε η πηγή.

    «Πρόκειται για πολύ πιο ριζοσπαστικό μέτρο σε σχέση με τα προηγούμενα», ανέφερε η πηγή. Η κίνηση αυτή αναμένεται να κοστίσει περίπου 1 δισεκ. ευρώ και η Commerzbank σχεδιάζει να αναστείλει την καταβολή του μερίσματος για το 2016 προκειμένου να καλύψει το κόστος αυτό, δήλωσε η πηγή.

    Η Commerzbank αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank Μάρτιν Ζίλκε αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο στο εποπτικό συμβούλιο της Commerzbank αυτήν την εβδομάδα και να το αποκαλύψει δημοσίως την Παρασκευή, όπως έχουν ήδη πει στο Reuters πρόσωπα με γνώση της κατάστασης.

    Στα τέλη του 2015, η τράπεζα απασχολούσε 51.300 άτομα, με τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης να ανέρχονται σε 45.400.

    [11] Το «Σύγχρονο Θέατρο» και το θέατρο «Επί Κολωνώ», «συνταξιδεύουν»

    Την απόφασή τους να «αξιοποιήσουν τις συμπληρωματικές τους δυνατότητες με σταθερή προσήλωση και κοινή επιδίωξη το ποιοτικό θέατρο» επισήμαναν, χθες σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Δημήτρης Οικονομίδης και ο Γιώργος Χατζηνικολάου, εκπροσωπώντας το Σύγχρονο Θέατρο και το Θέατρο Επί Κολωνώ αντίστοιχα. Κατά την παρουσίαση των 14 παραστάσεων που απαρτίζουν το ρεπερτόριο των δύο θεάτρων για τη φετινή σεζόν, ανακοινώθηκε και «επισήμως» το ξεκίνημα της συνεργασίας τους.

    Μια συνεργασία που «καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχει μονιμότερη διάρκεια» και στο πλαίσιό της η Ομάδα Νάμα ανηφορίζει από την οδό Ναυπλίου, του Κολωνού, στην έδρα του Σύγχρονου Θέατρου στην Ευμολπιδών, στο Γκάζι, με δύο προτάσεις, για πρώτη φορά, κλασικού ρεπερτορίου - το πολυαναμενόμενο «Λεωφορείο ο Πόθος», που κάνει πρεμιέρα στις 6 Οκτωβρίου και το, όχι ιδιαίτερα γνωστό στο αθηναϊκό κοινό, θεατρικό έργο «Η δύναμη του Σκότους» του Λέοντα Τολστόι, που ανεβαίνει στη σκηνή, στα τέλη Ιανουαρίου 2017.

    «Πάντα τα έργα μας είχαν ένα κοινωνικό υπόβαθρο, τόνισε μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου η σκηνοθέτις της ομάδας Νάμα, Ελένη Σκότη, η οποία έχοντας μελετήσει, με την ομάδα της, για είκοσι χρόνια τώρα, τον ρεαλισμό στο θέατρο, αποφάσισε να εφαρμόσει τις ιδέες της και την εμπειρία της στα δύο αυτά έργα: «το ένα από την πατρίδα του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας, του Στανισλάφσκι, και του Aντον Τσέχοφ και το άλλο από τη χώρα του Ακτορ Στούντιο, του Hλία Καζάν, του Αρθουρ Μίλερ και του Τένεσι Ουίλιαμς. Από τις δύο δηλαδή ιστορικές στιγμές και τους δύο γεωγραφικούς τόπους που το θεατρικό γίγνεσθαι μας εμπνέει για μελέτη, εμβάθυνση και κυρίως για εξέλιξη στις σημερινές συνθήκες».

    Εβδομήντα χρόνια αφότου «πρωτοείδε» το φως της σκηνής στο Εθελ Μπάριμορ Θίατερ της Νέας Υόρκης, το Λεωφορείο ο Πόθος εξακολουθεί να μιλά στο κοινό, καθώς, σύμφωνα με την Ελένη Σκότη «τα θέματα που απασχολούσαν τον Τένεσι Ουίλιαμς τότε, συνεχίζουν να απασχολούν και σήμερα. «Μιλά για όλα...Φόβος, Έρωτας, Πόθος, Προδοσία. Εμείς, θα προσπαθήσουμε να αγγίξουμε όλα τα θέματα με ένα βασικό άξονα. Τον ευάλωτο, διαφορετικό άνθρωπο και την αντιμετώπιση που έχει από έναν περίγυρο που δεν μπορεί να τον αφομοιώσει, καθώς οι συνθήκες καθιστούν κάτι τέτοιο σχεδόν αδύνατο».

    «Η Μπλανς έρχεται έκπτωτη από έναν κόσμο που πεθαίνει και πάει σε μια Αμερική που προχωράει μπροστά, διαγράφοντας το παρελθόν της» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η ξανθειά, πλέον, Κόρα Καρβούνη, που θα ερμηνεύσει, σ' αυτή την παράσταση, την πιο εύθραυστη, ίσως, ηρωίδα, του σύγχρονου θέατρου. «Κι αυτό είναι ένα ακόμα ερώτημα, που θέτει εδώ ο Τένεσι Ουίλιας. Το πως κόβουμε τις ρίζες με το παρελθόν μας. Ο τρόπος που μπορεί μια κοινωνία να ξεριζώσει άγρια το παρελθόν της, να το διώξει μακριά, σχεδόν να υποκριθεί ότι δεν υπήρξε, για να ακολουθήσει το δρόμο της. Κάτι που εμένα με τρομάζει», συμπληρώνει. Η Κόρα - Μπλανς θα έχει δίπλα της επί σκηνής, τον Γιάννη Τσορτέκη στο ρόλο του Στάνλεϊ Κοβάλσκι, την Στέλλα θα ερμηνεύσει η Ηλιάνα Μαυρομάτη και τον Μιτς ο Γιώργος Δάμπασης. Μαζί τους επί σκηνής οι Μιχαήλ Γιαννικάκης, Αθηνά Αλεξοπούλου, Γιώργος Γερωνυμάκης, Κωστής Χαραμουντάνης, Χριστίνα Δημητριάδη.

    Μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών (Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Αθανασία Κουρκάκη, Χρήστος Σαπουντζή, Θανάσης Χαλκιά, Μιχαήλ Γιαννικάκης, Μαρία Προϊστάκη, Βαλέρια Δημητριάδου, Αθηνά Αλεξοπούλου και Τατιάνα Καλαντζή) κάνει πρόβες αυτή την εποχή για τη δεύτερη συμπαραγωγή των δύο θεάτρων τη «Δύναμη του Σκότους», που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2017. Πέρα από τις δύο πρεμιέρες των εμβληματικών αυτών έργων η Ομάδα Νάμα θα επαναλάβει στο θέατρο Επί Κολωνώ τις πετυχημένες παραστάσεις «Αγαπητή Ελένα» της Λουντμίλα Ραζουμόσκαγια για τρίτη χρονιά και «'Αγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου για δεύτερη.

    «Δεν στηριχτήκαμε στην ευκολία του ότι είναι η δεύτερη χρονιά που ανεβάζουμε το έργο, λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Τάκης Σπυριδάκης - ιδανικός Σταύρος στον Αγριο Σπόρο, κατά γενική ομολογία. Είναι ένα έργο που μέσα του ανακαλύπτεις συνέχεια πράγματα. Κι εμείς δουλεύουμε ξανά πάνω σ' αυτό, σαν να είναι η πρώτη φορά, τονίζει ο γνωστός ηθοποιός, ο οποίος δεν σταματά να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους «πόσο εξαιρετικός συγγραφέας είναι ο Γιάννης Τσίρος». Παράλληλα, στη σκηνή Black Box του θεάτρου συνεχίζεται η εξαιρετική «Αθηνά Χατζηεσμέρ, Ετών 17», της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου με την Ηλιάννα Μαυρομάτη και τον Ισίδωρο Πάτερο, ενώ ετοιμάζονται να ανέβουν μέσα στον Οκτώβριο το «Τσίμπημα της Σφήκας» της Ισμήνης Πρωίου και το «Στη Σιωπή» του Πέτρου Αποστολόπουλου.

    Στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου θα δούμε φέτος τον «Βασιλιά Ύπνο» της Μαριάννας Καμπούρογλου σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη, αλλά και την «Μηχανή Αμλετ» του Χάινερ Μίλερ, από τον ίδιο σκηνοθέτη. Επαναλαμβάνεται, στο Σύγχρονο Θέατρο, αυτή τη φορά, η περυσινή επιτυχία «Ριχάρδος ΙΙΙ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από τον Τάκη Τζαμαριά με την Καίτη Κωνσταντίνου στον ομώνυμο ρόλο. Η Ματθίδλη Μαγγίρα, μέσα από το κείμενο του Γιώργου Χριστοδούλου και σκηνοθετημένη από τον Κώστα Παπαϊωάννου, θα μας συστήσει εκ νέου την Ξανθίππη, τη σύντροφο του Σωκράτη και την εποχή της. Τέλος, τον Απρίλιο, στην σκηνή ανεβαίνει το «Das Capital», μια διαφορετική ανάγνωση στο κείμενο του Μαρξ, από τον Ντίνο Νικολάου, και το «Γουρούνι στο Σακί» του Ζορζ Φεϊντό, σκηνοθετημένο από τον Νίκο Χατζηπαππά.

    [12] Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Socar

    Συνάντηση με τον Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ, πρόεδρο της κρατικής ενεργειακής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν, Socar, αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις 15:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες.

    [13] Χρ. Σπίρτζης: Οριστική λύση με νομοθετική ρύθμιση για τον ΟΑΣΘ

    Οριστική λύση για το θέμα των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, προτίθεται να δώσει άμεσα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης με νομοθετική ρύθμιση, μετά από συνάντηση και διάλογο που θα έχει τις επόμενες μέρες με δήμους και την περιφέρεια του Μητροπολιτικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

    «Η λύση που θα προτείνουμε θα είναι μετά από συζήτηση και διάλογο, πρώτα και κύρια με τους τοπικούς άρχοντες, με την περιφέρεια και τους δήμους. Το γραφείο μου συνεννοείται αν αυτή η συνάντηση θα γίνει αύριο ή μεθαύριο ή την Παρασκευή αλλά είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί κανένας υπουργός, κανείς δήμαρχος να πει "δώστε στον ΟΑΣΘ λεφτά για να πληρωθούν ταδεδουλευμένα των εργαζόμενων χωρίς εγγυήσεις για το ελληνικό δημόσιο"» έκανε σαφές ο κ.Σπίρτζης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

    Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι η συνεργασία υπουργείου, δήμων και περιφέρειας, θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα -κατά τη γνώμη του- «σκάνδαλο 60 χρόνων της σύμβασης του ΟΑΣΘ».

    Χρ. Σπίρτζης στο «Πρακτορείο 104,9 FM» : «Εκβιασμός και ομηρεία» η κατάσταση στον ΟΑΣΘ

    «Αυτό που ζει η χώρα από το 1957 (χρονιά υπογραφής της σύμβασης του ΟΑΣΘ με το κράτος) και η Θεσσαλονίκη, είναι ένας εκβιασμός και μία ομηρεία σε μία ληστρική σύμβαση του ΟΑΣΘ, σε σχέση με το ελληνικό Δημόσιο, επειδή υπάρχει μονοπώλιο. Δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση και ο εκβιασμός, γιατί ο λαός θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται αν συνεχισθεί η σύμβαση».

    Αυτό επεσήμανε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm», ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, χαρακτηρίζοντας τη σύμβαση «διεθνή πρωτοτυπία», γιατί από το 1957 χάνει μόνιμα το ελληνικό Δημόσιο.

    Αναφερόμενος στην καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, τόνισε ότι αν και το υπουργείο δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στον Οργανισμό, εντούτοις έχει υποβάλλει τρεις προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος που έχουν, όμως, απορριφθεί.

    «Όλη η συζήτηση γίνεται για να αποδώσει το υπουργείο τα δύο επόμενα μηνιάτικα για να πληρώσει ο ΟΑΣΘ τις υποχρεώσεις που έχει στους εργαζόμενους. Εμείς, συμφωνούμε να δώσουμε αυτά τα χρήματα στον ΟΑΣΘ, αλλά με την απαραίτητη θεσμική κατοχύρωση του ελληνικού Δημοσίου», είπε ο κ. Σπίρτζης, χαρακτηρίζοντας «μεθοδευμένες» τις κινήσεις της διοίκησης του ΟΑΣΘ, σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το σωματείο εργαζόμενων.

    «Πριν 10 ημέρες κάναμε μία πρόταση να μας δώσουν τους λογαριασμούς των εργαζόμενων και να καταβάλλουμε απευθείας τα ποσά και την απέρριψαν, γιατί, πιθανώς, φοβούνται την κατακραυγή, ποιοι άνθρωποι, με ποια προσόντα και τι πληρώνονται. Αρνήθηκαν, επίσης, την πρόταση να δώσουν ισόποσες εγγυητικές επιστολές για να τους δώσουμε την προκαταβολή, καθώς είναι παράνομο να πληρώσουμε χωρίς καμιά εγγύηση για το ελληνικό Δημόσιο, αφού ο ΟΑΣΘ είναι ιδιωτικός οργανισμός και δεν προβλέπεται προκαταβολή από τη σύμβαση που υπάρχει», πρόσθεσε.

    Επίσης, οι εργαζόμενοι απέρριψαν και την τρίτη πρόταση του κ. Σπίρτζη, να κατατεθεί ο ένας μήνας μέσω των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας.

    «Έπρεπε να μας δώσουν πάλι τη λίστα πληρωμών για να ελεγχθεί ότι αυτά πήγαν στους εργαζόμενους και όχι σε άλλες υποχρεώσεις», διευκρίνισε ο υπουργός.

    [14] Διαμαρτυρία των ξενοδοχοϋπαλλήλων έξω από το υπ. Εργασίας για το εφάπαξ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν ξενοδοχοϋπάλληλοι οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στο εφάπαξ τους

    Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του συνδικάτου Νίκος Παπαγεωργίου από τη στιγμή που θα βγαίνουν στη σύνταξη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα εισπράττουν το εφάπαξ μειωμένο κατά 20% έπειτα και από την προηγούμενη μείωση που επήλθε με το κούρεμα 29,7% από το 2012.

    Αυτή η μείωση επέρχεται, όπως υποστηρίζουν, έπειτα από απόφαση του υφυπουργού Εργασίας του Τάσου Πετρόπουλου ο οποίος «ήρε τη διαφωνία της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΠΙΤ με την Κυβερνητική Επίτροπο και επέβαλε τη νέα περικοπή στις εφάπαξ παροχές του Ιδιωτικού Τομέα».

    Επίσης, όπως καταγγέλλουν οι καθυστερήσεις στην απονομή του εφάπαξ τους φτάνουν μέχρι και τους 9 μήνες ενώ διαμαρτύρονται και για το επίδομα ασθενείας που πρέπει να εισπράττουν μέσα σε 15 ημέρες και η καταβολή του καθυστερεί, όπως λένε, μέχρι 9 μήνες.

    [15] Ευρωπαϊκη Επιτροπή: Συμφωνία στα προτεινόμενα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικοινώνησε στις ελληνικές αρχές τη σύμφωνη γνώμη της για τα προτεινόμενα υποψήφια μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου», ανέφερε σήμερα κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρντ.

    Όπως προσέθεσε η ίδια, ο διορισμός των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ήταν ένα από τα «προαπαιτούμενα-κλειδιά» για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης, ενώ υπογράμμισε πως το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου, του οποίου τα μέλη θα πρέπει να «ενσωματώνουν τις υψηλότερες προδιαγραφές διακυβέρνησης και ανεξαρτησίας».

    Τέλος, η Ανίκα Μπράιτχαρντ δε θέλησε να προβεί σε «εικασίες» για το ποιες εταιρίες θα περιληφθούν σε αυτό το Ταμείο, εφόσον δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί το ΔΣ, τονίζοντας, ωστόσο, πως η λειτουργία του Ταμείου θα είναι απόλυτα «συμβατή με τη συμφωνία της περασμένης χρονιάς».

    [16] ΥΠΟΜΕΔΙ: Θα καταβληθούν 3 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

    Ένα μήνα δεδουλευμένων των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ θα καταβάλει το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών αναζητώντας άμεση λύση, προκειμένου τα χρήματα να μην δεσμευτούν λόγω των φορολογικών και άλλων εκκρεμοτήτων του ΟΑΣΘ και να δοθούν στους εργαζόμενους.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΟΜΕΔΙ, θα κατατεθούν 2.000.000 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας και 1.000.000 εκ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώ ταυτόχρονα καλεί φορείς της Θεσσαλονίκης (Περιφερειάρχη, δημάρχους) να καταθέσουν προτάσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

    Επίσης, δόθηκε εντολή στο ΣΕΕΥΜΕ, (Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών), μετά την εκταμίευση του ποσού, να ελεχθεί, ότι όλα τα χρήματα κατατέθηκαν στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, προκειμένου να καταβληθεί το ποσό του δεύτερου μήνα δεδουλευμένων και να αποδοθούν στα αρμόδια Υπουργεία οι μισθοδοσίες των εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

    Σε ότι αφορά, τα " απαράδεκτα αιτήματα του ΟΑΣΘ για δήθεν οφειλές", τα οποία αναφέρονται σε επιστολή απάντησης προς τον υπουργό Μεταφορών, το υπουργείο υποστηρίζει πως ο Οργανισμός διεκδικεί "χωρίς επαρκή τεκμηρίωση" το δημόσιο σχεδόν 134 εκατομμύρια ευρώ, "δείχνοντας και τον πραγματικό στόχο όσων διαδραματίζονται".

    Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, διεκδικούν:

    "Ποσό ύψους 17.734.901,62 εκ. ευρώ, από το Υπουργείο Παιδείας ?Έρευνας και Θρησκευμάτων, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση

    Ποσό ύψους 9.457.885,12 εκ. ευρώ, από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση

    Ποσό ύψους 3.367.847,93 εκ. ευρώ, από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση

    Ποσό ύψους 1.493.925,17 εκ. ευρώ, από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση, ως εξόφληση για το 2014

    Ποσό ύψους 17.198.657,71 εκ. ευρώ, με δικούς τους υπολογισμούς ως Φ.Π.Α.

    Ποσό ύψους 50.000.000 εκ. ευρώ, πάντα χωρίς στοιχεία, για τη δήθεν ελεύθερη μετακίνηση ανέργων

    Ποσό ύψους 15.655.952, 98 εκ. ευρώ, για το 2014, ως εκκρεμότητα της γνωστής διαδικασίας διαιτησίας του ΟΑΣΘ

    Αναφέρει, επίσης, ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο 19.079.520,19 εκ ευρώ.

    Συνολικά διεκδικεί, με την ευκαιρία του προβλήματος καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων, 133.988.690,72 εκ. ευρώ".

    Σύμφωνα με την πάγια τακτική του ΟΑΣΘ, συνεχίζει η ανακοίνωση - απάντηση του ΥΠΟΜΕΔΙ, τα χρήματα αυτά θα διεκδικηθούν μέσω διαιτησίας, όπως γίνεται από το 1957, και θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

    Μας υπενθυμίζουν ότι μάς έστειλαν τον λογαριασμό μισθοδοσίας της Εθνικής Τράπεζας, για να καταβάλουμε εκεί ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ τα χρωστούμενα δεδουλευμένα του ΟΑΣΘ. Και όχι του υπουργείου.

    Αρνείται να εκδόσει εγγυητική επιστολή, για να λάβει ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ όλα τα δεδουλευμένα

    Αρνείται να δώσει κατάσταση μισθοδοσίας για τον εκ των υστέρων έλεγχο, για τον ένα μήνα χρωστούμενων δεδουλευμένων του ΟΑΣΘ, προκειμένου να καταβληθεί και ο δεύτερος.

    Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση και τους ισχύοντες νόμους, οι προκαταβολικές μηνιαίες δόσεις χωρίς διασφαλίσεις είναι παράνομες. Το γνωρίζει και η διοίκηση του ΟΑΣΘ και ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων.

    Σημειώνουμε επίσης ότι στις μηνιαίες καταβολές του ελληνικού δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ εμπεριέχεται το κέρδος των μετόχων.

    Ολοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και για τη διοίκηση του ΟΑΣΘ και για τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΟΑΣΘ".

    Τέλος, το υπουργείο καλεί εντός της εβδομάδας (έπειτα από συνεννόηση εντός της ημέρας) τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τους Δημάρχους του μητροπολιτικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, στο πλαίσιο της νομιμότητας, για την επίλυση του προβλήματος μη καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων από τον ΟΑΣΘ καθώς και τις προτάσεις τους για την οριστική επίλυση του προβλήματος των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.

    "Ας πάρουν όλοι τις δικές τους ευθύνες για τη συνέχιση ή μη 60 χρόνων εκβιασμού του λαού της Θεσσαλονίκης και τη κατασπατάληση των χρημάτων του ελληνικού λαού" καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΜΕΔΙ.

    [17] Tα κράτη-μέλη καθορίζουν το καθεστώς των αδειών

    Η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών είναι εθνική αρμοδιότητα, υπογράμμισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

    Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου, στις Βρυξέλλες, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του επιτρόπου για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Γκίντερ Έτινγκερ, σχετικά με το θέμα, υπενθύμισε τη θέση της Επιτροπής, ότι υπάρχουν δύο «διαφορετικές διαδικασίες» και πως η πρώτη αφορά την παροχή αδειών περιεχομένου σε τηλεοπτικά κανάλια και η δεύτερη τη ρυθμιστική αρχή τηλεποινωνιών.

    Για την πρώτη διαδικασία, σημείωσε, ότι «δεν υπάρχει πλαίσιο που να έχει εναρμονιστεί σε επίπεδο ΕΕ και ως εκ τούτου τα κράτη-μέλη είναι ελεύθερα να επιλέξουν τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών σύμφωνα με τις εθνικές προδιαγραφές». Επίσης, ανέφερε ότι «ακόμα και όταν πρόκειται για τομείς εθνικής αρμοδιότητας, οι αρχές που περιλαμβάνονται στις Συνθήκες συνεχίζουν να ισχύουν, συμπεριλαμβανομένης της αρχής ελευθερίας εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών», ξεκαθαρίζοντας πως σε αυτό αναφέρθηκε ο επίτροπος Έτινγκερ στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στον γερμανικό Τύπο.

    Ωστόσο, ο κ. Σχοινάς αρνήθηκε να αποκαλύψει το ακριβές περιεχόμενο των καταγγελιών που έχουν αποσταλεί στον κ. Έτινγκερ, για τις οποίες έκανε λόγο στη χθεσινή συνέντευξη.

    Τέλος, σημείωσε πως η δεύτερη διαδικασία, η οποία βρίσκεται «σε εξέλιξη» αφορά «την αυτονομία της ρυθμιστικής αρχής και τα σχετικά με αυτήν ζητήματα, για τα οποία ο επίτροπος Έτιγνκερ βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές Αρχές».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 September 2016 - 12:32:33 UTC