Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σεισμός 4 βαθμών ανοιχτά της Αλλόνησου
  • [02] Υπεγράφη η συμφωνία για την εξαγορά και αναδιάρθρωση της «Μαρινόπουλος»
  • [03] Το ΠΑΛΑΙ Γαλατσίου στους Γαλατσιώτες μέχρι τουλάχιστον το 2020
  • [04] Επιβεβαιώνονται οι υποψίες μας για ρωσική εμπλοκή στην κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [05] Την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης προτείνει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας
  • [06] Στο 32,2% το ποσοστό φτώχειας στην Αργεντινή
  • [07] Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν «ορθολογική» χρήση του στρατού τους στη Συρία, λέει ο Ομπάμα
  • [08] Η «Αντιγόνη» στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας στα κατεχόμενα της Κύπρου
  • [09] Το δάσος Δαδιάς χαρακτηρίζεται ως εθνικό πάρκο

  • [01] Σεισμός 4 βαθμών ανοιχτά της Αλλόνησου

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Richter σημειώθηκε σήμερα στις 04:17 βορειοανατολικά της Αλόννησου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 47 χιλιόμετρα βορεια-βορειοανατολικά του νησιού των Σποράδων. Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

    [02] Υπεγράφη η συμφωνία για την εξαγορά και αναδιάρθρωση της «Μαρινόπουλος»

    Υπεγράφη, η συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος ΑΕ, η οποία αναρτήθηκε σε ασφαλή ιστοσελίδα και απότο πρωί της Τετάρτης οι προμηθευτές που έχουν ήδη συναινέσει στο "κούρεμα" των οφειλουμένων από την Μαρινόπουλος ΑΕ κατά 50%, θα πρέπει να την υπογράψουν.

    Το ΑΠΕ - ΜΠΕ δημοσιεύει κατά αποκλειστικότητα τα τέσσερα κείμενα εξυγίανσης, που αφoρούν τις εταιρείες Μαρινόπουλος ΑΕ, Πειραικόν ΑΕ, Ξυνός ΑΕ και Express M AE, καθώς και τις φόρμες που πρέπει να συμπληρώσουν οι συναινούντες πιστωτές.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο της συμφωνίας αποτελείται από 218 σελίδες. Με βάση αυτήν προκύπτει ότι το σύνολο των οφειλών της Μαρινόπουλος ΑΕ ανέρχεται στα 1,46 δισ. Ευρώ και ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο όμιλος της Carrefour αποδέχθηκε "κούρεμα" που υπερβαίνει το 92% και από οφειλή ύψους 147 εκατ. Ευρώ δέχθηκε να πάρει μόνο περίπου 11,5 εκατ. Ευρώ.

    Τώρα πλέον, μετά την υπογραφή της συμφωνίας η Μαρινόπουλος ΑΕ, η Σκλαβενίτης ΑΕΕ και οι τράπεζες αποδύονται σε αγώνα ταχύτητας προκειμένου, εάν είναι δυνατόν, έως το μεσημέρι της Παρασκευής να έχουν αποσπάσει την έγγραφη συναίνεση των πιστωτών και το σχέδιο να έχει κατατεθεί στο δικαστήριο με βάση τις διατάξεις του άρθρου 106 β και θ του πτωχευτικού κώδικα.

    Στόχος των τριών μερών είναι να οριστεί τακτική δικάσιμος εντός του Οκτωβρίου.

    Το σύνολο των κειμένων που αφορούν στην συμφωνία διάσωσης είναι διαθέσιμο στην συνδρομητική υπηρεσία του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [03] Το ΠΑΛΑΙ Γαλατσίου στους Γαλατσιώτες μέχρι τουλάχιστον το 2020

    Το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου, παραχωρείται στον δήμογια αθλητικούς και πολιτιστικούς σκοπούς έως τον Ιανουάριο του 2020, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ.

    Ο δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος εκφράζει την ικανοποίηση του γιατί όπως σημειώνει: "Η συστηματική προσπάθεια μας απέδωσε καρπούς, εκπληρώνοντας τις προσδοκίες των συμπολιτών μας". Μέχρι πριν από λίγο καιρό,προσθέτει, το ΠΑΛΑΙ, ρήμαζε χωρίς προοπτικές.Τώρα μπορούμε επιτέλους να κάνουμε όχι μόνο μια επιτυχημένη καθημερινή διαχείριση, αλλά και έναν σοβαρό μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αξιοποίησή του. Να το χαρούν τα παιδιά μας, τα σωματεία μας, όλοι οι συμπολίτες μας.

    Σημειώνεται ότι εκτός από την κύρια αίθουσα, παραχωρούνται στον δήμο και οι περιβάλλοντες υπαίθριοι χώροι, καθώς και το νότιο βοηθητικό γήπεδο,και όπως υπογραμμίζει ο κ. Μαρκόπουλος "Για τα επόμενα -τουλάχιστον- 3Β½ χρόνια, καμία προπόνηση παιδιών και νέων δεν θα ξαναγίνει στη βροχή, στο κρύο ή στον καύσωνα. Επιτέλους η φωνή της τοπικής κοινωνίας ακούστηκε! Και θα υπάρχει και συνέχεια!».

    [04] Επιβεβαιώνονται οι υποψίες μας για ρωσική εμπλοκή στην κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας για τον πύραυλο που κατέρριψε την πτήση ΜΗ17 της Malaysia Airlines τον Ιούλιο του 2014 στην ανατολική Ουκρανία επιβεβαιώνουν τις αμερικανικές υποψίες για ρωσική εμπλοκή.

    Ο πύραυλος είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία πριν εκτοξευθεί, δήλωσε η ολλανδική εισαγγελία υπογραμμίζοντας ότι έχει ταυτοποιήσει περίπου εκατό πρόσωπα τα οποία "έπαιξαν ενεργό ρόλο" στην τραγωδία που στοίχισε τη ζωή 298 ανθρώπων στις 17 Ιουλίου του 2014.

    "Τα προσωρινά συμπεράσματα επιβεβαιώνουν τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι μερικές ημέρες μετά την τραγωδία σύμφωνα με την οποία, η πτήση ΜΗ17 καταρρίφθηκε από πύραυλο αέρους-εδάφους BUK που εκτοξεύθηκε από έδαφος ελεγχόμενο από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

    "Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία" για τα πορίσματα αυτά, τόνισε.

    Ο Κίρμπι αποκάλυψε επίσης ότι η έρευνα είχε διαπιστώσει ότι ο "εκτοξευτήρας του πυραύλου BUK είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία προς το ελεγχόμενο από τους αυτονομιστές έδαφος στην Ουκρανία πριν από το περιστατικό και στη συνέχεια επιστράφηκε στη Ρωσία μετά την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17".

    Η Ρωσία χαρακτήρισε τη διεθνή ποινική έρευνα "μεροληπτική" και "πολιτικά υποκινούμενη" αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων πορισμάτων της στην Ολλανδία, ενώ η Ουκρανία συμπέρανε την "άμεση εμπλοκή" της Μόσχας στην καταστροφή του Μπόινγκ 777 που πραγματοποιούσε την πτήση Άμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ.

    [05] Την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης προτείνει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας

    Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας θα προτείνει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ανέφερε με ανακοίνωση του την Τετάρτη, όπως αναμενόταν καθώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν άφησε να αιωρείται η πιθανότητα μιας χρονικής επέκτασης.

    «Για να λάβουμε προφυλάξεις για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών μας, την δημοκρατία μας και την αρχή του κράτους δικαίου, αποφασίστηκε να προταθεί η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε το Συμβούλιο με ανακοίνωση του.

    [06] Στο 32,2% το ποσοστό φτώχειας στην Αργεντινή

    Σχεδόν ένα τρίτο του πληθυσμού της Αργεντινής ζει σε επίπεδο φτώχειας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες στα πρώτα επίσημα στοιχεία για τη φτώχεια που εκδόθηκαν μετά από τρία χρόνια, και τα οποία δείχνουν τη δυσκολία της χώρας να φτάσει τον στόχο του "μηδέν φτώχεια" που έχει θέσει ο Πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι.Σε έρευνα 27,2 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 31 αστικές περιοχές, 8,8 εκατομμύρια άτομα (ή 32,2%) βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας. Λίγο παραπάνω από 6% πληρούσαν τις προϋποθέσεις του "άπορου" στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, δήλωσε η επίσημη στατιστική υπηρεσία του κράτους Indec.

    "Η γνώση ότι ένας στους τρείς Αργεντινούς βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας είναι κάτι που πρέπει να μας πονέσει, κάτι που πρέπει να μας εξοργίσει, και αυτό πρέπει να μας κάνει να δεσμευτούμε ότι θα δουλέψουμε μαζί", είπε ο Μάκρι.Το ποσοστό φτώχειας της Αργεντινής είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό της γειτονικής Χιλής, η οποία μείωσε το ποσοστό φτώχειας στο 11,7% το 2015 από 14,4% το 2013. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 13,5% του πληθυσμού ζούσε σε επίπεδο φτώχειας, το οποίο μειώθηκε από 14,85% το 2014.

    [07] Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν «ορθολογική» χρήση του στρατού τους στη Συρία, λέει ο Ομπάμα

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είπε χθες ότι δεν είχε ακούσει καμία εναλλακτική ιδέα για τη λύση στον εμφύλιο της Συρίας που δεν κάνει χρήση τεράστιου αριθμού αμερικανικών στρατευμάτων, ακόμα και από επικριτές της πολιτικής του που προσκάλεσε στο Δωμάτιο Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου.Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται υπό πίεση να κάνει περισσότερα για τα θύματα του εμφύλιου στη Συρία, που έχει διαρκέσει πεντέμισι χρόνια, μετά από την κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός που είχαν συμφωνήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα και η οποία ακολουθήθηκε από εντατικό βομβαρδισμό του Χαλεπιού.

    Ο Ομπάμα είπε σε στρατιώτες στην αμερικανική βάση στο Φορτ Λι του Νιού Τζέρσεϋ ότι η κατάσταση στη Συρία ήταν συγκλονιστική και ότι ο ίδιος επανεξέταζε την πολιτική της Συρίας σχεδόν κάθε εβδομάδα.«Φέρνουμε εξωτερικούς κριτές -φέρνω επικριτές της πολιτικής μου να μάθω, «Εντάξει, δεν συμφωνείτε ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος - πείτε μου τι νομίζετε ότι θα μας επιτρέψει να εμποδίσουμε τον εμφύλιο που συνεχίζεται», είπε ο Ομπάμα στη συζήτηση, η οποία μεταδόθηκε από το κανάλι CNN.

    «Στη Συρία, δεν υπάρχει σενάριο με το οποίο - χωρίς να στείλουμε μεγάλο αριθμό στρατιωτών - θα μπορέσουμε να σταματήσουμε έναν εμφύλιο στον οποίο και οι δύο πλευρές έχουν στυλώσει τα πόδια», είπε.Ο Ομπάμα είπε ότι ήταν σημαντικό για αυτόν να υπάρξει «ορθολογισμός» στην αποστολή στρατιωτών λόγω των «απίστευτων θυσιών» που περιλαμβάνει κάτι τέτοιο και επίσης διότι ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει να επιχειρεί στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

    [08] Η «Αντιγόνη» στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας στα κατεχόμενα της Κύπρου

    Ισχνή ήταν η προσέλευση στην ειρηνική διαμαρτυρία πολιτών που πραγματοποιήθηκε έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία με αφορμή την παράσταση τραγωδίας του Σοφοκλή «Αντιγόνη» στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας στα κατεχόμενα, την οποία ανέβασαν χθες βράδυ ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ), το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος (ΕΘΕ) και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο της Εντός των Τειχών Πόλης της Αμμοχώστου (MASDER).

    Σύμφωνα με την αστυνομία στην πρεσβεία, τα άτομα, που συγκεντρώθηκαν στην Πρεσβεια δεν ξεπερνούσαν τα ογδόντα.

    Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης ανέλαβε ο Σύλλογος Ελλαδιτών Λεμεσού. Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και επέδωσαν ψήφισμα στην πρεσβεία το οποίο είναι διατυπωμένο με ιδιαίτερα καταγγελτικό λόγο κατά της ελληνικής κυβέρνησης, κάνοντας αναφορά σε «ξεπούλημα» της Κύπρου και «τραγωδία» του ελληνισμού.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε τη θλίψη του, γιατί, όπως είπε, "Η Ελλάδα - ο μεγαλύτερός μας σύμμαχος στις προσπάθειες δικαίωσης του κυπριακού Ελληνισμού - απόψε για πρώτη φορά αναγνωρίζει τις αρχές του ψευδοκράτους".

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι "η αποψινή νύχτα είναι μια τραγωδία για τον κυπριακό Ελληνισμό και την Ελλάδα", για να προσθέσει ότι "είναι μια τραγωδία για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού".

    Στο ίδιο πνεύμα μίλησε προηγουμένως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλαδιτών Κύπρου, πατήρ Παναγιώτης Μπουρούτης, ο οποίος χαρακτήρισε «ανάξιους» τους σημερινούς ηγέτες της Ελλάδας.

    Ο αντιπρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι απαράδεκτο τα κρατικά θέατρα της Ελλάδος να έρχονται στα κατεχόμενα με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και επέκρινε δριμύτατα την ελληνική κυβέρνηση για την στάση της. Σε ερώτηση, γιατί δεν έγινε η εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό μέγαρο, το Κυπριακό ΥΠΕΞ, ή τον ΘΟΚ, είπε ότι ίσως έπρεπε να γινόταν και εκεί παρόμοιες εκδηλώσεις. Πρόσθεσε ότι αγνοήθηκαν εκκλήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για να μην γίνει παράσταση στο αρχαίο θέατρο στην κατεχόμενη Σαλαμίνα.

    Πάντως, την παράσταση παρακολούθησαν, ύστερα από άδεια των κατοχικών αρχών, πολλοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Η είσοδος, σε αντίθεση με τις παραστάσεις στις περιοχές ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν δωρεάν, ενώ υπήρχαν υπέρτιτλοι στα τουρκικά και αγγλικά.

    Για την εξυπηρέτηση των Ελληνοκυπρίων ο ΘΟΚ διέθεσε ένδεκα πούλμαν, ενώ πολλοί πήγαν με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα τους.

    Την παράσταση παρακολούθησαν ξένοι διπλωμάτες, πλην των Ελλήνων, και προσωπικότητες από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο των δύο κοινοτήτων.

    Ο γνωστός σκηνοθέτης Φώτος Φωτιάδης δήλωσε ότι η παράσταση του Σοφόκλειου έργου στη Σαλαμίνα «είναι ύβρις στο πνεύμα και στο νόημα της 'Αντιγόνης'", όπου η ηρωίδα θέλει να τιμήσει τον νεκρό Πολυνείκη σύμφωνα με τους νόμους του Δία και όχι με τον νόμο του Κρέοντα.

    Τα βασικά νοήματα της «Αντιγόνης», είπε απόψε στην Καθημερινή Κύπρου ο κ. Φωτιάδης είναι η αγάπη και η ελευθερία, τα οποία θεωρεί ότι «καταπατούνται παράφορα, αφού ούτε η ελευθερία υπάρχει, μιας και το θέατρο και η παράσταση εν γένει είναι σε διαρκή αστυνομική/στρατιωτική επιτήρηση, αλλά ούτε η αγάπη, όταν αυτοί που κατέχουν τον τόπο μας δεν έχουν δείξει σεβασμό ούτε για τους νεκρούς ούτε και για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας».

    Ο κ. Φωτιάδης θεωρεί ότι το όλο ζήτημα της παράστασης παρουσιάζεται «ψευδεπίγραφα ως επαναπροσέγγιση».

    Ο σκηνοθέτης έθεσε και το ζήτημα της αναβάθμισης του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, όταν, όπως είπε, "δεν ζητάς την άδεια από την επίσημη δημόσια αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι το Τμήμα Αρχαιοτήτων, αλλά από το κατοχικό καθεστώς».

    Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Γιάννης Τουμαζής υποστήριξε ότι «δεν πάρθηκε καμία άδεια από τις κατοχικές αρχές, και όλα όσα ακούγονται περί άδειας και αναβάθμισης των κατοχικών αρχών είναι ψευδή». Η παράσταση, είπε, ανέβηκε μέσω του MASDER.

    Ωστόσο, δεν έχει απαντηθεί με σαφήνεια το ερώτημα πώς ο Σύνδεσμος εξασφάλισε την άδεια χωρίς έστω συνεννόηση με τις αρχές της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», της οποίας η σημερινή ακροδεξιά « κυβέρνηση», προσπαθεί να δημιουργεί συνεχώς εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    Ο Τάκης Χατζηδημητρίου, επικεφαλής της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στην μεικτή επιτροπή για την συντήρηση μνημείων, ανέφερε ότι η απόφαση που πάρθηκε «ήταν εξ αρχής παρακινδυνευμένη, και για ακόμη μία φορά τίθεται το ερώτημα, νομιμοποιείται ή όχι ο εισβολέας με μία τέτοια ενέργεια; Πέρυσι στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας παρουσιάστηκε η τραγωδία του Ευριπίδη «Ιππόλυτος» από τον ΘΟΚ, μία παράσταση η οποία ειδώθηκε μέσα από διαφορετικά πρίσματα και αναγνώστηκε κατά το δοκούν».

    Από πέρυσι έως σήμερα, είπε, δεν άλλαξε κάτι στο Κυπριακό, και εξέφρασε την γνώμη ότι και αυτή τη φορά θα γίνει το ίδιο. «Η τέχνη δεν είναι καρτοκινητή τηλεφωνία, και δεν πρέπει να τη μεταχειριζόμαστε ως τέτοια, την τέχνη πρέπει να την αφουγκραζόμαστε, αν θέλουμε να διδασκόμαστε», κατέληξε ο κ. Χατζηδημητρίου.

    [09] Το δάσος Δαδιάς χαρακτηρίζεται ως εθνικό πάρκο

    Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τον «Χαρακτηρισμό της χερσαίας περιοχής του δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου ως Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς - Λευκίμης -Σουφλίου», ενώ καθορίζονται επίσης ζώνες προστασίας, χρήσεων, όρων και περιορισμών».

    Όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΝ, το Εθνικό Πάρκο βρίσκεται στο μέσο του νομού Έβρου σε έκταση 428.000 στρ, από τα οποία τα 72.900 στρ. είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη. Κατέχει ξεχωριστή γεωγραφική θέση σε διεθνές επίπεδο, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής και κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών πουλιών.

    Η εκτατική χρήση της γης από τον άνθρωπο στο βάθος των αιώνων, έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός πλούσιου μωσαϊκού τοπίων με πολλές εναλλαγές. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360 - 400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 12 - 13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60 - 65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες. Επιπλέον, τα ιδιαίτερης αισθητικής τοπία με βραχώδεις σχηματισμούς, ρυάκια και ποτάμια, τα ενδημικά φυτά και τα σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής είναι υψηλής οικολογικής αξίας. Η οικολογική αξία του Δάσους Δαδιάς επισημάνθηκε το 1970 από Ευρωπαίους επιστήμονες, το 1980 η περιοχή ανακηρύχτηκε προστατευόμενη και από το 2006 έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο. Πλέον αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ εδώ συναντάται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ δεδομένου ότι, το σχέδιο Π.Δ. διαφοροποιείται σε σχέση με την ισχύουσα ΚΥΑ, κυρίως σε επίπεδο όρων και περιορισμών, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, καλεί όλους τους πολίτες και φορείς να συμμετέχουν στη εν λόγω δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι και την 31 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 09:00 π.μ. Όπως υπογραμμίζεται, οι παρατηρήσεις, οι σχολιασμοί και οι απόψεις όλων θα εξεταστούν και θα συμβάλλουν στην οριστική διαμόρφωση του σχεδίου Π.Δ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 September 2016 - 4:32:24 UTC