Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης στο CNBC: Είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές και να κυβερνήσουμε
  • [02] Ν. Ξυδάκης για δηλώσεις Ρ.Τ. Ερντογάν και Γ. Χαν
  • [03] Βυθίζεται η μετοχή της Deutsche Bank
  • [04] Αν.Νεφελούδης στο Πρακτορείο 104,9:Απαράβατη αρχή η μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
  • [05] Στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Π. Σκουρλέτης χαιρετίζοντας σχετικό συνέδριο
  • [06] Ανακοίνωση του προέδρου ΣτΕ για την ματαίωση της συνεδρίασης
  • [07] Τουρκία: Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν 1.500 σωφρονιστικοί υπάλληλοι και φύλακες
  • [08] Η Χ. Κλίντον κατήγγειλε τον Ντ. Τραμπ για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας
  • [09] Στην κηδεία του Σιμόν Πέρες παρέστη ο Πρ. Παυλόπουλος
  • [10] HP: Έπρεπε να είχαμε ενημερώσει το κοινό για την αναβάθμιση στους εκτυπωτές μας
  • [11] Κάντε δώρο το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν
  • [12] Ο 1ος «εξωγήινος» δίσκος μουσικής θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο και στη Γη
  • [13] Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αναλγητικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους ηλικιωμένους
  • [14] Επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη στο Λαύριο
  • [15] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στην Αθήνα λόγω αγώνα δρόμου
  • [16] Νομικός εκπρόσωπος Alpha και Star: Πλήθος παραβάσεων στον διαγωνισμό για τις άδειες
  • [17] Πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ
  • [18] Πλήθος ξένων ηγετών στην κηδεία του Σιμόν Πέρες
  • [19] Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank προσπαθεί να καθησυχάσει τους εργαζομένους

  • [01] Κ. Μητσοτάκης στο CNBC: Είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές και να κυβερνήσουμε

    Σταθερός στο αίτημά του για πρόωρες εκλογές, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της στην οικονομία, που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «γύρισαν την χώρα δύο χρόνια πίσω».

    «Είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές και να κυβερνήσουμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ καθησύχασε τους διεθνείς επενδυτές ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να φοβούνται την αβεβαιότητα. Είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ: «Δεν ξέρω πότε θα γίνουν εκλογές, δεν μπορώ να εκβιάσω εκλογές, είμαι όμως αισιόδοξος για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές αυτής της χώρας... Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να φοβάται τις εκλογές. Δεν πρόκειται να μπούμε σε φάση αβεβαιότητας. Πιστεύω ότι εμείς μπορούμε να κερδίσουμε μια εκλογική αναμέτρηση ?αυτό τουλάχιστον βγαίνει από τις δημοσκοπήσεις? κι αν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα έχει μια ικανή, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και θα μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές που θα δώσουν μια πραγματικά αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία».

    Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στην οικονομική πολιτική που έχει εφαρμόσει: «Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει τις λάθος πολιτικές. Εφαρμόζει το λάθος δημοσιονομικό μείγμα. Υπερφορολογεί την παραγωγική οικονομία και δεν έχει προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα πόλο έλξης για ξένες επενδύσεις. Ως εκ τούτου, όσο κι αν θέλω να πιστεύω ότι η οικονομία θα ανακάμψει, διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις ότι θα συμβεί αυτό με αυτό το μείγμα πολιτικής». Προσέθεσε δε ότι «δύο χρόνια πίσω έχει στείλει την ελληνική οικονομία η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και εξήγησε: «Η Ελλάδα, το 2014, βρίσκονταν στην πραγματικότητα στη διαδικασία εξόδου από μια πολύ βαθιά ύφεση. Ως αποτέλεσμα των πολιτικών της τωρινής κυβέρνησης, χάσαμε δυο χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ?βλέπει? ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 0,3% το 2016. Η οικονομία σημείωνε συρρίκνωση κάθε χρόνο σε ετήσια βάση, τα έτη μεταξύ 2008-2013, προτού εμφανίσει μικρή ανάπτυξη το 2014, για να επιστρέψει σε συρρίκνωση 0,2% το 2015».

    Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πάντως ότι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα αποτελέσει ένα θετικό γεγονός, ωστόσο από μόνο του δεν αρκεί: «Μαγικά δεν μπορεί να έρθει η ανάπτυξη, όπως νομίζει ο πρωθυπουργός. Χρειάζεται μια δέσμη δράσεων και μεταρρυθμίσεων που θα δείξουν στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός. Με μια διαφορετική κυβέρνηση μπορούμε να επιτύχουμε πραγματικά μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα υπερβαίνει κατά πολύ την ανάπτυξη που βλέπουμε σήμερα στην Ευρωζώνη».

    Διαβάστε επίσης:Επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη στο Λαύριο

    [02] Ν. Ξυδάκης για δηλώσεις Ρ.Τ. Ερντογάν και Γ. Χαν

    «Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συνηθίσει τον δυτικό κόσμο σε αιφνίδιες εκρήξεις αναθεώρησης και εν συνεχεία σε αναδιπλώσεις» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν.Ξυδάκης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάννης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, πρόσθεσε, ότι θα υπάρξει τοποθέτηση στο ΚΥΣΕΑ, πιθανώς και από τον πρωθυπουργό. Απέδωσε την κίνηση Ερντογάν στις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό με τον μετασχηματισμό του κράτους, από κοσμικό κράτος σε λαϊκό Ισλάμ, αλλά και στη μεγάλη αναστάτωση που υπάρχει στα σύνορα της Τουρκίας και την ανησυχία της 'Αγκυρας για τη γεωγραφία της περιοχής.

    «Με ελαφρότητα και βιασύνη βάζει στο τραπέζι να συζητήσει μια διεθνή συνθήκη» είπε χαρακτηριστικά και το συνέδεσε με τις εξελίξεις στη Μοσούλη. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέεται η στάση του κ.Ερντογάν και με τους 8 Τούρκους που έχει ζητηθεί η έκδοσή τους από την 'Αγκυρα.

    Πιο αιχμηρός ήταν ο κ. Ξυδάκης για τις δηλώσεις Χαν αναφορικά με το ζήτημα περί Τσάμηδων.«Αγγίζει τα όρια της προσβολής, πρόκειται περί θράσους και ο κ. Χαν θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην ελληνική κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.Απέδωσε τις δηλώσεις σε αναζήτηση ρόλου και αναζήτηση ανάμιξης στα Δυτικά Βαλκάνια που αναμοχλεύουν το παρελθόν στην περιοχή, ενώ η ΕΕ πρέπει να είναι εγγυητής της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

    [03] Βυθίζεται η μετοχή της Deutsche Bank

    Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν στην έναρξη των συναλλαγών σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, υποχωρώντας σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων, καθώς οι νέες ανησυχίες για τη σταθερότητα της Deutsche Bank έπληξαν τις τραπεζικές μετοχές.

    Στις 10:24 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση κατά 1,6%, έχοντας αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Αυγούστου, ενώ ο τραπεζικός δείκτης STOXX Europe Banks υποχώρησε κατά 3%. Κανένας κλάδος δεν βρισκόταν σε θετικό εδαφος.

    Η Deutsche Bank έκανε βουτιά σχεδόν κατά 9% κάτω από τα 10 ευρώ για πρώτη φορά μετά το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο κάποια επενδυτικά ταμεία (hedge fund) που εκκαθαρίζουν συναλλαγές παραγώγων μέσω της τράπεζας είχαν αποσύρει κάποια πλεονάζοντα ρευστά διαθέσιμα. Σε σημερινή ανακοίνωση, η Deutsche επανέλαβε ότι οι πελάτες της, που έχει από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να τη στηρίζουν.

    Ανάμεσα στις λίγες εταιρίες που κατέγραφαν άνοδο, η Osram ενισχύθηκε κατά 1% μετά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο πολλές κινεζικές επιχιερήσεις ενδιαφέρονται να αγοράσουν την εταιρία φωτισμού.

    [04] Αν.Νεφελούδης στο Πρακτορείο 104,9:Απαράβατη αρχή η μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

    Απαράβατη αρχή συνιστά για την κυβέρνηση η μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 fm" ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, καλώντας τα κόμματα «να σταματήσουν να πετάνε τη μπάλα στην κερκίδα και να πάρουν σαφή θέση» και εκτιμώντας, παράλληλα, ότι το πόρισμα της Επιτροπής των Σοφών για τους τρεις άξονες (συνδικαλιστικό νόμο, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις) συνιστά διαπραγματευτικό όπλο στη συζήτηση με τους δανειστές για τα εργασιακά.

    «Εξαιρουμένων των κομμάτων, που δεν έχουν εκφραστεί ακόμα, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι -που αυτοί είναι η βάση της κοινωνίας στον χώρο της εργασίας- είναι μαζί μας σε αυτή την κατεύθυνση της υποστήριξης των θέσεων που έχει η κυβέρνηση. Και τώρα είναι και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, που είναι κοινή επιτροπή, δε διορίστηκε από εμάς, διορίστηκε κοινά από τους δανειστές και από εμάς μαζί» είπε ο κ.Νεφελούδης, προσθέτοντας ότι τα κόμματα «τα προηγούμενα χρόνια, λειτουργούσαν ως η άλλη φωνή των δανειστών και του ΔΝΤ, κατά κύριο λόγο».

    Ο γγ υπογράμμισε ότι τα θέματα του lock out και των ομαδικών απολύσεων δεν θίγονται στα κείμενα των κοινωνικών εταίρων της εργοδοσίας, αλλά μόνο από παράγοντες του ΔΝΤ, «που έχουν εισάγει αυτά τα θέματα στη συζήτηση από πάρα πολύ παλιά, έχουν πάρει μέτρα που αφορούσαν τα εργασιακά, έχουν πάρει μέτρα που έχουν αποδιαρθρώσει τις εργασιακές σχέσεις και δε ενισχύθηκε καθόλου ο ανταγωνισμός».

    Εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις ο κ. Νεφελούδης είπε ότι εφόσον είναι θετική, «θα ενισχύει τη θέση που έχουμε»επισημαίνοντας, πάντως, ότι «δεν συζητάμε τίποτε σε σχέση με τη διεύρυνση των ποσοστών ή την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το πλαίσιο το οποίο υπάρχει είναι επαρκές, δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε».

    Ο γγ του υπουργείου Εργασίας σημείωσε ότι ο νόμος για το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε πρόσφατα «μπορεί να μην είναι το 100% των απόψεών μας, αλλά είναι η πρώτη φορά, που σταθεροποιεί ένα σύστημα, το οποίο ήταν τρομακτικά προβληματικό, τρομακτικά πελατειακό». «Σ' αυτό το πλαίσιο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή βάζει συνέχεια θέματα το ΔΝΤ. Ε, δε θα γίνει τίποτε από αυτά που λένε» τόνισε.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για την υπόθεση του ΟΑΣΘ και την πολυήμερη επίσχεση εργασίας στην οποία είχαν προχωρήσει οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό το προηγούμενο διάστημα ο κ. Νεφελούδης εξέφρασε την άποψη πως «δεν θα λήξει η υπόθεση έτσι εδώ, η κίνηση που κάναμε με τον υπουργό τον κ. Σπίρτζη ήταν να μπορέσει να εκτονωθεί λίγο η κατάσταση, παρότι έχουμε μία άλλη αντίληψη, ήταν μία μέση λύση σε σχέση με το ένα μηνιάτικο».

    {Ελπίζω να αποδοθεί όλο στους εργαζόμενους, εγώ κρατάω μία επιφύλαξη για το κατά πόσο θα τηρήσει αυτή τη συμφωνία η διοίκηση του ΟΑΣΘ, γιατί αυτό υπάρχει σαν θέμα» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι έως 31 Οκτωβρίου έχει συμφωνηθεί με τη διοίκηση του Οργανισμού να γίνει μία διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του πλαισίου χρηματοδότησης του ΟΑΣΘ.

    [05] Στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Π. Σκουρλέτης χαιρετίζοντας σχετικό συνέδριο

    Η επιδίωξη μετατροπής της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο δεν είναι νέα, αλλά αυτή τη φορά έχει να επιδείξει έμπρακτη πρόοδο και οι στοχεύσεις της διευρύνονται, καθώς καλείται να υπηρετήσει μια συλλογική προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης που φιλοδοξεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης με έμφαση και στην κοινωνία.

    Αυτό επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σε γραπτό χαιρετισμό προς το συνέδριο «The Athens Conference on European Energy Law and Policy» (διεξάγεται στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας) αναφερόμενος ειδικότερα στην έναρξη κατασκευής του αγωγού TAP, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB, το σχέδιο για τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, την αναβάθμιση του τερματικού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, τις συζητήσεις για μια πρόσθετη δίοδο ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, και τις συζητήσεις που έγιναν αυτήν την εβδομάδα με τους υπουργούς Ενέργειας της Κύπρου και του Ισραήλ.

    Ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ακόμη, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    - Αυτή την εβδομάδα τέθηκαν οι βάσεις για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα πρότυπα του λεγόμενου target model. Τους προηγούμενες μήνες μας δόθηκε η ευκαιρία να προωθήσουμε σημαντικές ρυθμίσεις σε διάφορα πεδία της ενεργειακής δραστηριότητας και συνεχίζουμε τις επεξεργασίες μας με εντατικούς ρυθμούς. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιδιώξουμε ρυθμιστικές τομές, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση και λειτουργία των ενεργειακών συνεταιρισμών. Η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, με τη συμβολή των νέων τεχνολογιών, μπορεί και πρέπει να τεθεί σε μια νέα προωθητική βάση, ειδικά σε σχέση με την ενεργειακή αυτονομία των νησιών.

    - Το μέλλον των ορυκτών καυσίμων μετά τη Σύνοδο του Παρισιού μας απασχολεί ακόμη πιο έντονα, καθώς επιζητούμε τη «χρυσή τομή» ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της εξάρτησής μας από εισαγόμενα καύσιμα. Αναμφίβολα, η περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για τις οποίες ήδη προχωρήσαμε σε μια εξαιρετικής σημασίας θεσμική παρέμβαση πριν από λίγες εβδομάδες, αλλάζοντας το πλαίσιο στήριξής τους, συναρτάται απόλυτα με το συνολικό μίγμα καυσίμων της χώρας.

    - Η απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών, στη βάση της σχετικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ένα ακόμη πεδίο πρόκλησης στο οποίο επιδιώκουμε να ανταποκριθούμε δημιουργικά.

    [06] Ανακοίνωση του προέδρου ΣτΕ για την ματαίωση της συνεδρίασης

    Από το Γραφείο του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών.

    [07] Τουρκία: Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν 1.500 σωφρονιστικοί υπάλληλοι και φύλακες

    Οι τουρκικές αρχές έθεσαν σε διαθεσιμότητα 1.500 σωφρονιστικούς υπαλλήλους και φρουρούς τους οποίους υποψιάζονται ότι έχουν διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιερωμένο τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

    Μιλώντας σε μια εκδήλωση στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Μποζντάγ είπε πως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι φύλακες τέθηκαν προσωρινά σε διαθεσιμότητα ώστε να απομακρυνθούν από τις τουρκικές φυλακές πρόσωπα που συνδέονται με τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά ενδέχεται να απολυθούν αν ανακαλυφθεί ότι είχαν συγκεκριμένες διασυνδέσεις.

    [08] Η Χ. Κλίντον κατήγγειλε τον Ντ. Τραμπ για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας

    Η Χίλαρι Κλίντον, προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, κατήγγειλε χθες τον Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων ότι ο ίδιος παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία. Η καταγγελία αυτή έγινε μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών ότι μία από τις εταιρίες του Τραμπ προσπάθησε να έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κούβα.

    Δημοσίευμα του περιοδικού ?Newsweek? ανέφερε ότι μία εταιρία που ασχολείται με ξενοδοχεία και καζίνο και η οποία ελέγχεται από τον Τραμπ είχε μυστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κούβα. Οι δραστηριότητες αυτές ήταν παράνομες, καθώς την περίοδο της προεδρίας του Φιντέλ Κάστρο ίσχυε το εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ.

    ?Σήμερα μάθαμε για τις προσπάθειες του να αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κούβα, οι οποίες εμφανίζονται να παραβιάζουν την αμερικανική νομοθεσία, περιφρονώντας επίσης την ασκούμενη αμερικανική εξωτερική πολιτική. Επίσης, ο Τραμπ προσπαθεί διαρκώς να παραπλανήσει, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις προσπάθειές του να αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κούβα,? δήλωσε χαρακτηριστικά η Κλίντον στους δημοσιογράφους κι εντός του αεροσκάφους που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις της προεκλογικής εκστρατείας της.

    Το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό των παραπάνω δηλώσεων της Κλίντον.

    Από την πλευρά του, το περιοδικό ?Newsweek? παραθέτει συνεντεύξεις πρώην υψηλόβαθμων στελεχών των επιχειρήσεων Τραμπ, εσωτερικά αρχεία των εταιριών του, αλλά και δικαστικά έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις Τραμπ δαπάνησαν ποσό τουλάχιστον 68.000 δολαρίων το 1998, για ένα ταξίδι στην Κούβα. Την περίοδο εκείνη ήταν παράνομη κάθε εταιρική δαπάνη αμερικανικής εταιρίας στην Κούβα, χωρίς την επίσημη άδεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

    Η εταιρία του Τραμπ φαίνεται ότι δε δαπάνησε απευθείας τα χρήματα αυτά, αλλά τα διοχέτευσε μέσω μιας αμερικανικής εταιρίας επιχειρηματικών συμβούλων, σύμφωνα με το ?Newsweek.?

    Σύμφωνα με πρώην διοικητικό στέλεχος των επιχειρήσεων Τραμπ, ο στόχος του ταξιδιού αυτού στην Κούβα, ήταν να προετοιμάσει το έδαφος για επιχειρηματικές δραστηριότητες, στην περίπτωση χαλάρωσης ή περιορισμού των μέτρων εμπορικού αποκλεισμού που εφαρμόζονταν υπό το αμερικανικό εμπάργκο. Το ίδιο πρώην στέλεχος δηλώνει ότι ο ίδιος ο Τραμπ είχε συμμετοχή στις συζητήσεις για το ταξίδι αυτό, ενώ ήταν ενήμερος και για την πραγματοποίησή του, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό.

    ?Οι προσπάθειες που έκανε ο Τραμπ για να εισέλθει στην αγορά της Κούβας, τοποθετώντας τα επιχειρηματικά συμφέροντά του, πάνω από τη νομοθεσία των ΗΠΑ, αποδεικνύουν ότι αξιολογεί τα προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντά του πάνω από τη νομοθεσία, τις αξίες, αλλά και τις πολιτικές που ασκούνται από τις ΗΠΑ,? δήλωσε χαρακτηριστικά η Χίλαρι Κλίντον.

    [09] Στην κηδεία του Σιμόν Πέρες παρέστη ο Πρ. Παυλόπουλος

    Πλήθος ξένων ηγετών παρέστησαν στην κηδεία του Σιμόν Πέρες.Ο εκλιπώντάφηκε στο εθνικό κοιμητήριο του όρους Χερτζλ στην Ιερουσαλήμ

    Την Ελλάδα εκπροσώπησε οΠρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίοςεξέφρασετα συλληπητήριά τουστον πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν.

    Για έναν μεγάλο πολιτικό ηγέτη διεθνούς διαμετρήματος, που αγωνίστηκε υπέρ της ειρήνης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και κυρίως της κοινωνικής δικαιοσύνης, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του μετά από το πέρας της κηδείας.

    «Ο Σιμόν Πέρες υπήρξε μεγάλος πολιτικός ηγέτης διεθνούς διαμετρήματος. Ανήκει στην πολιτική γενιά που θεμελίωσε το Κράτος του Ισραήλ. Ξεπέρασε όμως, και μάλιστα κατά πολύ, τα σύνορα της χώρας του και έχει ήδη κατακτήσει μια εμβληματική θέση στο παγκόσμιο πολιτικό πάνθεον λόγω της ειλικρινούς προσήλωσής του και του διαχρονικού αγώνα του υπέρ της ειρήνης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, κυρίως δε της κοινωνικής δικαιοσύνης. Υπό τις συνθήκες αυτές η απώλειά του προκαλεί ένα εξαιρετικά δυσαναπλήρωτο κενό για την ανθρωπότητα».

    Δεκάδες ακόμη ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς , ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, παρέστησαν στην ταφή της σορού του Πέρες, μερικά μέτρα μακριά από τον τάφο ενός άλλου νομπελίστα ειρήνης, του Γιτζάκ Ράμπιν.

    Διαβάστε επίσης:

    Πλήθος ξένων ηγετών στην κηδεία του Σιμόν Πέρες

    [10] HP: Έπρεπε να είχαμε ενημερώσει το κοινό για την αναβάθμιση στους εκτυπωτές μας

    Η Hewlett Packard παραδέχτηκε πρόσφατα σε ανακοίνωσή της ότι θα έπρεπε να είχε ενημερώσει το κοινό σχετικά με μια αναβάθμιση που έγινε στους εκτυπωτές της και η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι συσκευές να σταματήσουν να αναγνωρίζουν τα μη αυθεντικά δοχεία μελάνης.

    Η ομάδα υπεράσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων Electronic Frontier Foundation (EFF) διοργάνωσε εκστρατεία καλώντας την HP να κάνει ανάκληση της αναβάθμισης.

    Από την πλευρά της η εταιρεία παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να είχε «κάνει καλύτερη δουλειά στο να επικοινωνήσει στο κοινό την αλλαγή». Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η HP, μία προαιρετική ενημέρωση η οποία θα αφαιρεί τον περιορισμό χρήσης μη αυθεντικών μελανιών θα γίνει διαθέσιμη μέσα στις «επόμενες δύο εβδομάδες».

    Η εταιρεία προσθέτει ότι «είμαστε αφοσιωμένοι στη διαφάνεια σε κάθε μας επικοινωνία και όταν κάνουμε κάτι λάθος το παραδεχόμαστε».

    Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η HP παραδέχτηκε το λάθος της, παράλληλα υπερασπίστηκε την κίνηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι έγινε προκειμένου να προστατευτούν οι πελάτες της από κακής ποιότητας προϊόντα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

    [11] Κάντε δώρο το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν

    Να γίνουμε δωρητές ηλεκτρικής ενέργειας μας καλεί μέσα από την καινοτόμα εφαρμογή του, ένας νέος Έλληνας επιστήμονας ο Γιώργος Κουτίτας, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το πώς σχεδίασε την Gridmates.

    «Η Gridmates είναι μία εφαρμογή για δωρεές ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ενώνει τους δωρητές ενέργειας με τους ευαίσθητους(μη έχοντες) καταναλωτές», μας εξηγεί ο κ. Κουτίτας.

    «Οποιοσδήποτε και από όλον τον κόσμο, μπορεί να είναι δωρητής ενέργειας, καθώς η Gridmates μετατρέπει το ποσό της δωρεάς από την πιστωτική/χρεωστική κάρτα του δωρητή σε ενεργειακές μονάδες στο λογαριασμό του παραλήπτη. Δηλαδή, ο δωρητής πληρώνει ένα μικρό ποσοστό του λογαριασμού του ευαίσθητου καταναλωτή κι έτσι, με αυτόν τον τρόπο, μπορεί ο καθένας να δωρίσει ενέργεια για να παρέχει φωτισμό, ζεστασιά, ζεστό νερό και φαγητό στα παιδιά».

    Στην ουσία η Gridmates αποτελεί το πρώτο σύστημα στον κόσμου που στοχεύει στο να θέσει τέρμα στην ενεργειακή φτώχεια με ένα σύστημα πληρωμής, ένα «Paypal της ηλεκτρικής ενέργειας», που επιτρέπει σε οποιονδήποτε επιθυμεί, να δώσει ένα μέρος της ενέργειάς του σε οποιονδήποτε άλλον έχει ανάγκη.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Κουτίτας, παραλήπτες ενέργειας μπορούν να είναι ΜΚΟ ή ευαίσθητοι καταναλωτές. α) ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), οι οποίες θα λάβουν τις δωρεές και θα τις χρησιμοποιήσουν για κάλυψη ηλεκτρικών εξόδων τους ή θα πληρώσουν λογαριασμούς για άπορες οικογένειας β) Ευαίσθητοι καταναλωτές που είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικά προγράμματα των παρόχων ενέργειας. Η Gridmates στοχεύει να συνεργάζεται επίσημα με τον πάροχο, ώστε να επιτρέψει την δωρεά απευθείας σε ευαίσθητο καταναλωτή.

    «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να παράγουν ενέργεια από φωτοβολταϊκά, να διαχειριστούν ενέργεια, αλλά και να «αποθηκεύσουν» ενέργεια. Ταυτόχρονα, δυστυχώς, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι (ευαίσθητοι καταναλωτές) που δεν μπορούν να πληρώσουν για την κατανάλωση ενέργειάς τους», αναφέρει ο κ. Κουτίτας και εξηγεί ότι «ηGridmates προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες που επιτρέπουν τους χρήστες να εξοικονομήσουν ενέργεια στο σπίτι τους και να την δωρίσουν σε κάποιον που έχει ανάγκη. Προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της κοινότητας μαζί».

    Οι σπουδές του κ. Κουτίτα, όπως λέει χαρακτηριστικά, τον βοήθησαν στην υλοποίηση του project του, καθώς είναι «απόφοιτος Φυσικού του ΑΠΘ και Διδακτορικός σε Electrical Engineering, University of Surrey», αλλά και ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Δηλώνει ότι «το 70% της ομάδας της Gridmates είναι στην Ελλάδα όπου και γίνεται η ανάπτυξη του λογισμικού. Είμαστε μικροί αλλά μεγαλώνουμε. Έχουμε τέσσερις προγραμματιστές σε Θεσσαλονίκη και Διδυμότειχο. Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει δωρητής ενέργειας και να βοηθήσει την Ελλάδα. Στην παρούσα φάση συνεργαζόμαστε με την Μετάδραση και παρέχουμε δωρεές ενέργειας για το κτίριο που φιλοξενεί ασυνόδευτα παιδιά», και συμπληρώνει ότι η εφαρμογή είναι δωρεάν και μπορεί να γίνει χρήση της μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου.

    «Η θετική κοινωνική αλλαγή είναι στο χέρι μας»

    Για τους «επιχειρηματίες της αλλαγής» μίλησε και η Χριστίνα Φίλη, εκπρόσωπος τη μη κυβερνητικής οργάνωσης Ashoka στην Ελλάδακαι συνοδιοργανώτρια στην εκδήλωση σχετικά με την περιβαλλοντική καινοτομία: «Η νεολαία που καινοτομεί» στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

    «Στόχος μας», όπως τονίζει η κ. Φίλη, «είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να συνειδητοποιούν ότι η θετική κοινωνική αλλαγή είναι στο χέρι μας και είναι υπόθεση όλων μας. Για αυτόν το λόγο, συνεργαζόμαστε και συμπράττουμε με φορείς του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου αφενός να διαδώσουμε το μήνυμα, αφετέρου να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός ευνοϊκού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για την ενθάρρυνση και την υποστήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών».

    Η κ. Φίλη, λέει, χαρακτηριστικά ότι «ζούμε σε μία εποχή ραγδαίων αλλαγών. Για παράδειγμα, ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία ο ρυθμός της τεχνολογικής ανάπτυξης δεν ήταν τόσο ταχύς. Ταυτόχρονα, ζούμε σε μία εποχή έντονων κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων, όπως εμείς ως Έλληνες γνωρίζουμε καλύτερα, βιώνοντας την οικονομική και την προσφυγική κρίση», ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις, μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για όσο το δυνατόν περισσότερους νέους να αναλάβουν δράση για τον επανασχεδιασμό μια κοινωνίας πιο συνεργατικής, πιο αλληλέγγυας και με σεβασμό στο περιβάλλον».

    [12] Ο 1ος «εξωγήινος» δίσκος μουσικής θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο και στη Γη

    Μια μουσική που ανέκαθεν προοριζόταν για τα αυτιά των εξωγήινων(εάν πράγματι έχουν), θα μπορούν πλέον να την ακούσουν και οι κάτοικοι της Γης από του χρόνου και μάλιστα στο παλιό καλό βινύλιο. Πρόκειται για το θρυλικό ηχογραφημένο μήνυμα που είχε τοποθετήσει η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) στα δύο διαστημόπλοια «Βόγιατζερ» που εκτοξεύθηκαν το 1977.

    Τα "Voyager" μέχρι σήμερα συνεχίζουν το ταξίδι τους στέλνοντας ακόμη επιστημονικά στοιχεία. Το «Βόγιατζερ 1» βγήκε από τα όρια του ηλιακού συστήματος και εισήλθε σε διαστρικό χώρο από το 2014, αποτελώντας έτσι το κατασκεύασμα που η ανθρωπότητα έχει στείλει πιο μακριά από κάθε άλλο. Το «Βόγιατζερ 2», που είχε ακολουθήσει διαφορετική πορεία,εξακολουθεί να εξερευνά τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.

    Το κάθε σκάφος μεταφέρει μια χρυσή ηχογραφημένη πλάκα βινυλίου 12 ιντσών, με ήχους και εικόνες από διάφορα μέρη της Γης, αποτελώντας ένα διαχρονικό μήνυμα προς κάθε εξωγήινο πολιτισμό που μπορεί κάποτε να συναντήσει κάποιο από τα «Βόγιατζερ».

    [13] Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αναλγητικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους ηλικιωμένους

    Μια κατηγορία ευρέως συνταγογραφούμενων αναλγητικών, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε ηλικιωμένα άτομα, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει ευρήματα προηγούμενων ερευνών ότι αυτά τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή, ιδίως από μια ηλικία και μετά.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιταλό ειδικό στη βιοστατιστική Τζιοβάνι Κοράο του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 8,4 εκατομμύρια ανθρώπους με μέση ηλικία 77 ετών, σε τέσσερις χώρες (Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία). Από αυτούς, οι 92.163 εισήχθησαν σε νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια.

    Οι επιστήμονες συνέκριναν όσους έπαιρναν συνολικά 27 τέτοια φάρμακα (ibuprofen, naproxen, disclofenac κ.α.), με τους ανθρώπους που δεν έπαιρναν τα φάρμακα αυτά (γνωστά ως NSAID). Διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (π.χ. από όσους έχουν πόνους στις αρθρώσεις) αυξάνει κατά 19% τον κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια.

    [14] Επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη στο Λαύριο

    Περιοδεία στο Λαύριο πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρόεδρος της ΝΔ επισκέφτηκε το δημαρχείο και με το δήμαρχο κ. Δημήτρη Λούκα συζήτησαν για θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία όπως η ανεργία και οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής.

    Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε επίσης τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Οργανισμού Μ. Μαραγκουδάκη για τους λόγους που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού καθώς και για την δυναμική που μπορεί να αποκτήσει με τη σύνδεση με την Αττική Οδό, τον προαστιακό και την ολοκληρώση των έργων υποδομής που έχουν δρομολογηθεί.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφτηκε επίσης το σταθμό επιβίβασης και ελέγχου επιβατών στο λιμάνι και το Βιομηχανικό Πάρκο Κερατέας.

    "Το Λαύριο είναι μια πόλη που έχει πάρα πολλές σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές, έχει τη δυνατότητα να γίνει το δεύτερο ουσιαστικό λιμάνι της Αττικής", δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως μιλά για ένα λιμάνι που θα συνδυάζει κρουαζιέρα, εμπορικές χρήσεις καθώς και χρήσεις ακτοπλοϊας και yachting.

    Τόνισε επ'αυτού ότι είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν μια σειρά από έργα υποδομής που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στο Λαύριο, μια πόλη που είπε, είναι ταυτισμένη στη συνείδηση των Ελλήνων με την αποβιομηχάνιση και την ανεργία.

    "Σήμερα το Λαύριο στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Μια πόλη η οποία δείχνει το δρόμο στο μέλλον. Μια πόλη η οποία μπορεί να αξιοποιήσει τα πολύ σημαντικά γεωγραφικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και να παράγει πλούτο", υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Διαβάστε επίσης:Κ. Μητσοτάκης στο CNBC: Είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές και να κυβερνήσουμε

    [15] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στην Αθήνα λόγω αγώνα δρόμου

    Λόγω του αγώνα δρόμου "Acropolis Run", που θα διεξαχθεί αύριο στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τις 17:00 το απόγευμα έως τις 22:00 το βράδυ, όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

    Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει από τη διασταύρωση των οδών Ακάμαντος και Αποστόλου Παύλου με κατεύθυνση τις οδούς Ακάμαντος - Στησικλέους - Αρακύνθου - Παναιτωλίου - Μουσών - Γαριβάλδι - Ροβέρτου Γκάλι (αριστερά) - Διονυσίου Αρεοπαγίτου (δεξιά) - Φρυνίχου (αριστερά) - Λυσικράτους - Σέλλεϋ - Τριπόδων - Πρυτανείου (αριστερά) - Θεωρίας - Διονυσίου Αρεοπαγίτου (δεξιά), ενώ ο τερματισμός θα είναι στο σημείο εκκίνησης.

    Η προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα γίνει στις ακόλουθες οδούς, σε όλο το μήκος τους και τις καθέτους αυτών έως τον πρώτο παράλληλο δρόμο: Ροβέρτου Γκάλι, Χατζηχρήστου, Γαριβάλδι, Ακάμαντος, Στησικλέους (στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Συγγρού), Αρακύνθου, Παναιτωλίου, Φρυνίχου, Λυσικράτους, Σέλλεϋ, Τριπόδων και Πρυτανείου.

    [16] Νομικός εκπρόσωπος Alpha και Star: Πλήθος παραβάσεων στον διαγωνισμό για τις άδειες

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών ο νομικός εκπρόσωπος των τηλεοπτικών σταθμών Alpha και Star Παναγιώτης Λαζαράτος, υποστήριξε ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες περιέχει πλήθος παραβάσεων, οι οποίες, όπως είπε ο ίδιος, έχουν καταγραφεί από όλες στις κάμερες παρακολούθησης του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

    Ο κ. Λαζαράτος είπε ότι αφού ανέλυσε το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες οι οποίες ήταν τοποθετημένες στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, οφείλει να παρέμβει άμεσα και αυτεπάγγελτα η εισαγγελική αρχή. Προσέθεσε πως εστάλη ήδη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία αναφέρονται όλα -και η στάση του Γ.-Β. Καλογρίτσα και οι μηδενικές προσφορές του Ιβ. Σαββίδη, όπως τόνισε.

    Τέλος, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Λαζαράτος τον προέτρεψε να δει το υλικό από τις κάμερες του διαγωνισμού και να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη διακοπή του «διαγωνισμού-εκτρώματος», καθώς, όπως εκτίμησε, κάθε λεπτό που αδρανεί «κάνει κακό και στην ελληνική Δημοκρατία και στην κυβέρνησή του».

    [17] Πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ

    Πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ -υψηλότερο απ' το στόχο του προγράμματος οικονομικής πολιτικής- αλλά και 760 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για εκατοντάδες χιλιάδες αδύναμα νοικοκυριά, θα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 που πρόκειται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

    Όπως επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό των 760 εκατ. ευρώ θα περιλαμβάνεται ως πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το οποίο χορηγείται στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά τα οποία υπολογίζεται ότι θα είναι 267.000, καθώς από 1.1.2017 το Εισόδημα αυτό θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

    Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 που θα προσεγγίζει το 2% του ΑΕΠ -υψηλότερο του στόχου που ήταν 1,75% του ΑΕΠ. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει ακόμη ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2017.

    [18] Πλήθος ξένων ηγετών στην κηδεία του Σιμόν Πέρες

    Ο ισραηλινός πρώην πρόεδρος και νομπελίστας ειρήνης Σιμόν Πέρες τάφηκε στο εθνικό κοιμητήριο του όρους Χερτζλ στην Ιερουσαλήμ.

    Δεκάδες ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς , ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, παρέστησαν στην ταφή της σορού του Πέρες, μερικά μέτρα μακριά από τον τάφο ενός άλλου νομπελίστα ειρήνης, του Γιτζάκ Ράμπιν.

    ΤηνΤην Ελλάδα εκπροσώπησε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος.

    [19] Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank προσπαθεί να καθησυχάσει τους εργαζομένους

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν προσπάθησε να καθησυχάσει το προσωπικό μετά τη βουτιά σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο που κατέγραψαν οι μετοχές της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας εν μέσω νέων ανησυχιών για τη σταθερότητά της.

    Ο Κράιαν είπε ότι κατανοεί πως οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να ανησυχήσουν από τις εκτεταμένες εικασίες στα μέσα ενημέρωσης ότι μερικοί πελάτες επενδυτικών ταμείων (hedge fund) μείωσαν την έκθεσή τους στον όμιλο αλλά είπε ότι η τράπεζα είναι ισχυρή και έχει πάνω από 20 εκατ. πελάτες.

    «Υπάρχουν τώρα δυνάμεις στην αγορά που θέλουν να αποδυναμώσουν την εμπιστοσύνη σε εμάς», ανέφερε ο Κράιαν σε εσωτερική επιστολή προς τους εργαζομένους, στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

    «Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η διαστρεβλωμένη αντίληψη δεν θα επηρεάσει πιο πολύ τις καθημερινές μας δραστηριότητες», πρόσθεσε.

    Η άμεση αιτία της αναταραχής στην οποία έχει περιέλθει αυτή τη στιγμή η Deutsche είναι ένα πρόστιμο ? το οποίο αμφισβητεί η Deutsche - ύψους έως 14 δισεκ. δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.

    Η αβεβαιότητα για την έκβαση της υπόθεσης δεν αποτελεί λόγο για να δέχεται πιέσεις η μετοχή της Deutsche Bank, δεδομένης της τελικής διευθέτησης με χαμηλότερα ποσά αντίστοιχων περιπτώσεων που αντιμετώπισαν ανταγωνιστές της Deutsche Bank, ανέφερε ο Κράιαν στην επιστολή.

    Διαβάστε επίσης:Βυθίζεται η μετοχή της Deutsche Bank


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 September 2016 - 10:32:34 UTC