Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού για την «αδιανόητη» δήλωση Κουμουτσάκου
  • [02] Σχέδιο για την ελάφρυνση των νησιών λόγω προσφυγικής κρίσης παρουσίασε ο Γ. Μουζάλας
  • [03] Παρουσίαση των ΕΛΠΕ σε θεσμικούς επενδυτές
  • [04] Στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου και Ελευσίνας των ΕΛΠΕ ο Ν. Βούτσης
  • [05] Ανακοίνωση του προέδρου ΣτΕ για την ματαίωση της συνεδρίασης για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [06] Ανδ. Ξανθός: Το σύστημα Υγείας βελτιώνεται συνεχώς
  • [07] O Ν. Βούτσης θα εγκαινιάσει την έκθεση «Αχαιοί Πρόεδροι της Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Βουλής»
  • [08] Μέρκελ: Η Ευρώπη πρέπει να μάθει να δρα αντί να συζητά συμφωνίες
  • [09] Σφοδρές μάχες στο κέντρο και στα βόρεια του Χαλεπιού
  • [10] Κ. Κιλιτσντάρογλου: Απαράδεκτη η δήλωση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης
  • [11] Ξεκίνημα της ΚΟΑ με Βάγκνερ, Σούμαν και Μπετόβεν
  • [12] ΣΥΡΙΖΑ: Η Χρυσή Αυγή αποκάλυψε σήμερα για πολλοστή φορά την ιδεολογία της, τις πρακτικές της, το πραγματικό της πρόσωπο
  • [13] Απάντηση Γ. Κουμουτσάκου σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού
  • [14] Γ. Τσιρώνης: Στις 5 Οκτωβρίου η Ελλάδα θα κυρώσει τη Συμφωνία των Παρισίων κατά της κλιματικής αλλαγής

  • [01] Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού για την «αδιανόητη» δήλωση Κουμουτσάκου

    «Αδιανόητη» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη δηλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου για την Ελληνική Δικαιοσύνη, ασκώντας δριμύτατη κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία καταλογίζει βαρύτατη ευθύνη «για την πρωτοφανή αμφισβήτηση των έργων της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

    Σε απάντηση που εξέδωσε το Γραφειο Τύπου του πρωθυπουργού «στην αδιανόητη δήλωση του κ. Κουμουτσάκου για την Ελληνική Δικαιοσύνη», σημειώνει ότι «ο κ. Κουμουτσάκος προέβη σήμερα σε μια πρωτοφανή δήλωση, αναφέροντας επί λέξει ότι «μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα στο ΣτΕ, η υπόθεση «τηλεοπτικές άδειες» έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη».».

    «Η αδιανόητη αυτή δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ» τονίζει, «επιχειρεί ευθέως να αμφισβητήσει την ικανότητα της Δικαιοσύνης και μάλιστα ενός ανώτατου Δικαστηρίου, όπως το ΣτΕ, να απονείμει δικαιοσύνη, στοχοποιώντας μια δικαστική λειτουργία και μια συγκεκριμένη διαδικασία ως «σκοτεινή».».

    Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει ακόμη ότι «η σαφής απάντηση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ επισημαίνει ήδη ότι όσα «σκοτεινά» αναφέρονται στον τύπο για την ματαίωση της συνεδρίασης του ΣτΕ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

    «Ωστόσο», υπογραμμίζει, «η ευθύνη της ΝΔ για την πρωτοφανή αμφισβήτηση των έργων της Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι βαρύτατη».

    Διαβάστε επίσης:Απάντηση Γ. Κουμουτσάκου σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού

    [02] Σχέδιο για την ελάφρυνση των νησιών λόγω προσφυγικής κρίσης παρουσίασε ο Γ. Μουζάλας

    Το σχέδιο για την εξομάλυνση της κατάστασης στα νησιά που έχουν επιβαρυνθεί από τους μεγάλους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών, παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.

    Ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι βίαιη εκκένωση των νησιών θα οδηγήσει στην κατάπτωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και ως εκ τούτου «αν και ακούγεται εύκολη και δημοφιλής πρόταση», δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση. Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός δεν αρνήθηκε ότι αλλάζει χαρακτηριστικά η ροή στα νησιά και ενώ πριν είχαμε 80% προσφυγικό, τώρα έχουμε περίπου 70-80% prima facie μεταναστευτικό. «Αυτό δημιουργεί μία καινούρια ποιότητα, από την οποία τα νησιά και οι νοικοκυραίοι πρόσφυγες και μετανάστες δοκιμάζονται», παραδέχθηκε, αλλά επέμεινε ότι εκκένωση των νησιών σήμερα σημαίνει και θάνατο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

    Το σχέδιο για τα νησιά προβλέπει, προεχόντως, διαχωρισμό των στοιχείων με παραβατική και εγκληματική συμπεριφορά από τους πρόσφυγες που είναι φιλειρηνικοί και φιλήσυχοι. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως περιεγράφησαν, από τον αναπληρωτή υπουργό είναι οι εξής:

    Τα νησιά θα εκκενωθούν από τους έχοντες «τρίπτυχα», δηλαδή εκείνους που δεν πρόκειται να πάνε στην Τουρκία και στην πλειονότητά τους είναι ευάλωτοι, π.χ. Σύροι πρόσφυγες. Θα γίνει προσπάθεια τα περισσότερα ανήλικα να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα. Θα δημιουργηθούν νέοι χώροι στα νησιά, προκειμένου να εγκατασταθούν αλλού οι λεγόμενοι «νοικοκυραίοι» (σ.σ. κατά δήλωση του κ. Μουζάλα) από τους παραβάτες-κακοποιούς που θα πρέπει να απομονωθούν σε κλειστούς χώρους. Όπως τόνισε, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δημιουργεί νέα hot spots για τον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού. Αντιθέτως, «διαιρεί» τον πληθυσμό για την αποτροπή εγκληματικών φαινομένων σε βάρος των φιλήσυχων προσφύγων. Ταυτόχρονα θα αυξηθεί η αστυνόμευση στα νησιά. Θα ενισχυθεί η δύναμη της EASO. Θα ενισχυθούν οι επιτροπές προσφυγών με δικαστές (σ.σ. ο προγραμματισμός αναφέρει ότι θα είναι 13 τον Νοέμβριο).

    Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινείται με προγραμματισμό να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες 150 επιστροφές ημερησίως.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην ηπειρωτική χώρα, ο κ. Μουζάλας τόνισε είπε ότι η Β. Ελλάδα έχει, ήδη, αποσυμφορηθεί κατά 7.000 και προβλέπεται να κλείσουν τα μισά κέντρα.

    «Συμφωνούμε ότι πρέπει να επιζήσει η συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας, ότι πρέπει να αυξηθεί το relocation, ότι πρέπει να φτιαχτεί ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών, συμφωνούμε ότι πρέπει να ζητήσουμε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, με τη μεταφορά ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να επιστραφούν στην Τουρκία, σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα. Συμφωνούμε ότι απαιτούμε από την ΕΕ και την Τουρκία το κάθε κομμάτι να πάρει την ευθύνη του. Συμφωνούμε ότι θέλουμε αύξηση της ΕΑSO, ότι θέλουμε αύξηση της Frontex», είπε ο κ. Μουζάλας και υπογράμμισε ότι εάν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν στα παραπάνω- που είναι και αντικείμενο του διπλωματικού μαραθώνιου της ελληνικής κυβέρνησης- τότε οφείλουν να ασκήσουν την πίεση που μπορούν στα ευρωπαϊκά κόμματα, με τα οποία συνδέονται, προκειμένου να προχωρήσουμε παρακάτω.

    Όσο για την ένταση από κατοίκους των νησιών, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι δεν χαρίζει κανέναν στη Χρυσή Αυγή, σημείωσε, όμως, ότι υπάρχουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν λειτούργησαν πυροσβεστικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για προσφυγικό και μεταναστευτικό

    Βουλή: Τοποθετήσεις των κομμάτων στην επερώτηση της ΝΔ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα

    ΣΥΡΙΖΑ: Η Χρυσή Αυγή αποκάλυψε σήμερα για πολλοστή φορά την ιδεολογία της, τις πρακτικές της,το πραγματικό της πρόσωπο

    [03] Παρουσίαση των ΕΛΠΕ σε θεσμικούς επενδυτές

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα η παρουσίαση που έκαναν οι εκπρόσωποι του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων σε θεσμικούς επενδυτές και Τράπεζες, αναφορικά με την πρόταση εξαγοράς ομολόγων λήξης 2017 και την πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει σε νέα πενταετή έκδοση.

    Μετά τη σημερινή παρουσίαση, που έτυχε, όπως ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ, ιδιαίτερα θετικής ανταπόκρισης, θα ακολουθήσει σειρά συναντήσεων με διαχειριστές διεθνών κεφαλαίων στο Λονδίνο και σε άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

    [04] Στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου και Ελευσίνας των ΕΛΠΕ ο Ν. Βούτσης

    Τα διυλυστήρια των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Βουλής με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, που συναντήθηκε με τη διοίκηση και στελέχη, ενώ ενημερώθηκε για την στρατηγική και τις εξελίξεις στον όμιλο.

    Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Βουλής, στο πλαίσιο της επίσκεψης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις ενεργειακές δυνατότητες της χώρας, το ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που η Ελλάδα διαθέτει στον τομέα της ενέργειας, καθώς και ζητήματα που αφορούν την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Παράλληλα, επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές η σημασία του γεγονότος ότι το Ελληνικό Δημόσιο, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά τη συμφωνία μετόχων του 2003, άσκησε το δικαίωμά του στην διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ.

    Κατά την διάρκεια ενημερωτικής σύσκεψης, η διοίκηση του ομίλου παρουσίασε στοιχεία για την στρατηγική που υλοποιεί και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σε περιβάλλον εντεινόμενου διεθνούς ανταγωνισμού και σημαντικών προκλήσεων στην αγορά ενέργειας.

    Ο πρόεδρος του Δ.Σ Ευστάθιος Τσοτσορός, αναφέρθηκε στα πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, ο οποίος το 2015 πέτυχε την υψηλότερη κερδοφορία της ιστορίας του και εφέτος καταγράφει νέο ρεκόρ εξαγωγών.

    Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία, τόσο της συμφωνίας με το Ιράν για την διευθέτηση της παλαιότερης οφειλής, όσο και της πρόσφατης αποπληρωμής ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ. Ενημέρωσε επίσης, για την απόφαση του ομίλου για έξοδο στις διεθνείς αγορές εντός του Οκτωβρίου, με την έκδοση νέου ομολόγου πενταετούς διάρκειας.

    Ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης παρουσίασε τα σχέδια για την περαιτέρω σταθεροποίηση, ανάπτυξη και μετασχηματισμό των ΕΛΠΕ σε ένα ισχυρό ενεργειακό όμιλο, με ηγετική παρουσία στη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πολυπεπίπεδη συνεισφορά των ΕΛΠΕ σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

    Ο πρόεδρος της Βουλής συνοδευόταν από την πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Χαρά Καφαντάρη και τον ρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Γεράσιμο Μπαλαούρα.

    Παρόντες στην συνάντηση και στην περιοδεία στις εγκαταστάσεις των Διυλιστηρίων ήταν οι γενικοί διευθυντές Εφοδιασμού - Διύλισης & Πωλήσεων Ιωάννης Ψυχογιός, Στρατηγικού Σχεδιασμού & Συμμετοχών Γιώργος Αλεξόπουλος, Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων Γιάννης Γρηγορίου, Εγχώριας & Διεθνούς Εμπορίας Ρομπέρτο Καραχάννας, η γενική διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού & Διοικητικών Υπηρεσιών Σταματία Ψυλλάκη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΚΟ ΑΒΕΕ Παναγιώτης Πετρούλιας, καθώς και οι ανώτεροι διευθυντές Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ασπροπύργου και Ελευσίνας Στυλιανός Τριανταφύλλου και Αλέξανδρος Παργινός, Στρατηγικού Σχεδιασμού Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων & Συμμετοχών Διομήδης Σταμούλης, Εταιρικών Σχέσεων Ομίλου Γιάννης Κορωναίος και ο διευθυντής Λειτουργίας ΒΕΕΚώστας Πανταζής.

    [05] Ανακοίνωση του προέδρου ΣτΕ για την ματαίωση της συνεδρίασης για τις τηλεοπτικές άδειες

    Από το Γραφείο του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ για την σημερινή διάσκεψη

    Διακόπηκε η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

    [06] Ανδ. Ξανθός: Το σύστημα Υγείας βελτιώνεται συνεχώς

    Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ό,τι το σύστημα Υγείας δεν καταρρέει και ό,τι βρίσκεται σε μία περίοδο βελτιούμενης κατάστασης, έδωσε από τα Ιωάννινα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος από το μεσημέρι πραγματοποιεί επίσκεψη στα Νοσοκομεία Χατζηκώστα και Πανεπιστημιακό.

    Ο υπουργός σε δηλώσεις του τόνισε ότι: «Το σύστημα υγείας, δεν καταρρέει.Δεν επιτρέψαμε να καταρρεύσει πέρυσι, που ήταν η δύσκολη χρονιά και η χώρα είχε βρεθεί στο όριο.Και η οικονομία και η υγεία.Το σύστημα υγείας φέτος, έχει σταθεί καλύτερα στα πόδια του.Προφανώς υπάρχουν κενά και ανάγκες, αλλά είμαστε σε μία περίοδο, συνεχώς βελτιούμενης κατάστασης. Νομίζω ότι αυτό αρχίζει και γίνεται αισθητό στην καθημερινότητα των εργαζομένων στο ΕΣΥ, αλλά και των πολιτών, των οποίων η πρόσβαση, ιδιαίτερα σε σοβαρές επεμβάσεις και θεραπείες, έχει βελτιωθεί πάρα πολύ».

    Ο κ. Ανδρέας Ξανθός είπε πως η κριτική για ελλείψεις προσωπικού είναι καλοδεχούμενη, διότι πάντα θα υπάρχουν κενά και ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν. Ωστόσο, όμως,εξέφρασε την πεποίθηση πως το σύστημα υγείας βρίσκεται σε φάση μεγαλύτερης ευστάθειας.Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία αμφισβήτει τους αριθμούς, ό,τι δηλαδή σταμάτησε πέρυσι, η συνεχιζόμενη από το 2011 μείωση των λειτουργικών δαπανών στα νοσοκομεία. Επιπλέον, ανέφερε πως για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, υπάρχει δέσμη προσλήψεων στο σύστημα Υγείας και ότι αυτή την περίοδο αναλαμβάνουν οι πρώτοι μόνιμοι εργαζόμενοι, νοσηλευτές και προσωπικό.Ήδη, έχουν προκηρυχτεί 760 θέσεις μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ και ότι μέριμνα είναι να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία των κρίσεων.

    [07] O Ν. Βούτσης θα εγκαινιάσει την έκθεση «Αχαιοί Πρόεδροι της Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Βουλής»

    Έκθεση με τίτλο, «Αχαιοί Πρόεδροι της Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Βουλής» διοργανώνουν στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Πάτρας, η Βουλή των Ελλήνων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και η ημερήσια εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 130 ετών από την έκδοση του πρώτου φύλλου της εφημερίδας.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν αύριο Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

    Πέντε ενότητες της έκθεσης είναι αφιερωμένες στις ιστορικές περιόδους, κατά τις οποίες οι 19 Αχαιοί πολιτικοί διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ζωή της χώρας. Για κάθε πολιτική προσωπικότητα θα υπάρχει αρχειακό υλικό, προσωπικά αντικείμενά τους, φωτογραφίες, πορτραίτα τους και πλούσιο υλικό με κωδικοποιημένη χρονολογικά την θέση τους στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου. Επίσης μία ενότητα της έκθεσης, θα είναι αφιερωμένη στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

    Στην έκθεση συνεργάστηκαν δανείζοντας αρχειακό υλικό και κειμήλια η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, η πνευματική εστία Παναγιώτη Κανελλόπουλου, η εταιρεία φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου, το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, ο πολιτιστικός οργανισμός του δήμου Πατρέων, το μουσείο Γεωργίου Παπανδρέου του δήμου Ερυμάνθου, το δημοτικό ιστορικό και λαογραφικό μουσείο Αιγίου και το μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων.

    Ακόμη, ιστορικό υλικό δάνεισαν το αρχείο Ανδρέα Ζαΐμη, το αρχείο Σπήλιου Λιβανού, το αρχείο της οικογένειας Κωστή Στεφανόπουλου, το 2ο λύκειο Πατρών, το αρχείο Σπυρίδωνα Δούκα και το αρχείο Δημήτρη Κατσικόπουλου.

    Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου από τις 08:00 το πρωί μέχρι τις 08:00 το βράδυ και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    [08] Μέρκελ: Η Ευρώπη πρέπει να μάθει να δρα αντί να συζητά συμφωνίες

    Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια προειδοποίηση για τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες θα πρέπει να μάθουν να λαμβάνουν αποφάσεις γρηγορότερα αντί να επιδιώκουν να συνάπτουν νέες συμφωνίες, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

    "Πρόκειται για μια προειδοποιητική βολή για όλους εμάς, ώστε να αναλογιστούμε για άλλη μια φορά: τι σημαίνει για εμάς η Ευρώπη; τι πρέπει να αλλάξει η Ευρώπη για να θεωρηθεί επιτυχημένη από τους ανθρώπους;" είπε η Μέρκελ σε ομιλία της στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

    Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει σε ποιο πράγμα θα πρέπει να επικεντρωθεί και πού θα μπορούσε να διαδραματίσει μικρότερο ρόλο, αλλά και να μάθε να λαμβάνει αποφάσεις γρηγορότερα.

    "Δεν χρειάζεται να συζητάμε συνεχώς για νέες συνθήκες αλλά για τις πράξεις μας", τόνισε.

    Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έχει δηλώσει ότι αν εκλεγεί ξανά πρόεδρος του χρόνου θα "αναστρέψει" το Brexit, διαπραγματευόμενος μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη που θα ήταν πιο αποδεκτή από τη Βρετανία. Ωστόσο οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν πάρει αποστάσεις από αυτήν την πρόταση.

    [09] Σφοδρές μάχες στο κέντρο και στα βόρεια του Χαλεπιού

    Μία εβδομάδα αφότου ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού, με την υποστήριξη της Ρωσίας, για την ανακατάληψη του Χαλεπιού, οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αντάρτες δίνουν σκληρές μάχες στο κέντρο και στα βόρεια της πόλης αυτής, ανέφεραν πηγές και των δύο πλευρών, καθώς και μια οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου.

    Ωστόσο οι πληροφορίες για το αποτέλεσμα των σημερινών μαχών είναι αντικρουόμενες. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μια πηγή του συριακού στρατού ανέφεραν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταλάβει εδάφη στα βόρεια του Χαλεπιού καθώς και κτίρια στο κέντρο της πόλης.

    Πηγές των ανταρτών, από την άλλη, διαψεύδουν ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις προελαύνουν στα βόρεια αφού κατέλαβαν την Πέμπτη τον καταυλισμό Χανταράτ. Ένας αξιωματικός των ανταρτών υποστήριξε ότι ο κυβερνητικός στρατός κατέλαβε τη συνοικία Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι, στο κέντρο της πόλης, αλλά κατόπιν αναγκάστηκε να αποσυρθεί.

    Ένα αντλιοστάσιο στο Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι βομβαρδίστηκε, γεγονός που συνιστά άλλο ένα πλήγμα για το σύστημα υδροδότησης της πόλης που έχει ήδη υποστεί μεγάλες ζημιές. Το Παρατηρητήριο επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση, όμως μια στρατιωτική πηγή είπε ότι οι αντάρτες το ανατίναξαν. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των ανταρτών στο Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι και στη γειτονική συνοικία Μιντάν.

    Η ισλαμιστική οργάνωση Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νόσρα) ανακοίνωσε ότι οκτώ μαχητές της σκοτώθηκαν στις μάχες στο Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι.

    Το Παρατηρητήριο, που εδρεύει στη Βρετανία, έκανε λόγο για σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις κυβερνητικές δυνάμεις και συνεχείς μάχες στο Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι, μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στην Παλιά Πόλη του Χαλεπιού.

    [10] Κ. Κιλιτσντάρογλου: Απαράδεκτη η δήλωση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης

    «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη χτεσινή δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ωστόσο αναφερόμενος στον Ερντογάν είπε: «Ας κοιτάξει τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΡΛΚ ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «Πρόκειται για απαράδεκτη και λανθασμένη δήλωση η οποία είναι προϊόν της αντίληψης του Ερντογάν περί πολεμικής. Ο Ερντογάν δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την αξία της δημοκρατίας και της αρχής της κοσμικότητας. Ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κατά τη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος του κόμματος Οζτούρκ Γιλμάζ δήλωσε ότι «εκείνοι που είχαν καθήσει σε κείνο το τραπέζι (στμ. διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης) είχαν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δεν έχουν κάνει το ίδιο αυτοί που έχουν την εξουσία εδώ και 14 χρόνια. Τα 16 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας όχι επειδή τα έδωσαν αυτοί που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Λωζάνης, αλλά λόγω της ανικανότητας αυτών που έχουν σήμερα την εξουσία».

    [11] Ξεκίνημα της ΚΟΑ με Βάγκνερ, Σούμαν και Μπετόβεν

    Με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία» ξεκινά, την Παρασκευή, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την καλλιτεχνική περίοδο 2016-2017.

    Η συναυλία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της ορχήστρας: ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό καθ? όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.

    Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΟΑ, «πρώτος σταθμός είναι η Λειψία, όπου γεννήθηκε ο Βάγκνερ, όπου ο Σούμαν έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του και όπου οι Εννέα Συμφωνίες του Μπετόβεν πρωτοπαίχτηκαν ως ολοκληρωμένη ενότητα (1825-26). Εξ ου και το πρόγραμμα της συναυλίας που πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της γερμανικής πρεσβείας: Πρελούδιο και Θάνατος της Ιζόλδης από το μουσικό δράμα «Τριστάνος και Ιζόλδη» του Βάγκνερ, Κοντσέρτο για βιολοντσέλο του Σούμαν, με σολίστα τον ταχύτατα ανερχόμενο, 25χρονο βιολοντσελίστα Αλεξέι Στάντλερ (ο οποίος γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, αλλά πλέον έχει βάση για την ήδη εντυπωσιακή καριέρα του, τη Γερμανία) και Όγδοη Συμφωνία του Μπετόβεν».

    Της συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία από τον Τίτο Γουβέλη για τους κατόχους εισιτηρίων.

    [12] ΣΥΡΙΖΑ: Η Χρυσή Αυγή αποκάλυψε σήμερα για πολλοστή φορά την ιδεολογία της, τις πρακτικές της, το πραγματικό της πρόσωπο

    «Η υπόδικη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, Χρυσή Αυγή, προέβη σήμερα στην πολλοστή αποκάλυψη για την ιδεολογία της, τις πρακτικές της, το πραγματικό της πρόσωπο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του για τις σημερινές προκλήσεις της Χρυσής Αυγής.

    Ειδικότερα, αναφέρει ότι «μέσα στη Βουλή, διά του εκπροσώπου της, Κασιδιάρη, μεταξύ άλλων συνεχάρη «πολίτες του Ρεθύμνου», που, προ ολίγων ημερών, «έδωσαν άγριο ξύλο» σε πολίτες που συμμετείχαν σε κινητοποίηση κατά του φασισμού».

    «Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για κάθε δημοκρατικό πολίτη», σημειώνει, «αποτελεί ύψιστο καθήκον οι ιδεολογικοί απόγονοι των συνεργατών των Ναζί, να απομονωθούν κοινωνικά και πολιτικά, και να καταλήξουν εκεί που ανήκουν, στα σκοτάδια της Ιστορίας».

    [13] Απάντηση Γ. Κουμουτσάκου σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού

    «Το Μέγαρο Μαξίμου καταφεύγει, για ακόμη μια φορά, στη γνωστή σκοτεινή προπαγάνδα του. Παραποιεί, διαστρεβλώνει, συκοφαντεί», απάντησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.

    «Όλοι θυμούνται πολύ καλά ποιος παρεμβαίνει συστηματικά, ωμά και κυνικά στο έργο της Δικαιοσύνης. Είναι η κυβέρνηση. Είναι ο κ. Τσίπρας που, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά από το ΣτΕ, είπε κατά λέξη: "Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα". Στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών είναι βαριά έκθετοι και εκτεθειμένοι. Είναι κατηγορούμενοι. Βρίσκονται σε τραγικό αδιέξοδο. Και γι' αυτό είναι πανικόβλητοι», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

    [14] Γ. Τσιρώνης: Στις 5 Οκτωβρίου η Ελλάδα θα κυρώσει τη Συμφωνία των Παρισίων κατά της κλιματικής αλλαγής

    Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την κύρωσή της Συμφωνίας των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την εισαγωγή της στην ολομέλεια της Βουλής, την 5η Οκτωβρίου. Αυτό έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος που διεξήχθη σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Σκοπός του Συμβουλίου ήταν η προετοιμασία των ευρωπαϊκών θέσεων ενόψει της 22ης Συνόδου των Μερών που θα λάβει χώρα στο Μαρακές του Μαρόκου τον ερχόμενο Νοέμβριο και όπου θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων.

    Όπως έγινε γνωστό, «παρά τις επιμέρους αντιθέσεις και διαφορετικές οπτικές, στο Συμβούλιο Υπουργών συμφωνήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπροσωπηθεί με ενιαία φωνή προκειμένου να έχει μια ισχυρή παρουσία και να μπορέσει, για ακόμα μια φορά, να πρωταγωνιστήσει στις προσπάθειες δημιουργίας ενός ισχυρού νομικά δεσμευτικού νομικού εργαλείου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Παράλληλα, συμφωνήθηκε τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχουν κυρώσει έως την 7η Οκτωβρίου την Συμφωνία των Παρισίων, να ενημερώσουν από κοινού στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία πριν από την έναρξη της Συνόδου του Μαρακές τον Νοέμβριο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 September 2016 - 18:32:29 UTC