Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Αμανατίδης: Οι εθνικοί ευεργέτες παρόντες στην πρώτη γραμμή στο εθνικό προσκλητήριο
  • [02] Τραγωδία στην Πέλλα: Πέρασε για θήραμα τον φίλο του και τον σκότωσε
  • [03] Ν. Αναστασιάδης: Να εξοπλιστούμε με θάρρος για το δρόμο της ειρήνης
  • [04] Μηνύματα της τουρκικής ηγεσίας προς την Ελλάδα για το θέμα των οκτώ στρατιωτικών
  • [05] Η ισλαμιστική αλ Σαμπάχ πίσω από την επίθεση σε εστιατόριο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας
  • [06] Η Μόσχα προειδοποιεί την Ουάσινγκτον για τη Συρία

  • [01] Γ. Αμανατίδης: Οι εθνικοί ευεργέτες παρόντες στην πρώτη γραμμή στο εθνικό προσκλητήριο

    Οι εθνικοί ευεργέτες αλλά και οι Έλληνες της Διασποράς, είμαι βέβαιος ότι δεν θα απουσιάσουν ούτε και τώρα, από την προσπάθεια της χώρας να αλλάξει σελίδα τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης απευθύνοντας «προσκλητήριο σε όλους τους Έλληνες, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επαναφέρουμε τη χώρα σε συνθήκες ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας». Αφορμή ήταν ο εορτασμός της Ημέρας Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών και της συμπλήρωσης 151 ετών από τον θάνατο του Εθνικού Ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα και η εκδήλωση, χθες βράδυ, προς τιμήν του, στην οποία ο κ. Αμανατίδης απηύθυνε χαιρετισμό.

    «Από την πλευρά μας, στο υπουργείο Εξωτερικών παίρνουμε τη σκυτάλη του Ζάππα και ενισχύουμε το θεσμικό πλαίσιο για την εκπαίδευση των ελληνόπουλων στο εξωτερικό, καθιερώνουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και αναβαθμίζουμε την μορφωτική και πολιτιστική διπλωματία, συνεχίζοντας το έργο των εθνικών ευεργετών» είπε ο κ. Αμανατίδης επισημαίνοντας ότι «151 χρόνια μετά το θάνατο του Ευ. Ζάππα, εργαζόμαστε και πάλι για τον ίδιο σκοπό, την ανάκαμψη της χώρας και την ενίσχυση της διεθνούς της ακτινοβολίας, όπως έπραξαν όλοι οι εθνικοί ευεργέτες».

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε μνεία στην «παρακαταθήκη κοινωνικής προσφοράς», την χορηγία που ξεκίνησε ως θεσμός για πρώτη φορά στην Αθηναϊκή Δημοκρατία του Κλεισθένη, στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ, η οποία, όπως είπε, «μεταλαμπαδεύεται αιώνες τώρα από γενιά σε γενιά, διατρέχει την ελληνική ιστορία σε όλες τις φάσεις της και εξασφαλίζει τελικά την ιστορική μας συνέχεια και τη διατήρηση του αξιακού φορτίου του πολιτισμού μας».

    Με κινητήρια εσωτερική δύναμη κάθε ευεργέτη, όπως εξήγησε, την ελληνική παιδεία και το φως του ελληνικού πολιτισμού και στόχο την ανάταξη της μητέρας πατρίδας, από όποιο σημείο της γης κι αν βρισκόταν.

    [02] Τραγωδία στην Πέλλα: Πέρασε για θήραμα τον φίλο του και τον σκότωσε

    Σε τραγωδία εξελίχθηκε για έναν 47χρονο κυνηγό η εξόρμηση που έκανε με την παρέα του στην Πέλλα. Ο 52χρονος φίλος του τον πέρασε για θήραμα με συνέπεια να τον πυροβολήσει με την κυνηγητική του καραμπίνα, τραυματίζοντάς τον στον θώρακα. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε με Ι.Χ. αυτοκίνητο στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας, όπου όμως κατέληξε λίγο αργότερα.

    Όπως έγινε γνωστό, η 12μελής παρέα είχε μεταβεί από νωρίς στην αγροτική περιοχή των Λύκων Έδεσσας για κυνήγι αγριόχοιρων και το τραγικό συμβάν εκτυλίχθηκε γύρω στις 12 παρά τέταρτο. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο 47χρονος φορούσε κάποιο διακριτικό. Ο 52χρονος συνελήφθη, ενώ η υπόθεση ερευνάται από το ΤΑ Έδεσσας.

    [03] Ν. Αναστασιάδης: Να εξοπλιστούμε με θάρρος για το δρόμο της ειρήνης

    Το μήνυμα ότι ο λαός πρέπει να εξοπλιστεί με θάρρος για τον δρόμο της ειρήνης, έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας της Ανεξαρτησίας.

    Μιλώντας μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 56η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το αίσθημα υπερηφάνειας που έχει δώσει η Εθνική Φρουρά μέσα από την άρτια διοργάνωση και την επίδειξη ικανοτήτων.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι η προσοχή δεν πρέπει να επικεντρώνεται σε αμυντικούς σχεδιασμούς και εξοπλισμούς, αλλά στο «πώς θα οπλιστούμε με θάρρος για να βρούμε τον δρόμο για την ειρήνη».

    Πρόσθεσε ότι, μέσα από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν, ολόκληρος ο λαός, μακριά από τα όποια βαρίδια του παρελθόντος, να συμβιώσει σε ένα σύγχρονο κράτος που θα σέβεται απόλυτα τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.

    Ευχόμενος χρόνια πολλά σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, ο Κύπριος Πρόεδρος υπέδειξε ότι, «μόνο μέσα από την ειρήνη, μπορεί να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες».

    Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην παρέλαση, τόνισε πως η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου μέχρι την εξεύρεση λύσης που θα προνοεί την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων.

    Μιλώντας μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης, ο κ. Καμένος είπε ότι σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, δεν χρειάζονται ούτε μεσολαβητές, ούτε εγγυητές.

    [04] Μηνύματα της τουρκικής ηγεσίας προς την Ελλάδα για το θέμα των οκτώ στρατιωτικών

    Στην επισήμανση ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και στη διατύπωση -με κάθε τρόπο- του αιτήματος για έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, συνοψίζονται οι δηλώσεις που έκαναν υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους που επισκέπτονται την Τουρκία.

    Ο πρόεδρος της τουρκικής Eθνοσυνέλευσης, Ισμαήλ Καχραμάν, ερωτηθείς για το θέμα των οκτώ Τούρκων δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα. Σε μία δημοκρατική χώρα δεν μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο τρομοκράτες. Δεν έχω καμία πληροφορία για το πού βρίσκεται η διαδικασία, αλλά μας ενδιαφέρει η έκβασή της. Στη χώρα σας βρίσκονται κάποιοι τρομοκράτες που αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον Πρόεδρό μας. Αυτά τα σχετικά στοιχεία τα έχουμε παραδώσει στις ελληνικές αρχές». Απαντώντας σε σχετική διευκρινιστική ερώτηση εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα ως δημοκρατική και φιλική χώρα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην δώσει καταφύγιο σε τρομοκράτες».

    Ο Μεχμέτ Ακαρτσά, γενικός διευθυντής στη Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών, ο οποίος μάλιστα υποδέχτηκε τους δημοσιογράφους λέγοντας ότι αντίθετα με την συνήθειά του δεν φορά αυτή τη φορά γραβάτα επηρεασμένος από τον Έλληνα πρωθυπουργό, έσπευσε να επισημάνει ότι η οικογένειά του κατάγεται από την Καβάλα.

    Ερωτηθείς για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών δήλωσε: «Κατά καιρούς εμφανίζονται ευκαιρίες ανάμεσα στα κράτη, και σε αυτή την περίπτωση νομίζω ότι υπάρχει μια καλή ευκαιρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για παράδειγμα, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ανησυχεί τον τουρκικό λαό. Ο τουρκικός λαός τρέφει αισθήματα συμπάθειας για τους λαούς της Μεσογείου, ιδιαίτερα για τους Έλληνες. Φυσικά κατά το παρελθόν προέκυψαν προβλήματα σε πολιτικό επίπεδο, αλλά οι λαοί των δύο χωρών δεν είχαν προβλήματα. Ο τουρκικός λαός συμπαθεί επίσης τον κ. Τσίπρα γιατί είναι ένας δυναμικός, νέος ηγέτης. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αφού έχουμε μια πολύ θετική ατμόσφαιρα, γιατί να μην την εκμεταλλευτούμε. Μιλάμε για τους οκτώ στρατιώτες. Συμμετείχαν σε απόπειρα πραξικοπήματος. Προσπάθησαν, ή ίσως να σκότωσαν πολίτες- γι αυτό δεν είμαστε σίγουροι αφού δεν έχουμε κατάθεσή τους. Έχουν προσαχθεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Από την πλευρά μας είναι φυσικό να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα τους εκδώσει στην Τουρκία. Είναι φυσικό να τους εκδώσει γιατί αυτοί προσπάθησαν να καταστρέψουν την Τουρκία, αλλά μετά από καιρό μάθαμε ότι οι 3 από αυτούς δεν εκδίδονται. Θα πρέπει να ερευνήσουμε σε βάθος γιατί ελήφθη τέτοια απόφαση, αλλά η Δικαιοσύνη είναι Δικαιοσύνη παντού, και εγώ προσωπικά εμπιστεύομαι την Δικαιοσύνη στην Ελλάδα».

    [05] Η ισλαμιστική αλ Σαμπάχ πίσω από την επίθεση σε εστιατόριο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας

    Η ισλαμιστική οργάνωση αλ Σαμπάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε εστιατόριο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου.

    Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον τρεις είναι οι νεκροί από την εισβολή ύποπτου παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου σε εστιατόριο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες ενός αστυνομικού και ενός αυτόπτη μάρτυρα.

    "Ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εισέβαλε στο εστιατόριο Blue Sky",δήλωσε ο ταγματάρχης της αστυνομίας, Αμπντικαντίρ Χουσείν. Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε τουλάχιστον τρεις νεκρούς, με την αστυνομία να μην μπορεί ακόμη να επιβεβαιώσει την πληροφορία για τους νεκρούς.

    Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, στο εστιατόριο σύχναζαν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης, για την επίθεση.

    [06] Η Μόσχα προειδοποιεί την Ουάσινγκτον για τη Συρία

    ?Η άμεση επιθετικότητα? των ΗΠΑ κατά της συριακής κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεών της, θα μπορούσε να δρομολογήσει ?τρομακτικές αλλαγές, τεκτονικού χαρακτήρα? στη Μέση Ανατολή, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών, Μαρία Ζαράροφ.

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές που μάχονται στη Συρία. Μία πρόσφατη εκεχειρία που είχε επιτευχθεί με την ουσιαστική εμπλοκή της Ουάσιγκτον και της Μόσχας έχει καταρρεύσει, ενώ ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σήμερα θέσεις των ανταρτών, βορείως του Χαλεπίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 October 2016 - 12:32:19 UTC