Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Αβραμόπουλος: Τα τείχη και οι φράχτες μας πάνε πίσω σε μια διαιρεμένη μεταπολεμική Ευρώπη
  • [02] Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Εύβοια
  • [03] Προσήχθη από την τουρκική αστυνομία ο αδελφός του Φετχουλάχ Γκιουλέν
  • [04] M. Σουλτς: Επικίνδυνο το ουγγρικό δημοψήφισμα
  • [05] Π. Καμμένος: Καλοδεχούμενη η Ένωση Κεντρώων στην κυβέρνηση
  • [06] Alpha Bank: Ανοδικά κινούνται οι ιδιωτικές καταθέσεις από το δεύτερο τρίμηνο του 2016

  • [01] Δ. Αβραμόπουλος: Τα τείχη και οι φράχτες μας πάνε πίσω σε μια διαιρεμένη μεταπολεμική Ευρώπη

    «Τα τείχη και οι φράχτες μάς πάνε πίσω, σε ένα παρελθόν μιας βαθιάς διαιρεμένης μεταπολεμικής Ευρώπης», τονίζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.

    «Κάποιοι δυστυχώς ξεθάβουν τα φαντάσματα του παρελθόντος και με όχημα τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία ξαναστήνουν τείχη και φράκτες, κλείνουν σύνορα. Κάποιοι λένε ότι, κατά τον Μαρξ, η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Διαφωνώ. Οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν την Ιστορία, γιατί πολύ απλά δεν τη μελετούν. Δεν υπάρχουν μοναχικοί, εθνικοί δρόμοι στην Ευρώπη. Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη», σημειώνει ο Έλληνας Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις.

    Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος για το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «το επιχείρημά μας πως η ευρωπαϊκή κοινή προσέγγιση είναι πολύ πιο αποτελεσματική από εθνικά, αποσπασματικά μέτρα, θα πείσει ακόμα και τους τελευταίους που δείχνουν απροθυμία να συμμετάσχουν».

    Αναφερόμενος στην κοινοτική χρηματοδότηση προς τη χώρα μας για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει την ανάγκη η Ελλάδα να επιταχύνει άμεσα τις διαδικασίες απορρόφησης των εθνικών, κυρίως προγραμμάτων και ότι «οι υπηρεσίες της Επιτροπής βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές Αρχές για να βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν».

    Τέλος, καταλογίζει σκοπιμότητα «από ξενοφοβικές και λαϊκιστικές δυνάμεις» στη σύνδεση της μετανάστευσης με την τρομοκρατία, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης του προσφυγικού ζητήματος από ορισμένους προκειμένου «να εξυπηρετήσουν τους κακόβουλους σκοπούς τους». Διαβεβαιώνει, πάντως, ότι «η ανεκτικότητα και η αλληλεγγύη που δείχνουμε για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης δεν θα έχουν ως τίμημα την ασφάλεια των πολιτών μας».

    [02] Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Εύβοια

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι σε δασική έκταση στην Εύβοια.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά είναι σε εξέλιξη σε έκταση με χαμηλή βλάστηση ανάμεσα στα χωριό Μίστρο και Σέτα και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

    Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα, 24 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα 6 ατόμων.

    [03] Προσήχθη από την τουρκική αστυνομία ο αδελφός του Φετχουλάχ Γκιουλέν

    Η τουρκική αστυνομία προσήγαγε στη Σμύρνη τον αδελφό του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, Κουτμπετίν.

    Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA, ο Κουτμπετίν Γκιουλέν προσήχθη και οδηγήθηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία μετά από έφοδο της αστυνομίας στην κατοικία του κι ενώ μόλις είχε επιστρέψει από το εξωτερικό.

    Σύμφωνα με άλλο τηλεγράφημα, του πρακτορείου ειδήσεων "Ανατολή", ο Κουτμπετίν Γκιουλέν καταζητείτο με την κατηγορία ότι είναι μέλος της "τρομοκρατικής οργάνωσης Φετχουλάχ Γκιουλέν".

    Ο πρώην ισχυρός άντρας της Τουρκίας Φετχουλάχ Γκιουλέν και το θρησκευτικό τάγμα του που υπήρξαν στενοί συνεργάτες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ήταν εδώ και καιρό στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτό πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, η οποία αποδίδεται από πλευράς κυβέρνησης στο Γκιουλέν. Έτσι το τάγμα αποκαλείται πλέον "τρομοκρατική οργάνωση".

    [04] M. Σουλτς: Επικίνδυνο το ουγγρικό δημοψήφισμα

    «H Ουγγαρία θα πρέπει να δεχτεί μόνο περί τους 1.300 πρόσφυγες, σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή συμφωνία. Το να κάνεις δημοψήφισμα γι? αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι», είπε o Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.

    O Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν περιφρονεί βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θέτει εν αμφιβόλω την νομιμότητα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην οποία συμμετείχε η Ουγγαρία», όπως επισήμανε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

    «Εάν χώρες οι οποίες χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα στην αλληλεγγύη, αλλά οι ίδιες δεν είναι αλληλέγγυες ασφαλώς το θέμα θα εξεταστεί κατά τον σχεδιασμό της χρηματοδότησης », πρόσθεσε ο Μάρτιν Σούλτς.

    Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου να αποπεμφθεί η Ουγγαρία από την Ε.Ε.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι Ούγγροι αναμένεται να πουν «όχι» στην μετεγκατάσταση προσφύγων

    [05] Π. Καμμένος: Καλοδεχούμενη η Ένωση Κεντρώων στην κυβέρνηση

    "Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή, δεν βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού». Βεβαίως και η Ένωση Κεντρώων είναι καλοδεχούμενη και αυτό που είπα είναι ότι πολλές από τις προτάσεις του κ. Λεβέντη, ιδιαίτερα για τις αλλαγές του Συντάγματος και θεσμικές αλλαγές, είναι προτάσεις που μας βρίσκουν σύμφωνους" ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος.

    Ερωτηθείς "γιατί αποκλείει την Φώφη Γεννηματά" είπε ότι "η κ. Γεννηματά αποκλείει μόνη της τον εαυτό της. Αντί να αρνηθεί το παρελθόν, το κακό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, αντί να αποκοπεί από την πολιτική Βενιζέλου, έχει γίνει ουραγός του κ. Μητσοτάκη, προσδοκώντας και παρακαλώντας για μια νέα συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας."

    Αναφορικά με το θέμα του χρέους, επισήμανε την υποχρέωση των εταίρων να ρυθμίσουν το ζήτημα, "όπως έχουν δεσμευθεί" και πρόσθεσε ότι "ανεξαρτήτως της βούλησης της αντιπολίτευσης, είμαι βέβαιος ότι το θέμα του χρέους θα λυθεί μέσα σε αυτόν τον χρόνο."

    Ερωτηθείς "τι δεν κάνει καλά η κυβέρνηση" και η "πλειονότητα των δημοσκοπήσεων δείχνει σαφές προβάδισμα της Ν.Δ. και μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων" είπε ότι "αυτό που δεν κάνει καλά η κυβέρνηση είναι ότι αφήνει τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό σε όλες τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, να λειτουργούν χωρίς κανόνες".

    Ο κ. Καμμένος είπε ότι "συνεχίζουν να δημοσκοπούν "οι εταιρείες, οι οποίες έδειχναν στο δημοψήφισμα ότι προηγείται το «Ναι» και τελικά προέκυψε αυτή η τεράστια διαφορά, οι εταιρείες που παρουσίαζαν ως καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Σημίτη, οι εταιρείες που έδειχναν νίκη της Νέας Δημοκρατίας, καταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ και μη είσοδο των ΑΝΕΛ στη Βουλή".

    "Είναι ξεκάθαρο ότι θα δείχνει προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας μια εταιρεία της οποίας προΐσταται ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη. Μετά και την τελευταία αναφορά του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι βγάζουν το αποτέλεσμα ανάλογα με το ποιος πληρώνει" πρόσθεσε.

    Ως προς τον "αναμενόμενο, μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ανασχηματισμό", ο κ. Καμμένος είπε ότι οι ΑΝΕΛ "ως κυβερνητικοί εταίροι, με εντιμότητα και με πνεύμα συνεργασίας, θα διεκδικήσουμε τη συμμετοχή μας στο κυβερνητικό σχήμα, ιδίως σε τομείς που πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε", ενώ εκτίμησε την μέχρι τώρα συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση ως "απόλυτα επιτυχή".

    Ερωτηθείς για το θέμα των Θρησκευτικών, είπε ότι "στο θέμα της Εκκλησίας τη λύση την έδωσε ο πρωθυπουργός, όταν ανακοίνωσε ότι θα γίνει διάλογος με την Εκκλησία προκειμένου να αποφασιστεί η ύλη των βιβλίων και ο τρόπος που θα διδάσκεται το μάθημα" προσθέτοντας "αυτό που ζητήσαμε οι ΑΝΕΛ και έγινε δεκτό είναι, πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση, να εισακουστεί η άποψη της Εκκλησίας."

    [06] Alpha Bank: Ανοδικά κινούνται οι ιδιωτικές καταθέσεις από το δεύτερο τρίμηνο του 2016

    «Ανοδικά κινούνται οι ιδιωτικές καταθέσεις από το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Ειδικότερα, από το τέλος του περασμένου έτους παρατηρείται ολοένα και βραδύτερος ετήσιος ρυθμός μείωσης των ιδιωτικών καταθέσεων.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δωδεκάμηνος ρυθμός μείωσης από 23% στο τέλος του Δεκεμβρίου 2015 περιορίσθηκε σταδιακά στο 9,1% και 6,3% στα τέλη του Απριλίου και Μαΐου 2016 και έλαβε θετικό πρόσημο στο τέλος του Ιουνίου (+0,4%) και ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά στο τέλος του Ιουλίου και περισσότερο του Αυγούστου 2016 (+1,4% και +2,3%)», σύμφωνα με στοιχεία από το οικονομικό δελτίο της Alpha Bank.

    «Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα σε μηνιαίες συναλλαγές αυξήθηκαν τον Αύγουστο του 2016 κατά 1, 316 δις. ευρώ με αποτέλεσμα το υπόλοιπο των ιδιωτικών καταθέσεων να ανέλθει σε 123,895 δις.ευρώ στο τέλος του Αυγούστου 2016 από 122,579 δις.ευρώ στο τέλος του Ιουλίου 2016 και 121,138 δις.ευρώ στο τέλος του Αυγούστου 2015», αναφέρει η Alpha Bank.

    «Η αύξηση των καταθέσεων των ιδιωτών εντός του Αυγούστου (1,316 δις.ευρώ), προήλθε από την άνοδο των καταθέσεων των επιχειρήσεων (1,047 δις.ευρώ ) και λιγότερο από την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών (269 εκατ.ευρώ). Η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών οφείλεται στην αύξηση των καταθέσεων όψεως (139 εκατ.ευρώ) και στην παράλληλη αισθητή άνοδο των καταθέσεων προθεσμίας κατά 304 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ενώ αντίθετα οι καταθέσεις ταμιευτηρίου μειώθηκαν κατά 174 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στις καταθέσεις όψεως των επιχειρήσεων σημειώνεται η αύξηση κατά 6,8% σε μηνιαία βάση και κατά 21,3% σε ετήσια»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 October 2016 - 14:32:22 UTC