Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαινιάστηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη του Αγρινίου, η έκθεση «Πρόσφυγες του '22 στην Αττική και το Αγρίνιο»
  • [02] Μήνυμα υπέρ της ανεκτικότητας απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες στέλνει ο Σόιμπλε
  • [03] Η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων απέρριψε το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων
  • [04] Αλ. Τσίπρας: Η Ελληνική Δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση με το αίμα και τη ζωή τους

  • [01] Εγκαινιάστηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη του Αγρινίου, η έκθεση «Πρόσφυγες του '22 στην Αττική και το Αγρίνιο»

    Εγκαινιάστηκε σήμερα στην Δημοτική Πινακοθήκη του Αγρινίου, η έκθεση «Πρόσφυγες του '22 στην Αττική και το Αγρίνιο», την οποία διοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον δικηγορικό σύλλογο Αγρινίου.

    Στην ομιλία του, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφού αναφέρθηκε στα όσα έζησαν οι Έλληνες πρόσφυγες το 1922, στην συνέχεια μίλησε για την πρόοδό τους και την συμβολή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε και για την σημερινή κατάσταση, σχετικά με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα.

    Ειδικότερα, όπως τόνισε, «ο ελληνικός λαός μαζί και η Ορθοδοξία επέδειξε αγάπη και αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους και δεν υποκύψαμε στην ξενοφοβία».

    Ακόμη, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ευρώπης, λέγοντας πως «σε πολλές των περιπτώσεων δεν διδάχτηκε από τις συνέπειες του εθνικισμού τον προηγούμενο αιώνα».

    Επίσης, πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει τις πολύ μεγάλες της ευθύνες και να κατανείμει με δίκαιο τρόπο τα βάρη αυτών των καταστάσεων», τονίζοντας σε αυτό το σημείο, ότι «το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς». Μάλιστα, όπως ανέφερε, «δεν μπορούμε να φορτώσουμε το πρόβλημα σε λίγες περιοχές».

    Στην συνέχεια μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, η οποία εκπροσώπησε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

    Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η Μαρία Τριανταφύλλου «πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, αναλογιζόμενοι τον αγώνα των Ελλήνων προσφύγων, ώστε να δώσουμε», όπως τόνισε «τις δέουσες απαντήσεις στην σημερινή πραγματικότητα».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Λεωνίδας Υφαντής, ανέφερε πως η έκθεση «φέρνει στο φως μια όχι και τόσο μακρινή εποχή, που μας γεμίζει συγκινήσεις και πυροδοτεί σκέψεις».

    Όσον αφορά στο σημερινό προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, ο Λεωνίδας Υφαντής τόνισε πως έχει ιδιαίτερη σημασία η ευαισθησία και την αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός.

    Στην τελετή των εγκαινίων μίλησε και ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων στο δήμο.

    Όπως ανέφερε ο δήμαρχος «και βέβαια θα πάρουμε όλοι το μερίδιο και το βάρος που μας αναλογεί», προσθέτοντας ότι το ίδιο θα γίνει και για το δήμο Αγρινίου. Στην συνέχεια ανέφερε ότι «κάποιοι λένε ότι είμαστε αρνητικοί, αλλά δεν είμαστε αρνητικοί, διότι θα πάρουμε και εμείς πρόσφυγες».

    Σχετικά με το θέμα της εγκατάστασης των προσφύγων σημείωσε: «Το που θα εγκατασταθούν, είναι κάτι που θα πρέπει η κοινωνία του Αγρινίου να το αποδεχθεί. Και θέλοντας να εκφράσω την κοινωνία του Αγρινίου, όταν ανακινήθηκε το θέμα για το παλιό νοσοκομείο, είπα ότι είμαι αρνητικός, όπως είχα πει και στο δημοτικό συμβούλιο, ότι είμαι αρνητικός για εγκατάσταση προσφύγων στον αστικό ιστό. Υπάρχουν άλλοι χώροι, θα τους βρούμε σε συνεννόηση με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και θα επιτελέσουμε το καθήκον μας, ως δήμος Αγρινίου και ως Έλληνες. Δεν θέλω να αιωρούνται αρνήσεις ή οτιδήποτε άλλο. Είμαι ξεκάθαρος στο τι λέω».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Γιώργος Παπαναστασίου είπε ότι «η Ελλάδα σηκώνει ένα πολύ μεγάλο βάρος, ένα βάρος που δεν της αναλογεί, γιατί κάποιοι στην Ευρώπη κωφεύουν», προσθέτοντας ότι, «δεν μπορεί να πέφτουν όλα τα βάρη στην Ελλάδα». Επίσης, ο δήμαρχος Αγρινίου ανέφερε ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε το προσφυγικό με το μεταναστευτικό και σημείωσε: «Δεν είναι όλοι πρόσφυγες στην Ελλάδα, είναι και κάποιοι που βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν μαζί με τους πρόσφυγες της Συρίας το Αιγαίο και φυσικά ως οφείλαμε, ως κράτος δικαίου και ως δημοκρατική χώρα το κάναμε και τους δεχθήκαμε».

    Χαιρετισμό στην τελετή των εγκαινίων απηύθυνε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου και της Δημοτικής Πινακοθήκης Χρήστος Γαρουφαλής. Όπως είπε, βασικός στόχος είναι να καταστεί η Δημοτική Πινακοθήκη ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή και στην συνέχεια ευχαρίστησε τον σύλλογο Μικρασιατών προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας για την συμβολή του στην έκθεση.

    [02] Μήνυμα υπέρ της ανεκτικότητας απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες στέλνει ο Σόιμπλε

    O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπελ, αφήνοντας για λίγο στην άκρη το αντικείμενο του, την οικονομία, προέτρεψε σήμερα τους μουσουλμάνους της Γερμανίας να αναπτύξουν ένα «γερμανικό ισλάμ» που θα βασίζεται στον φιλελευθερισμό και την ανεκτικότητα επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι ροές ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο, πολλοί εκ των οποίων μουσουλμάνοι, αποτελούν μια πρόκληση για την γερμανική κοινωνία.

    Ο Γερμανός υπουργός κάλεσε τους συμπατριώτες του να επιδεικνύουν ανεκτικότητα και τόνισε ότι η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών απαιτεί μια καλύτερη κατανόηση από τους Γερμανούς πολίτες σχετικά με το τί είναι σημαντικό για αυτούς και πώς θέλουν εκείνοι να ζήσουν.

    Σχεδόν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική έφθασαν στη Γερμανία τον περασμένο χρόνο αναζωπυρώνοντας τις κοινωνικές εντάσεις με αποτέλεσμα την ενίσχυση των ποσοστών του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο υποστηρίζει ότι το Ισλάμ δεν είναι συμβατό με το γερμανικό Σύνταγμα.

    Ο Σόιμπλε, βετεράνος πολιτικός του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δήλωσε:

    «Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, ο αυξανόμενος αριθμός των μουσουλμάνων στην χώρα μας σήμερα συνιστά μια πρόκληση για το πόσο ανοιχτόμυαλη είναι η ευρύτερη κοινωνία».

    Σε ένα άρθρο του στην εφημερίδα Welt am Sonntag, ο ίδιος πρόσθεσε:

    «Η προέλευση της πλειονότητας των προσφύγων σημαίνει ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε όλο και περισσότερο με ανθρώπους από αρκετά διαφορετικούς πολιτισμικούς κύκλους σε σύγκριση με το παρελθόν».

    [03] Η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων απέρριψε το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων

    Με καταμετρημένο το 94,8% των ψήφων, το αποτέλεσμα που διαμορφώνεται στο σημερινό δημοψήφισμα στην Ουγγαρία είναι: το 98,2% των Ούγγρων που ψήφισαν απέρριψε το ευρωπαϊκό σχέδιο ποσοστώσεων για την μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, που επικαλείται τον ιστότοπο της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής.Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το δημοψήφισμα αναμένεται να κριθεί άκυρο λόγω της χαμηλής προσέλευσης των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

    Ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος του Όρμπαν, του Fidesz έσπευσαν να ανακοινώσουν τη νίκη αφού η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 20.00 ώρα Ελλάδας, επικαλούμενα exit poll τα οποία καταδείκνυαν ότι το 95% των Ούγγρων που ψήφισαν, ήτοι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, απέρριψαν το σχέδιο ποσοστώσεων.

    Ωστόσο δεν επιτεύχθηκε το μίνιμουμ συμμετοχής, δηλαδή το 50%, προκειμένου το δημοψήφισμα να κριθεί έγκυρο. Το να κηρυχθεί άκυρη η διαδικασία ελαττώνει τις δυνατότητες του Όρμπαν να ασκήσει πιέσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να αλλάξουν τη μεταναστευτική τους πολιτική.

    «Βασιζόμενοι σε αυτά τα στοιχεία μπορούμε δικαίως να πούμε ότι η σημερινή ημέρα έφερε μια σαρωτική νίκη για όλους εκείνους που απορρίπτουν την υποχρεωτική μετεγκατάσταση (μεταναστών)? και για εκείνους που πιστεύουν πως τα θεμέλια μιας ισχυρής ΕΕ μπορούν να είναι μόνο τα ισχυρά κράτη» δήλωσε σε μια συνέντευξη τύπου ο βουλευτής του Fidesz και αντιπρόεδρος του κόμματος Γκέργκελι Γκουλίας.

    Αργότερα σήμερα αναμένονται δηλώσεις του Βίκτορ Όρμπαν, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

    Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα «φιάσκο» και κάλεσε τον Όρμπαν να παραιτηθεί στην περίπτωση που η ψηφοφορία κριθεί άκυρη.

    [04] Αλ. Τσίπρας: Η Ελληνική Δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση με το αίμα και τη ζωή τους

    Η σημερινή ημέρα έχει μια συναισθηματική φόρτιση . Παραδίδουμε τον χώρο στους κατοίκους της περιοχής , το Σκοπευτήριο της Καισαριανής εδώ που κάποιοι θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, για την απόδοση του χώρου θυσίας του Σκοπευτηρίου Καισαριανής στον Δήμο και τον λαό της περιοχή. Η Ελληνική Δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση, ανέφερε υπογραμμίζοντας πως τελεσίδικη είναι η καταδίκη του φασισμού στη συνείδησή μας.

    Απέναντι σε αυτούς που είχαν το θάρρος να κοιτάξουν την ιστορία στα μάτια κάνουμε το καθήκον μας και συνεχίζουμε στα βήματά τους.

    Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι εδώ ως πρωθυπουργός και καλώ τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να τους παραδώσω το ΦΕΚ με το οποίο αποδίδεται το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στον δήμο και στο λαό της, είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα με την πράξη αυτή αποστέλλεται και το μήνυμα πως η Ελληνική Δημοκρατία αναγνωρίζει και τιμά αυτούς από τους οποίους τιμήθηκε, αναγνωρίζει και τιμά αυτούς που της έδωσαν υπόσταση με το αίμα και τη ζωή τους.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι η απόδοση του Σκοπευτηρίου συνιστά και ένα βήμα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, όπως έγινε και με την απόδοση του Ασυρμάτου στον Αγ. Δημήτριο και των Λιπασμάτων στο Κερατσίνι.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους επί δεκαετίες αγώνες των δημάρχων της Καισαριανής για την απόδοση του Σκοπευτηρίου και πρόσθεσε ότι με ευρεία πλειοψηφία της Βουλής οι αγώνες αυτοί δικαιώνονται τελεσίδικα, όπως τελεσίδικη είναι η απόφαση του λαού μας να αντιστέκεται διαχρονικά στους καταπιεστές, όπως τελεσίδικη είναι η απόφασή του να αγωνίζεται εναντίον του φασισμού.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους 200 εκτελεσμένους στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, λέγοντας ότι αρχικά ήταν κρατούμενοι κομμουνιστές του δικτατορικού καθεστώτος Μεταξά το οποίο τους παρέδωσε και τους παρέλαβαν οι ναζί κατακτητές.

    Να θυμόμαστε την ιστορία για να αναλογιζόμαστε, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά ας τα θυμούνται κάποιοι που δίνουν μάχη μήπως και τους πάρει την κληρονομιά του Μεταξά η φασιστική Χρυσή Αυγή.

    Ποιος μπορεί να διεκδικεί μια τέτοια βδελυρή κληρονομιά; είπε ο πρωθυπουργός.

    Πρόσθεσε ότι όποιος επιχειρεί να συμψηφίσει τον κομμουνισμό με τον φασισμό αποβλέπει στο να δικαιώσει τον φασισμό.

    Η θυσία της Πρωτομαγιάς του '44 φωτίζει την ιστορία της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος, αλλά δεν ανήκει μόνο εκεί, ανήκει στην Εθνική Αντίσταση, ανήκει σε κάθε αντιφασίστα, μας κάνει περήφανους ως Έλληνες, ανήκει σε κάθε Έλληνα που έταξε την ζωή του στον αγώνα κατά του φασισμού, είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι στην Καισαριανή εκτελέστηκαν, επίσης, Γερμανοί και Ιταλοί αντιφασίστες, επισημαίνοντας την σημασία της μνήμης αυτής, ειδικά σήμερα, στην Ευρώπη.

    Να δείξουμε σαν φάρο την στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας, απέναντι στους πρόσφυγες, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι όσο και αν κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν η ιστορία δεν ξεγράφεται, ενώ το ίδιο ισχύει και για όσους γράφουν σβάστικες, τα σύμβολα του φασισμού.

    Ποτέ ξανά στον τόπο μας δεν θα ?χει καρπούς η φασιστική ιδεολογία, είπε.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η τελευταία εκτέλεση στην Καισαριανή έγινε το 1949 και αναφέρθηκε στον εμφύλιο πόλεμο στον οποίο έσυραν τον λαό όχι μόνο ξένοι, αλλά και ντόπιοι «καθώς φοβούνταν την δύναμη του λαού και της μεγαλύτερης οργάνωσής του, του ΕΑΜ».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, στην συνέχεια, στην «Χαμένη 'Ανοιξη» του Στρατή Τσίρκα, λέγοντας για αυτήν την χαμένη άνοιξη, (για να μην υπάρξει ξανά) παλεύουμε όλοι, γι' αυτό θα αγωνιστούμε, και δεν θα κάνουμε πίσω.

    Τιμούμε την δρακογενιά της Αντίστασης, η ιστορία μας είναι ο Γοργοπόταμος, οι ματωμένες κορυφές του Γράμμου, η Κορέα, το Πολυτεχνείο, η Κύπρος, ιστορικές στιγμές που εναλλάσσονται, είμαστε εδώ στην Καισαριανή τιμώντας τον τόπο της θυσίας και γεμάτοι δέος γι' αυτούς που είχαν το θάρρος να κοιτάξουν την ιστορία στα μάτια, να γεννήσουν ιστορία, είπε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας στην ομιλία του απέναντι σε αυτούς κάνουμε το καθήκον μας, βάζουμε την ιστορία στην θέση της και συνεχίζουμε στα βήματά τους.

    Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάρα πολλοί κάτοικοι της περιοχής ενώ το παρών έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών Π.Κουρουμπλής, ο υπουργός Υποδομων Χρ. Σπίρτζης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης, οι αναπληρωτές υπουργοί Τρ. Αλεξιάδης και Θ. Φωτίου, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, από τους ΑΝΕΛ οι βουλευτές Κ. Ζουράρης και Θ. Παπαχριστόπουλος κ.α .

    Της ομιλίας του πρωθυπουργού προηγήθηκε χαιρετισμός του γενικού γραμματέα του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, Δημήτρη Παλαιολόγου, ενώ προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με την ιστορία του Σκοπευτηρίου και τους αγώνες που δόθηκαν για να αποδοθεί στον Δήμο Καισαριανής και στον λαό της.

    Την ομιλία του πρωθυπουργού ακολούθησε συναυλία του Χρήστου Λεοντή ο οποίος διηύθυνε το εμβληματικό του έργο «Καταχνιά», το οποίο συνέθεσε πριν 50 χρόνια. Το έργο σε στίχους Κώστα Βίρβου και κείμενα Νικηφόρου Βρεττάκου, είναι αφιερωμένο στην ιστορική εποχή Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση.

    Ο κ. Λεοντής δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος και τιμώμενος που το έργο αυτό απέδωσε υπό την διεύθυνσή του η Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ και η Λαϊκή Ορχήστρα «Χ. Λεοντής», στον Σκοπευτήριο της Καισαριανής, «τον χώρο» , όπως είπε, «για τον οποίο γράφτηκε το έργο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 October 2016 - 20:32:16 UTC