Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Τσιρώνης: Από τον Νοέμβριο σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την αυθαίρετη δόμηση
  • [02] Φ. Χάμοντ: Η Βρετανία εισέρχεται σε διαδικασία Brexit σε μία περίοδο παγκόσμιας αβεβαιότητας
  • [03] Ν. Φίλης: Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εσωτερικά σύνορα
  • [04] Ρ. Αντωνοπούλου: Τον Νοέμβριο η πρόσκληση και προς τους υπόλοιπους δήμους, για την κοινωφελή εργασία
  • [05] Σεισμός 4,2 βαθμών μεταξύ Ζακύνθου και Κυλλήνης
  • [06] Αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, το τελευταίο τριήμερο στη Χίο
  • [07] Σήμερα οι προτάσεων της Χ. Κλίντον για περιορισμό του νομικού προστατευτισμού των εταιρειών έναντι των καταναλωτών
  • [08] Έκθεση έργων τέχνης «Γραμμές Περάσματος - in medias res», στη Μυτιλήνη
  • [09] Έργο του Ν. Αλεξίου στην πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας
  • [10] Ελπίδες για οριστική θεραπεία του AIDS: Θεαματικά αποτελέσματα σε Βρετανό ασθενή
  • [11] Μικρότερη η κατάθλιψη των γονιών όταν τα ενήλικα παιδιά ξαναγυρίζουν στο σπίτι
  • [12] Νέο παγκόσμιο ρεκόρ βάθους νερού 404 μέτρων σε σπήλαιο της Τσεχίας
  • [13] Ανατίναξαν ΑΤΜ τράπεζας, στη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου
  • [14] Τρεις συλλήψεις για την καταγγελλόμενη επίθεση στο ΑΠΘ
  • [15] Έκρηξη κοντά σε όχημα στην Καμπούλ, φόβοι για θύματα
  • [16] HP: Έπρεπε να είχαμε ενημερώσει το κοινό για την αναβάθμιση στους εκτυπωτές μας

  • [01] Ι. Τσιρώνης: Από τον Νοέμβριο σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την αυθαίρετη δόμηση

    Από τον Νοέμβριο θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την αυθαίρετη δόμηση. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσεότι θα υπάρξουν υψηλά πρόστιμα για όποιον δεν δηλώσει το αυθαίρετό του.«Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς, δεν θα μπορεί να το νοικιάσει, δεν θα μπορει να το μεταβιβάσει, δεν θα μπορεί να το πουλήσει» τόνισε ο κ. Τσιρώνης, για να συμπληρώσει πως θα υπάρξουν ελαφρύνσεις και μειώσεις στην καταβολή των προστίμων, σε σχέση με το παρελθόν για την τακτοποίηση.

    Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά για ενοικίαση και πώληση των ακινήτων είπε ότι χρονική διάρκεια ισχύος τους θα είναι μεγάλη 5-7 χρόνια και όχι ολιγόμηνη.

    [02] Φ. Χάμοντ: Η Βρετανία εισέρχεται σε διαδικασία Brexit σε μία περίοδο παγκόσμιας αβεβαιότητας

    Η βρετανική οικονομία θα αντιμετωπίσει αναταράξεις καθώς η κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Φίλιπ Χάμοντ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι η χώρα της θα ξεκινήσει τις επίσημες συνομιλίες για το διαζύγιο με την ΕΕ στο τέλος του Μαρτίου 2017.

    «Θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες αναταράξεις καθώς θα προχωράμε στη διαπραγματευτική διαδικασία και θα υπάρξει μία περίοδος ενός-δύο ετών ή ίσως και περισσότερο όπου αβεβαιότητα θα επικρατεί στις επιχειρήσεις σχετικά με την τελική διαμόρφωση τη σχέσης μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής θα πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία», δήλωσε ο Φίλιπ Χάμοντ στο BBC.

    Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί τη διαμόρφωση της συμφωνίας του Brexit κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τη μέγιστη πρόσβαση των βρετανικών εταιρειών στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει την εντολή των βρετανών ψηφοφόρων για την ανάκτηση του ελέγχου των συνόρων της χώρας.

    Ο Χάμοντ βαθμολογεί τις πρόσφατες επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας με «8 στα 10», αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά απασχόλησης και την ισχυρή ανάπτυξη, αλλά τονίζει παράλληλα ότι η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μακροπρόθεσμα προβλήματα.

    «Φυσικά έχουμε να αντιμετωπίσουμε μακροπρόθεσμα προβλήματα. Συνεχίζουμε να έχουμε ασθενείς επιδόσεις στην παραγωγικότητα σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας και έχουμε τεράστιο έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών...αυτά είναι τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε στο Sky News στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ.

    Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε, τέλος, ότι η χώρα εισέρχεται στη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία περίοδο παγκόσμιας αβεβαιότητας.

    [03] Ν. Φίλης: Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εσωτερικά σύνορα

    «Όλα τα προσφυγόπουλα θα κάνουν μάθημα μετά τις 2 το μεσημέρι στα σχολεία» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. «Δεν συζητεί η Πολιτεία ζητήματα δικαιωμάτων, ούτε υπάρχουν στην Ελλάδα εσωτερικά σύνορα» τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας στις αντιδράσεις που υπάρχουν σε περιοχές όπως το Ωραιόκαστρο.

    Για το μάθημα των Θρησκευτικών σημείωσε πως η συζήτηση έχει εξαντληθεί, παρέπεμψε στη δήλωσή του στη Βουλή σημειώνοντας ότι την ευθύνη την έχει το υπουργείο Παιδείας και πως θα γίνει συζήτηση για βελτιώσεις στον τρόπο διδασκαλίας, μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς.

    Με αφορμή την πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι θα ενισχυθούν τα προγράμματα σχολικού αθλητισμού και οι δραστηριότητες αγωγής υγείας, σημειώνοντας ότι το υπουργείο δίνει προτεραιότητα στη γυμναστική.

    [04] Ρ. Αντωνοπούλου: Τον Νοέμβριο η πρόσκληση και προς τους υπόλοιπους δήμους, για την κοινωφελή εργασία

    Σε έναν μήνα από τώρα -περί τις αρχές Νοεμβρίου- εκτιμά η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, πως θα βγει η πρόσκληση και προς τους υπόλοιπους δήμους της χώρας για ένταξη στη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

    Από σήμερα ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 6.339 θέσεις, οκτάμηνης απασχόλησης, που δημιουργούνται στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων, σε 34 δήμους-θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας και, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η κ. Αντωνοπούλου «ελπίζουμε πως σε έναν μήνα από τώρα θα βγει η πρόσκληση και προς τους υπόλοιπους δήμους».

    Εξηγώντας τη διαδικασία, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας σημείωσε: «Υπάρχει μία ολόκληρη, καινούργια διαδικασία από πίσω για να μπορέσουμε να γνωρίζουμε και να τηρούμε τις θέσεις που τοποθετούνται οι άνεργοι οι οποίοι προσλαμβάνονται, αλλά και τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν. Άρα είναι υποχρεωτικό να έχουμε πιο εκσυγχρονισμένα συστήματα καταγραφής των έργων και των θέσεων που θα μπορέσουν να προσλάβουν οι δήμοι. Το κάνουμε σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αυτού του είδους η εγγραφή για τους υπόλοιπους 274 δήμους έχει ήδη ξεκινήσει. Η πλατφόρμα θα κλείσει στις 8 του μηνός. Μπαίνει ηλεκτρονικά κάθε δήμος, καταγράφει τα έργα που θέλει να εκτελέσει, το προσωπικό που του χρειάζεται, τις θέσεις που θα τοποθετηθούν και όταν αυτή η λίστα κλείσει υπάρχει μία διαδικασία που περνάει από το ΑΣΕΠ, προκειμένου να ξέρουμε ποιο είναι το προσοντολόγιο αυτών που θα προσληφθούν. Όταν υπάρχει αυτή η έγκριση βγαίνει η πρόσκληση προς τους ανέργους για να προσληφθούν. Άρα, ευελπιστούμε ότι μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία».

    Στόχος της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, «ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους -κάποιοι έχουν να εργαστούν και 3 και 4 χρόνια- όταν επαναντάσσονται στην αγορά εργασίας, έστω και μέσα από μία προσωρινή θέση, όπως είναι αυτή, να μπορούν να έχουν όλα τα δικαιώματα τα εργασιακά, να πληρώνονται στην ώρα τους, να γγνωρίζουν ποιο είναι το ωράριό τους».

    «Για την κυβέρνησή μας» πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, «είναι κατανοητό ότι το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην αγορά εργασίας είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας γι αυτό και έχει πέσει η ανεργία [...] παρότι το 2015 ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε περίπου 100.000 καθαρές, καινούργιες θέσεις εργασίας, αυτό δεν συνάδει με την ανάγκη που υπάρχει, όταν έχουμε πάνω από ένα εκατ. ανέργους. Επειδή ακριβώς ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να υποστηρίζεται για να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αλλά αυτή τη στιγμή ακόμα δεν έχουμε περάσει σε εκείνους τους ρυθμούς ανάπτυξης που να έχει αυτή τη δυναμική που χρειάζεται η χώρα μας, πρέπει να δημιουργούμε προσωρινές θέσεις εργασίας για να επανέρχονται οι άνεργοι σ' ένα περιβάλλον εργασιακό, ειδικά οι μακροχρόνια άνεργοι κι αυτοί που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να προσληφθούν».

    [05] Σεισμός 4,2 βαθμών μεταξύ Ζακύνθου και Κυλλήνης

    Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στον θαλάσσιο χώρο μετάξυ Ζακύνθου και Κυλλήνης.

    Ο νέος αυτός σεισμός, έγινε στις 05:34 και το επίκεντρο του ήταν 17 χιλιόμετρα βόρειο-ανατολικά από την πόλη της Ζακύνθου με εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

    Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί, ενώ δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.

    [06] Αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, το τελευταίο τριήμερο στη Χίο

    Σημαντικές ροές μεταναστών και προσφύγων εκδηλώθηκαν το τελευταίο τριήμερο στη Χίο μετά από μια εβδομάδα μηδενικών ροών προς το νησί. Συγκεκριμένα στη Χίο αποβιβάσθηκαν από το πρωί της Παρασκευής έως και σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί 230 άτομα. Αντίστοιχα το ίδιο διάστημα στη Λέσβο έφθασαν 41 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ στη Σάμο 54.

    Ιδιαίτερα ας σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί στην επίσημη ιστοσελίδα της Τουρκικής ακτοφυλακής ανακοινώνεται η αποτροπή αφίξεων 350 ατόμων από την περιοχή του Δικελί απέναντι από τη Λέσβο και δίνονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις διαδικασίες της σύλληψης.

    Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.458, στη Χίο 3.884 και στη Σάμο 1.243. Συνολικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέρχεται στους 10.585.

    [07] Σήμερα οι προτάσεων της Χ. Κλίντον για περιορισμό του νομικού προστατευτισμού των εταιρειών έναντι των καταναλωτών

    Η Χίλαρι Κλίντον προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών θα ανακοινώσει σήμερα τις προτάσεις της, σχετικά με τη διευκόλυνση των καταναλωτών, όταν προσφεύγουν νομικά κατά «κακόβουλων εταιριών»σύμφωνα με στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας της.Στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Οχάιο, η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών θα εξηγήσει πως, στην περίπτωση της προεδρικής εκλογής της στις 8 Νοεμβρίου, θα λάβει μέτρα κατά των νομικών προβλέψεων που ισχύουν και επιβάλλουν την ατομική προσφυγή καταναλωτών κατά εταιριών.

    Σε αρκετές περιπτώσεις η διαδικασία που ακολουθείται επιβάλλει τις ατομικές προσφυγές στην αμερικανική δικαιοσύνη και όχι την ομαδοποίηση ή την ομαδική προσφυγή των καταναλωτών που έχουν θιχτεί από ένα προϊόν που προωθεί μία εταιρική κοινοπραξία. Υπό τις συνθήκες αυτές, η νομική προσφυγή κατά εταιριών, έχει υπέρογκο οικονομικό κόστος για το μέσο καταναλωτή.

    Από την άλλη μεριά, η Κλίντον θα καλέσει το Κογκρέσο να δώσει αρμοδιότητες σε υπηρεσίες όπως η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, αλλά και το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να περιοριστεί η εφαρμογή της υπάρχουσας νομικής πρακτικής στα ζητήματα που αφορούν στους καταναλωτές στα θέματα εργασίας, αλλά και τις περιπτώσεις που σχετίζονται με την καταπάτηση των κανόνων ανταγωνισμού της ελεύθερης αγοράς, σύμφωνα με το προσχέδιο των προτάσεών της, το οποίο έχει στη διάθεσή του, το Reuters.

    Οι προτάσεις της Κλίντον αναμένεται ότι θα φέρουν σε δύσκολη θέση την τράπεζα Wells Fargo, οι υπάλληλοι της οποίας άνοιξαν περίπου δύο εκατομμύρια λογαριασμούς των πελατών της χωρίς να έχουν λάβει την απαραίτητη άδεια από τους ίδιους. Η τράπεζα έκανε διακανονισμό 190 εκατομμυρίων δολαρίων με τις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές, στις αρχές του μήνα. Το νομικό πλαίσιο της τράπεζας δίνει το περιθώριο δικαστικού διακανονισμού στους πελάτες της, οι οποίοι ωστόσο, δε μπορούν να υποβάλουν μήνυση εναντίον της.

    Τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο, μεταξύ των οποίων και η Γερουσιαστής, Ελίζαμπεθ Ουόρεν της Μασαχουσέτης, έχουν καλέσει την τράπεζα να αποσύρει την ισχύουσα νομική πρόβλεψη ώστε οι πελάτες της να μπορούν να καταθέσουν μηνύσεις εναντίον της.

    Παράλληλα, η Κλίντον αναμένεται ότι θ' ασκήσει κριτική στη φαρμακευτική εταιρία Mylan Pharmaceuticals για την αδικαιολόγητη αύξηση της τιμής του φαρμάκου EpiPens, που χορηγείται σε όσους πάσχουν από αλλεργίες. Η άσκηση της κριτικής αυτής από την Κλίντον εντάσσεται στο πλαίσιο γενικότερου σχεδιασμού προκειμένου να περιοριστούν οι μονοπωλιακές τάσεις στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών προς όφελος των καταναλωτών.

    [08] Έκθεση έργων τέχνης «Γραμμές Περάσματος - in medias res», στη Μυτιλήνη

    Ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός, με τεράστια ταυτόχρονα συναισθηματική αξία, αποτέλεσαν τα εγκαίνια της έκθεσης έργων τέχνης «Γραμμές Περάσματος - in medias res» που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης που στεγάζεται στο αρχοντόσπιτο της Οθωμανικής Μυτιλήνης γνωστό σαν αρχοντικό Χαλίμ Μπέη, στην Επάνω Σκάλα της πόλης.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης, ένα Μουσείο που ανήκει στη Σεβντά και τον Τζάν Ελγκίζ δισέγγονο του άρχοντα της Μυτιλήνης Χαλίμ Μπέη, κτήτορα του κτηρίου όπου εκτίθενται τα έργα.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη και σύμφωνα με τον Τζαν Ελγκίζ που μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ«έχει ως στόχο να επιδείξει την ποικιλία των συνδέσμων, ανάμεσα σε αφηγήσεις της μνήμης και εκφράσεις διαφορετικών τάσεων και στιλιστικών προσεγγίσεων». Ο κ. Ελγκίζ που πέρα των πολλαπλών επιχειρηματικών του ενασχολήσεων, έχει αναπτύξει πλούσια διεθνή πολιτιστική δραστηριότητα, μέσω του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, σημείωσε όσον αφορά την πραγματοποίηση αυτής της μεγάλης έκθεσης στη Μυτιλήνη ότι «αποτελεί μια εκδήλωση μνήμης για την οικογένειά του, που, ιδιαίτερα ο Χαλίμ Μπέης, αποτέλεσε σημείο αναφοράς της συνύπαρξης των διαφορετικών κοινοτήτων της Λέσβου. Το χρωστάγαμε στην όμορφη Μυτιλήνη που και μέσω της έκθεσης πρέπει να γίνει πολύ γνωστή στη σύγχρονη τουρκική κοινωνία» κατέληξε ο κ. Ελγκίζ.

    Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Μπασάκ Σένοβα, που όπως είπε η υλοποίηση της «έχει στόχο τη δημιουργία ενός γαλαξία προβληματισμών πάνω στις τροχιές της μνήμης και της αντίληψης». Καλύπτει όλους τους χώρους της Πινακοθήκης και σε αυτήν παρουσιάζονται διάφορα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών από τη ζωγραφική στη γλυπτική, από τις εγκαταστάσεις στα αντικείμενα, από τις φωτογραφίες στις ταινίες και τα βίντεο. Πρόκειται για έργα των καλλιτεχνώνΠινάρ Γιόλατσαν, Όλεγ Ντου, Σίντυ Σέρμαν, Αζαντέ Kιοκέρ, Μπεντρή Μπαϊκάμ, Μπενγκιού Καράντουμαν, Φερχάτ Οζγκιούρ, Γκίλμπερτ και Τζορτζ, Χάλε Tένγκερ, Tρέση Eμίν, Λουίς Μπουρζουά, Mάτεο Mάτε, Μπουράκ Ντελίερ, Γκιουλσιούν Kαράμουσταφα, Ιχσάν Oτουρμάκ, Kέντελ Γκιρς, Kομέτ, Ναν Γόλδιν, Nιλμπάρ Γκιουρές, Οζλέμ Γκιούνγιολ, Ρεμπέκα Χορν, Tομούρ Ατάγκιοκ, Βέλζκο Ζέζακ, Χέρα Μπουγιουκταστζίγιαν και Μπενζί Μπογιάδιαν.

    Στα πλαίσια αυτού του μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος η αεροπορική εταιρία BORA JET πραγματοποίησε ειδική πτήση τσάρτερ από την Κωνσταντινούπολη στη Μυτιλήνη με 120 Τούρκους επισκέπτες ανάμεσα τους και 20 δημοσιογράφοι από τα μεγαλύτερα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

    Τα εγκαίνια

    Τους καλεσμένους υποδέχθηκαν, στα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός που αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων πολιτών και στην ανάγκη παραπέρα καλλιέργειας τους σε όλους τους τομείς. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Ελγκίζ να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του νησιού. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Αστυρακάκης αναφέρθηκε στην αξία της έκθεσης. Και τέλος ο κ. Τζαν Ελγκίζ μίλησε για τις σχέσεις της οικογένειάς του με τη Λέσβο και τα έργα τέχνης που παρουσιάζονται στη Μυτιλήνη. Ακολούθησε ο δημοσιογράφος ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο βόρειο Αιγαίο, Στρατής Μπαλάσκας, που παρουσίασε στοιχεία ιστορικής του έρευνας σχετικά με την τουρκική αστική τάξη στα ύστερα χρόνια της οθωμανικής Μυτιλήνης ενώ στον έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κ. Ελγκίζ παρέδωσε ένα σπάραγμα της οικογένειας του Χαλίμ Μπέη, ένα κομμάτι από την οικοσκευή του αρχοντόσπιτου που βρέθηκε μέσα στα μπάζα κατά τις εργασίες αναστήλωσής του στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

    Με την επιμέλεια της Μπασάκ Σένοβα, θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες σε τρεις γλώσσες (Τουρκικά, Ελληνικά και Αγγλικά) οδηγός της έκθεσης και του αρχοντόσπιτου το οποίο θα τεκμηριώνει την εξέλιξη της και θα διανέμεται κατά την διάρκεια της.

    [09] Έργο του Ν. Αλεξίου στην πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας

    Κάτοικοι από κάθε γειτονιά της πρωτεύουσας, περαστικοί αλλά και τουρίστες βρίσκονταν λίγο μετά τις 10:30 το βράδυ του Σαββάτου, χθες, μπροστά στο κεντρικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην Πλατεία Κοτζιά και έγιναν θεατές ενός εμβληματικού έργου σε βίντεο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, ενός από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής μας, του Νίκου Αλεξίου (1960 - 2011), που προβάλλεται στην πρόσοψη του ιστορικού κτιρίου.

    Χρωματικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε πολλές σχεδιαστικές παραλλαγές «ρέουν» στην επίπεδη επιφάνεια της πρόσοψης, μεταλλάσσοντας συνεχώς μορφή, ένα «χάος», ωστόσο δομημένο, που σέβεται το μέτρο, το ρυθμό την αρμονία. Τίτλος του έργου «Ένα τέλος - Μια αρχή». Ένα έργο που γεννάται και αναγεννάται από τα υπέροχα μοτίβα του ψηφιδωτού δαπέδου της Μονής Ιβήρων, όπου ο Νίκος Αλεξίου διέμεινε για αρκετούς μήνες. Μέσα από την άσκηση της πειθαρχίας και του ελέγχου, ο καλλιτέχνης επαναλαμβάνει σε αμέτρητες μεταγραφές την εμπειρία της κατασκευής του, επεκτείνοντας έτσι αενάως τη διαδικασία της δημιουργίας του. «Αυτό το σχέδιο, αυτές οι γραμμές βρίσκονται σε ένα όριο, σε ένα μεταίχμιο. Είναι ο θάνατος και η γέννηση ταυτόχρονα. Είναι το τέλος και η αρχή μαζί» έχει αναφέρει ο ίδιος σχολιάζοντας το έργο.

    Αύριο, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, είναι η τελευταία ημέρα που θα προβάλλεται το βίντεο στην πρόσοψη του κτιρίου, με την ευκαιρία του εορτασμού των 175 ετών από την ίδρυση της (7:30 το απόγευμα με 11:30 το βράδυ).

    Η Εθνική Τράπεζα, η παλαιότερη τράπεζα της χώρας, αμέσως μετά την ίδρυσή της το 1841, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική δημιουργία την οποία στήριξε με ποικίλους τρόπους.Είναι ένας από τους πρώτους οργανισμούς που συγκρότησαν συλλογή έργων τέχνης, αλλά και καθιέρωσε, παράλληλα με την τραπεζική της δραστηριότητα, παρεμβάσεις σε θέματα κοινωνικά και πολιτιστικά.

    [10] Ελπίδες για οριστική θεραπεία του AIDS: Θεαματικά αποτελέσματα σε Βρετανό ασθενή

    Ένας 44χρονος Βρετανός που ελπίζει ότι θα θεραπευθεί τελείως από το AIDS χάρη σε μια νέα θεραπεία, δημιουργεί ελπίδες στους επιστήμονες ότι πιθανώς αυτή τη φορά βρέθηκε επιτέλους ένας τρόπος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

    Ο Άγγλος μη κατονομαζόμενος ασθενής είναι ο πρώτος από 50 ασθενείς που ολοκλήρωσαν την κλινική δοκιμή μιας νέας φιλόδοξης θεραπείας, η οποία αποτελεί συνμεργασία των πέντε κορυφαίων βρετανικών πανεπιστημίων (Κέμπριτζ, Οξφόρδης, Imperial, University College και King's College Λονδίνου), με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.

    Οι Βρετανοί γιατροί δήλωσαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουν πράγματι για θεραπεία, αλλά ανέφεραν πως ο εν λόγω ασθενής εμφανίζει εντυπωσιακή βελτίωση.

    Οι υπάρχουσες αντιικές θεραπείες αδυνατούν να καταστρέψουν τον ιό που καταφεύγει σε διάφορες «κρυψώνες» του ασθενούς. Αυτό σημαίνει πως η νόσος μπορεί μέχρι στιγμής να τεθεί υπό έλεγχο, αλλά όχι να θεραπευθεί οριστικά.Η νέα θεραπεία είναι η πρώτη που φαίνεται ότι εξαφάνισε τον ιό HIV παντού στο σώμα του ασθενούς, ακόμη και εκείνα τα κύτταρα που κρύβονται και βρίσκονται σε ύπνωση, ξεφεύγοντας έτσι από τις έως τώρα θεραπείες.

    [11] Μικρότερη η κατάθλιψη των γονιών όταν τα ενήλικα παιδιά ξαναγυρίζουν στο σπίτι

    Η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει πολλούς ενήλικους νέους που ζούσαν μόνοι τους, να γυρίσουν -σαν βρεγμένες γάτες- ξανά στο σπίτι των γονιών τους, καμιά φορά ακόμη και παντρεμένοι πια, αφού δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.Μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα δείχνει ότι αυτή η εξέλιξη έχει θετική επίπτωση τουλάχιστον στους γονείς, που νιώθουν πλέον μικρότερη κατάθλιψη (για τα παιδιά τους είναι μάλλον μια άλλη υπόθεση...)

    Σε πολλές χώρες -και στην Ελλάδα- έχει καταγραφεί τάση επιστροφής των νέων στο πατρικό σπίτι μετά το 2008. Στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά εδώ και 130 χρόνια, περισσότεροι νέοι ενήλικοι ζουν ακόμη στο πατρικό τους από όσους έχουν κάνει δικό τους νοικοκυριό.Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Έμιλι Κέρτιν του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ιατρικής "Social Science and Medicine", ανέλυσαν στοιχεία από 123.000 άτομα άνω των 50 ετών σε 27 χώρες της Ευρώπης και το Ισραήλ.

    [12] Νέο παγκόσμιο ρεκόρ βάθους νερού 404 μέτρων σε σπήλαιο της Τσεχίας

    Ένα σπήλαιο στην Τσεχία, το Χράνικα Πρόπαστ, είναι πλημμυρισμένο με νερό σε βάθος που φθάνει τα 404 μέτρα, περισσότερα από κάθε άλλο που έχει ανακαλυφθεί στον κόσμο, ενώ δεν αποκλείεται το βάθος του νερού να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η εξερεύνηση του σπηλαίου από Πολωνούς και Τσέχους σπηλαιοκαταδύτες με τη βοήθεια ενός τηλεκατευθυνόμενου υποβρύχιου ρομπότ (ROV), καθώς βάθη κάτω από τα 400 μέτρα είναι πέρα από τα όρια της σπηλαιοκατάδυσης από άνθρωπο.

    Μέχρι στιγμής το βάθος του νερού στο τσεχικό σπήλαιο είναι 12 μέτρα μεγαλύτερο από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, το σπήλαιο Πότσο ντελ Μέρο στην Ιταλία (βάθος νερού 392 μέτρα).

    Η ανακάλυψη, κοντά στην πόλη Χράνιτσε της ανατολικής Τσεχίας, έγινε από τον Πολωνό σπηλαιοκαταδύτη Κριστόφ Σταρνάφσκι, ο οποίος δήλωσε -με κάποια υπερβολή- ότι ένιωσε «ο Κολόμβος του 21ου αιώνα».

    Για πρώτη φορά ο Σταρνάφσκι είχε μπει στο ασβεστολιθικό σπήλαιο το 1999 και έκτοτε το εξερευνά συνεχώς. Η κατάδυση σε βάθος ρεκόρ έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου, με τη χρηματοδοτική στήριξη του National Geographic, το οποίο δημοσιοποίησε και το επίτευγμα.

    Οι σπηλαιολόγοι βρήκαν στο βυθό του σπηλαίου πεσμένα δέντρα, κορμούς και κλαδιά, μια ένδειξη ότι η μορφολογία του σπηλαίου έχει αλλάξει στην πορεία του χρόνου, καθώς σήμερα είναι αδύνατο να πέσει κάτι τόσο μεγάλο από την είσοδό του.

    Οι σπηλαιολόγοι θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι το σπήλαιο έχει μεγαλύτερο βάθος και βασίζονται στο ρομπότ για να πάει ακόμη πιο βαθιά στο μέλλον.

    [13] Ανατίναξαν ΑΤΜ τράπεζας, στη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου

    Αγνωστοι δράστες ανατίναξαν τα ξημερώματα, μηχάνημα ΑΤΜ υποκαταστήματος τράπεζας, που βρίσκεται στο 3ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Βάρης - Κορωπίου.Συγκεκριμένα, οι δράστες στις 03:30 παραβίασαν την πόρτα του προθάλαμου της τράπεζας και αφού προκάλεσαν έκρηξη με εδικό μηχανισμό πήραν τα χρήματα που υπήρχαν στο μηχάνημα.

    Αμέσως μετά οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, ενώ η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

    [14] Τρεις συλλήψεις για την καταγγελλόμενη επίθεση στο ΑΠΘ

    Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν από την Αστυνομία, κατηγορούμενοι ως δράστες της επίθεσης που κατήγγειλε ότι δέχθηκε 23χρονη, τα ξημερώματα της Κυριακής, σε χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η καταγγελία ανέφερε ότι τρεις άγνωστοι πλησίασαν την 23χρονη και τον 20χρονο φίλο της, κι αφού τους λήστεψαν με τη χρήση σωματικής βίας -αρπάζοντας 30 ευρώ και τα κινητά τους τηλέφωνα- στη συνέχεια προέβησαν σε ασελγείς πράξεις εναντίον της κοπέλας.

    Αστυνομικοί του τμήματος εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης προσχώρησαν αρχικά σε προσαγωγές υπόπτων και από την εξέταση τους προέκυψε η εμπλοκή τριών εξ αυτών στο καταγγελλόμενο περιστατικό.'Αλλοι τέσσερις αλλοδαποί συνελήφθησαν στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, καθώς, από κοινού με τους τρεις προαναφερόμενους, φέρεται ότι κατείχαν περί τα 2 κιλά χασίς, ποσότητα που εντοπίστηκε σε σπίτι, όπου πραγματοποιήθηκε αστυνομική έφοδος.

    Από την Αστυνομία δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως οι υπηκοότητες των συλληφθέντων, φαίνεται όμως -ότι μεταξύ αυτών- είναι Σύροι και Αλγερινοί υπήκοοι.

    [15] Έκρηξη κοντά σε όχημα στην Καμπούλ, φόβοι για θύματα

    Φόβους για θύματα εκφράζουν οι αρχές, καθώς έγινε έκρηξη δίπλα σε όχημα, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

    [16] HP: Έπρεπε να είχαμε ενημερώσει το κοινό για την αναβάθμιση στους εκτυπωτές μας

    Η Hewlett Packard παραδέχτηκε πρόσφατα σε ανακοίνωσή της ότι θα έπρεπε να είχε ενημερώσει το κοινό σχετικά με μια αναβάθμιση που έγινε στους εκτυπωτές της και η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι συσκευές να σταματήσουν να αναγνωρίζουν τα μη αυθεντικά δοχεία μελάνης.

    Η ομάδα υπεράσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων Electronic Frontier Foundation (EFF) διοργάνωσε εκστρατεία καλώντας την HP να κάνει ανάκληση της αναβάθμισης.

    Από την πλευρά της η εταιρεία παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να είχε «κάνει καλύτερη δουλειά στο να επικοινωνήσει στο κοινό την αλλαγή». Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η HP, μία προαιρετική ενημέρωση η οποία θα αφαιρεί τον περιορισμό χρήσης μη αυθεντικών μελανιών θα γίνει διαθέσιμη μέσα στις «επόμενες δύο εβδομάδες».

    Η εταιρεία προσθέτει ότι «είμαστε αφοσιωμένοι στη διαφάνεια σε κάθε μας επικοινωνία και όταν κάνουμε κάτι λάθος το παραδεχόμαστε».

    Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η HP παραδέχτηκε το λάθος της, παράλληλα υπερασπίστηκε την κίνηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι έγινε προκειμένου να προστατευτούν οι πελάτες της από κακής ποιότητας προϊόντα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 October 2016 - 8:32:25 UTC