Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ερντογάν αντιμέτωπος μόνο με τον εαυτό του
  • [02] Moody's: Εκταμίευση των 2,8 δισ. μετά το eurogroup του Οκτωβρίου
  • [03] Γ. Κατρούγκαλος: Στην ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στοχεύει το υπ.Εργασίας
  • [04] Ανάπτυξη 2,7% για το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,80%
  • [05] Έρευνα για τη ρίψη δακρυγόνων στους συνταξιούχους ζήτησε ο Ν. Τόσκας
  • [06] Επεισόδια στην πορεία των συνταξιούχων προς το Μέγαρο Μάξιμου
  • [07] Δημήτρης Βερβερέλης, ο «Βαλεντίνο Ρόσι» των ελληνικών ουρανών
  • [08] Πολ Κρούγκμαν: Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει το ευρώ
  • [09] Μία «εικαστική παράσταση» με 62 ρόλους- κοστούμια «ανεβάζει» το ΚΘΒΕ
  • [10] Την ενόχλησή του για τα δακρυγόνα στην πορεία συνταξιούχων εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας
  • [11] Ο σεβασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι διαρκές μέλημα της πολιτικής της Ελλάδας
  • [12] Γ. Καμίνης: Ούτε ίχνος αυτοκριτικής από τον κ. Τόσκα για το επίπεδο αστυνόμευσης στην Αθήνα
  • [13] Απαγορεύτηκαν τα δακρυγόνα σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων με εντολή του υπ.Προστασίας του Πολίτη
  • [14] Κατατέθηκε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017

  • [01] Ο Ερντογάν αντιμέτωπος μόνο με τον εαυτό του

    Στην έξοδο των επιβατών στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης υπάρχει μια μεγάλη φωτιζόμενη πινακίδα, όπως αυτές που φιλοξενούν διαφημιστικά μηνύματα. Σε αυτήν όμως καταγράφονται τα ονόματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Είναι οι μάρτυρεςτης τουρκικής δημοκρατίας- έτσι τους αποκαλούν όλοι στην Τουρκία.

    Στη διάρκεια της πτήσης με τηνTurkish Airlinesαπό την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε κάθε κάθισμα υπάρχει μια πολυσέλιδη και ακριβή έκδοση με την υπογραφή του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu,στην οποία καταγράφονται λεπτό προς λεπτό τα δραματικά γεγονότα της απόπειρας πραξικοπήματος, με φωτογραφίες των 240 νεκρών και με κείμενα που συνδέουν τους πρωταίτιους της απόπειρας πραξικοπήματος με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Πρόκειται για τον ιμάμη που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια, κάποτε ήταν στενός σύμμαχος του Ερντογάν, αλλά σήμερα πλέον παρουσιάζεται από την τουρκική ηγεσία ως ο επικεφαλής της ?ρομοκρατικής οργάνωσηςFETO,που σημαίνει Fe(tullah) Terrorist Organisation).

    Τις μέρες που επισκέπτομαι την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, συμμετέχοντας σε αποστολή δημοσιογράφων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, που είναι προσκεκλημένοι της τουρκικής κυβέρνησης, η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδαDaily News,του ομίλου τηςHurriyetφιλοξενεί άρθρο τηςBarcin Yinanc,υπό τον τίτλο «Το ΑΚPδεν έχει τις ικανότητες των Γκιουλενιστών στις δημόσιες σχέσεις».

    Όπου ΑΚΡ, είναι το κόμμα του Ερντογάν και Γκιουλενιστές, όσοι είναι ενταγμένοι, ή έστω συμπαθούν την λεγόμενη «τρομοκρατική οργάνωσηFETO».

    Στο άρθρο αυτό ηBarcin Yinancυποστηρίζει ότι «μόλις τώρα ο κόσμος στο εξωτερικό αρχίζει να βλέπει την βίαιη και σκοτεινή πλευρά των Γκιουλενιστών», διότι έως τώρα είχαν καταφέρει να έχουν οικοδομήσει για τους εαυτούς τους ένα πολύ «πειστικό πορτρέτο μετριοπαθούς Ισλάμ, που ακουγόταν σαν μουσική στα αυτιά κάποιων». Η αρθογράφος με βάση αυτές τις διαπιστώσεις καταλογίζει στο επιτελείο Ερντογάν αδυναμία να «κατανοήσει την σύγχυση που επικρατεί σε κύκλους στο εξωτερικό (για την πραγματικότητα στην Τουρκία) και να την αντιμετωπίσει με τον κατάλληλο τρόπο». Και κατά την αρθογράφο, η ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων δεν ξεπερνά τα : Α) είμαστε απογοητευμένοι μαζί σας, Β) πως θα αισθανόσαστε αν βομβαρδιζόταν το κοινοβούλιό σας και Γ) Ότι σημαίνει για εσάς οISIS,σημαίνουν για εμάς οι Γκιουλενιστές. Το άρθρο αυτό είναι ενδεικτικό του προβληματισμού που αναπτύσσεται εσχάτως στην Τουρκία, αν και εκφράζεται με προσεκτικό τρόπο και από συγκεκριμένους κύκλους, για τον τρόπο με τον οποίον το σύστημα Ερντογάν έχει χειριστεί την κατάσταση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

    Το αφήγημα της τουρκικής ηγεσίας, όπως τουλάχιστον το ακούμε οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουμε στην συγκεκριμένη αποστολή είναι : ο λαός αντιστάθηκε, προστάτευσε την δημοκρατία και τον πρόεδρό μας, ενώ η Δύση δεν έδειξε αντανακλαστικά για να καταδικάσει όσους επιχείρησαν να ανατρέψουν μια εκλεγμένη κυβέρνηση. Το ακούμε αυτό με διάφορες διατυπώσεις από αξιωματούχους σε όλα τα επίπεδα. Και ακούγεται πειστικό, παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζει η αρθογράφος τηςDaily News.

    Στην σημερινή Τουρκία είναι σαν να μην υπάρχει καμία (πολιτική) δύναμη που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται όχι απλά να βγήκε πιο ισχυρός από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, αλλά πλέον έχει στα χέρια του όλα τα μέσα για να εφαρμόσει την προσωπική του ατζέντα στο πλέον φιλικό περιβάλλον. Η Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έχει μπει σε μια διαφορετική και ίσως πρωτόγνωρη φάση της σύγχρονης ιστορίας της.

    Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της φάσης, όσο μπορούν να αποσαφηνιστούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Η προοπτική απόλυτου ελέγχου της πολιτικής και της κοινωνίας από τον Ερντογάν και η ευρύτατη αποδοχή των απόψεών του από την κοινή γνώμη, που αποζητά σταθερότητα και ασφάλεια. Όμως ακριβώς εδώ κρύβεται και η παγίδα: η υπέρ-προβολή της ισχύος που ο ίδιος ο Ερντογάν πιστεύει πως έχει προσδώσει στη χώρα του σε πολιτικό, οικονομικό και γεωστρατηγικό επίπεδο. Και γιατί είναι παγίδα ; Διότι ενώ αναμφίβολα ο Ερντογάν είναι κυρίαρχος, θα πρέπει να αποδείξει συγχρόνως ότι διαθέτει το προσωπικό απόθεμα για να ανταπεξέλθει στις υψηλές προσδοκίες που έχει δημιουργήσει. Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν σήμερα είναι αντιμέτωπος μόνο με τον εαυτό του.

    Αλλά, μπορεί να έχει την τύχη του επικοντιστή, που ανεβάζει διαρκώς τον πήχη καθώς αισθάνεται σίγουρος ότι θα τον περάσει εύκολα και θα κάνει ρεκόρ, αλλά τελικά καταβάλλεται από το άγχος που του προκαλεί η σιγουριά του.

    [02] Moody's: Εκταμίευση των 2,8 δισ. μετά το eurogroup του Οκτωβρίου

    Την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου, αναμένει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του (Moody's Credit Outlook).

    Το ποσό της δόσης, προσθέτει ο οίκος, θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου σε ιδιώτες, κάτι που θα συμβάλει στη μερική ανάκαμψη της οικονομίας καθώς οδεύουμε προς το 2017, για το οποίο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,8%.

    Ο οίκος σημειώνει ότι, την περασμένη Τρίτη, η Ελλάδα πλησίασε στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με την ψήφιση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου που περιλάμβανε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για την αποδέσμευση των χρημάτων.

    «Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα έχει τα χρήματα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου και θα τα χρησιμοποιήσει για να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, που ανέρχονται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ, κάτι που είναι θετικό για το ελληνικό αξιόχρεο (credit positive). Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις περιορίζουν την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Επιπλέον, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δείχνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της κυβέρνησης να κάνει μεταρρυθμίσεις, η οποία ενισχύει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην οικονομίας», σημειώνει ο Moody's.

    Οι ανάγκες της Ελλάδας για αποπληρωμή χρέους είναι σχετικά μικρές έως τις αρχές του 2017 και δεν υπάρχουν άμεσες πιέσεις ρευστότητας, τονίζει ο οίκος. «Για το υπόλοιπο του 2016, η μόνη (υποχρέωση) είναι για την αποπληρωμή τον Δεκέμβριο περίπου 297 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δείχνουν ότι η Ελλάδα είχε καταθέσεις μετρητών ύψους 3,2 δις. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου 2016, αν και το ποσό είναι πιθανόν να έχει μειωθεί μετά τις αποπληρωμές χρέους σε θεσμικούς επενδυτές τον Ιούλιο», σημειώνεται.

    Σχετικά με τις προοπτικές για την ανάπτυξη, ο οίκος σημειώνει: «Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα αντισταθμίσει κάποια από τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα στην κατανάλωση και τις ιδιωτικές επενδύσεις από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο έχει οδηγήσει σε μία αύξηση του φορολογικού βάρους. Ο ισχυρός τουρισμός, καθώς και η ανάκαμψη στις ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου, οι οποίες αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 22,8% στο δεύτερο τρίμηνο, κυρίως λόγω αύξησης των αποθεμάτων, θα στηρίξουν επίσης την οικονομία. Συνεπώς, αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% το 2017 (έναντι της πρόβλεψής μας για -0,7% το 2016), λόγω της βελτιωμένης καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης, εν μέσω στήριξης από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του τρίτου πακέτου βοήθειας».

    Ο Moody's αναμένει ότι οι κίνδυνοι για τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα παραμείνουν μεγάλοι, δεδομένης της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, των ασθενών θεσμών της χώρας και της εγχώριας κοινωνικής δυσφορίας.

    [03] Γ. Κατρούγκαλος: Στην ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στοχεύει το υπ.Εργασίας

    Στην αναστροφή των τάσεων απορρύθμισης και στην ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στοχεύει το υπουργείο Εργασίας, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, κατάτη διάρκειαημερίδας που διοργάνωσε η ΟΚΕ, με θέμα τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την επανεκκίνηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας. Ο κ. Κατρούγκαλος απέκλεισε, παράλληλα, το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης της ευελιξίας.

    Όπως είπε,η Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή, έχει την πιο απορρυθμισμένη αγορά εργασίας στην Ευρώπη. «Είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη» - πρόσθεσε-«που ρητά απαγορεύεται από το νόμο στους κοινωνικούς εταίρους να διαπραγματευτούν για μισθολογικά θέματασε επίπεδο χώρας, στοπλαίσιο της εθνικήςγενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας».

    Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η οικονομία έχει μπεισε έναν φαύλο κύκλο καθοδικής πορείας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει το μικρότερο ποσοστό απασχόλησης σε όλη την Ευρώπη (49,5%), ως αποτέλεσμα της "θηριώδους" ανεργίας, παρά το γεγονός ότιέχει μειωθεί κατάτέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,αλλά εξακολουθεί να είναι σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα».«Βρισκόμαστε στονέκτο ήστον έβδομοσυνεχή χρόνο αποεπένδυσης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότιτο «brain drain», το γεγονός, δηλαδήότι εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων έχουν φύγει στο εξωτερικό, αποτελεί μία πολύ σημαντικότερη αποεπένδυση για το μέλλον της χώρας.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπογράψει ένα μνημόνιο, «στο πλαίσιο του αναγκαστικού συμβιβασμού του περασμένου Ιουλίου». «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να σεβαστούμε την υπογραφή μας για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αναλάβαμε να τις εκπληρώσουμε» είπε ο υπουργός Εργασίας. Ωστόσο, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αδρανοποιήσει τις νεοφιλελεύθερες αιχμές των μνημονίων καινα εξουδετερώσει τα υφεσιακά με αναπτυξιακά μέτρα. «Ένας από τους βασικότερους τομείς που επιχειρούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, είναι ο τομέας των εργασιακών» τόνισε.

    Όπως υπογράμμισε, στις 13Οκτωβρίου, θα παρουσιάσει στο συμβούλιουπουργών Εργασίας, γιαπρώτη φορά, τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, διευκρινίζοντας ότιη Ελλάδα είναιαπλώς έναεπεισόδιο στη σύγκρουση μεταξύ των κοινωνικών και των αντικοινωνικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, οκ. Κατρούγκαλοςεπανέλαβε τη θέσηότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα Eurogroupτων υπουργών Εργασίας στο πρότυπο του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών. Στόχος, όπως είπε, είναινα αποκατασταθεί η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική και κοινωνική διάσταση της Ευρώπης.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Κατρούγκαλος, με αφορμή και το θέμα τηςημερίδας, σημείωσε ότι ηανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη πάντοτε συνδυάζεται και με την κοινωνική προστασία. «Γι' αυτό»- συμπλήρωσε-«οι πιο ανταγωνιστικές χώρες είναι οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι σκανδιναβικές, που συνδυάζουν ένα από τα πιο ανεπτυγμένα κοινωνικά κράτη με τη μεγαλύτερη διεθνή ανταγωνιστικότητα».

    Αναφορικά με την επικείμενη διαπραγμάτευσηγια ταεργασιακά, είπε ότι η μάχη θα δοθεί για το «αν θα επικρατήσει μία κοινωνική Ευρώπη ή μία απέραντη νεοφιλελεύθερη αγορά χωρίς δικαιώματα για τους εργαζομένους». Επανέλαβε δε ότιη εθνική θέση είναι η θέση της κοινής δήλωσης των κοινωνικών εταίρων, η οποία θα προωθηθεί στην Ευρώπη.Επίσης, κάλεσε, για ακόμη μία φορά, τα πολιτικά κόμματα και, ιδίως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώσει, εάν είναι υπέρ της εθνικής θέσης που συνιστά η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων ή διαφοροποιείται.

    [04] Ανάπτυξη 2,7% για το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,80%

    Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στο οποίο προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,7% για το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,80% ελαφρώς υψηλότερο του στόχου 1,75% του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

    Επίσης, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται η χορήγηση ποσού ύψους 760 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά μέσω τη εφαρμογής σε όλη τη χώρα του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ακόμα, προβλέπονται αυξημένα κονδύλια κατά 250 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει την αναπτυξιακή διαδικασία.

    Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα ξεκινήσει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους η ύφεση σε ετήσια βάση να περιορισθεί στο 0,3% και η οικονομία να περάσει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης ( 2,7%) το 2017.Η ανεργία προβλέπεται να περιορισθεί στο 22,4% από 23,5% φέτος.

    Σε ότι αφορά τον πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα ανέλθει στο 0,63% του ΑΕΠ και θα υπερβεί τον αρχικό στόχο του 0,5% για να διαμορφωθεί στο 1,80% το 2017. Στην επιστολή τους προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναφέρουν ότι ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης.

    [05] Έρευνα για τη ρίψη δακρυγόνων στους συνταξιούχους ζήτησε ο Ν. Τόσκας

    Έρευνα για το περιστατικό με την χρήση χημικών από τα ΜΑΤ εναντίον των συνταξιούχων, στο κέντρο της Αθήνας, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αναμένεται η σχετική διαταγή από την ηγεσία της ΕΛΑΣ.

    Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, ο κ. Τόσκας ζήτησε να διεξαχθεί με ταχύτατες διαδικασίες ή έρευνα, η οποία πραγματοποιείται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να εξακριβωθούν τα πραγματικά περιστατικά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκαν τα γεγονότα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν υπάρχουν.

    Διαβάστε επίσης:

    Απαγορεύτηκαν τα δακρυγόνα σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων με εντολή του υπ.Προστασίας του Πολίτη

    [06] Επεισόδια στην πορεία των συνταξιούχων προς το Μέγαρο Μάξιμου

    Ένταση επικράτησε μπροστά από την Ηρώδου Αττικού όπου κατέληξε η πορεία των συνταξιούχων, με στόχο αντιπροσωπεία τους να συναντήσει τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με την αστυνομία να μην επιτρέπει την πρόσβαση έχοντας αρχικά στήσει δύο κλούβες στη διασταύρωση της Ηρώδου Αττικού με τη Βασιλίσσης Σοφίας.

    Οι συνταξιούχοι επιχείρησαν να περάσουν προσπαθώντας ταυτόχρονα να ρίξουν, ωθώντας, τη μία κλούβα η οποία ήταν παρατεταγμένη, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν εκεί να απαντήσουν με ρίψη χημικών για να διαλύθει το πλήθος.

    [07] Δημήτρης Βερβερέλης, ο «Βαλεντίνο Ρόσι» των ελληνικών ουρανών

    Αρχικά τον αποκάλεσαν «Γερμανό», λόγω της παροιμιώδους σχολαστικότητας και εργατικότητάς του, στην συνέχεια «Μάγο», λόγω των απίστευτων ελιγμών που εκτελεί στα αεροπορικά σόου και τελευταία κάποιοι τον είπαν «Γιατρό», γιατί συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις μανούβρες του ελικοπτέρου του. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του Athens Flying Week, της κορυφαίας αεροπορικής διοργάνωσης, που γίνεται κάθε χρόνο στη χώρα μας και συγκεντρώνει την «ελίτ» των πιλότων των ευρωπαϊκών ουρανών.

    Στην πραγματικότητα ο Δημήτρης Βερβερέλης, δεν χρειάζεται κανένα προσωνύμιο. Η εξέλιξή του ως ένας από τους σπουδαίους σύγχρονους «ελικοπτεράδες» μόνο τυχαία δεν είναι. Αλλά ας πάρουμε την ιστορία μας από την αρχή, όπως μας τη διηγήθηκε ο ίδιος στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Σε ηλικία δεκαέξι ετών έκανα τις πρώτες ελεύθερες πτώσεις με αλεξίπτωτο, τις οποίες συνέχισα μετά στο στρατό. Η πρώτη πτήση ήταν με παραπέντε (αλεξίπτωτο πλαγιάς) και αργότερα με μηχανοκίνητο παραπέντε, όπου η μηχανή ήταν στην πλάτη του χειριστή και το γκάζι στο στόμα. Αυτό ήταν εφεύρεση του Στέλιου Καραπούλη, ο οποίος ήταν πρωτεργάτης τότε, και ο κινητήρας που είχα το 1992, ήταν αστεροειδής βάρους 35 κιλών χωρίς να υπολογίσουμε τα καύσιμα. ?Ηταν μια τρομερή εποχή. Εκεί πλέον ερωτεύτηκα το ελικόπτερο, παρόλο που το ήθελα από πριν».

    ?Οσον αφορά την εκμάθηση του χειρισμού του ελικοπτέρου, ο κ. Βερβερέλης εξηγεί: «?Επρεπε κανείς να φύγει στο εξωτερικό, μ? ένα κόστος τεράστιο. Όταν ασχολήθηκα επαγγελματικά με τα μηχανοκίνητα παραπέντε, είδα πως ήταν ένας τρόπος να βγάλω τα χρήματα για να πάω στο ελικόπτερο. Η ημέρα που πήρα την απόφαση, ήταν εκείνη που ενώ πέταγα για μια διαφήμηση για το δήμο του Αμαρουσίου, είδα ένα ελικόπτερο να πετά προς εμένα και σκέφτηκα πως ήταν καιρός να πάμε απέναντι».

    «Σε δέκα ημέρες είχα φύγει για Αμερική. Από το 1997 άρχισα επαγγελματικά ν? ασχολούμαι με το ελικόπτερο. Πήγα Αμερική, Αφρική μέχρι και από Ουκρανία πέρασα για εκπαίδευση. Στο Λος Άντζελες, έκανα και τις τρεις εκπαιδεύσεις. Ήθελα όμως κάτι παραπάνω. Κατάλαβα ότι το ελικόπτερο δεν είναι μόνο η αιώρηση. Ήθελα κάτι διαφορετικό. Για δυο, τρία χρόνια έψαχνα να βρω ποιοι είναι οι καλύτεροι στο ελικόπτερο για να μπορέσω να πετάξω λίγο μαζί τους. ?Εστελνα μηνύματα μέσω του υπολογιστή και πραγματικά τους παρακάλαγα για μια πτήση μαζί τους».

    «Η μεγάλη μου αλλαγή για τον τρόπο που σκέφτεται κανείς για τα ελικόπτερα ήταν όταν βρέθηκα στη Ν. Αφρική να εργάζομαι για μια εταιρεία, όπου συνάντησα τον αείμνηστο Κρις Εστερχάζι, όπου εκεί κατάλαβα τι μπορεί να κάνει κανείς με το ελικόπτερο και του είπα ότι θέλω να κάνω αυτό. Με τον Κρις δέσαμε σαν άνθρωποι και φίλοι και αρχίσαμε να κάνουμε περίεργα είδη αυτοπεριστροφών. Επίσης μου έμαθε πως να κατέβω με ασφάλεια σε περίπτωση που πάνε όλα στραβά. Ασφάλεια όχι του ελικοπτέρου- τη δικιά μου, να με βοηθήσει το ελικόπτερο να βγω έξω. Ο Κρις έκανε αναστροφή και περιστροφή μ? ένα 407. Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα μέσα σε μια καμπίνα, σ? ένα ελικόπτερο που γυρνούσε ανάποδα και είπα εδώ είμαστε, μπορεί το loop να γίνει».

    «Αμέσως μετά την Αμερική ήρθα στην Ελλάδα όπου άρχισα να εργάζομαι μ? ένα πολύ μεγάλο ελικόπτερο ένα Bell-430. ?Ηταν ένα μεγάλο βήμα στην αρχή της καριέρας μου. Όμως ήμουν πολύ τυχερός γιατί εκεί γνώρισα τον μέντορά μου στα ελικόπτερα τον Θεώδορο Αυγοκλούρη, που είχε αφήσει ιστορία στην Αεροπορία Στρατού. Στα τρία, τέσσερα χρόνια που μείναμε μαζί, γνώρισα πράγματα που δεν θα μπορούσα αλλιώς στην Ελλάδα να γνωρίσω. Το ?airmanship? (ικανότητα χειρισμού), το πήρα από αυτόν τον άνθρωπο».

    ?Οσον αφορά για το εάν πρέπει να έχει κανείς έμφυτο ταλέντο για να μάθει να πετά μ? ελικόπτερο ο κ. Βερβερέλης μας τονίζει «πως ένα 10% δεν θα μπορέσει ποτέ να πετάξει, δεν το έχει. Το υπόλοιπο 60% των υποψηφίων χειριστών εάν δουλέψει πολύ μπορεί να φτάσει σ? ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας, κάτι που ενδιαφέρει και τις αεροπορικές εταιρείες. Ένα 30% έχει και τη θέληση και τη δύναμη ν? ασχοληθεί ακόμη περισσότερο. Από αυτό το ποσοστό μόλις το 10% έχει γεννηθεί για αυτό. Είναι αυτοί που τους λες ένα πράγμα και καταλαβαίνουν δέκα. Δεν είναι μόνο θέμα δουλειάς είναι και ταλέντου, τρέλας κλπ.».

    ?Οσον αφορά τους ακροβατικούς ελιγμούς, ο κ. Βερβερέλης υπογραμμίζει «πως το ελικόπτερο δεν συγχωρεί λάθη. Το αεροπλάνο ότι και να του κάνεις, εάν αντέχεις σωματικά, θα το κάνει. Εδώ διαφέρουν τα πράγματα. Στα αεροπορικές επιδείξεις κάνουμε ένα σόου, όπου παραμένουμε στα πλαίσια ασφαλείας του ελικοπτέρου που πετάμε, και κάνουμε πράγματα χωρίς να στρεσάρουμε στο παραμικρό το ελικόπτερο. Χρησιμοποιούμε την βαρύτητα για να κάνουμε κάποιες μανούβρες έτσι ώστε ο θεατής να δει το ελικόπτερο πέρα από μια απλή αιώρηση. Μερικές μανούβρες μοιάζουν με αυτές των ελικοπτέρων που κάνουν τους ψεκασμούς. Με την προσθήκη των καπνών όλο το πράγμα γίνεται πιο φαντασμαγορικό».

    [08] Πολ Κρούγκμαν: Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει το ευρώ

    Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει το ευρώ, εξακολουθεί να πιστεύει ο Αμερικανός οικονομολόγος και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, Πολ Κρούγκμαν, όπως τονίζει ο ίδιος σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», προσθέτοντας πως αυτήν τη στιγμή δεν θα υποστήριζε μία κατάργηση του ευρώ, ακόμη και αν μπορεί να αντιληφθεί γιατί το κάνουν κάποιοι άλλοι.

    Το κόστος για μία διάλυση ολόκληρης της Νομισματικής Ένωσης θα ήταν πολύ υψηλό, αναφέρει, μεταξύ άλλων, και παρατηρεί πως αξίζει να ξεκινήσει ακόμη μία τελευταία προσπάθεια διάσωσης, για να επιδιορθωθεί το σύστημα.

    Στην ερώτηση τι θα γίνει εάν συνεχίζεται να ασκείται «γερμανική» οικονομική πολιτική, δηλαδή λιτότητα αντί επενδύσεων, ο Αμερικανός οικονομολόγος απαντά χαρακτηριστικά πως «τότε θα έχουμε ένα πρόβλημα», ενώ ερωτηθείς ποιο είναι εκείνο το θέμα, το οποίο τυγχάνει μικρής προσοχής από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική, επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει περισσότερη συζήτηση για το κλίμα.

    Κατά την άποψή του, το κλίμα θα μπορούσε να είναι, επίσης, μία λύση για τα οικονομικο-πολιτικά προβλήματα, μία ενεργός πολιτική για το κλίμα θα αποτελούσε μία οικονομική «διέγερση» για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, και ο ίδιος χαρακτηρίζει «εκπληκτικό» το πόσο περιορισμένη είναι η σχετική συζήτηση, όταν μάλιστα γίνεται ακόμη προφανέστερο ότι κάποιος οδηγείται στην καταστροφή.

    [09] Μία «εικαστική παράσταση» με 62 ρόλους- κοστούμια «ανεβάζει» το ΚΘΒΕ

    Με μια "δική" του "εικαστική παράσταση" (πέραν των θεατρικών παραστάσεων) μετέχει το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας στα φετινά "Δημήτρια".

    Είναι η έκθεση κοστουμιών από εμβληματικές παραστάσεις των 55 χρόνων λειτουργίας της δεύτερης κρατικής σκηνής, με τίτλο "Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο", που αναπτύσσεται ιδανικά στο ατμοσφαιρικό σκηνικό του Αλατζά Ιμαρέτ...

    Κοστούμια εντυπωσιακά από πολυτελή υλικά, άλλα πρωτοποριακά από πιο απροσδόκητες και ευφάνταστες πρώτες ύλες, "συνομιλούν" μεταξύ τους και το ιστορικό κτίριο του Αλατζά Ιμαρέτ (ή αλλιώς, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου των "Δημητρίων"- "...μια έκθεση που αφορά στην πολιτιστική διαχρονικότητα").

    Έτσι, ο "Οθέλλος" του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού (1964) "συνομιλεί" εικαστικά με το "Κρίμα που είναι πόρνη" του Τζον Φορντ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά (1984) και τις "Βάκχες" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους (1991) και η Κλυταιμνήστρα -Νέλλη Αγγελίδου με τον "Παπουτσωμένο Γάτο" του Γουέι Μπράιαν.

    Κι όλα αυτά στους "πολύχρωμους" χώρους του ..."πολύχρωμου πτωχοκομείου" (στα τουρκικά Alaca Imaret σημαίνει "πολύχρωμο πτωχοκομείο") ή Ισ(χ)άκ Πασά Τζαμί, που ανεγέρθηκε τον 15ο αιώνα, στην οδό Κασσάνδρου (βορειανατολικά της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου).

    [10] Την ενόχλησή του για τα δακρυγόνα στην πορεία συνταξιούχων εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι έγινε ρίψη δακρυγόνων κατά τη διάρκεια της πορείας συνταξιούχων, σήμερα το πρωί στο Κέντρο της Αθήνας, και ζήτησε να μην επαναληφθεί.

    Υπενθυμίζεται, ότι με ανακοίνωσή του, προ ολίγου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε «την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού», σημειώνοντας, επίσης, ότι «μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων».

    [11] Ο σεβασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι διαρκές μέλημα της πολιτικής της Ελλάδας

    «Ο σεβασμός της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός με την εκάστοτε Κυπριακή Κυβέρνηση συνιστά ακρογωνιαίο λίθο και διαρκές μέλημα της πολιτικής της Ελλάδας στο Κυπριακό», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε επιστολή του προς τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη, με την ευκαιρία της 56ης επετείου της ανεξαρτησίας της κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στην επιστολή, η οποία δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από το γραφείο του Κυπρίου Προέδρου, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημειώνει: «Αταλάντευτος κοινός μας στόχος παραμένει ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής και η επίτευξη συνολικής και εθνικά αποδεκτής, βιώσιμης και δίκαιης συμφωνίας επίλυσης του μεγάλου αυτού διεθνούς ζητήματος. Οι σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν τη βάση της επιδιωκόμενης συμφωνίας λύσης, η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια και η οποία δεν νοείται χωρίς την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων».

    Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος διαβεβαιώνει ότι για την επίτευξη της επιδιωκόμενης λύσης η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την υπό την αιγίδα του γγ του ΟΗΕ διαχείριση του Κυπριακού από τους ίδιους του Κυπρίους. Ο πρόεδρος Παυλόπουλος εύχεται να δικαιωθεί πλήρως η διαπραγματευτική προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και προσθέτει: «Προσβλέπω στην επιτυχία της, καθώς, παρά τις απογοητεύσεις του παρελθόντος και τις συνεχιζόμενες δυσκολίες, οι δικοινοτικές συνομιλίες παραμένουν η μόνη καθολικά αποδεκτή μέθοδος επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

    [12] Γ. Καμίνης: Ούτε ίχνος αυτοκριτικής από τον κ. Τόσκα για το επίπεδο αστυνόμευσης στην Αθήνα

    Για έλλειψη αυτοκριτικής και ανυπαρξία επιχειρησιακού σχεδίου αστυνόμευσης της Αθήνας, κατηγορεί ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Γιώργος Καμίνης, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα. Αφορμή η χθεσινή συνέντευξη του υπουργού στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Ο κ. Καμίνης τονίζει, ότι «το ζήτημα της ασφάλειας είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση και κορυφαίο δικαίωμα του πολίτη» αλλά «δυστυχώς, ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας αυτό δεν φαίνεται να το έχει αντιληφθεί».

    «Ούτε ίχνος αυτοκριτικής από τον κ. Τόσκα για το επίπεδο αστυνόμευσης στην Αθήνα. Ούτε λέξη για τις ευθύνες του στην αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων της πρωτεύουσας, την έλλειψη κάθε σχεδιασμού για τη γειτονιά των Εξαρχείων, το εμπόριο ναρκωτικών στη μέση του δρόμου, την αποδιοργάνωση της Τροχαίας, την παραβατικότητα, τους βανδαλισμούς και την καταστροφή μνημείων της πόλης», αναφέρει ο κ. Καμίνης.

    Επίσης τον κατηγορεί, ότι «αντί να απολογηθεί, επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες του, επιστρατεύοντας απαράδεκτες ανακρίβειες. Με πιο χαρακτηριστικό, αυτό που γνωρίζει και ο τελευταίος πολίτης, ότι δηλαδή ο δήμος Αθηναίων πολύ πριν από τον υπουργό, αλλά και επί των ημερών του και στο μέλλον, θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στο κρισιμότατο ζήτημα για την Αθήνα, το προσφυγικό».

    [13] Απαγορεύτηκαν τα δακρυγόνα σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων με εντολή του υπ.Προστασίας του Πολίτη

    Την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα αναλαμβάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Μετά το σημερινό περιστατικό,όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων.

    [14] Κατατέθηκε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017

    Κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 October 2016 - 12:32:30 UTC