Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Εκλογές για να απαλλαγεί ο τόπος από την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος: Στην ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στοχεύει το υπ. Εργασίας
  • [03] Moody's: Εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ μετά το Eurogroup του Οκτωβρίου
  • [04] Ολοκλήρωση της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους
  • [05] Β. Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θα υπεραπιστούμε τα ελληνικά προϊόντα
  • [06] Καταρχήν συμφωνία ΕΕ - Αφγανιστάν για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών
  • [07] Διασώθηκαν 6.055 μετανάστες, τη Δευτέρα, τρία χρόνια μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στη Λαμπεντούζα
  • [08] Ο Πρόεδρος της Κολομβίας ανακοίνωσε την έναρξη νέας φάσης διαλόγου με τη FARC
  • [09] Η «άδικη» κατανομή των προσφύγων επιδεινώνει την παγκόσμια κρίση, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία
  • [10] Τρένο με ταχύτητα 1.000 χλμ/ώρα, θα ταξιδεύει μεταξύ της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ
  • [11] Το Facebook εγκαινιάζει μια πλατφόρμα αγορών και πωλήσεων προϊόντων μεταξύ των μελών του

  • [01] ΝΔ: Εκλογές για να απαλλαγεί ο τόπος από την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ

    Το αίτημά της για εκλογές επαναλαμβάνει η Νέα Δημοκρατία, για να απαλλαγεί, όπως τονίζει, από την «πιο επικίνδυνη και ιδεοληπτική κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος».

    Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος και απαντώντας σε διαρροές κυβερνητικών πηγών για τις δημοσκοπήσεις, τονίζεται πως στην κυβέρνηση «είναι πλέον έτοιμοι να αμφισβητήσουν ακόμη και τη δημοσκόπηση της εφημερίδας "Αυγή"», κατηγορώντας τα κυβερνητικά στελέχη πως «είναι προφανώς ξεκομμένοι από τον ελληνικό λαό, που βιώνει μια σκληρή πραγματικότητα υπερφορολόγησης, ανεργίας και εκτροπής». Στη ΝΔ τονίζουν πως η κοινωνία ζητά έξοδο από την κρίση και καταλήγουν στην ανακοίνωση πως η κοινωνία ζητά εκλογές «για να απαλλαγεί από την πιο επικίνδυνη και ιδεοληπτική κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος».

    [02] Γ. Κατρούγκαλος: Στην ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στοχεύει το υπ. Εργασίας

    Στην αναστροφή των τάσεων απορρύθμισης και στην ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στοχεύει το υπουργείο Εργασίας, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, κατάτη διάρκειαημερίδας που διοργάνωσε η ΟΚΕ, με θέμα τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την επανεκκίνηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας. Ο κ. Κατρούγκαλος απέκλεισε, παράλληλα, το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης της ευελιξίας.

    Όπως είπε,η Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή, έχει την πιο απορρυθμισμένη αγορά εργασίας στην Ευρώπη. «Είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη» - πρόσθεσε-«που ρητά απαγορεύεται από το νόμο στους κοινωνικούς εταίρους να διαπραγματευτούν για μισθολογικά θέματασε επίπεδο χώρας, στοπλαίσιο της εθνικήςγενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας».

    Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η οικονομία έχει μπεισε έναν φαύλο κύκλο καθοδικής πορείας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει το μικρότερο ποσοστό απασχόλησης σε όλη την Ευρώπη (49,5%), ως αποτέλεσμα της "θηριώδους" ανεργίας, παρά το γεγονός ότιέχει μειωθεί κατάτέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,αλλά εξακολουθεί να είναι σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα».«Βρισκόμαστε στονέκτο ήστον έβδομοσυνεχή χρόνο αποεπένδυσης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότιτο «brain drain», το γεγονός, δηλαδήότι εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων έχουν φύγει στο εξωτερικό, αποτελεί μία πολύ σημαντικότερη αποεπένδυση για το μέλλον της χώρας.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπογράψει ένα μνημόνιο, «στο πλαίσιο του αναγκαστικού συμβιβασμού του περασμένου Ιουλίου». «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να σεβαστούμε την υπογραφή μας για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αναλάβαμε να τις εκπληρώσουμε» είπε ο υπουργός Εργασίας. Ωστόσο, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αδρανοποιήσει τις νεοφιλελεύθερες αιχμές των μνημονίων καινα εξουδετερώσει τα υφεσιακά με αναπτυξιακά μέτρα. «Ένας από τους βασικότερους τομείς που επιχειρούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, είναι ο τομέας των εργασιακών» τόνισε.

    Όπως υπογράμμισε, στις 13Οκτωβρίου, θα παρουσιάσει στο συμβούλιουπουργών Εργασίας, γιαπρώτη φορά, τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, διευκρινίζοντας ότιη Ελλάδα είναιαπλώς έναεπεισόδιο στη σύγκρουση μεταξύ των κοινωνικών και των αντικοινωνικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, οκ. Κατρούγκαλοςεπανέλαβε τη θέσηότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα Eurogroupτων υπουργών Εργασίας στο πρότυπο του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών. Στόχος, όπως είπε, είναινα αποκατασταθεί η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική και κοινωνική διάσταση της Ευρώπης.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Κατρούγκαλος, με αφορμή και το θέμα τηςημερίδας, σημείωσε ότι ηανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη πάντοτε συνδυάζεται και με την κοινωνική προστασία. «Γι' αυτό»- συμπλήρωσε-«οι πιο ανταγωνιστικές χώρες είναι οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι σκανδιναβικές, που συνδυάζουν ένα από τα πιο ανεπτυγμένα κοινωνικά κράτη με τη μεγαλύτερη διεθνή ανταγωνιστικότητα».

    Αναφορικά με την επικείμενη διαπραγμάτευσηγια ταεργασιακά, είπε ότι η μάχη θα δοθεί για το «αν θα επικρατήσει μία κοινωνική Ευρώπη ή μία απέραντη νεοφιλελεύθερη αγορά χωρίς δικαιώματα για τους εργαζομένους». Επανέλαβε δε ότιη εθνική θέση είναι η θέση της κοινής δήλωσης των κοινωνικών εταίρων, η οποία θα προωθηθεί στην Ευρώπη.Επίσης, κάλεσε, για ακόμη μία φορά, τα πολιτικά κόμματα και, ιδίως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώσει, εάν είναι υπέρ της εθνικής θέσης που συνιστά η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων ή διαφοροποιείται.

    [03] Moody's: Εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ μετά το Eurogroup του Οκτωβρίου

    Την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου, αναμένει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του (Moody's Credit Outlook).

    Το ποσό της δόσης, προσθέτει ο οίκος, θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου σε ιδιώτες, κάτι που θα συμβάλει στη μερική ανάκαμψη της οικονομίας καθώς οδεύουμε προς το 2017, για το οποίο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,8%.

    Ο οίκος σημειώνει ότι, την περασμένη Τρίτη, η Ελλάδα πλησίασε στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με την ψήφιση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου που περιλάμβανε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για την αποδέσμευση των χρημάτων.

    «Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα έχει τα χρήματα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου και θα τα χρησιμοποιήσει για να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, που ανέρχονται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ, κάτι που είναι θετικό για το ελληνικό αξιόχρεο (credit positive). Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις περιορίζουν την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Επιπλέον, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δείχνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της κυβέρνησης να κάνει μεταρρυθμίσεις, η οποία ενισχύει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην οικονομίας», σημειώνει ο Moody's.

    Οι ανάγκες της Ελλάδας για αποπληρωμή χρέους είναι σχετικά μικρές έως τις αρχές του 2017 και δεν υπάρχουν άμεσες πιέσεις ρευστότητας, τονίζει ο οίκος. «Για το υπόλοιπο του 2016, η μόνη (υποχρέωση) είναι για την αποπληρωμή τον Δεκέμβριο περίπου 297 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δείχνουν ότι η Ελλάδα είχε καταθέσεις μετρητών ύψους 3,2 δις. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου 2016, αν και το ποσό είναι πιθανόν να έχει μειωθεί μετά τις αποπληρωμές χρέους σε θεσμικούς επενδυτές τον Ιούλιο», σημειώνεται.

    Σχετικά με τις προοπτικές για την ανάπτυξη, ο οίκος σημειώνει: «Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα αντισταθμίσει κάποια από τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα στην κατανάλωση και τις ιδιωτικές επενδύσεις από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο έχει οδηγήσει σε μία αύξηση του φορολογικού βάρους. Ο ισχυρός τουρισμός, καθώς και η ανάκαμψη στις ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου, οι οποίες αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 22,8% στο δεύτερο τρίμηνο, κυρίως λόγω αύξησης των αποθεμάτων, θα στηρίξουν επίσης την οικονομία. Συνεπώς, αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% το 2017 (έναντι της πρόβλεψής μας για -0,7% το 2016), λόγω της βελτιωμένης καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης, εν μέσω στήριξης από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του τρίτου πακέτου βοήθειας».

    Ο Moody's αναμένει ότι οι κίνδυνοι για τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα παραμείνουν μεγάλοι, δεδομένης της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, των ασθενών θεσμών της χώρας και της εγχώριας κοινωνικής δυσφορίας.

    [04] Ολοκλήρωση της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους

    Συζήτηση για την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος με θέμα«Η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ο αντίκτυπός τους, καθώς και προοπτικές για μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος» πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, στις 16:00, στην ολομέμελεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπήσει στη συζήτηση ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

    «Μετά από επτά χρόνια σκληρής λιτότητας και τεράστιας ύφεσης, η Ελλάδα χρειάζεται επιτέλουςανάπτυξη καισταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον. Είναι καιρός να εγκαταλειφθούν τα νεοφιλελεύθερα μέτρα λιτότητας και να ενισχυθούν μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρόμενος στη σημερινή συζήτηση.

    «Η δογματική εμμονή του κ.Σόιμπλεγια περισσότερη μονομερή λιτότητα και για παραπομπή της ελάφρυνσης του χρέους στις καλένδες,δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζοντας πως «διεκδικούμε την ολοκλήρωση της συζήτησης σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους και την εξειδίκευση όσων αποφάσισε τοEurogroupτον Μάιο του 2016 μέχρι το τέλος του έτους».

    Η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

    «Έπειτα από χρόνια κρίσης και βαθιάς ύφεσης, η Ελλάδα αρχίζει και πάλι να ανακάμπτει. Στο πλαίσιο των τριών προγραμμάτων προσαρμογής, οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν σε ευρείες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η ΕΕ οφείλει να στηρίξει.

    Ωστόσο, η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας παραμένει αβέβαιη και δύσκολη για δεκαετίες. Ως εκ τούτου επείγει η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η Ομάδα των Σοσιαλιστών ζητά το συντομότερο δυνατό συμφωνία στα μέτρα για το χρέος, τα οποία είναι προϋπόθεση για την επιτυχία του τρίτου ελληνικού προγράμματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση για τη σημερινήσυζήτηση από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

    [05] Β. Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θα υπεραπιστούμε τα ελληνικά προϊόντα

    Με φορείς που εκπροσωπούν τον τομέα του γάλακτος και των προϊόντων του, είχε συνάντηση τη Δευτέραο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Βασικό θέμα ήταν ο συντονισμός των ενεργειών για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει ο κλάδος, αλλά και την αντιμετώπιση των κινδύνων που δημιουργούνται στο διεθνές περιβάλλον για εμβληματικά προϊόντα, όπως η φέτα και το γιαούρτι. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας με ευρεία αντιπροσωπευτικότητα, η οποία θα εξετάσει τη σκοπιμότητα και τις προοπτικές δημιουργίας Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στον κλάδο.

    Σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στη συνάντηση, αλλά και στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την προστασία της φέτας και του όρου «ελληνικό» γιαούρτι. «Είχαμε μια συνάντηση με τους εκπροσώπους του γαλακτοκομικού κλάδου της χώρας.Συζητήσαμε μαζί τους, κυρίως, την αναγκαιότητα να υπερασπιστεί αυτήν την ώρα ο κλάδος ιδιαίτερα τα δυο βασικά του προϊόντα, το γιαούρτι και τη φέτα γιατί διαμορφώνονται δύσκολες συνθήκες τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο βεβαίως και στις διεθνείς συμφωνίες με τρίτες χώρες", είπε ο κ. Αποστόλου.

    "Εξετάστηκε επίσης", πρόσθεσε, "η προοπτική να δημιουργηθεί Διεπαγγελματική Οργάνωση στο χώρο.Ενημέρωσα, όσον αφορά στο γιαούρτι ότι υπήρξε από πλευράς της Τσεχίας μια απαράδεκτη θα έλεγα χειρονομία με την επιμονή της να χρησιμοποιήσει ως εμπορικό σήμα στα δικά της γιαούρτια τον όρο ελληνικό γιαούρτι. Εμείς αντιδράσαμε προσφεύγοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στείλαμε και σχετικές επιστολές στους δυο καθ' ύλην αρμόδιους Επιτρόπους, τον Επίτροπο Υγείας κ. Αντριουκαϊτις και τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Χόγκαν, τον οποίο μάλιστα τις επόμενες μέρες θα τον έχουμε στην Ελλάδα, όπου διατυπώσαμε τα επιχειρήματά μας που αποδεικνύουν ότι αυτό που επιχειρεί να κάνει η Τσεχία είναι να παραπλανεί τους καταναλωτές χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο όρο. Το θετικό είναι ότι έγινε αποδεκτή αυτή η επιχειρηματολογία από τους δύο Επιτρόπους, όπως σημειώνεται σε σχετική επιστολή που μας έστειλε ο Επίτροπος Υγείας". Ο κ. Αποστόλου στη δήλωσή του επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά "θα επιμείνει και από εδώ και πέρα να μην χρησιμοποιείται ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» και είμαστε αποφασισμένοι, εάν επιμείνουν, να προσφύγουμε στα αρμόδια δικαστήρια".

    Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στο θέμα της φέτας, υπογραμμίζοντας ότι «όσον αφορά στη φέτα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τη συμφωνία με τη Νότια Αφρική, όπου μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις καταφέραμε να μπει σε δήλωση της Επιτροπής η υποχρέωση μέσα στο μεταβατικό χρόνο, δηλαδή μέσα σε πέντε χρόνια από την ώρα που θα ξεκινήσει η συμφωνία, να αναθεωρηθεί η συμφωνία έτσι ώστε να μην υπάρχει ο όρος φέτα την επόμενη της μεταβατικής περιόδου σε προϊόν μη προερχόμενο από την Ελλάδα και ως προς την πρώτη ύλη και ως προς την παραγωγή".

    "Κάποια ανάλογη δέσμευση", τόνισε, "φαίνεται ότι θα υπάρξει και στη συμφωνία με τον Καναδά. Από εκεί και πέρα μένει η συμφωνία η ΤΤΙP (Διαντλαντική Συμφωνία για το Εμπόριο) με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εκεί δημιουργείται ένα θετικό κλίμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που δείχνει ότι δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι και άλλες χώρες οι οποίες αντιδρούν και από ό,τι φαίνεται θα μετατεθεί η σχετική συζήτηση για τα επόμενα χρόνια".

    "Εμείς", υπογράμμισε, "θα επιμείνουμε να υπερασπιστούμε τα ελληνικά προϊόντα ειδικά τα γαλακτοκομικά, διότι είναι τέτοια η ποιοτική τους υπόσταση που γίνονται περιζήτητα σε τρίτες χώρες. Και αντιλαμβάνεστε ότι όταν ένα προϊόν είναι περιζήτητο οδηγεί σε προσπάθειες για ιδιοποίηση του εμπορικού σήματος από άλλους, πράγμα που για μας είναι και κριτήριο για τον αν θα στηρίξουμε ή όχι τις σχετικές συμφωνίες".

    [06] Καταρχήν συμφωνία ΕΕ - Αφγανιστάν για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες ότι κατέληξε σε μια καταρχήν «συμφωνία» με το Αφγανιστάν για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η οποία έχει στόχο κυρίως να διευκολυνθεί ο επαναπατρισμός των Αφγανών οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου των οποίων απορρίπτονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, μία ημέρα πριν ξεκινήσει η διεθνής σύνοδος δωρητών σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες.

    Το σχετικό πρωτόκολλο είχε εγκριθεί την περασμένη Πέμπτη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξ ονόματος των 28 κρατών μελών, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίος αξιωματούχος.

    Όμως η συζήτηση σχετικά με την έναρξη της εφαρμογής του πρόκειται να γίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι για τη διήμερη διεθνή σύνοδο δωρητών.

    «Θα γίνει συμπληρωματική δουλειά όσον αφορά την εφαρμογή (της συμφωνίας) τις επόμενες ημέρες (...), πρόκειται για μια πολύ εντατική διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί», είπε χθες μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

    Το Αφγανιστάν ήταν?μετά τη Συρία?η χώρα από την οποία προήλθαν οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο σε χώρες μέλη της ΕΕ το 2015 (περίπου 180.000).

    Η τάση επιβεβαιώθηκε το 2016, καθώς μόνο το δεύτερο τρίμηνο 50.300 Αφγανοί πολίτες υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (16% του συνόλου), εκ των οποίων τα δύο τρίτα στη Γερμανία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Αφγανιστάν θα δεσμευθεί κυρίως να διευκολύνει των επαναπατρισμό των υπηκόων του οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίπτονται «αφού όλες οι διαδικασίες εξαντληθούν».

    Εξάλλου «εξετάζεται η πιθανότητα να κατασκευαστεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ένας τερματικός σταθμός αφιερωμένος στις επιστροφές» των μεταναστών με έκτακτες πτήσεις, σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας που αποτέλεσε τη βάση της συμφωνίας που ενέκριναν οι 28.

    Ο αριθμός των αφγανών υπηκόων που θα επαναπατρίζονται παρά τη θέλησή τους θα «περιορίζεται σε 50 ανά πτήση τους πρώτους έξι μήνες μετά την υπογραφή» της συμφωνίας, κατά το ίδιο κείμενο.

    Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ διέψευσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι Βρυξέλλες έχουν θέσει ως στόχο τον επαναπατρισμό 80.000 Αφγανών που έχουν μεταναστεύσει παράτυπα στην Ευρώπη, τον αριθμό που αναφερόταν σε ένα έγγραφο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συντάχθηκε τον Μάρτιο.

    «Δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα του Τύπου», περιορίστηκε να δηλώσει η Κοτσίγιαντσιτς χθες, καθώς η βρετανική εφημερίδα The Guardian έγραψε την περασμένη εβδομάδα πως ο στόχος των Ευρωπαίων είναι πράγματι ο επαναπατρισμός 80.000 Αφγανών κι έκανε λόγο περί ενός «μυστικού τελεσιγράφου της ΕΕ προς το Αφγανιστάν», καθώς το ζήτημα συνδέθηκε από τις Βρυξέλλες με την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς την αφγανική κυβέρνηση.

    Η εκπρόσωπος της ΕΕ διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία την οποία διαπραγματεύεται η Ευρώπη με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν «ασφαλώς συμμορφώνεται πλήρως προς τα διεθνή πρότυπα» και «τηρεί απόλυτα τις σχετικές αρχές, όπως την αρχή της μη επαναπροώθησης» ανθρώπων που δικαιούνται διεθνή προστασία.

    [07] Διασώθηκαν 6.055 μετανάστες, τη Δευτέρα, τρία χρόνια μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στη Λαμπεντούζα

    Συνολικά 6.055 μετανάστες, ένας από τους υψηλότερους αριθμούς της χρονιάς, διασώθηκαν, όμως άλλοι 9 ανασύρθηκαν νεκροί στα ανοικτά της Λιβύης χθες Δευτέρα, ημέρα της τρίτης επετείου του τραγικού ναυαγίου στη Λαμπεντούζα, το οποίο είχε αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινητοποιηθεί.

    Οι μετανάστες ήταν στοιβαγμένοι σε 39 πλεούμενα-επρόκειτο κυρίως για φουσκωτές λέμβους, πέντε αλιευτικά με εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν επιβιβαστεί στο καθένα, καθώς και δύο σχεδίες. Σχεδόν όλοι διασώθηκαν σε μια θαλάσσια περιοχή περίπου 30 ναυτικά μίλια ανοικτά της Τρίπολης.

    Σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της Save the Children, της Sea-Eye και της ProActiva Open Arms συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

    Πολλοί από τους μετανάστες είχαν υποστεί εγκαύματα από καύσιμα. Απαιτήθηκε ιατρική διακομιδή για δύο γυναίκες κι ένα παιδί 8 ετών που είχαν σοβαρά εγκαύματα, όμως η μια από τις γυναίκες, έγκυος, απεβίωσε πριν φθάσει το ελικόπτερο που θα την παραλάμβανε, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

    Το ιταλικό Λιμενικό Σώμα, το οποίο συντόνισε τις επιχειρήσεις διάσωσης, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους υπόλοιπους οκτώ θανάτους. Αλλά οι κίνδυνοι πάνω στα παραφορτωμένα πλεούμενα ευκαιρίας μπορεί να αποδειχθούν θανάσιμοι: ασφυξία από τις αναθυμιάσεις καυσίμων ή μέσα σ? ένα αμπάρι, υποθερμία, αφυδάτωση, εγκαύματα...

    Παράλληλα, ένας εκπρόσωπος της ακτοφυλακής της Λιβύης ανέφερε ότι δύο παιδιά και εννιά γυναίκες έχασαν τη ζωή τους όταν ένα μικρό πλεούμενο που μετέφερε μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στη Λιβύη αναποδογύρισε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.

    Όλο και πιο πολύ κάθε χρόνο, οι αναχωρήσεις των μεταναστών από τη Λιβύη γίνονται κατά κύματα: οι αποπλεύσεις γίνονται μαζικά όταν η θάλασσα είναι ήρεμη. Την 30ή Αυγούστου, το ιταλικό Λιμενικό Σώμα είχε ανακοινώσει πως 6.500 άνθρωποι διασώθηκαν μέσα σε μια ημέρα.

    Η έντονη δραστηριότητα στη θάλασσα, έπειτα από αρκετές εβδομάδες σχετικής ηρεμίας, συνέπεσε με την επέτειο του ναυαγίου στη Λαμπεντούζα, την 3η Οκτωβρίου 2013, όταν ένα πλεούμενο έπιασε φωτιά και βυθίστηκε κοντά στο ιταλικό νησί. Ανασύρθηκαν 366 πτώματα.

    Οι συγκλονιστικές εικόνες των εκατοντάδων σορών ώθησαν την Ιταλία να ανακοινώσει την έναρξη της επιχείρησης διάσωσης Mare Nostrum, την οποία διαδέχθηκε έναν χρόνο αργότερα μια ευρωπαϊκή αποστολή στην οποία προστέθηκαν σταδιακά ιδιωτικά σκάφη ανθρωπιστικών οργανώσεων.

    [08] Ο Πρόεδρος της Κολομβίας ανακοίνωσε την έναρξη νέας φάσης διαλόγου με τη FARC

    Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε χθες την έναρξη μιας νέας φάσης διαλόγου με τους αντάρτες της οργάνωσης FARC, παρά το πλήγμα που υπέστη μία ημέρα νωρίτερα με την απροσδόκητη απόρριψη από τους πολίτες που πήραν μέρος στο δημοψήφισμα της συμφωνίας ειρήνης.«Ζήτησα από τον Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, που όρισα εκ νέου επικεφαλής διαπραγματευτή (...), να αρχίσει συζητήσεις οι οποίες θα μας επιτρέψουν να διευθετήσουμε όλα τα ζητήματα που είναι απαραίτητο, ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία και να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο όλης της Κολομβίας να τελειώνουμε με τον πόλεμο με τις FARC», τόνισε ο Σάντος το βράδυ της Δευτέρας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «δεν σημαίνει ότι η μάχη για την ειρήνη χάθηκε», εκτίμησε νωρίτερα ο Ροντρίγκο Λοντόνιο, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες ή Τιμοσένκο, ο επικεφαλής της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, από την Αβάνα, όπου διεξήχθησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες που διήρκεσαν τέσσερα χρόνια.

    [09] Η «άδικη» κατανομή των προσφύγων επιδεινώνει την παγκόσμια κρίση, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία

    Το βάρος της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης κατανέμεται άδικα, με μόλις 12 χώρες να φιλοξενούν την πλειονότητα των προσφύγων, όπως σημείωσαν χθες δύο οργανώσεις, απευθύνοντας έκκληση στα πλουσιότερα κράτη να κάνουν περισσότερα.

    Οι ένοπλες συρράξεις στη Συρία, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν και το Μπουρούντι αύξησαν τον συνολικό αριθμό των προσφύγων στα 21,3 εκατομμύρια το 2016, έναν αριθμό δίχως ιστορικό προηγούμενο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

    Το 85% των προσφύγων που έχει καταγράψει η UNHCR έχουν βρει καταφύγιο σε κάποια από τις μόλις 10 χώρες που γειτονεύουν με αυτές όπου μαίνονται συγκρούσεις: την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τουρκία, το Πακιστάν, το Ιράν, το Τσαντ, την Αιθιοπία, την Κένυα, την Ουγκάντα και τη ΛΔ Κονγκό.

    «Η ευθύνη για την προστασία των προσφύγων είναι κατανεμημένη πολύ άνισα», επισήμανε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος της UNHCR Ουίλιαμ Σπίντλερ.

    Σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι αυτή η άνιση κατανομή επιδεινώνει την κρίση, καθώς οι βασικές χώρες υποδοχής, οι περισσότερες από τις οποίες είναι φτωχές, δεν είναι σε θέση να προσφέρουν επαρκή βοήθεια σε όλους τους πρόσφυγες, γεγονός που αναγκάζει πολλούς εξ αυτών να προσπαθούν να φθάσουν, συχνά κάνοντας επικίνδυνα ταξίδια, στην Ευρώπη και στην Αυστραλία.

    «Τα παιδιά δεν μορφώνονται, δεν παρέχεται επαρκής τροφή» στους πρόσφυγες, τόνισε η Όντρεϊ Γκόγκραν, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί «άδικη και μη βιώσιμη».

    Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις ανεπτυγμένες χώρες να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, ανάλογα με τις ικανότητές τους να επωμιστούν αυτό το βάρος.

    «Το πρόβλημα δεν είναι ο παγκόσμιος αριθμός των προσφύγων, είναι ότι πολλά από τα πλουσιότερα έθνη φιλοξενούν τους λιγότερους και κάνουν τα λιγότερα», έκρινε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της ΜΚΟ.

    «Εάν η καθεμιά από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου υποδεχόταν πρόσφυγες ανάλογα με το μέγεθός της, τον πλούτο της και το ποσοστό ανεργίας, το να βρεθεί ένα σπίτι για τους περισσότερους από τους πρόσφυγες θα ήταν μια πρόκληση που θα επιλυόταν άμεσα», πρόσθεσε ο ίδιος.

    [10] Τρένο με ταχύτητα 1.000 χλμ/ώρα, θα ταξιδεύει μεταξύ της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ

    Η Αυστραλία θα αξιοποιεί σύντομα ένα υπέρ-τρένο που θα ταξιδεύει με ταχύτητα 1.000 χιλιομέτρων την ώρα, μεταξύ της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ.Η αμερικανική εταιρία η οποία αναπτύσσει το φουτουριστικό αυτό τρένο, αλλά και το σιδηροδρομικό δίκτυο στο οποίο κινείται, χαρακτηρίζει ως «ιδανική»τη σιδηροδρομική σύνδεση και την απόσταση μεταξύ των δύο παραπάνω πόλεων, προκειμένου νααξιοποιήσει τις τεχνολογικές δυνατότητες του τρένου.

    Ο Έλον Μασκ, ιδρυτής της Tesla και του SpaceX υποστηρίζει την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου και του τρένου, μετά την παρουσίαση της αρχικής ιδέας του, το 2013.Ο ίδιος, εξακολουθεί να εργάζεται για τα εξελιγμένα τεχνολογικά οχήματα της Tesla, αλλά και την εξέλιξη του πυραύλου-φορέα Falcon 9, που μεταφέρει το διαστημικό όχημα SpaceX.

    [11] Το Facebook εγκαινιάζει μια πλατφόρμα αγορών και πωλήσεων προϊόντων μεταξύ των μελών του

    Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook εγκαινίασε σήμερα μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι πλήρως αφιερωμένη στην αγορά και πώληση αντικειμένων και προϊόντων μεταξύ των μελών του, επιχειρώντας να ανταγωνιστεί τον όμιλο διαδικτυακού εμπορίου eBay και τον ιστόποπο αγορών μεταξύ ιδιωτών Craigslist.

    Οι χρήστες που θέλουν να πουλήσουν ένα αντικείμενο θα μπορούν να το φωτογραφίζουν και κατόπιν να αναρτούν τη φωτογραφία σε αυτήν την ειδική πλατφόρμα που έχει ονομαστεί «Marketplace», περιγράφει το Facebook.

    Η πρόσβαση στην υπηρεσία θα επιτρέπεται αρχικά στους χρήστες άνω των 18 ετών που διαμένουν στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία.

    Το «Marketplace» θα είναι διαθέσιμο στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα του Facebook, τόσο για τους χρήστες του Facebook που διαθέτουν τηλέφωνα iPhone όσο και για εκείνους που έχουν τηλέφωνα εξοπλισμένα με το λειτουργικό σύστημα Android (Google).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 October 2016 - 4:32:28 UTC