Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Δημιουργία μητρώου πολιτικών στελεχών της ΝΔ
  • [02] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με Κινέζο αξιωματούχο, στο Μαξίμου
  • [03] H Deutsche Bank απειλεί την αμερικανική κυβέρνηση με κατάρρευση του συστήματος
  • [04] Ανάπτυξη 2,7% για το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,80%
  • [05] Ενημέρωση για τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ
  • [06] Χωρίς τρόλεϊ 11:00 - 16:00, λόγω συνέλευσης εργαζομένων
  • [07] Σε ισχύ από το νέο έτος ο κανονισμός λειτουργίας των drones από την ΥΠΑ
  • [08] Δύο νεκροί, μεταξύ αυτών και ένας έφηβος, από πυρά αστυνομικών στο Λος Άντζελες
  • [09] Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα πέντε μονάδων της Κλίντον έναντι του Τραμπ
  • [10] Απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους 12.801 αστυνομικοί στην Τουρκία
  • [11] Πρεμιέρα για δύο «άπαιχτα» έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη
  • [12] Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Τον Φεβρουάριο του 2017 η παράδοση του έργου στο Δημόσιο
  • [13] Η ανισότητα και η βία κατά των γυναικών, σε έκθεση αφίσας στη Θεσσαλονίκη
  • [14] Το ρόβερ Curiosity ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του Άρη
  • [15] Αυτή ήταν πατούσα: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα πατημασιάς δεινόσαυρου με μήκος πάνω από ένα μέτρο
  • [16] Π. Σκουρλέτης: To 2017 θα είναι η χρονιά της εκταμίευσης των πιο πολλών κονδυλίων για το ΕΣΠΑ
  • [17] Νέος αέρας «φυσάει» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Δημιουργία μητρώου πολιτικών στελεχών της ΝΔ

    Το άνοιγμα του κόμματος σε νέους ανθρώπους και τη δημιουργία μητρώου πολτικών στελεχών παρουσίασε τη Δευτέρα, σε ειδική εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για το μητρώο θα είναι δυνάμει υποψήφιοι του κόμματος στις επόμενες εκλογές, καθώς «δεν είναι δεδομένη η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια κανενός πολιτευτή». Όπως υποστήριξε, η ΝΔ θα αυξήσει τη δύναμή της και αυτό δίνει μεγάλο περιθώριο ανανέωσης. Αναφερόμενος στο ηλικιακό κριτήριο διευκρίνησε: «Δεν πιστεύω σε αυστηρά όρια ηλικίας, ούτε πιστεύω ότι η ανανώση έχει αποκλειστικά ηλικιακά χαρακτηριστικά. Έχει και ηλικιακά κριτήρια, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο υποψήφιος να είναι νέος στις ιδέες, να έχει επιστημονική επάρκεια και να έχει το ήθος που απαιτείται και αυτό είναι απαράβατος όρος συμμετοχής στα κοινά».

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος δημιουργίας μητρώου στελεχών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Το μεγάλο ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε ως κόμμα είναι πώς κάνουμε πράξη την Ανανέωση και την Αξιοκρατία». Δίνοντας το πολιτικό πλαίσιο της δημιουργίας του μητρώου στελεχών τόνισε: «Πιστεύουμε ότι ο βασικός πολιτικός εκφραστής της πλατιάς μεταρρυθμιστικής συμμαχίας μπορεί να είναι μόνο η ΝΔ. Σύντομα θα έχουμε παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Σήμερα παρουσιάζουμε με ποιους θα τα κάνουμε όλα αυτά».

    Εξηγώντας το σκεπτικό του, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Οι πολίτες αντιμετωπίζουν τα κόμματα με πολύ μεγάλη καχυποψία. Θεωρούν τα κόμματα ως κλειστά συστήματα. Τι μας λένε οι πολίτες: "Βλέπω όλο τους ίδιους και τους ίδιους στη ΝΔ, δεν υπάρχουν νέα πρόσωπα, μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μένει σε ισορροπίες μέσα στο κόμμα και δεν φέρνει καινούργιες δυνάμεις, πάλι με τους ίδιους θα κυβερνήσετε;". Όταν εκλέχτηκα είχα δεσμευτεί σε μία μεγάλη ανανέωση, όχι μόνο σε ιδέες, αλλά και σε πρόσωπα. Είχα χρησιμοποιήσει τη φράση ότι η ΝΔ είναι ένα "μαγαζί γωνία" δίχως εμπόρευα και εννούσα, τόσο τις ιδέες, όσο και τα πρόσωπα. Αυτήν τη δέσμευση για ανανέωση οφείλω να την κάνω πράξη».

    «Τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα: Όσον αφορά την τεχνοκρατική υποστήριξη του προγράμματός μας έχουμε λάβει πάνω από 1.000 βιογραφικά και 35 ομάδες εργασίας επεξεργάζονται πολιτικές θέσεις και τις θέτουν στην κρίση των οργάνων. Ταυτόχρονα, κάναμε και ένα τολμηρό άνοιγμα για τη χρηματοδότηση του κόμματος. Πάνω από 13.000 μέλη και φίλοι έχουν συμβάλλει για να στηρίξουν τη ΝΔ. Το κόμμα έχει πάνω από 400.000 μέλη. Αν το ένα τέταρτο είχαν τη διάθεση να προσφέρουν 20 ευρώ το χρόνο, θα συγκεντρώναμε ένα ποσό ενός εκατομμυρίου τον χρόνο για να καλύψουμε τις λειτουργικές ανάγκες μας και να απελευθερώσουμε την κρατική επιχορήγηση για την πληρωμή των χρεών μας. Έχουμε ενεργοποιήσει ομάδες εθελοντών», πρόσθεσε.

    Ακολούθως, παρουσίασε τη δημιουργία του μητρώου πολιτικών στελεχών, λέγοντας: «Ενεργοποιούμε καινούργια πρόσωπα, δημιουργούμε μία νέα γενιά στελεχών, δημιουργούμε περισσότερες φωνές της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα, τα μέλη του μητρώου είναι δυνάμει υποψήφιοι για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ».

    «Θέλουμε να ανοίξουμε το κόμμα σε πρόσωπα που δεν γνωρίζουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: «Τους βουλευτές και τα στελέχη τα ξέρουμε, θέλουμε αξιόλογους ανθρώπους από όλη την Ελλάδα που να θέλουν να ενεργοποιηθούν πολιτικά. Επιμένω σε αυτήν τη διαπίστωση, ότι τα κόμματα σήμερα δεν εμπνέουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη στους πολίτες».

    Στη συνέχεια, η κ. Ρεβέκα Πιτσίκα, σύβουλος του προέδρου του κόμματος σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, παρουσίασε τη διαδικασία, με την οποία το κόμμα θα απευθυνθεί, κάνοντας χρήση των σύγχρονων μέσων του διαδικτύου, στους υποψηφίους για την εγγραφή στο μητρώο πολιτικών στελεχών. Εντός των προσεχών ημερών θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και μαζί και το βιογραφικό τους.

    Μετά την ηλεκτρονική υποβολή, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν για προσωπική συνέντευξη. Όσοι εγκριθούν θα ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης και θα συμμετέχουν στην παραγωγή έργου μέσω των γραμματειών και των τομέων.

    Τα κρίτηρια είναι ακεραιότητα, επιρροή, συνέπεια, δημιουργική σκέψη, κοινωνική αντίληψη και κατανόηση, προσήλωση στο αποτέλεσμα και επικοινωνία. Η διεύθυνση της πλατφόρμας είναι www:ananeosi.nd.gr.

    [02] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με Κινέζο αξιωματούχο, στο Μαξίμου

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον Λιού Γιουνσάν, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, αρμόδιο για ζητήματα πολιτισμού, στις 11:40 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [03] H Deutsche Bank απειλεί την αμερικανική κυβέρνηση με κατάρρευση του συστήματος

    Ο Βρετανός επικεφαλής της τράπεζας Τζον Κράιαν (John Cryan) διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ τημείωση του προστίμου ρεκόρ, ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει επιβληθεί από τις αμερικανικές αρχές λόγω της συμμετοχής της στην φούσκα των ακινήτων. Ο Κράιαν διαθέτει όμως ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του : αν η Deutsche Bank καταστραφεί, τότε επαπειλείται μια παγκόσμια τραπεζική κρίση, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

    Βέβαια, έχει διαρρεύσει από κύκλους των διαπραγματευτών ότι το πρόστιμο μαμούθ θα μειωθεί στα 5,4 δισ, δολάρια, αλλά η κατάληξή των συζητήσεων είναι ακόμα ανοικτή. Και παίζονται πολλά, όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα. Το αρχικό ύψος του προστίμου είναι απαράδεκτο κατά τον Βρετανό επικεφαλής του γερμανικού τραπεζικού ιδρύματος. Οι αγορές είναι νευρικές και ουκ ολίγοι παίκτες φοβούνται μια νέα τραπεζική κρίση.

    Ο Κράιαν θα μπορούσε κάλλιστα να βρει φρέσκο χρήμα για να ηρεμήσει τα πνεύματα, δεν το κάνει όμως διότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις συστημικές σχέσεις της Deutsche Bank σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε το καλοκαίρι την Deutsche Bank «πλέον επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο», αλλά σχεδόν όλα τα τραπεζιτικά ιδρύματα διεθνώς έχουν δοσοληψίες με τη δική του. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ασφαλώς δεν επιθυμεί να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα και να διακινδυνεύσει μια νέα τραπεζική κρίση και στην ίδια του τη χώρα.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ανταγωνίστριάς της JP Morgan, η Deutsche Bank μπορεί να αντέξει ένα πρόστιμο μέχρι 4 δισ. δολάρια, από κεί και πάνω θα ήταν προβληματικό. Ο Κράιαν μπορεί λοιπόν να διαπραγματευτεί με τις αμερικανικές αρχές μέχρι αυτό το ποσό ποντάροντας ακριβώς στον κίνδυνο μιας παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης. Αυτό είναι το καλό σενάριο γι αυτόν και την τράπεζά του.

    Ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί να το τραβήξει πολύ χρονικά, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να αποσύρουν τα χρήματά τους οι αποταμιευτές και να τη φέρουν σε δύσκολη θέση. Στην περίπτωση αυτή ο Κράιαν θα πρέπει να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου για να μην διακινδυνεύσει τα χειρότερα και θα ήταν και ο χαμένος της υπόθεσης.

    Επομένως, δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς τη μείωση του προστίμου . Δεδομένου όμως ότι και για τους Αμερικανούς ο κίνδυνος είναι υψηλός, έχει ελπίδες ότι τελικά θα επιτευχθεί μια ανεκτή για την τράπεζά του συμφωνία, καταλήγει η FAZ.

    [04] Ανάπτυξη 2,7% για το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,80%

    Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στο οποίο προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,7% για το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,80% ελαφρώς υψηλότερο του στόχου 1,75% του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

    Αύξηση των τακτικών εσόδων στα 50,529 δισ. ευρώ το 2017 από 49,170 δισ. ευρώ το 2016 και μείωση των τακτικών δαπανών στα 49,142 δισ. ευρώ από 50,474 δισ. ευρώ φέτος προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,80% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

    Το προσχέδιο ενσωματώνει ακόμη την χορήγηση ποσού 300 εκατ. ευρώ για υλοποίηση δράσεων στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της Παιδείας που μαζί με τη χορήγηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα διαμορφώνουν ένα ποσό ύψους 871 εκατ. ευρώ που προβλέπει να διατεθεί για κοινωνική πολιτική. Το προσχέδιο προβλέπει επίσης αλλαγή του κανόνα προσλήψεων στο δημόσιο από μία για κάθε πέντε αποχωρήσεις που ίσχυε το 2016 σε μία για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις.

    Αναλυτικότερα τα έσοδα από άμεσους φόρους αναμένεται να διαμορφωθούν στα 20,356 δισ. ευρώ από 19,985 δισ. ευρώ φέτος ( αύξηση 371 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα από έμμεσους φόρους εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 26,268 δισ. ευρώ έναντι 24,804 δισ. ευρώ φέτος ( αύξηση 1,464 δισ. ευρώ). Έτσι η συνολική αύξηση των εσόδων από την άμεση και την έμμεση φορολογία αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,835 δισ. ευρώ.

    Οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού αναμένεται να περιορισθούν στα 43,592 δισ. ευρώ έναντι 44,824 δισ. ευρώ φέτος, ενώ οι δαπάνες για τόκους θα διαμορφωθούν στα 5,550 δισ. ευρώ έναντι 5,650 δισ. ευρώ το 2016. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθουν στα 6,750 δισ. ευρώ έναντι 6,750 δισ. ευρώ φέτος αλλά στο συνολικό κονδύλι προβλέπεται αύξηση των δαπανών του εθνικού σκέλους χρηματοδοτήσεων κατά 250 εκατ. ευρώ.

    Αποτέλεσμα των προβλέψεων στα έσοδα και στις δαπάνες είναι η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,80% του ΑΕΠ ή 3,330 δισ. ευρώ το 2017 έναντι 0,63% του ΑΕΠ φέτος ή 1,111 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ λόγω της προβλεπόμενης αύξησης του κατά 2,7% εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 182,332 δισ. ευρώ από 176,197 δισ. ευρώ φέτος.

    Διαβάστε επίσης:Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το προσχέδιο προϋπολογισμού

    [05] Ενημέρωση για τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ

    Μέχρι τέλος Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου, αναμένεται να προκηρυχθεί ένα νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση της εργασίας.

    Αυτό προέκυψε από όσα αναφέρθηκαν σε συνεδρίαση του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας στην οποία παραβρέθηκε και η διοικητής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση του επιμελητηρίου.

    Όπως αναφέρθηκε, θα προβλέπεται αναλόγως των δεδομένων των ανέργων και των επιχειρήσεων να ορίζεται το ύψος και να δίνεται και η επιδότηση. Αυτό θα αφορά βραχυχρόνια ανέργους αλλά και μακροχρόνια εφόσον δικαιούνται βοήθημα ανεργίας που είναι 200 ευρώ το μήνα και ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει το υπολειπόμενο, μέχρι τα 360 ευρώ.

    Η κυρία Καραμεσίνη ενημέρωσε για ορισμένες βασικές δραστηριότητες του ΟΑΕΔ και ποια προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη ή προβλέπονται να τεθούν σε εφαρμογή.

    Όπως είπε, είναι σε εξέλιξη και κλείνει στις 6 Οκτωβρίου το πρόγραμμα για την εργασιακή εμπειρία ανέργων ηλικίας 25 ως 29 ετών. Περιλαμβάνει 4 μήνες πρακτική άσκηση εντελώς δωρεάν για την επιχείρηση και η κάλυψη του κόστους γίνεται από τον ΟΑΕΔ. Ομοίως, το ίδιο γίνεται και με το αντίστοιχο πρόγραμμα για νέους 18 -24 ετών του οποίου η προθεσμία λήγει στις 22 Οκτωβρίου.

    Η καινοτομία των νέων προγραμμάτων είναι ότι ξεκινούν από την προσφορά θέσεων και αντικειμένων εργασίας για πρακτική άσκηση από τις επιχειρήσεις ώστε να «κουμπώσει» ο ΟΑΕΔ τους ανέργους με τις θέσεις πρακτικής άσκησης. Δηλαδή να αντιστοιχεί η θέση εργασίας στον κατάλληλο εργαζόμενο. Αυτό σημαίνει πλήρη σύζευξη με ποιοτικούς όρους. Αυτή είναι πρώτη πιλοτική εφαρμογή καθώς μέχρι τώρα δεν συνδυάζονταν ο κατάλληλος άνεργος, για εργασία στην κατάλληλη θέση.

    Τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας δεν θα επαναλαμβάνονται ώστε να διαιωνίζεται η κατάσταση του εκπαιδευομένου, όπως γινόταν με τα προγράμματα stage τα οποία επαναλαμβάνονταν επί χρόνια. Με την ολοκλήρωση της τετράμηνης εργασιακής εμπειρίας, οι πρακτικά ασκούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας διάρκειας οκτώ μηνών (θα εκδοθεί αντίστοιχη δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις πριν τη λήξη της πρακτικής άσκησης). Μπορεί να τους προσλάβει και η ίδια η επιχείρηση, εφόσον της κάνει ο εργαζόμενος και τον έχει ανάγκη, μέσω του προγράμματος επιδότησης.

    Σημείωσε ακόμη ότι τέθηκε ως όρο, να μην έχει ο υποψήφιος άνεργος για το πρόγραμμα πάνω από 100 ένσημα, δεδομένου ότι αυτοί οι νέοι έχουν πραγματική έλλειψη εργασιακής εμπειρίας.

    «Μέχρι στιγμής οι θέσεις έχουν υπερκαλυφθεί. Δίνουμε με την εφαρμογή και στις επιχειρήσεις και στους ανέργους τρεις επιλογές για να διαλέξουν οι μεν τον εργαζόμενο οι δε την επιχείρηση που τους ταιριάζει.

    Επίσης ετοιμάζεται ένα νέο πρόγραμμα που σχεδιάζεται να ξεκινήσει άμεσα που θα αφορά στην επιδότηση της απασχόλησης ανέργων ηλικίας 30 έως 49 ετών με ιδιαίτερες πρόνοιες για τους μακροπρόθεσμα (άνω των 12 μηνών) ανέργους και τους βραχυπρόθεσμα ανέργους. Για τους μακροχρόνια ανέργους υπάρχει η διευκόλυνση να μην ισχύει η υποχρέωση πρόσληψης για τρεις μήνες μετά το τέλος της επιδότησης, η οποία ισχύει για τους βραχυπρόθεσμα ανέργους. Έτσι δεν θα αποτρέπεται η πρόσληψη με επιδότηση.

    Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 72% των ανέργων.

    Επίσης το πρόγραμμα επιδότησης ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών θα επαναπροκηρυχθεί πολύ σύντομα, όταν ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που θέτουν οι κανονισμοί ελάχιστων όρων τη ΕΕ για τη μη απόλυση προσωπικού επί 12 μήνες πριν, με την μετάβαση σε καθεστώς που το όριο είναι τρεις μήνες. Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό και όταν καλύπτονται οι θέσεις θα επαναπροκηρύσσονται. Θα υπάρχουν βέβαια, οι δεσμεύσεις πρόσληψης για τρεις μήνες μετά την 9μηνη διάρκεια του προγράμματος.

    Στο παραπάνω πρόγραμμα αλλά και σε όλα τα προγράμματα αναζήτησης ανέργων για νέες θέσεις εργασίας, οι επιχειρήσεις πρέπει να μπουν με κλειδάριθμο στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναζήτησης ανέργων του ΟΑΕΔ και εκεί θα έχουν δυνατότητα μέχρι 10 επιλογές ανέργων που ταιριάζουν και να κάνεις επιλογή μετά από ιντερβιού. Μέσα θα έχουν στη διάθεσή τους τα πλήρη βιογραφικά και τα προσόντα των ανέργων.

    Το σύστημα αναζήτησης είναι συνδεδεμένο με το σύστημα Εργάνη και έτσι κάθε νέα αναγγελία πρόσληψης στο Εργάνη διαγράφει αυτομάτως τον άνεργο από το σύστημα αναζήτησης ανέργων του ΟΑΕΔ κι έτσι δεν θα υπάρχουν άστοχες επιλογές.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι, ιδιαίτερη σημασία δίνει το ΕΕΑ στην θεσμοθέτηση της προγραμματισμένης προετοιμασία των νέων (school-to-work programmes) που ετοιμάζονται για την αγορά εργασίας, με τρόπο ώστε να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος προσαρμογής σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και να μη δημιουργούνται αρνητικές διαθέσεις στις προσλήψεις, λόγω του ζημιογόνου χρόνου προσαρμογής.

    «Η κρίση έπληξε όλη την οικονομία και την κοινωνία. Όμως πιο βαριά έπληξε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες διατηρούν και δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεων έκλεισαν προσθέτοντας ανέργους στον ΟΑΕΔ και επαγγελματίες αναπόγραφους ανέργους.

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ανεργία εκτοξεύθηκε βγάζοντας εκτός εργασίας σχεδόν το 1/4του εργατικού δυναμικού και στερώντας από τη χώρα και το ΑΕΠ, σε μια κρίσιμη στιγμή, τον πλούτο που θα μπορούσαν να παράγουν.

    Η κατάσταση επιδεινώθηκε και από την άσκηση αποτυχημένων πολιτικών τόσο από την τρόικα (όπως αποτυπώθηκαν στα μνημόνια) και όπως παραδέχεται το ΔΝΤ, όσο και από λάθος επιλογές των κυβερνήσεων στους τομείς της φορολογίας, της αγοράς και της χρηματοδότησης.

    Στην κυβέρνηση και σε όλους εμάς, πέφτει η μεγάλη ευθύνη να βρούμε τρόπους επανεκκίνησης της οικονομίας, να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και να διευρύνομε την απασχόληση» κατέληξε ο πρόεδρος.

    [06] Χωρίς τρόλεϊ 11:00 - 16:00, λόγω συνέλευσης εργαζομένων

    Χωρίς τρόλεϊ θα μείνει σήμερα η Αθήνα, για πέντε ώρες, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, εξαιτίας της στάσης εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι ΗΛΠΑΠ, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου τους.

    [07] Σε ισχύ από το νέο έτος ο κανονισμός λειτουργίας των drones από την ΥΠΑ

    Σε ισχύ τίθεται, από την 1 Ιανουαρίου 2017, ο κανονισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών - ΣμηΕΑ, γνωστά ως drones.

    Ο νέος αυτός κανονισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (3152/Β/30.9.2016), καθορίζει όλη την διαδικασία για το ευαίσθητο θέμα των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών - ΣμηΕΑ, το οποίο άπτεται θεμάτων ασφαλείας πτήσεων, αλλά και ιδιωτικότητας, προστασίας δεδομένων, αστικής ευθύνης, προστασίας του πολίτη, προστασίας του περιβάλλοντος, τα οποία αντιμετωπίζονται κατά αρμοδιότητα. Η δομή του κανονισμού είναι διαμορφωμένη στα πλαίσια των αρχών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) και του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), κατά τρόπο ώστε να γίνει ευχερής η πλήρης ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών κανονισμών που αναμένεται να διαμορφωθούν στο μέλλον.

    Σύμφωνα με τον κανονισμό, τα drones χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και ο εκμεταλλευόμενος και ο χειριστής του ΣμηΕΑ Ειδικής, Πιστοποιημένης ή και Ανοικτής Κατηγορίας με εμβέλεια τηλεχειρισμού άνω των 50 μ. εγγράφονται σε ειδικό Μητρώο που τηρείται από την ΥΠΑ.

    [08] Δύο νεκροί, μεταξύ αυτών και ένας έφηβος, από πυρά αστυνομικών στο Λος Άντζελες

    Αστυνομικοί στο Λος Άντζελες σκότωσαν αυτό το Σαββατοκύριακο δύο άνδρες, έναν μαύρο έφηβο και έναν ισπανόφωνο, με τις αρχές να ανακοινώνουν ότι ο πρώτος είχε στην κατοχή του «ένα όπλο», ενώ ο δεύτερος μόνο ένα ψεύτικο πιστόλι, δύο θάνατοι που έχουν προκαλέσει νέες διαδηλώσεις κατά της αστυνομίας.Μετά τα περιστατικά του Σαββατοκύριακου ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πέσει νεκροί από τα πυρά αστυνομικών στην Καλιφόρνια ανέρχεται σε τρεις σε διάστημα μόλις πέντε ημερών.

    Η αστυνομία του Λος Άντζελες έδωσε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα μια φωτογραφία «του όπλου που βρέθηκε» κοντά στον Καρνέλ Σνελ, 18 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε το Σάββατο στο νότιο τμήμα της πόλης.Ο διοικητής της αστυνομίας Τσάρλι Μπεκ εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες ότι όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν, ο Σνελ τράπηκε σε φυγή. Την ώρα που τον κυνηγούσαν ο νεαρός στράφηκε προς το μέρος των αστυνομικών κρατώντας ένα όπλο και έτσι αναγκάστηκαν να τον πυροβολήσουν, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσουν.

    Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή, επίσης στο νότιο τμήμα του Λος Άντζελες.

    Η αστυνομία ενημερώθηκε για έναν ισπανόφωνο που κρατούσε όπλο. Όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να τον πλησιάσουν, αυτός στράφηκε προς το μέρος τους κρατώντας κάτι που έμοιαζε με όπλο και τον σκότωσαν. Αργότερα έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για ένα ψεύτικο πιστόλι.

    Ο Μπεκ εξήγησε ότι περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν δεχθεί πυροβολισμούς από την αρχή της χρονιάς σε αυτές τις γειτονιές του Λος Άντζελες και ότι «στις περιπτώσεις (του Σαββατοκύριακου) οι αστυνομικοί φοβήθηκαν για τη ζωή τους».

    Οι θάνατοι των δύο ανδρών έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στους κατοίκους της πόλης. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ χθες Δευτέρα τρεις γυναίκες συνελήφθησαν όταν μια ομάδα περίπου 25 διαδηλωτών προσπάθησε να διακόψει τη συνέντευξη Τύπου του Μπεκ, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    [09] Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα πέντε μονάδων της Κλίντον έναντι του Τραμπ

    Στις δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά τη διεξαγωγή της πρώτης τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ και της προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, η τελευταία φαίνεται να εξασφαλίζει ένα προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων, παρατηρεί το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Το προβάδισμα αυτό επιδρά θετικά έναντι της ανησυχίας που είχε προκύψει μεταξύ των υποστηρικτών της, ενώ πιστώνεται θετικά την καλύτερη προετοιμασία, αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά για την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση (CNN/ ORC).

    Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Κλίντον προηγείται του Τραμπ με ποσοστό 47% έναντι 42% μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, με τον φιλελεύθερο υποψήφιο Γκάρι Τζόνσον να εξασφαλίζει ποσοστό 7%, αλλά και την υποψήφια των Πρασίνων Τζιλ Στάιν να βρίσκεται στο 2%.

    Το προβάδισμα της Κλίντον φαίνεται να προέρχεται από τις προτιμήσεις των αντρών ψηφοφόρων στην υποψηφιότητά της έναντι του Τραμπ, αλλά και στην υποστήριξη των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, οι οποίοι φαίνεται ότι κλείνουν περισσότερο προς την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, αντιστρέφοντας προγενέστερη αρνητική για την Κλίντον δυναμική στις δημοσκοπήσεις.

    Παράλληλα, τα στατιστικά ευρήματα δείχνουν ότι η Κλίντον βελτιώνει την πολιτική διείσδυσή της, μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων που δεν έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και αποτελούσαν παλαιότερα, τον πυρήνα των υποστηρικτών του Τραμπ. Η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών φαίνεται να έχει προβάδισμα 21 ποσοστιαίων μονάδων, στην αναφερόμενη ομάδα ψηφοφόρων.

    Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν επίσης, ότι τα 3/4 των ψηφοφόρων τάσσονται υπέρ της δημοσιοποίησης των φορολογικών απαλλαγών του Τραμπ.

    [10] Απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους 12.801 αστυνομικοί στην Τουρκία

    Οι τουρκικές αρχές απάλλαξαν από τα καθήκοντά τους 12.801 αστυνομικούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ηγεσία της αστυνομίας, καθώς φέρονται να συνδέονται με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε έρευνα στους κόλπους της αστυνομίας, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ Turk, και μία ημέρα αφότου η τουρκική κυβέρνηση παρέτεινε για τρεις μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

    Από τους 12.801 αστυνομικούς που αποπέμφθηκαν σε όλη τη χώρα οι 2.523 ήταν διοικητές, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Συνολικά στην Τουρκία υπηρετούν περίπου 250.000 αστυνομικοί.

    Περίπου 100.000 άνθρωποι που εργάζονταν στον στρατό, τις δημόσιες υπηρεσίες, την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα έχουν ήδη αποπεμφθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ περίπου 32.000 έχουν συλληφθεί για τη φερόμενη σχέση τους με αυτό.

    [11] Πρεμιέρα για δύο «άπαιχτα» έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη

    Μέσα στις κούτες όπου ο Ιάκωβος Καμπανέλλης φύλαγε τα χειρόγραφά του βρέθηκε από την κόρη του, Κατερίνα, το «Σιλωάμ», ένα από τα πρώτα έργα του κορυφαίου μεταπολεμικού συγγραφέα. Ανεβαίνει μαζί με το, επίσης, άπαιχτο μονόπρακτο «Κρυφός Ηλιος», στη σκηνή του Θεάτρου Τζένη Καρέζη, στις 18 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Γιανναράκου.

    «Το «Σιλωάμ» είναι η πρώτη γραφή του μονόπρακτου«Η Οδός».Μαζί με το «'Ανθρωποι και Ημέρες» - το πρώτο ίσως έργο του, γραμμένο γύρω στο 1949 - 1950, επίσης ανέκδοτο - και το «Κρυφός Ηλιος», το οποίο ο πατέρας μου είχε χάσει για πολλά χρόνια και ανακάλυψε ο καθηγητής Γιώργος Πεφάνης, στην αποθήκη του σπιτιού μας, αποτελούν μια τριλογία βασισμένη στην εμπειρία του στο Μαουτχάουζεν» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ηΚατερίνα Καμπανέλλη.

    Ο νεαρός Καμπανέλλης, με νωπές τις μνήμες από το στρατόπεδο Μαουτχάουζεν της Αυστρίας, όπου ο ίδιοςπαρέμεινε κρατούμενος για τρία χρόνια ανάμεσα σε χιλιάδες μελλοθάνατους, δεν θα μπορούσε παρά να δώσει φωνή σε υπάρξεις και χαρακτήρες με τους οποίους είχε μοιραστεί μια ακραία πραγματικότητα. Ωστόσο, στους οικείους του «δεν μίλαγε ποτέ γι'αυτά»παρατηρεί η κόρη του.

    «Οταν καμιά φορά βλέπαμε στην τηλεόραση κάποιο ιστορικό ντοκιμαντέρ γι'αυτή την τραγική περίοδο, παρέμενε σιωπηλός. Παρακολουθούσε ευλαβικά, χωρίς να μιλά». Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ήταν ένας βαθιά φιλοσοφημένος άνθρωπος, συμπληρώνει η ίδια, και η στάση του απέναντι στον θάνατο το αποδείκνυε αυτό. Η στωικότητα με την οποία αντιμετώπισε την απώλεια δικών του ανθρώπων - έχασε επτά από τα οχτώ αδέλφια του -, ίσως να ήταν και η άμυνά του απέναντι σε όλο αυτό, τη ζωή του στο στρατόπεδο, που τον είχε σημαδέψει».

    Η ίδια περιγράφει τον πατέρα της ως «έναν άνθρωπο απλό, χωρίς εμπάθειες, που δεν κρατούσε κακίες, χαιρόταν με πολύ απλά πράγματα και πάνταέβρισκε χρόνο για όλους».

    [12] Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Τον Φεβρουάριο του 2017 η παράδοση του έργου στο Δημόσιο

    Τον Φεβρουάριο του 2017 αναμένεται η παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής 66ης συνεδρίασης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Κέντρο Πολιτισμού.

    Στην παρούσα φάση η κοινοπραξία που ανέλαβε την κατασκευή του έργου προχωρά σε αποκατάσταση κατασκευαστικών ζητημάτων που εκκρεμούν. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γίνει η πρόσκληση για την πιστοποίηση ολοκλήρωσης του έργου από το Ελληνικό Δημόσιο. Μετά την πιστοποίηση, που υπολογίζεται τον Δεκέμβριο, θα οριστεί επιτροπή για την παραλαβή της μετοχής της Α.Ε. προκειμένου να ολοκληρωθεί η παράδοση του έργου. Η παράδοση του έργου θα αποτελέσει και το ορόσημο για να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις νέες εγκαταστάσεις (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017).

    Σχετικά με τη φάση μετεγκατάστασης και λειτουργίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, επισήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα κατατεθεί στην Βουλή ο νόμος για την λειτουργία της Βιβλιοθήκης, τον οποίο επεξεργάζεται ομάδα εργασίας στο υπουργείο. Επίσης, το υπουργείο επεξεργάζεται τις οικονομικές ανάγκες της Βιβλιοθήκης για την περίοδο 2018 - 2020.

    Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρων Μιχαηλίδης, υπογράμμισε ότι ο οργανισμός θα επιχειρήσει την ώρα που θα μετακομίζει να παράγει και καλλιτεχνικό έργο, ώστε να μην πάψει η δραστηριότητά του.

    Την σημερινή συνεδρίαση απασχόλησε ευρέως το θέμα της προσβασιμότητας στο Κέντρο Πολιτισμού και αποφασίστηκε να γίνει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την οποία θα οργανώσει το γραφείο πρωθυπουργού για να γίνει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας μόνιμης λύσης, όπως επισημάνθηκε. Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Ιωάννης Σκουμπούρης, παρουσίασε τρεις εναλλακτικές λύσεις τροποποίησης υπαρχουσών γραμμών για να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό το επόμενο διάστημα.

    Εξάλλου, μέσα στον Οκτώβριο θα αρχίσουν και πάλι οι εγγραφές μελών στο πρόγραμμα φίλων και υποστηρικτών του Κέντρου Πολιτισμού, που από εδώ και στο εξής θα πληρώνουν συνδρομή.

    [13] Η ανισότητα και η βία κατά των γυναικών, σε έκθεση αφίσας στη Θεσσαλονίκη

    Η ανισότητα, η βία και οι διακρίσεις με βάση το φύλο, αποτελούν το θέμα έκθεσης αφίσας, σχεδιαστών από όλο τον κόσμο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Toolkit Designers Meeting 2016."Πρόκειται για έκθεση που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, περιλαμβάνει 50 αφίσες και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση αλλά και τον στοχασμό για την κοινωνική ανισότητα των γυναικών" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Μεταλληνός από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Design Toolkit που υλοποιεί, για τρίτη χρονιά, σειρά εκδηλώσεων για το design.

    Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης "Women's Rights Are Human Rights" που εγκαινιάζεται στις 8 Οκτωβρίου στην Toss Gallery, Ελίζαμπεθ Ρέσνικ, "oι ανισότητες με βάση το φύλο παραμένουν βαθιά ριζωμένες στις περισσότερες κοινωνίες"."Σε ολόκληρη την υφήλιο", προσθέτει, "οι γυναίκες στερούνται την πρόσβαση σε αξιοπρεπείς ευκαιρίες απασχόλησης, αντιμετωπίζουν εργασιακές διακρίσεις και μισθολογικές ανισότητες, συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδη εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, γίνονται θύματα βίας και διακρίσεων, και δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στις διαδικασίες λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων".

    Η έκθεση περιλαμβάνει αφίσες που έχουν σχεδιαστεί τόσο από γυναίκες όσο και από άνδρες, προκειμένου να τιμήσουν και να αναγνωρίσουν τον καίριο ρόλο που παίζουν όλοι οι πολίτες στην προστασία και την προαγωγή των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

    [14] Το ρόβερ Curiosity ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του Άρη

    Ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του πλανήτη 'Αρη ανοίγει το ρομποτικό ρόβερ Curiosity (Περιέργεια) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Το αυτοκινούμενο επιστημονικό εργαστήριο άρχισε να σκαρφαλώνει σε πιο υπερυψωμένο έδαφος στους πρόποδες του Όρους Σαρπ για να κάνει μια νέα γεώτρηση και να συλλέξει διαφορετικά δείγματα υπεδάφους προς ανάλυση.

    Την 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε η διετής παράταση της πετυχημένης αποστολής, την οποία αποφάσισε η NASA, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξουν και άλλες παρατάσεις. Ήδη το ρόβερ έχει βρει αξιόπιστες ενδείξεις ότι ο «κόκκινος πλανήτης» κάποτε διέθετε ποτάμια και λίμνες, που είχαν τα αναγκαία χημικά στοιχεία για την ύπαρξη ζωής.

    Το ρόβερ τώρα κατευθύνεται κατ' αρχήν σε μια τοποθεσία πλούσια σε αιματίτη (ορυκτό του σιδήρου), σε απόσταση περίπου δυόμιση χιλιομέτρων, η οποία είχε εντοπισθεί από ψηλά, από το δορυφόρο Mars Orbiter, πριν την άφιξη του Curiosity στον 'Αρη. Θα είναι η 15η κατά σειρά διαφορετική τοποθεσία γεώτρησης.

    «Μετά από τέσσερα χρόνια εξερεύνησης κοντά ή πάνω στο βουνό, το ρόβερ έχει πάντα τη δυνατότητα να μας εκπλήξει», δήλωσε ο 'Ασγουιν Βασαβάντα της NASA.Από τον Αύγουστο του 2012, που έφτασε στον γειτονικό πλανήτη, το Curiosity έχει στείλει στη Γη πάνω από 180.000 εικόνες, μεταξύ των οποίων κάποιες ωραίες «σέλφι».

    Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος από σήμερα

    Η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος (World Space Week) ξεκινά να εορτάζεται από σήμερακαι έως τις 10 Οκτωβρίου, με στόχο να αναδείξει τη σημασία και επίπτωση του διαστήματος στις ζωές μας.Ο εορτασμός της άρχισε μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το 1999. Η αρχή και το τέλος της εβδομάδας παραπέμπει σε δύο σημαντικά γεγονότα: στην εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου Σπούτνικ-1 στις 4 Οκτωβρίου 1957 και στην υπογραφή στις 10 Οκτωβρίου 1967 της διεθνούς Συνθήκης Εξώτερου Διαστήματος, που αποτελεί τη βάση για το σημερινό διεθνές διαστημικό δίκαιο.

    [15] Αυτή ήταν πατούσα: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα πατημασιάς δεινόσαυρου με μήκος πάνω από ένα μέτρο

    Το απολίθωμα μιας από τις μεγαλύτερες πατημασιές δεινόσαυρου που έχει βρεθεί ποτέ, ανακάλυψαν Ιάπωνες και Μογγόλοι επιστήμονες στην έρημο Γκόμπι.Η πατημασιά έχει μήκος 1,06 εκατοστών και πλάτος 77 εκατοστών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τιτανόσαυρο, ένα μακρυλαίμη φυτοφάγο δεινόσαυρο, ο οποίος είχε μήκος πάνω από 30 μέτρα και ύψος 20 μέτρα.

    Το καλοδιατηρημένο απολίθωμα ανακαλύφθηκε σε γεωλογικό στρώμα ηλικίας 70 έως 90 εκατομμυρίων ετών, όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής καθηγητής παλαιοντολογίας Σινόμπου Ισιγκάκι του Πανεπιστημίου της Οκαγιάμα, ο οποίος συνεργάζεται με επιστήμονες της Μογγολικής Ακαδημίας Επιστημών. Οι ερευνητές συνεχίζουν τις έρευνές τους στην ίδια περιοχή μήπως βρουν απολιθώματα του σκελετού του δεινόσαυρου.

    Το 2014, είχε ανακαλυφθεί στην Αργεντινή ένας τιτανόσαυρος, ο οποίος είχε μήκος 30 μέτρων και εκτιμάται ότι ζύγιζε γύρω στους 70 τόνους. Θωρείται ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος που έχει ανακαλυφθεί στον πλανήτη και μια αναπαράστασή του εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης

    [16] Π. Σκουρλέτης: To 2017 θα είναι η χρονιά της εκταμίευσης των πιο πολλών κονδυλίων για το ΕΣΠΑ

    Για υπερβάλλοντα ζήλο ορισμένων στην Αστυνομία και εντοπισμό των υπευθύνων για τη ρίψη χημικών στους συνταξιούχους, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος Π Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ.Τόνισε πως, με εντολή του πρωθυπουργού, απαγορεύτηκε πλέον η χρήση χημικών σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πολιτών. Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφορείται από την πολιτική της βίαιης καταστολής, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατά τη διακυβέρνηση της χώρας τα προηγούμενα χρόνια.

    «To 2017 θα είναι η χρονιά της εκταμίευσης των πιο πολλών κονδυλίων για το ΕΣΠΑ» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντοςσημειώνοντας ότι υπάρχουν προοπτικές για ανάπτυξη.

    Αναφορικά με το υπερταμείο είπε ότι αποτελεί διοικητική ομπρέλα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και τόνισε πως η μεταφορά της ΔΕΗ και άλλων οργανισμών δεν σημαίνει πως θα ιδιωτικοποιηθούν. Ανέφερε ακόμη ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

    Ερωτηθείς για τον προϋπολογισμό και τη φορολογία ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «οι φόροι ήταν αποτέλεσμα ενός διλήμματος ή θα γινόταν μεγαλύτερη μείωση μισθών και συντάξεων ή θα αυξανόταν η φορολογία για το 2016 και 2017 και μετά από το 2018 θα αρχίσει η αποκλιμάκωση».

    Επέκρινε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη για τις επιλογές του στην αντιμετώπιση των θεμάτων με τα σκουπίδια στην περιοχή, λέγοντας ότι ο σχεδιασμός του εξυπηρετούσε συμφέροντα. Υποστήριξε πως μετά από πρόταση της πλειοψηφίας των δημάρχων η κυβέρνηση επανασχεδίασε το πρόγραμμα για ανακύκλωση και χωροθετήσεις χωρίς να είναι μακριά από το τόπο που παράγονται. Πρόσθεσε, πως σύντομα θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

    Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό είπε ότι είναι προνόμιο του πρωθυπουργού ενώ σημείωσε πως πάντα οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα πρέπει να έχουν ως κριτήριο την αποτελεσματικότητα.

    Ερωτηθείς εάν ενδιαφέρεται για τη θέση του γραμματέα του κόμματος παρέπεμψε στις δηλώσεις που είχε κάνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υπογραμμίζοντας πως ο γραμματέας εκλέγεται στον ΣΥΡΙΖΑ με ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες.

    [17] Νέος αέρας «φυσάει» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    Νέο τμήμα για τον εξοβελισμένο, τα τελευταία χρόνια, Ελληνικό Κινηματογράφο (το νέο τμήμα ιδρύθηκε όπως ορίζει ο νόμος και αναμένονται οι φετινές επιλογές), νέοι σχεδιασμοί για τον κατάλογο, την αφίσα και την εφημερίδα "Πρώτο πλάνο" του Φεστιβάλ, νέο αφιέρωμα με δώδεκα "συνομιλούσες" μεταξύ τους ταινίες ("Αντι/Κατοπτρισμοί" - Mirror/Image), ανατρεπτικέςταινίες στο τμήμα "Film Forward", ταινίες προβοκατόρικες, αλλόκοτες αλλά και αισθησιακές (στο νέο αφιέρωμα με μεταμεσονύκτιες προβολές "Round Midnight"), αλλά και το πλέον ενδιαφέρον ίσως τμήμα των προηγούμενων φεστιβάλ -οι "Ανοιχτοί Ορίζοντες" των ανεξάρτητων πρωτοπόρων κινηματογραφικών προτάσεων, το οποίο εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Δημήτρης Εϊπίδης, (ο προηγούμενος και επι σειρα ετών καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ) συνθέτουν τη φετινή διοργάνωση.

    Έναν ακριβώς μήνα πριν από την έναρξη της φετινής 57ης διοργάνωσης, (θα πραγματοποιηθεί το δεκαήμερο απο 3-13 Νοεμβρίου), η νέα διοίκηση του Φεστιβάλ ανακοίνωσε σήμερα μια ...περίληψη του προγράμματός του.

    Την ελληνική πρεμιέρα τους στη Θεσσαλονίκη θα κάνουν ορισμένες απο τις σημαντικότερες ταινίες που παρουσιάστηκαν στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως:

  • "Ο εμποράκος" του Ασγκάρ Φαραντί, μία τραγική ιστορία εκδίκησης εμπνευσμένη από τον "Θάνατο του εμποράκου" του Άρθουρ Μίλερ (βραβείο α' ανδρικού ρόλου και σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών).

  • Η νέα ταινία των αδελφών Νταρντέν "Το άγνωστο κορίτσι".

  • Το υπερφυσικό ψυχολογικό θρίλερ "Personal Shopper" του Ολιβιέ Ασαγιάς, με την Κρίστεν Στιούαρτ, στο ρόλο μιας νεαρής κοπέλας, που προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον πρόσφατα χαμένο αδελφό της.

  • "Daguerrotype", η πρώτη ταινία -εκτός Ιαπωνίας- του Κιγιόσι Κουροσάουα με τους Ταχάρ Ραχίμ και Ματιέ Αμαλρίκ (μία ιστορία φαντασμάτων, όπου ο νεαρός βοηθός ενός φωτογράφου ζει έναν σκοτεινό έρωτα με την κόρη του αφεντικού του).

  • "A Quiet Passion" του Τέρενς Ντέιβις (βιογραφία της θρυλικής ποιήτριας Έμιλι Ντίκινσον) με τη Σίνθια Νίξον.

  • Το τολμηρό "The Untamed" (βραβευμένο ήδη με Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας) του Μεξικανού Αμάτ Εσκαλάντε (...ένα παντρεμένο ζευγάρι βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα εξωγήινο πλάσμα με πλοκάμια, πηγή ηδονής αλλά και καταστροφής).

    Ταινίες νεων δημιουργών σε εκτός συναγωνισμού προβολές ("Out of Competition")είναι οι: "Swiss Army Man" των Ντάνιελ Σέινερτ και Ντάνιελ Κουάν, "Η μεγάλη νύχτα του Φρανσίσκο Σάνκτις" των Αντρέα Τέστα και Φρανσίσκο Μάρκες, "Godless" (το τιμημένο με τη Χρυσή Λεοπάρδαλη, βραβείο α' γυναικείας ερμηνείας και βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Λοκάρνο φίλμ της Ραλίτσα Πέτροβα) και, τέλος, το "Sand Storm" της Ελίτ Ζεξέρ.

    Πέντε ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά επιλέχθηκαν ηδη να προβληθούν στο αγαπημένο τμήμα των σινεφίλ,"Ανοιχτοί Ορίζοντες". Ειναι τα φiλμ:

  • "La mort de Louis XIV" του Αλμπέρ Σέρα (οι τελευταίες μέρες του Λουδοβίκου XIV, με τον επιβλητικό Ζαν Πιερ Λεό στον κεντρικό ρόλο).

  • "Little Men" του Άιρα Σακς: (δυο οικογένειες έρχονται σε ρήξη εξαιτίας κτηματικών υποθέσεων και δυο έφηβοι οδεύουν απότομα προς την ενηλικίωση).

  • "Zoology" του Ιβάν Τβερντόβσκι (Μια άχαρη υπάλληλος σε ζωολογικό κήπο βγάζει ξαφνικά ουρά και ερωτεύεται τον κατά πολύ νεότερο γιατρό της).

  • "The Girl without Hands" του Σεμπαστιάν Λάουντενμπαχ (φιλμ κινουμένων σχεδίων, εμπνευσμένο από παραμύθι των αδερφών Γκριμ, με ηρωίδα ένα κορίτσι που χάνει τα χέρια του εξαιτίας της συμφωνίας που έχει κάνει ο πατέρας της με τον διάβολο) και

  • "Wolf and Sheep" της 26χρονης Αφγανής σκηνοθέτιδας -μίας από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις του Φεστιβάλ Καννών και η νεότερη δημιουργός που έχει επιλεγεί ποτέ για το πρόγραμμα "Cannes Cinefondation Residency" το 2011, Σάρμπανου Σαντάτ (στην ταινία της, δύο παιδιά ζωντανεύουν ξωτικά και νεράιδες σε μια ιστορία αθώα, όσο και σκληρή).

    Οι δώδεκα ταινίες του αφιερώματος "Αντι/Κατοπτρισμοί -Mirror/Image", χωρισμένες σε ζευγάρια, συνομιλούν και καθρεφτίζουν η μία την άλλη σαν είδωλα ως προς τη φόρμα, την αισθητική, τη θεματική, καθώς και τον τρόπο που βλέπουν το σινεμά ή τον κόσμο. Είναι:

  • Το ιδιότυπο ντοκιμαντέρ Kate Plays Christine του Ρόμπερτ Γκριν και η ταινία μυθοπλασίας Christine του Αντόνιο Κάμπος- που προσεγγίζουν το τραγικό αίνιγμα της παρουσιάστριας Κριστίν Τσάμπακ, η οποία αυτοκτόνησε on camera το 1974.

  • Το φιλμ "Un Juif pour l'exemple" (2016) του Τζέικομπ Μπέργκερ και το άγνωστο αριστούργημα "Last Chance" που γύρισε ο Λέοπολντ Λίντμπεργκ το 1945, κριτικάρουν το ρόλο της Ελβετίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πρώτη περιγράφει την αληθινή ιστορία της δολοφονίας ενός Εβραίου από ελβετούς ναζιστές, ενώ η δεύτερη, συγκλονιστικά επίκαιρη, παρακολουθεί μία ομάδα απελπισμένων φυγάδων από 10 διαφορετικές εθνικότητες, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν από τους διωγμούς του ναζιστικού καθεστώτος, αντικρίζουν τα κλειστά σύνορα της Ελβετίας. Οι ταινίες "Barakah Meets Barakah" του Μαχμούντ Σαμπάχ και "Through the Wall" της Ράμα Μπέρσταϊν, (ταινίες που επιχειρούν να διαχειριστούν την ερωτική επιθυμία, όταν αυτή έρχεται αντιμέτωπη με την θρησκεία: είτε πρόκειται για τη θρησκεία των μουσουλμάνων είτε για τη θρησκεία των εβραίων).

    Ριζοσπαστικές ταινίες που ανατρέχουν στις ρίζες του σινεμά και προκαλούν τα όριά του, περιλαμβάνει τοτμήμα "Film Forward", όπως το "Maquinaria Panamericana" του Χοακίν ντελ Πάσο (μία ανορθόδοξη παραβολή που αφηγείται την ιστορία ενός εργοστασίου, τη διαχείριση του οποίου αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι), το "Moderation" της Άνια Κίρσνερ -με τη Μισέλ Βάλεϊ- γυρισμένο στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αίγυπτο (ένα φιλμικό δοκίμιο, που βυθίζεται στα μυστικά του σινεμά τρόμου και αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες από τις ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη παίζοντας με τα όρια της λογικής).

    Στο νέο μεταμεσονύκτιο τμήμα προβολών ("Round Midnight"), που εγκαινιάζει το 57ο Φεστιβάλ με κλασικές καλτ/ underground ταινίες από όλο τον κόσμο θα προβληθούν: το γαλλικό "Levres de sang" (1975) του Ζαν Ρολέν, όπου τέσσερα θηλυκά βαμπίρ αποπλανούν έναν νεαρό άνδρα που αναζητά τη γυναίκα των ονείρων του σε ένα απομονωμένο κάστρο και το πορτογαλικό φιλμ "Απόψε θα πάρω την ψυχή σου" (1964) του Ζοζέ Μουζίκα Μαρίνς, με ήρωα έναν βίαιο νεκροθάφτη, που φτάνει μέχρι το έγκλημα για να αποκτήσει έναν γιο, ωστόσο σύντομα θα πληρώσει το βαρύ τίμημα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 October 2016 - 8:32:27 UTC