Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρεμβάσεις Παπαδημούλη-Μαριά στο Ευρωκοινοβούλιο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
  • [02] Ν. Ξυδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : Oι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να αποκτήσουν μια «δημιουργική επιθετικότητα» απέναντι στην ακροδεξιά
  • [03] Ευ. Τσακαλώτος: Η ανάπτυξη των επόμενων ετών δεν μπορεί να είναι σταθερή, χωρίς αναπτυξιακή στρατηγική
  • [04] Απάντηση κυβερνητικών κύκλων στην ΝΔ για τα φορολογικά έσοδα
  • [05] Απάντηση κυβερνητικών κύκλων στην ΝΔ
  • [06] Πιερ Μοσκοβισί: Κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν έκανε τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες η Ελλάδα
  • [07] Η κυβέρνηση προκηρύσσει 4.000 θέσεις εργασίας στην Υγεία
  • [08] Τελετή για την υποδοχή των λειψάνων των 16 Ελλήνων αγωνιστών που επέβαιναν στο Noratlas
  • [09] Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Η Συνθήκη της Λωζάνης, πρέπει να τηρείται στο ακέραιο
  • [10] Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι βρίσκεται στο κέντρο μιας μεγάλης δίκης για διαφθορά
  • [11] Κύπρος: Εκτός Μεγαλονήσου η συζήτηση για το εδαφικό, παρόντος του Εθνικού Συμβουλίου, με προοπτική πολυμερούς αν υπάρχει πρόοδος
  • [12] Το μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ ψηφιοποίησε τις συλλογές του
  • [13] Αυστρία: Εκατό αστροναύτες από 35 χώρες συναντώνται σε διεθνές συνέδριο στη Βιέννη
  • [14] Υπ. Οικονομικών : Δεν έθεσε ο Ευ. Τσακαλώτος θέμα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη
  • [15] ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ συμφωνούν στην διοικητική μεταρρύθμιση με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο
  • [16] Βραζιλία: Το 14% των Βραζιλιάνων στηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Τέμερ, το 39% την απορρίπτει
  • [17] Γερμανία: Στο αρχείο η δίωξη σε βάρος καλλιτέχνη για το σατιρικό ποίημα για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν

  • [01] Παρεμβάσεις Παπαδημούλη-Μαριά στο Ευρωκοινοβούλιο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

    Παρεμβάσεις στη συζήτηση για τη μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, την οποία παρουσίασε στην Ολομέλεια ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, πραγματοποίησαν οι ευρωβουλευτές, Δημήτρης Παπαδημούλης της Ενωτικής Αριστεράς και Νότης Μαριάς των Ανεξάρτητων, εκπροσωπώντας τις ευρωκοινοβουλευτικές τους ομάδες, αμέσως μετά τον Επίτροπο.

    Απευθυνόμενος στον κ. Μοσκοβισί, ο κύριος Παπαδημούλης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι τα στοιχεία που εμφάνισε η Επιτροπή για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι ενθαρρυντικά, «όμως δεν πρέπει να τηρήσει μονάχα η Ελλάδα τη συμφωνία, και να προχωρήσει γρήγορα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πρέπει κι εσείς οι δανειστές να τηρήσετε τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Όχι μόνο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου».

    Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης και του κ. Σόιμπλε, «να αναβληθούν τα πάντα στο βωμό των δικών τους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων» - και τόνισε πως αυτό δεν βοηθάει, ούτε τον ελληνικό λαό, ούτε την ευρωπαϊκή κοινή προσπάθεια. «Και τούτο διότι οι «27», μετά το Brexit, πρέπει να δείξουν ότι προχωρούν ενωμένοι προς την ανάπτυξη, κόντρα σε μια δογματική λιτότητα που απέτυχε».

    Τέλος, ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς, υπέδειξε στον Επίτροπο, πως «την Ελλάδα δεν την χρεοκόπησε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά οι φίλοι σας της Νέας Δημοκρατίας, που άφησαν ελλείμματα 15,5% το 2009 και δημόσιο χρέος 125%».

    Στην τοποθέτηση του κ. Παπαδημούλη αντέδρασε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος υποστήριξε πως «η κρίση της Ελλάδας δημιουργήθηκε τη χαμένη δεκαετία του 1980 και τον λαϊκισμό εκείνης της εποχής ? λαϊκισμό που δυστυχώς μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ του 2014».

    «Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, χρειάζεται ευρωπαϊκός προσανατολισμός, κοινοβουλευτική δημοκρατία και ελεύθερη οικονομία» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

    «Η δήλωσή σας κ. Κεφαλογιάννη, μου επιτρέπει να προσθέσω, πως εκτός από τις μεγάλες ευθύνες του κόμματός σας της ΝΔ για τη χρεοκοπία της χώρας, μεγάλες ευθύνες έχουν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ» απάντησε ο κ. Παπαδημούλης.

    Στη δική του παρέμβαση ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς τόνισε πως μετά από έξι χρόνια εφαρμογής των μνημονίων στην Ελλάδα, «η χώρα έχει μετατραπεί σε απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο».

    Απευθυνόμενος στον Επίτροπο πρόσθεσε πως «τα εκατοντάδες δισ.. που δόθηκαν σαν δάνεια, κύριε Μοσκοβισί, τελικά επέστρεψαν στις τσέπες των δανειστών».

    «Η ανάλγητη πολιτική της τρόικας εκτόξευσε στα ύψη το χρέος που ήταν στο 123% του ΑΕΠ το 2010 και θα φθάσει στο 200% το 2016. Μια πολιτική που ενθυλάκωσε, αντί να επιστρέψει, τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών. Μια πολιτική που αρνείται το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ η ΕΕ το κάνει για την Ουκρανία και την Τυνησία. Που υποθηκεύει για ένα αιώνα και ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία και βγάζει στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων» ανέφερε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

    [02] Ν. Ξυδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : Oι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να αποκτήσουν μια «δημιουργική επιθετικότητα» απέναντι στην ακροδεξιά

    Στη Ρώμη βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, για σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους ομολόγους του, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της ιταλικής κυβέρνησης αφιερωμένη στη σημασία του κράτους δικαίου στην Ευρώπη.

    Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε στην ουσία των συναντήσεων, αλλά και στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις στη φάση αυτή, ιδίως σε ό,τι αφορά την άκρως επικίνδυνη ακροδεξιά ρητορική σε αρκετές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

    Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία που ήταν αφιερωμένη στο κράτος δικαίου, στην οποία συμμετείχαν επτά υπουργών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο κ. Ξυδάκης τόνισε:

    «Πρόκειται για την πρωτοβουλία "φίλοι του κράτους δικαίου", η οποία ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια επί ιταλικής προεδρίας. Συνεχίσθηκε με τους Βέλγους, με κάποιο τρόπο και επί ιρλανδικής προεδρίας και τώρα αναβιώνει σε μια πιο διευρυμένη βάση. Η βασική σκέψη είναι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που είναι το συμβούλιο υπουργών που ετοιμάζει κάθε φορά τις ευρωπαϊκές συνόδους, να γίνει πιο ενεργό και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να διαπιστώσουμε πώς δουλεύει το κράτος δικαίου σε όλες τις χώρες-μέλη.

    Είναι μια καλή σκέψη αν και μπορεί να παρουσιάσει κάποια προβλήματα, διότι πλησιάζει τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και κάποιες χώρες θα μπορούσαν να αντιδράσουν. Τυπικά αυτή την ευθύνη, για την εφαρμογή των συνθηκών την έχει η Επιτροπή, οπότε εδώ θα μπορούσε να αποφασιστεί μια συνεργασία».

    Αναφερόμενος, ειδικότερα, στη χθεσινή συνάντηση, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Ιταλού υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Σάντρο Γκότζι, ο Νίκος Ξυδάκης σημείωσε:

    [03] Ευ. Τσακαλώτος: Η ανάπτυξη των επόμενων ετών δεν μπορεί να είναι σταθερή, χωρίς αναπτυξιακή στρατηγική

    Θα υπάρχει ανάπτυξη και το 2016 και το 2017 και 2018, αλλά δεν εγγυάται τίποτα ότι αυτή η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη αν δεν προχωρήσει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα, το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο η ομάδα Χρηματοπιστωτικού Τομέα του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι ο τρόπος λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ, είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τον πολιτικό διάλογο τα επόμενα χρόνια και όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν θέση.

    Η κατάρρευση της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, σημείωσε ο υπουργός, ενώ προανήγγειλε την δημιουργία συνεταιριστικών τραπεζών σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, "με νέες συνθήκες" όπως είπε και τόνισε πως αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να αναδιαρθρωθούν τα κόκκινα δάνεια σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Γι? αυτό το σκοπό, συνέχισε, μια καλή συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα για το χρέος θα είναι καλό νέο για τους επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν για μακρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.

    Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως οι ρυθμιστικές αλλαγές που έχουν γίνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης μετά το 2010 δεν είναι κοντά στο να αποτρέψουν μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση, διότι η ΕΕ δεν έχει καταλήξει στο μοντέλο του τραπεζικού συστήματος που θα εξυπηρετεί την οικονομία, "και αυτό θα είναι η μάχη των επόμενων ετών μέσα στην ΕΕ", όπως υπογράμμισε.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει η Αριστερά να στελεχώσει όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα, άλλα ολόκληρη την Δημόσια Διοίκηση, προκειμένου να εφαρμόσει την κοινωνική πολιτική της. Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα τον έλεγχο που πρέπει να ασκεί στο τραπεζικό σύστημα το κράτος μέσω του ΤΧΣ, δηλαδή με τα σωστά στελέχη μπορούν να εφαρμοστούν οι πολιτικές της Αριστεράς για την κοινωνία και μπορεί όπως είπε να γίνουν στο μέλλον αλλαγές, όπως ο αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών να μετατρέπεται σε μετοχές με δικαίωμα ψήφου υπέρ του δημοσίου.

    Αναφερόμενος στις ΔΕΚΟ ο υπουργός Οικονομικών είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωσή τους ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι στόχος η πώληση, αλλά η αξιοποίηση των ΔΕΚΟ, ώστε μέρος των εσόδων να πάει στο χρέος και το υπόλοιπο σε επενδύσεις.

    [04] Απάντηση κυβερνητικών κύκλων στην ΝΔ για τα φορολογικά έσοδα

    «Η ΝΔ δεν θέλει να πιστέψει ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, παρόλο που η ίδια, ως κυβέρνηση, είχε φροντίσει να εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα.

    Όπως δεν θέλει να διευκρινίσει αν η «Συμφωνία Αλήθειας» θα αυξήσει τον ΦΠΑ στα φάρμακα στο 11 ή 22%. Για τέτοια «αλήθεια» πρόκειται!» σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

    [05] Απάντηση κυβερνητικών κύκλων στην ΝΔ

    «Η ΝΔ δεν θέλει να πιστέψει ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, παρόλο που η ίδια, ως κυβέρνηση, είχε φροντίσει να εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα.

    Όπως δεν θέλει να διευκρινίσει αν η «Συμφωνία Αλήθειας» θα αυξήσει τον ΦΠΑ στα φάρμακα στο 11 ή 22%. Για τέτοια «αλήθεια» πρόκειται!» σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

    [06] Πιερ Μοσκοβισί: Κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν έκανε τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες η Ελλάδα

    Με ορισμένες «καθησυχαστικές πληροφορίες», όπως ο ίδιος είπε, ξεκίνησε την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για τη μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ενώ επισήμανε ότι «κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν έκανε ταυτόχρονα τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες η Ελλάδα» και επισήμανε ότι «ήλθε η στιγμή και για την ευρωπαϊκή πλευρά και το Eurogroup να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσδιορίζοντας ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η Ελλάδα είχε ανάπτυξη 0,2% το τελευταίο τρίμηνο και προβλέπεται ότι η τάση αυτή θα συνεχισθεί. Παρότι το 2016 ξεκίνησε με δυσκολίες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοδική τάση θα ενισχυθεί το 2017.

    Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα ο Επίτροπος θεωρεί εφικτή την πρόβλεψη 0,5% για το 2016.

    Ανέφερε ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει εν μέρει ολοκληρωθεί την άνοιξη, πράγμα που επέτρεψε στις 25 Μαΐου μια πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση 8,3 δισ. ευρώ. Μια νέα υποδόση καταβλήθηκε τον Ιούνιο, ενώ ένα δεύτερο μέρος της υποδόσης, εξαρτάται από την υιοθέτηση ορισμένων προαπαιτούμενων που θα συμπληρωθούν αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε ο επίτροπος.

    Ο Π. Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι «κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν έκανε ταυτόχρονα τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες η Ελλάδα», είπε ότι το σύνολο του Εurogroup έχει εκφράσει την ικανοποίησή του ότι η Ελλάδα ακολουθεί τη σωστή κατεύθυνση- «και αυτό το πράττω και εγώ εξ ονόματος της Επιτροπής», τόνισε.

    Σχετικά με το μέλλον, «το διακύβευμα» για τον κ. Μοσκοβισί θα είναι να γίνει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

    «Και εύλογο χρονικό διάστημα, να έχει υπόψη του ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος είναι ο Νοέμβριος», τόνισε.

    Η επιτυχία αυτής της δεύτερης αξιολόγησης είναι προϋπόθεση, προσέθεσε, «για την ανάκαμψη, ώστε να μπει η Ελλάδα στη σωστή τροχιά». «Για να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη για τη δημιουργικότητα και την προσέλκυση των επενδυτών. Θα είναι ευτυχές εάν τον Νοέμβριο δοθεί ένα θετικό σήμα για τις επενδύσεις» υπογράμμισε.

    Διαβάστε επίσης:

    Παρεμβάσεις Παπαδημούλη-Μαριά στο Ευρωκοινοβούλιο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

    [07] Η κυβέρνηση προκηρύσσει 4.000 θέσεις εργασίας στην Υγεία

    Η δρομολόγηση της διαδικασίας για την κάλυψη 4.000 θέσεων νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, τέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι προσλήψεις αυτές, εντάσσονται στην βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, που είναι η ταχεία βελτίωση της κατάστασης και η αντιμετώπιση των προβλημάτων ώστε, εντός του 2017, να υπάρξει μια εντελώς νέα εικόνα για την Δημόσια Υγεία στην χώρα μας.

    Σε δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη, οι Ν. Παππάς, Π. Πολάκης και Ρ. Αντωνοπούλου, τόνισαν ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ταχεία υλοποίηση κάλυψης 4.000 θέσεων απασχόλησης στα νοσοκομεία, στο Σύστημα Υγείας, με στόχο αυτό να έχει πραγματοποιηθεί έως τις αρχές του Ιανουαρίου.

    «Τα λεφτά της πρώτης δόσης από τις τηλεοπτικές άδειες έχουν εισπραχθεί και διοχετεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να πιάνουν τόπο, ακριβώς για να γιατρεύονται οι μεγάλες πληγές που έχουν ανοίξει στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο Νίκος Παππάς. Σημείωσε ότι «η κοινωνική και οικονομική σταθεροποίηση που επισυμβαίνει αυτή τη στιγμή, παίρνει σάρκα και οστά». Τόνισε ότι προτεραιότητες είναι η δημιουργία της απασχόλησης και μάλιστα σε τομείς όπου ο κόσμος αντιμετωπίζει τις περισσότερες δυσκολίες. Επισήμανε ότι «ήδη το πρόγραμμα για 15.000 περισσότερες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς έχει κατοχυρωθεί και υλοποιείται», προσθέτοντας ότι «σήμερα συζητήσαμε το πώς θα προχωρήσουμε στην ταχεία υλοποίηση της κάλυψης 4.000 θέσεων απασχόλησης στα νοσοκομεία, στο Σύστημα Υγείας». «Στόχος μας είναι από την αρχή της χρονιάς, αυτές οι 4.000 προσλήψεις να έχουν πραγματοποιηθεί», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

    Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, ο Παύλος Πολάκης είπε, ότι «με τα 48.800.000 ευρώ από αυτά που εισπράχθηκαν από τις άδειες των καναλιών μετά από 27 χρόνια και που πολλοί δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό το πράγμα, προκηρύσσουμε, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, 4.000 θέσεις στα νοσοκομεία, στις υγειονομικές δομές και τους εποπτευόμενους οργανισμούς από το υπουργείο Υγείας, σε όλη τη χώρα, θέσεις κοινωφελούς εργασίας, 12μηνης διάρκειας, με τα αντίστοιχα επιδόματα και στόχος μας είναι αυτοί οι άνθρωποι από τις αρχές του Γενάρη να δουλεύουν στα νοσοκομεία, αλλάζοντας την εικόνα που αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτή τη στιγμή, μετά από 5 χρόνια μνημονιακής καταστροφής», επισημαίνοντας παράλληλα τις προσπάθειες ανάταξης που κάνει το υπουργείο στο σύστημα, μετά από έναν χρόνο.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι μέσα σε αυτές τις 4.000 θέσεις, υπάρχουν 3.000 νοσηλευτές, περίπου 700 άτομα λοιπό προσωπικό νοσοκομείων (οδηγοί στα κέντρα υγείας, τραυματιοφορείς και παρασκευαστές στο ακτινολογικό και στα υπόλοιπα εργαστήρια), περίπου 300 θέσεις που αφορούν εποπτευόμενους οργανισμούς από το υπουργείο Υγείας (όπως είναι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ο ΕΟΦ, το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ), όπου «πραγματικά θα βελτιωθεί η δουλειά που κάνουν μέσα από αυτές τις προσλήψεις». Είπε επίσης ότι θα υπάρξει και μια σοβαρή κατανομή και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στα ΠΕΔΥ και στα κέντρα υγείας.

    Ο Παύλος Πολάκης σημείωσε ότι πρόκειται για «μαζικότατη ένεση προσωπικού στο σύστημα υγείας που έρχεται να προστεθεί στις θέσεις που ήδη καλύπτονται ή είναι σε προκήρυξη ή πρόκειται να προσληφθούν στο επόμενο διάστημα». Πρόσθεσε επίσης, ότι έχει ανακοινωθεί και επίσημα ότι του χρόνου, πέρα από τους 760 νέους διορισμούς γιατρών (που έχουν ολοκληρωθεί οι αιτήσεις και η κατάθεση δικαιολογητικών και γίνεται αυτή τη στιγμή η διαδικασία της κρίσης), θα προκηρυχθούν 2.000 θέσεις εργασίας μόνιμων γιατρών στο Σύστημα Υγείας, με συγκεκριμένη στόχευση ανά την Ελλάδα, προκειμένου μετά από 7 χρόνια που δεν διορίστηκε κανείς στην Υγεία «να μπορέσουν σιγά-σιγά αυτές οι πληγές να επουλώνονται».

    Σε σχετικό σχόλιο, ο κ. Πολάκης είπε ότι «η φαντασιακή εικόνα ορισμένων δεν είναι η πραγματική εικόνα που βιώνει ο κόσμος» και ότι είναι «πραγματικά μικρότητα μια συνδικαλιστική ηγεσία, αποκομμένη από την πραγματικότητα και επειδή προσπαθεί να διαφυλάξει τα προνόμια της, να μιλά για ?μουλάρια? και για ?γκρέηντερ?, όταν: α) ολοκληρώσαμε μέσα σε ενάμιση μήνα έναν διαγωνισμό, που λόγω του ότι δεν τα βρίσκανε στις μίζες, ήταν στα χαρτιά από το 2007 και έχουμε πάει αυτή τη στιγμή 90 ασθενοφόρα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, β) έχουμε ανακαλύψει μόνο τις τελευταίες 15 μέρες, 20 ασθενοφόρα που κάθονταν και δεν χρησιμοποιούνταν, τα οποία τώρα μπαίνουν στην ενεργό δράση, γ) χτες προκηρύχθηκαν άλλες 100 θέσεις πληρώματος διασωστών ασθενοφόρων, δ) υπάρχουν στις ήδη προκηρυγμένες θέσεις δεκάδες θέσεις οδηγών.

    Η Ράνια Αντωνοπούλου τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας καταβάλλει όλες τις δυνατές προσπάθειες για την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.

    Συγκεκριμένα είπε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε η αλλαγή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, για την υποστήριξη νέων θέσεων στο βαθμό που οι άνεργοι το επιθυμούν. «Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε μέσα από τις δράσεις μας, είναι να δίνουμε μια πρώτη θέση εργασίας, μια ευκαιρία εργασίας ειδικά στους μακροχρόνια ανέργους», είπε και πρόσθεσε ότι «η κοινωφελής εργασία είναι μια δράση που έχει ισχυροποιηθεί, τα 5μηνα έχουν γίνει 8μηνα και τηρούν όλες τις εργασιακές υποχρεώσεις που πρέπει να έχει το κράτος και οποιοσδήποτε προσλαμβάνει και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε».

    Σημείωσε ότι «μεγάλη σημασία για εμάς έχει, όπως δημιουργούνται αυτές οι υποστηρικτικές δράσεις για τους ανέργους, οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται να πιάνουν τόπο στην κοινωνία, δηλαδή να καλύπτουν τις ανάγκες που προκύπτουν σε τοπικό επίπεδο». Επισήμανε ότι «θέματα που αφορούν υπηρεσίες των Δήμων, υπουργείο Υγείας, υπουργείο Παιδείας, Κοινωνικής Πρόνοιας, εκεί είναι που βιώνει στο πετσί του ο κόσμος σε καθημερινή βάση τις ελλείψεις που έχουμε». «Έτσι», τόνισε, «από τη μια είμαστε στην υπηρεσία των ανέργων, από την άλλη στην υπηρεσία της κοινωνίας για να μπορούμε να καλύπτουμε αυτές τις ανάγκες». Η κ. Αντωνοπούλου πρόσθεσε ότι με τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας έχει άριστη συνεργασία σε αυτή την κατεύθυνση.

    [08] Τελετή για την υποδοχή των λειψάνων των 16 Ελλήνων αγωνιστών που επέβαιναν στο Noratlas

    Τελετή υποδοχής των λειψάνων 16 Ελλήνων αγωνιστών που επέβαιναν στο Noratlas πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση , των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, Πάνου Καμμένου και Χρ. Φωκαϊδη, του υφυπουργού Εξωτερικών Ι Αμανατίδη, της στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του πρώην υφυπουργού άμυνας Θ. Δαβάκη εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νίνας Κασιμάτη ως εκπροσώπου της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής και συγγενών των πεσόντων.

    Ο Πάνος Καμμένος στο χαιρετισμό του δεσμεύτηκε να ανοίξουν όλα τα στοιχεία για τον φάκελο της Κύπρου και να παραδοθούν στον ελληνικό λαό και στον ελληνισμό της Κύπρου δια του υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε προκλητικές και ανιστόρητες τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογαν και έκλεισε τον χαιρετισμό του τονίζοντας: "θέλω να ευχηθώ στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον Ελληνισμό της Κύπρου «Καλή Λευτεριά».

    «Απόψε ένας κύκλος χρέους κλείνει για τους 16 ήρωες του "ΝΙΚΗ 4". Σήμερα με σεβασμό και συγκίνηση, υποδεχόμαστε τους ήρωες που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για τα ιδανικά της ελευθερίας του έθνους μας»,δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

    Οι ήρωες:

    Σμήναρχος Ηλίας Άνθιμος,

    Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Ευάγγελος Τσάκωνας,

    Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Αθανάσιος Χριστόπουλος,

    Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Στέφανος Γιαννακός,

    Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Ηλίας Δαλαμάγκας,

    Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Κοσμάς Γιαννακάκης,

    Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Ανδρέας Αναστασόπουλος,

    Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Αντώνιος Ζησιμόπουλος,

    Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Χρήστος Ληγδής,

    Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Αιμίλιος Μονιάς,

    Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Γεώργιος Νάκος,

    Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Στυλιανός Πρινιανάκης,

    Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Νικόλαος Σκιαδαρέσης,

    Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Σωτήριος Τζούρας,

    Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Χρήστος Χατζόπουλος,

    Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Μανιάτης Βασίλειος.

    [09] Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Η Συνθήκη της Λωζάνης, πρέπει να τηρείται στο ακέραιο

    Κάλεσμα προς τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες αναφορικά με την κατάσταση στην Κύπρο αλλά και σε σχέση με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του, μετά την τελετή υποδοχής των λειψάνων των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών στην Κύπρο που επέβαιναν στο ΝΟRATLAS, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.

    «Η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία πρέπει να τηρείται στο ακέραιο γιατί πρόκειται περί αναποσπάστου τμήματος του Διεθνούς Δικαίου, δεν καθορίζει μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, καθορίζει και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί κατά το ίδιο το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως ορίζονται κυριάρχως από αυτά» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τραύμα βαρύτατο για τη διεθνή κοινότητα το να ανέχεται να παραβιάζονται απροκάλυπτα αποφάσεις του κορυφαίου οργανισμού της, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και να παρατηρεί αδιάφορη αυτό το πλήγμα εναντίον του πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου.

    Επισήμανε, επίσης, ότι είναι πλήγμα και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία να ανέχεται σε έδαφος κράτους-μέλους της -άρα σε Ευρωπαϊκό έδαφος- στρατεύματα κατοχής, να ανέχεται την ύπαρξη εγγυήσεων. Αυτό σημαίνει ότι πάσχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, και είναι χρέος της Ευρώπης όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο, αλλά απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή ιδέα, απέναντι στους ίδιους τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος, τόνισε ότι τιμώντας την ιερή μνήμη των προκείμενων ηρωικών νεκρών εμείς οι Έλληνες, Κύπριοι και Ελλαδίτες, Ελλαδίτες και Κύπριοι, δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος, χωρίς παραχωρήσεις, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς υπαναχωρήσεις, για να ξαναβρεί η μαρτυρική Κύπρος την εδαφική της ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της μέσα από μια λύση που σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σέβεται επίσης στο ακέραιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο αφού η Κύπρος είναι πλήρως και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης.

    Και δεσμευόμαστε ότι αυτή η λύση σε καμία περίπτωση δεν είναι συμβατή με ίχνος στρατού κατοχής όπως και με οιαδήποτε έννοια αναχρονιστικών εγγυήσεων υποτέλειας.

    Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτή την υπόσχεση θα τη φέρουμε σε πέρας ενωμένοι, όλοι, χωρίς την παραμικρή πολιτική διαφορά να εμποδίζει την εκπλήρωση ενός τέτοιου χρέους. Γιατί, όπως σημείωσε, εμείς οι Έλληνες ξέρουμε πάντα ότι τα μεγάλα και σημαντικά μπορούμε να τα επιτύχουμε μόνο ενωμένοι, και θα τα πετύχουμε ενωμένοι γιατί αυτό είναι το χρέος μας και για το χθες και για το σήμερα και για το αύριο.

    Διαβάστε επίσης:Τελετή για την υποδοχή των λειψάνων των 16 Ελλήνων αγωνιστών που επέβαιναν στο Noratlas

    [10] Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι βρίσκεται στο κέντρο μιας μεγάλης δίκης για διαφθορά

    Η «δίκη της χρονιάς» στην Ισπανία άρχισε σήμερα κοντά στη Μαδρίτη, όπου πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για ένα εξεζητημένο σύστημα δωροδοκιών και πλαστών λογαριασμών, το οποίο ενσαρκώνει την καλπάζουσα διαφθορά στη χώρα.

    Δύο πρώην ταμίες του Λαϊκού Κόμματος (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι περιλαμβάνονται μεταξύ των κυριότερων κατηγορουμένων σ' αυτή τη δίκη, η οποία διεξάγεται επτά χρόνια αφότου έγιναν οι πρώτες συλλήψεις.

    «Κλέφτες!», «Chorizos!» φώναζαν διαδηλωτές κατά την άφιξη των κατηγορουμένων στο Εθνικό Δικαστήριο (Audiencia Nacional) που εδρεύει σε προάστιο της Μαδρίτης και είναι αρμόδιο για την εκδίκαση των πολιτικο-οικονομικών υποθέσεων.

    Συνολικά 37 πρόσωπα --μεταξύ των οποίων μια ντουζίνα αιρετοί αξιωματούχοι και στελέχη του PP-- είναι ύποπτα ότι συμμετείχαν σ' ένα ευρύ δίκτυο υπεξαίρεσης δημόσιων κεφαλαίων που από το 1999 έως το 2005 ανήλθαν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

    Στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Λουίς Μπάρθενας ήταν αυτός που είχε γύρω του τους περισσότερους ανθρώπους: πρώην ταμίας του PP από το 1988 έως το 2009, κατηγορείται κυρίως ότι έκρυψε στο εξωτερικό δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

    Ο κατηγορούμενος ως αρχηγός του δικτύου, ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορέα, έμοιαζε πιο απομονωμένος. Ο άνθρωπος που επονομαζόταν άλλοτε «ντον Βίτο» --όπως ο μαφιόζος της ταινίας «Ο Νονός»-- προειδοποίησε λίγο πριν από τη δίκη ότι θα μιλήσει για «όλα όσα ήξερε».

    [11] Κύπρος: Εκτός Μεγαλονήσου η συζήτηση για το εδαφικό, παρόντος του Εθνικού Συμβουλίου, με προοπτική πολυμερούς αν υπάρχει πρόοδος

    «Παραγωγική ήταν η σημερινή η συνάντηση, περάσαμε κεφάλαιο με κεφάλαιο για να δούμε τις διαφορές, ώστε ο Οκτώβριος να είναι μήνας εντατικός διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μετά την σημερινή συνάντηση του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

    Αν παρατηρηθεί πρόοδος, θα προχωρήσουμε στο εδαφικό, με το ενδεχόμενο αυτή η συνάντηση να γίνει σε τρίτη χώρα, είπε. Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσε, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα τον συνοδεύουν για να υπάρχει συλλογική αντιμετώπιση. «Αν και εκεί υπάρξει πρόοδος, τότε προχωράμε στην σύγκλιση πολυμερούς. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση της προόδου. Ανταλλαγή ιδεών μπορεί να γίνει αλλά το σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε στις διαφορές για να προχωρήσουμε στο εδαφικό», δήλωσε.

    Συνάντηση τύπου Κάμπ Ντέιβιντ για το εδαφικό και στην συνέχεια πενταμερή διάσκεψη για την ασφάλεια διαβλέπει ο Μουσταφά Ακιντζί.

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι στις επόμενες συναντήσεις του τρέχοντος μηνός θα συζητηθούν θέματα των τεσσάρων κεφαλαίων που εκκρεμούν χωρίς διευθέτηση. Εφ? όσον κλείσουν αυτά τα κεφάλαια, συνέχισε, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για το εδαφικό, σε φόρματ Καμπ Ντέιβιντ και σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Σε αυτό το ειδικό φόρματ θα πραγματοποιηθούν συνεχόμενες συζητήσεις για το εδαφικό. Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί, ως συνέχεια της συνάντησης για το εδαφικό «θα ανοίξει ο δρόμος για μια πενταμερή διάσκεψη για τις εγγυήσεις, στην οποία θα λάβουν μέρος οι εγγυήτριες δυνάμεις».

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης επαναλαμβάνει ότι στόχος είναι η ανάδυση του πολιτικού πλαισίου της λύσης μέχρι το τέλος του 2016, σημειώνει παράλληλα ότι ενδέχεται να υπάρξουν τεχνικά ζητήματα, τα οποία θα διευθετηθούν εντός του 2017, όπως λ.χ. το ζήτημα των συνταγμάτων και η δημόσια συζήτηση για το σχέδιο λύσης και προσθέτει: «Εύχομαι ότι σε αυτή την νέα περίοδο δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ανεπιθύμητες εξελίξεις. Αν δεν υπάρξουν ανεπιθύμητες εκπλήξεις ή εξελίξεις, τα τέσσερα κεφάλαια θα κλείσουν».

    [12] Το μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ ψηφιοποίησε τις συλλογές του

    Τις πύλες του άνοιξε και φέτος το μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ περιμένοντας μικρούς και μεγάλους σε μια ξενάγηση στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών της χώρας μας.

    Το μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ, είναι ένα από τα λίγα στην Ελλάδα, που τεκμηρίωσε και ψηφιοποίησε σχεδόν το σύνολο των συλλογών του, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες κάθε ηλικίας πίσω στο χρόνο, μέσα από τα χιλιάδες αντικείμενα και αρχεία του.

    «Στόχος του μουσείου είναι να παρουσιάσει τη διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία, να συνδέσει μέσα από τις συλλογές και τις ιστορίες που αφηγείται, τις τηλεπικοινωνίες με την τεχνολογική, κοινωνική, πολιτιστική ιστορία της χώρας μας» επισήμαναν στελέχη του, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου και των δράσεων του.

    Περισσότερα από 23.000 αντικείμενα και αρχεία, σε διάστημα περίπου δυο ετών, ψηφιοποιήθηκαν και τεκμηριώθηκαν, σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές.

    Πρόκειται:

    -Για 3.200 συσκευές, αντικείμενα και όργανα που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με την ιστορία των τηλεπικοινωνιών και την εξέλιξη των αντίστοιχων τεχνολογιών στην Ελλάδα, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα.

    -Για 13.500 τηλεφωτογραφίες. Η Συλλογή εκτείνεται χρονικά από το 1949, έτος λειτουργίας της τηλεφωτογραφικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Καλύπτει σημαντικές στιγμές από την πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ιστορία της χώρας.

    -Για 3.700 τηλεγραφήματα. Καλύπτουν τη χρονική περίοδο 1860-1980 και ο κύριος όγκος τους αποκτήθηκε μέσω δωρεών και αγορών. Το περιεχόμενό τους εκτείνεται από την σφαίρα του ιδιωτικού και οικονομικού βίου έως την πολιτική και στρατιωτική ιστορία της Ελλάδας.

    -Για 300 υλικά αρχείου, όπως διαφημιστικές καταχωρήσεις, εφημερίδες και περιοδικά, για 100 ώρες ταινιών που περιλαμβάνουν διαφημιστικές ταινίες, εκπαιδευτικά φιλμ και εκπομπές, εταιρικά φιλμ ΟΤΕ, αμοντάριστα πλάνα από πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και για 2.300 τηλεκάρτες.

    [13] Αυστρία: Εκατό αστροναύτες από 35 χώρες συναντώνται σε διεθνές συνέδριο στη Βιέννη

    Πριν από 25 χρόνια είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη -και πιθανόν η τελευταία- πτήση Αυστριακού στο διάστημα, του Φραντς Φίμπεκ, και με την ευκαιρία αυτής της επετείου, 100 αστροναύτες από 35 χώρες του κόσμου, συναντώνται από χθες βράδυ και μέχρι την Παρασκευή, στην Βιέννη, στο πλαίσιο του 29ου Διεθνούς Συνεδρίου Αστροναυτών και Κοσμοναυτών.

    Στους συμμετέχοντες στο Συνέδριο, συγκαταλέγονται αρκετοί αστροναύτες και κοσμοναύτες, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες -από το σύνολο των συνολικά 500 έως σήμερα ανθρώπων που έχουν συμμετάσχει σε κάποια διαστημική αποστολή- οι οποίοι βρέθηκαν ήδη για πέντε ή και έξι φορές στο διάστημα ή και κάποιοι που έχουν παραμείνει εκεί έως και σχεδόν δύο χρόνια.

    Ο Φραντς Φίμπεκ, έχοντας επιλεγεί ανάμεσα από δεκάδες άλλους υποψήφιους από διάφορες χώρες, συμμετείχε το 1991 στην σοβιετικοαυστριακή αποστολή "Austromir", την πτήση στην σοβιετική διαστημική βάση "Mir", έχοντας εκπαιδευτεί επί πολλούς μήνες στα σοβιετικά διαστημικά κέντρα για το σκοπό αυτό.

    Με την ευκαιρία της 25ης επετείου, βρίσκεται τώρα στο συνέδριο στην Βιέννη ο τότε επικεφαλής του πληρώματος της "Austromir" Αλεξάνταρ Βόλκοφ, όπως επίσης ο πρώτος αστροναύτης της Κίνας Γιανγκ Λιβέι, αλλά και ο Μπαζ Αλντρίν, ο οποίος στο πλαίσιο της αμερικανικής αποστολής "Apolllo-11", ήταν ο δεύτερος άνθρωπος στην ιστορία, που λίγο μετά τον Νιλ Αρμστρονγκ πάτησε το πόδι του στην σελήνη.

    Το συνέδριο, στο οποίο θα συζητηθούν μέχρι την Παρασκευή "Το μέλλον και η δυναμική των επανδρωμένων πτήσεων στο Διάστημα", διοργανώνεται από το Αυστριακό Φόρουμ Διαστήματος, σε συνεργασία με την "Association of Space Explorers" (ASE), που σήμερα έχει ως μέλη της πάνω από 400 αστροναύτες.

    [14] Υπ. Οικονομικών : Δεν έθεσε ο Ευ. Τσακαλώτος θέμα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη

    Διαψεύδονται από το υπουργείο Οικονομικών, τα δημοσιεύματα ότι ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη σημερινή συζήτηση της υποεπιτροπής της Βουλής για το χρέος και την απομείωσή του, δήθεν υπονόησε ότι τίθεται θέμα για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

    Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, ο κ. Τσακαλώτος «ποτέ δεν προβληματίστηκε για το "εάν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει σε αυτή την ευρωζώνη". Αυτό που θέτει, και έθετε ήδη από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι να υπάρξει συζήτηση για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης - δεν αμφισβητεί, δηλαδή, την πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ. Το ζήτημα της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, άλλωστε, το θέτει και στις διεθνείς παρεμβάσεις του»

    [15] ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ συμφωνούν στην διοικητική μεταρρύθμιση με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο

    Κοινό μέτωπο συγκροτούν Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), για την διεκδίκηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, όμοιου με αυτό που ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Στην απόφαση που έλαβαν στην σημερινή κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων τους, τονίζεται ότι «τάσσονται υπέρ τη διοικητικής μεταρρύθμισης, με βάση όμως την αρχή της εγγύτητας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και σύμφωνα με τον Χάρτη της Τοπικής Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης».

    Αντίθετα, «απορρίπτουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που επιχειρούν να φέρουν την αυτοδιοίκηση προ τετελεσμένων, δηλώνουν ότι διαφωνούν στην πολιτική ανατροπή του Καλλικράτη και ξεκαθαρίζουν ότι θεωρούν αδιαπραγμάτευτη την συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική, αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης». Μάλιστα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο προσφυγής στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια και στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε περίπτωση που δρομολογηθούν μεταρρυθμίσεις που βάλλουν κατά της Αυτοδιοίκησης.

    Επίσης, αποφασίσθηκε η συγκρότηση μόνιμης επιτροπής ΕΝΠΕ - ΚΕΔΕ η οποία θα συνεργάζεται για την ανάπτυξη κοινών θέσεων και δράσεων για την επίλυση προβλημάτων της αυτοδιοίκησης, η ανά τρίμηνο κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων τους.

    Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, υπογράμμισε ότι, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη» και «η αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλό των τοπικών κοινωνιών και δεν πρόκειται να γίνει λάφυρο καμίας κυβέρνησης».

    Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών «να ανοίξει επιτέλους τα χαρτιά της και να αποκαλύψει την κρυφή ατζέντα που έχει για τους ΟΤΑ». Ακόμα, σημείωσε ότι κάθε σχέδιο μεταρρύθμισης «πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις, τόσο για το κόστος της επιχειρούμενης αλλαγής και από που θα καλυφθεί αυτό, όσο και για το προσωπικό που θα απαιτηθεί για να την εφαρμόσει».

    Την επιτακτική ανάγκη να αποδοθούν στους μεγάλους δήμους δυνατότητες μητροπολιτικής διακυβέρνησης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στην παρέμβασή του, ενώ τάχθηκε ενάντια στην εφαρμογή συστήματος απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και επικαλέστηκε το παράδειγμα της μητροπολιτικής Ιταλίας, λέγοντας ότι «στην πολιτική αστάθεια από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, η αυτοδιοίκηση, περιφερειακή και τοπική, αποτέλεσε το ισχυρό αντίβαρο, διασφαλίζοντας τη συνέχεια του κράτους».

    Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι έχει σχέδιο για να ελέγξει τους θεσμούς και σ? αυτό αποσκοπούσε η πρόταση για ορισμό διοικητικών γραμματέων, τους οποίους αποκάλεσε κυβερνητικούς εγκάθετους. Επίσης, τάχθηκε ενάντια στην απλή αναλογική.

    Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης, κατήγγειλε την κυβέρνηση για καθεστωτικές αντιλήψεις και σημείωσε ότι η αυτοδιοίκηση διαθέτει «ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο και δεν πρέπει να το σπαταλήσουμε». Ζήτησε δε να «βγει μπροστά η αυτοδιοίκηση με προτάσεις».

    Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες μεταξύ των δυο θεσμών της αυτοδιοίκησης και τάχθηκε υπέρ της πλήρους παραχώρησης στους δήμους των αρμοδιοτήτων για τα απορρίμματα, την πρόνοια και τη μεταφορά των μαθητών. Επίσης, ζήτησε η αυτοδιοίκηση να διεκδικήσει φορολογικές αρμοδιότητες.

    Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική παρέμβαση των θεσμικών αυτοδιοικητικών οργάνων ήταν αδύναμη.

    Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, τόνισε ότι μόνο με συναίνεση μπορούν να προχωρήσουν αλλαγές στον « Καλλικράτη», ενώ ο περιφερειάρχης Κρήτης Αρναουτάκης, ζήτησε και οι δυο βαθμοί της αυτοδιοίκησης να είναι «μια γροθιά».

    Ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, εκ μέρους της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», τόνισε ότι χώρες, που είναι ακόμη και εκτός ΕΕ, όπως η Αλβανία, «είναι σήμερα πιο μπροστά από τη χώρα μας» στα θέματα της αυτοδιοίκησης, ενώ επισήμανε και τις τριβές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα μεταξύ των δυο θεσμών.

    Ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής στις αυτοδιοικητικές εκλογές της απλής αναλογικής και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να έχει η αυτοδιοίκηση ολοκληρωμένη πρόταση.

    Από την «Νέα Αυτοδιοίκηση», ο επικεφαλής της δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, επισήμανε ότι ενώ από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει η συζήτηση για αλλαγές στον «Καλλικράτη», ακόμη και τώρα η αυτοδιοίκηση δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση. Αυτή η πρόταση είπε, πρέπει να απαντά στο ερώτημα «ποια πρέπει να είναι η Αυτοδιοίκηση»;

    [16] Βραζιλία: Το 14% των Βραζιλιάνων στηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Τέμερ, το 39% την απορρίπτει

    Μόλις το 14% των Βραζιλιάνων στηρίζει την κυβέρνηση του νέου, συντηρητικού προέδρου της χώρας, του Μισέλ Τέμερ, ενώ το 39% την απορρίπτει, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ibope που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Τον Ιούλιο, όταν ο Τέμερ ασκούσε προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου εν αναμονή της δίκης της Ντίλμα Ρουσέφ, το 13% των Βραζιλιάνων εκφράζονταν θετικά για την κυβέρνησή του.

    Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά την καθαίρεση της Ρουσέφ, στις 31 Αυγούστου, και την αντικατάστασή της από τον Τέμερ, το 34% των Βραζιλιάνων χαρακτηρίζει "υποφερτή" τη νέα κυβέρνηση.

    Η Ρουσέφ κατηγορεί τον Τέμερ, τον πρώην αντιπρόεδρό της, ότι ενορχήστρωσε το κοινοβουλευτικό "πραξικόπημα" σε βάρος της.

    Η προτεραιότητα της κυβέρνησης του Τέμερ είναι να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση, σε μια περίοδο που η ανεργία έχει φτάσει στο ποσοστό-ρεκόρ του 11,8%. Το 2015 το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,8% και φέτος αναμένεται ότι θα υποχωρήσει κατά 3%.

    [17] Γερμανία: Στο αρχείο η δίωξη σε βάρος καλλιτέχνη για το σατιρικό ποίημα για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν

    Οι γερμανικές δικαστικές αρχές αποφάσισαν σήμερα ότι δεν θα ασκήσουν δίωξη σε έναν καλλιτέχνη, ο οποίος συνέθεσε ένα σατιρικό ποίημα, προσβλητικό για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας σοβαρή κρίση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, την περασμένη άνοιξη.

    Η υπόθεση αυτή πήρε απρόσμενα πολιτική τροπή καθώς η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επέτρεψε στην εισαγγελία, βασιζόμενη σε έναν παμπάλαιο νόμο, να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Γιαν Μπέχμερμαν για "προσβολή ενός εκπροσώπου ξένου κράτους". Το αδίκημα αυτό, που χαρακτηρίστηκε από ορισμένους "αναχρονιστικό έγκλημα εσχάτης προδοσίας", τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών.

    Ο Μπέχμερμαν είχε γράψει ένα ποίημα, το οποίο διαβάστηκε στην τηλεόραση, όπου μεταξύ άλλων χαρακτήριζε τον Ερντογάν παιδεραστή και κτηνοβάτη.

    "Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι δεν αποδείχτηκε κάποια εγκληματική ενέργεια" ανέφερε η εισαγγελία του Μάιντς σε ανακοίνωσή της. Μια γελοιογραφία ή μια σάτιρα δεν συνιστούν προσβολή όταν "η υπερβολή των ανθρώπινων αδυναμιών" δεν περιλαμβάνει τον "σοβαρό διασυρμό του προσώπου", συνεχίζει η ανακοίνωση. Για τις εισαγγελικές αρχές, "η συσσώρευση εντελώς υπερβολικών χαρακτηρισμών" στο ποίημα καταδεικνύει ότι επρόκειτο για σάτιρα και όχι για "σοβαρή επίθεση" εναντίον του Τούρκου προέδρου.

    Όταν διαβάστηκε το ποίημά του στην τηλεόραση, ο Μπέχμερμαν εξήγησε ότι γνώριζε πως είχε υπερβεί τα εσκαμμένα. Όπως είπε, ήθελε να δείξει, με αυτούς τους παραλογισμούς, ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε άδικο όταν διαμαρτυρήθηκε για ένα τραγούδι που είχε μεταδοθεί 15 ημέρες νωρίτερα από τη γερμανική τηλεόραση και επέκρινε την καταστολή των πολιτικών ελευθεριών στην Τουρκία.

    Η καγκελάριος Μέρκελ προσέφυγε σε ένα άρθρο του ποινικού κώδικα που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα για να εγκρίνει, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, την έναρξη έρευνας από τις εισαγγελικές αρχές. Πάρα πολλοί διανοούμενοι, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, στήριξαν τότε τον Μπέχμερμαν.

    Η υπόθεση πάντως δεν έχει κλείσει ακόμη: στις αρχές Νοεμβρίου η γερμανική δικαιοσύνη πρόκειται να εξετάσει μια προσφυγή του Ερντογάν ο οποίος ζητά να απαγορευτεί η αναμετάδοση του ποιήματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 October 2016 - 18:32:32 UTC