Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Δ. Βίτσα στις ΗΠΑ: Στο επίκεντρο η προώθηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
  • [02] Μ. Σπυράκη στο Πρακτορείο 104,9: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών σε μια κυβέρνηση της ΝΔ
  • [03] Χουντής σε Μοσκοβισί: Λέτε ψέματα για την Ελλάδα, είστε υποκριτές και κερδοσκόποι
  • [04] Δ. Παπαδημουλης στο Πρακτορείο 104,9: Πριν το τέλος της χρονιάς να αρχίσει η εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του χρέους
  • [05] Mειώνεται κατά 100 εκατ. ευρώ το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA
  • [06] Η Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας
  • [07] Παναττική στάση εργασίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, αύριο
  • [08] Στη Χίο 88 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, το τελευταίο 24ωρο. Μηδενικές οι ροές σε Λέσβο και Σάμο
  • [09] Μήνυμα Αβραμόπουλου για 100η συνεδρίαση ΔΣ Europol: Ανάγκη συνεργασίας για την ασφάλεια
  • [10] Βρετανία: Παραιτήθηκε η πρόεδρος του UKIP μετά από 18 ημέρες στην ηγεσία του κόμματος
  • [11] ΗΠΑ: 35 ημέρες πριν τις εκλογές, περίπου 130.000 ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει
  • [12] Οικονομία και μετανάστευση στo debate των αντιπροέδρων
  • [13] Η ακαταμάχητη γοητεία του Μάρλον Μπράντο και της Ινγκριντ Μπέργκμαν
  • [14] Η Google παρουσίασε τα δικά της κινητά τηλέφωνα Pixel με έξτρα νοημοσύνη
  • [15] Ο δορυφόρος Διώνη του Κρόνου διαθέτει (και αυτός) πιθανώς ένα βαθύ υπόγειο ωκεανό
  • [16] Ακόμη και οι μπακαλιάροι «μιλάνε» με τοπικές διαλέκτους
  • [17] ΝΔ: Οι αρχισυντάκτες του Μαξίμου βρίσκονται ακόμα σε παραζάλη από την προχθεσινή δημοσκόπηση της Αυγής
  • [18] ΟΗΕ:Ο Μάθιου εξελίσσεται στην πιο σφοδρή καταιγίδα της δεκαετίας
  • [19] Οικονομία και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της τηλεμαχίας των υποψήφιων αντιπροέδρων των ΗΠΑ
  • [20] Η Yahoo επέτρεψε σάρωση μηνυμάτων των πελατών της, για λογαριασμό των NSA και FBI

  • [01] Επαφές Δ. Βίτσα στις ΗΠΑ: Στο επίκεντρο η προώθηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

    Κύκλο επαφών έχει στις ΗΠΑ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Χθες εγακινίασε το ελληνικό περίπτερο στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικού ΥλικούAUSA2016. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, παραβρέθηκε και ο υποστράτηγοςΓεώργιος Καμπάς, διευθυντής Δ' Κλάδου του ΓΕΣ εκπροσωπώντας τον αρχηγό ΓΕΣ. Στο περιθώριο της έκθεσης ο κ. Βίτσας ίχε σειρά επαφών μεστελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο την προώθηση του αντίστοιχου ελληνικού κλάδου στις διεθνείς αγορές και την εξασφάλιση συνεργασιών με άλλες σχετικές βιομηχανίες.

    Ο ΑΝΥΕΘΑ επισκέφθηκε το αμερικανικό Πεντάγωνο και συναντήθηκε με την Ελίσα Σλότκιν(βοηθό υπουργό Άμυνας, αρμόδια για τις διεθνείς υποθέσεις ασφαλείας), ενώ ενημερώθηκε από εκπροσώπους της υπηρεσίας πληροφοριών DIA. Στην ατζέντα των συνομιλιών του κ. Βίτσα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους βρέθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και επισημάνθηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

    Ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Αμερικανοελληνικού Ιστιτούτου (AmericanHellenicInstitute) όπου συζητήθηκε ο ρόλος της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ και η συμβολή της στην προώθηση ζητημάτων που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών.

    Σήμερα ο κ. Βίτσας θα έχει συνάντηση με το διευθυντή της Υπηρεσίας Αμυντικής ΣυνεργασίαςDSCA, αντιναύαρχοΤζόζεφ Ρίξεϊ και με τον υφυπουργό Άμυνας, αρμόδιο Προμηθειών, Τεχνολογίας και Επιμελητείας, Άλαν Εστέβεζ,ενώ θα ακολούθήσουν και άλλες συναντήσεις.

    Αύριο θα επισκεφθεί την ελληνική πρεσβεία, ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους ανταποκριτές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και σε αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    [02] Μ. Σπυράκη στο Πρακτορείο 104,9: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών σε μια κυβέρνηση της ΝΔ

    «Έχει καταρρεύσει η καταλληλότητα του κ. Τσίπρα και κυρίως έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη απέναντι σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι μπορεί να δώσει λύσεις» τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM».

    Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε στα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων και σημείωσε πως το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ ψηλά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός έναντι του κ. Τσίπρα, κάτι που δεν συμβαίνει ιστορικά, αφού συνήθως η καταλληλότητα του πρωθυπουργού καταρρέει την ώρα που πέφτει η κυβέρνηση».

    Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο με θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα η κ. Σπυράκη είπε ότι η Ελλάδα υποχωρεί πολύ γρήγορα από τα πρωτοσέλιδα και την κορυφή της ατζέντας, καθώς δεν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να απασχολήσει την κεντρική ευρωπαϊκή σκηνή μια και υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τον τρόπο χειρισμού τουBrexit, τις γαλλικές, τις γερμανικές και τις ολλανδικές εκλογές. «Εκλογές που φοβίζουν για το ενδεχόμενο να υπάρχουν καταγραφές ακραίων δυνάμεων».

    Η ευρωβουλευτής της ΝΔ εξέφρασε την ανησυχία ότι με αυτό το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με τους χειρισμούς που κάνει και νομιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει ο κίνδυνος, η Ελλάδα το 2018 να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να ζητήσει και 4ο Πρόγραμμα.

    Ως προς το ζήτημα του χρέους, επισήμανε ότι ο Επίτροπος Μοσκοβισί εξέφρασε τη «γραμμή» της Κομισιόν που καταλαβαίνει ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει μείωση του κόστους εξυπηρέτησης και πρόσθεσε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

    [03] Χουντής σε Μοσκοβισί: Λέτε ψέματα για την Ελλάδα, είστε υποκριτές και κερδοσκόποι

    Επίθεση στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Π.Μοσκοβισί, εξαπέλυσε ο ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, σε ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το μέλλον των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος.

    «Λέτε ψέματα. Ήρθατε εδώ να εξωραΐσετε το 3ο μνημόνιο και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Για σας σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση είναι ο καλύτερος μαθητής της Ευρώπης των ιδιωτικοποιήσεων και της λιτότητας. Είστε συνένοχοι. Έχετε οδηγήσει το 40% των Ελλήνων πολιτών να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Στο όνομα της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και της ανάπτυξηςμειώνονται κι άλλο οι συντάξεις και οι μισθοί και αυξάνονται οι φόροι. Διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις, η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Οι κοινωνικές αντιδράσεις αντιμετωπίζονται με καταστολή και χημικά, όπως έγινε εχτές με τους συνταξιούχους. Θα μου πείτε ότι αυτά γίνονται και στο Παρίσι» δήλωσε ο Νίκος Χουντής, απευθυνόμενος στον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών.

    «Είστε υποκριτές και κερδοσκόποι, γιατί μαζί με την ελληνική κυβέρνηση ξεπουλάτε τον δημόσιο πλούτο της χώρας μου. Οι Γερμανοί πήραν τα αεροδρόμια. Οι Ιταλοί τους σιδηροδρόμους. Η μεταγραφή του Γάλλου ποδοσφαιριστή Πογκμπά στοίχισε το διπλάσιο ποσό από αυτή την εξαγορά. Οι Κινέζοι πήρανε τα λιμάνια και τώρα οι φίλοι σας Γάλλοι επιχειρηματίες, ετοιμάζονται να αγοράσουν το νερό» υποστήριξε ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ και συμπλήρωσε: «Δώσατε το πράσινο φως στα αρπακτικά των χρηματαγορών, να πάρουν τα κόκκινα δάνεια και να ξεσπιτώσουν τους Έλληνες πολίτες. Για εσάς, για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, τις εταιρίες, την ελληνική ολιγαρχία και τη νεο-μνημονιακή ελληνική κυβέρνηση, το πρόγραμμα είναι πετυχημένο και πρέπει να ολοκληρωθεί. Για τον ελληνικό λαό, που πνίγεται στους φόρους και στη φτώχεια, την ελληνική νεολαία που μεταναστεύει, είναι αποτυχημένο και πρέπει να ανατραπεί.Ντροπή σας κύριε Μοσκοβισί, γιατί ήρθατε τελικά να μας πείτε ότι έχετε μετατρέψει την Ελλάδα σε αποικία χρέους της τρόικας και των χρηματαγορών».

    [04] Δ. Παπαδημουλης στο Πρακτορείο 104,9: Πριν το τέλος της χρονιάς να αρχίσει η εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του χρέους

    «Η συγκεκριμενοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους θα είναι ένα σήμα ότι ανοίγει ένας καθαρός δρόμος για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη και για να έλθουν επενδύσεις» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την διαμόρφωση θετικού κλίματος για τις ελληνικές θέσεις, στη συζήτηση, που έγινε χθες στο ευρωκοινοβούλιο.

    «Χθες η συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο είχε πολύ περισσότερες θετικές φωνές για την Ελλάδα και τις ελληνικές διεκδικήσεις από ό,τι οποιαδήποτε άλλη συζήτηση σχετικά με την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει» είπε ο κ. Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm». Διευκρίνισε δε ότι η ανησυχία που ο ίδιος εκφράζει σχετίζεται με μία προσπάθεια από την πλευρά της Γερμανίας να αναβληθεί η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για μετά τις γερμανικές εκλογές, που είναι τον Σεπτέμβριο του 2017.

    «Το αίτημά μας είναι πολύ συγκεκριμένο και χαίρομαι γιατί το υποστήριξε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών: Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους να συγκεκριμενοποιηθούν και να αρχίσουν να εφαρμόζονται πριν το τέλος της χρονιάς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν μετά το 2018 να προσδιοριστούν τώρα, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στο ΔΝΤ να κάνει την ανάλυση βιωσιμότητας, που θα το επιτρέψει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ?γιατί το θέτει ως όρο, αλλιώς δε θα συμμετάσχει- και στην ΕΚΤ να κάνει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και με βάση αυτή να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο σημαίνει φθηνότερο χρήμα για τις επιχειρήσεις και επομένως περισσότερο τζίρο στην αγορά, μείωση της ανεργίας, ταχύτερη ανάπτυξης» ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης.

    [05] Mειώνεται κατά 100 εκατ. ευρώ το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA

    Mειώνεται κατά 100 εκατ. ευρώ το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA).

    Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 51,8 δισεκ. ευρώ έως και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 100 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

    [06] Η Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας

    Την ιστορία του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα, τη γέννηση και την εξέλιξή του, τους αγώνες, τις ήττες και τις νίκες του, φυλάσσει και ταυτόχρονα, αναδεικνύει το πλούσιο υλικό με τους χιλιάδες τίτλους, που διαθέτει η Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου και το Ιστορικό Αρχείο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.

    Ένα προικοσύμφωνο, ένα απολυτήριο Παρθεναγωγείου, ένα φεμινιστικό περιοδικό, ένα άρθρο για το δικαίωμα ψήφου, μια ομιλία της πρώτης Ελληνίδας ακτινολόγου, μια προεκλογική ομιλία της πρώτης Ελληνίδας υπουργού, μια κονκάρδα, ένα πλακάτ, ένα σύνθημα? ψηφίδες από σημαδιακές εποχές που βοηθούν τις νεότερες γενιές να μάθουν, να κατανοήσουν, ν' αγωνιστούν, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, με ισότητα.

    «Η βιβλιοθήκη μας είναι η μοναδική οργανωμένη βιβλιοθήκη, ειδική για θέματα ισότητας των φύλων και ιστορίας τού γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βιβλιοθηκονόμος Ντίνα Πεντάρχου, και χαρακτηρίζει ως πολύ ιδιαίτερο το Ιστορικό Αρχείο της, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι ψηφιοποιημένο.

    Η Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου ιδρύθηκε το 1984 από το Συμβούλιο Ισότητας των δύο Φύλων. Η συλλογή της περιλαμβάνει περίπου 17.000 τίτλους. Πρόκειται για βιβλία, περιοδικά, φυλλάδια, νόμους, ψηφιακά και ηλεκτρονικά έγγραφα, εγκυκλοπαίδειες και λεξικά, διδακτορικές διατριβές, πρακτικά και υλικό συνεδρίων. Το Ιστορικό Αρχείο της Βιβλιοθήκης ιδρύθηκε επίσημα το 2007 και περιλαμβάνει παλαιά, σπάνια και πολύτιμα ντοκουμέντα καθώς και εικαστικό υλικό.

    Αποτελείται από περίπου 10.000 καταγεγραμμένα τεκμήρια. Αναλυτικά, πρόκειται για παλαιά βιβλία, φυλλάδια και φέιγ βολάν γυναικείων ομάδων και οργανώσεων, φωτοτυπημένες χειρόγραφες-πολυγραφημένες προκηρύξεις, καταγγελίες, φωτογραφίες σε slides, προσκλήσεις σ' εκδηλώσεις, ομιλίες, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες και συνέδρια, οπτικοακουστικό υλικό (κασέτες ήχου και εικόνας) από ομιλίες, συνέδρια, εκπομπές στην τηλεόραση και τηλεοπτικά σποτ, επιστολές γυναικών, αυτοκόλλητα, κονκάρδες, πλακάτ, ατζέντες, ημερολόγια γυναικείων οργανώσεων, υφασμάτινα αντικείμενα, ρούχα, πανό κλπ, αφίσες και προφορικές μαρτυρίες.

    Υπάρχουν επίσης, συνεντεύξεις (ηχητικά ντοκουμέντα και οι απομαγνητοφωνήσεις τους) 21μίας γυναικών, που είτε διακρίθηκαν χάρη στην ενεργή συμμετοχή τους στο γυναικείο κίνημα, σε συλλογικές ή ατομικές δράσεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, του Εμφυλίου, της Δικτατορίας, είτε υπήρξαν πρωτοπόρες σε διάφορους τομείς του δημόσιου βίου (εργασία, εκπαίδευση, πολιτική, συνδικαλισμός, γράμματα, τέχνες). Ανάμεσά τους είναι η Ιωάννα Μαγγανάρα, η Νίκη Καλτσόγια-Τουρναβίτη, η Καίτη Παπαρήγα-Κωσταβάρα, η Σάσα Λαδά, η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, η Φωτεινή Σιάνου.

    Ανάμεσα στα πιο σημαντικά αποκτήματα του Ιστορικού Αρχείου, πέρα από τις προφορικές μαρτυρίες των επιφανών Ελληνίδων, η κ. Πεντάρχου διακρίνει την «Εφημερίδα των Κυριών», το πρώτο φύλλο της οποίας κυκλοφόρησε το 1887. Υπεύθυνη έκδοσης ήταν η Καλλιρρόη Παρρέν και στη βιβλιοθήκη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, μπορεί κανείς να βρει όλα τα φύλλα της. Ασχολείτο με τα δικαιώματα των γυναικών, τις διεκδικήσεις για τη θέση της γυναίκας, το δικαίωμα ψήφου.

    [07] Παναττική στάση εργασίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, αύριο

    Παναττική στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας πραγματοποιεί αύριο Πέμπτηη ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμένου να διευκολυνθούν συνδικαλιστικά στελέχη και εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση να παραβρεθούν σε δίκες της διοίκησης της Ομοσπονδίας.

    Παράλληλα, προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το κτίριο 8 των Δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου θα εκδικαστούν οι υποθέσεις. Την κινητοποίηση στηρίζει η ΑΔΕΔΥ.

    Ειδικότερα, ο τέως πρόεδρος Θέμης Μπαλασόπουλος και τα υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του 2010 δικάζονται από το Β' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για παράνομη είσοδο και «διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας» στον ΧΥΤΑ Φυλής, στις 6 και 7 Μαρτίου του 2010, την περίοδο εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου.

    Την ίδια ημέρα, από το Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών θα δικαστεί το 35μελές Γενικό Συμβούλιο με την κατηγορία της ρύπανσης περιβάλλοντος για τις κινητοποιήσεις του κλάδου τον Νοέμβριο του 2011.

    [08] Στη Χίο 88 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, το τελευταίο 24ωρο. Μηδενικές οι ροές σε Λέσβο και Σάμο

    Με 88 νέους πρόσφυγες και μετανάστες όλους στη Χίο πέρασε το τελευταίο 24ωρο, από χθες Τρίτη το πρωί μέχρι και σήμερα Τετάρτη το πρωί. Το ίδιο διάστημα σε Λέσβο και Σάμο οι ροές ήταν μηδενικές.

    Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.389, στη Χίο 4.126 και στη Σάμο 1.325. Συνολικά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέρχεται στους 10.840.

    [09] Μήνυμα Αβραμόπουλου για 100η συνεδρίαση ΔΣ Europol: Ανάγκη συνεργασίας για την ασφάλεια

    Την ανάγκη συνεργασίας και κοινής προσέγγισης, «σε κρίσιμους καιρούς για την ασφάλειά της ΕΕ», τονίζει ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε μήνυμά του για την 100η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Europol.

    «Οι απειλές δεν γνωρίζουν σύνορα, συνεχώς αλλάζουν, εξελίσσονται, πολλαπλασιάζονται. Η τρομοκρατία σημάδεψε την Ευρώπη το 2015 και το 2016 και απέδειξε ότι πρέπει να συνεργασθούμε, να εμπιστευθούμε περισσότερο ο ένας τον άλλον, να βελτιώσουμε την ικανότητά μας στους τομείς της συγκέντρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών. Και αυτό δεν αφορά μόνο στην τρομοκρατία. Αφορά και στο οργανωμένο έγκλημα, στο εμπόριο ναρκωτικών και στη διαδικτυακή εγκληματικότητα. Όλα έχουν επίδραση στις ζωές των πολιτών, αποσταθεροποιούν τις κοινωνίες μας, και όλα απαιτούν κοινή προσέγγιση»αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος.

    Σημειώνει πως «σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο ρόλος της Europol δεν θα μπορούσε να είναι πιο κεντρικός», ενώ «με τα χρόνια, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, των κρατών μελών και των Ευρωπαίων πολιτών», καθώς «οι μοναδικές ικανότητες συντονισμού και ανάλυσης που τη χαρακτηρίζουν την έχουν αναδείξει σε καθοριστικό και νευραλγικό παράγοντα της κοινής μας δράσης στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη».

    Ο κ. Αβραμόπουλος, στο μήνυμά του, δεσμεύεται ότι θα κάνει «ότι είναι απαραίτητο για να αποκτήσει η Europol μεγαλύτερη ισχύ και ικανότητα για την επίτευξη της αποστολής της» και εκφράζει τις ευχαριστίες προς τον διευθυντή και το προσωπικό της Europol «για την προσήλωσή τους στην επίτευξη των σκοπών του Οργανισμού, οι οποίοι «έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για την ασφάλεια της Ευρώπης».

    [10] Βρετανία: Παραιτήθηκε η πρόεδρος του UKIP μετά από 18 ημέρες στην ηγεσία του κόμματος

    Η Νταϊάν Τζέιμς παραιτήθηκε χθες ως ηγέτις του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο είχε ταχθεί υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), επικαλούμενη προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους, 18 ημέρες αφότου ξεκίνησε η θητεία της.

    "Δεν θα επισημοποιήσω την πρόσφατη υποψηφιότητά μου να γίνω η νέα αρχηγός του κόμματος", δήλωσε το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δήλωση που ανάρτησε στο λογαριασμό της στο Twitter.

    "Έχει καταστεί εμφανές πλέον ότι δεν έχω επαρκή εξουσία, ούτε την πλήρη υποστήριξη των συναδέλφων μου στο Ευρωκοινοβούλιο και των στελεχών του κόμματος για να υλοποιήσω τις αλλαγές που πιστεύω ότι είναι αναγκαίες και πάνω στις οποίες βάσισα την υποψηφιότητά μου", είπε.

    Η Τζέιμς διαδέχθηκε τον Νάιτζελ Φάρατζ στην ηγεσία του UKIP τον Σεπτέμβριο, έχοντας δεσμευτεί να εξασφαλίσει ότι η συντηρητική κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευτεί το Brexit με ήπιους όρους.

    [11] ΗΠΑ: 35 ημέρες πριν τις εκλογές, περίπου 130.000 ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει

    Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες έχουν ήδη ψηφίσει την Χίλαρι Κλίντον, τον Ντόναλντ Τραμπ ή κάποιον από τους άλλους υποψήφιους προέδρους, καθώς στις περισσότερες Πολιτείες επιτρέπεται η ψήφος εκ των προτέρων.

    Καθώς απομένουν 35 ημέρες μέχρι την 8η Νοεμβρίου, ακόμη δεν παρατηρείται ιδιαίτερη σπουδή των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φλόριντας Μάικλ Μαντόναλντ, που ειδικεύεται στην ψήφο εκ των προτέρων, περίπου 130.00 άνθρωποι έχουν ψηφίσει, σε σύνολο 130 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

    Οι ψήφοι αυτές θα καταμετρηθούν μαζί με όλες τις υπόλοιπες, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου.

    Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν εκ των προτέρων με δύο τρόπους: είτε με επιστολική ψήφο, είτε αυτοπροσώπως, σε εκλογικά τμήματα που ανοίγουν πρόωρα σε 37 Πολιτείες. Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει τρία εκλογικά στην Αϊόβα ενώ στο Οχάιο θα ξεκινήσει η ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα. Η ψήφος μέσω ταχυδρομείου επιτρέπεται σε όλες τις Πολιτείες, αλλά σε 20 από αυτές οι ψηφοφόροι θα πρέπει να μπορούν να δικαιολογήσουν την απουσία τους από την περιοχή ανήμερα των εκλογών. Τρεις Πολιτείες (Ουάσινγκτον, Όρεγκον και Κολοράντο) αποστέλλουν ψηφοδέλτια σε όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

    Στις εκλογές του 2012 σχεδόν το ένα τρίτο των ψήφων είχαν σταλεί πριν από την ημέρα των εκλογών.

    Η εκ των προτέρων ψήφος δεν είναι μια καινούρια ιδέα, όμως όσο περνούν τα χρόνια αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο. Το 1996 μόνο το 10,5% των ψηφοφόρων είχε επιλέξει να ψηφίσει πριν από την επίσημη ημερομηνία των εκλογών.

    [12] Οικονομία και μετανάστευση στo debate των αντιπροέδρων

    Ο Τιμ Κέιν, υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, προσπάθησε να επικεντρώσει στον Ντόναλντ Τραμπ την τηλεοπτική αναμέτρηση που είχε χθες το βράδυ, με τον Μάικ Πενς, υποψήφιο αντιπρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων .

    Έτσι, χαρακτήρισε τον Τραμπ άμεσο κίνδυνο για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, αλλά και ως άνθρωπο που υποβιβάζει τις γυναίκες και τις μειονότητες και ταυτόχρονα φέρεται να πληρώνει ελάχιστα σε ομοσπονδιακούς φόρους.

    Οι δύο υποψήφιοι αντιπρόεδροι αντάλλαξαν φραστικά πυρά στη μοναδική τηλεοπτική τους αναμέτρηση, ενώ η επόμενη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ θα διεξαχθεί το βράδυ της Δευτέρας.

    Κέιν και Πενς διέθεσαν το μεγαλύτερο μέρος του τηλεοπτικού τους χρόνου σε εκατέρωθεν φραστικές επιθέσεις εναντίον των αντίστοιχων προεδρικών υποψηφίων, ενώ η ένταση των παρεμβάσεών τους ήταν τόσο μεγάλη, που πολλές φορές οι φωνές του ενός, κάλυπταν τις φραστικές παρεμβάσεις του άλλου.

    Ο Κέιν, ένας Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από τη Βιρτζίνια, τον οποίο επέλεξε η Χίλαρι Κλίντον ως υποψήφιο αντιπρόεδρό της, προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους ψηφοφόρους και να τους απομακρύνει από τον Τραμπ.

    Από την πλευρά του, ο Πενς, κυβερνήτης της Ιντιάνα και προσωπική επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για την αντιπροεδρία, προσπάθησε να σκιαγραφήσει την Κλίντον ως μη αξιόπιστη επιλογή για το Λευκό Οίκο, αλλά κι ως ια αποτυχημένη επιλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, για τη θητεία της στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, από το 2009 ως το 2013.

    Ο Κέιν προκάλεσε την οργή του Πενς ανατρέχοντας σε σχόλιο του Ρόναλντ Ρήγκαν, πρώην προέδρου των ΗΠΑ, που είχε δηλώσει ότι ένας ηλίθιος ή μανιακός με ένα πυρηνικό όπλο θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα καταστροφικό γεγονός. ?Νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι ο προεδρικό υποψήφιος του κυβερνήτη Πενς,? δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κέιν. Ο Πενς ανταπέδωσε τα πυρά, υποστηρίζοντας: ?Γερουσιαστή..., γερουσιαστή..., αυτό ξεπερνάει εσένα και τη Χίλαρι Κλίντον και είναι χαμηλού επιπέδου.?

    Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών προσπάθησε να παρασύρει τον Πενς σε θέση άμυνας έναντι των θέσεων που εκφράζει ο Τραμπ. Ο ίδιος απευθύνθηκε στα εκατομμύρια των τηλεθεατών που συνήθως παρακολουθούν την τηλεοπτική αναμέτρηση αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με τα σχόλια του Τραμπ κατά πρώην βασίλισσας ομορφιάς, αλλά και στη θετική στάση του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου έναντι του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο πολιτικός στόχος του Κέιν ήταν να αναδείξει την άρνηση του Τραμπ να δημοσιοποιήσει τα έσοδα και τις φοροαπαλλαγές του, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων προεδρικών υποψηφίων. ?Ο κυβερνήτης Πενς έπρεπε να παρουσιάσει στον Ντόναλντ Τραμπ τις φορολογικές απαλλαγές του, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά του για την αντιπροεδρία. Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει επίσης, να παρουσιάσει τις φορολογικές απαλλαγές του, προκειμένου να είναι κατάλληλος για την προεδρία των ΗΠΑ,? τόνισε σαρκαστικά ο Κέιν.

    Από την πλευρά του, ο Πενς, που είναι περισσότερο μετριοπαθής στις δημόσιες εμφανίσεις του σε αντίθεση με τον παρορμητικό Τραμπ, δήλωσε ότι ο υποψήφιος για την προεδρία που υποστηρίζει ο ίδιος δημιούργησε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και χρησιμοποίησε το αμερικανικό φορολογικό σύστημα όπως αυτό έχει σχεδιαστεί να χρησιμοποιείται. ?Τότε, γιατί δεν αποκαλύπτει τα φορολογικά του στοιχεία;? αναρωτήθηκε ο Κέιν.

    [13] Η ακαταμάχητη γοητεία του Μάρλον Μπράντο και της Ινγκριντ Μπέργκμαν

    Οι προβολές του εναλλακτικού Exile Room στο Μοναστηράκι, ξεκινούν τη σεζόν με δύο ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στους απόλυτους σταρ της παγκόσμιας οθόνης: Μάρλον Μπράντο και Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Όπως έχει ειπωθεί,αν η Μέρλιν Μονρόε υπήρξε το υπέρτατο σύμβολο του σεξ του Χόλιγουντ,ο Μάρλον Μπράντο ήταν το αρσενικό ανάλογό της. Και ταυτόχρονα ένας ηθοποιός θηριώδους ταλέντου και μια ασυμβίβαστη προσωπικότητα που δεν δίστασε να τα βάλει με όλους και με όλα.

    Την ερχόμενη Πέμπτη 13/10, στην αίθουσα της δραστήριας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Exile Room (Αθηνάς 12) προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Listen to me Marlon» (2015) του Στίβεν Ράιλι, με υλικό από το προσωπικό αρχείο του Μπράντο, στο οποίο είχε πρόσβαση ο σκηνοθέτης. Το αρχείο αποτελείται από οπτικό και ανέκδοτο ηχητικό υλικό που ο Μπράντο είχε σκοπό να συνθέσει,προκειμένου να γυρίσει την αυτοβιογραφία του λίγο πριν πεθάνει το 2004. Η ταινία με οδηγό τη φωνή του ίδιου του Μπράντο να μας ξεναγεί στις πιο ενδόμυχες πτυχές της μνήμης και της σκέψης του, ανάμεσα στο σκοτάδι και στο φως, στην επαναστατική μεθοδολογία του, το χιούμορ και την αυτο-ανάλυση, ακολουθεί τη μυθική καριέρα του ηθοποιού, αλλά και την πληθωρική ζωή του πέρα από τη σκηνή του θεάτρου και τη μεγάλη οθόνη. Από την ιλιγγιώδη άνοδό του στην κορυφή του Χόλιγουντ μέχρι τη μετέπειτα απομόνωσή του, εξερευνώντας στο έπακρο την περίπλοκη προσωπικότητά του και αφηγούμενο μοναδικά την ιστορία του μέσα από την οπτική του Μάρλον Μπράντο.

    Στις 27/10, θα προβληθεί το βραβευμένο στις Κάννες ντοκιμαντέρ του Στιγκ Μπιόργκμαν«Ingrid Bergman In Her Own Words» (2015). Μέσα από ανέκδοτο προσωπικό υλικό και home movies, σημειώσεις, γράμματα και συνεντεύξεις με τα παιδιά της, η ταινίασυνθέτει ένα ακαταμάχητο πορτρέτο της Ίνγκριντ Μπέργκμαν, μπροστά και πίσω από τις κάμερες και μας συστήνει από την αρχή το νεαρό κορίτσι από τη Σουηδία που έμελλε να γίνει μια από τις πιο διάσημες και χαρισματικές ηθοποιούς του παγκόσμιου σινεμά και ταυτόχρονα μια μοντέρνα γυναίκα αποφασισμένη να χαράσσει πάντα το δικό της μονοπάτι. Ο εμβληματικός Μάικλ Νάιμαν υπογράφει τη μουσική και η Σουηδή ηθοποιός Αλίσια Βικάντερ δανείζει τη φωνή της στα ημερολόγια της Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

    [14] Η Google παρουσίασε τα δικά της κινητά τηλέφωνα Pixel με έξτρα νοημοσύνη

    H Google «έριξε το γάντι» στην Apple, στη Samsung και στις άλλες εταιρείες που παράγουν «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, παρουσιάζοντας τη δική της σειρά smartphones με τεχνητή νοημοσύνη, με την ονομασία Pixel.

    Η χρησιμοποίηση της ονομασίας αυτής αντί για Nexus, δείχνει μια προσπάθεια της εταιρείας να χαράξει μια διαχωριστική γραμμή με το -όχι τόσο πετυχημένο- παρελθόν της στην κινητή τηλεφωνία έως τώρα. Αντί απλώς να τροφοδοτεί με το λογισμικό της τους κατασκευαστές συσκευών ή να τους αναθέτει να φτιάξουν τα τηλέφωνά της (όπως έκανε με τα Nexus από το 2010), η Google φαίνεται πως αυτή τη φορά αποφάσισε να ανακατευτεί για τα καλά με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και πώληση των καθαρά δικών της smartphones, «κοντράροντας στα ίσια» τα iPhones και τα Galaxy.

    Τα δύο νέα μοντέλα Pixel και Pixel XL, με οθόνες OLED 5 και 5,5 ιντσών αντίστοιχα, θα διαθέτουν οπίσθια κάμερα με ανάλυση 12,3 μεγαπίξελ, θα είναι φτιαγμένα απο αλουμίνιο και γυαλί, ενώ θα διαθέτουν την παραδοσιακή υποδοχή για τα ακουστικά (αντίθετα με το νέο iPhone 7).

    Αντίθετα επίσης με τα άλλα τηλέφωνα Android, τα Pixel θα εγκαθιστούν αυτόματα τις νέες ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος και της ασφάλειας, μόλις αυτές είναι διαθέσιμες. Επίσης οι χρήστες θα έχουν απεριόριστο χώρο για δωρεάν αποθήκευση των φωτογραφιών τους στο «νέφος».

    [15] Ο δορυφόρος Διώνη του Κρόνου διαθέτει (και αυτός) πιθανώς ένα βαθύ υπόγειο ωκεανό

    Η Διώνη, ένας από τους δορυφόρους του Κρόνου, διαθέτει πιθανώς ένα υπόγειο ωκεανό βαθιά κάτω από την επιφάνειά της, σύμφωνα με εκτιμήσεις βέλγων επιστημόνων, που ανέλυσαν στοιχεία της διαστημοσυσκευής «Κασίνι». Δύο άλλα φεγγάρια του Κρόνου, ο Τιτάν και ο Εγκέλαδος, είναι ήδη γνωστό ότι πιθανότατα κρύβουν μεγάλους ωκεανούς.

    Οι ερευνητές του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Βελγίου, με επικεφαλής τον Μίκαελ Μπιουθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό γεωφυσικής "Geophysical Research Letters", ανέλυσαν τα στοιχεία βαρύτητας για τη Διώνη, τα οποία συνέλλεξε το Cassini. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορούν να εξηγηθούν μόνο αν σε βάθος 100 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια του δορυφόρου, υπάρχει ένας μεγάλος ωκεανός.

    Ο ωκεανός αυτός εκτιμάται ότι έχει βάθος αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων και περιβάλλει τον μεγάλο βραχώδη πυρήνα της Διώνης. Από αυτή την άποψη, το εσωτερικό της μοιάζει με του Εγκέλαδου. Μόνο που στην περίπτωση του τελευταίου ο υπόγειος ωκεανός βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην επιφάνεια του, όπως συμβαίνει και με τον σχετικά επιφανειακό υπόγειο ωκεανό της Ευρώπης, δορυφόρου του Δία.

    [16] Ακόμη και οι μπακαλιάροι «μιλάνε» με τοπικές διαλέκτους

    Ένας μπακαλιάρος στα αμερικανικά ύδατα, μάλλον δύσκολα καταλαβαίνει ένα μπακαλιάρο των βρετανικών υδάτων, επειδή οι ήχοι που βγάζουν, είναι αρκετά διαφορετικοί, όπως συμβαίνει με τις τοπικές διαλέκτους στην ανθρώπινη γλώσσα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή θαλάσσιας βιολογίας Στιβ Σίμπσον του Πανεπιστημίου του Έξετερ, ειδικό στο πεδίο της βιοακουστικής, έκαναν υποθαλάσσιες ηχογραφήσεις αμερικανικών και ευρωπαϊκών μπακαλιάρων, σύμφωνα με τις βρετανικές «Τέλεγκραφ» και «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς».

    Όπως αποδείχθηκε, αν και πρόκειται ουσιαστικά για τα ίδια ψάρια, οι ήχοι τους είναι αρκετά διακριτοί, πιο «στακάτοι» και ρυθμικοί στην αμερικανική πλευρά, αλλά πιο βαθιοί και σαν γρύλισμα στην ευρωπαϊκή.Ο Σίμπσον υποστηρίζει ότι, με τον τρόπο τους, τα ψάρια αναπτύσσουν τη δική τους «προφορά», όταν μεγαλώνουν σε διαφορετικές περιοχές. Οι επιστήμονες έχουν ήδη παρατηρήσει παρόμοιες διαφορές-σαν τοπικές διαλέκτους- σε πουλιά.

    Οι βιολόγοι δεν αποκλείουν ότι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που σπρώχνει τους μπακαλιάρους να μεταναστεύσουν σε πιο βόρεια και κρύα μέρη, τα ψάρια με τη διαφορετική «προφορά» μπορεί να δυσκολευθούν να βρουν συντρόφους για αναπαραγωγή στο νέο περιβάλλον όπου θα 'μιλάνε' κάποια άλλη διάλεκτο. Όπως δυσκολεύονται και οι άνθρωποι μετανάστες...

    [17] ΝΔ: Οι αρχισυντάκτες του Μαξίμου βρίσκονται ακόμα σε παραζάλη από την προχθεσινή δημοσκόπηση της Αυγής

    «Οι αρχισυντάκτες του Μαξίμου βρίσκονται ακόμα σε παραζάλη από την προχθεσινή δημοσκόπηση της Αυγής!», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ δίνοντας απάντηση στην κυβέρνηση.

    «Τους αποστέλλουμε την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ. να την διαβάσουν προσεκτικά για να καταλάβουν πως θα βγει η χώρα απο το σημερινό αδιέξοδο που οι ίδιοι την οδήγησαν», προσθέτει η Πειραιώς.

    Διαβάστε επίσης:Απάντηση κυβερνητικών κύκλων στην ΝΔ

    [18] ΟΗΕ:Ο Μάθιου εξελίσσεται στην πιο σφοδρή καταιγίδα της δεκαετίας

    Ο τυφώνας Μάθιου, ο πιο ισχυρός εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, κατευθύνεται σήμερα προς τις ΗΠΑ αφού με το πέρασμά του προκάλεσε τον θάνατο εννέα ανθρώπων και κατέστρεψε χιλιάδες κατοικίες χθες στην Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία, ενώ πλήττει και την Κούβα.

    Οι πολιτείες της Φλόριντα, της Τζόρτζια, της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας προετοιμάζονται για την άφιξη του τυφώνα κηρύσσοντας κατάστασης έκτακτης ανάγκης και απομακρύνοντας τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών.

    Ο τυφώνας Μάθιου, που είναι κατηγορίας 4 (με ανώτατο το 5), έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο εννέα ανθρώπων: πέντε στην Αϊτή και τέσσερις στη Δομινικανή Δημοκρατία, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό που αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που έχει πλήξει την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

    Πάντως η κατάσταση στην Αϊτή δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί με ακρίβεια, καθώς εξαιτίας των σφοδρών ανέμων, που χθες Τρίτη έπνεαν με ταχύτητα 230 χιλιομέτρων την ώρα, έχουν καταστραφεί τα δίκτυα επικοινωνίας σε πολλές περιοχές, όπως και η κύρια γέφυρα που συνδέει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τη νοτιοδυτική χερσόνησο.

    Η ανησυχία για την κατάσταση στην Αϊτή είναι μεγάλη καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές και αυτοσχέδιες κατοικίες μετά τον σεισμό του 2010.

    Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κούβα Μούραντ Γουάχμπα, «μεγάλο μέρος του πληθυσμού» εκτοπίστηκε εξαιτίας του τυφώνα, ενώ τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καταφύγια. «Η Αϊτή είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον σεισμό πριν από έξι χρόνια», τόνισε.

    Η Αϊτή είναι χώρα της Καραϊβικής που είναι πιο ευάλωτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της εκτεταμένης αποψίλωσης των δασών της και της διάβρωσης του εδάφους.

    Στη Δομινικανή Δημοκρατία τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 200 σπίτια υπέστησαν ζημιές, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

    Στη συνέχεια σήμερα τα ξημερώματα ο τυφώνας έφτασε στην ανατολική Κούβα, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 220 χιλιομέτρων την ώρα.

    Ο αμερικανικός στρατός απομάκρυνε από τη στρατιωτική βάση και τη φυλακή του Γκουαντάναμο το μη απαραίτητο προσωπικό, ενώ οι 61 κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις που έχουν προβλεφθεί για αυτού του είδους τα καιρικά φαινόμενα.

    Ο Μάθιου τώρα κατευθύνεται προς τις Μπαχάμες και τις ΗΠΑ.

    Οι αρχές της πολιτείας της Φλόριντα, όπου αναμένεται να φτάσει αύριο Πέμπτη, της Τζόρτζια, της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας ξεκίνησαν από χθες τις προετοιμασίες.

    Την ώρα που οι γειτονικές της πολιτείες κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές κομητείες τους προκειμένου να αποδεσμεύσουν επιπλέον πόρους, η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χάλεϊ πήρε επιπλέον μέτρα ζητώντας σήμερα την εκκένωση των παράκτιων περιοχών, κάτι που αφορά 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους.

    Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε το ταξίδι του στη Νότια Καρολίνα, όπου ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια στις πληγείσες χώρες, κυρίως στην Αϊτή και τη Τζαμάικα, για τις οποίες έχουν ήδη αποδεσμευτεί 400.000 δολάρια έκτακτη βοήθεια. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέσμευσε 255.000 ευρώ ως «αρχική» βοήθεια για την Αϊτή.

    Ο Μάθιου, που αναμένεται όταν φτάσει στις αμερικανικές ακτές να είναι τουλάχιστον κατηγορίας 3, γεγονός που σημαίνει ότι θα πνέουν άνεμοι ταχύτητας τουλάχιστον 178 χιλιομέτρων την ώρα, έχει ήδη σπάσει ρεκόρ: σύμφωνα με τον Φίλιπ Κλότσμπαχ, ειδικό στους τυφώνες στον Ατλαντικό στο πανεπιστήμιο της πολιτείας του Κολοράντο, ο Μάθιου κατέχει το ρεκόρ μεγαλύτερης παραμονής στην κατηγορία 4-5 στην Καραϊβική.

    Επίσης είναι πρώτη φορά τα τελευταία εννέα χρόνια που ο Ατλαντικός πλήττεται από τυφώνα κατηγορίας 5 και ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 4 που περνά από την Κούβα, μετά τον Άικ το 2008.

    [19] Οικονομία και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της τηλεμαχίας των υποψήφιων αντιπροέδρων των ΗΠΑ

    Τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο υποψήφιων αντιπροέδρων Τιμ Κέιν και Μάικ Πενς, πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ,ενώ σε αυτήν κυριάρχησαν τα οικονομικά του Ντόναλντ Τραμπ, το μεταναστευτικό πρόβλημα, η κατάσταση στην αμερικανική οικονομία, αλλά και ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως η κατάσταση στη Συρία και οι σχέσεις με τη Ρωσία.

    Ο Τιμ Κέιν δήλωσε ότι υπάρχουν θέματα για τα οποία οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν με τη Ρωσία.

    Από την άλλη μεριά, ο Μάικ Πενς υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν θα σεβαστεί μία διακυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας της «ισχύος των ΗΠΑ».

    [20] Η Yahoo επέτρεψε σάρωση μηνυμάτων των πελατών της, για λογαριασμό των NSA και FBI

    Η εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών Yahoo δημιούργησε μυστικά πέρυσι ένα ειδικό πρόγραμμα λογισμικού για να ερευνήσει όλα τα εισερχόμενα ηλεκτρονικά μηνύματα (email) των πελατών της για συγκεκριμένες πληροφορίες που ζητήθηκαν από αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με άτομα που είναι γνώστες του θέματος.

    Η εταιρεία συμμορφώθηκε με μια διαβαθμισμένη απαίτηση της αμερικανικής κυβέρνησης, σαρώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια λογαριασμούς του Yahoo Mail κατά παραγγελία της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) ή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI), σύμφωνα με τρεις πρώην υπαλλήλους της εταιρείας και ένα τέταρτο άτομο που είχε πληροφορηθεί για τα γεγονότα.

    Μερικοί ειδήμονες παρακολουθήσεων είπαν ότι αυτή είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση μιας αμερικανικής εταιρείας του διαδικτύου η οποία συγκατατίθεται στο αίτημα μιας υπηρεσίας κατασκοπείας να διερευνήσει όλα τα εισερχόμενα μηνύματα, σε αντίθεση με την εξέταση ήδη αποθηκευμένων μηνυμάτων ή την σάρωση μικρού αριθμού λογαριασμών, σε άμεσο χρόνο.

    Δεν γνωστοποιήθηκε ποιές ήταν οι πληροφορίες τις οποίες διερευνούσαν τα στελέχη των υπηρεσιών, παρά μόνο ότι ήθελαν την Yahoo να ψάξει για μια συγκεκριμένη σειρά χαρακτήρων. Αυτό σημαίνει μια φράση σε μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε επισύναψή του, είπαν οι πηγές, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες.

    Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τί είδους στοιχεία μπορεί να παρέδωσε η Yahoo, εάν παρέδωσε κάτι, και εάν τα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών είχαν έρθει σε επαφή με άλλες υπηρεσίες παροχής email με παρόμοιο αίτημα, εκτός της συγκεκριμένης.

    Σύμφωνα με δύο από τους πρώην υπαλλήλους, η απόφαση της επικεφαλής της Yahoo, Μαρίσα Μάγιερ, να υπακούσει την οδηγία τάραξε μερικά από τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας και οδήγησε στην αποχώρηση τον Ιούνιο του 2015 του επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας πληροφοριών Άλεξ Στάμος, ο οποίος σήμερα κατέχει τη θέση διευθυντού ασφάλειας στην εταιρεία Facebook.

    "Η Yahoo είναι μια εταιρεία που υπακούει στο νόμο, και συμμορφώνεται με τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών", δήλωσε η εταιρεία σε σύντομο μήνυμά της σε απάντηση ερωτήσεων του Reuters για την απαίτηση των υπηρεσιών πληροφοριών, αρνούμενη να κάνει περαιτέρω δηλώσεις.

    Ο Στάμος αρνήθηκε το αίτημα για συνέντευξη από το πρακτορείο, μέσω εκπροσώπου της Facebook.

    Η NSA παρέπεμψε τις ερωτήσεις στο Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών, το οποίο αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις.

    Το αίτημα για την έρευνα στα μηνύματα έφτασε στην εταιρεία με τη μορφή διαβαθμισμένης απαίτησης στη νομική ομάδα της εταιρείας, σύμφωνα με τρείς από τις παραπάνω ανώνυμες πηγές.

    Είναι γνωστό σήμερα ότι οι αμερικανικές τηλεφωνικές και διαδικτυακές εταιρείες έχουν παραδώσει όγκους πληροφορικών πελατών τους σε υπηρεσίες πληροφοριών. Μερικοί όμως ειδικοί πρώην εργαζόμενοι στην κυβέρνηση ή τον ιδιωτικό τομέα είπαν ότι δεν είχαν ποτέ δει τόση εκτεταμένο αίτημα για άμεση συλλογή διαδικτυακών μηνυμάτων ή κάποια απαίτηση που χρειάζεται τη δημιουργία νέου λογισμικού.

    Η Μάγιερ και άλλα στελέχη της εταιρείας αποφάσισαν τελικά να συναινέσουν στο αίτημα των υπηρεσιών αντί να το πολεμήσου, εν μέρει γιατί πίστευαν ότι θα χάσουν, είπαν γνώστες του θέματος. Σε παρόμοια περίπτωση που ενεπλάκη η Yahoo το 2007 με το μυστικό δικαστήριο παρακολούθησης ξένων (FISA) για την έρευνα συγκεκριμένων λογαριασμών αλληλογραφίας χωρίς ένταλμα δικαστηρίου, η εταιρεία έχασε.

    Μερικοί υπάλληλοι της Yahoo αντέδρασαν στην απόφαση της Μάγιερ και του επικεφαλής συμβούλου της εταιρείας Ρον Μπελ να μη ζητηθεί η συμμετοχή της ομάδας ασφάλειας της εταιρείας στο θέμα, αντί να ανατεθεί στους προγραμματιστές email να γράψουν το πρόγραμμα, το οποίο ανακάλυψε η ομάδα ασφάλειας τον Μάιο του 2015, λίγες εβδομάδες μετά από την έναρξή του. Η ομάδα ασφάλειας αρχικά πίστεψε πως χάκερ είχαν παραβιάσει το σύστημα.

    Όταν ο Στάμος έμαθε πως το πρόγραμμα είχε εισηχθεί με την άδεια της Μάγιερ, παραιτήθηκε ως διευθυντής ασφάλειας πληροφοριών και είπε στους υπαλλήλους του ότι είχε αποκλειστεί από μια απόφαση η οποία βλάπτει την ασφάλεια των χρηστών, σύμφωνα με τις πηγές. Τους είπε πως λόγω ενός λάθους στο λογισμικό, θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα αποθηκευμένα μηνύματα χάκερ.

    Σε ξεχωριστό επεισόδιο, η Yahoo ομολόγησε τον Σεπτέμβριο πως χάκερ που χρηματοδοτούνται από κάποια κυβέρνηση είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε 500 εκατομμύρια λογαριασμούς το 2014. Οι αποκαλύψεις έχουν θέσει υπό τα επικριτικά βλέμματα την πολιτική ασφάλειας της Yahoo, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να ολοκληρώσει μια συμφωνία που θα παραδώσει το κύριο μέρος των υπηρεσιών της στην εταιρεία τηλεπικοινωνίας Verizon Communications για 4,8 εκατομμύρια δολάρια (4,28 εκατ. ευρώ).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 October 2016 - 8:32:27 UTC