Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έντονη ανησυχία για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη εκφράζει η ΝΔ
  • [02] Στη Βιέννη ο Ι. Αμανατίδης για τη Μεσογειακή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ
  • [03] Αποχώρηση της Ιταλίας από την ευρωζώνη αναμένει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς
  • [04] ΥΠΟΙΚ: Αδύνατον να ενεργοποιηθεί ο κόφτης το 2017
  • [05] I. Δραγασάκης: Το σύστημα της διαπλοκής και παθογένειας του παρελθόντος θα ξεριζωθεί
  • [06] Φόρος 50- 60% για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων
  • [07] Παιδοφιλία, τι πρέπει να προσέχουν παιδιά και γονείς
  • [08] Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ
  • [09] Τρόφιμα αντί Γκαζόν ή αλλιώς καλλιέργειες στις πόλεις
  • [10] Ο Ομπάμα χαιρετίζει την επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα ως «ιστορική»
  • [11] Προειδοποίηση του συριακού στρατού για απομάκρυνση, όσων το επιθυμούν, από το Χαλέπι
  • [12] Έξι νεκροί από επίθεση της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ, στην Κένυα
  • [13] Η δρ. Σάρον Στόκερ μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον «Γρύπα Πολεμιστή»
  • [14] Το IN-EDIT Festival έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
  • [15] Ο εγκέφαλος των εφήβων μαθαίνει και θυμάται καλύτερα από τις εμπειρίες σε σχέση με των ενηλίκων
  • [16] Eργαστήρια προγραμματισμού για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου στο Ευγενίδειο
  • [17] Πορεία έξω από τα νοσοκομεία από τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ
  • [18] Οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, λόγω τυφώνα Μάθιου
  • [19] Στους σχεδιαστές νανοσυσκευών το Νόμπελ Χημείας

  • [01] Έντονη ανησυχία για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη εκφράζει η ΝΔ

    Την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη εκφράζει η ΝΔ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για παρεμβάσεις.

    Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή την παραίτηση των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ, τονίζει πως «εδώ και καιρό η Νέα Δημοκρατία επανειλημμένα έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη» κάνοντας λόγο για «σοβαρές δυσλειτουργίες, περίεργες μεθοδεύσεις και απαράδεκτες κυβερνητικές παρεμβάσεις σε αυτήν».

    Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, η σημερινή παραίτηση δύο αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, επιβεβαιώνει και ενισχύει ακόμα περισσότερο τις έντονες αυτές ανησυχίες της ΝΔ, ανησυχίες που, για ακόμα μία φορά, όπως τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος, υπογράμμισε και ο πρόεδρος του κόμματος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη χθεσινή δημόσια παρέμβασή του.

    «Είναι θέμα δημοκρατικής ευθύνης και καθήκοντος για τη Νέα Δημοκρατία να μην επιτρέψει οποιασδήποτε μορφής υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης» καταλήγει στην δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    [02] Στη Βιέννη ο Ι. Αμανατίδης για τη Μεσογειακή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ

    Στη Βιέννη βρίσκεται σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, προκειμένου να συμμετάσχει στην Μεσογειακή Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Στο επίκεντρο της φετινής Μεσογειακής Διάσκεψης είναι η υιοθέτηση μίας πολυδιάστατης προσέγγισης των προκλήσεων της συνεκτικής ασφάλειας ως προς τους νέους της βόρειας και της νότιας Μεσογείου, θέμα επί του οποίου θα τοποθετηθεί ο κ. Αμανατίδης εκθέτοντας τις ελληνικές θέσεις.

    Στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ έχει αναπτυχθεί ήδη μεγάλος αριθμός κοινών δράσεων με την Ομάδα των Μεσογειακών Εταίρων για Συνεργασία (OSCE Mediterranean Partners for Co-operation). Στη σημερινή Διάσκεψη, μεταξύ άλλων, παρίστανται οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Κύπρου, της Λιβύης, της Ιορδανίας, του Ισραήλ, της Μάλτας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

    [03] Αποχώρηση της Ιταλίας από την ευρωζώνη αναμένει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς

    Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι η Ιταλία θα παραμείνει μακροπρόθεσμα στην ευρωζώνη. "Οταν συνομιλώ με τους Ιταλούς διαισθάνομαι μιαν αυξανόμενη απογοήτευση από το ευρώ. Στους Ιταλούς γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η Ιταλία δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του ευρώ. Είναι για τους Ιταλούς πραγματικά δύσκολο συναισθηματικά και χρειάστηκαν καιρό να το αποδεχθούν". Η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Οι τράπεζες της χώρας παλεύουν με τεράστια αποθέματα κόκκινων δανείων και η χώρα δεν αναπτύσσεται πλέον εδώ και δέκα χρόνια καθόλου, ενώ σε αυτό το διάστημα η ανεργία έχει αυξηθεί πάρα πολύ, δηλώνει σε συνέντευξή του στην Die Welt.

    O Στίγκλιτς, θεωρεί ότι χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει η ευρωζώνη . Δεν πιστεύει επίσης πως η ευρωπαϊκή πολιτική μπορεί να σώσει μακροπρόθεσμα την πάσχουσα ακόμα ευρωζώνη. Τα κράτη μέλη δεν έχουν τη βούληση να προβούν σε βαθιές μεταρρυθμίσεις όπως είναι η τραπεζική ένωση ή να προχωρήσουν σε ένα κοινό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων.

    "Απουσιάζει η αποφασιστικότητα. Εγώ ανησυχώ για την έλλειψη ταχύτητας με την οποία υλοποιούνται οι αποφάσεις στην Ευρώπη. Η πολιτική αποφασίζει τι πρέπει να γίνει και μετά οι αποφάσεις μπλοκάρονται, αργούν, καθυστερούν". Ο επιφανής Αμερικανός οικονομολόγος, λέει επίσης πως στην Ευρώπη λείπει και η πέραν των εθνικών συνόρων αλληλεγγύη.

    Γι αυτό και η κοινή νομισματική ένωση πιθανόν να διαλυθεί τα επόμενα χρόνια. Τότε δεν θα υπάρχει πλέον ευρωζώνη με την σημερινή της μορφή "Η ευρωζώνη θα υπάρχει σε δέκα χρόνια, αλλά τίθεται το ερώτημα πώς θα είναι. Είναι εντελώς απίθανο ότι θα εξακολουθήσει να έχει 19 μέλη . Είναι δύσκολο να πει κανείς ποια θα ανήκουν σε αυτήν". Η Γερμανία για παράδειγμα είχε ήδη αποδεχτεί ότι θα αποχωρήσει η Ελλάδα, όπως είπε. Ο ίδιος ο Στίγκλιτς μάλιστα είχε προτείνει να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

    Ο νομπελίστας οικονομολόγος μπορεί μεν να απαριθμήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ήταν αναγκαίες ώστε να λειτουργήσει η νομισματική ένωση, αλλά δεν πιστεύει ότι τα κράτη μέλη θα ήταν διατεθειμένα να κάνουν αυτά τα βήματα. Η κατάργηση του κοινού νομίσματος ή η διάσπασή του σε βόρειο και νότιο ευρώ είναι, επομένως, κατά τη γνώμη του, οι μοναδικές τις ρεαλιστικές επιλογές για να ανακάμψει και πάλι η παραλυμένη οικονομία της Ευρώπης.

    "Η κρίση ξεκίνησε στις ΗΠΑ, αλλά η οικονομία εκεί ανακάμπτει και πάλι, ενώ η ευρωζώνη βρίσκεται σε σύγχυση. Και οι δυο οικονομικοί χώροι είναι όμοια διαμορφωμένοι, διαθέτουν το ίδιο ανθρώπινο δυναμικό, ίδιους πόρους και όμοιους θεσμούς. "Η μεγάλη τους διαφορά είναι το ευρώ", τονίζει.

    [04] ΥΠΟΙΚ: Αδύνατον να ενεργοποιηθεί ο κόφτης το 2017

    Η μόνιμη διαφορά ανάμεσα σε ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς παραμένει για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα, υπογραμμίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και επισημαίνουν πως ο "κόφτης" είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή του 2016 καθώς ήδη, με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο ψηλά που δεν "προλαβαίνουν" να πέσουν κάτω από το 0,5%!

    Οι ίδιοι κύκλοι θυμίζουν πως :

    Πρώτον το ΔΝΤ επέμενε ότι με τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι εφικτό να έχουμε πλεόνασμα 3,5% το 2018 και ζητούσε και άλλα μέτρα τα οποία ουδέποτε και πάρθηκαν. Υποστήριζε ότι με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα είχε πλεονάσματα έως 1,5%. Άρα η σημερινή "έκπληξη" διαφόρων συστημάτων έχει "κοντή" μνήμη ή αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων κατά της κυβέρνησης.

    Δεύτερον η ενεργοποίηση του "κόφτη" γίνεται μόνο όταν η οικονομία δεν πιάνει το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που κρίνεται τον Μάιο κάθε χρόνου. Για φέτος ο στόχος είναι 0,5%, το 2017 1,75% και το 2018 3,5%. Τον Μάιο του 2017 θα εξεταστεί αν καλύφθηκε ο στόχος του 2016 (0,5% πρωτογενές). Ο "κόφτης" είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή του 2016 καθώς ήδη, με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο ψηλά που δεν "προλαβαίνουν" να πέσουν κάτω από το 0,5%! Το 2017 προβλέπεται πλεόνασμα 1,75% και θα εξετασθεί η κάλυψη του στόχου τον Μάιο του 2018 -ας μην ανησυχούν, λοιπόν, από σήμερα, οι μονίμως "ανησυχούντες"!

    Τρίτον , είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στη Σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον και στο Eurogroup του Λουξεμβούργου τα διάφορα συστήματα θα προσπαθήσουν να "φτιάξουν κλίμα". Δυστυχώς γι' αυτά στη χώρα θα παραμείνει... εύκρατο!

    [05] I. Δραγασάκης: Το σύστημα της διαπλοκής και παθογένειας του παρελθόντος θα ξεριζωθεί

    «Το πολιτικό μας σχέδιο εντάσσεται στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, και βρίσκεται στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού, της σοσιαλφιλελεύθερης συναίνεσης και των πολιτικών της συντηρητικής εθνικής αναδίπλωσης», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, το βράδυ της Τετάρτης.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών, ενόψει του επικειμένου συνεδρίου του κόμματος. «Στην Ελλάδα έχουμε μάχη με τα κατεστημένα συμφέροντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εξαρτήσεις. Το σύστημα της διαπλοκής θα ξεριζωθεί» τόνισε ο κ. Δραγασάκης και σημείωσε, ότι «οι βάσεις της μεταμνημονιακής Ελλάδας, θα τεθούν μέσα από την ανατροπή του παλιού και την ανάδειξη του νέου παραδείγματος διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση προχωρά, θα εξαντλήσει τη θητεία της το 2019 και θα διεκδικήσει την τετραετία για τη διαμόρφωση της νέας μεταμνημονιακής Ελλάδας» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εξαπέλυσε επίθεση στην Νέα Δημοκρατία και την κατηγόρησε, ότι «επί έναν και πλέον χρόνο επιδίδεται σε καταστροφολογία», η οποία, όπως ανέφερε, «έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες».

    «Ο κ. Μητσοτάκης, διαπλεκόμενοι καναλάρχες και κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες ως μακάβρια χορωδία, προσπαθούν να δημιουργήσουν εικόνα καταστροφής» είπε χαρακτηριστικά.

    «Τα γεγονότα τους διαψεύδουν ενώ επιβεβαιώνονται οι δικές μας εκτιμήσεις, ακόμη και από εκεί που δεν το περίμεναν, όπως το ΔΝΤ», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Η πτωτική πορεία της χώρας έχει σταματήσει και οι στόχοι εκπληρώνονται. Η οικονομία είναι σε φάση σχετικής σταθεροποίησης και μπαίνει σε φάση ανάκαμψης που θα επιταχυνθεί. Η ανεργία βαθμιαία μειώνεται. Στόχος μας είναι να βγούμε στις αγορές έως το 2017, να πετύχουμε μια θετική συμφωνία στο θέμα του χρέους, και στα εργασιακά να εξασφαλίσουμε την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, που θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες μαζί με τις επενδύσεις θα οδηγήσουν την οικονομία σε ανάκαμψη και την χώρα στην ανάπτυξη. Επιδιώκουμε τη μείωση και την ανακατανομή των φορολογικών βαρών και την στήριξη του κοινωνικού κράτους», είπε ο κ. Δραγασάκης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προανήγγειλε επίσης και την κατάθεση στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου, σχεδίου νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

    Συνεχίζοντας, μίλησε για την αναγκαιότητα μεγάλων θεσμικών μεταρρυθμίσεων όπως είναι το άνοιγμα της συζήτησης για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και η θωράκιση της κοινωνίας κατά της διαφθοράς. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «θέλουμε να είμαστε συνεπείς, σεβόμαστε και υλοποιούμε τις συμφωνίες μας, αλλά δεν το κάνουμε στα τυφλά και εξαντλούμε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης». «Ορισμένοι έχουν μια νεοαποικιακή λογική, αλλά υπάρχουν και δυνάμεις που αναγνωρίζουν το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής, θέλουν να θέσουν ένα τέρμα στη λιτότητα και επιδιώκουν έναν άλλο δρόμο στην Ευρώπη. Σήμερα υπάρχουν δυνατότητες συμμαχιών στην Ευρώπη. Η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος της Αθήνας το καταδεικνύει» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης και τόνισε:

    «Στον ΣΥΡΙΖΑ το ισχυριζόμασταν χρόνια. Υπάρχει σήμερα κάποιος που να ισχυρίζεται στα σοβαρά ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται ν' αλλάξει;».

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι υπάρχει και ένα μπλοκ εγχωρίων συμφερόντων που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι κατά της επιχειρηματικότητας.

    «Στηρίζουμε έμπρακτα την κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, όμως το σύστημα της διαπλοκής και παθογένειας του παρελθόντος θα ξεριζωθεί, γιατί αυτή είναι η εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό. Δεν θα ανεχθούμε χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Σήμερα και ο πλέον δύσπιστος αντιλαμβάνεται, ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέση εξάρτησης με κανένα σύστημα συμφερόντων. Επιδιώκουμε ένα σύστημα χωρίς «δικούς μας», αλλά με επίκεντρο το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα, η ΝΔ είναι σε μια σχέση ταύτισης με ομάδες συμφερόντων που βρίσκονται στον πυρήνα της διαπλοκής, και έδωσε συνειδητά μάχη υπέρ του παλιού καθεστώτος και των συμφερόντων του στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών Σε αυτή τη μάχη με τα κατεστημένα συμφέροντα, η ΝΔ και μέρος της αντιπολίτευσης εμφανίζονται ως υπερασπιστές των συμφερόντων αυτών» τόνισε ο κ. Δραγασάκης και κατέληξε:

    «Από μια μικρή μαγιά φτιάξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζουμε για να ενισχύσουμε δεσμούς με την κοινωνία, και να διευρύνουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες».

    [06] Φόρος 50- 60% για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων το οποίο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή ως το τέλος του μήνα.

    Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και των θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έχει επιτευχθεί συμφωνία η οποία προβλέπει την καταβολή φόρου από 50% έως 60% για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων του παρελθόντος. Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει την καταβολή φόρου 50% για τις υποθέσεις που δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος, 55% για τις υποθέσεις που ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και 60% για τους φορολογούμενους με υποθέσεις για τις οποίες ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

    Με την καταβολή του φόρου οι φορολογούμενοι θα κλείνουν τις υποθέσεις τους και θα απαλλάσσονται από ποινικές διώξεις για πράξεις φοροδιαφυγής. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται περιθώριο δύο μηνών εντός του οποίου οι φορολογούμενοι θα κληθούν, εφόσον το επιθυμούν, να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων τους. Μετά το πέρας της προθεσμίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η συμπλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογούμενους.

    Το νομοσχέδιο για τη οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων όπως και αυτό για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελούν προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου και όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός πρόκειται να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή.

    [07] Παιδοφιλία, τι πρέπει να προσέχουν παιδιά και γονείς

    Τα περιστατικά παιδεραστίας συνεχώς αυξάνουν. Στην Ελληνική Αστυνομία η αρμόδια Υποδιεύθυνση προσπαθεί να διαλευκάνει και να προστατέψει τα θύματα. Αλήθεια, ποιο είναι το προφίλ του διεστραμμένου δράστη, τι πρέπει να προσέχουν παιδιά και γονείς; Οι απαντήσεις στο Πρακτορείο, το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που κυκλοφορεί σήμερα.

    Του Δημοσθένη Καλαμπάκα

    Σε μάστιγα της εποχής μας έχει εξελιχθεί η παιδοφιλία, με τα περιστατικά σε βάρος μικρών παιδιών, από διεστραμμένους δράστες, που προκαλούν φρίκη και αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά οι αρμόδιοι αξιωματικοί και ψυχολόγοι της Ελληνικής Αστυνομίας, να αυξάνουν συνεχώς. Το έργο τους πολύ δύσκολο, αφού πρέπει, όχι απλώς να διαλευκάνουν σοβαρές υποθέσεις και να φτάσουν στη σύλληψη των δραστών, αλλά ταυτόχρονα να μην «πληγώσουν»παιδικές ψυχές, που έχουν βιώσει εφιαλτικές καταστάσεις.

    Η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής επιτελεί πολύτιμο έργο, συλλαμβάνοντας συνεχώς παιδόφιλους, αλλά και ενημερώνοντας συνεχώς για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους ανήλικους και τι πρέπει να προσέχουν γονείς και παιδιά.

    Δράστες κυρίως είναι άτομα του στενού ή ευρύτερου οικογενειακού ή και φιλικού περιβάλλοντος, αλλά και εντελώς άγνωστα», τονίζει στο Πρακτορείο ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων, αστυνομικός υποδιευθυντής Γιώργος Μπουροδήμος.

    «Οι ανήλικοι», συνεχίζει, «χρειάζονται ειδική προστασία και μέριμνα, ιδιαίτερα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησής τους. Προσβλέπουμε στην χωρίς καθυστέρηση ενημέρωση ? καταγγελία για κάθε περιστατικό, ώστε να εκδηλώσουμε την άμεση ανταπόκρισή μας. Θεωρούμε ότι η επιστημονική διερεύνηση των υποθέσεων με τη συνδρομή των ψυχολόγων μας και το ομαδικό πνεύμα, αποτελεί ξεχωριστό στοιχείο της Υπηρεσίας μας. Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία δείχνουμε στην ενημέρωση του κοινού για τους ανήλικους θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ συμμετέχουμε στην καμπάνια «Το Μυστικό της Νίκης», στο πλαίσιο της εκστρατείας «ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης».

    Ο χειρισμός των υποθέσεων με παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, αποτελεί μια ξεχωριστή διαδικασία. «Αυτό συμβαίνει, κυρίως, λόγω της ηλικίας των βασικών μαρτύρων που είναι τα παιδιά. Απαιτεί ομαδική δουλειά για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της συλλογής των στοιχείων», τονίζει ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων, η τμηματάρχης, αστυνόμος Α΄, Γεωργία Πατρωνούδη. «Για εμάς που εργαζόμαστε με τα παιδιά και γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητές τους, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, είναι πολύ σημαντικό, κατά την έρευνα μας, να αποτυπωθούν τα πραγματικά περιστατικά της κάθε υπόθεσης, με σεβασμό προς το παιδί ? θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και καταγραφή της άποψης του προσώπου που κατηγορείται».

    Καίριος είναι ο ρόλος των ψυχολόγων της ΕΛ.ΑΣ όσον αφορά στην αντιμετώπιση των παιδιών ? θυμάτων. «Εμείς, οι ψυχολόγοι, καλούμαστε να εκτιμήσουμε την ψυχική κατάσταση και την αντιληπτική ικανότητα του θύματος, να προετοιμάσουμε το παιδί για την εξέτασή του ως μάρτυρα και να διατυπώσουμε τις διαπιστώσεις μου σε γραπτή έκθεση, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δικογραφίας. Στη συνέχεια είμαστε παρόντες κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του παιδιού στους προανακριτικούς υπαλλήλους», επισημαίνει ο ψυχολόγος -αστυνόμος Α', Νίκος Σταματογιάννης.

    «Ο ρόλος του ψυχολόγου, πέρα από τα προαναφερθέντα που ορίζονται από το νόμο», προσθέτει, «συνίσταται αρχικά στο να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού, δεδομένου ότι αυτό καλείται να μοιραστεί μια πολύ τραυματική για το ίδιο εμπειρία σε άγνωστους ανθρώπους. Χτίζει ένα περιβάλλον προστασίας και ασφάλειας, προκειμένου να νιώσει το παιδί άνετα ώστε να καταθέσει την «εμπειρία του». Παράλληλα, βασικός στόχος είναι η αποφυγή δευτερογενούς κακοποίησης, εξαιτίας της αναβίωσης του τραύματος στο παιδί.

    Σημαντική δυσκολία εμφανίζουν υποθέσεις κατά τις οποίες ο δράστης ανήκει στο πολύ στενό περιβάλλον του παιδιού. «Τότε το παιδί, εκτός από τα βαθειά συναισθήματα προδοσίας και ενοχής που βιώνει αισθάνεται ότι φέρει επάνω του όλη την ευθύνη για τη διασάλευση και τυχόν διάσπαση του οικογενειακού του πλαισίου», υπογραμμίζει, από την πλευρά της, η ψυχολόγος -αστυνόμος Β΄, Κωνσταντίνα Κωστάκου.

    «Χαρακτηριστικά», συνεχίζει, «είναι τα παραδείγματα όπου τα παιδιά αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από τους οικείους τους ή τους ασκείται πίεση να μην καταθέσουν ή να αποσύρουν την κατάθεσή τους. Είναι ενδεικτική η υπόθεση με διετή κακοποίηση έφηβης από τον πατέρα της, όπου η μητέρα αρνήθηκε πλήρως τη στήριξή της απέναντι στην ανήλικη. Συνέχισε δε να δυσπιστεί και να την ενοχοποιεί ακόμη και μετά από την ομολογία του πατέρα, καθώς και την εγκληματολογική και ιατροδικαστική επιβεβαίωση της κακοποίησης.

    Ως προς την αντιμετώπιση των παιδιών -θυμάτων, από τους ψυχολόγους, η κ.Κωστάκου διευκρινίζει:

    «Τα παιδιά τα ρωτάμε πάντοτε τι έγινε, πώς έγινε, πότε έγινε αλλά ποτέ «γιατί» έγινε...Πρόκειται για μία ερώτηση η οποία ενδέχεται να ενοχοποιεί το παιδί...Μοιάζει σαν να το ρωτάμε «γιατί επέτρεψες να συμβεί»...

    Στατιστικά στοιχεία

    (Της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής)

    - Το 70% των δραστών είναι Έλληνες και το 30% αλλοδαποί.

    - Το 40% αυτών βρίσκεται στην ευρύτερη οικογένεια του παιδιού (πατέρας, πατριός, παππούς, θείος, νονός, κλπ.), το 50% βρίσκεται στο περιβάλλον του παιδιού (οικογενειακός φίλος, δάσκαλος, προπονητής, κλπ.) και μόνο το 10% των δραστών είναι άγνωστοι στο παιδί.

    - Ως προς τα θύματα, το 35% αυτών είναι αγόρια και το 65% κορίτσια.

    Το προφίλ του παιδόφιλου

    - Ο παιδόφιλος είναι συνήθως άντρας, άνω των 30 ετών, ελεύθερος, με λίγους φίλους της ηλικίας του.

    - Αν είναι παντρεμένος, πιθανότατα έχει περιορισμένη ή και καθόλου ερωτική ζωή με τη σύντροφό του.

    - Συχνά είναι αξιοσέβαστο και γνωστό μέλος της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας.

    - Πολλές φορές συμβαίνει να έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά και ο ίδιος ως παιδί και τα θύματά του είναι της ίδιας περίπου ηλικίας που είχε αυτός όταν κακοποιήθηκε.

    - Ο παιδόφιλος ανήκει συνήθως στο περιβάλλον του παιδιού ή και της οικογένειας. Μπορεί να είναι ο δάσκαλος, ο προπονητής, ο γείτονας, ο θείος, ο πατριός ή κάποιο άλλο άτομο «υπεράνω πάσης υποψίας», μερικές φορές και άγνωστο στο θύμα.

    Μεθοδολογία προσέγγισης των παιδόφιλων

    - Ο παιδόφιλος συχνάζει σε χώρους με παιδιά, όπως παιδικές χαρές, εμπορικά κέντρα, internet cafeκαι προτιμά παιδικές ενασχολήσεις και παιχνίδια. Χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, myspace, κλπ.), προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε παιδιά και παίζει παιχνίδια με παιδιά στο διαδίκτυο.

    - Εργάζεται με παιδιά ή σε χώρους που συχνάζουν αυτά, όπως σχολεία, αθλητικά κέντρα, παιδότοποι, κλπ. Αν είναι άνεργος μπορεί να προσφέρει εθελοντικά σε τέτοια μέρη.

    - Στοχεύει, κατά περίπτωση, σε συγκεκριμένες ηλικίες και φύλο. Συνήθως είναι παιδιά προεφηβικής ηλικίας, όταν δηλαδή δεν έχουν ακόμα σεξουαλικές εμπειρίες, αλλά βρίσκονται στη φάση της εξερεύνησης και ανακάλυψης της σεξουαλικότητάς τους. Επιλέγει συνήθως παιδιά του αντίθετου φύλου και είναι λιγότερο συχνές οι περιπτώσεις ομοφυλόφιλων.

    - Επιλέγει παιδιά ντροπαλά, συνεσταλμένα και ευάλωτα, που προέρχονται από οικογένειες προβληματικές ή με μειωμένους πόρους ή και οικογένειες που οι γονείς λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι στην εργασία τους.. Κερδίζει την εμπιστοσύνη των παιδιών, αλλά και της οικογένειας πολλές φορές.

    - Προσπαθεί να γίνει φίλος με το παιδί και ενισχύει την αυτοεκτίμησή του. Λέει στα παιδιά ότι είναι σπουδαία ή πολύ ώριμα, στοχεύει στην ανάγκη τους να ακουστούν και να βρεθεί κάποιος που τα καταλαβαίνει. Δρα μεθοδικά και με υπομονή. Αρχικά μπορεί να χρησιμοποιεί τσιμπήματα, γαργαλητά, χάδια, να ζητάει από το παιδί να τον φιλάει και προχωρά ανάλογα με τις αντιδράσεις του παιδιού. Αν βρει πρόσφορο έδαφος προσπαθεί να εμπλέξει τα παιδιά σε σεξουαλικού περιεχομένου δραστηριότητες.

    Οδηγίες προς τα παιδιά

    Έχε υπόψη σου ότι:

    -Ένας ενήλικος δεν πρέπει ποτέ να ζητάει από ένα παιδί να αγγίξει τα γεννητικά του όργανα.

    -Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να αγγίζει τα γεννητικά σου όργανα εκτός αν είναι γιατρός στο ιατρείο του.

    -Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να σου ζητήσει να κάνεις οτιδήποτε μαζί του ενώ είσαι γυμνός.

    -Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να σου ζητάει να κρατήσεις κάτι κρυφό ή μυστικό από τους γονείς σου, κυρίως κάτι που αφορά εσένα.

    Πες «όχι» όταν:

    -Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος.

    -Ένας ενήλικος θέλει να σε αγγίξει κάπου που δε θέλεις εσύ.

    -Ένας μεγάλος κάνει κάτι στο σώμα σου, που σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή και να πονάς μέσα σου.

    -Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι και να μην το πεις στους γονείς σου.

    Ξεχώρισε το «δώρο» από τη «δωροδοκία»:

    -Δώρο είναι κάτι που σου δίνει κάποιος γιατί σε αγαπάει.

    -Δωροδοκία είναι όταν κάποιος σου δίνει κάτι ή σε αφήνει να κάνεις κάτι και ζητάει αντάλλαγμα για αυτό.

    Προστασία στο διαδίκτυο:

    -Ρύθμισε την ασφάλεια του λογαριασμού σου (στο facebook, myspace, friendster, κλπ.), ώστε να μπορούν μόνο οι «φίλοι» σου να δουν λεπτομέρειες του προφίλ σου.

    -Χρησιμοποίησε μια φωτογραφία προφίλ που να μη δείχνει το πρόσωπό σου ή να εμφανίζει άλλες πληροφορίες για εσένα.

    -Μη δίνεις πληροφορίες για το σχολείο σου, το πού μένεις ή το τηλέφωνό σου.

    -Μην κάνεις «φίλους» άτομα που δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά.

    -Μη συναντάς άτομα που έχεις «γνωρίσει» στο διαδίκτυο, χωρίς την παρουσία ενός από τους γονείς σου.

    Οδηγίες προς τους γονείς

    -Σε κάθε περίπτωση, αντί να προσπαθούν οι γονείς να εντοπίσουν έναν παιδόφιλο, είναι πιο χρήσιμο να κάνουν το παιδί τους δυσκολότερο «στόχο» για τον επίδοξο παιδόφιλο, ο οποίος προτιμά τα ευάλωτα παιδιά. Το παιδί που λαμβάνει αγάπη, προσοχή και υποστήριξη από το σπίτι του δε θα την αναζητήσει αλλού.

    -Να δίνουν στο παιδί τους την προσοχή που χρειάζεται, ώστε ο παιδόφιλος θα στρέψει τη δική του προσοχή αλλού. Το να κερδίσει ο παιδόφιλος την εμπιστοσύνη του παιδιού δεν είναι αρκετό, χρειάζεται και τις κατάλληλες ευκαιρίες (τόπο, χρόνο).

    -Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι οι γονείς να χτίσουν μία σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί, στην οποία εκείνο θα νιώθει ελεύθερο να κουβεντιάσει οτιδήποτε του συμβαίνει, χωρίς να φοβάται ή να ντρέπεται.

    -Τέλος, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από πολύ μικρή ηλικία είναι απαραίτητη, ώστε το παιδί να μάθει να διαχειρίζεται το σώμα του και να μην αναζητεί τέτοιες πληροφορίες από τρίτους.

    Σε περίπτωση που κάποιος υποψιάζεται ή έχει ενδείξεις ότι κάποιος ενήλικος ασελγεί σε βάρος ανηλίκων μπορεί να απευθυνθεί:

    -Στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής - Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ): Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, 3ος όροφος, τηλ. 210 6476370.

    -Στο Τμήμα Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης - Μοναστηρίου 326, τηλ. 2310 388456-8.

    Για αναφορές περιστατικών διαδικτυακής παρενόχλησης - παιδοφιλίας ή παιδικής πορνογραφίας, μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα τηλέφωνα 11188 και 210-6476464.

    Δήλωση στο Πρακτορείο του διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγου Χρήστου Παπαζαφείρη:

    «Με τη βοήθεια όλων μας να λάμψει ξανά το φως στις καρδιές των πληγωμένων παιδιών»

    «Η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων, που αποτελεί κεντρική Υπηρεσία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, είναι μία ξεχωριστή Υπηρεσία, λόγω του ιδιαίτερου αντικειμένου της, που είναι τα παιδιά. Η προστασία των ανηλίκων από κάθε είδους αξιόποινες συμπεριφορές αποτελεί βασική προτεραιότητά της.

    Οι επιταγές της «Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού», και ιδίως οι τέσσερις θεμελιώδης αρχές, της Β¨μη διάκρισης Β¨, του Β¨καλύτερου συμφέροντος του παιδιούΒ¨, της Β¨επιβίωσης, ανάπτυξης και προστασίαςΒ¨, καθώς και της Β¨συμμετοχήςΒ¨, διέπουν κάθε μας ενέργεια στο χειρισμό των υποθέσεων, με απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα του και στην ιδιωτική ζωή κάθε παιδιού.

    Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην ιδιαίτερη αποστολή της, την προστασία των παιδιών, στελεχώνεται από κατάλληλο αστυνομικό και επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους). Ήδη, έχουν ενταχθεί στο στελεχιακό δυναμικό της Υποδιεύθυνσης δύο αξιωματικοί (Υ.Γ.) - ψυχολόγοι, οι οποίοι συμβάλουν με τις γνώσεις τους και την επιστημονική κατάρτισή τους στο χειρισμό υποθέσεων, κατά την εξέταση των παιδιών -θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης..

    Είναι δεδομένο ότι το ζήτημα της προστασίας των ανηλίκων δεν είναι αμιγώς αστυνομική υπόθεση, για αυτό και επιδιώκεται η διαρκής συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές και άλλες συναρμόδιες Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων διαθέτει τόσο την εμπειρία όσο και την επιστημονικότητα για να ανταποκριθεί με επαγγελματισμό και με ευαισθησία στον ξεχωριστό ρόλο που της έχει αναθέσει η Πολιτεία. Προσβλέπουμε στη συνεργασία τους και την εμπιστοσύνη τους, ώστε με τη βοήθεια όλων μας να λάμψει ξανά το φως στις καρδιές των πληγωμένων παιδιών, τόσο με την αποκάλυψη των καλά κρυμμένων μυστικών τους, όσο και με την παραδειγματική τιμωρία των παιδόφιλων».

    [08] Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ

    Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 7:00 έως τις 11:00, για την Αττική, στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και την Πρόνοια και 24ωρη απεργίαγια την περιφέρεια, πραγματοποιεί σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Επίσης, τετράωρη στάση εργασίας, από τις 7:00 έως τις 11:00 έχει προκηρύξει για σήμερα και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών.

    «Το Καραβάνι της Υγείας συνεχίζει τον δρόμο του», όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, ξεκίνησε στις 7:00 από το ΕΚΑΒ, θα διασχίσει όλα τα νοσοκομεία των Αθηνών και θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας, όπου θα συγκεντρωθούν γιατροί και εργαζόμενοι στον δημόσιο σύστημα.

    Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αμφισβητεί ότι θα γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία με την πρώτη δόση από τις τηλεοπτικές άδειες,σημειώνοντας, μάλιστα, ότι «τα λεφτά των καναλιών πάνε στη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού κατά πρόβλεψη των μνημονίων». Επίσης, τονίζει ότι το μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία μειώθηκε συνολικά τα έτη των μνημονίων κατά 20.000, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 40.000, ενώ η χρηματοδότηση είναι μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.Όπως προσθέτει, τα νοσοκομεία θα λάβουν 1,156 δισ. ευρώ και τα τα ληξιπρόθεσμα θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ και κάνει λόγο «για διάλυση του ΕΣΥ».

    Διαβάστε επίσης: Παναττική στάση εργασίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ

    [09] Τρόφιμα αντί Γκαζόν ή αλλιώς καλλιέργειες στις πόλεις

    Ειδήσεις για οπωρώνες ή ακόμα και λαχανόκηπους στις πόλεις τα τελευταία χρόνια ακούμε ολοένα και πιο συχνά. Στα Χανιά, το Λουτράκι, την Τρίπολη, την Καλαμάτα, το Αγρίνιο, τα Γιάννενα, τη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη, τη Δράμα, την Έδεσσα, τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη, τη Θέρμη, τον Άγιο Δημήτριο Αττικής, την Εκάλη, το Μαρούσι, και σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα, δήμοι ή ομάδες πολιτών πήραν την πρωτοβουλία και αξιοποίησαν ανοιχτούς χώρους, ακόμα και σε σχολεία και πρώην στρατόπεδα, καλλιεργώντας οπωροφόρα δέντρα, αμπελώνες και λαχανικά. Άλλοι δήμοι εκμεταλλεύονται τα ήδη υπάρχοντα δέντρα, όπως στη Γλυφάδα, τις ελιές, παράγοντας λάδι και στο Νέο Ηράκλειο τις νεραντζιές, οι οποίες μπολιάστηκαν για να δώσουν λεμόνια.

    Η πρακτική αυτή δεν είναι καινούργια. Τα παλιότερα χρόνια, το κέντρο και τα προάστια της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, είχαν σπίτια με κήπους, όπου ευδοκιμούσαν οπωροφόρα δέντρα, ενώ άλλα βρίσκονταν διάσπαρτα στους δρόμους. Ήταν πολύ φυσικό και συνηθισμένο ο κόσμος να κόβει και να τρώει σύκα, πορτοκάλια, μούρα, να μαζεύει ελιές, χαρούπια κλπ. Πιο συστηματικά η αστική καλλιέργεια ξεκίνησε στην Ευρώπη και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ προς το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, εξαιτίας της έλλειψης αγροτικών προϊόντων. Από τότε μέχρι σήμερα, είτε λόγω ανάγκης, είτε επιλογής, ή και των δυο, αναπτύχθηκε η αστική γεωργία.

    Οι γεωπόνοι στηρίζουν τις αστικές καλλιέργειες

    Για τις προοπτικές των αστικών καλλιεργειών, την επίδραση της ρύπανσης των πόλεων και το κατά πόσο ασφαλή προς βρώση είναι τα φρούτα, λαχανικά, μυρωδικά και λοιπά φυτά που μεγαλώνουν στις πόλεις, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τέσσερις ειδικούς στις αστικές καλλιέργειες, τους καθηγητές στη Γεωπονική Σχολή Αθήνας Γεράσιμο Αράπη, (Εργαστήριο Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος), τον Πέτρο Ρούσσο, (Εργαστήριο Δενδροκομίας), τον Ιωάννη Μάσσα, (Περιβαλλοντική Εδαφολογία) και τον γεωπόνο- αρχιτέκτονα Τοπίου και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου«Γεωπόνοι του Κόσμου»,Σταμάτη Σεκλιζιώτη. Και οι τέσσερις λένε«ναι»στις αστικές καλλιέργειες.

    «Υπάρχει η δυνατότητα, όπου υφίστανται ελεύθεροι χώροι, δημόσιοι ή ιδιωτικοί, σε πάρκα, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές, σχολεία, νοσοκομεία, στρατόπεδα, ταράτσες, ή μεμονωμένα σε γωνίες των δρόμων, με κατάλληλο σχεδιασμό να παράγουμε υγιή και θρεπτικά φυτά»,αναφέρει ο κ. Αράπης. Αντίστοιχα, στα μπαλκόνια και σε ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών μπορούμε να μεγαλώσουμε σε γλάστρες φρούτα, λαχανικά, βότανα και να τα τρώμε.

    Σήμερα, οι ανοιχτοί χώροι ή καταλήγουν στην εύκολη και δαπανηρή κάλυψη με το γνωστό«υδροβόρο γκαζόν»,ή σε αναπλάσεις με τσιμέντο, άσφαλτο, πλακόστρωτα, μέταλλα, τούβλα, μάρμαρα και όλα τα σκληρά υλικά που απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία στη διάρκεια της ημέρας και την εκπέμπουν τη νύκτα κάνοντας μαρτύριο τη ζωή στην πόλη το καλοκαίρι, υποστηρίζει ο κ. Σεκλιτζιώτης.

    Αντιδράσεις και προκαταλήψεις

    Ο κ. Σεκλιτζιώτης διαπιστώνει μια περιφρόνηση ή και άγνοια των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων για τα δέντρα, ακόμα και για τους δικούς τους κήπους. Συχνά ακούγονται επιχειρήματα ότι τα δέντρα... λερώνουν με τα φύλλα και τους καρπούς που ρίχνουν, ευθύνονται για την προσέλκυση εντόμων την περίοδο ανθοφορίας, και έχουν μεγάλες απαιτήσεις για ποτίσματα, κλαδέματα, καθαρισμούς, φυτοπροστασία και συγκομιδή.

    Πράγματι, στον δήμο Ηρακλείου, διατυπώθηκαν ενστάσεις από την αντιπολίτευση κατά του μπολιάσματος των λεμονιών, ενώ στον δήμο Κορυδαλλού, η αντίστοιχη πρόταση ξεσήκωσε αντιδράσεις και τελικά τα μπολιάσματα δεν πραγματοποιήθηκαν.

    Στην«ανυπαρξία βοτανικής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης»ρίχνει το φταίξιμο ο κ. Σεκλιτζιώτης.«Όλα ανεξαιρέτως τα δένδρα ρίχνουν το φύλλωμα και τους καρπούς τους και όλα λερώνουν, με διαφορετικό τρόπο το κάθε είδος ξεχωριστά»,εξηγεί. Επίσης, οι κάτοικοι της πόλης, έχοντας χάσει την επαφή με την ύπαιθρο, γνωρίζουν τα φρούτα μόνο από τον μανάβη της γειτονιάς, τη λαϊκή ή το σούπερ μάρκετ, κι όχι ως ζωντανούς οργανισμούς, συμπληρώνει.

    Η ρύπανση στις πόλεις

    Σαν γενικός κανόνας, η γειτνίαση των καλλιεργειών με χώρους βιομηχανικής δραστηριότητας και δρόμους με μεγάλο φόρτο αυτοκινήτων δεν ενδείκνυνται, εξαιτίας των βαρέων μετάλλων και άλλων ρύπων που επηρεάζουν τα φυτά. Μάλιστα υπάρχουν διαφορές στα επίπεδα ρύπανσης, όχι μόνο από πόλη σε πόλη, αλλά και από δρόμο σε δρόμο μέσα στον ίδιο δήμο, υπογραμμίζει ο κ. Αράπης. Παρ' όλα αυτά, η εικόνα δεν είναι τόσο«μαύρη»,όσο θα περίμενε κανείς. Δυο μελέτες, μία για το Θριάσιο Πεδίο και μία για τις παιδικές χαρές της Αθήνας, που έγιναν από τον κ. Μάσσα και τους συνεργάτες του, δείχνουν, μεταξύ άλλων, πως τα εδάφη δεν είναι τόσο μολυσμένα, κάποια μάλιστα καθόλου. Για παράδειγμα, μετρήσανε βαρέα μέταλλα μέχρι έξι μέτρα από εθνική οδό στο έδαφος και δε βρήκαν τίποτα μετά τα έξι μέτρα.

    Ο κ. Ρούσσος και οι φοιτητές του διεξήγαγαν ένα πείραμα: Πήραν πορτοκάλια από το δενδροκομείο της Γεωπονικής στην Ιερά Οδό, τα έστυψαν και, όταν μέτρησαν το μόλυβδο, ανιχνεύθηκε αρκετά υψηλός. Επανέλαβαν το στύψιμο, αφού πρώτα είχαν πλύνει με νερό και έτριψαν λίγο το φλοιό με τα χέρια, και δεν υπήρχε ίχνος μολύβδου. Το συμπέρασμα είναι πως το μέταλλο είχε μεταφερθεί με τα δάχτυλα από το φλοιό, αλλά με ένα απλό πλύσιμο, εξαφανίστηκε.

    Προετοιμασία εδάφους και σχεδιασμός

    Εξετάζουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χώματος, να δούμε αν έχει θρεπτικές ουσίες, ώστε να το εμπλουτίσουμε και αν είναι ρυπασμένο, για να το καθαρίσουμε ή και να το απορρίψουμε, αντικαθιστώντας το με καινούργιο, εξηγεί ο κ. Αράπης. Όσον αφορά τους καρπούς, μετράει η επιφάνεια της παραγωγής. Συνήθως τα βαρέα μέταλλα μένουν στην επιφάνεια του χώματος, δεν περνούν στις ρίζες και επικάθονται στους καρπούς. Έτσι, ένα μαρούλι θα απορροφήσει μεγαλύτερη ποσότητα αιωρούμενων ρύπων από ένα τοματάκι. Αντίθετα ρύποι που υπάρχουν μέσα στο χώμα, καταλήγουν στο εσωτερικό ενός καρπού. Όλα τα παραπάνω αποτελούν γενικούς κανόνες, γι αυτό κάθε διαδικασία φύτευσης ελέγχεται κατά περίπτωση, αναφέρει ο κ. Αράπης.

    Για την αξιοποίηση μεγάλων επιφανειών, κανείς πρέπει να ξεκινήσει από τη χαρτογράφηση και την καταγραφή των αστικών και περιαστικών κενών, επισημαίνει ο κ. Σεκλιτζιώτης. Μετά αρχίζει η ταξινόμηση, για παράδειγμα, εδώ οπωροφόρα δέντρα, εκεί μυρωδικά κλπ. Σημαντικό είναι να παίρνει κανείς υπ' όψη τη φυτογεωγραφία ενός τόπου, δηλαδή ποια βοτανικά είδη μπορούν να παραχθούν με σχετική ευκολία ως προς τον βαθμό προσαρμογής και βιωσιμότητας, υπογραμμίζει ο κ. Σεκλιτζιώτης. Για παράδειγμα, άλλη η τοπική χλωρίδα της Αττικής (ελιές, συκιές, μυρτιές, κλπ), άλλη των Ιωαννίνων (καστανιές, καρυδιές, κλπ)

    Οφέλη από τις αστικές καλλιέργειες

    Διατροφική αυτάρκεια, αποκατάσταση της αλλοτριωμένης σχέσης ανθρώπου-φύσης, περισσότερο πράσινο στις πόλεις, εξοικονόμηση πόρων αποτελούν κάποια από τα πλεονεκτήματα της παραγωγής φρούτων και λαχανικών στην πόλη, συμφωνούν όλοι οι προαναφερθέντες γεωπόνοι.

    Στον δήμο Γλυφάδας φέτος θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που θα παραχθεί λάδι από τις ελιές της περιοχής. Το λάδι διατίθεται στα κοινωνικά παντοπωλεία του δήμου.«Υπάρχει τεράστια ανταπόκριση από τον κόσμο. Το 2014 στρώσαμε για πρώτη φορά "λιόπανα",τα ειδικά δίχτυα που απλώνονται στο έδαφος για να πέσουν οι ελιές. Μετά στείλαμε δείγμα στο γενικό Χημείο του Κράτους, για να διαπιστωθεί ότι το λάδι που θα παραχθεί θα είναι ασφαλές προς κατανάλωση. Εφόσον πήραμε θετικές απαντήσεις, συνεχίσαμε ακάθεκτοι τη διαδικασία»,επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του δήμου Κώστας Παπαχλιμίντζος.

    «Πέρσι από πέντε τόνους ελιάς, βγάλαμε 800 λίτρα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας. Μάλιστα πέρσι, φέραμε συσκευασία παραγωγής ελαιολάδου μέσα στο δημοτικό σχολείο για να δουν οι μαθητές πώς φτιάχνεται το λάδι. Δίπλα, σεφ από ΙΕΚ της περιοχής, έφτιαχναν τηγανίτες με το λάδι που μόλις έβγαινε»,περιγράφει ο κ. Παπαχλιμίντζος .

    Στο Λονδίνο, γύρω από στάσεις, αλάνες, σε κάθε ελεύθερο χώρο έχουν φυτευτεί οπωροφόρα δέντρα, περιγράφει ο κ. Σεκλιτζιώτης και ο καθένας μπορεί να κόψει και να φάει. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις (Βοστόνη, Σιάτλ, Σαν Φρανσίσκο κ.α).

    [10] Ο Ομπάμα χαιρετίζει την επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα ως «ιστορική»

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την ημέρα επικύρωσης της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα - η οποία υιοθετήθηκε από τον απαιτούμενο αριθμό κρατών χθες - ως "ιστορική" για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

    "Σήμερα, ο κόσμος συναντάται με την συγκυρία, και εάν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που ενσωματώνει αυτή η συμφωνία του Παρισιού, είναι πιθανό ότι η ιστορία θα κρίνει (την ημέρα αυτή) ως ορόσημαο για τον πλανήτη μας", είπε σε λιτή δήλωσή του σε δημοσιογράφους ο Ομπάμα, στον Κήπο των Τριαντάφυλλων στον Λευκό Οίκο.

    Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία του Παρισιού, έπρεπε να υιοθετηθεί από 55% όλων των χωρών. Προς το παρόν, έχει υιοθετηθεί από 72 χώρες, υπεύθυνες για το 56,75% των εκπομπών αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα, γεγονός το οποίο επιτρέπει σε πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να την επικυρώσουν, ενώ ήδη η συμφωνία είχε εξασφαλισμένη την υποστήριξη χωρών όπως είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδία, που ευθύνονται για μεγάλο μέρος των εκπομπών αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο ώστε η συμφωνία να έχει τεθεί σε ισχύ μέσα σε 30 ημέρες, πριν από την έναρξη της COP 22 (7-18 Νοεμβρίου) στο Μαρόκο.

    [11] Προειδοποίηση του συριακού στρατού για απομάκρυνση, όσων το επιθυμούν, από το Χαλέπι

    O συριακός στρατός προειδοποίησε ότι όποιος παραμείνει στην πόλη του Χαλεπίου, μετά την ευκαιρία που δόθηκε σε όσους ήθελαν να το εγκαταλείψουν, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την «αναπόφευκτη μοίρα του».

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το βράδυ, τονίζεται ότι ο στρατός έχει αποκόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού των ανταρτών στα βόρεια του Χαλεπίου, ενώ διαθέτει αξιόπιστη πληροφόρηση για όλες τις θέσεις των ανταρτών, αλλά και τα σημεία που αποθηκεύουν τον οπλισμό τους. Παράλληλα, παρότρυνε όλους να εγκαταλείψουν τον οπλισμό τους και να απομακρυνθούν από την πόλη.

    Αργότερα χθες, ανακοινώθηκε από το συριακό στρατό, η μείωση των αεροπορικών επιδρομών, αλλά και του βομβαρδισμού ανταρτικών θέσεων στο ανατολικό Χαλέπι, προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση ανθρωπιστικής καταστροφής, αλλά και να επιτραπεί σε όσους θέλουν να το εγκαταλείψουν, να αποχωρήσουν σε άλλες πιο ασφαλείς περιοχές.

    [12] Έξι νεκροί από επίθεση της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ, στην Κένυα

    Έξι είναι οι νεκροί από επίθεση που έγινε σήμερα στα βορειοανατολικά της Κένυας. Την επίθεση αυτή εκτιμάται ότι έκαναν αντάρτες της οργάνωσης ΑλΣαμπάμπ που έχει τη βάση της, στη Σομαλία, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, αλλά και μεταδόσεις τοπικών ΜΜΕ.

    Σύμφωνα με τον Αλί Ρομπά, κυβερνήτη της επαρχίας Μαντέρα, έχουν επιβεβαιωθεί έξι νεκροί από την επίθεση, ενώ τα τοπικά ΜΜΕ, γνωστοποιούν ότι η επίθεση αυτή, έγινε νωρίς σήμερα το πρωί.

    [13] Η δρ. Σάρον Στόκερ μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον «Γρύπα Πολεμιστή»

    Ένας όμορφος άνδρας, με μακριά μαύρα μαλλιά, ήταν πιθανόν ο «Γρύπας Πολεμιστής», όπως αποκαλείται ο «ένοικος» του τάφου του 1.500 π. Χ., που αποκαλύφθηκε πέρσι στον 'Ανω Εγκλιανό της Πύλου, δίπλα από το μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορος. Το πρόσωπό του, που ανασυστάθηκε από τα οστά του κρανίου του, όπως και τα νέα ερευνητικά δεδομένα, θα παρουσιαστούν σήμερα στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, ώρα 19:00, από τους αρχαιολόγους Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, οι οποίοι το καλοκαίρι του 2015 βρήκαν κάτι μοναδικό: Έναν ασύλητο, λακκοειδή τάφο με τον σκελετό άνδρα, ηλικίας 30 με 35 ετών, καθώς και περισσότερα από 1.400 μοναδικά αντικείμενα ως κτερίσματα για τη μετά θάνατο ζωή του.

    «Από ό,τι φαίνεται ήταν ένας όμορφος άνδρας. Τον έχουμε αποκαταστήσει με μακριά μαύρα μαλλιά, με βάση την αναπαράσταση πολεμιστή που βρέθηκε σε μία σφραγίδα στον τάφο και η οποία θα δημοσιευτεί του χρόνου. Θα δείξουμε την εικόνα του κατά τη διάρκεια της ομιλίας μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ. Στόκερ, η οποία μαζί με τον άνδρα της, καθηγητή Τζακ Ντέιβις, θα δώσουν διάλεξη με θέμα «Lord of the Gold Rings: The Grave of the Griffin Warrior of Pylos» («Ο 'Αρχοντας των Χρυσών Δαχτυλιδιών: Ο Τάφος του Γρύπα Πολεμιστή της Πύλου»). Η ανασύσταση του προσώπου του έγινε από τους Lynne Schepartz και Tobias Houlton του Πανεπιστημίου του Ουιτγουότερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ.

    Πέρσι, η συγκλονιστική ανακάλυψη είχε χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως «η πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία 65 χρόνια». Τα ευρήματα συνηγορούσαν και με το παραπάνω σε αυτό: Χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια και κύπελλα, ένα χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, μια σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα -ορισμένα με χρυσά χείλη-, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, ένας χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι και λεκανίδες, 50 και πλέον σφραγιδόλιθοι, περισσότερες από 1.000 ψήφους από πολύτιμους λίθους και άλλα εντυπωσιακά.

    Η κ. Στόκερ, μαζί με τον άνδρα της, θα συνεχίσουν τις ανασκαφές στην Πύλο τουλάχιστον για άλλα τρία χρόνια. Η μετάδοση της ομιλίας θα γίνει ζωντανά από την ιστοσελίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (http://www.ascsa.edu.gr/index.php/about/livestream).

    [14] Το IN-EDIT Festival έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

    Mοναδικά μουσικά ντοκιμαντέρ και συναρπαστικές ιστορίες από τα παρασκήνια της παγκόσμιας μουσικής, παρουσιάζει από 20 έως 23 Οκτωβρίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το IN-EDIT Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού κινηματογράφου στον κόσμο, που επιστρέφει στην Αθήνα για τρίτη χρονιά.

    Από την πρώτη του διοργάνωση στη Βαρκελώνη, το 2003, μέχρι σήμερα, το IN-EDIT έχει ταξιδέψει σε δεκάδες πόλεις του κόσμου, παρουσιάζοντας πάντα τις πιο σπουδαίες ιστορίες από τα παρασκήνια της μουσικής. Το 2014 ήρθε στην Ελλάδα και αποτελεί πλέον σταθερό σημείο αναφοράς των φίλων της μουσικής και του κινηματογράφου, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα.

    Το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, με την προβολή του «Oasis: Supersonic», που θα παιχτεί στη χώρα μας πριν από την επίσημη πρεμιέρα του στην Αμερική. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την ιλιγγιώδη πορεία των Oasis, από τις εργατικές κατοικίες του Μάντσεστερ, σε μία από τις μεγαλύτερες συναυλίες όλων των εποχών, μπροστά σε 125.000 θεατές, στο Knebworth, μετά από μόλις τρία χρόνια.

    Τις επόμενες τρεις μέρες, θα προβληθούν και στις δύο σκηνές της Στέγης, μερικά από τα σημαντικότερα μουσικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων: Το «Dont Look Back», που ακολουθεί τον Bob Dylan στη μεγάλη του περιοδεία το 1965, καταγράφοντας τον σπουδαίο μουσικό στις πιο προσωπικές του στιγμές, αλλά και το «Bird on a Wire», που ακολουθεί τον Leonard Cohen, δέκα χρόνια αργότερα, σε μία αντίστοιχη περιοδεία και αποτυπώνει δύσκολες και σπουδαίες στιγμές του πολυτάλαντου μουσικού.

    Με την ίδια προσδοκία ξεκινά και το «Mistaken for Strangers», κινηματογραφημένο από τον αδερφό του τραγουδιστή των National, και εξελίσσεται σε ένα συγκινητικό πορτρέτο της ξεχωριστής ροκ μπάντας από το Οχάιο.

    Επιπλέον, η σπουδαία ιστορία της μεγάλης Nina Simone («The amazing Nina Simone»), ένα ταξίδι κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού, με τον μεγαλύτερο τσελίστα του κόσμου («The Music of Strangers: Yo-Yo Ma and the Silk Road Ensemble»), η μελαγχολική ιστορία του ξεχωριστού Mark Linkous και της μουσικής των Sparklehorse («The Sad and Beautiful World of Sparklehorse») και οι αφηγήσεις του Danny Fields, που έχοντας δουλέψει -μεταξύ πολλών άλλων- με τους Doors, τους Cream, τον Lou Reed, τη Nico, τους Stooges και τους Ramones, έχει σίγουρα πολλές ιστορίες να πει («Danny Says»), φιλοδοξούν να μην αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

    Ακόμη, στα πλαίσια του φετινού IN-EDIT, επαναλαμβάνεται το μεγάλο δίλημμα της δεκαετίας του ?90: Blur Vs Oasis, ή αλλιώς η μεγάλη «μάχη» της Britpop αναβιώνει στην οθόνη της Στέγης, μέσα από δύο ντοκιμαντέρ («Blur: New World Towers» και «Oasis:Supersonic»).

    Η τρίτη έκδοση του IN-EDIT στην Αθήνα, ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής, 23 Οκτωβρίου, με την μικροκαμωμένη φιγούρα της Janis Joplin να κάνει την εμφάνισή της στην οθόνη, η οποία με τη βραχνή φωνή και την ανήσυχη προσωπικότητά της, έγινε σύμβολο μίας γενιάς παγκοσμίως («Janis: Little Girl Blue»).

    Για πρώτη φορά, σε αυτή την έκδοση, το IN-EDIT παρουσιάζει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ενότητές του: το «Doc Alive». Οι πρωταγωνιστές των ντοκιμαντέρ «βγαίνουν» από την οθόνη και, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, εμφανίζονται στη σκηνή για ένα live session.

    Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου (22.00), μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ «Fonko», που ταξιδεύει στην Αφρική για να αποτυπώσει τις μουσικές ολόκληρης της ηπείρου, ακολουθεί η εμφάνιση της Sister Fa, μιας από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της σύγχρονης αφρικάνικης μουσικής, ενώ ο Edwyn Collins, σταρ της μουσικής σκηνής της δεκαετίας του ?80, θα εμφανιστεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ «The Possibilities Are Endless» (Κυριακή 23/10, 19.45), το οποίο καταγράφει τη δύσκολη περίοδο της αποκατάστασης -τόσο προσωπικής όσο και μουσικής- που ακολούθησε ένα καθοριστικό για τη ζωή του εγκεφαλικό επεισόδιο.

    [15] Ο εγκέφαλος των εφήβων μαθαίνει και θυμάται καλύτερα από τις εμπειρίες σε σχέση με των ενηλίκων

    Ο εγκέφαλος των εφήβων μαθαίνει και θυμάται από τις νέες εμπειρίες καλύτερα από ό,τι ο εγκέφαλος των ενηλίκων, πράγμα που προετοιμάζει τους νέους για την ανεξάρτητη ενήλικη ζωή, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα.Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Κολούμπια και Καλιφόρνια, με επικεφαλής την ψυχολόγο Τζούλιετ Νταβίντοφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Neuron", σύμφωνα με το BBC, συνέκριναν τις επιδόσεις 41 εφήβων ηλικίας 13 έως 17 ετών και 31 ενηλίκων 20 έως 30 ετών.

    Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παίξουν ένα βιντεοπαιγνίδι, ενώ την ίδια στιγμή ο εγκέφαλός τους μελετάτο με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI). Όπως διαπιστώθηκε, οι έφηβοι απάντησαν σωστά περισσότερες ερωτήσεις, ενώ και τα τεστ μνήμης έδειξαν ότι θυμούνταν καλύτερα διάφορες λεπτομέρειες, σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας συμμετέχοντες.Ο ιππόκαμπος και το ραβδωτό σώμα ήσαν οι δύο περιοχές του εγκεφάλου που έκαναν τη διαφορά υπέρ των εφήβων, καθώς εμφάνιζαν μεγαλύτερη νευρωνική δραστηριότητα και κυρίως μεγαλύτερη διασύνδεση μεταξύ τους, από ό,τι στην περίπτωση των ενηλίκων.

    [16] Eργαστήρια προγραμματισμού για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου στο Ευγενίδειο

    Δύο νέα εργαστήρια προγραμματισμού, οργανώνει αυτόν τον Οκτώβριο το Εργαστήριο Τεχνολογίας UΤech Lab, του ιδρύματος Ευγενίδου. Απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες της Ε' και Στ' Δημοτικού, καθώς επίσης της Α' Β' και Γ' Γυμνασίου, που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό ή στη δημιουργία κώδικα.

    Πρόκειται για τα εργαστήρια «HTML & CSS: Μιλώντας τη γλώσσα του διαδικτύου» και «Google CS First: Προγραμματισμός για παιδιά!», που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού 2016», η οποία θα διαρκέσει από τις 15 έως τις 23 Οκτωβρίου.

    Τα εργαστήρια βασίζονται στην πρακτική εξάσκηση και στη δημιουργία ενός τελικού «πρότζεκτ». Η συμμετοχή είναι δωρεάν, απαιτείται όμως κράτηση στο τηλέφωνο του UTech Lab, 210-9469 694.

    Το πρώτο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις: 13 Οκτωβρίου (4.00 μμ - 7.30 μμ), 14 Οκτωβρίου (4.00 μμ - 7.30 μμ.) και 15 Oκτωβρίου (10.00 πμ.- 1.30 μμ), ενώ το δεύτερο στις: 20 Οκτωβρίου (4.00 μμ - 7.30 μμ.), 21 Οκτωβρίου (4.00 μμ - 7.30 μμ.) και 22 Οκτωβρίου (10.00 πμ. - 1.30 μμ.).

    Τα εργαστήρια θα γίνουν από ιδρυτικά μέλη του οργανισμού «Code it Like a Girl», ο οποίος προσφέρει εργαστήρια προγραμματισμού σε κορίτσια και γυναίκες, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα εκπροσώπησής τους στον τεχνολογικό κλάδο. Για το έργο τους έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις.

    Tο UTech Lab του ιδρύματος Ευγενίδου είναι ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης, για μαθητές 13 -17 ετών και το ευρύ νεανικό κοινό, αφιερωμένο στη σύγχρονη τεχνολογία. Είναι εξοπλισμένο με υπολογιστές τελευταίας γενιάς, iPad, κιτ ρομποτικής, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, τρισδιάστατο εκτυπωτή, στούντιο ήχου/εικόνας, φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, διάφορα είδη λογισμικού κ.λπ.

    [17] Πορεία έξω από τα νοσοκομεία από τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ

    Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 7:00 έως τις 11:00, για την Αττική, στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και την Πρόνοια και 24ωρη απεργίαγια την περιφέρεια, πραγματοποιεί σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Επίσης, τετράωρη στάση εργασίας, από τις 7:00 έως τις 11:00 έχει προκηρύξει και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών.

    «Το Καραβάνι της Υγείας συνεχίζει τον δρόμο του», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝκαι από τις 7:00 ξεκίνησε πορεία από το ΕΚΑΒ και στη συνέχεια θα διασχίσει όλα τα νοσοκομεία των Αθηνών και θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας, όπου θα συγκεντρωθούν γιατροί και εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα.

    Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αμφισβητεί ότι θα γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία με την πρώτη δόση από τις τηλεοπτικές άδειες,σημειώνοντας, μάλιστα, ότι «τα λεφτά των καναλιών πάνε στη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού κατά πρόβλεψη των μνημονίων». Επίσης, τονίζει ότι το μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία μειώθηκε συνολικά τα έτη των μνημονίων κατά 20.000, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 40.000, ενώ η χρηματοδότηση είναι μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.Όπως προσθέτει, τα νοσοκομεία θα λάβουν 1,156 δισ. ευρώ και τα τα ληξιπρόθεσμα θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ και κάνει λόγο «για διάλυση του ΕΣΥ».

    Διαβάστε επίσης: Παναττική στάση εργασίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ

    [18] Οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, λόγω τυφώνα Μάθιου

    Συνεχίστηκε η εκκένωση των νοτιοανατολικών παραλίων στις Ηνωμένες Πολιτείες χθες, καθώς κάτοικοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους, εφοδιάζονταν τρόφιμα και περίμεναν σε ουρές για βενζίνη, αφότου ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και κυβερνήτες πολιτειών της περιοχής προειδοποίησαν εκατομμύρια Αμερικανών να αφήσουν τα σπίτια τους ή να προετοιμαστούν για τον καταστροφικό τυφώνα Μάθιου.

    Ο Μάθιου, ο ισχυρότερος τυφώνας της Καραϊβικής εδώ και μια δεκαετία, χτύπησε τις Μπαχάμες μετά από καταστροφικές ζημιές στην Κούβα και την Αϊτή, και αφού άφησε τουλάχιστον 17 νεκρούς στη Δομινικανή Δημοκρατία.Ένα μεγάλο μέρος των περιοχών που έχουν πληγεί στην Αϊτή παραμένουν αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της κατάρρευσης μιας γέφυρας. Η πρόσβαση δεν αναμένεται να αποκατασταθεί πριν από το Σάββατο ή την Κυριακή. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 300.000 άνθρωποι στη χώρα χρειάζονται άμεσα βοήθεια.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που ακύρωσε την επίσκεψή του στη Φλόριντα, όπου θα συμμετείχε σε μια προεκλογική συγκέντρωση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, προειδοποίησε σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες ότι ο τυφώνας Μάθιου είναι "μια σοβαρή καταιγίδα".Ο Ομπάμα κάλεσε τους κατοίκους να υπακούσουν τις οδηγίες για εκκένωση των πόλεων, και είπε ότι οι κυβερνήτες των Φλόριντα, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα και Βόρειας Καρολίνας έχουν κηρύξει τις πολιτείες τους σε κατάσταση έκτατης ανάγκης, το οποίο τους επιτρέπει να κινητοποιήσουν την Εθνοφρουρά.

    Ο τυφώνας Μάθιου, που κατατάσσεται στη βαθμίδα 3 της πεντάβαθμης κλίμακας των τυφώνων (από την βαθμίδα 4, που ήταν αρχικά), συνοδεύεται από ανέμους περίπου 195 χιλιομέτρων την ώρα, κατά το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

    [19] Στους σχεδιαστές νανοσυσκευών το Νόμπελ Χημείας

    Ο Γάλλος Ζαν-Πιερ Σοβάζ (Jean-Pierre Sauvage), ο Βρετανός Ζ. Φρέιζερ Στόνταρτ (J. Fraser Stoddart) και ο Ολλανδός Μπέρναρντ Λ. Φερίνγκα (Bernard L. Feringa) βραβεύονται με το Νόμπελ Χημείας 2016 για τη δουλειά τους στον σχεδιασμό και τη σύνθεση μικροσκοπικών «μοριακών συσκευών» ή νανοσυσκευών, ανακοίνωσε σήμερα η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

    «Ανέπτυξαν μόρια με ελέγξιμες κινήσεις, τα οποία μπορούν να επιτελέσουν ένα έργο, όταν προστίθεται ενέργεια», αναφέρει η Ακαδημία στην ανακοίνωση του βραβείου το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (931.000 δολάρια).

    «Ο μοριακός κινητήρας βρίσκεται σήμερα στο ίδιο στάδιο που ήταν ο ηλεκτρικός κινητήρας στη δεκαετία του 1830, όταν οι επιστήμονες παρουσίαζαν μανιβέλες και ρόδες, χωρίς να ξέρουν πως αυτό θα οδηγήσει στα ηλεκτρικά τρένα, στο πλυντήριο, στους ανεμιστήρες και στα μίξερ», προσθέτει.

    Σε κάποια στιγμή οι μικροσκοπικές αυτές συσκευές «είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη αντικειμένων όπως τα νέα υλικά, οι δέκτες και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας», προσθέτει η επιτροπή του Νόμπελ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 October 2016 - 6:32:38 UTC